top of page
 • Qendra e Shëndetit

Klizma (shpërlarja e zorrës së trashë) dhe efektet e saj

Aktualisiert: 26. Okt. 2021


Me një klizmë, të quajtur edhe shpërlarja e zorrës së trashë, zorra lehtësohet dhe pastrohet. Peristaltika e zorrëve stimulohet dhe klizmat mund të përdoren për të lehtësuar kapsllëkun akut. Sidoqoftë, një klizmë gjithashtu mund të sjellë lehtësim të menjëhershëm nga dhimbjet e kokës, ftohjet dhe shumë sëmundje të tjera.


Një klizmë pothuajse gjithmonë ndihmon


Klizma është një pjesë e rëndësishme e rehabilitimit të zorrëve. Sidoqoftë, një klizmë gjithashtu mund të kryhet plotësisht në mënyrë të pavarur nga një rehabilitim i zorrëve.


Ka shumë situata në të cilat një klizmë mund të sjellë lehtësim afatshkurtër - për shembull me dhimbje koke ose fryrje ose ftohje të ethshme.


Në rastin e ankesave kronike, megjithatë, klizmat nuk duhet të kryhen vetëm një herë, por më tepër rregullisht, dhe pastaj në mënyrë ideale si pjesë e një rehabilitimi të zorrëve.


Në këtë rast, klizmat rrisin jashtëzakonisht efektin e përbërësve të tjerë të një trajtimi të zorrëve. Ju mund të zbuloni se sa efektiv bëhet pastrimi i zorrës së trashë këtu: Si funksionon pastrimi i zorrës së trashë?


Por pse klizmat, domethënë masat që prekin zorrët, duhet të kenë një efekt shërues në kokë, traktin respirator ose lëkurën? Pse ata duhet të jenë në gjendje të lehtësojnë dhimbjen ose të zvogëlojnë rrezikun e alergjive? Dhe pse skuqja e zorrëve duhet të jetë në gjendje të zvogëlojë inflamacionin kronik?


Pse është i nevojshëm shpërlarja e zorrës së trashë?


Një person mund të jetë po aq i shëndetshëm sa zorrët e tij. Nëse zorrët janë të bllokuara, të fryra, kërpudhore dhe të ngushta, atëherë flora e zorrëve është e shqetësuar, mukozat e zorrëve janë të acaruara dhe të përshkueshme dhe sistemi imunitar është i irrituar.


E gjithë kjo çon në probleme shëndetësore në afat të shkurtër dhe të gjatë që mund të shfaqen kudo në trup.


Në radhë të parë - për shkak të kequshqyerjes, terapisë me antibiotikë ose stresit të tepërt - shqetësimi i florës së zorrëve (i quajtur edhe dysbacteria), i cili më pas çon në të gjitha shqetësimet e tjera:


 • Nëse flora e zorrëve është jashtë ekuilibrit, tretja dhe kështu thithja e lëndëve ushqyese është e ngadaltë.

 • Proceset e fermentimit dhe kalbjes ndodhin.

 • Acidet yndyrore me zinxhir të shkurtër përdoren nga qelizat e mukozës së zorrëve si lëndë e parë për prodhimin e energjisë. Sidoqoftë, acidet yndyrore me zinxhir të shkurtër mund të prodhohen vetëm nga një florë e shëndetshme e zorrëve. Nëse flora e zorrëve shqetësohet, formohen vetëm disa acide yndyrore me zinxhir të shkurtër dhe qelizat e mukozës së zorrëve tani vuajnë nga mungesa e energjisë.

 • Peristaltika e zorrëve funksionon vetëm me gjysmën e forcës së saj, kështu që jashtëqitja zgjat më shumë se zakonisht në zorrë dhe kështu çon në vetë-helmim zvarritës të organizmit.

 • Furnizimi me vitamina - i cili pjesërisht merret nga flora e zorrëve - nuk është më optimale.

 • Mukoza e zorrëve tani është e kolonizuar nga mikroorganizmat patogjenë (bakteret dhe kërpudhat e dëmshme) dhe dëmtohet nga toksinat e tyre metabolike, gjë që rrit përshkueshmërinë e tyre.

 • Kjo përshkueshmëri do të thotë që të dy toksinat metabolike të baktereve dhe produktet e tjera përfundimtare metabolike që në të vërtetë duhet të ekskretohen mund të hyjnë në qarkullimin e gjakut.

 • Edhe proteinat e tretura jo plotësisht tani mund të kalojnë nëpër mukozën e zorrëve dhe gjithashtu të futen në qarkullimin e gjakut. Sidoqoftë, këto substanca të huaja nuk i përkasin gjakut dhe tani bëjnë që sistemi imunitar t'i luftojë ato. Inflamacioni është rezultati.

 • Përveç kësaj, reagimet imune të këtij lloji mund të çojnë në alergji dhe sëmundje autoimune.


Si funksionon një klizmë?


Një klizmë së pari nxjerr mbetjet e vjetra të jashtëqitjes nga zorrët. Në të njëjtën kohë, hiqen mikroorganizmat e dëmshëm, të cilët nga njëra anë promovojnë rregullimin e shëndetshëm të florës së zorrëve dhe nga ana tjetër - nëse klizmat kryhen rregullisht si pjesë e një rehabilitimi të zorrëve - nxit rigjenerimin e mukozave të zorrëve Me


Një klizmë gjithashtu aktivizon peristaltikën e zorrëve, duke shkurtuar kështu qëndrimin e jashtëqitjes dhe duke zvogëluar ri-helmimin e organizmit.


Dhimbjet e kokës, për shembull, mund të jenë rezultat i një helmimi të tillë. Nëse bëni një klizmë, "rrjedha e helmit" në organizëm do të ndërpritet. Në vend të kësaj, toksinat derdhen nga trupi me ujë dhe dhimbja e kokës zvogëlohet.


Kjo gjithashtu mund të jetë arsyeja pse klizmat përdoren për probleme të tjera akute si p.sh B. ftohjet e reja, kanë një efekt qetësues aq shpejt.


Sapo proceset e fermentimit dhe prishjes në zorrë ndalohen nga klizma dhe toksinat dhe mikrobet patogjene të pranishme janë nxjerrë jashtë, sistemi imunitar lehtësohet, ethet bien dhe viruset e ftohjes mund të eliminohen.


Praktika e klizmës


Pra, mund të ketë shumë arsye për një klizmë. Meqenëse të gjithë mund të bëjnë lehtësisht klizma, pasi klizmat nuk kushtojnë asgjë, nuk dëmtojnë, nuk kanë efekte anësore negative dhe në të njëjtën kohë kanë një efekt të shpejtë dhe afatgjatë kur përdoren në një kurë, ia vlen të njiheni me sekretin e klizma më mirë.


Enemas mund të kryhen me një mini klizmë, një të ashtuquajtur ujitje, një tub zorrë ose shumë profesionalisht në formën e hidroterapisë së zorrës së trashë (CHT) tek terapisti:


 • Mini klizmat janë - siç sugjeron emri - veçanërisht të përshtatshme për mini klizmat, në të cilat vetëm një sasi e vogël uji kalon në zorrë (maksimumi 0.5 litra).

 • Një klizmë me një tub të zorrëve mund të jetë e dobishme për praktikuesit e klizmës pasionante ose kur një person i dytë është në dispozicion për të ndihmuar fillimisht futjen e tubit të zorrëve.

 • Në fund të fundit, tubi i zorrëve duhet të futet rreth 30 cm në zorrë - një ide që nuk i mahnit menjëherë të gjithë. Prandaj dikush flet këtu për një të ashtuquajtur "hyrje të lartë".

 • Hidroterapia e zorrës së trashë është një gjë e mirë dhe rekomandohet për të gjithë ata që kanë një terapist CH pranë, kanë kohë të mjaftueshme dhe janë të gatshëm të paguajnë 60 deri në 80 euro ose më shumë për çdo ujitje të zorrës së trashë.

 • Një CHT me të vërtetë ka shumë kuptim dhe zorrët mund të mos jenë të skuqura aq plotësisht me një klizmë të bërë në shtëpi.

 • Sidoqoftë, nëse krahasoni kostot dhe kohën e kërkuar me rezultatin, atëherë "raporti çmim-performancë" i një klizme që kryhet në shtëpi është dukshëm më e favorshme.

 • Prandaj, ujitësi është më i përshtatshmi për fillestarët. Kjo është një "pajisje" e klizmës me tre pjesë e përbërë nga një enë për lëngun e klizmë, një zorrë dhe një tub me një rubinet për ndezjen dhe fikjen e ujit (ose një lëngu tjetër).

 • Në rastin e një klizme me një ujitje, vetëm disa centimetra të tubit futen në anus dhe zakonisht një litër lëng kalon në zorrë.


Shpërlarja e zorrës së trashë me një klizmë


Para se të merrni pozicionin për klizme, se pari përgatitet lëngun per klizme. Mund të përdoren lëngje të ndryshme. Uji, çajrat qetësues bimor ose uji bentonite rekomandohen shumë.


1. Cili lëng për klizmë?


Disa entuziastë të klizmë eksperimentojnë me kafe, vaj, ujë alkalik (ujë me pluhur alkalik) apo edhe me uthull. Në thelb, ju duhet të shpëlani zorrët vetëm me lëngje që do të pini.


Pra, nëse nuk ju pëlqen kafeja, jeni të ndjeshëm ndaj saj dhe për këtë arsye kurrë mos pini kafe, nuk duhet të bëni ujitje koloni me vete.


 • Nëse zgjidhni ujë, duhet të përdorni ujë të filtruar ose ujë të gazuar nga shishja. Uji i ftohtë ose uji në temperaturën e dhomës bën që disa njerëz të ftohen gjatë klizmës. Prandaj është mirë që uji të jetë ngrohur të paktën deri në temperaturën e trupit.

 • Uji Bentonite është uji në të cilin përzihen 2 lugë bentonite për litër. Bentoniti thith toksinat nga zorrët, përmirëson mjedisin e zorrëve dhe promovon rimëkëmbjen e një flore të zorrëve të shëndetshme.

 • Si çaji bimor është z. B. Çaji i kamomilit, i cili qetëson zorrët dhe në të njëjtën kohë ka një efekt të lehtë anti-inflamator. Çaji i farës së lirit gjithashtu lehtëson inflamacionin në zorrët. Sidoqoftë, çaji i farës së lirit nuk është një "çaj" i vërtetë.

 • Liquidshtë lëngu njomës i farës së lirit. Kështu që ju thithni 3 lugë farë liri të plotë në shumë ujë. Pas një ore, mbusheni me ujë të mjaftueshëm për të arritur sasinë e dëshiruar dhe derdhni farën e lirit. Kështu që ju përdorni vetëm lëngun e rrëshqitshëm dhe JO farat aktuale.

 • Klizmat e kafesë janë vlerësuar si shumë efektive nga lagje të ndryshme. Ata veçanërisht duhet të stimulojnë mëlçinë dhe të forcojnë aftësinë e detoksifikimit të këtij organi. Sidoqoftë, ata gjithashtu duhet të jenë në gjendje të lehtësojnë dhimbjen e të gjitha llojeve.

 • Klizmat e kafesë duhet të kryhen më së miri në konsultim me një terapist, pasi ato mund të kenë efekte jashtëzakonisht të forta - madje edhe negative -. Ato gjithashtu duhet të praktikohen vetëm me kafe të rritur organikisht. Një klizmë kafeje gjithashtu mund të kryhet me kafe normale, por kafeja jeshile (kafe e pjekur), e cila gjendet në dyqane si kokrriza të tretshme veçanërisht për klizmat, është më e tolerueshme. Klizmat e kafesë jo vetëm që pastrojnë zorrët - siç thuhet - por edhe praktikisht të gjithë trupin përmes mëlçisë.


2. Sa lëng për klizmë?


Sasia e lëngut që lejohet të hyjë në zorrë varet nga gjendja e zorrëve. Një zorrë e ngushtë ose e bllokuar nuk thith shumë lëng në fillim, kështu që presioni i pakëndshëm mund të krijohet pas një çerek ose gjysmë litri.


Sidoqoftë, pasi që disa kalime me sasi në rritje të lëngut janë të mundshme, duhet të keni gati tre deri në katër litra lëng.


3. Cili pozicion për klizmë?


Në pozicionin "tradicional", ju gjunjëzoheni me të katër (ne këmbët dhe duart) në dysheme. Në këtë pozicion ju mund t'i jepni vetes klizmë shumë lehtë dhe lëngu mund të rrjedhë shumë lehtë në zorrë.


Për njerëzit me probleme në gju, probleme me shpinën ose pengesa të tjera fizike, pozicioni anësor është më i përshtatshëm. Sidoqoftë, duhet të kihet parasysh se pasi të jetë administruar klizma, shpesh duhet të shkosh në tualet relativisht shpejt dhe, si rezultat, duhet të ulesh në një vend që nuk është shumë larg prej tij.


Gjithashtu duhet të ketë një mundësi për shtimin e shtuar të enës së hyrjes ku dikush do të donte të jepte hyrjen. Sepse vetëm nëse ena varet më lart se sa jeni duke u gjunjëzuar ose shtrirë, lëngu mund të rrjedhë në zorrë.


4. Kështu kryhet shpërlarja e zorrës së trashë


Klizma e mbushur tani është varur në një vend të ngritur (doreza e derës, grepi i peshqirit, etj.). Pastaj lyeni tubin e zorrëve (dhe mundësisht edhe anusin) me një krem ​​ose vaj lubrifikues.


Për të lënë ajrin nga zorra, hapni rubinetin e vogël para se ta futni dhe lëreni aq shumë ujë të zhytet në lavaman derisa të mos ketë më flluska ajri në zorrë. Mbyllni rubinetin dhe shkoni në pozicionin e zgjedhur të hyrjes.


Tani shtyjeni tubin e zorrëve disa centimetra të thellë (në mënyrë që rubineti të jetë akoma jashtë) në anus dhe ndizni përsëri rubinetin e vogël. Tani lini aq ujë sa të ndihet rehat. Mbyllni tapën dhe hiqeni tubin.


Lëreni ujin (ose ekuivalentin) të thithë ndërsa masazhoni stomakun tuaj në drejtim të akrepave të orës. Pas rreth 5 deri në 20 apo edhe 30 minuta, uji dhe përmbajtja e liruar e zorrëve ekskretohen në tualet.


Herën e parë që bëni ujitje të zorrës së trashë, është e mundur që zorra juaj të thithë vetëm pak ujë dhe presioni të bëhet shpejt i dukshëm. Pastaj nxirrni tubin, shkoni në banjë dhe zbrazeni veten. Pastaj filloni një vrapim tjetër.


Do të shihni që tani më shumë lëngje mund të drejtohen në zorrë dhe se mund ta mbani më gjatë. Nëse zorrët tuaja më në fund thithin një litër, kjo është shumë mirë. Klizmat me dy litra tashmë quhen "klizma të mëdha".


Pas kalimit të dytë, mos u përpiqni të nxitoni në tualet menjëherë në presionin e parë, por prisni rreth tre peristaltikë para se të nxitoni për t'u evakuuar.


Një rritje e peristaltikës vërehet nga një nxitje e qartë për të defekuar. Rekomandohen dy deri në tre raunde. Sidoqoftë, më shumë se tre vrapime nuk e përmirësojnë dukshëm rezultatin.


Edhe nëse nuk doni të bëni një pastrim të plotë të zorrës së trashë në të njëjtën kohë me klizmat tuaja, të paktën marrja e një probiotiku me cilësi të lartë do të rekomandohej për të përshpejtuar zhvillimin e një flore të zorrëve të shëndetshme dhe kështu eliminimin e disbakterieve.


Sa shpesh mund të bëni një klizmë?


Disa njerëz bëjnë një klizmë çdo ditë për gjithë jetën dhe po bëjnë mirë. Të tjerëve u është mjaftuar vetëm pas një. Provoni si ndiheni!


Si gjithmonë me masat holistike, këtu gjithashtu duhet të vazhdohet shumë individualisht.


Gjatë pastrimit të zorrës së trashë, mund të bëni një deri në tre klizma në javë, për shembull, ose tre në javën e parë dhe tre të tjera në javën e katërt. Por klizmat e përditshme në javën e parë do të ishin gjithashtu mirë nëse ndiheni mirë me to.


Rekomandohen edhe klizmat para dhe gjatë kurimit terapeutik të agjërimit, pasi agjërimi duhet të kryhet me zorrë të zbrazët dhe të pastër.


Prandaj ne do të rekomandonim klizma vetëm për përdorim afatshkurtër ose kur një përdorim i tillë është i nevojshëm, por jo për përdorim afatgjatë.


Ju urojmë shëndet fantastik.

 

Burimet e artikullit:

 • Der Darmeinlauf und seine Wirkungen - Zentrum der Gesundheit

1.275 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

Comments


bottom of page