top of page
  • Qendra e Shëndetit

Kolesteroli i ngritur


Kolesteroli është një komponent thelbësor i çdo qelize dhe thelbësor për proceset metabolike. Është veçanërisht i rëndësishëm në sintezën e indit nervor, biliare dhe disa hormoneve. Mesatarisht, trupi ynë prodhon 0,5 deri në 1 g kolesterol në ditë, në varësi të nevojave të trupit. Trupi ynë është në gjendje të prodhojë deri në 400 herë më shumë kolesterol se sa përmbahet në 100 gramë gjalpë. Prodhuesit kryesorë janë mëlçia dhe zorrët, në atë renditje.


Normalisht, kolesteroli i prodhuar hyn direkt në qarkullimin e gjakut, ku bashkohet menjëherë me proteinat e gjakut. Këto proteina, të quajtura lipoproteina. transportojnë kolesterolin në destinacionet e tij të shumta. Ekzistojnë tre lloje kryesore të proteinave që transportojnë kolesterolin: Lipoproteina me densitet të ulët (LDL), lipoproteina me densitet shumë të ulët (VLDL): dhe lipoproteina me densitet të lartë (HDL).

Krahasuar me HDL, i njohur gjithashtu si "kolesteroli i mirë", LDL dhe VLDL kanë molekula relativisht të mëdha të kolesterolit dhe janë më të pasurat me kolesterol. Ka arsye të mira për madhësinë e tyre. Ndryshe nga vëllai i tyre i vogël, i cili kalon nëpër muret e enëve të gjakut, LDL dhe VLDL e lënë gjakun përmes mëlçisë.


Enët e gjakut që furnizojnë mëlçinë, të quajtura gjithashtu sinusoidë, kanë një strukturë të ndryshme nga ato që furnizojnë pjesën tjetër të trupit. Struktura e tyre unike, rrjetëzuese u mundëson qelizave të mëlçisë të thithin të gjithë përmbajtjen e gjakut, duke përfshirë molekulat e mëdha të kolesterolit. Mëlçia ndërton kolesterolin dhe e nxjerr atë së bashku me biliare në zorrët. Atje kolesteroli bashkohet me yndyrnat, përthithet nga limfat dhe futet në gjak. Gurët në tëmth në kanalet biliare të mëlçisë reduktojnë rrjedhën e tëmthit dhe bllokojnë pjesërisht ose plotësisht rrugën e shpëtimit të kolesterolit. Mbyllja e biliare në qelizat e mëlçisë redukton prodhimin e biliare. Një mëlçi e shëndetshme prodhon deri në 1.6 litra biliare në ditë. Nëse kanalet kryesore biliare janë të bllokuara, jo më shumë se një filxhan biliare do të hyjë në zorrët. Si rezultat, shumica e VLDL dhe LDL nuk ekskretohen.


Gurët në tëmth në kanalet biliare të mëlçisë deformojnë strukturën e lobulave të mëlçisë, gjë që nga ana tjetër dëmton sinusoidet. Depozitat e tepërt të proteinave gjithashtu mbyllin zgavrat në këto enë gjaku. Molekulat e kolesterolit "të mirë" HDL janë mjaft të vogla për të lënë gjakun përmes kapilarëve normalë, ndërsa molekulat më të mëdha LDL dhe VLDL janë pak a shumë të bllokuara në gjak. Kjo rrit përqendrimin e LDL dhe VLDL në një mënyrë në dukje kërcënuese. Por kjo është gjithashtu vetëm një përpjekje e trupit për të mbijetuar. Ai ka nevojë për kolesterolin shtesë për të shëruar plasaritjet dhe plagët e shumta që shkaktohen nga proteina e tepërt në gjak në muret e enëve të gjakut. Megjithatë, me kalimin e kohës, kolesteroli që mban jetën fillon të bllokojë enët e gjakut dhe parandalon që zemra të furnizohet me oksigjen.

Përveç kësaj, fluksi i reduktuar i biliare ndikon kryesisht në tretjen e yndyrave. Si rezultat, qelizat e trupit nuk kanë më kolesterol të mjaftueshëm në dispozicion për metabolizmin e tyre. Meqenëse qelizat e mëlçisë nuk marrin mjaftueshëm molekula LDL dhe VLDL, ato (qelizat e mëlçisë) supozojnë se ka një mungesë në këto lloje të kolesterolit dhe fillojnë të prodhojnë më shumë kolesterol, që është ajo që nivelet e LDL dhe VLDL në gjak kanë ende. më i rritur.


Kolesteroli "i keq" është bllokuar në qarkullimin e gjakut sepse rrugët e shpëtimit, kanalet biliare dhe sinusoidet e mëlçisë, janë të bllokuara ose të dëmtuara. Kapilarët dhe arteriet ruajnë sa më shumë kolesterolin "i keq" në muret e tyre, duke i bërë ato të ngurtë dhe të fortë.


Sëmundja e arterieve koronare, qoftë e shkaktuar nga pirja e duhanit, ushqimi që përmban shumë proteina, konsumimi i tepërt i alkoolit, stresi apo shkaqe të tjera, shfaqet vetëm kur gurët e tëmthit kanë bllokuar kanalet biliare në mëlçi. Heqja e gurëve të tëmthit nga mëlçia dhe fshikëza e tëmthit jo vetëm që mund të parandalojë një atak në zemër ose goditje në tru, por gjithashtu të kthejë sëmundjen koronare të zemrës dhe dëmtimin e muskujve të zemrës. Reagimi i trupit ndaj situatave stresuese bëhet më pak i dëmshëm, niveli i kolesterolit normalizohet dhe lobulat e mëlçisë të deformuara dhe të dëmtuara rigjenerohen. Ilaçet për uljen e kolesterolit nuk e kanë këtë efekt. Ato ulin në mënyrë të panatyrshme nivelet e kolesterolit në gjak, duke e detyruar mëlçinë të prodhojë edhe më shumë kolesterol. Por kur kolesteroli i tepërt futet në kanalet biliare, ai qëndron atje në formë kristalore (në vend të tretshme) dhe kthehet në gurë të tëmthit. Njerëzit që marrin rregullisht ilaçe për kolesterolin priren të kenë një numër jonormal të gurëve të tëmthit. Kjo i ekspozon ata ndaj efekteve anësore të rëndësishme si kanceri dhe sëmundjet e zemrës.

Kolesteroli është i një rëndësie të madhe për sistemin imunitar, veçanërisht në luftimin e miliona qelizave kancerogjene që çdo person prodhon në trupin e tij çdo ditë. Pavarësisht nga problemet e shumta shëndetësore që lidhen me kolesterolin, nuk duhet të përpiqeni ta zhdukni këtë substancë të rëndësishme nga trupi. Kolesteroli ka shumë më tepër gjëra të mira sesa të këqija.

E keqja e saj është kryesisht një shenjë e problemeve të tjera. Dua të theksoj sërish se kolesteroli “i keq” vendoset vetëm në muret e enëve të gjakut për të parandaluar një atak të afërt në zemër, jo për ta shkaktuar atë.


Prova e kësaj është se kolesteroli nuk grumbullohet kurrë në muret e venave. Kur një mjek bën analizat tuaja të kolesterolit, ai do të nxjerrë gjak nga një venë dhe jo nga një arterie. Për shkak se gjaku rrjedh më ngadalë në vena, kolesteroli në fakt duhet të depozitohet më lehtë atje, por nuk ndodh kurrë. Nuk ka asnjë arsye për këtë. Pse jo? Sepse muri i brendshëm i venave nuk ka të çara dhe plagë shëruese. Kolesteroli mbulon vetëm arteriet për të mbuluar plagët dhe për të mbrojtur indet e poshtme si një suva i papërshkueshëm nga uji; ndryshe nga kapilarët dhe arteriet, venat nuk ruajnë proteina në muret e tyre dhe për këtë arsye nuk e pësojnë këtë lloj dëmtimi.


Kolesteroli "i keq" shpëton jetë, nuk vret. LDL ndihmon rrjedhjen e gjakut nëpër enët e dëmtuara pa krijuar një situatë kërcënuese për jetën. Teoria se nivelet e larta të LDL janë shkaku kryesor i sëmundjes së arterieve koronare është joshkencore dhe jo e vertetuar. Kjo ka bërë që popullata të besojë se kolesteroli është një armik që duhet luftuar me të gjitha mjetet. Studimet njerëzore nuk kanë treguar një efekt shkakësor midis kolesterolit dhe sëmundjeve të zemrës.


Qindra studime mbi këtë temë kanë treguar thjesht një korrelacion statistikor midis të dyjave. Dhe kjo është e drejtë, sepse pa molekulat e kolesterolit "të keq" në arteriet e dëmtuara, do të kishte miliona njerëz që do të kishin vdekur nga sulmet në zemër se më parë. Nga ana tjetër, dhjetëra studime bindëse kanë treguar se rreziku i një ataku kardiak rritet kur nivelet e HDL-së ulen. Vlerat e larta të LDL-së nuk janë shkaktar i sëmundjeve të zemrës, ato janë më shumë rezultat i funksionit të dëmtuar të mëlçisë dhe qarkullimit të kufizuar e të dehidratuar të gjakut.


Nëse mjeku ju ka thënë se barnat për uljen e kolesterolit do t'ju mbrojnë nga një atak në zemër, ju jeni mashtruar në mënyrat më të këqija. Ilaçi më i përhapur për uljen e kolesterolit në SHBA është Lipitor (droga ekuivalente në Evropë do të ishte Sortis). Ju inkurajoj të lexoni këtë paralajmërim të lëshuar nga faqja zyrtare e Lipitor:


“Tabletat LIPITOR® (Atorvastatin Calcium) janë një ilaç me recetë që, së bashku me dietën, ul kolesterolin. LIPITOR nuk është i destinuar për të gjithë, duke përfshirë njerëzit me sëmundje të mëlçisë ose probleme të mundshme të mëlçisë, dhe gratë që ushqehen me gji, shtatzëna ose që mund të mbeten shtatzënë. LIPITOR nuk ka asnjë efekt të provuar parandalues ​​kundër sëmundjeve të zemrës ose sulmeve në zemër. Nëse merrni LIPITOR raportoni ndonjë dhimbje ose dobësi të pazakontë të muskujve tek mjeku juaj. Kjo mund të jetë një shenjë e një efekti anësor serioz. Është e rëndësishme t'i tregoni mjekut tuaj nëse jeni duke marrë medikamente të tjera për të shmangur ndërveprimet e këqija ... "

Unë pyes: “Pse do të rrezikonit shëndetin, apo edhe jetën e dikujt, duke i dhënë një ilaç që nuk ndikon në problemin për të cilin është përshkruar? Arsyeja pse ulja e kolesterolit nuk parandalon sëmundjet e zemrës është se kolesteroli nuk shkakton sëmundje të zemrës.


Pyetja më e rëndësishme është se sa me efikasitet e përdor trupi kolesterolin dhe yndyrnat e tjera. Aftësia e trupit për të tretur, përpunuar dhe përdorur këto yndyrna varet nga sa të pastra janë kanalet biliare në mëlçi. Nëse biliare mund të rrjedhë lirshëm, nivelet e LDL dhe HDL janë të balancuara. Prandaj, masa më e mirë parandaluese për sëmundjen e arterieve koronare është mbajtja e lirë e kanaleve biliare të mëlçis.

 

Burimet e artikullit:

  • Amazing Liver and Gallbladder Flush (Pastrimi i mahnitshme i mëlçisë dhe fshikëzës së tëmthit - Andreas Moritz

106 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

Comments


bottom of page