top of page
 • Qendra e Shëndetit

Diabeti - Simptomat, Shkaqet dhe Masat


Tre faktorë konsiderohen të jenë një biletë falas që dërtgojne në mes të diabetit mellitus të tipit 2: obeziteti, mungesa e stërvitjes dhe preferenca për një dietë të pasur me karbohidrate. Anasjelltas, kjo do të thotë: pesha normale, aktiviteti fizik dhe një dietë e shëndetshme shërojnë diabetin e tipit 2 - me kusht që të merren masa në kohën e duhur. Sidoqoftë, ka shumë masa të tjera që çdokush i prekur mund t'i zbatojë dhe kështu të rrisë shanset e tyre për shërim. Edhe me diabetin e tipit 1, një mënyrë jetese e shëndetshme mund të forcojë organizmin në atë mënyrë që të zvogëlohet rreziku i dëmtimit pasues.


Diabeti - një "pandemi" botërore

Diabeti mellitus njihet edhe si diabet dhe ndërkohë ka lulëzuar në një sëmundje të vërtetë masive. Ajo prek pothuajse 10 përqind të popullsisë gjermane. Nga këto, 95 përqind vuajnë nga diabeti i tipit 2 dhe 5 përqind nga diabeti i tipit 1.


Nëse diabeti shpërfillet, diabeti i tipit 2 mund të çojë në probleme serioze shëndetësore në afat të gjatë dhe diabeti i tipit 1 mund të çojë në vdekje në një afat të shkurtër.


Njerëzit diabetikë janë të varur nga ilaçet për pjesën tjetër të jetës së tyre - dhe megjithatë shpesh vuajnë nga pasojat e diabetit. Ndërsa vetëm profilaksia e arsyeshme mund të mbrojë kundër diabetit të tipit 1, diabetikët e tipit 2 kanë çdo shans për një kurë të plotë - nëse ata janë të gatshëm të ndryshojnë mënyrën e tyre të jetesës dhe dietën.


Diabeti i tipit 1

Diabeti i tipit 1 zakonisht fillon në adoleshencë, por mund të zhvillohet edhe më vonë. Diabetikët e tipit 1 kanë një mangësi absolute në insulinë, pasi pankreasi i tyre prodhon gjithnjë e më pak insulinë dhe në fund aspak më shumë insulinë.


Sipas njohurive zyrtare, diabeti i tipit 1 kërkon insulinë deri në fund të jetës së pacientit.


Insulina është e nevojshme për të transportuar sheqerin në gjak (glukozën) nga gjaku në qeliza. Insulina ka - në kuptimin e vërtetë të fjalës - një funksion kryesor. Insulina bën që qelizat e trupit të hapin membranën e tyre ndaj glukozës.


Nëse ka mungesë të insulinës, qelizat mbesin të mbyllura. Ata nuk lejojnë glukozën të hyjë. Sidoqoftë, meqenëse qelizat kanë nevojë për glukozë si lëndë e parë për prodhimin e energjisë, ato tani gjithashtu vuajnë nga një mungesë energjie si rezultat i mungesës së glukozës. Në të njëjtën kohë, megjithatë, gjithnjë e më shumë glukozë grumbullohet në gjak. Niveli i sheqerit në gjak rritet.


Diabeti i Tipit 1: Pasojat

Nëse glukoza dështon si një burim energjie për qelizat e trupit, yndyrnat dhe proteinat e trupit prishen në vend të tyre dhe përdoren për të gjeneruar energji. Nëse ndarja e yndyrës dhe proteinave mbetet brenda kufijve (siç mund të jetë rasti me njerëzit e shëndetshëm gjatë periudhave të shkurtra të urisë ose performancës së lartë), kjo nuk është më tragjike.


Me një mungesë absolute të insulinës, megjithatë, ka një humbje pothuajse të shfrenuar të yndyrës. Insulina jo vetëm që ka për detyrë të kanalizojë glukozën në qelizat e trupit. Insulina është gjithashtu e përfshirë në mënyrë të konsiderueshme në metabolizmin e yndyrës duke aktivizuar formimin e acideve yndyrore nga glukoza e tepërt, duke promovuar thithjen e yndyrave të formuara në qelizat yndyrore dhe duke parandaluar çdo prishje të yndyrës.


Nëse insulina mungon, ndodh e kundërta. Yndyra ndahet - dhe në sasi të tilla që çon në rritjen e depozitave në muret e enëve të gjakut. Çrregullimet e qarkullimit të gjakut dhe arterioskleroza janë pasojat. Rreziku i goditjes në tru dhe sulmit në zemër rritet.


Mungesa e mineraleve është një tjetër pasojë e diabetit të tipit 1, sepse ekskretimi i shtuar i urinës rrit ekskretimin e mineraleve vitale që shpesh nuk mund të absorbohen vetëm përmes dietës.


Diabeti i Tipit 1: Simptomat

Simptomat tipike të diabetit tip 1 janë etja e madhe, urinimi i shpeshtë, lodhja, shqetësimet e shikimit dhe humbja e papritur e peshës. Në ajrin që thithni, mund të nuhasni një erë që të kujton heqësin e manikyrit ose frutat e kalbura. Ky është acetoni i trupit ketone, i cili krijohet kur trupi - për shkak të mungesës së glukozës në qeliza - konverton gjithnjë e më shumë yndyrnat e trupit në energji. Acetoni gjithashtu (së bashku me trupat e tjerë ketone) mund të çojë në acidifikimin e gjakut. Kjo acidozë (acidozë) mund të çojë në humbjen e vetëdijes, një gjendje shoku kërcënuese për jetën e quajtur "koma diabetike".


Diabeti i Tipit 1: Shkaqet

Në gjendjen aktuale të shkencës, supozohet se diabeti i tipit 1 është një proces autoimun që ndodh tek njerëzit të cilët gjithashtu kanë një predispozitë gjenetike për këtë lloj diabeti.


Gjatë këtij procesi autoimun, qelizat prodhuese të insulinës në pankreas shkatërrohen nga qelizat imune të trupit, pasi këto të fundit besojnë se qelizat prodhuese të insulinës janë patogjene që duhet të eliminohen.


Sidoqoftë, fajësimi i gjeneve vetëm për sëmundjen, është provuar të jetë i pakuptimtë, pasi dikush mund të zbulojë veçantinë gjenetike përkatëse jo vetëm tek diabetikët e tipit 1, por edhe tek njerëzit plotësisht të shëndetshëm.


Si rezultat, gjenetika është vetëm një faktor në zhvillimin e diabetit të tipit 1. Shkaktari kryesor, megjithatë, duhet të jetë një tjetër.


Diabeti i tipit 1: Shkaktarë të mundshëm

Për shembull, sëmundjet e mëparshme virale konsiderohen si shkëndija për diabetin e tipit 1. Në rastin e njerëzve të stresuar gjenetikisht, këta duhet të jenë në gjendje të çojnë në programimin e gabuar të sipërpërmendur të sistemit imunitar, kështu që qelizat mbrojtëse të sistemit imunitar tani sulmojnë qelizat e tyre prodhuese të insulinës (= qelizat beta) në pankreas.


Pse sistemi imunitar sulmon qelizat beta të të gjitha gjërave dhe jo qelizat e tjera në organizëm bëhet e qartë nga hipoteza shumë interesante e përshkruar më poshtë. Kjo hipotezë mund të shpjegojë jo vetëm zhvillimin e diabetit të tipit 1, por edhe zhvillimin e shumë sëmundjeve të tjera autoimune dhe gjithashtu shumë alergji.


Sindroma e zorrëve të rrjedhshme në diabet

Disa njerëz kanë atë që njihet si sindromi i zorrëve të rrjedhshme në zorrët. "Leaky Gut" do të thotë diçka si "shuplaka" në gjermanisht. Kjo do të thotë se mukoza e zorrëve, e cila normalisht lejon vetëm lëndë ushqyese të dobishme dhe substanca jetike në qarkullimin e gjakut, papritmas është bërë e përshkueshme nga substancat që nuk kanë vend në qarkullimin e gjakut.


Një mukozë e zorrëve e përshkueshme mund të lindë si rezultat i dietës së dobët, infeksionit, trajtimit me antibiotikë, terapisë me rrezatim ose ndikimeve të tjera irrituese. Rezultati është se grimcat e tretura jo plotësisht tani mund të hyjnë në qarkullimin e gjakut, duke përfshirë proteinat e patretura (në vend të aminoacideve individuale), si p.sh. B. proteinat e qumështit. Sidoqoftë, trupi i klasifikon proteinat e huaja si ndërhyrës. Në fund të fundit, viruset janë gjithashtu proteina të huaja dhe ato duhet të luftohen pa mëshirë, përndryshe kjo mund t'i kushtojë atij jetën.


Pra, si një masë paraprake, ajo formon antitrupa kundër proteinave të reja të huaja ose kundër një sekuence të caktuar aminoacidesh në këto proteina dhe i lufton ato.


Le të supozojmë se proteina e qumështit të lopës ka hyrë në qarkullimin e gjakut dhe ka çuar në formimin e antitrupave përkatës atje. Këto antitrupa tani rrotullohen në të gjithë organizmin dhe kontrollojnë çdo cep për të parë nëse ndoshta ka ende ndonjë proteinë të qumështit të shpëtuar të fshehur atje. Fatkeqësisht, situata është se në qelizat beta ka një sekuencë të ngjashme të aminoacideve si në proteinën e qumështit. Dhe kështu antitrupat nxitojnë në qelizat beta të trupit dhe i shkatërrojnë ato - në besimin e rremë se këto janë proteina të qumështit (ose proteina të tjera të huaja) që aksidentalisht hynë në qarkullimin e gjakut përmes mukozës së zorrëve të dëmtuara.


Qumështi dhe drithërat: faktorët e rrezikut për diabetin e tipit 1

Qumështi është rrjedhimisht një faktor i mundshëm rreziku apo edhe një nxitës për diabetin e tipit 1 - veçanërisht kur foshnjat nën moshën 18 muajsh ushqehen me qumësht lope. Sidoqoftë, jo vetëm proteinat e qumështit mund të konsiderohen si proteina të huaja, por edhe proteinat e grurit (gluten).


Prandaj, vaktet e foshnjave që përmbajnë drithëra që përmbajnë gluten (grurë, thekër, elb, tërshërë, uthull) shpesh nuk këshillohen.


Për të mbajtur sa më të ulët rrezikun që fëmija të zhvillojë diabetin e tipit 1, foshnjave nuk duhet t'u jepet asnjë produkt i qumështit të lopës ose produkte drithërash që përmbajnë gluten në vitin e parë të jetës, apo edhe më mirë, dhe duhet të ushqehen me gji për për aq kohë sa të jetë e mundur.


Një zorrë e shëndetshme parandalon diabetin e tipit 1

Teza e mësipërme do të shpjegonte gjithashtu faktin pse diabeti i tipit 1 shfaqet shpesh pas sëmundjeve virale. Në këtë rast, antitrupat e sistemit imunitar ngatërrojnë sekuencën e aminoacideve të virusit që shkaktoi sëmundjen e mëparshme (p.sh. shytat ose të ngjashme) me një sekuencë aminoacidesh në qelizat prodhuese të insulinës në ishujt e Langerhans. Si rezultat, një dietë e shëndetshme që çon në shëndet të plotë të zorrëve është një parakusht për të parandaluar që diabeti i tipit 1 të mos ketë mundësi.


Diabeti i tipit 2

Diabeti i tipit 2 është diabeti i moshës së vjetër. "Ish" sepse dikur ndodhte pothuajse në të gjitha rastet tek njerëzit e moshuar, por vitet e fundit numri i diabetikëve tridhjetë vjeçarë të tipit 2 është rritur me 70 përqind. Për më tepër, gjithnjë e më shumë fëmijë po kalojnë jetën me atë që njihet si diabeti i të rriturve.


Krahasuar me diabetin e tipit 1, i cili shpesh ndodh brenda pak javësh, diabeti i tipit 2 zhvillohet shumë ngadalë për shumë vite. Në diabetikët e tipit 2, pankreasi ende punon shumë mirë.


Qelizat beta prodhojnë insulinë dhe gjithçka do të ishte mirë nëse nuk do të ishte e ashtuquajtura rezistencë ndaj qelizave të trupit ndaj insulinës.


Kjo do të thotë që qelizat në trupin e një diabetiku të tipit 2 (veçanërisht muskujt, mëlçia dhe qelizat dhjamore) duket se nuk e njohin më ose vetëm me vështirësi insulinë dhe për këtë arsye nuk e lënë glukozën në brendësi të qelizës.


Sheqeri mbetet në gjak edhe pse qelizat kanë nevojë urgjente për të dhe prandaj vazhdojnë të dërgojnë sinjale "ne kemi nevojë për glukozë". Si rezultat, pankreasi prodhon gjithnjë e më shumë insulinë dhe megjithatë sasia e prodhuar nuk duket të jetë e mjaftueshme.


Niveli i sheqerit në gjak mbetet i lartë sepse qelizat nuk thithin glukozë të mjaftueshme.


Diabetiku i tipit 2 nuk vuan nga mungesa e insulinës. Edhe pse pankreasi mund të rraskapitet gjatë rrjedhës së sëmundjes dhe në fakt ndalon së punuari, kjo ndodh vetëm në fazën përfundimtare te diabetikët e tipit 2 dhe në shumicën e rasteve vetëm kur pacienti nuk miqësohet me një dietë dhe mënyrë jetese më të shëndetshme.


Diabeti i tipit 2: mjekësia konvencionale përshkruan ilaçe antidiabetike

Në diabetin e tipit 2, për momentin nuk administrohet insulinë (për sa kohë që pankreasi është ende duke punuar). Në vend të kësaj, diabetikët e tipit 2 marrin të ashtuquajturat ilaçe antidiabetike nga terapisti i tyre mjekësor konvencional, p.sh. B. metformin.


Këto janë ilaçe që, për shembull, pengojnë lirimin e glukozës nga mëlçia ose bllokojnë thithjen e glukozës nga zorrët. Medikamente të tjera antidiabetike thuhet se rrisin efektin e insulinës së trupit. Në këtë mënyrë, rritja e niveleve të sheqerit në gjak duhet të ndalet me të gjithë forcën e mundshme.


Diabeti i Tipit 2: Simptomat

Ndërsa diabeti i tipit 1 vërehet relativisht shpejt dhe qartë (etje e madhe, dëshirë e shpeshtë për të urinuar, lodhje, etj.), Fillimi i diabetit të tipit 2 është shpesh i padukshëm, pasi pankreasi fillimisht mund të kundërshtojë një rezistencë në rritje të insulinës me rritjen e prodhimit të insulinës.


Edhe pse niveli i sheqerit në gjak mund të rritet, shumica e të prekurve nuk vërejnë asgjë nga fillimi i diabetit të tipit 2 në këtë fazë të hershme. Vetëm kur pankreasi lodhet pas viteve të prodhimit të tepërt të insulinës dhe nuk mund të japë më insulinë të mjaftueshme në gjak, niveli i sheqerit në gjak rritet ndjeshëm për të prekurit, gjë që mund të reflektohet në lodhje dhe një rënie të performancës.


Diabeti i Tipit 2: Pasojat

Një nivel i ngritur përgjithmonë i sheqerit në gjak çon në lloje të ndryshme dëmtimesh në trup në një afat të gjatë. Të parët që vuajnë janë enët e vogla dhe të mëdha të gjakut. Muret tuaja janë trashur nga niveli kronik i lartë i sheqerit në gjak dhe humbasin elasticitetin e tyre.


Rritjet e indeve gjithashtu mund të ndodhin brenda enëve të gjakut, gjë që nuk përmirëson saktësisht përshkueshmërinë e tyre. Në të njëjtën kohë, një nivel i lartë i sheqerit në gjak ndikon në trombocitet (trombocitet) e gjakut. Rezultati është një tendencë e shtuar për mpiksje, pra gjak më i trashë.


Fatkeqësisht, kombinimi i mureve të trasha të enëve të gjakut dhe gjakut të trashë është çdo gjë, por i padëmshëm. Në enët e mëdha të gjakut, diabetikët zhvillojnë arteriosklerozë shumë më shpejt sesa jo-diabetikët.


Pasojat e mundshme të këtyre ndryshimeve të enëve të gjakut janë:


 • Atak ne zemer

 • goditje në tru

 • Dështimi i veshkave

 • Problemet e syve (glaukoma ose katarakti, rreziku i verbërisë për shkak të dëmtimit të enëve të retinës)

 • Problemet nervore (p.sh. polineuropatia diabetike: dëmtimi i enëve të gjakut që furnizojnë nervat, të cilat mund të zhvillohen në ngërçe të këmbëve, dhimbje nervore dhe paralizë)

 • Çrregullime të qarkullimit të gjakut që mund të shfaqen në të ashtuquajturën këmbë diabetike. Në një këmbë diabetike, enët e vogla në këmbë në zonën e gishtërinjve ose thembrave janë aq të dëmtuara sa indet mund të vdesin në këto zona.

 • Diabeti i tipit 2: Shkaqet e mundshme

 • Diabetikët e tipit 2 madje konsiderohen zyrtarisht si një sëmundje që mund të zhvillohet si rezultat i një diete jo të shëndetshme dhe stilit të jetesës. Si rezultat, terapistët mjekësorë konvencionalë tani po rekomandojnë pacientit tre ndryshime themelore në stilin e tyre të jetesës:


Hani më pak sheqer dhe karbohidrate, zvogëloni peshën e trupit dhe ushtroni rregullisht. Në detaje, shkaqet e mundshme të diabetit të tipit 2 janë si më poshtë:


1. Dieta e keqe

Një dietë e pasaktë e bazuar në sasi të mëdha ushqimesh që përmbajnë karbohidrate dhe pije të ëmbëlsuara në kombinim me mungesën e stërvitjes (shiko pikën tjetër) përfundimisht çon në rezistencën e përshkruar të insulinës të qelizave në shumë njerëz gjatë disa viteve.


Mendoni si më poshtë: Një diabetik i tipit 2 preferon (në shumicën e rasteve) bukë, rrotulla, reçel, makarona, oriz të bardhë, ëmbëlsira, biskota, çokollatë, akullore, ushqime të ëmbla, produkte të qumështit të sheqerosura dhe i pi ato me sheqer të ëmbël pije ose kafe ose çaj të ëmbël.


Këto sasi të mëdha sheqeri, niseshteje dhe mielli të bardhë shkaktojnë një rritje mbi mesataren e niveleve të sheqerit në gjak disa herë në ditë. Si rezultat, pankreasi duhet të vazhdojë të sigurojë sasi të mëdha të insulinës në mënyrë që të lëvizë valën e baticës së sheqerit nga gjaku në qeliza.


Sidoqoftë, një diabetik i tipit 2 zakonisht lëviz vetëm pak në të njëjtën kohë dhe për këtë arsye ka nevojë për pak energji. Kështu që qelizat e tij nuk kanë pse të prodhojnë shumë energji. Nëse ata duhet të prodhojnë vetëm pak energji, atëherë ata gjithashtu kanë nevojë për shumë pak karburant (sheqer).


Si rezultat, organizmi vuan nga një tepricë ekstreme e sheqerit me një kërkesë jashtëzakonisht të ulët të sheqerit. Meqenëse qelizat nuk kanë nevojë për sheqerin e tepërt të siguruar nga insulina, në një moment ato fjalë për fjalë bëhen të shurdhër. Ju nuk i përgjigjeni më insulinës. Ju jeni rezistent ndaj insulinës. Nën lidhjen më poshtë ne kemi bashkuar një përmbledhje të ushqimeve që ndihmojnë me diabetin.


2. Mungesa e lëvizjeve trupore

Mungesa e stërvitjes është gjithashtu një faktor që promovon zhvillimin e rezistencës ndaj insulinës dhe kështu diabetit.


3. Obeziteti (mbipesha)

Obeziteti është një faktor rreziku për zhvillimin e rezistencës ndaj insulinës. Studimet kanë treguar se 65 - 70 përqind e të gjithë njerëzve me mbipeshë të rëndë janë pak a shumë rezistente ndaj insulinës.


4. Inflamacion kronik

Inflamacioni kronik është bërë kohët e fundit një shkas i mundshëm për shumë sëmundje të ndryshme, të tilla si B. për arteriosklerozën, por edhe për diabetin mellitus. Sipas disa shkencëtarëve, obeziteti i lartpërmendur luan një rol, veçanërisht nëse ka një BALLY të madhe.


Në yndyrën e barkut shpesh duhet të ketë vatra inflamacioni të pavërejtur, të cilat mund të çojnë në faktin se insulina nuk mund të përmbushë më funksionin e saj. Me sa duket, dhjami në kofshë ose pjesë të tjera të trupit nuk duhet të ndikojë në këtë lloj diabeti. Inflamacioni kronik gjithashtu mund të çojë drejtpërdrejt në dëmtimin e qelizave beta që prodhojnë insulinë në ishujt e Langerhans.


5. Mëlçia yndyrore

Mëlçia yndyrore ekzistuese mund të nxisë zhvillimin e diabetit. Mëlçia yndyrore, nga ana tjetër, tenton të zhvillohet kur ka abuzim me alkoolin dhe një tendencë të përgjithshme për të qenë e tepruar (shumë sheqer, shumë yndyrë, shumë ushqime të shpejta, etj.), Kështu që konsumimi i tepërt i alkoolit gjithashtu mund të përkeqësojë diabetin Me


6. Mungesa e antioksidantëve

Mungesa e antioksidantëve nënvlerësohet gjithmonë, por mund të favorizojë ose përkeqësojë pothuajse çdo sëmundje - dhe kështu diabetin gjithashtu. Një mangësi antioksidante shfaqet si më poshtë:


Radikalet e lira shkatërrojnë receptorët e insulinës * në sipërfaqen qelizore të qelizave të trupit dhe për këtë arsye mund të jenë përgjegjës për zhvillimin e rezistencës ndaj insulinës.


Sepse nëse receptorët e insulinës në sipërfaqen e qelizës nuk janë më të paprekur, atëherë insulina nuk mund të futë më sheqer në qelizë sepse qeliza nuk e njeh më insulinë si të tillë dhe për këtë arsye nuk e lejon më sheqerin të hyjë. Antioksidantët eliminojnë radikalet e lira, duke parandaluar kështu që radikalet e lira të dëmtojnë receptorët e insulinës dhe kështu mund të vonojnë zhvillimin e rezistencës ndaj insulinës.


7. Mungesa e magnezit

Mungesa e magnezit mund të kontribuojë jashtëzakonisht në diabetin. Vetëm një nivel adekuat i magnezit në gjak i mundëson pankreasit të sekretojë insulinë të mjaftueshme. Pa magnez, pankreasi mund të funksionojë vetëm në një masë të kufizuar.


Magnezi gjithashtu siguron që insulina të largojë sheqerin nga gjaku dhe ta transportojë atë në qeliza. Nëse mungon magnezi, qelizat bëhen të dendura dhe nuk lejojnë që glukoza të hyjë ose vetëm rrallë (rezistenca fillestare e insulinës).


Studimet kanë treguar jo vetëm që diabetikët - krahasuar me njerëzit e shëndoshë - kanë një nivel dukshëm të ulët të magnezit (1, 9), por gjithashtu se sa më i ulët niveli i magnezit, aq më të larta janë shënuesit e inflamacionit në gjak. Prandaj, magnezi mund të ndihmojë në parandalimin ose ndryshimin e diabetit në të paktën tre nivele.


Masat holistike për diabetin (tipi 2 dhe tipi 1)


Me masat e mëposhtme, diabeti i tipit 2 mund të kapërcehet (nëse pankreasi ende mund të prodhojë insulinë të mjaftueshme) dhe diabeti i tipit 1 mund të bëhet më i durueshëm, pasi rreziqet për dëmet pasuese që zakonisht ndodhin gjatë rrjedhës së sëmundjes mund të zvogëlohen.


Këshillë 1: shmangni sheqerin

Sheqeri në çdo formë të përpunuar në mënyrë industriale duhet të shmanget sa të jetë e mundur (8) - jo vetëm për shkak të diabetit, por edhe sepse llojet e izoluara të sheqerit janë të dëmshme për shëndetin në shumë nivele në të njëjtën kohë. Këtu përfshihet sheqeri i tryezës, sheqeri i kallamit, sheqeri i kallamit, sheqeri i panxharit, fruktoza dhe të gjithë ëmbëlsuesit e shurupit si shurup panje, shurup agave, shurup misri, etj. Edhe produktet e gatshme apo edhe pijet që përmbajnë sheqer në çdo formë duhet të shmangen në të ardhmen. Kjo nuk është e lehtë në fillim, por është mjaft e realizueshme. Gjithashtu nuk është një heqje dorë fatkeqe! Sepse pse duhet të pendoheni ose hezitoni të bëni diçka që është qartë e mirë për trupin tuaj?


Në artikullin tonë për ëmbëlsuesit më të shëndetshëm, mund të zbuloni se cilat ëmbëlsues mund të përdoren herë pas here në rastin e diabetit ose rezistencës ndaj insulinës. Për shembull, stevia mund të përdoret, sasi të vogla të xylitol, eritritol ose shurup jacon.


Këshillë 2: Mos hani fruktozë të izoluar

Për shumë dekada, sheqeri i frutave (fruktoza) u rekomandohej diabetikëve si një ëmbëlsues i shëndetshëm. Tani dihet se fruktoza mund të nxisë ruajtjen e yndyrave në indet dhjamore dhe në mëlçi dhe se dyshohet një lidhje midis fruktozës dhe zhvillimit të mëlçisë yndyrore.


Mëlçia yndyrore, nga ana tjetër, është - siç u përmend më lart - një nga faktorët që mund të nxisë zhvillimin e diabetit. Fruktoza gjithashtu mund të çojë në një rritje patologjike të lipideve të gjakut (kolesterolit) dhe madje - madje edhe në pacientët jo -diabetikë - në një rritje të nivelit të insulinës në gjak.


Thereforembëlsirat tipike diabetike që ëmbëlsohen me fruktozë nuk rekomandohen në asnjë mënyrë - as për diabetikët dhe as për njerëzit e shëndetshëm. Në të kundërt, fruktoza e bërë nga frutat e freskëta dhe të pjekura është plotësisht e padëmshme në kontekstin e një diete alkaline.


Këshillë 3: Shmangni ëmbëlsuesit sintetikë

Sweetmbëlsuesit sintetikë si sakarina, aspartame, acesulfame etj nuk i përkasin një diete natyrale dhe për këtë arsye nuk rekomandohen. Një substancë natyrisht e ëmbël është bima stevia, e cila është në dispozicion në varietete të ndryshme. Stevia jo vetëm që ka shije të ëmbël, por gjithashtu thuhet se ka një ndikim pozitiv në diabet duke përmirësuar ndjeshmërinë e qelizave ndaj insulinës (3).


Këshillë 4: Zgjidhni një dietë të tepërt alkaline

Ndryshoni dietën tuaj në një dietë të pasur me substanca vitale dhe alkaline të tepërta, të bëra nga përbërës të freskët dhe me cilësi të lartë. Sallatat e freskëta dhe pjatat me perime duhet të bëhen ushqimet tuaja kryesore të ardhshme. Plotësoni ato me arra, fara vaji dhe lakër ose një sasi të vogël të pjatave të bëra nga meli, kuinoa, hikërror, oriz kaf, bulgur me arrë, etj. Bestshtë mirë që ushqimet tuaja t’i përgatisni vetë duke përdorur përbërës të freskët dhe të shmangni produktet e gatshme.


Nëse nuk mund / nuk dëshironi të bëni vetë disa produkte të gatshme, blini ato me cilësi të lartë në dyqanet e ushqimeve natyrore. Kështu, për shembull, mos blini bukë të bardhë në supermarket, por bukë organike pa aditivë në dyqanin e ushqimit të shëndetshëm. Ne po prezantojmë ushqimet këtu që mund të ulin nivelin e sheqerit në gjak.Këshillë 5: zvogëloni konsumin tuaj të mishit

Shkencëtarët zbuluan se - në kundërshtim me supozimin e mëparshëm - jo vetëm të përpunuar, domethënë mish të kuruar dhe produkte sallami, por edhe mish të kuq të papërpunuar, si p.sh. Bifteku B., schnitzel, etj mund të çojë në një rrezik në rritje të zhvillimit të diabetit të tipit 2.


Shkencëtarët gjithashtu zbuluan se rreziku i diabetit zvogëlohet ndjeshëm nëse mishi zëvendësohet me ushqime të tjera (më të shëndetshme) të pasura me proteina, siç janë arrat dhe drithërat.


Thuhet se edhe 100 gram mish në ditë është e rrezikshme. (Lexoni më shumë për këtë temë: Mishi rrit rrezikun e diabetit dhe sëmundjeve të zemrës)


Këshillë 6: zvogëloni peshën e tepërt

Me të gjitha masat e mësipërme, kilet ndoshta të tepërta bien automatikisht. Sidomos në lidhje me yndyrën e barkut dhe potencialin e saj inflamator, një reduktim i këtyre "rezervave të yndyrës" është i pashmangshëm në lidhje me terapinë e diabetit. Këshillat tona për humbjen e peshës mund t’i gjeni në lidhjen më poshtë.


Këshillë 7: Merrni probiotikë

Në rastin e diabetit, duhet të merrni një probiotik me cilësi të lartë për të paktën një periudhë të shkurtër prej të paktën 3 muajsh - mundësisht më gjatë.


Probiotikët janë një kombinim specifik i baktereve të dobishme të zorrëve. Jo vetëm që mund të parandalojnë diabetin, por gjithashtu mund të përmirësojnë diabetin ekzistues. Po, ne madje e dimë që - anasjelltas - një florë e pabalancuar e zorrëve në fakt mund të nxisë zhvillimin e diabetit.


Probiotikët tani harmonizojnë florën e zorrëve, lehtësojnë proceset inflamatore (të cilat lidhen me diabetin) dhe përmirësojnë ndjeshmërinë ndaj insulinës, domethënë zvogëlojnë rezistencën ndaj insulinës të pranishme në diabetin e tipit 2.


Sidoqoftë, probiotikët gjithashtu mund të jenë të dobishëm për diabetin e tipit 1. Diabeti i tipit 1 dihet se është një nga sëmundjet autoimune.


Kjo çon në reagime të tepërta imune kundër indit të vetë trupit, gjatë të cilit ky ind shkatërrohet.


Në rastin e diabetit të tipit 1, reaksionet autoimune drejtohen kundër qelizave beta që prodhojnë insulinë në pankreas, kështu që numri i tyre po zvogëlohet dhe gjithnjë e më pak insulinë mund të prodhohet.


Gjatë rrjedhës së diabetit të tipit 1, ndryshimet në mukozën e zorrëve (ulja e shprehjes së të ashtuquajturave molekula të ngjitjes së qelizave në epitelin e zorrëve) çojnë në rritjen e përshkueshmërisë së mukozës së zorrëve (= sindroma e zorrëve të rrjedhshme të shpjeguara më sipër).


Kjo nga ana tjetër rezulton në një përgjigje imune edhe më të fortë dhe, në të njëjtën kohë, në vlera më të larta të inflamacionit, gjë që përshpejton shkatërrimin e qelizave beta në pankreas.


Meqenëse probiotikët punojnë drejtpërdrejt në mukozën e zorrëve, e mbrojnë atë dhe kontribuojnë në rigjenerimin e saj dhe gjithashtu kanë efekte anti-inflamatore dhe zvogëlojnë stresin oksidativ (i cili shoqërohet gjithmonë me inflamacionin), u dyshua se probiotikët madje mund të jenë të dobishëm në sëmundjet autoimune të tilla si diabeti i tipit 1.


Ky supozim tani është konfirmuar në studimet shkencore (7). Në mënyrë të veçantë, u tregua se probiotikët janë në gjendje të ndikojnë pozitivisht në ndryshimet e lartpërmendura në mukozën e zorrëve.


Kjo ndodh sepse ato rrisin shprehjen e zvogëluar më parë të molekulave të aderimit të qelizave në epitelin e zorrëve. Përshkueshmëria e mukozës së zorrëve zvogëlohet dhe proceset autoimune zvogëlohen. Lexoni gjithashtu: Parandalimi i diabetit me probiotikë


Këshillë 8: Optimizoni bilancin tuaj të magnezit

Marrëdhënia midis diabetit dhe furnizimit joadekuat të magnezit u shpjegua më lart. Prandaj, një ilaç për diabetin nuk është i mundur pa magnez. Organizmi mund të furnizohet me magnez përmes përzgjedhjes së synuar të ushqimeve të pasura me magnez, të tilla si amaranth, quinoa, alga deti, fara kungulli, fara luledielli dhe bajame.


Në rastin e diabetit, një shtesë dietike e pasur me magnez si p.sh B. koralet e detit Sango mund të konsumohen.


Këshillë 9: merrni acide yndyrore omega-3

Acidet yndyrore të pangopura omega-3 ofrojnë mbrojtje veçanërisht efektive kundër diabetit sepse zvogëlojnë inflamacionin kronik dhe përmirësojnë rezistencën e trupit ndaj insulinës. Ata që përdorin këto yndyrna rregullisht mund të supozojnë se rreziku i tyre i diabetit do të ulet me rreth gjysmën. Acidet yndyrore Omega-3 gjenden në farën e lirit, vajin e linit, farën e kërpit, vajin e kërpit, vajin e krillit, etj.


Këshillë 10: hani bajame çdo ditë

Një studim tregoi se bajamet mund të zvogëlojnë shumë rezistencën ndaj qelizave ndaj insulinës (4). Kjo kërkon konsumimin e rreth 60 deri në 80 gram në ditë. Shumë receta të shijshme me bajame (p.sh. qumështi i bajames) e bëjnë furnizimin e përditshëm me bajame një kënaqësi që nuk do të donit ta humbisnit: Kënaqësi pa qumësht


Këshillë 11: pini ujë të mjaftueshëm

Pirja e 1.5 deri në 2 litra ujë në ditë rregullon ekuilibrin e ujit të trupit, ndihmon në eliminimin e produkteve të dëmshme të mbeturinave metabolike dhe zvogëlon dëshirën për ëmbëlsira.


Këshillë 12: Plotësoni dietën tuaj me minerale

Mineralet që humbin për shkak të dëshirës shpesh të fortë për të urinuar gjithashtu duhet të plotësohen me një shtesë minerale me cilësi të lartë.


Këshillë 13: Furnizoni trupin tuaj me krom dhe zink

Kromi jo vetëm që luan një rol të rëndësishëm në metabolizmin e sheqerit, por edhe praktikisht në metabolizmin e yndyrës. B. studimi nga Anderson et al. (5) e gjetur - është në gjendje të promovojë efektin e insulinës në qelizë dhe kështu marrjen e glukozës në qelizë, por gjithashtu përmirëson nivelet e kolesterolit në të njëjtën kohë.


Kërkesa ditore e kromit për njerëzit e shëndetshëm është rreth 100 mikrogramë, por kjo varet veçanërisht nga sasia e karbohidrateve të konsumuara. Sa më shumë karbohidrate të konsumohen, aq më shumë krom nevojitet. Meqenëse dieta e zakonshme me sa duket furnizon vetëm 15 deri në 50 mikrogramë në ditë, ka një mangësi të qartë në popullatën këtu (6).


Sipas Shoqërisë për Mjekësinë Ushqyese dhe Dietetikët, diabetikët duhet. Konsumoni 200 deri në 400 mikrogramë në ditë. Kromi mungon plotësisht në miellin e bardhë dhe sheqerin, ndërsa është i bollshëm në bukën e grurit. Lakrat e thjerrëzave të freskëta janë gjithashtu një burim shumë i mirë i kromit.


Mungesa e zinkut është gjithashtu e përhapur në mesin e diabetikëve. Studimi nga Anderson et al. (4) gjeti një furnizim të mangët me zink në më shumë se 30 përqind të personave të testuar (diabetikët e tipit 2). Në të njëjtën kohë, ky studim ka treguar se administrimi i zinkut (së bashku me kromin) çon në një reduktim të ndjeshëm të substancave të dëmshme që prodhohen gjatë oksidimit të yndyrës nga radikalet e lira. Zinku padyshim ka një efekt të qartë antioksidues dhe për këtë arsye mbron nga sëmundjet vaskulare që shpesh ndodhin në diabet.


Shoqëria për Mjekësinë Ushqimore dhe Dietetikën rekomandon marrjen ditore prej 15 miligramë zink-histidinë për diabetikët. Një ushqim veçanërisht i mirë i pasur me zink është farat e kungullit. Në të njëjtën kohë, bajamet dhe, nga ana tjetër, bishtajoret si thjerrëzat janë burime të mira të zinkut.


Këshillë 14: filloni stërvitjen

Mos u shqetësoni, nuk keni pse të bëheni atlet në një kohë të shkurtër. Edhe një shëtitje 30-minutëshe ka një efekt të mrekullueshëm në parandalimin e diabetit ose marrjen e tij nën kontroll.


E vetmja gjë e rëndësishme është që të bëni një shëtitje çdo ditë. Pra, nuk ka të bëjë me vendosjen e rekordeve, por me të vërtetë lëvizjen çdo ditë. Tani ka indikacione të shumta që stërvitja e rregullt rrit ndjeshëm ndjeshmërinë e qelizave ndaj insulinës. Më poshtë janë sportet më të mira për diabetin për ju.


Këshillë 15: Dilni në diell, mbushni vitaminë D.

Vitamina D prodhohet në trupin tonë nga ekspozimi në diell. Ata që nuk kalojnë shumë kohë jashtë rrezikojnë të vuajnë nga mungesa e vitaminës D, e cila në ditët e sotme tashmë prek një pjesë të madhe të popullsisë. Një mangësi e tillë favorizon zhvillimin e shumë sëmundjeve: diabeti, kanceri, sëmundjet e zemrës, sëmundjet e veshkave, skleroza e shumëfishtë dhe kështu me radhë e kështu me radhë. Prandaj është jashtëzakonisht e rëndësishme që të lini diellin në lëkurën tuaj çdo ditë nëse është e mundur.


Këshillë 16: Përmirësoni furnizimin tuaj me antioksidantë

Niveli i lartë i sheqerit në gjak ose rezistenca ndaj qelizave ndaj insulinës favorizojnë mungesën e vitaminës C në qelizat e trupit. Vitamina C lëshohet në qelizë përmes të njëjtit mekanizëm si insulina.


Sidoqoftë, nëse qeliza është rezistente ndaj insulinës, atëherë ajo është gjithashtu në një farë mase rezistente ndaj vitaminës C, që do të thotë se ajo jo vetëm që lejon që insulina (dhe kështu glukoza) të qëndrojë para "derës" së mbyllur, por edhe vitamina C Me


Vitamina C, megjithatë, është një antioksidant jashtëzakonisht i rëndësishëm që mund të zvogëlojë shumë stresin oksidativ. Stresi oksidativ çon në një numër të madh të pasojave tipike të diabetit, veçanërisht në diabetikët, kështu që një furnizim i gjerë i antioksidantëve duhet të jetë një masë thelbësore në diabet.


Antioksidantët gjenden veçanërisht në frutat e freskëta, sallatat, perimet dhe (në formën e vitaminës E, ndër të tjera) gjithashtu në vajra me cilësi të lartë, arra dhe fara vaji. Smoothies jeshile janë gjithashtu një mjet i shkëlqyer për të rritur nivelet e antioksidantëve të trupit.


Astaxanthin, OPC, glutathione dhe sulforaphane janë ndër yjet midis shtojcave ushqimore shumë antioksidante. Mund të gjeni më shumë informacion në lidhje me një dietë të pasur me antioksidantë këtu: Antioksidantët mbrojnë qelizat tona


Lexoni gjithashtu: Dieta aziatike ul rrezikun e diabetit


* Receptorët janë proteina specifike në sipërfaqen e qelizës në të cilat - sipas bllokimit dhe parimit kryesor - hormonet e përshtatshme (siç është insulina këtu) mund të ngjiten. Është një lloj kodi që supozohet të sigurojë që vetëm substanca të "autorizuara" mund të hyjnë në qeliza. Substancave (p.sh. toksinave) që nuk kanë një "çelës" dhe për këtë arsye nuk mund të vendosen në receptorët, u mohohet qasja në qeliza.


Këshillë 17: Shtesa dietike për diabetin

Përveç masave të lartpërmendura, mund të përdoren edhe shtesa dietike me efekt rregullues të sheqerit në gjak, p.sh. B. kurkumin, xhensen ose ekstrakt artiçoke. Disa fibra dietike gjithashtu ndihmojnë në rregullimin e nivelit të sheqerit në gjak, i cili shpesh është i lartë në diabet.


Këshillë 18: vëzhgoni nivelet e vitaminës B12

Diabetikët që marrin metforminë ose - për urth / probleme me stomakun - bllokuesit e acidit, shpesh zhvillojnë një mungesë të vitaminës B12. Bllokuesit e acidit gjithashtu shpesh jepen për të shoqëruar antibiotikë, ilaçe kundër dhimbjeve ose ilaçe anti-inflamatore. Pra, nëse merrni këto ilaçe ose ndonjë prej tyre, kontrolloni rregullisht nivelet e vitaminës B12. Për shkak se mungesa e vitaminës B12 mund të çojë në sëmundje të lidhura me diabetin, p.sh. B. një polineuropati. Sigurisht, mund të ketë edhe pasoja të tjera të padëshirueshme, siç mund të lexoni në artikullin tonë për mungesën e vitaminës B12.


Diabeti i tipit 2 është i shërueshëm

Edhe nëse theksohet vazhdimisht se diabeti i tipit 2 është një sëmundje kronike e pashërueshme, shumë shkencëtarë dhe mjekë tashmë nuk pajtohen. Ne kemi raportuar për studimet përkatëse në artikullin tonë Diabeti i tipit 2 është i shërueshëm. Ai tregoi, ndër të tjera, se në shumë raste është e mjaftueshme për të arritur peshën normale për të hequr qafe diabetin tuaj. Ju gjithashtu do të gjeni një përmbledhje të masave të tjera që të gjitha kontribuojnë në shërimin e diabetit në artikullin e përmendur.


 

Burimet e artikullit:

 • Diabetes – Symptome, Ursachen und Massnahmen - Zentrum der Gesundheit

 • (1) Barbagallo M und Dominguez LJ, Magnesium and type 2 diabetes, World Journal of Diabetes, 2015 Aug 25; 6(10): 1152–1157.

 • (2) Kim DJ et al, Magnesium Intake in Relation to Systemic Inflammation, Insulin Resistance, and the Incidence of Diabetes, Diabetes Care, 2010 Dec; 33(12): 2604–2610

 • (3) Mohd-Radzman NH et al, Stevioside from Stevia rebaudiana Bertoni Increases Insulin Sensitivity in 3T3-L1 Adipocytes, Evidence- Based Complementary and Alternative Medicine, 11 December 2013

 • (4) Wien M et al, Almond consumption and cardiovascular risk factors in adults with prediabetes, Journal of the American College of Nutrition, 2010 Jun;29(3):189-97.,

 • (5) Anderson RA et al., Potential antioxidant effects of zinc and chromium supplementation in people with type 2 diabetes mellitus, Journal of the American College of Nutrition, 2001 Jun;20(3):212-8

 • (6) Hans-Konrad Biesalski, Peter Grimm "Taschenatlas Ernährung" Thieme Georg Verlag, 2007

 • (7) Gomes AC, Bueno AA et al., Gut microbiota, probiotics and diabetes, Nutrition Journal, Juni 2014

 • (8) O'Connor L, et al, Prospective associations and population impact of sweet beverage intake and type 2 diabetes, and effects of substitutions with alternative beverages, Diabetologia, 2015 Jul;58(7):1474-83.

 • (9) Bertinato J et al, Lower serum magnesium concentration is associated with diabetes, insulin resistance, and obesity in South Asian and white Canadian women but not men, Food & Nutrition Research, 2015; 59: 10.3402/fnr.v59.25974.,

234 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

Comments


bottom of page