top of page
 • Qendra e Shëndetit

Maskat janë të dëmshme për fëmijët

Në klasë dhe në shesh lojërash shkollore, është e detyrueshme të vishni një maskë, me të cilën do të donit të zotëroni përhapjen e koronavirusit SARS-CoV2 dhe të gjitha variantet e tij. Sidoqoftë, shumë ekspertë janë të mendimit se veshja e mbrojtjes së gojës dhe hundës mund të jetë një rrezik për shëndetin për fëmijët.


Probleme shëndetësore për shkak të maskës së detyrueshme për fëmijët

Në Gjermani, fëmijëve nga 6 vjeç (në Saksoni-Anhalt edhe nga 2 vjeç) u është dashur të mbajnë maska ​​ose të ashtuquajturën mbrojtje të gojës dhe hundës në klasë ose në kopsht për shumë muaj-edhe pse dëshmitë për përfitim nuk është bindëse (1), sepse fëmijët vështirë se marrin Covid-19 dhe nëse po, vetëm shumë butë. Dhe edhe nëse fëmijët nuk shfaqnin fare simptoma, ata kishin - pas kontaktit SARS -CoV -2 - antitrupa më të gjatë në gjak sesa të rriturit, sipas një studimi të Universitetit të Freiburgut nga korriku 2021 (9).


Edhe fëmijët me sëmundjet përkatëse të mëparshme kanë një rrezik në rritje të zhvillimit të Covid-19 (në vitet e mëparshme nga gripi), por pothuajse nuk ka vdekje (6, 7, 8).


Prandaj, maskat nuk janë të dobishme për fëmijët, dhe ato madje mund të çojnë në probleme shëndetësore. Në një sondazh, vlerësimi i të cilit u botua në pranverën e vitit 2021 (2), të dhënat nga 25,930 fëmijë treguan se 68 përqind e fëmijëve kishin probleme shëndetësore për shkak të mbrojtjes së gojës dhe hundës. Ata vuanin nga dhimbje koke, lodhje, lodhje dhe humor të keq. Arsyeja është, ndër të tjera. tregohet një përmbajtje tepër e lartë e dioksidit të karbonit në ajër pas maskës.


Vlerat kufitare të dioksidit të karbonit janë tejkaluar shumë

Niveli normal i dioksidit të karbonit jashtë është rreth 400 ppm. Agjencia Federale e Mjedisit vendosi një vlerë kufi prej 2000 ppm për dhomat e mbyllura. Çdo vlerë mbi këtë nuk është e pranueshme, sipas Agjencisë Federale të Mjedisit në vitin 2008.


Në një studim gjerman të botuar më 30 qershor 2021 në revistën JAMA Pediatrics të Shoqatës Mjekësore Amerikane si një letër kërkimore (pa rishikim) dhe nga imunologu dhe toksikologu Prof. Dr. Stefan Hockertz dhe psikologu klinik Prof. Dr. Harald Walach drejtohej (1), u tregua se vlera kufi (e njohur edhe si kufiri i rrezikut) i Agjencisë Federale të Mjedisit për hapësirat e brendshme nën një maskë u tejkalua pothuajse 7 herë pas vetëm 3 minutash dhe arriti vlerat e mbi 13,000 ppm. Pjesëmarrësit ishin 45 fëmijë dhe adoleshentë midis moshës 6 dhe 17 vjeç. (Ju lutemi vini re azhurnimin në fund të artikullit!)


Vlerat shqetësuese pas vetëm një minute

Hetimi u krye në bazë të iniciativës së prindërve. Prindërit ishin shqetësuar për fëmijët e tyre, pasi ishin ankuar për problemet e përmendura më lart që nga kërkesa për maskë. Dy mjekë (Andreas Diemer dhe Ronald Weikl) dhe një psikoterapiste për fëmijë (Anna Kappes) siguruan mbështetje mjekësore për studimin.


Matjet u kryen nga Helmut Traindl, një mjek inxhinierik nga Vjena. Traindl ka përvojë shumëvjeçare me matjet e këtij lloji. Traindl shpjegon:


"Fëmijëve iu dha një tub i vogël matës i ngjitur pranë hundëve të tyre, në mënyrë që të mund të përcaktonim me saktësi përmbajtjen e dioksidit të karbonit në intervale prej 15 sekondash."

Së pari, vlerat e dioksidit të karbonit në ajrin e thithur u matën pa maskë, pastaj në mënyrë të rastësishme me një maskë kirurgjikale dhe një maskë FFP2, pastaj përsëri pa maskë.


"Unë u mahnita që vlerat u rritën kaq shpejt, përkatësisht pas vetëm 1 minutë, dhe mbetën të qëndrueshme në një nivel të lartë pa luhatje të mëdha",

thotë Dr. Traindl në njoftimin për shtyp të mjekëve, i cili mund të gjendet në faqen e internetit të Fondacionit Coronavirus Committee 2020News dhe i cili, së bashku me studimin origjinal (1), është burimi i informacionit të mëposhtëm (3).


Maskat e fëmijëve nuk e zgjidhin problemin

Andreas Diemer shpjegon rritjen e përmbajtjes së dioksidit të karbonit në ajrin e thithur: “Hapësira e vdekur në maskë është veçanërisht e madhe për fëmijët në raport me fytyrën e tyre. Dioksidi i karbonit i nxjerrë mblidhet atje, përzihet me ajrin që hyn dhe rilindet. Për shkak se procesi i frymëmarrjes është më i shpejtë tek fëmijët dhe gjithashtu gjeneron më pak presion, problemi i shkëmbimit të papërshtatshëm të gazit është veçanërisht i madh për ta. As maskat e fëmijëve nuk e zgjidhin problemin. I kishim edhe ato ".


Minimizuar nga kontrolluesit e fakteve

Hapësira e vdekur nënkupton atë zonë të traktit respirator që natyrisht nuk merr pjesë drejtpërdrejt në shkëmbimin e gazit, domethënë që nuk furnizohet vazhdimisht me ajër të pasur me oksigjen. Nëse kjo hapësirë ​​e vdekur rritet për shkak të dëmtimit të mushkërive, për shembull, ose edhe për shkak të problemeve të frymëmarrjes ose frymëmarrjes së vështirë për shkak të një maskë, atëherë kjo mund të çojë në ankesa të tilla si dhimbje koke, veçanërisht me fëmijët dhe veçanërisht me maskat FFP2.


Hapësira e rritur e vdekur vlerësohet si e ulët nga kontrolli i zakonshëm ose faktet e zakonshme dhe ekspertët që ata intervistuan. Trupi mund ta kompensojë me lehtësi këtë duke rritur punën e frymëmarrjes, thonë ata. Nëse e mbani maskën për një kohë të gjatë (që është rasti me fëmijët në shkollë), atëherë është rraskapitëse dhe për këtë arsye ju shfaqen dhimbje koke, por dëmtimet shëndetësore nuk duhen frikësuar (5). Edhe nëse gjithçka duhet të jetë aq e padëmshme, dikush pyet veten nëse këta ekspertë janë përpjekur ndonjëherë të përqendrohen, mësojnë dhe marrin pjesë aktive në klasa me dhimbje koke dhe lodhje.


Asnjë ndryshim midis maskave kirurgjikale dhe maskave FFP2

Kthehuni te hetimi nga Hockertz dhe Walach. Prof. Walach, kreu i studimit, vlerësoi të dhënat dhe nuk gjeti ndonjë ndryshim të dukshëm midis maskave kirurgjikale dhe maskave FFP2. Një vlerë prej 13,910 ppm u mas për maska ​​FFP2 dhe një vlerë 13,120 ppm për maska ​​kirurgjikale, e cila është akoma më shumë se 6 herë vlera limit, të cilën Agjencia Federale e Mjedisit e klasifikon si një rrezik për shëndetin nëse tejkalohet.


Përfundimi logjik i Prof. Walach është pra: “Prandaj, nga këndvështrimi ynë, do të ishte një imperativ politik dhe ligjor i orës që të klasifikojmë mbajtjen e maskave tek fëmijët si një rrezik për shëndetin dhe jo ta përshkruajmë atë si një masë të përgjithshme. Shkollat, zyrat dhe autoritetet që e kërkojnë këtë, sipas këndvështrimit tonë, janë fajtorë për dëmtime trupore ".


Nivelet më të larta të dioksidit të karbonit u matën tek fëmijët më të vegjël. Vlera më e lartë ishte 25,000 ppm në një fëmijë 7-vjeçar, që është më shumë se 10 herë vlera limit. Sa më të vjetër të rriten fëmijët, aq më e ulët është përmbajtja e dioksidit të karbonit në ajrin e thithur. Por vlerat më të ulëta për një 15-vjeçar ishin akoma 6000 ppm, tre herë vlera limit.


Shkollat ​​nuk lejohen të kryejnë provime

Interestshtë interesante se dy shkolla në rrethin Passau fillimisht donin të kryheshin një studim të tillë, por kjo u ndalua nga autoritetet e tyre të shkollës së mesme, thotë Prof. Hockertz, i cili shton: “Shpresojmë shumë që të dhënat tona të sjellin pak më shumë arsye dhe objektivitet në debat. Sepse rreziku i zhvillimit të COVID-19 për një fëmijë është shumë më i ulët sesa pësimi i dëmtimeve psikologjike ose fizike nga mbajtja e maskave. "


Prof Dr. Hockertz gjithashtu ka botuar një libër mbi këtë temë të titulluar *Gjenerata e maskës; Corona: frika dhe sfida.


Maskat bëjnë më shumë dëm sesa mirë

Dr. Ronald Weikl, obstetër dhe gjinekolog në Passau, i cili është një nga organizatorët dhe mbikëqyrësit e studimit, është i mendimit:

"Nuk mund të shmanget: Veshja e maskave për fëmijët është një metodë e papërshtatshme e mbrojtjes së shëndetit. Bën më shumë dëm sesa mirë ”.

Weikl nuk është i vetëm në këtë mendim. Në filmin Corona-Kinder nga regjisori Jens-Tibor Homm, ekspertët thonë fjalët e tyre që parashikojnë se masat e koronës do të kenë efekte jashtëzakonisht të dëmshme në shëndetin fizik dhe mendor të fëmijëve dhe adoleshentëve (4).


Në lidhjen e mëparshme nën (4) mund të shikoni filmin Corona Children (45 minuta) të plotë.


Nën moshën 11 vjeç, maskat nuk janë të dobishme për fëmijët

Pediatri Dr. mjekësore Michaela Glöckler, për shembull, e konsideron kërkesën e maskës, siç praktikohet aktualisht, si të papërshtatshme. Fakti që fëmijët mund të jenë ngjitës nuk justifikon masa të tilla si mbyllja e shkollave dhe kopshteve. Të rriturit gjithashtu kanë dy herë më shumë gjasa të infektohen, thotë ajo. Pediatrit pajtohen që nën moshën 11 vjeç nuk duhet të mbajnë kurrë maska. Këtu dëmi tejkalon përfitimin. Vetëm sepse fëmijët e kësaj moshe nuk mund të garantojnë higjenën e maskës.


Dëmtimi mendor tek fëmijët nga maskat

Dr. Glöckler merret me dëmin emocional që maskat dhe, në përgjithësi, trajtimin e koronavirusit mund të shkaktojnë tek fëmijët. Fëmijëve u thuhet vazhdimisht - çdo ditë dhe për muaj - se ata po i rrezikojnë të tjerët dhe se duhet të kenë kujdes sepse ata vetë rrezikohen nga të tjerët. Fëmijët vaksinohen se bota është e rrezikshme, gjithmonë e dukshme çdo ditë (përmes maskave të kudondodhshme). Ajo thotë: "Kjo është një traumë kolektive që do t'ua përcjellim brezit të ardhshëm dhe që ka një efekt më të thellë sa më të vegjël të jenë fëmijët."


Rreziku i transmetimit nga fëmijët është minimal

Dr. mjekësore Steffen Rabe është specialist në mjekësinë pediatrike dhe adoleshente në Mynih dhe zëdhënës i bordit të mjekëve për vendimet individuale të vaksinimit. V. Ai thotë për temën e maskave tek fëmijët: “Rreziku i transmetimit nga fëmijët tek njëri -tjetri ose nga fëmijët te mësuesit është minimal dhe i papërfillshëm. Nëse kishte ndonjë transmetim në shkolla ose kopshte, ishte nga mësuesit tek fëmijët. Nuk ka asnjë studim të vetëm shkencor me cilësi të lartë dhe të besueshëm që ka vërtetuar se mbajtja e maskave nga fëmijët dhe adoleshentët do të çonte në një rënie përkatëse të numrit të rasteve të infeksionit. "


Asnjë pushim maskë për fëmijët

Rregulloret gjermane për punonjësit janë gjithashtu në kuptimin e shëndetit dhe sigurisë në punë, sipas Dr. Rabe, që pas dy orësh të mbajtjes së maskës, është e nevojshme një pushim më i gjatë. Por fëmijët mbajnë maskat e tyre në shkollë dhe në oborrin e shkollës për shumë orë pa u shqetësuar askush për nevojën e një pushimi të maskës.


Maskat parandalojnë zhvillimin e traktit respirator tek fëmijët

Prof Dr. mjekësore Christian Schubert, mjek, psikolog dhe psikoterapist thekson:

"Kur vishen maska, trakti respirator nuk mund të zhvillohet siç do të zhvillohej pa maskë, formimi i mukozave, konfrontimi me mikroorganizmat ose kolonizimi natyral me bakteret dhe kërpudhat nuk ndodhin. Përveç kësaj, ekziston një përmbajtje tepër e lartë e dioksidit të karbonit në traktin respirator dhe, si rezultat, një presion i rritur i pjesshëm në arteriet, kështu që dëmi duhet të supozohet. "

Nëse presioni i pjesshëm është shumë i lartë, kjo do të thotë se ka shumë gaz (në këtë rast dioksid karboni) në gjak dhe arterie. Njëri pastaj flet për hiperkapni, e cila mund të çojë në skuqje të lëkurës dhe, në raste ekstreme, aritmi kardiake, konfiskime dhe madje edhe humbje të vetëdijes.


Distancimi shoqëror dhe frika dobësojnë sistemin imunitar

"Distancimi shoqëror është një lloj sterilizimi i jetës," thotë Dr. Vazhdon Schubert. "Ne e dimë se higjiena e tepërt krijon sëmundje në një nivel thjesht imunologjik. Për më tepër, frika dhe paniku dobësojnë sistemin imunitar në afat të gjatë, duke rezultuar në një shtypje të vërtetë të sistemit imunitar. Frika dhe paniku gjithashtu dobësojnë sistemin imunitar pikërisht në zonën që do të ishte e nevojshme për t'u mbrojtur nga viruset. Ka më pak qeliza vrasëse natyrore, më pak limfocite dhe fraksione të tjera qelizore që na duhen urgjentisht në mënyrë që të qëndrojmë të shëndetshëm në kohë krize. "


Dr. Në këtë kontekst, Rabe paralajmëron: “Ne po i privojmë fëmijët dhe sistemin e tyre imunitar nga mundësia për t'u zhvilluar në një mjedis normal. Infeksionet e zakonshme nuk ndodhin më, por do të ishin të nevojshme për pjekurinë e një sistemi imunitar të shëndetshëm ".


Update: gusht 2021 - studimi u tërhoq

Studimi i paraqitur më lart dhe i botuar në JAMA Pediatrics të Shoqatës Mjekësore Amerikane u tërhoq më 16 korrik 2021 (10). I.a. pajisja e përdorur për matjen e dioksidit të karbonit nuk ishte e përshtatshme. Gjithashtu u pyet nëse rezultatet e matjes ishin të sakta. Ne (ekipi redaktues i ZDG) shpresojmë, megjithatë, se gjithnjë e më shumë njerëz, veçanërisht prindërit dhe mësuesit, do të kuptojnë se sa të veshurit e maskave për orë të tëra ndikon në mirëqenien (jo vetëm) të fëmijëve dhe ndoshta i dëmton ata (edhe në një niveli psikologjik) .peshojnë më shumë se përfitimi i supozuar.

 

Burimet e artikullit:

 • Masken sind für Kinder schädlich - Zentrum der Gesundheit

 • (1) Walach H, Hockertz S et al., Experimental Assessment of Carbon Dioxide Content in Inhaled Air With or Without Face Masks in Healthy Children, A Randomized Clinical Trial, JAMA Pediatr. Published online June 30, 2021, doi:10.1001/jamapediatrics.2021.2659

 • (2 )Schwarz S, Jenetzky E, Krafft H, Maurer T, Martin D. Corona children studies “Co-Ki”: first results of a Germany-wide registry on mouth and nose covering (mask) in children. Published 2021. Accessed June 15, 2021

 • (3) 2020News, Studie belegt: Inakzeptabel hohe Kohlendioxidwerte unter Gesichtsmasken bei Kindern, Juni 30, 2021

 • (4) Homm J-T, Corona-Kinder: Der Film; Die Folgen der Corona Massnahmen für unsere Kinder

 • (5) Jonas U, Correctiv, Nein, das Tragen einer Maske führt nicht zu Sauerstoffmangel bei Kindern, 7. Dezember 2020

 • (6) J L Ward et al, Risk factors for intensive care admission and death amongst children and young people admitted to hospital with COVID-19 and PIMS-TS in England during the first pandemic year, medRxiv (2021). DOI: 10.1101/2021.07.01.21259785

 • (7) Clare Smith et al, Deaths in Children and Young People in England following SARS-CoV-2 infection during the first pandemic year: a national study using linked mandatory child death reporting data, medRxiv (2021). DOI: 10.21203/rs.3.rs-689684/v1

 • (8) Rachel Harwood et al, Which children and young people are at higher risk of severe disease and death after SARS-CoV-2 infection: a systematic review and individual patient meta-analysis, medRxiv (2021). DOI: 10.1101/2021.06.30.21259763

 • (9) Renk H, Elling R et al., Typically asymptomatic but with robust antibody formation: Childrens unique humoral immune response to SARS-CoV-2, medRxiv 2021.07.20.21260863; doi: https://doi.org/10.1101/2021.07.20.21260863

 • (10) Christakis D, Fontanarosa PB. Notice of Retraction. Walach H, et al. Experimental Assessment of Carbon Dioxide Content in Inhaled Air With or Without Face Masks in Healthy Children: A Randomized Clinical Trial. JAMA Pediatr. Published online June 30, 2021. JAMA Pediatr. Published online July 16, 2021. doi:10.1001/jamapediatrics.2021.3252

9 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

Kommentare


bottom of page