top of page
  • Qendra e Shëndetit

Meditacioni - Hyrje

Aktualisiert: 7. Nov. 2021Për mijëra vjet njerëzit kanë medituar në mënyrë që të gjejnë harmoninë e brendshme. Të gjitha fet të tilla si Budizmi, Islami, Hinduizmi dhe Krishterimi, Bahai mbështeten në meditimin si një metodë për ndriçimin shpirtëror. Rrit aftësinë për t’u përqendruar, rrit vetëvlerësimin e medituesit dhe relaksohet kur merreni me stresin. Pavarësisht nga feja dhe shpirtërore, shumë njerëz sot meditojnë thjesht për tu ndjerë më mirë fizikisht dhe mendërisht dhe për të kapërcyer depresionin ose sjelljen e varësisë (droga, kafeina dhe alkooli).


Kontrolli i mendjes

Padyshim, aftësia jonë për të analizuar, dalluar, planifikuar dhe komunikuar na ka çuar shumë larg. Por ka një dobësi të racionalitetit: nëse nuk e heqim mendjen çdo herë, ajo mund të bëhet një burim frike siç është frika e dështimit ose nuk arrijnë të plotësojnë kërkesat e të tjerëve. Meditimi mund të na çlirojë nga këto frikë duke na ndihmuar të ndalojmë përmbytjen e mendimeve, të njohim dhe të hedhim poshtë modelet negative dhe të gjejmë paqen dhe qetësinë.


“Gjithçka që ju nevojitet është tashmë thellë brenda jush dhe vetëm po pret të shpaloset dhe të lirohet. Thjesht duhet të merrni kohën për të zbuluar se çfarë është fshehur prej kohësh tek ju ".


Ndikimi pozitiv

Studimet klinike mbi efektet e meditimit janë inkurajuese: lehtëson simptomat e migrenës, pagjumësinë, tretjen nervore, sindromën para menstruale, ankthin dhe sulmet e panikut, ul çlirimin e hormoneve të stresit dhe presionit të gjakut dhe përmirëson qarkullimin e gjakut. Përveç kësaj, meditimi ndihmon në rregullimin e pulsit dhe frymëmarrjes në mënyrë optimale dhe rrit kënaqësinë me punën dhe performancën e vet. Mjekët konvencionalë po zbulojnë gjithnjë e më shumë efektet terapeutike të meditimit dhe po ua rekomandojnë pacientëve të tyre gjithnjë e më shpesh për trajtimin e simptomave të lidhura me stresin.


Meditim për të gjithë

Sot meditimi nuk është më i rezervuar për mistikët, jogistët dhe filozofët. Shumë të famshëm e kanë njohur vlerën e tyre, për shembull Tina Turner dhe Richard Gere. Ju nuk duhet të jeni fetar ose të investoni shumë kohë për të medituar - pa marrë parasysh sa vjeç jeni ose i zënë, mund të bëni ushtrime të rregullta meditimi për t'u marrë më mirë me stresin, të mësoni më shumë për veten tuaj dhe të ndiheni më rehat.


Çfarë është meditimi

Meditimi është shumë më tepër sesa thjesht relaksimi: ndërsa në një gjendje të relaksuar mendimet rrethohen në mënyrë të pakontrolluar, në meditim mendja mbetet vigjilente dhe e përqendruar. Duke kontrolluar mendimet tona, ne mund ta zhvillojmë plotësisht vetëdijen tonë në meditim dhe t'i përjetojmë gjërat ashtu siç janë.


Meditimi

Në shumë kultura, meditimi është një teknikë e provuar mirë për kontrollimin e mendjes. Ushtrime të panumërta të ndryshme meditimi janë shfaqur gjatë shekujve.

Shumica fillojnë me një fazë relaksimi; atëherë medituesi përqendrohet dhe përqendron mendjen e tij në një pikë. Sapo mendimet e tij enden, ai i sjell butësisht, por me vendosmëri përsëri në pikën e përqendrimit.


Ky proces është i vështirë për shumicën e fillestarëve, veçanërisht ata që janë mësuar t'i lënë mendimet e tyre të lirë. Megjithatë, me pak durim, është e lehtë të mësosh të meditosh. Edhe nëse arrini të përqendroheni vetëm për disa minuta në fillim, me praktikën e rregullt do të ndjeni shpejt efektet e dobishme. Meditimi nuk supozohet të jetë punë e vështirë, por më tepër një kënaqësi, dhe edhe nëse filloni me vetëm pesë minuta në ditë, nuk do të dëshironi të humbni përsëri këto momente qetësie brenda një kohe të shkurtër.


Ekzistojnë shumë forma të ndryshme të meditimit. Mund të ndiheni më mirë vetëm pas disa minutash.

Ka shumë mënyra për të medituar. Njëri përqendrohet në një objekt specifik, për shembull një gjethe ose një argjilë. Një tjetër tërhiqet plotësisht në vetvete, një i tretë e drejton vëmendjen e tij në aspekte të tilla si dashuria, frika ose plakja. Ju gjithashtu mund të përzierni metoda dhe qasje të ndryshme. Për shembull, së pari mund të përqendroheni në frymën tuaj dhe pastaj ndoshta të reflektoni mbi natyrën e miqësisë.


Balanca

Meditimi ndihmon për të krijuar një ekuilibër midis dy gjysmave të trurit. Hemisfera e majtë është përgjegjëse për të menduarit, të folurit dhe të shkruarit. Kur jemi zgjuar dhe të zënë dhe mendimi ynë është aktiv, truri dërgon modele të shpejta elektrike të quajtura valë beta. Në këtë gjendje, ne i afrohemi racionalisht të kaluarës dhe të ardhmes.

Hemisfera e djathtë është përgjegjëse për intuitën, imagjinatën dhe ndjenjën. Me perceptime shqisore siç është dëgjimi i muzikës, për shembull, ne jemi në një gjendje më pranuese sesa aktive dhe truri ynë dërgon modele elektrike më të ngadalta, valët alfa - ne jemi më pasivë dhe më të hapur ndaj ndjenjave, veçanërisht kur jetojmë me vetëdije në të tashmen sesa në të ardhmen ose të kaluarën. Ne jemi gjithashtu në këtë gjendje pak para se të biem në gjumë dhe pasi të zgjohemi.


Ne kalojmë vetëm rreth një orë në ditë në gjendjen alfa. Kjo fazë mund të zgjatet në mënyrë të konsiderueshme përmes meditimit - i cili na ndihmon të rizbulojmë ndjenjat tona dhe të përjetojmë botën përreth nesh menjëherë dhe në të tashmen, përpara se perceptimet tona të "interpretohen" nga truri i majtë.


Alfa Beta pranues aktiv

intuitë reflektimi

prania E ardhmja e kaluar

i relaksuar e tensionuar

Të jesh Veproj

te degjosh flas

fantazi llogaritje


Bëhet fjalë për ekuilibrin midis hemisferës racionale dhe asaj emocionale të trurit.

 

Kapitull nga libri "Meditacioni - rruga drejt harmonis së brendshme" Lorraine Turner

50 Ansichten0 Kommentare

Comments


bottom of page