top of page
 • Qendra e Shëndetit

Miomat - Dieta e duhurMiomat janë rritje beninje në mitër. Ndërhyrjet konvencionale mjekësore janë shpesh stresuese. Ushqimi i duhur mund të ndihmojë jashtëzakonisht me miomat. Çfarë tjetër mund të bëhet me miomat nga pikëpamja naturopatike?


Çfarë është një miomat?

Miomat janë tumore beninje në mitër, të cilat në shumicën dërrmuese të rasteve gjithashtu mbeten beninje, domethënë ato pothuajse kurrë nuk bëhen malinje. Ato prekin 20 deri në 40 përqind të të gjitha grave mbi 35 vjeç. Fibromat mund të jenë shumë të vogla (disa milimetra). Sidoqoftë, ato gjithashtu mund të rriten në mbi 10 cm.


Një miomë mund të ndodhë individualisht, por disa fibroide gjithashtu mund të zhvillohen në të njëjtën kohë. Miomatmund të qëndrojnë të vogla, por ato gjithashtu mund të rriten mjaft shpejt.


Shpesh Miomat nuk shkaktojnë ndonjë shqetësim. Në varësi të madhësisë dhe vendndodhjes së fibroideve, megjithatë, ato gjithashtu mund të çojnë në dhimbje, presion të pakëndshëm ose simptoma të tjera, të tilla si një dëshirë e vazhdueshme për të urinuar kur fibroma shtyp mbi fshikëzën.


Çfarë simptomash mund të ketë një miomë?

Miomat mund të mos kenë simptoma ose simptoma shumë të ndryshme, në varësi të vendndodhjes dhe madhësisë së miomës:


 • Gjakderdhje e rëndë menstruale ose më e rëndë se më parë

 • Prandaj shpesh mungesa e hekurit me anemi (anemi)

 • Gjakderdhje e zgjatur mujore

 • Gjakderdhje menstruale e dhimbshme

 • Dhimbje barku

 • Ndjenja e presionit ose rëndesës në bark

 • Problemet e tretjes si p.sh B. Kapsllëku

 • Nxit për të urinuar

 • Dhimbje në shpinë ose këmbë

 • Dhimbje gjatë marrëdhënieve seksuale


Steriliteti gjithashtu mund të ndodhë si rezultat i një fibroidi. Shpesh, megjithatë, shtatzënia ndodh pavarësisht nga prania e një fibroidi.


Çfarë ndodh me një miomë gjatë menopauzës / menopauzës?

Miomat lulëzojnë në prani të estrogjeneve. Në menopauzë, fibroidet zakonisht regresohen - nëse nuk kryhet terapi zëvendësuese e hormoneve.


Si diagnostikohen fibroidet?

Zakonisht një ose më shumë mioma do të gjenden gjatë një ekzaminimi rutinë me ultratinguj. Nëse mjeku ndodh të gjejë një miomë (një që ende nuk ka shkaktuar ndonjë simptomë), ata shpesh thonë: “Ky nuk është problem. Shumë gra kanë një ose më shumë fibroide. Mos u shqeteso. Ne vetëm duhet të shikojmë fibroidin tuaj. "


Tani më së voni do të ishte koha për të informuar gruan për masat holistike, për t'i treguar asaj se çfarë ajo - nëse dëshiron - mund të bëjë vetë për të ndikuar në shëndetin tuaj dhe të mitrës tuaj në mënyrë të tillë që fibroidet të mos zhvillohen. më tej apo edhe inxhinieri e kundërt përsëri.


Zakonisht asgjë e tillë nuk ndodh. Ne te kunderten. Nëse gruaja pyet mjekun e saj se çfarë mund të bëjë, ajo thotë: "Asgjë!" Kur pacienti kërkon këshilla të veçanta për ushqimin, në përgjithësi thuhet: "Dieta nuk ka asnjë lidhje me miomat tuaja. Ju mund të hani atë që ju pëlqen. ”Nëse gruaja dëshiron të dijë nëse ka forma alternative të terapisë që mund të kenë një efekt pozitiv në fibromën, siç është akupunktura ose disa lloje të sporteve, ajo shpesh është e lodhur duke e hequr atë.


Si e trajton mjekësia konvencionale një miomë?

Nëse miomat nuk shkaktojnë simptoma shqetësuese, ato nuk do të trajtohen. Nëse ka ankesa, merret një vendim, në varësi të moshës së pacientit, situatës familjare (dëshira për të pasur fëmijë?) Dhe vendndodhja dhe madhësia e miomës, cila terapi është e përshtatshme në secilin rast individual.


Jini në dispozicion:


 • vetëm heqja kirurgjikale e miomës

 • heqja kirurgjikale e të gjithë mitrës (histerektomia)

 • Mjekim

 • metoda më të reja jo-operative si embolizimi dhe i ashtuquajturi trajtim me ultratinguj i drejtuar nga rezonanca magnetike (terapi MRgFUS), ku kjo e fundit në veçanti kryhet vetëm në disa klinika me departamente të specializuara në mënyrë të përshtatshme.


Operacionet

Nëse mioma është aq e favorshme saqë mund të hiqet kirurgjik por duke ruajtur mitrën, kjo shpesh është një lehtësim, veçanërisht me mioma të mëdha. Sidoqoftë, kjo nuk parandalon rritjen e fibroideve të reja.


Nëse ka fibroide të shumta, të paktën njëra prej të cilave po shkakton simptoma, dhe nëse planifikimi familjar i gruas ka përfunduar, zakonisht është e këshillueshme që të hiqet mitra (histerektomia) sikur mitra të mos ishte asgjë më shumë se një mjet i mitrës.


Për gratë, megjithatë, mitra është një organ qendror që ka funksione të tjera, p.sh. B. është i përfshirë në intensitetin e orgazmës, rrjedhjen e gjakut në vezore dhe formimin e mukusit në vaginë dhe lidhet drejtpërdrejt me trurin, kështu që - tregojnë studimet fillestare të kafshëve - një histerektomi gjithashtu mund të çojë në dëmtime njohëse.


Edhe nga pikëpamja shkencore [1], një në pesë operacione të mitrës është e tepërt, kështu që mund të supozohet një numër edhe më i madh i rasteve të pa raportuara. Sipas një studimi [2] nga 2015, 40 përqind e pacientëve me miomë dhe endometriozë gjithashtu nuk marrin ndonjë terapi alternative para se të hiqet mitra e tyre. Pra, është më mirë të përdorni një thikë ose metoda të tjera fitimprurëse.


Mjekim

Ilaçet e përdorura për miomat nuk janë veçanërisht efektive; ato mund të lehtësojnë simptomat vetëm në një afat të shkurtër. Meqenëse ato janë gjithashtu shpesh shumë të pasura me efekte anësore dhe prandaj mund të përdoren vetëm për një periudhë të shkurtër kohore (disa muaj deri në operacion ose nëse menopauza është e pashmangshme), mjekimi për miomat nuk është në të vërtetë një zgjidhje që mund ta rregullojë problemin një herë dhe per te gjithe


Të ashtuquajturat analoge të GnRH, për shembull, janë hormone që zvogëlojnë prodhimin e estrogjenit në mënyrë që estrogjenët të mos mund të nxisin më rritjen e fibromës dhe fibroma tkurret.


Ajo që tingëllon mirë nuk është gjë tjetër veçse e mirë, sepse analogët e GnRH i vënë gratë në një gjendje të krahasueshme me menopauzën, në mënyrë që ato gjithashtu të vuajnë nga simptomat përkatëse: afshe të nxehta, osteoporoza, ndryshime të humorit, humbje të epshit, etj.


Prandaj, produkti mund të merret për një maksimum prej 6 muajsh. Nëse ndalet, fibroma do të rritet përsëri menjëherë, nëse nuk ka filluar menopauza aktuale.


Ilaçi do të ishte i favorshëm nëse një miomë është shumë e madhe dhe shkakton siklet të rëndë dhe ilaçi tani e zvogëlon atë në atë masë sa që mund të hiqet me një endoskopi. Kjo procedurë kryhet në mënyrë vaginale nën anestezi, kështu që nuk kërkon ndonjë prerje.


Një ilaç tjetër tipik fibroid përmban përbërësin aktiv ulipristal acetate. Ai ndryshon receptorët e progesteronit në fibroid në atë mënyrë që hormoni progesteron nuk mund të ushtrojë më një efekt stimulues të rritjes në fibromën.


Sidoqoftë, ilaçi mund të jepet vetëm për tre muaj në të njëjtën kohë. Duhet të ketë një pushim prej të paktën 8 javësh në mes. Marrja tre mujore mund të përsëritet aq shpesh sa është e nevojshme. Sidoqoftë, disa gra raportojnë se efekti ishte shumë i mirë në intervalin e parë të marrjes, por u largua nga tjetri.


Meqenëse ilaçi gjithashtu mund të çojë në dëmtime të rënda të mëlçisë [3], vlerat e mëlçisë duhet të kontrollohen gjithmonë para dhe pas cikleve të marrjes tre mujore.


Embolizimi i miomës

Gjatë embolizimit, një kateter (tub i hollë plastik) futet në arterien inguinale dhe përparon në mitër. Falë mjeteve të kontrastit të përdorura, enët e gjakut që furnizojnë fibromën mund të identifikohen. Me ndihmën e kateterit, këto enë gjaku tani janë të mbyllura me topa plastike në madhësinë e një kokërre rëre (një lloj embolie e shkaktuar artificialisht), në mënyrë që fibroidi të mos furnizohet më. Gjatë javëve ose muajve të ardhshëm tani do të shuhet plotësisht ose pjesërisht.


Shtatzënitë duhet të jenë ende të mundshme më pas, por embolizimi ul shanset për shtatzëni.


Terapi MRgFUS

Ashtu si embolizimi, MRgFUS konsiderohet gjithashtu një terapi "pa gjak", e cila tingëllon shumë pozitive sepse nuk e shihni veten të shtrirë në sallën e operacionit. Sidoqoftë, njëra qëndron në makinën MRI. Tani - deri në katër orë - përdoret ultratingulli i fokusuar, i cili supozohet të shkatërrojë indin fibroid me ndihmën e nxehtësisë së madhe (deri në përafërsisht 100 gradë). Anestezia e përgjithshme nuk jepet, por duke pasur parasysh dhimbjen që shfaqet në disa raste, kjo nuk është gjithmonë e kuptueshme nga pikëpamja e pacientit.


Edhe pse metodat jo-kirurgjike kanë avantazhin e ruajtjes së mitrës, këto janë ndërhyrje që kërkojnë medikamente të shumta (qetësues, qetësues dhimbjesh, mjete kontrasti) dhe mund të stresojnë pacientin (dhimbje, shqetësime të tjera gjatë Zbatimit dhe efekte anësore, si p.sh. infertiliteti). Tani mund të gjeni një numër të madh dëshmish në internet, për shembull në MRgFUS. B. këtu.


Sigurisht, shumë pacientë preferojnë të pranojnë ekzaminime dhe ndërhyrje të pakëndshme, si dhe dhimbje për disa ditë, kur simptomat shpesh shumë më stresuese të miomës mund të zvogëlohen.


Sidoqoftë, meqenëse shkaqet e formimit të miomës injorohen në të gjitha procedurat mjekësore konvencionale, është gjithmonë e mundur që mioma të reja të zhvillohen menjëherë edhe pas trajtimit të suksesshëm të miomës ose (nëse mitra është hequr) që do të shfaqen probleme ose sëmundje krejtësisht të ndryshme.


Cilat janë shkaqet e një miomi?

Në vijim, ne do të shikojmë shkaqe të ndryshme të mundshme ose faktorë rreziku që mund të kontribuojnë individualisht ose kolektivisht në zhvillimin e miomave. Fatkeqësisht, numri i studimeve është ende i vogël-dhe studimet shpesh kryheshin me gra japoneze ose afrikano-amerikane (këto të fundit sepse vuajnë nga Miomat më shpesh sesa gratë me lëkurë të bardhë). Sidoqoftë, informacioni i mëposhtëm siguron informacion mbi masat holistike që çdo grua mund të integrojë në konceptin e saj naturopatik:

A është obeziteti një faktor rreziku për miomat?


Obeziteti rrit rrezikun e shumë sëmundjeve, përfshirë Miomat, siç treguan studimet [4] nga vitet 1970 dhe 1990. Rreziku i fibroideve në gratë mbipeshë thuhet se është dy deri tre herë më i lartë se ai i grave me peshë normale.


Nëse dëshironi të mbani rrezikun e fibroidit sa më të ulët të jetë e mundur, BMI duhet të jetë nën 20.44, siç u zbulua nga një studim [5] i vitit 2015.

Si ndikon dieta në Miomat?


Ndikimi i dietës në Miomat dhe zhvillimi i tyre është veçanërisht i rëndësishëm. Në vijim, ne do të hyjmë në më shumë detaje mbi grupet individuale të ushqimit, në mënyrë që në fund të bëhet e qartë edhe një herë se sa mund të ndikoni në shëndetin tuaj - qoftë vetëm me dietën e duhur!


A çon konsumi i sojës në miome?

Produktet e sojës përmbajnë të ashtuquajturat fitoestrogjene, domethënë substanca bimore të cilat nga njëra anë (në rast të mungesës së estrogjenit) mund të kenë një efekt të ngjashëm me estrogjenin dhe nga ana tjetër mund të dobësojnë efektet e estrogjeneve të vetë trupit.


Prandaj, produktet e sojës nuk kanë gjasa të kenë ndonjë efekt negativ në miomat - gjë që u konfirmua gjithashtu në një studim në 2009 [6]. Nuk kishte asnjë lidhje midis konsumimit të produkteve të sojës dhe miomës.


Një studim i mëparshëm [7] nga 2001 madje zbuloi një efekt mbrojtës të sojës, pasi gratë që konsumonin më shumë produkte soje kishin më pak gjasa të merrnin diagnoza që (para menopauzës) çuan në një histerektomi.


Ngjashëm me kancerin e gjirit, produktet e sojës mund të kenë një efekt mbrojtës për gratë që kanë konsumuar këto ushqime gjatë gjithë jetës së tyre, ndërsa të tjerët nuk e kanë këtë efekt mbrojtës. Përveç kësaj, duket se ekziston një dozë individuale e tolerueshme e sojës për çdo grua, të cilën ajo nuk duhet ta tejkalojë.


Sasi të vogla soje të tilla si B. Një gotë (150 ml) pije soje tri herë në javë ose një pjatë tofu (200 g) nuk duhet të jetë problem për çdo grua - me përjashtim të atyre që vuajnë nga alergjia e sojës, natyrisht.


Konsumimi i alkoolit çon në miome?

Alkooli nuk përshtatet me një mënyrë jetese mirënjohëse dhe të shëndetshme, veçanërisht jo nëse tashmë ka sëmundje ose ankesa. Studimi i lartpërmendur i vitit 2009 gjithashtu tregoi se sa më shumë alkool të pinte një grua, aq më shpesh zhvilloheshin Miomat.


Edhe një birrë në ditë mund të rrisë rrezikun e zhvillimit të një fibroide me 50 për qind - sipas një studimi [8] nga 2004. Në një përmbledhje [9] nga 2017 ishte gjithashtu e mundur të shihej se konsumi i alkoolit rrit rrezikun e fibroideve.


A çon një dietë e pasur me mish në miome?

Miomat janë më të zakonshmet në ato grupe të popullsisë që praktikojnë një dietë të pasur me mish dhe ku konsumohet më shumë alkool (studim i vitit 2004 - shiko më lart për alkoolin). Zakonisht mishi i kuq përmendet si një faktor rreziku.


Si ndikojnë produktet e qumështit në miome?

Studimet nuk kanë treguar efekte të dëmshme të produkteve të qumështit në miomat. Përkundrazi, ato duket se kanë një efekt të caktuar mbrojtës tek gratë që tolerojnë produktet e qumështit, një dyshohet për shkak të mineraleve që përmbajnë (kalcium, magnez, fosfor) dhe acideve yndyrore me zinxhir të shkurtër (acid butirik).


A çon një dietë me yndyrë të lartë në Miomat?

Një dietë me yndyrë të lartë në përgjithësi shoqërohet me nivele të rritura të estrogjenit, të cilat tani mund të stimulojnë përsëri rritjen e fibromës. Sidoqoftë, si shpesh, rezultatet e studimeve tregojnë se jo të gjitha yndyrat krijohen në mënyrë të barabartë.


Në maj 2014, American Journal of Clinical Nutrition botoi një studim [10] në të cilin, bazuar në të dhënat e më shumë se 12,000 grave (2,700 prej të cilave ishin paciente me fibroid), rreziku i fibroidit u rrit nga konsumi i - dëgjoni dhe habituni - reduktuar yndyrnat e ngopura. Sidoqoftë, ishin acidet yndyrore të ngopura me zinxhir të shkurtër dhe të mesëm në veçanti ato që kishin një efekt pozitiv në rrezikun e fibroideve, domethënë jo yndyra derri ose viçi, por vaj kokosi.


Për shumë njerëz, gjetja e ardhshme e këtij studimi duhet të jetë jo më pak befasuese: Gratë që pëlqenin të hanin peshk dhe për këtë arsye konsumonin një numër veçanërisht të madh të acideve yndyrore omega-3 me zinxhirë të gjatë (DHA dhe EPA) duket se kishin një rrezik më të lartë të mioma Sipas autorëve të studimit, acidet yndyrore omega-3 mund të ndikojnë në rrugë të caktuara të sinjalizimit të qelizave dhe shprehjen e gjeneve në atë mënyrë që të stimulohet formimi i miomës.


Sidoqoftë, nuk mund të sqarohet nëse ishin në të vërtetë acidet yndyrore omega-3 në peshk që rritën rrezikun e miomës apo jo toksinat mjedisore që janë gjithashtu të shumta tek peshqit, p.sh. B. Bifenilet e poliklorinuara, komponimet klorike organike të klorit, ndër të tjera. efekt i ngjashëm me hormonet.


Sigurisht, acidet yndyrore omega-3 me zinxhirë të gjatë janë të rëndësishëm në proporcionet e sakta dhe në proporcionin e duhur me yndyrnat e tjera, por ato nuk duhet të gëlltiten me peshk. Një alternativë thjesht bimore janë shtesat ushqimore pa peshk, si p.sh B. kapsulat e vajit të algave nga Opti-3.


Sidoqoftë, raportet e përvojës tregojnë se një dietë me bazë bimore që përmban pak peshk herë pas here, por asnjë mish ose produkte të qumështit nuk mund të zvogëlojë miomat. Pra, nuk varet vetëm nëse hani apo jo peshk, por varet nga dieta e përgjithshme.


A çon sheqeri në Miomat?

Në maj 2010, Revista Amerikane e të ushqyerit klinik [11] lexoi se një dietë me një indeks të lartë glicemik dhe ngarkesë të lartë glicemike promovoi zhvillimin e tumoreve - si malinje (kanceri i mitrës dhe vezoreve) dhe beninje të tilla si Miomat. Sepse një dietë e tillë rrit nivelin e IGF-I (faktori i rritjes i ngjashëm me insulinë) si dhe disponueshmërinë bio të estradiolit. Të dy sigurojnë rritjen e shpejtë të tumoreve.


Një dietë me një indeks të lartë glicemik ose ngarkesë të lartë glicemike përmban një proporcion të lartë të karbohidrateve të izoluara si p.sh B. Sheqeri dhe produktet me sheqer, si dhe produktet e pjekura dhe makaronat e bëra nga mielli i bardhë. Sheqeri natyral nga frutat dhe perimet ose nga produktet e drithit të shëndetshëm natyrisht nuk është problem!


Mungesa e vitaminës D çon në miome?

Mungesa e vitaminës D duhet të shmanget absolutisht në Miomat, pasi kjo rrit rrezikun e zhvillimit të fibroidit dhe dyshohet se përshpejton rritjen e fibroidit në fibroidet ekzistuese - siç u tregua tashmë në vitin 2013 nga tre studime [12].


Në Dhjetor 2016, Journal Medicine lexoi se marrja e vitaminës D në pacientët me nivele të ulëta të mëparshme të vitaminës D mund të kufizonte rritjen e fibroideve ekzistuese.


Kjo u tregua në një studim mbi 108 pacientë me mioma. Ndërsa 55 gra shërbyen si një grup kontrolli sepse nuk donin të merrnin vitaminë D, 53 gra kishin marrë 50,000 IU vitaminë D një herë në javë për tetë javë, pastaj 2,000 IU çdo ditë për një vit.


Më pas gratë u ekzaminuan. Në grupin e kontrollit, një rritje e konsiderueshme e fibroideve mund të regjistrohet, ndërsa fibroidet në grupin e vitaminës D nuk u rritën.


Në vjeshtën e vitit 2018, një studim i rastësishëm [13] me 360 ​​pacientë me miomë filloi të hetojë më tej ndikimin e mungesës së vitaminës D ose vitaminës D në zhvillimin e miomave. Të gjithë pjesëmarrësit në këtë studim vuajnë nga mungesa e vitaminës D, kanë vlera midis 12 dhe 20 ng / ml dhe tani do të marrin ose 800 IU vitaminë D, 1,600 IU vitaminë D ose vetëm kujdesin e zakonshëm për dy vjet. Pas vlerësimit të të dhënave të studimit, rezultatet e para pritet të jenë të disponueshme në vitin 2021.


Fatkeqësisht, siç ndodh aq shpesh, dozat e kërkuara individualisht të vitaminës D nuk administrohen as këtu. Në vend të kësaj, të gjithë pjesëmarrësit në një grup marrin të njëjtën dozë. Për më tepër, të dyja 800 dhe 1,600 IU janë një dozë shumë e ulët, e cila me vlera fillestare deri në 20 ng / ml ose nuk do të çojë në një rritje të nivelit të vitaminës D ose do ta rrisë atë vetëm pas një kohe shumë të gjatë Me Prandaj, mbetet për t'u parë nëse dozat janë të mjaftueshme për të pasur një efekt pozitiv në gjendjen e shëndetit.


Çfarë lidhje ka tiroidja me miomat?

Një studim [14] nga maji 2010 zbuloi se gratë që vuajnë nga sëmundje tiroide si p.sh B. Nyjet tiroide vuajnë, shpesh kanë fibroide. Me sa duket këtu është edhe estrogjeni që mund të promovojë të dy sëmundjet ose një çekuilibër estrogjen-progesteron (dominimi i estrogjenit).


Si zhvillohet dominimi i estrogjenit, një shkak i rëndësishëm i miomave?

Estrogjenet janë hormone shumë të rëndësishme, por ato nuk duhet të jenë të tepërta ose duhet të jenë në ekuilibër me hormonet e tjera siç është progesteroni. Nëse mbizotërojnë estrogjenet, ekziston një disharmoni e cila quhet dominim i estrogjenit dhe që mund të kontribuojë në shumë çrregullime, përfshirë zhvillimin e miomave [15] ose endometriozës [16].


Shpesh, dominimi i estrogjenit zhvillohet si rezultat i aktivitetit të tepërt të aromatazës. Aromataza është një enzimë që konverton testosteronin në estrogjen, estradiol. Një arsye e zakonshme për rritjen e aktivitetit të aromatazës është mbipesha.


Të ashtuquajturat xenoestrogens, domethënë toksinat mjedisore me një efekt të ngjashëm me estrogjenin (pesticidet, substancat në kozmetikë dhe agjentët e pastrimit ose plastifikuesit në plastikë (BPA, BPS, BPF)) gjithashtu kontribuojnë në një dominim të estrogjenit.


Sigurisht, ilaçet që përmbajnë estrogjen gjithashtu mund të çojnë ose kontribuojnë në një dominim të estrogjenit.

Deri në çfarë mase inflamacionet kronike ndikojnë në zhvillimin e miomës?


Inflamacioni kronik kontribuon në pothuajse çdo gjendje kronike. Substancat inflamatore të tilla si faktori i nekrozës tumorale alfa (TNF-α) dhe interleukina 6 gjithashtu duket se luajnë një rol në zhvillimin e miomave [17]. Një studim tjetër [18] konfirmoi praninë e qelizave imune në miomat që janë tipike për proceset inflamatore.


Prandaj masat anti-inflamatore duhet të jenë gjithmonë pjesë e terapisë holistike për miomat (dieta anti-inflamatore, suplemente ushqimore anti-inflamatore, ushtrime të moderuara, gjumë adekuat, etj.).


Deri në çfarë mase inflamacionet kronike ndikojnë në zhvillimin e miomës?

Inflamacioni kronik kontribuon në pothuajse çdo gjendje kronike. Substancat inflamatore të tilla si faktori i nekrozës tumorale alfa (TNF-α) dhe interleukina 6 gjithashtu duket se luajnë një rol në zhvillimin e miomave [17]. Një studim tjetër [18] konfirmoi praninë e qelizave imune në miomat që janë tipike për proceset inflamatore.


Prandaj masat anti-inflamatore duhet të jenë gjithmonë pjesë e terapisë holistike për miomat (dieta anti-inflamatore, suplemente ushqimore anti-inflamatore, ushtrime të moderuara, gjumë adekuat, etj.).


Çfarë mund të bëni me miomat nga një perspektivë naturopatike?

Hapi i parë është (si me çdo sëmundje) të ktheheni në kontakt me trupin tuaj, të doni më të mirën për të dhe pastaj të shihni se ku dhe si mund të zgjedhni mënyrën tuaj të jetesës dhe të ushqyerit dhe cilat metoda alternative jeni në gjendje për t'u përdorur (nga pikëpamja e përkohshme, por edhe financiare, nëse sigurimi shëndetësor nuk e mbulon atë), siç është akupunktura, masazhi refleks i zonës së këmbës ose osteopatia.


Raportet e përvojës nga njerëzit që ishin në gjendje t'i bënin miomat e tyre të zhduken duke ndryshuar mënyrën e tyre të jetesës dhe dieta janë gjithashtu motivuese dhe ndihmuese - megjithëse mjekët kishin rekomanduar urgjentisht heqjen e mitrës sepse, nga këndvështrimi i tyre, nuk kishte zgjidhje tjetër. Një shembull i kësaj është Gudrun Brachhold, e cila shkroi "Das Myom-Kochbuch" dhe tregon historinë e saj në të.


Në vijim, ne përmbledhim masat më të rëndësishme holistike që mund të jenë të dobishme me miomat. Në përgjithësi, bëhet fjalë për antioksidantë, antiinflamatorë dhe antiproliferativë (frenues i rritjes së indeve) si dhe masa të përgjithshme rregulluese. Kontrolloni - në mënyrë ideale së bashku me një mjek ose praktikues alternativ të prirur - cila nga këto mund të jetë veçanërisht e dobishme për ju:


Praktikoni ushqimin me bazë bimore nga frutat dhe perimet

Një nga masat më të rëndësishme dhe të para themelore për fibroids (dhe pothuajse çdo problem tjetër shëndetësor) është ndryshimi i dietës në një dietë të bazuar në bimë, të shëndetshme dhe të tepërt alkaline. Përveç të gjitha studimeve të përmendura më lart, ka pasur një studim epidemiologjik që nga viti 2011 [19], sipas të cilit një dietë e ulët në fruta dhe perime mund të rrisë rrezikun e fibroideve. I njëjti studim tregoi se gratë që duan të hanë agrume kanë më pak gjasa të kenë fibroide - ndoshta për shkak të efektit frenues të këtyre frutave në rritjen e indeve.


Ju mund të gjeni një raport interesant nga një person 54-vjeçar i prekur këtu (në anglisht). Fibroma e saj ishte tashmë aq e madhe saqë shtypi murin e barkut nga jashtë, kështu që mund të shihej me sy të lirë pa asnjë ekzaminim.


Sigurisht, mjeku i saj këshilloi që të hiqet mitra, por ajo refuzoi dhe në vend të kësaj, së bashku me burrin e saj, kaluan dietën e saj në një dietë të shëndetshme me bazë bimore. Pas vetëm disa javësh, ajo mund të shihte që fibroidi i saj filloi të zvogëlohej.


Një dietë e shëndetshme për miomat duhet të përbëhet nga shumë fruta dhe perime, të plotësuara me bishtajore, drithëra, pseudograins, arra, fara dhe sasi të vogla të produkteve të sojës. Burimet e yndyrës mund të jenë vaji i kokosit, por edhe vaji i ullirit.


Sidoqoftë, alkooli, mishi, peshku yndyror dhe sheqeri si dhe karbohidratet e tjera të izoluara si mielli i bardhë dhe orizi i lëmuar duhet të shmangen.


Integroni substanca të dobishme bimore në dietë ose shtesa ushqimore

Një dietë me bazë bimore është aq efektive për miomat, sepse substancat e saj bimore kanë një efekt rregullues, anti-inflamator, antioksidues dhe antiproliferativ.


Në një studim të vitit 2014 [20], janë paraqitur substanca të ndryshme bimore, të cilat kishin një efekt pozitiv, domethënë frenues, në rritjen e miomës. Prandaj është thelbësore që të përfshini ushqimet përkatëse në dietën tuaj. Përveç kësaj, njëra ose tjetra substancë gjithashtu mund të merret në formën e shtojcave të përshtatshme ushqimore (diskutoni me naturopatin ose mjekun holistik).


Këto substanca janë treguar se pengojnë qelizat e miomës në testet e qelizave:


 • EGCG: çaj jeshil (shiko edhe nën ekstraktin e çajit jeshil më poshtë)

 • Kurkumin: kurkuma (shiko edhe nën kurkumin më poshtë)

 • Resveratrol: rrush, mana, kikirikë

 • Isoliquiritigenin: çaj rrënjë jamballi


Substancat e mëposhtme besohet të kenë një efekt të dobishëm:


 • Quercetin: qepë

 • Acidi ellagjik: shega, manaferrat

 • Glikozidet e vajit të mustardës (indole-3-carbinol): Të gjitha bimët kryqëzuese si brokoli, lulelakra, të gjitha llojet e tjera të lakrës, kremit, mustardës, raketës etj.

 • Likopeni: domate, shalqi, papaja

 • Allicin: hudhër

 • Sulforafan: brokoli (i papërpunuar) dhe lakër brokoli


Merrni ekstrakt të çajit jeshil


Ekstrakti i çajit jeshil me sa duket mund të ketë një efekt jashtëzakonisht pozitiv në miomat. Ne përshkruajmë këtu ndër të tjera. një studim i vitit 2013 në të cilin gratë morën 800 mg ekstrakt çaji jeshil me një përmbajtje EGCG prej 45 përqind në ditë dhe miomat ishin tashmë më të vogla në madhësi pas katër muajsh.


Merrni kurkumin

Në këtë studim të përgjithshëm të vitit 2015 [21] janë paraqitur dy studime in vitro. Në të dyja, kurkumina ishte në gjendje të frenonte rritjen e qelizave të miomës. Prandaj nuk duhet të jetë gabim - gjithashtu për shkak të vetive shtesë anti -inflamatore dhe antioksiduese - ta aromatizoni me shumë shafran i Indisë.

Humbni peshë të tepërt


Humbni peshë nëse jeni mbipeshë! Vetëm dieta e përshkruar më sipër do t’ju ​​ndihmojë të humbni peshë në mënyrë të qëndrueshme dhe të shëndetshme. Nëse nuk mund të përballoni një ndryshim në dietë ose të humbni peshë, kjo kurë detoksifikimi do t'ju ndihmojë më tej, në të cilën do të pajiseni me udhëzime dhe receta të tepërta me bazë bimore (vegane) për katër javë.


Optimizoni nivelet e vitaminës D

Ruani nivelet e shëndetshme të vitaminës D! Kjo është shumë e lehtë duke përcaktuar nivelin tuaj të vitaminës D, pastaj duke marrë dozën e vitaminës D që ju nevojitet - dhe natyrisht duke menduar gjithmonë për substancat e nevojshme shoqëruese siç janë vitamina K2 dhe magnezi. Sigurisht, ju gjithashtu duhet të furnizoheni plotësisht me të gjitha substancat e tjera vitale (vitamina C dhe E, kompleksi B, kalcium, selen, zink, silikon, etj.), Pasi vetëm atëherë trupi mund të rregullojë dhe rigjenerojë veten.


Kontrolloni dhe rregulloni nivelet e hormoneve

Kontrolloni nivelet tuaja hormonale për të zbuluar një mbizotërim të mundshëm të estrogjenit. Vetëm atëherë mund të merrni masa specifike për të rregulluar ekuilibrin tuaj hormonal në një mënyrë natyrale.


Por edhe masat e zakonshme holistike (ushqimi, stërvitja, gjumi, rigjenerimi i mëlçisë, pastrimi i zorrëve, etj.) Gjithashtu sigurojnë që balanca e hormoneve është e rregulluar.


Këtu do të gjeni masa të mëtejshme që mund të ndihmojnë në rregullimin e ekuilibrit hormonal.


Shmangni stresin dhe presionin e lartë të gjakut

Stresi gjithmonë parandalon ekuilibrin dhe për këtë arsye është një faktor rreziku për shumë sëmundje. Stresi kronik shpesh çon në një dietë të pashëndetshme, rritje të përhershme të niveleve të kortizolit, presion të lartë të gjakut dhe shtim në peshë afatgjatë. Sidoqoftë, të gjithë këta faktorë konsiderohen si faktorë kontribues në miomat dhe prandaj duhet të shmangen nëse është e mundur!


Lëviz!

Lëviz! Vetëm me ushtrime të rregullta organizmi mund të prishet dhe të largojë atë që është e dëmshme dhe e tepërt. Zgjidhni format e lëvizjes që kanë një efekt të veçantë pozitiv në organet femërore, të tilla si vallëzimi në bark - edhe pse çdo sport është natyrisht shumë i dobishëm.


Ju gjithashtu mund të integroni ushtrimet e dyshemesë së legenit në programin tuaj të stërvitjes - gjithashtu joga ose tai chi.


Mendoni për shpirtin!

Merrni pak kohë për veten dhe shikoni prapa për të parë nëse ka pasur ndonjë situatë ose fazë në jetën tuaj që ju ka lënë të lënduar. Lëndimet e papërpunuara shpesh na formojnë thellësisht dhe shfaqen në formën e sëmundjeve. Kujtoni dëmtimet e kaluara dhe përpiquni t'i trajtoni ato. Vetëm atëherë mund ta lini atë - dhe ndryshimet e shoqëruara të trupit tani mund të shpërndahen.


Gjithashtu shpesh vihet në dukje një lidhje e mundshme psikosomatike midis dëshirës së paplotësuar për të pasur fëmijë dhe miomave. Edhe këtu, ju duhet të punoni për veten tuaj - mundësisht të shoqëruar nga një psikoterapist.

 

Burimet e artikullit:

 • Myome – Die richtige Ernährung - ZDG

 • (1) Whiteman H, Almost 1 in 5 hysterectomies are 'unnecessary,' study finds, Medical News Today, Januar 2015

 • (2) Corona LE et al., Use of other treatments before hysterectomy for benign conditions in a statewide hospital collaborative, März 2015, Presented in oral and poster format at the 40th Annual Scientific Meeting of the Society of Gynecologic Surgeons, Scottsdale

 • (3) Esmya® (Ulipristalacetat) zur Behandlung von Uterusmyomen: Risiko für Leberschädigungen, Bundesinstitut für Arzneimittel und Medizinprodukte, 03.08.2018

 • (4) Dalton-Brewer, N, The Role of Complementary and Alternative Medicine for the Management of Fibroids and Associated Symptomatology, Curr Obstet Gynecol Rep. 2016; 5: 110118

 • (5) Nurul Ilma et al., The Relationship of Age, Parity and Body Mass Index as Risk Factors to the Incidence of Uterine Myoma in Dr. Hasan Sadikin General Hospital, 2015, Althea Medical Journal

 • (6) Nagata C et al., Association of intakes of fat, dietary fibre, soya isoflavones and alcohol with uterine fibroids in Japanese women, Br J Nutr. 2009 May;101(10):1427-31

 • (7) Nagata C et al., Soy product intake and premenopausal hysterectomy in a follow-up study of Japanese women, Eur J Clin Nutr. 2001 Sep;55(9):773-7

 • (8) Radin RG et al., Dietary glycemic index and load in relation to risk of uterine leiomyomata in the Black Women's Health Study, Am J Clin Nutr, Mai 2010

 • (9) Chiaffarino F et al., Alcohol consumption and risk of uterine myoma: A systematic review and meta analysis, PLoS One. 2017; 12(11): e0188355

 • (10) Islam MS et al., Omega-3 fatty acids modulate the lipid profile, membrane architecture, and gene expression of leiomyoma cells, J Cell Physiol. 2018 Sep;233(9):7143-7156. doi: 10.1002/jcp.26537. Epub 2018 Mar 25Radin RG et al., Dietary glycemic index and load in relation to risk of uterine leiomyomata in the Black Women's Health Study, Am J Clin Nutr, Mai 2010,

 • (11) Ayman Al-Hendy, Marwa Badr, Can vitamin D reduce the risk of uterine fibroids? Womens Health, Juli 2014

 • (12) Second Affiliated Hospital of Wenzhou Medical University, Association Between Vitamin D and the Development of Uterine Fibroids, ClinicalTrials.gov

 • (13) Uterine Fibroids, Endometriosis, and Thyroid Health, Natural Endocrine Solutions, Juni 2016

 • (14) Kim MH, Park YR et al., The relationship between thyroid nodules and uterine fibroids, Endocr J. 2010;57(7):615-21. Epub 2010 May 13

 • (15) Luo N, Guan Q, Zheng L, Qu X, Dai H, Cheng Z. Estrogen-mediated activation of fibroblasts and its effects on the fibroid cell proliferation. Transl Res. 2014 Mar;163(3):232-41. doi: 10.1016/j.trsl.2013.11.008. Epub 2013 Nov 20. PMID: 24316382.

 • (16) Kitawaki J, Kado N, Ishihara H, Koshiba H, Kitaoka Y, Honjo H. Endometriosis: the pathophysiology as an estrogen-dependent disease. J Steroid Biochem Mol Biol. 2002 Dec;83(1-5):149-55. doi: 10.1016/s0960-0760(02)00260-1. PMID: 12650711.

 • (17) Protic O et al., Possible involvement of inflammatory/reparative processes in the development of uterine fibroids, Cell Tissue Res. 2016 May;364(2):415-27. doi: 10.1007/s00441-015-2324-3. Epub 2015 Nov 27

 • (18) Wise LA, Radin RG, Palmer JR, Kumanyika SK, Boggs DA, Rosenberg L, Intake of fruit, vegetables, and carotenoids in relation to risk of uterine leiomyomata, Am J Clin Nutr. 2011 Dec;94(6):1620-31. doi: 10.3945/ajcn.111.016600. Epub 2011 Nov 9

 • (19) Islam MS et al., Use of dietary phytochemicals to target inflammation, fibrosis, proliferation, and angiogenesis in uterine tissues: promising options for prevention and treatment of uterine fibroids? Mol Nutr Food Res. 2014 Aug;58(8):1667-84

 • (20) Darlene K. Taylor et al., Recent scientific advances in leiomyoma (uterine fibroids) research facilitates better understa

175 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

Comments


bottom of page