top of page
 • Qendra e Shëndetit

Mos pini qumësht për aknet


Ka shumë shkaqe që diskutohen për aknet. Këtu përfshihen qumështi dhe produktet e qumështit. Kjo nuk do të thotë që qumështi shkakton puçrra tek të gjithë dhe as që çdo të sëmurë me akne ka pasur akne si pasojë e konsumimit të qumështit. Megjithatë, është vërtetuar se qumështi dhe produktet e qumështit mund të vënë në lëvizje mekanizma në trup që padyshim nxisin aknet. Dhe kështu nuk është për t'u habitur që aknet e shumë njerëzve pastrohen ose përmirësohen ndjeshëm kur shmangen produktet e qumështit.


Më pak qumësht - më pak sëmundje, më pak akne

Në vitin 2011, studiuesit në Universitetin e Osnabrück-ut shkruan se reduktimi i konsumit të qumështit mund të ndihmojë shumë në shmangien e shumë sëmundjeve tipike të qytetërimit perëndimor. Sipas shkencëtarëve, këto përfshijnë obezitetin, diabetin, kancerin dhe sëmundjet neurodegjenerative si dhe aknet.


Aknet (acne vulgaris) janë sëmundja më e përhapur e lëkurës në qytetërimin perëndimor. Më shumë se 85 për qind e të rinjve në këtë vend janë të prekur nga pustula purulente në fytyrë. Aknet gjithashtu shfaqen më herët dhe zgjasin më shumë. Po, gjithnjë e më shumë preken personat mbi 30 vjeç.


Aknet janë të lidhura me dietën

Aknet janë të panjohura te njerëzit që ende hanë relativisht fillimisht. Prandaj është e arsyeshme të supozohet se aknet – si shumë sëmundje të tjera të qytetërimit – janë të lidhura me dietën.


Studiuesit e Osnabrück rreth Dr. Bodo Melnik, profesor i dermatologjisë me një praktikë dermatologjike në Gütersloh, e përshkruan aknet si një sëmundje që tregon efektin tepër insulinotropik të dietës perëndimore. Insulintrop do të thotë se dieta stimulon sekretimin e insulinës, pra rrit nivelin e insulinës. Megjithatë, një nivel i ngritur i insulinës konsiderohet një faktor rreziku dhe bashkë-shkaktues për aknet.


Qumështi rrit nivelet e insulinës dhe IGF

Qumështi dhe produktet e qumështit (përfshirë produktet e hirrës) në veçanti kontribuojnë në një rritje pas ngrënies (pas ngrënies) të niveleve të insulinës. Dhe jo vetëm niveli i insulinës rritet përmes konsumimit të qumështit. Niveli i të ashtuquajturve faktorë të rritjes të ngjashme me insulinën gjithashtu rritet. Këta faktorë janë të ngjashëm në strukturë me insulinën, por roli i tyre është i ndryshëm. Ato inicojnë rritjen dhe diferencimin e qelizave.


Dhe kjo është pikërisht detyra e qumështit. Ajo dëshiron të promovojë rritjen dhe zhvillimin. Në fund të fundit, është ushqimi natyral për foshnjat - dhe ata duhet të rriten sa më shpejt që të jetë e mundur. Të rriturit, nga ana tjetër, përgjithësisht janë plotësisht të rritur dhe nuk kanë më nevojë për ushqim për fëmijë që stimulon rritjen. Nëse kjo vazhdon të konsumohet, pasojat shëndetësore janë të pashmangshme për shumë njerëz.


Për shembull, ne e dimë se foshnjat e lindura nga nëna që pinin shumë qumësht gjatë shtatzënisë janë shumë më të mëdha dhe më të rënda dhe gjithashtu kanë një rrezik më të lartë të kancerit më vonë në jetë.


Qumështi bllokon faktorët që përndryshe mund të mbrojnë kundër akneve

Proteina e hirrës është veçanërisht insulinotrope. Ai stimulon qelizat beta të pankreasit për të sekretuar insulinë. Insulina dhe IGF-I së bashku tani aktivizojnë mekanizma të caktuar të cilët nga ana e tyre bllokojnë të ashtuquajturin faktor transkriptimi (FoxO1) - dhe FoxO1 përndryshe do të parandalonte aknet.


Mungesa e FoxO1 tani është e lidhur me të gjithë faktorët që luajnë një rol në zhvillimin e akneve - qoftë formimi i komedogjenitetit, transaktivizimi i receptorëve androgjen, inflamacioni i folikulave dhjamore, etj.


Nuk është çudi që shumica e medikamenteve të sotme të akneve (p.sh. isotretinoin) synojnë, ndër të tjera: rrisin nivelet e FoxO1. Kjo do të ishte shumë më e lehtë për t'u arritur me dietën e duhur.


Pa qumësht - aknet pastrohen brenda pak muajsh

Heqja e qumështit nga dieta dhe karbohidratet shtesë të izoluara (sheqeri, mielli dhe produktet e tyre), të cilat gjithashtu aktivizojnë sekretimin e insulinës, do të çonte në një përmirësim të jashtëzakonshëm të akneve në shumë të sëmurë me akne brenda 9 deri në 12 javë.


Duke qenë se sëmundje të tilla si kanceri i gjirit dhe prostatës apo diabeti shoqërohen edhe me nivele të larta të IGF, në këto raste rekomandohet edhe një dietë jo-insulinotropike pa qumësht dhe produkte qumështi.


SHËNIM I RËNDËSISHËM


Ky artikull është shkruar në bazë të studimeve aktuale (në kohën e publikimit) dhe është rishikuar nga profesionistë mjekësorë, por nuk duhet të përdoret për vetë-diagnostikim ose vetë-trajtim, kështu që nuk zëvendëson një vizitë te mjeku juaj. Prandaj, diskutoni gjithmonë çdo masë (qoftë nga ky apo një artikull tjetër) me mjekun tuaj fillimisht.

 

Burimet e artikullit:

 • Bei Akne besser keine Milch trinken (zentrum-der-gesundheit.de)

 • Robinson HM, The acne problem, South Med J, Dezember 1949, (Das Akne Problem)

 • Melnik BC,Evidence for acne-promoting effects of milk and other insulinotropic dairy products,Nestle Nutr Workshop Ser Pediatr Program, 2011, (Der Beweis für den Akne fördernden Effekt von Milch und anderen Insulinsekretion stimulierenden Milchprodukten)

 • Deplewski D et al., Growth hormone and insulin-like growth factors have different effects on sebaceous cell growth and differentiation,Endocrinology, September 1999, (Wachstumshormone und insulinähnliche Wachstumsfaktoren haben unterschiedliche Effekte auf das Talgzellen Wachstum und die Aufteilung)

 • Aizawa H et al.,Elevated serum insulin-like growth factor-1 (IGF-1) levels in women with postadolescent acne,J Dermatol, April 1995, (Erhöhte IGF-1 Spiegel bei Frauen mit postadoleszenter Akne)

 • Cappel M et al., Correlation between serum levels of insulin-like growth factor 1, dehydroepiandrosterone sulfate, and dihydrotestosterone and acne lesion counts in adult women,Arch Dermatol, März 2005, (Der Zusammenhang zwischen den Serumleveln von IGF-1, Dehydroepiandrosteron-Sulfat, Dihydrotestosteron und Anzahl der Akne-Läsionen bei Erwachsenen)

 • Hoppe Cet al.,High intakes of skimmed milk, but not meat, increase serum IGF-I and IGFBP-3 in eight-year-old boys,Eur J Clin Nutr, September 2004, (Hohe Zufuhr von Magermilch, aber nicht Fleisch, erhöht die Serumspiegel von IGF-1 und IGFBP-3 von 8 jährigen Jungen)

 • Salehi Aet al.,The insulinogenic effect of whey protein is partially mediated by a direct effect of amino acids and GIP on -cells,Nutr Metab (Lond), Mai 2012, (Die insulinogene Wirkung von Whey Protein, wird teilweise von der direkten Wirkung auf Aminosäuren und das Glukoseabähngig insulinotrope Peptid in Zellen begründet)

 • Melnik BC,FoxO1 - the key for the pathogenesis and therapy of acne,J Dtsch Dermatol Ges, Februar 2010, (Der Schlüssel zur Pathogenese und Therapie von Akne)

 • Kim SJet al.,Glucose-dependent insulinotropic polypeptide (GIP) stimulation of pancreatic beta-cell survival is dependent upon phosphatidylinositol 3-kinase (PI3K)/protein kinase B (PKB) signalling, inactivation of the forkhead transcription factor Foxo1, and down-regulation of bax expression,J Biol Chem, Juni 2005, (Die Simulierung von Glukoseabhängigen insulinotropen Peptiden (GIP) im Pankreas zum Überleben von Zellen, ist abhängig von der PI3K/PKB Signalisierung, Inaktivierung von dem Forkhead-Box-Protein FOXO1 und Herabsetzung des Proteins Bax)

 • Melnik BC,Is nuclear deficiency of FoxO1 due to increased growth factor/PI3K/Akt-signalling in acne vulgaris reversed by isotretinoin treatment,Br J Dermatol, Juni 2010, (Ist ein Mangel an FOXO1 bei Akne vulgaris, ausgelöst durch einen verstärkten Wachstumsfaktor/PI3K/AKT-Signalübertragung, durch eine Isotretinoin Therapie rückgängig zu machen?)

 • Melnik BC,The role of transcription factor FoxO1 in the pathogenesis of acne vulgaris and the mode of isotretinoin action,G Ital Dermatol Venereol, Oktober 2010, (Die Rolle vom Transkriptionsfaktor FOXO1 in der Pathogenese von Akne vulgaris und die Wirkung von Isotretinoin)

 • Makrantonaki E et al.,Testosterone metabolism to 5alpha-dihydrotestosterone and synthesis of sebaceous lipids is regulated by the peroxisome proliferator-activated receptor ligand linoleic acid in human sebocytes, Br J Dermatol, März 2007, (Der Metabolismus von Testosteron zu 5?-Dihydrotestosteron und die Synthese von Talglipiden, wird durch den Peroxisom-Proliferator-aktivierten Rezeptoren Ligand Linolsäure in Menschlichen Talgzellen reguliert)

 • Smith TMet al.,IGF-1 induces SREBP-1 expression and lipogenesis in SEB-1 sebocytes via activation of the phosphoinositide 3-kinase/Akt pathway,J Invest Dermatol, Mai 2008, (IGF-1 induzierte SREBP-1 Expression und die Lipogenese in SEB-1 Talgzellen durch Aktivierung der Phosphoinositid-3-Kinasen/Akt Signalübertragung)

 • Fan W et al.,Insulin-like growth factor 1/insulin signaling activates androgen signaling through direct interactions of Foxo1 with androgen receptor,J Biol Chem, März 2007, (IGF-1/Insulin Signalübertragung aktiviert androgene Signalübertragung durch direkte Interaktion von FOXO1 mit Androgenrezeptoren)

 • Melnik B,{Acne vulgaris. Role of diet},Hautarzt, Februar 2010, (Akne vulgaris. Welche Rolle spielt die Ernährung?)

 • Melnik BC, Schmitz GRole of insulin, insulin-like growth factor-1, hyperglycaemic food and milk consumption in the pathogenesis of acne vulgaris,Exp Dermatol, Oktober 2009, (Die Rolle von Insulin, IGF-1, hyperglykämischen Nahrungsmittel und Milchkonsum, in der Entstehung von Akne vulgaris)

 • Bhate K et al.,Epidemiology of acne vulgaris,Br J Dermatol, März 2013, (Epidemiologie von Akne vulgaris)

 • Danby FW,Acne and milk, the diet myth, and beyond,J Am Acad Dermatol, Februar 2005, (Akne und Milch, Der Ernährungsmythos, und darüber hinaus)

 • Adebamowo CA et al., High school dietary dairy intake and teenage acne,J Am Acad Dermatol, Februar 2005, (Die Ernährung mit Milchprodukten in der Highschool und Teenager Akne)

 • Adebamowo CA et al.,Milk consumption and acne in teenaged boys,J Am Acad Dermatol, Mai 2008, (Milchaufnahme und Akne bei männlichen Teenagern)

Tags:

21 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

Comments


bottom of page