top of page
  • Qendra e Shëndetit

Multiple Skleroza - a është shkaku i zorrëve të sëmura?


Sipas një studimi, proceset inflamatore në zorrë mund të jenë një nga shkaqet e sklerozës së shumëfishtë (MS). Shtë treguar se skleroza e shumëfishtë paraprihet nga inflamacioni në zorrë. Ndër të tjera, i ashtuquajturi sindromi i zorrëve të rrjedhshme u gjet tek të prekurit, i cili hap derën për zhvillimin e sëmundjeve autoimune. Me këtë studim u gjet një dëshmi e re e rëndësisë dhe funksionit parandalues ​​të një zorre të shëndetshme.


A zhvillohet skleroza e shumëfishtë në zorrë?

Zhvillimi i sklerozës së shumëfishtë është po aq i paqartë sa shkaqet e tij specifike. Sidoqoftë, zorrët mund të luajnë një rol vendimtar këtu.


Skleroza e shumëfishtë është një nga sëmundjet autoimune - siç është diabeti i tipit 1 ose tiroiditi Hashimoto. Në rastin e një sëmundjeje autoimune, sistemi imunitar sulmon qelizat e trupit, sepse gabimisht i konsideron ato si trupa të huaj ose ndërhyrës.


Sistemi imunitar në pacientët me MS shkatërron qelizat në sistemin nervor qendror. Simptomat e sëmundjes prandaj mund të jenë shumë të ndryshme dhe variojnë nga shqetësimet e shikimit deri në paralizë deri në rraskapitje të rëndë.


Në Shtator 2014, studiuesit në Universitetin Lund në Malmö, Suedi, botuan një studim që shikoi një shkak të ri të mundshëm të sklerozës së shumëfishtë, lidhjen midis shëndetit të zorrëve dhe zhvillimit të MS.


Së pari, studiuesit rreth Dr. Shahram Lavasani deklaron se disa probiotikë mund të ulin rrezikun e zhvillimit të sklerozës së shumëfishtë. Ato ishin Lactobacillus paracasei dhe Lactobacillus plantarum.


Nga kjo ata arritën në përfundimin se zorrët, në të cilat dihet se veprojnë probiotikët, duhet të luajnë një rol vendimtar në zhvillimin e MS dhe se një zorrë jo funksionale e duhur mund të jetë një nga shkaqet e sklerozës së shumëfishtë.


Sindroma e zorrëve të rrjedhshme (Leaky-Gut-Syndrom) në sklerozën e shumëfishtë

Në një studim të dytë, Dr. Lavasani dhe kolegët, deri në çfarë mase shëndeti i zorrëve luan një rol në sklerozën e shumëfishtë.


Studiuesit vëzhguan minj me një sëmundje të ngjashme me sklerozën e shumëfishtë dhe zbuluan se ata zhvilluan të ashtuquajturin sindromë të zorrëve të rrjedhshme para se të shfaqnin simptomat klasike të MS.


"Grykë e rrjedhshme" do të thotë "zorrë që rrjedh". Sidoqoftë, ky term është pak mashtrues. E gjithë zorrët në asnjë mënyrë nuk rrjedh. Përkundrazi, funksioni i tij pengues është prishur masivisht.


Patogjenët dhe ndotësit që gëlltiten me ushqim ose përbërës ushqim të tretur jo plotësisht nuk futen në trup nëpërmjet mukozës së shëndetshme të zorrëve, por ekskretohen me jashtëqitje.


Situata është e ndryshme me sindromën e zorrëve të rrjedhshme. Mukoza e zorrëve nuk përmbush më funksionin e saj natyror mbrojtës dhe gjithashtu lejon që substancat e dëmshme të kalojnë në qarkullimin e gjakut. Tani rreziku i zhvillimit të sëmundjeve autoimune dhe alergjive po rritet.


Sindroma e zorrëve rrjedhëse ndodh rregullisht në sëmundjet inflamatore të zorrëve, siç është sëmundja e Crohn. Studimi i tanishëm tregon se me sa duket mund të lidhet edhe me sklerozën e shumëfishtë apo edhe shkakun e saj.


Skleroza e shumëfishtë - A është zorrët shkaku?

Sindroma e zorrëve të rrjedhshme nuk ishte ndryshimi i vetëm në zorrë që shkencëtarët në këtë studim vëzhguan tek të prekurit. Përveç kësaj, inflamacionet u zhvilluan në mukozën e zorrëve dhe indet limfatike përreth.


Vëzhgimet e studiuesve ishin pothuajse identike me fotografitë klinike të sëmundjeve kronike inflamatore të zorrëve.


Edhe nëse është ende e paqartë se cila shkakton saktësisht një sëmundje autoimune, shkencëtarët në Universitetin Lund tani kanë bërë një hap vendimtar përpara.


Dr. Lavasani interpreton rezultatet e studimit në atë mënyrë që një zorrë e sëmurë është një shkak i rëndësishëm i proceseve autoimune dhe në çdo rast mund ta bëjë trupin më të ndjeshëm ndaj zhvillimit të sëmundjeve përkatëse.


Prandaj, trajtimi i MS nuk duhet të synojë vetëm sistemin nervor qendror, por gjithashtu të përfshijë zorrët.


Rezultatet e hulumtimit në dispozicion mund të tregojnë gjithashtu se zhvillimi i sklerozës së shumëfishtë mund të parandalohet duke përdorur probiotikë dhe masa të tjera të kujdesit të zorrëve.

 

Burimet e artikullit:


  • Ursache Multiple Sklerose: Entzündungen im Darm (zentrum-der-gesundheit.de)

  • Dr. Shahram Lavasani et al., "Intestinal barrier damage in multiple sclerosis", ScienceDaily, September 2014, ("Schädigung der Darmbarriere bei Multipler Sklerose)

  • Lavasani S, Mehrnaz N, Bredberg A et al., "Intestinal Barrier Dysfunction Develops at the Onset of Experimental Autoimmune Encephalomyelitis, and Can Be Induced by Adoptive Transfer of Auto-Reactive T Cells, September 2014, PLOS ONE, (Leaky-Gut-Syndrom entwickelt sich zu Beginn einer experimentellen autoimmunen Enzephalomyelitis und kann induziert werden durch adoptiven Transfer von autoreaktiven T-Zellen)

31 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

Comments


bottom of page