top of page
  • Qendra e Shëndetit

Mungesa e yndyrnave nxisin depresionin

Kushdo që merret pak më intensivisht me temën e yndyrave do të zbulojë se informacioni për këtë shpesh paraqitet shumë i njëanshëm. E vërtetë për moton: yndyra të bën të shëndoshë. Sidoqoftë, kjo nuk është domosdoshmërisht kështu, sepse konsumi i yndyrave me cilësi të lartë është thelbësor për ruajtjen e shëndetit fizik dhe mendor dhe shmangien e depresionit.


Mungesa e yndyrës nxit depresionin

Në përgjithësi, ende besohet se konsumi i yndyrës duhet të mbahet sa më i ulët. Sidoqoftë, kjo është e gabuar, pasi hulumtimi i fundit tregon se dietat me yndyrë jashtëzakonisht të ulët shpesh çojnë në ndryshime të humorit dhe depresion.


Rritja e potencialit për agresion

Në një studim të botuar në The British Journal of Nutrition, u vu re gjendja shpirtërore e 20 njerëzve që ndryshuan marrjen e yndyrës pa ndryshuar sasinë e kalorive që konsumuan. Në muajin e parë të studimit, pjesëmarrësit konsumuan rreth 40% të kalorive të tyre në formën e yndyrave.


Gjatë muajit të dytë, gjysmës së subjekteve iu është zvogëluar marrja e yndyrës në 25% të kalorive totale. Këta pjesëmarrës treguan një potencial të shtuar për agresion dhe në disa raste edhe zhvilluan depresion.


Mungesa e yndyrës mund të çojë në vetëvrasje

Nëse shikoni përdorimin e yndyrës në trup, këto rezultate janë logjike dhe të kuptueshme. Për shembull, kontrolli i hormoneve varet nga marrja adekuate e yndyrës. Prandaj, dietat me pak yndyrë shkaktojnë luhatje hormonale që mund të kenë një efekt negativ në bilancin e serotoninës në tru.


Studime të mëtejshme kanë treguar se prodhimi i pamjaftueshëm i serotoninës mund të çojë në depresion dhe probleme të tjera shëndetësore të tilla si agresioni dhe sjellja vetëvrasëse.


Nëse trupi i njeriut nuk merr yndyrë të mjaftueshme përmes dietës, do të mbarojë burimet për të prodhuar serotonin të mjaftueshëm. Niveli i serotoninës bie brenda një kohe shumë të shkurtër.


Kjo krijon një cikël negativ të zvogëlimit të serotoninës dhe rritjes së depresionit, sepse një humor i mirë nuk mund të stabilizohet pa serotonin.


Një dietë e ekuilibruar është çelësi i shëndetit

Nga ana tjetër, megjithatë, kjo nuk do të thotë që një dietë jashtëzakonisht e pasur me yndyrë duhet të mbrohet. Përkundrazi, duhet të hani një dietë të vetëdijshme dhe të ekuilibruar dhe të mos bëni përgjithësisht pa ushqime të caktuara.


Yndyrnat, proteinat dhe karbohidratet janë blloqe të rëndësishme ndërtimi për njerëzit në mënyrë që të ruajnë trupin dhe mendjen dhe kështu shëndetin.


Shmangni yndyrnat e përpunuara

Sidoqoftë, sigurohuni që të dhjamoseni vetëm nga burime të shëndetshme dhe natyrore sa herë që të jetë e mundur. Çdo formë e përpunimit të mëtejshëm dëmton yndyrnat - kjo është gjithashtu arsyeja pse yndyrnat që përmbahen në ushqimin e shpejtë, për shembull, janë kaq të pashëndetshme.


Shumica e vajrave vegjetale që mund të gjeni në supermarket janë gjithashtu të ekspozuar ndaj dritës, ajrit dhe nxehtësisë, gjë që mund t'i bëjë ata të prishur dhe jo të shëndetshëm. Për dietën tuaj të shëndetshme, është mirë të zgjidhni vajra organikë me presion të ftohtë në paketim të errët. Lexoni gjithashtu: Yndyrnat trans çojnë në depresion

 

Burimet e artikullit:

  • Fehlende Fette fördern Depressionen - Zentrum der Gesundheit

  • Bruinsma, Kristen A., and Douglas L. Taren. "Dieting, essential fatty acid intake, and depression." Nutrition review 58.4 (2000): 98-108 (Ernährung, Verzehr von essentiellen Fettsäuren und Depression)

  • Conklin, Sarah M., et al. "Serum ?-3 fatty acids are associated with variation in mood, personality and behavior in hypercholesterolemic community volunteers. Psychiatry research 152.1 (2007): 1-10. (Der Serumspiegel an Omega-3-Fettsäuren steht mit Stimmungsschwankungen im Zusammenhang, mit mit der Persönlichkeit und Verhalten bei Freiwilligen mit hohem Cholesterinspiegel)

  • Lloyd, Helen M., Michael W. Green, and Peter J. Rogers. "Mood and cognitive performance effects of isocaloric lunches differing in fat and carbohydrate content." Physiology & behavior 56.1 (1994): 51-57. (Wirkung von isokalorischen Mahlzeiten mit unterschiedlichem Fett- und Kohlenhydratgehalt auf Stimmung und kognitive Leistung)

  • Engelberg, Hyman. "Low serum cholesterol and suicide." The Lancet 339.8795 (1992): 727-729. (Niedrige Cholesterinspiegel und Selbstmord)

  • Wells, Anita S., et al. "Alterations in mood after changing to a low-fat diet." British Journal of Nutrition 79.01 (1998): 23-30. (Änderungen in der Stimmung nach einem Wechsel auf eine fettarme Ernährung)

16 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

Comments


bottom of page