top of page
 • Qendra e Shëndetit

Parandalimi i Covid-19: a është vaksinimi opsioni i vetëm?

Aktualisiert: 30. Nov. 2021


Vaksinimi kundër Covid-19 ose kundër virusit që e shkakton atë aktualisht na paraqitet si e vetmja mundësi parandaluese. Sidoqoftë, nëse shikoni gjendjen e atyre që preken nga sëmundje të rënda, bëhet e qartë se ka mënyra të tjera parandalimi.


Parandalimi i Covid-19: vaksinimi dhe çfarë tjetër?

"Vaksinoni, vaksinoni, vaksinoni" po bën jehonë aktualisht nga të gjitha kanalet. Sepse nga pikëpamja konvencionale mjekësore, nuk ka asgjë tjetër për të parandaluar Covid-19 sesa vaksinimi. Edhe pse është treguar për disa javë (që nga gushti 2021) se efekti po zbehet (nga mbi 90% në deri në 53%) dhe një i ashtuquajtur vaksinim përforcues do të jetë i nevojshëm (2, 3, 4), ai ende pranohet zyrtarisht për asgjë përveç vaksinimit kur bëhet fjalë për mbrojtjen e popullatës nga Covid-19.


Sidoqoftë, vaksinimet funksionojnë veçanërisht kundër kësaj apo asaj sëmundjeje ose kundër këtij ose atij patogjeni. Tashmë dihet se vaksinat kundër koronës nuk funksionojnë më mirë kur ndryshojnë. Dhe çfarë nëse një virus krejtësisht i ri është në derë? Apo dy apo tre? A marrim atëherë pesë vaksina të ndryshme çdo gjashtë muaj? Dhe një virus më shumë për çdo virus të ri? Dhe sa herë që ka mjaft vdekje sepse duhet pak kohë para se të jetë vaksina në dispozicion? Një vaksinë që nuk mund të ofrojë një garanci gjithëpërfshirëse të lirisë nga infeksioni?


Shënim: Për të qenë në anën e sigurt, ne do të donim të theksonim në këtë pikë se ky tekst nuk ka të bëjë me atë nëse duhet të vaksinoheni apo jo. Në të kundërt, ne përshkruajmë masa afatgjata që do të çonin në një popullsi të përgjithshme më të shëndetshme dhe më të fortë.

Pse kishte dhe ka imunitet ndaj SARS-CoV2

Vaksinat që po zhvillohen në mes të një pandemie nuk janë një masë parandaluese ideale. Nga ana tjetër, parandalimi ideal do të ishte një masë që siguron që popullsia të mos jetë më e ndjeshme ndaj pandemive të llojit që kanë përjetuar në planin afatgjatë. Duhet të theksohet se në pandeminë aktuale nuk u prek as e gjithë popullata, por "vetëm" grupe të caktuara njerëzish.

Kjo ndodh sepse virusi - në kundërshtim me atë që kishin parashikuar virologët e klasit të lartë - nuk ishte i ri në fund të fundit. Na ishte thënë se nuk kishte imunitet ndaj virusit. Por kjo ishte e gabuar. Siç dihet, shumica e atyre që testuan pozitivisht (me kusht që rezultati i testit të ishte i saktë) ose përjetuan një kurs të butë ose mbetën plotësisht pa simptoma. Këta njerëz ishin qartë imunë! Sikur të mos kishte imunitet, kushdo që kishte kontakte me virusin do të kishte përjetuar simptomat më të rënda dhe popullsia e botës do të ishte tkurrur në mënyrë dramatike. Por nuk ishte kështu. Po, fëmijët pothuajse nuk sëmuren fare.


Pse SARS-CoV2 nuk është një lloj i ri virusi

Studimet më pas treguan gjithashtu se njerëzit që kishin kontakte me SARS-CoV2 (qoftë përmes një infeksioni ose vaksinimi të parë) nuk kishin pothuajse asnjë antitrup në gjakun e tyre që do të ishte tipik për kontaktin fillestar me virusin (IgM). Jo, ata kishin antitrupa në gjakun e tyre që tregonin se trupi ishte tashmë i njohur me këtë lloj virusi dhe se kur mbërritën në trup, antitrupat e rinj u formuan shpejt bazuar në një model të ruajtur (kujtesë imune). Këto antitrupa (IgA dhe IgG) janë antitrupa që shfaqen kur një patogjen shfaqet në mënyrë të përsëritur (6, 7, 8). Prandaj, kursi pa simptoma ose i butë ose jo kërcënues për jetën. Pra, ishte një virus NUK ishte i ri për sistemin imunitar të shumicës së njerëzve. Shumica e njerëzve kanë pasur, dhe ende kanë, një sistem imunitar mjaft të fortë për t’i mbrojtur ata.


Pse megjithatë pati raste të rënda dhe vdekje

Sidoqoftë, pati padyshim kurse dhe kurse kërcënuese për jetën që përfunduan fatalisht. Çfarë ndryshonte nga këta njerëz që i sëmurën aq rëndë? Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve publikuan një studim në faqen e tij të internetit nga korriku 2021 (1), në të cilin u vlerësuan të dhënat nga 863 klinika amerikane nga marsi 2020 deri në mars 2021.


Ajo tregoi se nga mbi 540,000 pacientë me Covid-19 (18 vjeç e lart, mosha mesatare 66) të cilët duhej të shkonin në klinikë për shkak të një kursi të rëndë, 94.4% kishin të paktën një sëmundje të mëparshme. Katër kushtet më të zakonshme para-ekzistuese ishin presioni i lartë i gjakut (50% e pacientëve), çrregullimet e metabolizmit të lipideve (50% e pacientëve), obeziteti (33% e pacientëve) dhe arterioskleroza koronare ose sëmundje të tjera të zemrës (24.9%).


Faktorët e rrezikut për një rezultat fatal

Faktorët më të qartë të rrezikut për një rezultat fatal ishin obeziteti, ankthi dhe diabeti me komplikime. Rreziku i vdekshmërisë nga Covid-19 u rrit me këto ankesa me 30% (mbipeshë), 28% (ankth) dhe 26% (diabet).


Kushtet e tjera para-ekzistuese që rritën rrezikun e një kursi të rëndë ose fatal ishin dështimi kronik i veshkave (rreziku i vdekjes u rrit me 21%), demenca dhe COPD (secila me 18%) dhe sëmundjet e zemrës (arterioskleroza e zemrës) (nga 14%). Edhe një tiroide joaktive rrit rrezikun e vdekjes me 4%.


Në grupmoshën më të re të pacientëve nga 18 në 39 vjeç, ishte veçanërisht presioni i lartë i gjakut dhe astma që çuan në një rrezik më të lartë të një rasti të rëndë.


Sa më shumë sëmundje të mëparshme, aq më i lartë është rreziku i vdekjes

Numri i sëmundjeve të mëparshme gjithashtu përcaktoi rrjedhën e sëmundjes. Nëse do të kishte vetëm një gjendje para-ekzistuese, rreziku i vdekjes u rrit me 53%. Nëse pacientët kishin midis 2 dhe 5 sëmundjeve të mëparshme, rreziku u rrit me 2.55-fish dhe me 6 deri në 10 sëmundje të mëparshme me 3.29-fish. Rreziku i vdekjes u rrit me pothuajse katër herë në pacientët që kishin më shumë se 10 sëmundje të mëparshme (gjithmonë në krahasim me pacientët që nuk kishin sëmundje të mëparshme).


Shumë sëmundje para-ekzistuese janë të parandalueshme

Shumica e këtyre sëmundjeve tani mund të shmangen sepse ato shpesh lidhen me dietën ose me stilin e jetës. Këto përfshijnë presionin e lartë të gjakut, çrregullimet e metabolizmit të lipideve, arteriosklerozën dhe, natyrisht, obezitetin. Shëndeti i zemrës dhe veshkave gjithashtu mund të ndikohet nga një dietë dhe mënyrë jetese e përshtatshme.


Sigurisht, në një moshë shumë të vjetër nuk është gjithmonë e mundur të kthehen gjërat përsëri nëse sëmundjet tashmë janë avancuar mirë. Për të gjithë të tjerët, megjithatë, ju mbani rrezikun e infeksionit në duart tuaja dhe mund ta ndikoni atë shumë mirë duke ngrënë dhe jetuar në mënyrë të tillë që sëmundjet e sipërpërmendura të mëparshme as të lindin

 • Studimet kanë qenë prej kohësh në dispozicion që tregojnë se si, për shembull, një dietë e caktuar mund të zvogëlojë rrezikun e Covid-19 deri në 73 përqind.

 • Optimizimi i furnizimit me substanca vitale është gjithashtu pjesë e një koncepti efektiv parandalues. Pra z. Një furnizim i mirë i vitaminës D, për shembull, zvogëlon rrezikun e infeksionit (në mënyrë ideale së bashku me magnez dhe vitaminë B12), një furnizim i mirë me selen dhe zink dhe natyrisht të gjitha vitaminat, mineralet dhe elementët gjurmë është po aq i dobishëm.

 • Vitamina C është një nga substancat më të rëndësishme vitale kur është fjala për infeksionet. Studimet kanë treguar se vitamina C mund të shkurtojë ndjeshëm qëndrimin në njësitë e kujdesit intensiv kur jepet në sasi prej 1000 deri në 3000 mg. Këtu ne shpjegojmë se si funksionon saktësisht vitamina C kundër viruseve.

 • Ju gjithashtu mund të përdorni lidhjen në pjesën e fundit të këtij artikulli për të lexuar rreth masave holistike që mund të forcojnë sistemin tuaj imunitar.

 • Merruni me sport! Disa herë në javë! Kjo ndodh sepse pasiviteti fizik në mënyrë të konsiderueshme më shumë se dyfishon rrezikun e sëmundjeve të rënda (krahasuar me njerëzit që bënin 150 minuta stërvitje në javë) (5).

Merrni përgjegjësinë për shëndetin tuaj!

Nëse tashmë i përkisni një prej të ashtuquajturave grupeve të rrezikut dhe jeni tashmë të sëmurë, atëherë ndërmerrni veprim! Mos u mbështetni (vetëm) në ilaçe! Siç mund ta keni vënë re, këto nuk shërohen! Sepse sapo t’i heqësh, do të jesh i sëmurë. Sidoqoftë, mund të mos jeni mirë me ilaçet as sepse ilaçi ka efekte anësore.


Sidoqoftë, një koncept holistik i dietës dhe stilit të jetesës së duhur do të ndihmojë trupin tuaj të rimarrë ekuilibrin e tij të shëndetshëm. Sëmundjet e mëparshme tërhiqen ose zhduken plotësisht. Sistemi imunitar bëhet përsëri i fortë dhe efikas. Ndjeshmëria juaj ndaj sëmundjeve infektive do të ulet. Kapeni atë dhe bëni diçka! Merrni përgjegjësinë për shëndetin tuaj! Sepse kjo është ajo që do të lehtësonte sistemin tonë shëndetësor!


Ju mund të gjeni informacion të detajuar se si mund të zvogëloni në mënyrë të pavarur rrezikun tuaj nga sëmundjet e mëparshme të përmendura, si mund të lehtësoni apo edhe të eliminoni sëmundjet e mëparshme të përmendura dhe si mund të zvogëloni ndjeshmërinë tuaj ndaj infeksioneve me një sistem imunitar të fortë. Thjesht futni fjalën që kërkoni në fushën tonë të kërkimit, p.sh. B. sëmundjet kardiovaskulare (presioni i lartë i gjakut, kolesteroli), diabeti, arterioskleroza, veshkat apo çfarëdo që kërkoni.


 

Burimet e artikullit:

 1. Covid-19-Prävention: Ist Impfen die einzige Möglichkeit? - Zentrum der Gesundheit

 2. (1) Kompaniyets L, Pennington AF, Gundlapalli AV et al., Underlying Medical Conditions and Severe Illness Among 540,667 Adults Hospitalized With COVID-19, March 2020–March 2021, CDC, ORIGINAL RESEARCH — Volume 18 — July 1, 2021

 3. (2) Nanduri S, Pilishvili T, Derado G, et al. Effectiveness of Pfizer-BioNTech and Moderna Vaccines in Preventing SARS-CoV-2 Infection Among Nursing Home Residents Before and During Widespread Circulation of the SARS-CoV-2 B.1.617.2 (Delta) Variant — National Healthcare Safety Network, March 1–August 1, 2021. MMWR Morb Mortal Wkly Rep. ePub: 18 August 2021. DOI: http://dx.doi.org/10.15585/mmwr.mm7034e3external icon

 4. (3) Tenforde MW, Self WH, Naioti EA, et al. Sustained Effectiveness of Pfizer-BioNTech and Moderna Vaccines Against COVID-19 Associated Hospitalizations Among Adults — United States, March–July 2021. MMWR Morb Mortal Wkly Rep. ePub: 18 August 2021. DOI: http://dx.doi.org/10.15585/mmwr.mm7034e2external icon

 5. (4) Rosenberg ES, Holtgrave DR, Dorabawila V, et al. New COVID-19 Cases and Hospitalizations Among Adults, by Vaccination Status — New York, May 3–July 25, 2021. MMWR Morb Mortal Wkly Rep. ePub: 18 August 2021. DOI: http://dx.doi.org/10.15585/mmwr.mm7034e1external icon

 6. (5) Sallis R, Young DR, Tartof SY et al., Physical inactivity is associated with a higher risk for severe COVID-19 outcomes: a study in 48 440 adult patients, British Journal of Sports Medicine Published Online First: 13 April 2021. doi: 10.1136/bjsports-2021-104080

 7. (6) Amanat F, Krammer F et al., SARS-CoV-2 mRNA vaccination induces functionally diverse antibodies to NTD, RBD, and S2, Volume 184, issue 15, P3936-3948.E10, july 22, 2021, Published:June 08, 2021DOI:https://doi.org/10.1016/j.cell.2021.06.005

 8. (7) Alana F Ogata, Chi-An Cheng, Michaël Desjardins, Yasmeen Senussi, Amy C Sherman, Megan Powell, Lewis Novack, Salena Von, Xiaofang Li, Lindsey R Baden, David R Walt, Circulating Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2 (SARS-CoV-2) Vaccine Antigen Detected in the Plasma of mRNA-1273 Vaccine Recipients, Clinical Infectious Diseases, 2021;, ciab465, https://doi.org/10.1093/cid/ciab465

 9. (8) Wisnewski AV, Campillo Luna J, Redlich CA (2021) Human IgG and IgA responses to COVID-19 mRNA vaccines. PLoS ONE 16(6): e0249499. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0249499

43 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

Comments


bottom of page