top of page
 • Qendra e Shëndetit

Parazitët e zorrëve - Lironi trupin tuaj

Aktualisiert: 26. Okt. 2021


Parazitët e zorrëve përfshijnë bashkëkohës të tillë të pakëndshëm si amoeba, giardia, krimbat e shiritit, krimbat e rrumbullakët, krimbat e grepave dhe disa të tjerë. Ju ndoshta jeni të sigurt se nuk po strehoni banorë të tillë të tmerrshëm të zorrëve në asnjë rrethanë. Por gjasat që edhe ju të preken nga një infektim parazitësh janë më të mëdha nga sa mendoni.


Parazitët e zorrëve hyjnë në trup në mënyra të ndryshme


Më shpesh, parazitët në fazën e vezës hyjnë në zorrë përmes ushqimit të kontaminuar dhe ujit të pijshëm. Sidoqoftë, ato gjithashtu mund të transmetohen nga insektet e infektuara (p.sh. pleshtat, rriqrat, mushkonjat), njerëzit e tjerë ose kafshët shtëpiake.


Parazitët gjithashtu mund të transmetohen gjatë seksit. Infeksioni është veçanërisht i lartë gjatë marrëdhënieve anale, meqenëse shumica e parazitëve, përfshirë vezët e tyre, fshihen në jashtëqitje ose, në rastin e krimbave, për shembull, preferojnë të qëndrojnë pranë anusit dhe të vendosin vezët e tyre atje gjithsesi.


Larvat e disa krimbave futen direkt në gjak përmes lëkurës. Nga atje ato transportohen në mushkëri, ku mund të çojnë në një kollë të fortë apo edhe pneumoni. Ata pastaj kalojnë nëpër rrugët e frymëmarrjes në fyt dhe përfundimisht përfundojnë në aparatin tretës duke gëlltitur.


Larvat e parazitëve të tjerë, nga ana tjetër, zhvillohen në duodenum para se të migrojnë në zorrën e trashë dhe të rriten atje.


Disa parazitë të zorrëve janë gjithashtu në gjendje të shpojnë murin e zorrës së trashë. Kështu ata futen në gjak dhe mund të shpërndahen në të gjithë trupin në këtë mënyrë.


Infektimi me parazitë mund të shkaktojë shumë sëmundje


Parazitët janë qenie të gjalla që ushqehen me mikpritësin e tyre (bimë, kafshë, njerëzore). Prandaj nuk është për t'u habitur që një infektim parazit lidhet gjithmonë me mungesën e ushqyesve dhe substancave vitale. Një larmi e madhe sëmundjesh mund të zhvillohen vetëm nga kjo, në varësi të moshës dhe gjendjes së përgjithshme shëndetësore të personit në fjalë.


Parazitët gjithashtu nxjerrin produkte metabolike toksike që stresojnë zorrët, mëlçinë dhe sistemin imunitar. Në zorrë, ato mund të çojnë në simptoma të tilla si fryrje e rëndë, kapsllëk kronik, diarre kronike, ulcera të stomakut dhe zorrëve, etj.


Nëse parazitët përfundimisht futen në qarkullimin e gjakut ose sistemin limfatik, ata mund të arrijnë të gjitha organet dhe të sulmojnë indet e tyre. Proceset inflamatore zhvillohen që shkaktojnë sëmundje në organet e prekura.


Nëse zhvillohet një rrjedhë kronike e inflamacionit, ekziston rreziku i një reagimi të tepërt vetë-shkatërrues të sistemit imunitar për shkak të mbingarkesës së plotë. Në këtë gjendje, sistemi imunitar është jashtë kontrollit.


Një zhvillim i tillë përfundimisht çon në zhvillimin e të ashtuquajturave sëmundje autoimune, në të cilat sistemi imunitar gjithashtu sulmon dhe shkatërron indet e shëndetshme. Këto kushte përfshijnë sëmundjen e Crohn, artritin, psoriazën, sklerozën e shumëfishtë dhe shumë më tepër. Sëmundjet e kancerit gjithashtu bazohen shpesh në inflamacion kronik.


Parazitët e zorrëve zhvillojnë strategji mbijetese


Një sistem imunitar i fortë zakonisht mund të parandalojë implantimin e parazitëve të zorrëve duke bërë antitrupa të veçantë. Sidoqoftë, disa parazitë kanë zhvilluar strategji shumë perfide të mbijetesës që e bëjnë të pamundur që sistemi imunitar të veprojë kundër tyre.


Disa parazitë të zorrëve ndryshojnë në mënyrë të përsëritur strukturën e tyre sipërfaqësore duke derdhur lëkurën e tyre. Në këtë mënyrë, paraziti nuk mund të njihet më nga antitrupat përkatës si një ndërhyrës dhe i shpëton mekanizmave mbrojtës të strehuesit njerëzor.


Parazitët e tjerë lëshojnë substanca të caktuara që stimulojnë sistemin imunitar për të prodhuar më shumë të ashtuquajtura qeliza rregullatore. Ky lloj qelizash shtyp reagimin e shëndetshëm imunitar të trupit në mënyrë që paraziti tani të mund të zhvillohet, të rritet dhe ndoshta të shumohet i pashqetësuar.


Përveç kësaj, të gjithë parazitët e zorrëve përfitojnë nga një mjedis i sëmurë i zorrëve. Sa më e keqe të jetë gjendja e zorrëve e një personi, aq më mirë parazitët mund të folenë në kamaret e shumta të ndotura të murit të zorrëve apo edhe në një divertikulit tashmë ekzistues (dalje në formë qese) dhe të shumohen aty pa u shqetësuar.


Parazitët shpesh nuk merren parasysh në diagnozë


Një infektim parazit është shpesh i vështirë për t'u diagnostikuar sepse simptomat parazitare janë shumë jo specifike. Shumë mjekë shpesh nuk arrijnë të shohin një lidhje midis një infeksioni parazitar dhe një sëmundjeje serioze. Tooshtë shumë e lehtë të ngatërrosh simptomat me sëmundje të tjera dhe terapia që synon ato do të jetë përkatësisht joefektive.


Një arsye tjetër e mundshme për një diagnozë të gabuar mund të jetë se pothuajse asnjë profesionist mjekësor sot nuk e konsideron një infektim parazitësh (parazitozë e zorrëve). Duket se mjekët ende besojnë se parazitët janë një problem vetëm në vendet tropikale dhe të botës së tretë. Por ky nuk është rasti.


Diagnoza e parazitëve të zorrëve


Një diagnozë e jashtëqitjes shpesh jep një rezultat mjaft të dyshimtë, pasi parazitët e zorrëve fshihen në mbrojtjen e shtresave mukoze dhe - nëse janë të pranishme - në divertikula dhe kështu nuk janë të zbulueshme në jashtëqitje.


Përveç kësaj, jo të gjitha jashtëqitjet shqyrtohen në mostrën e jashtëqitjes. Mostrat e rastësishme merren në mënyrë që të jetë si një lojë e fatit të hasësh vezë ose larva atje - përveç nëse infektimi është masiv.


Duhet gjithashtu të mbahet mend se parazitët i nënshtrohen një cikli të caktuar. Kjo do të thotë që sot karrigia ende mund të jetë e lirë nga vezët parazitare. Të nesërmen, megjithatë, do të gjeni atë që kërkoni, pasi parazitët vetëm atëherë kaluan në fazën e vendosjes së vezëve.


Mostrat e jashtëqitjes bëhen të rëndësishme vetëm nëse ekzaminohen mostrat nga disa ditë të ndryshme.


Në rastin e krimbave, të cilat janë veçanërisht të zakonshme tek fëmijët, një shirit ngjitës hiqet nga rajoni anal. Vezët e krimbave ngjiten në të dhe më pas mund të zbulohen në laborator.


Një test gjaku shpesh mund të nxirret nga prania e parazitëve. Antitrupat specifikë mund të zbulohen në disa parazitë, p.sh. B. me krimba të rrumbullakët dhe krimba grep që jetojnë në zorrë, por edhe me shirita qensh dhe dhelprash, të cilët zakonisht gjenden në mëlçi në formën e të ashtuquajturës fin (kapsulë pjellore).


Gjatë disa muajve, shumë larva të vogla dalin në Finlandë, të cilat tani janë duke pritur - krejt pa shpresë - që njerëzit të hahen nga një qen ose një dhelpër. Vetëm atëherë ata mund të ktheheshin në qen të rritur ose shirita të dhelprave përsëri.


Një infektim i shushunjës (p.sh. me mushkëri ose mëlçi) gjithashtu mund të ngushtohet duke përdorur një test antitrupi. Përveç kësaj, merren mostrat e jashtëqitjes. Në rast urgjence, mund të kryhet edhe një birë e fshikëzës së tëmthit. Nëse mëlçia është e infektuar, vezët e shushunjës futen nga mëlçia në fshikëzën e tëmthit me biliare (e cila prodhohet në mëlçi).


Një terapist i specializuar në infektimin e parazitëve gjithashtu do të ekzaminojë gjakun për shenja të të ashtuquajturës eozinofili. Eozinofilia është një rritje e sasisë së eozinofileve në gjak. Eozinofilet, nga ana tjetër, i përkasin qelizave të bardha të gjakut. Nëse përqendrimi i tyre në serum rritet ndjeshëm, kjo është kryesisht për shkak të alergjisë ose infektimit të parazitëve.


Metodat alternative diagnostikuese (p.sh. bioresonanca, skanimi i deltës ose të ngjashme) shpesh përdoren nga terapistët naturopatikë, por më mirë duhet të konfirmohen ose të paktën të plotësohen me metoda konvencionale diagnostikuese mjekësore.


Parazitët mund të jenë kudo


Pra, parazitët mund të infiltrojnë çdo sistem të trupit: gjakun, mushkëritë, mëlçinë, veshkat, zemrën, indet e muskujve, shtyllën kurrizore, pankreasin, lëkurën, sytë, veshkat, mitrën dhe madje edhe trurin.


Si rezultat, një sërë simptomash mund të shfaqen. Meqenëse këto zakonisht nuk shoqërohen me një infektim të mundshëm parazitësh, terapitë e përdorura shpesh janë të pasuksesshme.


Terapisti shpesh është në mëdyshje, pacienti dekurajohet dhe sëmundja vazhdon të zhvillohet.


Në rast të simptomave që thjesht nuk mund të përmbahen me çfarëdo mase, parazitët gjithashtu duhet të merren parasysh. Në këtë rast, është mirë që të konsultoheni me një mjek i specializuar në parazitozën.


Masat natyrore kundër parazitëve të zorrëve


Prandaj infektimi i parazitëve është një problem i përhapur që nuk duhet nënvlerësuar.Por sigurisht ka edhe qasje holistike dhe naturopatike që nga njëra anë kanë efekt parandalues ​​dhe nga ana tjetër mund ta bëjnë dukshëm më të vështirë për mbijetesën e parazitëve dhe shumohen në organizëm në rast të një infektimi parazit tashmë ekzistues.


Masat anti-parazitare mund të integrohen veçanërisht mirë në programin e pastrimit të zorrës së trashë. Pastrimi i zorrës së trashë jo vetëm që përmirëson gjendjen në sistemin tretës, por dihet gjithashtu se forcon sistemin imunitar veçanërisht intensivisht. Dhe janë pikërisht këto dy parakushte - një sistem tretës i pastër (përfshirë florën e shëndetshme të zorrëve) dhe një sistem imunitar i fortë - që e bëjnë infektimin e parazitëve pothuajse të pamundur.


Sigurisht, metodat anti-parazitare për detoksifikimin e parazitëve të paraqitura më poshtë gjithashtu mund të përfshihen lehtësisht në jetën e përditshme pavarësisht nga pastrimi i zorrës së trashë, p.sh. B. dy herë në vit si një kurë gjatë një periudhe prej katër javësh çdo herë.


Njerëzit të cilët tashmë janë diagnostikuar me një infektim parazitar nga një mjek, pasi të konsultohen me mjekun e tyre, gjithashtu mund të përdorin masat e mëposhtme - përveç terapisë së përshkruar.


Në rastin e parazitëve të zorrëve, higjiena është e rëndësishme


Për të mbajtur sa më të ulët rrezikun e infektimit me parazitë, sigurisht që para së gjithash duhet t'i kushtoni vëmendje higjienës së kujdesshme. Kjo përfshin larjen e vazhdueshme dhe të plotë të duarve pas shkuarjes në tualet, si dhe para çdo vakti. Duart gjithashtu duhet të pastrohen siç duhet pasi të luani me kafshët shtëpiake.


Qentë dhe macet duhet të kontrollohen rregullisht për krimba dhe, nëse është e nevojshme, të dezinfektohen.


Meqenëse shumë ushqime të freskëta mund të jenë një terren ideal për mbarështimin e parazitëve, zbatohet sa vijon: Lani frutat dhe perimet tërësisht para se t’i konsumoni.


Bettershtë më mirë të shmangni ngrënien e peshkut të papërpunuar dhe mishit të papërpunuar. Qumështi i papërpunuar dhe vezët e papërpunuara duhet të konsumohen vetëm nëse dihet një burim i duhur për këto ushqime shumë të ndjeshme.


Largimi i parazitëve


1. Pastrimi i zorrëve


Pastrimi i zorrëve është hapi i parë në eliminimin e parazitëve, pasi pastrimi i zorrëve përmirëson të gjithë mjedisin e zorrëve në atë mënyrë që, përveç parazitëve, bakteret patogjene, kërpudhat, etj. Nuk do të gjejnë më një habitat ideal në zorrë në të ardhmen Me (patogjene = shkaktuese e sëmundjes)


Me një pastrim intensiv të zorrës së trashë, ju mund ta lironi zorrën e trashë nga shtresat e vjetra të mukusit dhe jashtëqitjet, të cilat dihet se janë një nga vendet më të njohura të fshehjes për parazitët. Nëse këto vende të fshehura shpërndahen, parazitët shpejt do të largohen nga vendi i tyre.


Përdorimi shtesë i agjentëve anti-parazitikë të paraqitur më poshtë, në lidhje me dietën anti-parazitare të përshkruar më poshtë, do të thotë që shumë nga banorët tuaj patogjenë të zorrëve nuk do të jenë në gjendje të mbijetojnë.


Nëse parazitët vdesin në zorrë, duhet të sigurohet në çdo rast që jo vetëm toksinat metabolike të parazitëve, por edhe "toksinat e kufomave" të tyre mund të hiqen sa më shpejt që të jetë e mundur. Kjo gjithashtu funksionon më së miri në kontekstin e pastrimit të zorrës së trashë, pasi kjo siguron tretje të shpejtë dhe, në të njëjtën kohë, detoksifikim gjithëpërfshirës.


Hidroterapia e zorrës së trashë gjithashtu mund të jetë e dobishme në rast të infektimit të parazitëve, por kjo duhet të kryhet nga një mjek / praktikues alternativ.


2. Mjete natyralë kundër parazitëve


Nëse dëshironi të përdorni pastrimin e zorrës së trashë në mënyrë specifike për eliminimin e parazitëve, atëherë mund të plotësohet me agjentë të tillë të veçantë kundër parazitëve që janë përdorur në mjekësinë tradicionale popullore për shumë shekuj për infektimin e parazitëve dhe të cilët jua paraqesim më poshtë:


Farat e papajës kundër parazitëve të zorrëve


Bërthamat e papaja mund të përdoren shumë lehtë për të luftuar parazitët ose për të parandaluar një infektim të mundshëm parazitësh.


Thjesht përtypni 5-6 kokrra papaja disa herë në ditë.


Nga studimet dihet se farat e papajës i largojnë në mënyrë të besueshme parazitët e zorrëve. Për shembull, një studim me 1,700 fëmijë të moshës nga një deri në pesë vjeç tregoi se ata mund të çliroheshin nga parazitët e tyre të zorrëve, si krimbat e rrumbullakët, krimbat e rrumbullakët dhe krimbat e pinworms pa asnjë problem.


Detajet mbi farat e papajës dhe efektet e tyre mund t’i gjeni këtu: Fuqia shëruese e farave të papajës


Vaj rigoni kundër parazitëve të zorrëve


Vaji i rigonit është dëshmuar shumë herë si një antibiotik natyral. Me fuqinë e tij të përqendruar shëruese, e cila është shumë më e fortë se ajo e barit të rigonit të freskët ose të tharë, ai gjithashtu ka provuar efektin e tij anti-parazitar. Prandaj, ky vaj përshtatet veçanërisht mirë në një program kundër parazitëve.


Rekomandimi i përgjithshëm është: Vendosni dy deri në tre pika vaj së bashku me lëngun e gjysmës së një limoni të shtrydhur fllad në një gotë ujë deri në tri herë në ditë.


Sidoqoftë, vaji i rigonit gjithashtu mund të merret thjesht me kapsula. Sigurohuni që keni një përmbajtje të lartë carvacrol, pasi kjo substancë bimore është veçanërisht efektive kundër parazitëve.


Pelini kundër parazitëve të zorrëve


Pelini është një nga bimët mjekuese më të hidhura dhe njihet si një bimë mjekësore e përgjithshme për pastrimin dhe forcimin e trupit. Për shekuj me radhë, pelini është përdorur si ilaç kundër parazitëve të zorrëve dhe nuk është më pak për shkak të kësaj pseudonimi "bar i krimbave".


Pelini mund të merret si një ekstrakt i lëngshëm, çaj ose në formën e kapsulave. Vaji i pastër i pelinës është toksik. Prandaj nuk duhet të merret i pastër!


Me hudhër kundër parazitëve të zorrëve


Hudhra e freskët ka shumë veti superiore shëndetësore. Pra, nuk është për t'u habitur që hudhra është gjithashtu një ilaç i shkëlqyer në luftën kundër parazitëve.


Hudhra e freskët është efektive kundër krimbave të rrumbullakët dhe krimbave të shiritit, si dhe kundër giardisë (një gjini flagelate).


Përmbajtja e saj e lartë e alicinës është përgjegjëse për efektin e saj anti-parazitar. Kjo substancë është bërë nga aminoacidi alliin, i cili lirohet kur karafili i freskët i hudhrës pritet ose shtypet.


Meqenëse allicina zbërthehet në një përbërës tjetër të squfurit pas një kohe të shkurtër, është e rëndësishme të konsumoni hudhrën relativisht shpejt pas shtypjes ose prerjes së gishtit. Një qasje do të ishte të hani një thelb të madh hudhre para gjumit çdo natë për 30 ditë. Pritini ose kapni gishtin e këmbës dhe prisni rreth 2 minuta para se ta konsumoni. Alicina e mjaftueshme është formuar gjatë kësaj kohe. Sidoqoftë, mendoni për frymëmarrjen tuaj të hudhrës, të cilën jo të gjithëve përreth jush do ta pëlqejnë. Si një alternativë, ju mund të merrni kurën e limonit dhe hudhrës, e cila pothuajse nuk formon një pendë hudhre.


Vaj organik i kokosit i virgjër kundër parazitëve të zorrëve


Vaji i kokosit është i lartë në acide yndyrore të zinxhirit të mesëm (MCT). Acidi Laurik në veçanti është i njohur për vetitë e tij anti-fungale dhe anti-parazitare.


Sidoqoftë, për shkak të shumë efekteve të tjera pozitive, vaji i kokosit sigurisht që nuk duhet të përdoret vetëm gjatë detoksifikimit të parazitëve ose pastrimit të zorrës së trashë, por çdo ditë - veçanërisht pasi vaji i kokosit është vaji më i mirë për ngrohje, por enët e ushqimit të papërpunuar siç janë drithërat e frutave, të papërpunuara biskotat ushqimore ose çokollata e bërë në shtëpi gjithashtu kanë një aromë të mrekullueshme.


Sasitë e mëposhtme të vajit të kokosit rekomandohen për konsum ditor, në varësi të peshës tuaj personale të trupit:


Pesha e trupit (kg) / lugë gjelle vaj kokosi


 • 79+ / 4+ (Kjo do të thotë: Nëse peshoni 79 ose më shumë kilogramë, atëherë hani 4 ose më shumë lugë vaj kokosi në ditë.)

 • 68 / 3.5 (Kjo do të thotë: Nëse peshoni midis 68 dhe 79 kilogramë, hani midis 3.5 dhe 4 lugë vaj kokosi në ditë.)

 • 57/3 (Kjo do të thotë: Nëse peshoni midis 57 dhe 68 kilogramë, hani midis 3 dhe 3.5 lugë vaj kokosi në ditë.)

 • 45 / 2.5 (Kjo do të thotë: Nëse peshoni midis 45 dhe 57 kilogramë, hani midis 2.5 dhe 3.5 lugë vaj kokosi në ditë.)

 • 34/2 (Kjo do të thotë: Nëse peshoni midis 34 dhe 45 kilogramë, hani midis 2 dhe 2.5 lugë vaj kokosi në ditë.)

 • 23 / 1.5 (Kjo do të thotë: Nëse peshoni midis 23 dhe 34 kilogramë, hani midis 1.5 dhe 2 lugë vaj kokosi në ditë.)

 • 11/1 (Kjo do të thotë: Nëse peshoni midis 11 dhe 23 kilogramë, hani midis 1 dhe 1.5 lugë vaj kokosi në ditë.)


Sasitë e deklaruara të vajit të kokosit llogariten në mënyrë që të merrni mjaft acide yndyrore me zinxhir të mesëm me peshën tuaj personale të trupit në mënyrë që të përfitoni nga efektet e tyre pozitive.


Meqenëse efektet imunitare, antimikrobike dhe antiparazitare të MCT bëhen më të forta sa më shumë që merrni, në këtë rast, "shumë ndihmon shumë". Prandaj, lehtë mund të konsumoni dyfishin e sasisë së specifikuar - natyrisht, vetëm nëse mund të digjni kaloritë shtesë!


Supozoni se peshoni 70 kilogramë dhe dëshironi të merrni 3.5 lugë (ose më shumë) vaj kokosi në ditë. Atëherë sigurisht që nuk keni pse të hani 3.5 lugë gjelle njëherësh.


Për shembull, mund të përzieni një lugë në gojëmjaltën tuaj në mëngjes, ta derdhni mbi mueslin tuaj (së pari të lëngëzoni vajin e kokosit duke e ngrohur butësisht) ose ta konsumoni në formën e një lyerje me bukë.


Në kohën e drekës, përgatitni perimet tuaja me vaj kokosi dhe pasdite përzieni vajin e kokosit në qumështin tuaj të bajames.


Sidoqoftë, ju thjesht mund të merrni gjysmë lugë gjelle në një lugë gjelle vaj kokosi çdo 2 deri në 3 orë - të cilën shumë terapistë naturopatikë gjithashtu u rekomandojnë pacientëve të tyre të sëmurë për rigjenerim më të shpejtë.


Predha e arrës së zezë kundër parazitëve të zorrëve


Arra e zezë përdoret tradicionalisht për infeksionet mykotike, si p.sh B. bluarja e likeneve (një sëmundje kërpudhore e lëkurës).


Vendasit e Amerikës së Veriut gjithashtu kanë përdorur guaskën e arrës së zezë për shumë shekuj për infektimet e parazitëve. Parazitët e rritur gjithashtu mund të vriten me guaskën e arrës së zezë.


Produktet me guaskën e arrës së zezë janë në dispozicion në formën e pikave ose kapsulave. Doza e saktë mund të gjendet më së miri në përshkrimin e produktit përkatës.


Ekstrakt nga gjethet e pemës së ullirit


Pemët e ullirit mund të jetojnë një mijë vjet e më shumë. Kjo performancë është sigurisht e mundur vetëm sepse pema e ullirit ka substanca të shumta dytësore bimore që e mbrojnë atë nga pothuajse çdo dëm.


Gjethet e tij përmbajnë substanca kundër grabitqarëve, substanca kundër baktereve, substanca kundër kërpudhave, substanca kundër djegieve (nga rrezatimi ultraviolet) dhe gjithashtu substanca kundër parazitëve.


Të gjitha këto substanca gjenden në formë të koncentruar në ekstraktin e gjetheve të ullirit dhe më pas ndihmojnë njerëzit jo vetëm kundër parazitëve, por në mënyra të ndryshme, veçanërisht sepse substancat individuale në ekstraktin e gjetheve të ullirit përforcojnë reciprokisht vetitë e tyre.


Rezultati është një efekt i fortë antibiotik, antiviral, antiparasitik, forcues i sistemit imunitar dhe anti-inflamator, i cili natyrisht tani mund të përdoret për një sërë ankesash.


Prandaj ekstrakti i gjetheve të ullirit është ideal për të gjitha problemet e sistemit tretës të shkaktuara nga infeksionet (qofshin të shkaktuara nga kërpudhat, bakteret ose parazitët).


Ekstrakti i gjetheve të pemës së ullirit madje mund të përdoret në trajtimin e infeksioneve me mikrobe rezistente ndaj antibiotikëve.


Fara kungulli


Sipas literaturës naturopatike, farat e kungujve janë veçanërisht efektive në rastin e infektimit të shiritit dhe krimbave të rrumbullakët. Ato përmbajnë një substancë të quajtur piperazine që ndihmon në paralizimin e parazitëve në mënyrë që ata të kalojnë nëpër zorrët ndërsa janë ende gjallë.


Në një artikull në lidhje me ilaçet natyrale për parazitët, terapistja e mirënjohur amerikane naturopate dhe ushqyese Cathy Wong përshkroi mënyrën në të cilën terapistët naturopatikë përdorin me sukses farat e kungullit për infektimin e parazitëve.


Receta:


Hidhni 1 filxhan fara kungulli në një blender të fuqishëm dhe përzieni me 2 gota lëng frutash të holluar (pa sheqer të shtuar) dhe pini në gllënjka me stomakun bosh. Pas rreth 2 orësh, merrni vaj ricini ose një laksativ tjetër natyral në mënyrë që krimbat e mpirë tani të shpëlahen shpejt para se të shërohen.


Detoksifikimi i parazitëve: Programi


Një program detoksifikimi parazitar mund të duket kështu:


Përveç pastrimit të zorrëvw (p.sh. nga lëvozhgat e psyllium, bentonite dhe një probiotik), merrni vaj kokosi tre herë në ditë ose pasuroni ushqimet tuaja me të. Përveç kësaj, ju merrni kapsula me vaj rigoni, me arrë të zezë dhe me ekstrakt të gjetheve të ullirit çdo ditë për katër javë. Pas javës së parë, merrni farat e kungullit pluhur siç përshkruhet në recetën e mësipërme.


Në rastin e infektimit kokëfortë të parazitëve, kjo procedurë mund të praktikohet çdo javë, domethënë gjithmonë në fund të javës dhe maksimumi katër herë, por vetëm nëse ndiheni mirë, pasi kullimi i shpeshtë mund të çojë në humbje të elektroliteve dhe pasojat e tyre. Në rast të sëmundjeve kronike, duhet të diskutoni programin e parazitëve me mjekun tuaj ose praktikuesin alternativ.


Gjithmonë merrni probiotikë paralelisht!


Paralelisht me programin e parazitëve, ne rekomandojmë marrjen e probiotikëve, pasi agjentët spastrues dhe anti-parazitikë mund të ndikojnë gjithmonë në florën e zorrëve. Bakteret aktive dhe të dobishme të zorrëve nga një probiotik me cilësi të lartë, nga ana tjetër, sigurojnë kontroll të shëndetshëm të simbiozës, që do të thotë se flora e zorrëve ndikohet pozitivisht, bakteret përfituese përfundimisht mbizotërojnë dhe, për më tepër, arrihet një larmi e madhe (që është një karakteristikë e rëndësishme e një flore të zorrëve të shëndetshme).


Dietë e shëndetshme kundër parazitëve të zorrëve


Pavarësisht nga rekomandimet e listuara më sipër, natyrisht që duhet t’i kushtoni rëndësi një diete të shëndetshme, pasi kjo është mënyra e vetme për të ruajtur shëndetin e zorrëve dhe për të forcuar sistemin imunitar në mënyrë të mjaftueshme në mënyrë që të jetë në gjendje të mbrojë trupin nga infektimi i parazitëve.


Në përgjithësi, një dietë e shëndetshme siguron një ekuilibër të balancuar acid-bazë dhe kështu një mjedis që nuk duket shumë tërheqës për parazitët e zorrëve.


Nëse tashmë ekziston një infektim parazitësh, një dietë e shëndetshme e pasur me substanca vitale është edhe më e rëndësishme, pasi vetë parazitët konsumojnë një sasi të madhe të lëndëve ushqyese, kështu që nuk u mbetet shumë njerëzve.


Ky deficit duhet të rimbushet më së voni pasi të jetë eleminuar paraziti - nga njëra anë me suplementet ushqimore të duhura (p.sh. mineralet e kelitura, koralet detare Sango, antioksidantët (p.sh. astaksantina), vitamina C dhe mikroalgat natyrore), nga ana tjetër me dietën e duhur.


Parimet themelore të një diete të tillë janë si më poshtë:

 • Hani një diete alkaline

 • Prandaj shmangni ushqimet jo të shëndetshme që formojnë acid (produkte që përmbajnë miell të bardhë, sheqer dhe mish të përpunuar dhe produkte të qumështit).

 • Preferoni ushqimet tipike alkaline (perime të freskëta, sallata, smoothie, patate, gështenja) dhe plotësojini ato me ushqime të shëndetshme që formojnë acid (arra, bishtajore, pseudo-kokrra, peshk, vezë organike dhe herë pas here mish organik ose tofu organik).

 • Ushqimet alkaline duhet të përbëjnë 70 deri në 80 përqind të përmbajtjes së pjatave tuaja, ushqimet acidike 20 deri në 30 përqind. Pasqyra e ushqimeve alkaline dhe acidike.

 • Përgatitni ushqimin tuaj të freskët sa më shpesh të jetë e mundur. Prandaj shmangni produktet e gatshme. Nëse zgjidhni produkte të gatshme herë pas here, blini ato në dyqane organike.

 • Pini shumë ujë të pa gazuar - në mënyrë ideale ujë burimi ose ujë të filtruar të rubinetit.

 

Burimet e artikullit:

 • Darmparasiten – Befreien Sie Ihren Körper - Zentrum der Gesundheit

 • Machado M et al., Anti-Giardia activity of phenolic-rich essential oils: effects of Thymbra capitata, Origanum virens, Thymus zygis subsp. sylvestris, and Lippia graveolens on trophozoites growth, viability, adherence, and ultrastructure. Parasitol Res. 2010 Apr;106(5):1205-15. (Anti-Giardia Aktivität von ätherischen Ölen, die reich an Phenolen sind: Auswirkungen von Thymbra capitata, Origanum virens, Thymus zygis subsp. sylvestris und Lippia graveolens auf das Wachstum, die Lebensfähigkeit, die Haftung und die Ultrastruktur von Trophozoiten.)

 • Force M et al., Inhibition of enteric parasites by emulsified oil of oregano in vivo. Phytother Res. 2000 May;14(3):213-4. (Hemmung der enterischen Parasiten durch emulgiertes Oregano Öl in vivo.)

 • Salama AA et al., Inhibitory effect of allicin on the growth of Babesia and Theileria equi parasites. Parasitol Res. 2013 Oct 31. (Hemmwirkung von Allicin auf das Wachstum von Babesia und Theileria equi Parasiten)

 • Feitosa TF et al., Anthelmintic efficacy of pumpkin seed (Cucurbita pepo Linnaeus, 1753) on ostrich gastrointestinal nematodes in a semiarid region of Paraba State, Brazil. Trop Anim Health Prod. 2012 Dec;45(1):123-7. (Anthelmintische Wirksamkeit von Kürbiskernen (Cucurbita pepo Linnaeus, 1753) auf Strauen Magen-Darm-Nematoden in einem semi-ariden Region Paraba, Brasilien.)

 • H. Thormar et al., "Hydrogels containing monocaprin have potent microbicidal activities against sexually transmitted viruses and bacteria in vitro",Sex Transm Infect., 06.1999;75(3): 181185 (Hydrogele, die Monocaprin enthalten, haben eine starke mikrobizide Aktivitäten vor sexuell übertragbaren Viren und Bakterien in vitro)

 • Kabara JJ et al., "Fatty acids and derivatives as antimicrobial agents",Antimicrob Agents Chemother, 07.1972; 2(1):23-8(Fettsäuren und Fettsäurenderivate als antimikrobielle Mittel)

728 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

Comments


bottom of page