top of page
 • Qendra e Shëndetit

Pastrimi holistik i veshkave


Veshkat nuk janë aq të gatshme të rigjenerohen sa mëlçia. Në disa raste, dëmtimi i veshkave që ka ndodhur tashmë nuk mund të korrigjohet plotësisht. Ne paraqesim masa holistike që ndihmojnë për të mbajtur veshkat tuaja të shëndetshme dhe efikase.


Pastrimi i veshkave është thelbësor

Pastrimi i veshkave mund të jetë një masë e rëndësishme parandaluese. Sepse veshkat përmbushin kaq shumë funksione dhe detyra në organizëm, saqë rënia e performancës së veshkave ka një efekt shumë negativ në mirëqenien dhe cilësinë e jetës.


Veshkat çlirojnë toksina

Së bashku me mëlçinë dhe zorrët, veshkat janë organet tona më të rëndësishme të detoksifikimit dhe shkarkimit. Nëse ato nuk funksionojnë siç duhet, toksinat fillimisht ruhen dhe më pas, në fund, ndodh vetëhelmimi zvarritës, i cili mund të shfaqet në një shumëllojshmëri të gjerë ankesash.


Veshkat prodhojnë gjak

Veshkat janë të përfshira në formimin e gjakut sepse prodhojnë hormonin eritropoietin, i cili stimulon prodhimin e qelizave të kuqe të gjakut në palcën e eshtrave. Prandaj, dobësia e veshkave mund të shoqërohet me anemi, lodhje dhe rënie të performancës.


Veshkat rregullojnë ekuilibrin mineral dhe ekuilibrin acido-bazik

Veshkat gjithashtu rregullojnë ekuilibrin mineral dhe janë një autoritet i rëndësishëm kur bëhet fjalë për ekuilibrin acido-bazik. Nëse ka probleme me veshkat, kjo gjithashtu mund të çojë në ndryshime në ekuilibrin mineral dhe acidozë latente (acidozë kronike).


Veshkat aktivizojnë vitaminën D

Në veshka, pararendësi i vitaminës D shndërrohet në vitaminë D aktive. Prandaj, një problem me veshkat mund të çojë në mungesë të vitaminës D. Megjithatë, mungesa e vitaminës D mund të kontribuojë në zhvillimin e sëmundjeve dhe sëmundjeve të shumta.


Veshkat i mbajnë kockat të shëndetshme

Veshkat janë të rëndësishme për shëndetin e kockave. Sepse një ekuilibër mineral i shqetësuar në kombinim me mungesën e vitaminës D dhe ndoshta hiperaciditetin mund të çojë në një ulje të densitetit të kockave.


Nëse ka mungesë të mineraleve, mineralet që kanë lidhje me kockat, kalciumi, magnezi, kaliumi, silikoni dhe bor janë të disponueshme vetëm në sasi të pamjaftueshme. Nëse mungon edhe vitamina D, furnizimi me kalcium përkeqësohet edhe më tej, pasi vitamina D mundëson që kalciumi të përthithet në zorrë.


Veshkat rregullojnë presionin e gjakut

Veshkat madje janë të përfshira në rregullimin e presionit të gjakut. Prandaj, veshkat e dobësuara shpesh çojnë në presion të lartë të gjakut. Në rastin e presionit të lartë të gjakut, prandaj shpesh kontrollohen edhe vlerat e veshkave.Pastrimi i veshkave parandalon dobësinë e veshkave

Në ndryshim nga mëlçia dhe zorrët, veshkat për fat të keq nuk kanë potencialin e tyre të madh për rigjenerim. Dëmtimi i organeve dhe humbja e funksionit, pasi të ketë ndodhur, prandaj shpesh nuk mund të korrigjohet plotësisht. Kjo është edhe arsyeja pse ka më shumë se dy herë më shumë transplantime të veshkave dhe mëlçisë çdo vit.


Pastrimi i rregullt i veshkave mund të parandalojë shumë mirë dobësinë e veshkave dhe në këtë mënyrë t'ju mbrojë nga sëmundjet e rënda - sigurisht në kombinim me një dietë dhe stil jetese të shëndetshme.


Mund të ketë shumë shkaqe për problemet e veshkave. Më poshtë janë një sërë faktorësh rreziku që mund të rrisin gjasat e zhvillimit të dështimit të veshkave në një moment të jetës. Është interesante se shumica e pikave të mëposhtme nuk do të ndodhin as me një dietë dhe mënyrë jetese të shëndetshme:


Shkaqet e veshkave të dobëta

Shkaqet e mundshme të veshkave të sëmura ose të dobësuara janë si më poshtë:


 • Ushqimi jo i shëndetshëm

 • Pirja e pakët e ujit

 • Mbipeshë / obezitet

 • Presioni i lartë kronik i gjakut (mund të dobësojë veshkat ose mund të lindë nga dobësia e veshkave)

 • diabetit

 • Nivele të larta të acidit urik / përdhes: Gurët në veshka (gurët e acidit urik) mund të jenë rezultat i niveleve të larta kronike të acidit urik në gjak. Acidi urik është një produkt metabolik që krijohet në trup kur purinat shpërbëhen. Purinat gjenden veçanërisht në mish, peshk, ushqim deti dhe bishtajore. (Megjithatë, dihet se purinat në ushqimet bimore nuk janë pothuajse asnjëherë problem). Nëse përqendrimi i acidit urik në gjak tani rritet mbi një vlerë të caktuar, acidi urik kristalizohet dhe krijohen kristalet e acidit urik. Nëse këto depozitohen në inde dhe në kyçe, ndodh përdhes, por nëse grumbullohen në veshka, janë gurë në veshka ose gurë me acid urik. Shpesh të dyja janë të pranishme në të njëjtën kohë: përdhes dhe gurët e acidit urik, kështu që duhet mbajtur gjithmonë një sy mbi veshkat me përdhes. Por edhe faza e gjatë paraprake e përdhes, nivelet e rritura të acidit urik në gjak (hiperuricemia), tani konsiderohen si një faktor rreziku i pavarur për sëmundjet e veshkave, diabetin mellitus dhe sëmundjet kardiovaskulare.

 • Gurët e përsëritur në veshka

 • Infeksione të përsëritura të traktit urinar dhe fshikëzës

 • Abuzimi me alkoolin / pirja e duhanit

 • Mjekimi

 • Ilaçet kundër dhimbjeve / anti-inflamatore josteroide (p.sh. ibuprofen, diklofenak, aspirinë, indometacinë, etj.)

 • Qetësues kundër dhimbjeve

 • Antibiotikët

 • Barnat e kimioterapisë

 • Media kontrasti

 • etj.


Zakonisht nuk ndjeni veshka të dobësuara

Çrregullimet e veshkave mund të jenë plotësisht të heshtura për një kohë të gjatë. Ju nuk mund t'i ndjeni veshkat - dhe megjithatë ato mund të vuajnë dhe të sëmuren. Nëse veshkat raportojnë, simptomat mund të jenë aq jospecifike saqë njeriu as nuk mendon për veshkat.


Sepse dhimbja e kokës, lodhja, dhimbja e shpinës ose stomaku gjithashtu mund të jenë shenja të problemeve krejtësisht të ndryshme ose shumë shpesh nuk merren fare seriozisht. Gjithashtu nuk është e pazakontë që një mjek të anashkalojë vlerat kufitare të veshkave, t'i klasifikojë ato si të parëndësishme ose t'i hedhë poshtë si të përshtatshme për moshën. Nuk është çudi që sëmundja e veshkave ose dobësia e veshkave shpesh njihen vonë.


Por atëherë shpesh është tepër vonë. Për shkak se sapo gjaku shfaqet në urinë ose dhimbja në pjesën e poshtme të shpinës bëhet e qartë, veshkat zakonisht janë aq të infektuara sa nuk mund të shmangni më mjekimin.


Prandaj, një pastrim i veshkave për të parandaluar sëmundjet e rënda të veshkave është një ide e mirë dhe, si masat për zorrët ose mëlçinë, duhet të kryhet në intervale të rregullta. Atëherë është e mundur të mbrohen veshkat dhe kështu shëndeti i përgjithshëm në afat të gjatë.


Qëllimet e pastrimit të veshkave

Nga një këndvështrim holistik, pastrimi i veshkave është një katalog masash që ka këto qëllime:


Veshkat shpërlahen, gjë që e bën më të lehtë për veshkat të përmbushin funksionet e tyre të detoksifikimit dhe kullimit. Kështu, toksinat, produktet e degradimit metabolik dhe bollguri i ruajtur tashmë (gurët e vegjël në veshka) mund të ekskretohen më lehtë.

Veshkat dezinfektohen butësisht me preparate natyrore bimore për të vështirësuar vendosjen e mikrobeve të dëmshme.

Masat përkatëse merren për - nëse është e mundur - për të shpërndarë gurët ekzistues në veshka.

Me pak fjalë, gjithçka bëhet për të lehtësuar veshkat dhe për të mbështetur funksionalitetin dhe aftësinë e tyre për t'u rigjeneruar.


Pastrimi i veshkave

Pastrimi holistik i veshkave përbëhet nga shumë masa të ndryshme. Së pari, ne do t'ju njohim me masat individuale. Më poshtë do të gjeni sugjerime se si mund të kombinohen këto:


1. Pirja e ujit parandalon formimin e gurëve në veshka

Një nga masat më të rëndësishme për një veshkë të shëndetshme është para së gjithash pirja e mjaftueshme e ujit ose çaji bimor i holluar. Nga këndvështrimi i mjekësisë holistike, të gjitha pijet e tjera nuk llogariten si pije, por si mallra luksi. Kjo vlen edhe për shumicën e lëngjeve që blini.


Nga studimet dihet se furnizimi ditor me ujë të mjaftueshëm eliminon pothuajse plotësisht rrezikun e formimit të gurëve në veshka. Kjo është veçanërisht e rëndësishme për njerëzit që kanë pasur gurë në veshka më parë dhe duan të parandalojnë formimin e tyre përsëri dhe përsëri.


Edhe para se të shkoni në shtrat, duhet të pini gjithmonë një gotë ujë, edhe nëse kjo rrit rrezikun që të ngriheni për të urinuar gjatë natës.


Por pirja e ujit në mbrëmje është jashtëzakonisht e rëndësishme për profilaksinë efektive të gurëve në veshka, pasi përndryshe - tek njerëzit që janë të prirur për formimin e gurëve - kristalet e para mund të formohen brenda natës.


Ju mund të gjeni informacion për sasinë e duhur të pijeve individuale këtu: Gurët në veshka - shkaqet dhe shmangia, te "Arti i të pirit siç duhet".


Por kini kujdes: Nëse funksioni i veshkave është shumë i kufizuar (vetëm 5 - 10 për qind, p.sh. te pacientët me dializë), sasia që pini duhet të merret vesh me mjekun që merr pjesë.


2. Uji me limon shkrin gurët në veshka

Një gotë me lëng limoni (i freskët i shtrydhur) duhet të shtohet në një pjesë të pijeve ditore, pasi citratet në lëngun e limonit mund të shpërndajnë fjalë për fjalë disa gurë në veshka.


Në veçanti, gurët e acidit urik dhe gurët që përmbajnë kalcium si dhe gurët cistinë mund të ndikohen shumë mirë me lëngjet e pasura me citrate. Përveç lëngut të limonit, mund të përdorni edhe lëng portokalli të holluar (gjithashtu vetëm të saposhtrydhur).


3. Shmangni alkoolin

Alkooli stimulon prodhimin e acidit urik të trupit në mëlçi dhe pengon sekretimin e tij. Si rezultat, alkooli rrit rrezikun e formimit të gurëve të acidit urik në veshka. Birra është gjithashtu e pasur me purinë - dhe purinat zbërthehen në acid urik në trup, gjë që gjithashtu rrit nivelin e acidit urik.


Meqenëse pijet alkoolike në përgjithësi rrisin sekretimin e urinës dhe kështu rrezikun e dehidrimit, i cili nga ana tjetër nxit formimin e gurëve, alkooli është gjithmonë një rrezik për veshkat. Përveç kësaj, mëlçia mund të shpërbëjë vetëm rreth 90 për qind të alkoolit që vjen. Pjesa e mbetur futet në veshka e pandryshuar dhe mund të dëmtojë indet e ndjeshme të veshkave atje.


Nga ana tjetër, çajrat e bimëve të veshkave ndihmojnë veshkat të qëndrojnë të shëndetshme dhe të lumtura.


4. Bimët e veshkave

Bimët e ndryshme kanë një funksion shumë të dobishëm për veshkat. Kjo perfshin B. shufra e artë, ariu, hithra, luleradhiqe, bishti i kalit, kokrrat e dëllinjës, gjethet e thuprës dhe çaji i tërshërës.


Shufra e artë, për shembull, është përdorur në Evropë për shekuj me radhë për të trajtuar infeksionet e fshikëzës dhe traktit urinar, si dhe gurët në veshka dhe për të parandaluar zhvillimin e tyre. Duke qenë se bima ka veti diuretike, antioksidante dhe antibakteriale, është një bimë ideale për veshkat.


Thuhet se shufra e artë është veçanërisht e efektshme kundër majave dhe baktereve E. coli – të dyja shpesh janë shkaktarë të inflamacionit të traktit urinar, i cili më pas mund të rritet dhe të prekë edhe veshkat. Prandaj, shufra e artë është një komponent qendror i shumë çajrave tradicionalë që përdoren për infeksionet e fshikëzës dhe gjithashtu për të shpëlarë gurët në veshka.


Rrushi i ariut është përdorur për një kohë të gjatë edhe në mjekësinë popullore bimore si një agjent i besueshëm në trajtimin e infeksioneve të veshkave dhe traktit urinar të të gjitha llojeve. Ai përmban substancën bimore arbutin.


Në mënyrë që arbutina të shndërrohet në përbërësin aktual aktiv (hidrokinoni), urina duhet të jetë bazë (pH 8 do të ishte ideale). Përndryshe, efekti i manaferrës do të vihet në dyshim. Një dietë alkaline dhe konsumi (afatshkurtër) i hidrogjen karbonatit të natriumit (sodë buke) sigurojnë vlerën e kërkuar të lartë të pH.


Rrushi i ariut është efektiv edhe kundër baktereve dhe majave E. coli, dy shkaktarët më të zakonshëm të infeksioneve të traktit urinar dhe veshkave, por edhe kundër stafilokokut dhe shumë baktereve të tjera.


Gjethet e rrushit të ariut ndihmojnë gjithashtu


 • zvogëlojnë akumulimin e acidit urik

 • Lehtësoni dhimbjet e gurëve të fshikëzës pasi forcojnë elasticitetin e traktit urinar

 • për të qetësuar dhe shtrënguar indin e irrituar dhe të përflakur

 • parandaloni ngjitjen e baktereve në traktin urinar dhe rreshtimin e fshikëzës


Manaferra e ariut është shumë e pasur me tanine. Prandaj, nëse gatuhet gabimisht, mund të shkaktojë vjellje. Sidoqoftë, nëse bëni një macerat të ftohtë prej tij, atëherë tolerohet shumë mirë.


Një macerat i ftohtë përgatitet si më poshtë: 150-200 ml ujë të ftohtë hidhen mbi 3 gramë gjethe për filxhan në mbrëmje dhe lihen të qëndrojnë gjatë gjithë natës. Ju pini tre deri në katër gota prej tij gjatë gjithë ditës. Mos e përdorni manaferrën për më shumë se 8 ditë dhe jo më shumë se tre deri në katër herë në vit.


Hithra është gjithashtu një bimë e mrekullueshme e veshkave. Ndërsa rrënja e hithrës është shumë e dobishme për problemet e prostatës, gjethet e bimës janë ndër të tjera. përdoret për të lehtësuar dhe parandaluar problemet e fshikëzës dhe veshkave. Hithra është e pasur me sterole bimore, lignan dhe flavonoide antioksidante,


 • forcimi i mureve të qelizave të veshkave dhe fshikëzës,

 • pengojnë formimin e substancave të ndezshme,

 • Rritni volumin e urinës për të larguar bakteret dhe toksinat nga trakti urinar gjithashtu

 • Parandalimi i gurëve në veshka


Përzierjet bimore mund të përdoren shumë mirë edhe për veshkat, si p.sh. çaji i mëposhtëm i veshkave, i cili mund të pihet edhe me infeksione të veshkave:

Çaji i veshkave për inflamacion të veshkave dhe Infeksionet e fshikëzës urinare (cistitin)

Një çaj veshkash duhet të dezinfektojë, të lehtësojë irritimin, të detoksifikojë, të shpëlajë dhe të stimulojë funksionin e veshkave. Një aplikim ideal edhe për një cystitis. Përzierja e mëposhtme plotëson të gjitha këto kërkesa.


 • 20 g gjethe thupër

 • 15 g lule kamomili ose gjethe hithre

 • 25 g bisht kali (bisht kali)

 • 20 g gjethe ortosifon (e quajtur edhe mjekra e maces ose çaj indian i veshkave)

 • 20 g gjethe rrush ariu


Përgatitja: Do të ishte ideale që çajin e gjetheve të ariut ta përgatisni veçmas siç përshkruhet më sipër dhe më pas t'i shtoni çajit duke përdorur pjesën tjetër të përzierjes bimore.


Hidhni 2 deri në 3 gramë përzierje bimore (pa gjethe ariu) me 150 ml ujë të nxehtë dhe e lini çajin të mbuluar për 15 deri në 30 minuta, pra më gjatë se çajrat e tjerë bimor. Ju gjithashtu përzieni shpesh gjatë kësaj kohe.


Si rezultat, përbërësit aktivë hyjnë në ujë në një përqendrim më të lartë dhe çaji funksionon më mirë. Pas kohës së zierjes, shtoni 40 - 50 ml macerat të ftohtë të gjetheve të manaferrës për filxhan.


5. Chanca Piedra - Thërrmuesi i gurëve për veshkat

Chanca Piedra (Phyllanthus niruri) është spanjolle dhe do të thotë gurthyes. Shkurre e vogël rritet në mbarë botën në rajonet tropikale nga Brazili dhe Peruja në Indi dhe është gjithashtu një pjesë thelbësore e terapive Ayurvedic.Në Ayurveda, bima quhet Bhumyamalaki.


Disa raporte thonë se Chanca Piedra mund të shpërndajë gurët në veshka dhe fshikëz brenda disa ditësh. Kështu Dr. Wolfram Wiemann nga Nuremberg trajtoi mbi 100 pacientë me gurë në veshka me Chanca Piedra në fund të viteve 1980.


94 prej pacientëve do t'i kishin humbur gurët në këtë mënyrë brenda një deri në dy javë. A ishte vërtet kështu?


Megjithatë, ka edhe studime shkencore që vërtetojnë se bari ka një efekt të qartë kundër gurëve.


Që në vitin 1999, shkencëtarët në Universidade Federal de São Paulo në Brazil deklaruan se një ekstrakt ujor nga Chanca Piedra mund të parandalonte formimin e kristaleve të oksalatit të kalciumit, nga i cili përbëhen shumica e gurëve në veshka. Sipas studiuesve, bari nuk shfaq asnjë efekt anësor të dëmshëm.


Shtatë vjet më vonë, Universiteti i Bolonjës publikoi një studim që zbuloi se marrja e Chanca Piedra pas litotripsisë së valës së goditjes (shpërbërja e gurëve në veshka) rezultoi që pacientët të qëndronin pa gurë për shumë më gjatë sesa do të qëndronin pa Chanca Piedra.


Në vitin 2010, studiuesit nga Universiteti Brazilian i São Paulo shpallën përsëri në një përmbledhje (analizë të studimeve ekzistuese mbi temën e Chanca Piedra) se bima mund të parandalojë formimin e gurëve në veshka, por edhe të eliminojë gurët ekzistues.


6. Probiotikë për veshkat

Shumica e gurëve në veshka përbëhen nga oksalati i kalciumit (70 për qind e të gjithë gurëve në veshka), një përbërës kristalor i acidit oksalik dhe kalciumit. Për një kohë të gjatë besohej se acidi oksalik në disa ushqime dhe natyrisht aftësia në dukje e munguar e disa njerëzve për të zbërthyer ose nxjerrë plotësisht acidin oksalik ishin përgjegjës për zhvillimin e gurëve në veshka.


Por më pas u zbulua se ata njerëz me florë të shëndetshme të zorrëve strehojnë një bakter të caktuar të zorrëve (Oxalobacter formigenes) që mund të parandalojë formimin e gurëve oksalate nga acidi oksalik. Fatkeqësisht, duket se nuk ka ende një probiotik me këtë bakter.


Por mund të supozohet se me një dietë dhe mënyrë jetese të shëndetshme dhe pas një pastrimi të florës së zorrëve, bakteret e duhura do të vendosen automatikisht - dhe po ashtu edhe Oxalobacter formigenes i lartpërmendur.


Sipas studimeve, njerëzit që marrin shpesh antibiotikë nuk e kanë këtë bakter dhe për këtë arsye kanë një rrezik më të lartë të gurëve të oksalatit të kalciumit.


Kjo tregon se nëse jeni të prirur ndaj gurëve në veshka, rehabilitimi i zorrëve është më i këshillueshëm sesa shmangia e ushqimeve të shëndetshme por që përmbajnë acid oksalik si spinaqi, arrat, panxhari, bishtaja, manaferrat (si luleshtrydhet, mjedrat, manaferrat), kakaoja, etj. ., e cila rekomandohet nga të gjithë.


Mund të mësoni se si është ndërtuar flora e zorrëve këtu: Ndërtimi i florës së zorrëve


Megjithatë, ndërtimi i një flore të shëndetshme të zorrëve është gjithashtu pjesë e një pastrimi të zorrës së trashë. Dhe kjo ka shumë efekte pozitive në shëndetin e veshkave:


7. Pastrimi i zorrëve

Nëse zorra është e mbingarkuar dhe e mavijosur, atëherë substancat e padëshiruara hyjnë në qarkullimin e gjakut (helmet, ushqimi i tretur jo plotësisht, ekskrecionet toksike të baktereve, gazrat (të cilat shkaktohen nga fryrja) etj.). Kjo gjithashtu ngarkon shumë mëlçinë.


Në fund të fundit, ai është stacioni i parë për gjakun nga zorrët dhe tani duhet të kujdeset që të hiqen sa më shumë substanca të dëmshme prej tij. Megjithatë, sa më shumë substanca të dëmshme të vijnë nga zorra, aq më e ulët është mundësia që mëlçia të jetë në gjendje t'i neutralizojë të gjitha dhe aq më e madhe është barra për veshkat.


Përveç kësaj, shumë substanca në mëlçi bëhen të arritshme vetëm për veshkat, që do të thotë se mëlçia gjithsesi dërgon disa nga toksinat në veshka në mënyrë që ato të mund të eliminohen me urinë.


Sa më i madh të jetë tendosja në zorrët, aq më i madh është tendosja në mëlçi dhe aq më i madh sforcimi në veshkat. Në të njëjtën kohë, kjo do të thotë se një zorrë e pastër dhe e shëndetshme mund të heqë një tendosje të madhe nga veshkat dhe, natyrisht, nga mëlçia.


Mund të lexoni këtu si të bëni një pastrim të zorrëve: Si funksionon pastrimi i zorrëve?


Një zorrë e shëndetshme është një parakusht shumë i mirë për ruajtjen e shëndetit të veshkave. Por atëherë duhet të mendoni edhe për mëlçinë:


8. Pastrimi i mëlçisë për veshkat

Siç shpjegohet nën 7, veshkat mund të jenë aq të shëndetshme sa i lejojnë zorrët dhe mëlçia. Pas një pastrimi të zorrës së trashë, do të kishte kuptim të mendoni gjithashtu për një pastrim të mëlçisë ose të paktën të integroni një ose dy masa pastrimi të mëlçisë në jetën e përditshme.


Kjo mund p.sh. B. gëlltitja e substancave të hidhura, farave të papajës, kapsaicinës ose kurkuminës. Kapsula të veçanta bimore për rigjenerimin e mëlçisë ose një preparat me dozë të lartë të gjembaçit janë gjithashtu një ide e mirë.


Mund të gjeni më shumë informacion mbi kryerjen e një pastrimi të mëlçisë këtu: Pastrimi holistik i mëlçisë


9. Të ushqyerit për veshkat

Në të gjitha përpjekjet për të mbajtur organe të shëndosha, ushqimi është padyshim gjithçka dhe fundi. Suksesi i çdo veprimi pastrimi varet nga ai - pavarësisht nëse ai përfshin pastrimin e zorrëve, mëlçisë apo veshkave. Pra, ka shumë gjëra që mund të bëhen me dietë për të parandaluar ose korrigjuar problemet e veshkave.


Një dietë e shëndetshme gjithashtu çon automatikisht në humbjen e peshës së tepërt - dhe pesha e tepërt është një faktor rreziku për sëmundjet kronike të të gjitha llojeve, duke përfshirë sëmundjet e veshkave dhe gurët në veshka.


Nëse e dini gjithashtu se çfarë lloj gurësh në veshka janë gurët tuaj në veshka, atëherë mund të ushtroni edhe më shumë ndikim në dietën tuaj në mënyrë që të shpërndani gurët ose të paktën të shmangni përsëritjet (formimin e gurëve të rinj).


Për gurët me acid urik, për shembull, një dietë me pak purine do të ishte shumë e mirë. Ne kishim purina sipër nën "Shkaktarët e veshkave të dobëta" dhe nën "3. Alkooli “përmendur tashmë. Dieta e tepërt e bazës është automatikisht e ulët në purine.


Këtu, proteinat shtazore konsumohen vetëm në moderim, nëse fare, dhe alkooli shmanget pothuajse tërësisht.


Ushqimet më të pasura me purinë përfshijnë mishin dhe peshkun (veçanërisht lëkurën), të brendshmet, sallamin, birrën (veçanërisht majanë e grurit) dhe produktet e sojës.


Por disa ushqime që në fakt konsiderohen të shëndetshme dhe nuk dëmtojnë një person të shëndetshëm janë gjithashtu relativisht të pasura me purina. Megjithatë, burimet bimore të purinës vështirë se çojnë në probleme shëndetësore dhe për këtë arsye mund të konsumohen akoma - në moderim, natyrisht.


Këto përfshijnë, për shembull, bishtajore (duke përfshirë kikirikët dhe produktet e sojës) dhe farat e lulediellit.


Për gurët e oksalatit të kalciumit, njeriu redukton përkohësisht ushqimet e pasura me acid oksalik (ndërsa ndërtohet flora e zorrëve) dhe ha veçanërisht të pasura me magnez (dhe/ose merr një shtesë diete të pasur me magnez (me të paktën 300 deri në 400 mg magnez në ditë ).


Ju mund të zbuloni pse magnezi mund të ndihmojë në shpërbërjen e këtyre gurëve në veshka më poshtë nën “13. Optimizimi i furnizimit me magnez”.


Për gurët e fosfatit të kalciumit, shmangni burimet më të këqija të fosfatit si salsiçe, djathë të përpunuar dhe çokollatë. Këtu, gjithashtu, i kushtohet vëmendje furnizimit të duhur të magnezit.


Nuk ka rëndësi se cili dhe nëse keni fare gurë, dieta shoqëruese duhet të jetë një dietë me bazë bimore, natyrale dhe jetike e pasur me substanca, e bërë nga ushqime organike rajonale dhe sezonale. Përveç kësaj, më shpesh mund të përfshini ushqime të veçanta në meny që kanë një efekt veçanërisht pozitiv në shëndetin e veshkave:


10. Ushqime të veçanta për veshkat

Ushqimet që kanë efekte shumë të mira në veshka përfshijnëTë gjitha ato nxisin rritjen e sekretimit të urinës, parandalojnë formimin e gurëve dhe madje ndihmojnë në nxjerrjen e gurëve edhe më të vegjël.


Nëse hani gjithashtu të paktën 20 gramë fara kungulli dy herë në ditë, ju jo vetëm që parandaloni problemet e prostatës (ose i përmirësoni ato, nëse janë tashmë aty), por gjithashtu ndihmoni të gjithë traktin urinar - nga fshikëza tek trakti urinar e deri te veshkat.


11. Shmangni sheqerin

Konsumimi i sheqerit rrit formimin e të gjithë gurëve të mundshëm, prandaj është më mirë të mos përdorni sheqer për hir të veshkave. (Alternativat mund t'i gjeni këtu: The Sugar Lexicon).


Konsumimi i sheqerit industrial, veçanërisht fruktozës industriale (sheqer frutash) mund të shkaktojë sëmundje të veshkave - sipas studiuesve në Universitetin Loyola të Çikagos në vitin 2013. Në rishikimin e tyre (rishikim i studimeve të ndryshme të mëparshme), shkencëtarët shpjegojnë se sheqeri rrit nivelin e acidit urik në gjakun si dhe mbipeshën dhe nxisin diabetin.


Të tre faktorët mund të ndikojnë në shëndetin e veshkave herët a vonë.


Pijet freskuese të ëmbëlsuara me sheqer duket të jenë veçanërisht të rrezikshme në këtë drejtim. Por edhe pijet e gazuara të ëmbëlsuara me ëmbëlsues ndikojnë negativisht në veshka. Prandaj, veshkat preferojnë ujin e pastër, çajrat bimorë të pa ëmbëlsuar dhe lëngjet e holluara të perimeve.


12. Më pak kripë

Më pak kripë nuk do të thotë aspak kripë. Dieta konvencionale, megjithatë, është shpesh aq e kripur saqë ekuilibri i mineraleve prishet dhe veshkat sfidohen në përputhje me rrethanat për ta kompensuar atë.


Një dietë e shëndetshme dhe natyrale, nga ana tjetër, kalon me shumë më pak kripë, jo më pak për shkak të faktit se këtu nuk përdoret pothuajse asnjë produkt i përfunduar, i cili në përgjithësi është shumë i kripur. Përveç kësaj, përdoren kripëra të buta natyrore, p.sh. B. Kripërat bimore nga kripa e detit ose gurit.


13. Optimizoni furnizimin me magnez

Magnezi mund të parandalojë formimin e gurëve në veshka që përmbajnë kalcium - duke siguruar që raporti i saktë kalcium-magnez (2: 1) të vendoset përsëri me një furnizim të mjaftueshëm të magnezit.


Magnezi tani ndihmon për të siguruar që kalciumi të mund të përdoret në trup siç synohet dhe nuk duhet të ekskretohet në sasi të mëdha në urinë. Kjo do të zvogëlojë rrezikun e depozitimit të kalciumit në veshka.


Do të ishte ideale për të mbuluar kërkesat për magnez përmes dietës. Por mund të përdoren edhe suplemente të magnezit me cilësi të lartë – veçanërisht në rastin e mungesës së rëndë të magnezit. Vetëm në rastin e gurëve në veshka të pasur me magnez, duhet së pari të diskutoni me mjekun tuaj suplementet dietike me magnez.


14. Ngrohtësi për veshkat

Veshkat vështirë se urrejnë asgjë sa të ftohtin. Pra, mbajini ato të ngrohta, veçanërisht gjatë pastrimit të veshkave (p.sh. me shishe me ujë të nxehtë). Nxehtësia mund të aktivizojë funksionin e veshkave dhe të përmirësojë qarkullimin e gjakut në veshka, duke e bërë më të lehtë për veshkat rigjenerimin dhe mbajtjen e tyre të shëndetshme.


15. Deacidifikimi për veshkat

Veshkat njihen si rregullatorët kryesorë të ekuilibrit acido-bazik. Nëse diçka nuk shkon me veshkat, duhet menduar edhe për eliminimin e mbi-acidifikimit të mundshëm.


Acidifikimi i tepërt nxit formimin e acidit urik dhe gurëve të oksalatit të kalciumit në veçanti. Ato lindin në urinë me një vlerë të fortë pH acid (rreth pH 5) dhe treten përsëri në një vlerë më bazë pH (6,2 - 6,8).


Gurët fosfat, nga ana tjetër, formohen kur urina ka një pH fort alkalik. Edhe këtu ka një ndryshim në ekuilibrin acido-bazik, përkatësisht acidifikimin ndërqelizor, kështu që deacidifikimi ndërqelizor do të ishte i nevojshëm këtu.


Një dietë e shëndetshme tani siguron luhatje të shëndetshme të vlerës së pH në urinë, në mënyrë që të mos ketë kurrë vlera të përhershme të pH acidike dhe gjithashtu asnjëherë vlera të pH alkaline të përhershme.


Megjithatë, derisa dieta të marrë vend, një program deacidifikimi mund të bëjë mrekulli këtu. Megjithatë, nëse keni probleme serioze me veshkat, duhet ta bëni këtë vetëm në shoqërinë e një terapisti kompetent.


Ju mund të gjeni informacion mbi deacidifikimin e saktë këtu: Deacidifikimi, pastrimi, të qenit i shëndetshëm


16. Vitamina D për veshkat

Siç e pamë më lart me detyrat e veshkave, veshkat sigurojnë gjithashtu aktivizimin e vitaminës D. Nëse veshka dobësohet, ky aktivizim shpesh nuk mund të bëhet më plotësisht dhe për këtë arsye duhet të supozohet gjithmonë një mungesë e vitaminës D.


Në të njëjtën kohë, ne e dimë se mungesa e vitaminës D është një faktor rreziku për zhvillimin e sëmundjeve të veshkave. Prandaj nuk dihet se kush erdhi i pari: veshkat e dobësuara që çojnë në mungesë të vitaminës D apo mungesa e vitaminës D që dobëson veshkat.


Në çdo rast, tani kërcënohen kockat, shëndeti i dhëmbëve dhe sigurisht shëndeti i përgjithshëm, pasi mungesa e vitaminës D lidhet pothuajse me të gjitha sëmundjet.


Prandaj, ia vlen të merret në konsideratë plotësimi i vitaminës D - gjithmonë dozuar individualisht sipas nevojës. Gjithçka që duhet të dini për dozën e duhur të vitaminës D mund të gjendet këtu: Niveli juaj i vitaminës D - çfarë duhet të dini


17. Homeopati për veshkat

Homeopatia gjithashtu mund të mbështesë eliminimin e toksinave nga veshkat dhe shpëlarjen e veshkave. Për shembull, nëse keni probleme inflamatore të veshkave, Berberis D3 dhe Solidago D1 mund të përdoren të dyja 3 deri në 10 herë në ditë.


Për gurët në veshka, Calculi renales D12 mund të përdoret një herë në ditë. Thuhet se ndihmon në shpërbërjen e gurëve në veshka.


Problemet e përsëritura të veshkave, gurët në veshka dhe dhimbje barku gjithashtu shpesh i përgjigjen Lycopodium D12 (dy herë në ditë).


Sidoqoftë, është ideale të përdoren mjetet juridike homeopatike siç rekomandohet nga një homeopat i ditur.


18. Parandaloni dëmtimin e veshkave me medikamente

Siç u përmend në fillim, ka shumë ilaçe që mund të dëmtojnë veshkat dhe të dëmtojnë funksionin e veshkave. Në veçanti, disa ilaçe kimioterapie janë jashtëzakonisht toksike për veshkat.


Këtu mund të ndihmojë seleni. I marrë në formën e selenitit të natriumit (300 mikrogramë në ditë) para kimioterapisë, seleni mund të zvogëlojë ndjeshëm efektet e dëmtimit të veshkave të barnave. Në mënyrë të përshtatshme, kjo masë gjithashtu mund të mbrojë zemrën dhe madje të zvogëlojë vdekshmërinë nga kanceri me 50 për qind (duke filluar nga 200 mikrogramë selen në ditë).


Nëse kërkohet një ekzaminim me të ashtuquajturat mjete kontrasti jo-jonike (p.sh. me një tomografi kompjuterike), atëherë këtu mund të ndërmerren veprime parandaluese për të mbrojtur veshkat nga efektet e dëmshme anësore të kontrastit.


Këtu mund të merret NAC (N-acetilcisteinë), 600 miligramë dy herë në ditë para dhe pas administrimit të kontrastit. NAC i siguron trupit bllokun ndërtues (cisteinë) për antioksidantin glutathione të trupit, i cili më pas është përgjegjës për mbrojtjen kundër dëmtimit të veshkave.


19. Vitamina C si faktor rreziku për gurët në veshka

Vitamina C është konsideruar vazhdimisht si një faktor rreziku për gurët në veshka, por kjo nuk është vërtetuar në realitet, të paktën jo nëse e merrni vitaminën C në mënyrë normale - pra sipas nevojave tuaja personale - (100 - 1000 mg në ditë dhe 3000 për sëmundje) deri në 4000 mg ose siç diskutohet me mjekun ose mjekun tuaj alternativ).


Mund të ketë një rritje paksa të rrezikut të gurëve në veshka nga vitamina C nëse keni një predispozitë gjenetike ndaj gurëve në veshka dhe nëse merrni gjithashtu doza të larta të vitaminës C për një kohë të gjatë. Por edhe këtu duhen shtuar faktorë të tjerë që të zhvillohen realisht gurët në veshka, p.sh. B. nëse pini rregullisht shumë pak (ujë!), vuani nga mungesa e magnezit ose keni një dietë të përgjithshme acid-formuese, ku do të ishim përsëri me masat tipike që garantojnë veshka të shëndetshme dhe që janë përmbledhur më poshtë.


Pastrimi i veshkave - një shembull

Si mund t'i kombinoni të gjitha këto masa ose pjesë të tyre në një pastrim të veshkave? Më poshtë është një shembull, të cilin sigurisht mund ta personalizoni plotësisht sipas qëllimeve tuaja personale, situatës tuaj shëndetësore dhe mundësive tuaja kohore.


Nëse dëshironi të bëni të tre pastrimet - një pastrim të zorrës së trashë, mëlçisë dhe veshkave - ju lutemi filloni me pastrimin e zorrës së trashë, pastaj kaloni në pastrimin e mëlçisë dhe përfundoni me pastrimin e veshkave.


 1. Nëse jeni duke marrë ilaçe, bisedoni me mjekun tuaj nëse mund të ndërprisni disa ose - nëse ka efekte anësore - t'i zëvendësoni me variante më të tolerueshme. Përveç kësaj, pyesni nëse mjekimi juaj mund të pajtohet me masat e planifikuara holistike. Nëse tashmë vuani nga sëmundjet e veshkave, diskutoni gjithashtu të gjitha masat holistike me mjekun tuaj. Do të ishte e dobishme nëse do të ishte një mjek holistik.

 2. Më pas përgatisni sasinë e ujit që dëshironi të pini gjatë gjithë ditës në një ose dy shishe çdo mëngjes. Pini vetëm ujë, çajra bimorë të pa ëmbëlsuar dhe herë pas here lëngje perimesh të holluara.

 3. Përveç kësaj, përgatisni një termos me një çaj veshkash.

 4. Nëse nuk dëshironi të kryeni një pastrim gjithëpërfshirës të zorrës së trashë, mund të integroni strukturën e florës së zorrëve, pra marrjen e vetme të një probiotiku (Combi Flora), në pastrimin e veshkave. Merrni probiotikun dy herë në ditë - për mëngjes dhe darkë.

 5. Ndryshoni dietën tuaj në një dietë me bazë bimore me tepricë alkaline dhe merrni parasysh të gjitha aspektet e sipërpërmendura, d.m.th. pa alkool, pa sheqer, më pak kripë dhe integroni sa më shpesh në menunë tuaj ushqimet e veçanta për veshkat.

 6. Merrni një suplement magnezi. Nëse tashmë po merrni koralin detar Sango, merrni parasysh përmbajtjen e tij të magnezit kur llogaritni kërkesën tuaj për magnez. Citrati i magnezit, orotati i magnezit ose magnezi i keluar janë të mundshme.

 7. Kontrolloni nivelin tuaj të vitaminës D dhe merrni një suplement të përshtatshëm nëse është e nevojshme.

 8. Nëse keni gurë në veshka, merrni një preparat Chanca Piedra ose pini çaj Chanca Piedra - sigurisht në konsultim me specialistin tuaj të veshkave.

 9. Pas dy deri në tre javë të programit të mësipërm, ju mund - në varësi të gjendjes suaj dhe gjithashtu në konsultim me mjekun tuaj - t'i bashkoheni një programi deacidifikimi. Mbani pikat 1 deri në 8 të pandryshuara. Nëse programi juaj i zgjedhur i deacidifikimit përmban preparate kalciumi ose magnezi, merrni parasysh këtë dhe zvogëloni dozën nga pika 6 në përputhje me rrethanat.


Ju urojmë gjithë të mirat juve dhe veshkave tuaja!

 

Burimet e artikullit:

 • Nierenreinigung – ganzheitlich (zentrum-der-gesundheit.de) - Zentrum der Gesundheit

 • Aras B1, Kalfazade N, Tucu V, Kemahli E, Ozbay B, Polat H, Tai AI. Can lemon juice be an alternative to potassium citrate in the treatment of urinary calcium stones in patients with hypocitraturia? A prospective randomized study. (Kann Zitronensaft zu einer Alternative für Kaliumzitrat bei der Behandlung von Kalzium-Harnsteinen von Patienten mit Hypocitraturie werden? Eine prospektive, randomisierte Studie.) Urol Res. 2008 Dec;36(6):313-7. doi: 10.1007/s00240-008-0152-6.

 • Zuckerman JM1, Assimos DG. Hypocitraturia: pathophysiology and medical management. (Hypocitraturie: Pathophysiologie und medizinische Therapie.) Rev Urol. 2009 Summer;11(3):134-44.

 • Seltzer, Marc A., et al. "Dietary manipulation with lemonade to treat hypocitraturic calcium nephrolithiasis." (Ernährungsumstellung mit Limonade zur Behandlung von hypocitraturischer Nierensteinneigung.)

 • Oussama A1, Touhami M, Mbarki M. In vitro and in vivo study of effect of lemon juice on urinary lithogenesis. (In vitro und in vivo Studie über die Auswirkungen von Zitronensaft auf die Entstehung von Harnsteinen.) Arch Esp Urol. 2005 Dec;58(10):1087-92.

 • Touhami, Mohammed, et al. "Lemon juice has protective activity in a rat urolithiasis model." (Versuch mit Laborratten zur Harnsteinentstehung zeigt schützende Aktivität von Zitronensaft.) BMC urology 7.1 (2007): 18.

 • Sarah C. Corriher. Eliminating Kidney Stones Naturally. (Nierensteine auf natürliche Weise beseitigen.) The Health Wyze Report. 2012.

 • Penniston, Kristina L., Thomas H. Steele, and Stephen Y. Nakada. "Lemonade therapy increases urinary citrate and urine volumes in patients with recurrent calcium oxalate stone formation." (Limonadentherapie erhht den Zitratgehalt sowie die Menge des Harns bei Patienten, die unter rekurrenter Kalziumoxalatstein-Bildung leiden.) Urology 70.5 (2007): 856-860.

 • Kang, David E., et al. "Long-term lemonade based dietary manipulation in patients with hypocitraturic nephrolithiasis." (Langfristige Ernährungsumstellung mit Limonade bei Patienten mit hypocitraturischer Nierensteinneigung.) The Journal of urology 177.4 (2007): 1358-1362.

 • Koff, Stacey G., et al. "Comparison between lemonade and potassium citrate and impact on urine pH and 24-hour urine parameters in patients with kidney stone formation." (Vergleich des Einflusses von Limonade und Kaliumzitrat auf den pH-Wert des Urins sowie auf bestimmte urin-bezogene Parameter bei Patienten mit Nierensteinen.) Urology 69.6 (2007): 1013-1016.

 • Dr. Edward F. The 10 Best Herbs for Kidney Cleansing. (Die 10 besten Heilpflanzen zur Nierenreinigung) Global healing center. May 16, 2014.

 • Melzig MF. Goldenroda classical exponent in the urological phytotherapy. (Die Goldrute ein klassischer Vertreter der urologischen Phytotherapie) Wien Med Wochenschr. 2004 Nov;154(21-22):523-7

 • Cetojevi-Simin DD1, Canadanovi-Brunet JM, Bogdanovi GM, Djilas SM, Cetkovi GS, Tumbas VT, Stojiljkovi BT. Antioxidative and antiproliferative activities of different horsetail (Equisetum arvense L.) extracts. (Antioxidative und antiproliferative Eigenschaften verschiedener Schachtelhalmextrakte, Equisetum arvense L.) J Med Food. 2010 Apr;13(2):452-9. doi: 10.1089/jmf.2008.0159.

 • Tahri, Abdelhafid, et al. "Acute diuretic, natriuretic and hypotensive effects of a continuous perfusion of aqueous extract of Urtica dioica in the rat." (Akute diuretische, natriuretische und hypotonische Effekte einer anhaltenden Perfusion wasserhaltiger Extrakte aus Urtica dioica bei Ratten.) Journal of Ethnopharmacology 73.1 (2000): 95-100.

 • Sayhan, Mustafa Burak, et al. "Protective effect of Urtica dioica L. on renal ischemia/reperfusion injury in rat." (Schützende Auswirkungen von Urtica diocia L. auf Ratten mit blutarmen Nieren / Reperfusionsschden.) Journal of molecular histology 43.6 (2012): 691-698.

 • American Society of Nephrology (ASN). "Mediterranean diet may help protect kidney health." (Mediterrane Ernährungsweise kann sich protektiv auf die Nierengesundheit auswirken.) ScienceDaily. ScienceDaily, 30 October 2014.

 • Head KA. Natural approaches to prevention and treatment of infections of the lower urinary tract. (Natürliche Verfahren zur Prävention und Behandlung von Infektionen des unteren Harntraktes.) Altern Med Rev. 2008 Sep;13(3):227-44.

 • Treat kidney stones naturally with chanca piedra! (Dr. W. Wiemann, Chanca Piedra)

 • Barros, Marcio E., et al. "Effect of extract of Phyllanthus niruri on crystal deposition in experimental urolithiasis." (Auswirkungen des Phyllanthus niruri-Extrakts auf die Kristalleinlagerung bei experimentell herbeigeführten Harnsteinen.) Urological research 34.6 (2006): 351-357.

 • Campos, Alexandre H., and Nestor Schor. "Phyllanthus niruri inhibits calcium oxalate endocytosis by renal tubular cells: its role in urolithiasis." Nephron 81.4 (1999): 393-397. (Chanca Piedra hemmt Endozytose von Calciumoxalat durch renale tubuläre Zellen: Seine Rolle bei Harnsteinleiden)

 • Boim, Mirian A., Ita P. Heilberg, and Nestor Schor. "Phyllanthus niruri as a promising alternative treatment for nephrolithiasis." International braz j urol 36.6 (2010): 657-664. (Chanca Piedra als eine vielversprechende Alternative bei Nierensteinleiden)

 • Micali, S., et al. "Can Phyllanthus niruri affect the efficacy of extracorporeal shock wave lithotripsy for renal stones? A randomized, prospective, long-term study." The Journal of urology 176.3 (2006): 1020-1022. (Kann Chanca Piedra die Effizienz von Schockwellenlithotripsien bei Nierensteinen beeinflussen? Eine randomisierte prospektive Langzeitstudie)

 • Nishiura, J. L., et al. "Phyllanthus niruri normalizes elevated urinary calcium levels in calcium stone forming (CSF) patients." Urological research 32.5 (2004): 362-366. (Chanca Piedra normalisiert erhöhte Urincalciumwerte bei Patienten mit Nierensteinneigung)

 • Cave DR, Kaufman DW et al., Oxalobacter formigenes May Reduce the Risk of Calcium Oxalate Kidney Stones, Juni 2008, Journal of the American Society of Nephrology, (Oxalobacter formigenes reduziert das Risiko von Nierensteinen aus Calciumoxalat)

 • Zidek W, Tepel M et al., Prevention of radiographic-contrast-agent-induced reductions in renal function by acetylcysteine, The New England Journal of Medicine, Juli 2000, (Vorbeugung mit Acetylcystein von Nierenfunktionsstörungen durch Kontrastmittel)

 • Gröber U. Orthomolekulare Medizin: Ein Leitfaden für Apotheker und Ärzte

163 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

Comments


bottom of page