top of page
 • Qendra e Shëndetit

Piperi (speci) i murgut - bima medicinale për ankesat e gravePiperi i murgut është provuar të jetë një ilaç efektiv për ankesat e grave. Është përdorur për mijëra vjet. Studimet vërtetojnë efektivitetin.


Piper i murgut: bimë e lashtë mjekësore

Piperi i murgut (Vitex agnus-castus) i përket familjes së nenexhikut, ashtu si shumë bimë të tjera aromatike dhe mjekuese, të tilla si borziloku, livando dhe sherebela. Në kontrast me këto shumëvjeçare mjaft të vogla, speci i murgut është një kaçubë deri në katër metra e lartë. Isshtë e përhapur në të gjithë zonën e Mesdheut deri në Azinë Perëndimore dhe është veçanërisht në shtëpi në zona të pasura me ujë të tilla si brigjet, lumenjtë dhe pyjet aluviale.


Piperi i murgut është përdorur mjekësisht për mijëra vjet. Sipas burimeve, ajo ishte tashmë një bimë shumë e respektuar në kohët e lashta. Ndërsa degët e tij të forta dhe të forta u përdorën për të bërë gardhe, lulet, gjethet dhe farat dhe mbi të gjitha frutat me mish të kuq-zi (Agni casti fructus) u përdorën për dëmtime dhe fryrje, por kryesisht për lloje të ndryshme të sëmundjeve të grave Me Përveç kësaj, frutat u përdorën si zëvendësues i specit për shkak të shijes së tyre pikante.


Pema e dëlirë dhe kuptimi i saj ritual

Piperi i murgut gjithashtu kishte një rëndësi të madhe rituale. Grekët e lashtë e përdornin atë për të shmangur rreziqet, për të ruajtur dëlirësinë, por edhe për të rritur pjellorinë.


Një festival i lashtë, misterioz, thesmophoria, na kujton këtë. u festua në Athinë për nder të perëndeshës së pjellorisë Demeter. Significantshtë domethënëse që vetëm gratë lejoheshin të merrnin pjesë, ndërsa burrat duhej të financonin festivalin.


Lulet e specit të murgut u përdorën nga gratë si bizhuteri, gjethet u vendosën në shtratin e tyre. Kjo duhet t'ju ndihmojë të jeni të dëlirë gjatë tezmoforisë. Në të njëjtën kohë, gratë shpresonin për rritjen e pjellorisë afatgjatë përmes efekteve të specit të murgut. Pas tre ditësh, u organizua një festë e madhe me valle dhe lojëra për të përfunduar ngjarjen.


Pema e dëlirë dhe epshi për dashurinë

Në Mesjetë, piperi i murgjve u përdor nga murgjit dhe murgeshat për të shtypur epshin e tyre për dashuri, siç aludojnë termat gjermanë Mönchspfeffer, Keuschlamm ose Keuschbaum. Çaji i piperit të Murgut pihej në manastire dhe gjethet e buta shërbenin - si në kohët e lashta - si një shtrat i dëlirë.


Nga ana tjetër, speci i murgut u përdor gjithashtu për të rritur epshin. Si mund të vendosen këto zona të kundërta aplikimi nën një çati? Sekreti zbulohet më poshtë nën "Piperin e Murgut: Kthimi i Efekteve".


Perberesit

Frutat e specit të murgut zakonisht përdoren sot në mjekësi. Ato vijnë kryesisht nga grumbullimi i egër dhe kryesisht importohen nga Shqipëria dhe Maroku. Ju gjithashtu mund të përdorni frutat e piperit të murgut për çaj. Sidoqoftë, nëse doni të përdorni specin e murgut posaçërisht për qëllime terapeutike, atëherë ekstraktet rekomandohen shumë më tepër.


Ekstraktet e thata janë në dispozicion në kapsula ose tinktura. Ekstraktet kanë përparësinë se të gjithë përbërësit aktiv transferohen në sasi të mjaftueshme në përgatitjet përkatëse gjatë prodhimit - madje edhe ato të patretshme ose të tretshme dobët, gjë që nuk ndodh me çajin.


Vaj esencial

Frutat e Chasteberry përmbajnë 0.15 deri 1.8 për qind vaj esencial. Komponenti i tij kryesor janë të ashtuquajturat terpene, të cilat janë ndër substancat dytësore të bimëve dhe janë shumë pak të tretshme në ujë, p.sh. B.:


 • Sabinen është përgjegjës për shijen e piperit të piperit të murgut (dhe gjithashtu specit) dhe vepron kundër inflamacionit, kërpudhave dhe mikrobeve.

 • 1,8-cineole ka një efekt baktericid dhe ekspektorant në mushkëritë dhe sinuset dhe, sipas një studimi në Spitalin Universitar të Bonit, mund të jetë i dobishëm në astmë.

 • Alfa-pineni ka një efekt anti-inflamator dhe antimikrobik, zgjeron bronket në doza të ulëta dhe përdoret në mjekësinë tradicionale kineze kundër kancerit.


Substancat dytësore të bimëve

Përveç kësaj, ka shumë fitokimikate të tjera në specin e murgut:


 • flavonoide antioksidante (p.sh. casticin)

 • Taninet astringent (astringent)

 • Diterpenet

 • Iridoidet ose glikozidet iridoid si aukubina dhe agnusidi


Aucubin ka një efekt anti-inflamator, anti-irritues dhe antibiotik dhe është z. B. gjithashtu përmbahet në lëngun e brinjëve, i cili nuk myk për shkak të këtij përbërësi aktiv. Agnusid gjithashtu ka një efekt anti-inflamator dhe anti-kancer.


Studiuesit italianë nga Universiteti i Messinës demonstruan vetëm në 2017 se chasteberry ishte në gjendje të parandalonte formimin e enëve të reja të gjakut në qelizat e tumorit. Një studim në Institutin Indian të Mjekësisë Integruese, nga ana tjetër, ka treguar se agnusidi ka një efekt pozitiv në sistemin imunitar dhe mund të jetë i dobishëm në trajtimin e artritit.


Faktori vendimtar këtu është se efekti farmakologjik i specit të murgut nuk i atribuohet përbërësve aktivë individualë, por ndërveprimit të të gjithë përbërësve.


Përdorime të njohura mjekësore

Karakteristikat e shumta mjekësore i atribuohen specit të murgut, por vetëm disa përdorime konsiderohen të jenë të besueshme në bazë të studimeve të përshtatshme klinike. Sipas Komisionit E dhe Kooperativës Shkencore Evropiane për Fitoterapi (ESCOP), këto përfshijnë sa vijon:


 • Sindromi Paramenstrual (PMS, përfshirë nervozizmin dhe shqetësimin)

 • Ndjeshmëria e gjirit (mastodinia)

 • Çrregullime menstruale (gjakderdhje të parregullt menstruale)

 • Dhimbje menstruale (p.sh. gjakderdhje të dhimbshme menstruale)


Piperi i murgut ka këto efekte shumë të ndryshme sepse ndikon në ekuilibrin e prolaktinës. Prolaktina është një hormon me funksione të shumta: responsibleshtë përgjegjës për rritjen e gjëndrës së qumështit gjatë shtatzënisë dhe për sekretimin e qumështit gjatë ushqyerjes me gji, gjatë së cilës kohë ovulacioni është i shtypur. Për më tepër, hormoni ka një efekt në psikikën, sepse ndihmon njerëzit dhe kafshët të kujdesen për pasardhësit e tyre me përkushtim (kujdes për pjellën).


Prolaktina prodhohet në lobin e përparmë të gjëndrrës së hipofizës. Lirimi i prolaktinës nga gjëndrra e hipofizës ndikohet nga hormone të tjera të ndryshme dhe substanca lajmëtare. Estrogjeni, për shembull, nxit lirimin (rrit nivelin e prolaktinës), dopamina e pengon atë (kështu ul nivelin e prolaktinës).


Pasojat e një niveli shumë të lartë të prolaktinës

Nëse vlerat e prolaktinës janë ngritur përgjithmonë, edhe pse nuk ka as një shtatzëni dhe as një fëmijë që ushqehet me gji, kjo mund të çojë në probleme shëndetësore. Ndër të tjera, Çrregullimet dhe sëmundjet e mëposhtme janë shoqëruar me një rritje të nivelit të prolaktinës.


 • Pengimi i ovulacionit

 • Menstruacionet e parregullta ose mungojnë

 • Endometrioza

 • Steriliteti ose dëshira e paplotësuar për të pasur fëmijë

 • Hipotiroidizmi

 • Mungesa e dopaminës

 • Semundje mendore

 • Prolaktinoma (tumor beninj i gjëndrës së hipofizës)

 • Dominimi i estrogjenit

 • Tek meshkujt: mungesa e testosteronit, impotenca, çrregullimet e epshit


Vlerat e prolaktinës që janë shumë të ulëta janë relativisht të rralla dhe mund të ndikohen nga ilaçe të caktuara, p.sh. B. të përshkruhet për sëmundjen e Parkinsonit, të shkaktuar ose të tregojë një gjëndër hipofizë jo aktive.


Si ul Piperi i murgut nivelet e prolaktinës?

Piperi i murgut pengon lirimin e prolaktinës, pasi diterpenet që përmban lidhen me pikat e marrjes së dopaminës (receptorët e dopaminës-2). Ata kanë një efekt të ngjashëm me dopaminën, domethënë ata imitojnë efektin e dopaminës. Sipas një studimi në Universitetin e Göttingen, chasteberry punon po aq mirë sa dopamina përsa i përket frenimit të prolaktinës.


Megjithatë, speci i murgut vepron në këtë mënyrë vetëm kur është në formën e ekstrakteve dhe në doza të larta, p.sh. B. Përdoren 3 deri në 4 mg të një ekstrakti të thatë. Në rastin e ekstrakteve 10: 1, 30 deri në 40 mg të barit kërkohen për të prodhuar 3 deri në 4 mg ekstrakt të thatë. 10: 1 përsëri do të thotë se 10 pjesë të bimës u përdorën për 1 pjesë ekstrakt.


Me ekstrakte në këtë dozë, niveli i prolaktinës bie dhe nivelet e estrogjenit dhe progesteronit rregullohen përsëri. Niveli i FSH mund të rritet vetëm tani. FSH është një hormon dhe është përgjegjës për ovulimin e rregullt. Piperi i murgut mund të kundërshtojë ankesat e lartpërmendura nëpërmjet të gjithë këtyre mekanizmave të veprimit.


Nëse burrat marrin ekstraktin e piperit të murgut në dozën e duhur, kjo gjithashtu çon në një rënie të nivelit të prolaktinës. Në këtë mënyrë, nivelet e testosteronit mund të rriten, gjë që rrit epshin dhe aktivizon prodhimin e spermës.


Përmbysja e efektit

Sidoqoftë, speci i murgut ka një efekt krejtësisht të ndryshëm kur merret në doza të ulëta. Sepse atëherë aktiviteti lidhës i diterpeneve thjesht nuk është i mjaftueshëm për të zvogëluar lirimin e prolaktinës. Sidoqoftë, duket e çuditshme që lirimi i prolaktinës në fakt është rritur pak si rezultat, i cili ndër të tjera. Studiuesit nga Klinika Universitare e Frankfurtit kanë konfirmuar.


Ju mjekuat 20 burra me një dozë të ndryshme ekstrakti speci të piperit të murgut çdo ditë për dy javë. Ndërsa doza më e ulët çoi në një rritje të konsiderueshme të nivelit të prolaktinës, doza e lartë çoi në një sekretim të reduktuar të prolaktinës.


Në këtë kontekst, farmakologët flasin për një përmbysje të efekteve ose një reagim paradoksal. Kjo shpjegon gjithashtu pse speci i murgut është përdorur në kohët e lashta për të rritur dhe zvogëluar epshin.


Meqenëse efekti i uljes së prolaktinës është veçanërisht i rëndësishëm në ditët e sotme, përgatitjet e përfunduara me specin e murgut janë dozuar tashmë në përputhje me rrethanat, kështu që në përgjithësi nuk duhet të shqetësohet për dozën e saktë.


Piperi i murgut nuk rekomandohet për meshkujt

Në kohët e Viagra dhe CO, në të cilat fuqia mashkullore është shkruar më shumë se kurrë, ilaçet për uljen e epshit janë në dispozicion, kjo është arsyeja pse kërkimet nuk merren veçanërisht me to.


Kjo është arsyeja pse nuk ka asnjë informacion të verifikuar shkencërisht në lidhje me këtë përdorim tradicional të specit të murgut dhe dozën përkatëse të ulët. Mund të jetë që murgjit përdorën ekstrakte me dozë shumë të ulët ose çaj të piperit të murgut në Mesjetë.


Në futjet e paketave të përgatitjeve të piperit të murgut madje mund të lexohet se në thelb nuk ka fushë aplikimi te meshkujt, edhe pse sipas studimeve ata gjithashtu mund të përfitojnë prej tij, p.sh. B. për të rritur pjellorinë.


Piperi i murgut dhe vetitë e tij shëruese

Më poshtë ne paraqesim sëmundjet më të rëndësishme shëndetësore me të cilat është treguar se piperi i murgut ndihmon:


Sindroma premenstruale

Termi sindrom premenstrual (PMS) përfshin simptoma të shumta që shfaqen 4 deri në 14 ditë para fillimit të periudhës menstruale. Këto përfshijnë simptoma të ndryshme fizike dhe psikologjike të tilla si ngërçe në pjesën e poshtme të barkut, dhimbje koke, dhimbje gjoksi dhe shpine, lodhje, diarre, ndryshime humori, lot, etj. Çdo e treta grua në moshën e lindjes së fëmijës preket rregullisht. PMS do të përfshijë i lidhur me prolaktinën e tepërt.


Piperi i murgut me efektin e tij të uljes së prolaktinës mund të jetë shumë i dobishëm këtu. Studiuesit australianë nga Instituti i Teknologjisë Mbretërore Melburn, për shembull, kanë analizuar njëmbëdhjetë studime në këtë drejtim. Në shtatë nga këto studime, efekti i specit të murgut në PMS mund të vërtetohet.


Një studim i kontrolluar nga placebo i kryer në disa qendra klinike, përfshirë Spitalin e Kolegjit Mjekësor të Pekin Union, gjithashtu prodhoi një rezultat pozitiv. Pjesëmarrësit ishin 217 pacientë me PMS të moderuar dhe të rëndë. Disa nga gratë u trajtuan me 4 mg ekstrakt piper murgu në ditë, tjetra mori një placebo.


Terapia e piperit të murgut gjatë tre cikleve çoi në një reduktim të ndjeshëm të simptomave në krahasim me placebo dhe simptomat mund të përmirësoheshin me të paktën 60 përqind.


Për këshilla më të dobishme për PMS, shihni: Sindromi Paramenstrual (PMS).


Disforia para menstruacioneve

Për shumë gra, sindroma premenstruale shoqërohet gjithashtu me simptoma psikologjike siç janë ndryshimet e humorit, nervozizmi, ankthi dhe disponimi depresiv. Nëse këto simptoma janë aq të theksuara saqë ato madje çojnë në mendime vetëvrasëse, dikush flet për disfori premenstruale (PMDD), e cila gjithashtu i atribuohet një çekuilibri hormonal.


Mjekësia konvencionale shpesh përshkruan ilaqet kundër depresionit në raste të tilla. Ekstrakti i piperit të Monkut do të ishte një alternativë ideale për të trajtuar PMDD, siç ka treguar një studim në Università degli Studi di Catania. 42 gra midis moshës 18 dhe 49 vjeç morën pjesë në studim. Ata të gjithë kishin një diagnozë të PMDD. Gratë u ndanë në dy grupe dhe morën ose 20 deri në 40 mg fluoxetine (një ilaç kundër depresionit) ose 20 deri në 40 mg ekstrakt chasteberry për dy muaj.


Hulumtuesit arritën në përfundimin se ekstrakti i pipieri i murgut duhet të barazohet me fluoxetine për sa i përket efektivitetit, por pa efekte anësore shkatërruese të antidepresantit, si p.sh. B. Ankthi, pagjumësia dhe nervozizmi. Edhe këtu, efekti i atribuohet uljes së nivelit të prolaktinës.


Përveç kësaj, një studim i studiuesve amerikanë nga Universiteti i Illinois ka treguar se përbërësit në specin e murgut lidhen jo vetëm me receptorët e dopaminës, por edhe me receptorët opiatë, të cilët gjithashtu mund të ndihmojnë në zbutjen e dhimbjeve dhe simptomave psikologjike.


Piper i murgut për dhimbjet menstruale

Jo vetëm më parë, por edhe gjatë menstruacioneve, shumë gra vuajnë nga një larmi ankesash, të tilla si dhimbje barku si ngërçe, dhimbje koke, nauze dhe një ndjenjë të plotësisë deri në të vjella dhe diarre.


Studiuesit nga Spitali Nenehatun në Turqi tani kanë krahasuar efektivitetin e një pilule kontraceptive (përbërës aktiv i kombinuar i etinilestradiolit dhe drospirenonit) me atë të piperit të murgut për dhimbjet menstruale.


Studimi, i cili zgjati tre cikle mujore, përfshiu 60 gra që vuanin nga dhimbje të forta menstruale. Atyre iu dha ose pilula ose suplementi i piperit të murgut. Shkencëtarët nuk gjetën ndonjë ndryshim midis pilulës së kontrollit të lindjes dhe pipieri i murgut përsa i përket efektivitetit. Por edhe në këtë rast, speci i murgut është alternativa më e mirë, pasi ilaçi bimor zor se çon në efekte anësore.


Këshilla se si mund të merrni dhimbjet menstruale nën kontroll natyrshëm mund të gjenden këtu: Dhimbjet menstruale - lehtësim i butë.


Zvogëloni parregullsitë menstruale me specin e murgut

Ka çrregullime të ndryshme menstruale: gjakderdhja mund të ndodhë shumë shpesh ose shumë rrallë, shumë rëndë, shumë dobët, shumë e gjatë ose shumë e shkurtër. Ju gjithashtu mund të dështoni plotësisht.


Sindroma e vezoreve policistike (PCOS) është shkaku kryesor i çrregullimeve menstruale dhe infertilitetit tek gratë. Sëmundja zakonisht shoqërohet me gjakderdhje të rrallë menstruale ose mungesë të plotë të menstruacioneve. Hormonet seksuale mashkullore mbizotërojnë, ndërsa hormonet tipike femërore (estrogjeni, progesteroni) ndonjëherë janë mjaft të mangëta. Pasojat e mëtejshme janë aknet e rënda, gjendjet depresive dhe humbja e flokëve.


Studiuesit australianë nga Universiteti i Perëndimit kanë gjetur se trajtimi mjekësor konvencional shpesh lë diçka për të dëshiruar dhe shoqërohet me efekte të shumta anësore. Prandaj ata kanë vënë në provë gjashtë ekstrakte të bimëve mjekësore për sa i përket efektivitetit të tyre hormonal. Janë analizuar 33 studime. Shkencëtarët arritën në përfundimin se speci i murgut mund të ketë një efekt pozitiv në PCOS, çrregullimet menstruale dhe rritjen e prodhimit të hormoneve mashkullore.


Parregullsitë e ciklit mund të ndodhin edhe pas ndërprerjes së kontraceptivëve hormonalë, ose mund të jenë rezultat i dobësisë luteale. Edhe në këto dy raste, balanca hormonale mund të rikthehet më shpejt me ndihmën e specit të murgut.


Kundërveproni me sterilitetin me piperin e murgut

Fëmijëria mund të lidhet edhe me dobësinë luteale. Një tepricë e prolaktinës parandalon formimin e hormonit luteinizues (LH) dhe hormonit stimulues të folikulit (FSH), i cili parandalon zhvillimin e duhur të trupit të verdhë.


Piperi i murgut është përdorur tradicionalisht për një kohë të gjatë për të trajtuar infertilitetin. Për momentin, ky aplikacion ende nuk konsiderohet të jetë njëqind për qind i sigurt, por tashmë ka studime që konfirmojnë këtë efekt. Për shembull, studiuesit gjermanë nga Universiteti Mjekësor në Hamburg ndanë 52 gra me dobësi luteale dhe një nivel të prolaktinës që ishte shumë i ulët në dy grupe. Disa nga pacientët morën 3 mg ekstrakt piper murgu (Strotan) çdo ditë, tjetri një placebo.


Pas tre muajsh terapi, u zbulua te gratë e grupit të pemëve të dëlirë se niveli i prolaktinës ishte ulur dhe dobësia luteale mund të shërohej. Dy gra madje mbetën shtatzënë gjatë kësaj kohe. Në grupin e placebo, megjithatë, gjithçka mbeti e njëjtë.


Ju mund të gjeni shumë sugjerime të tjera për rritjen e pjellorisë tuaj në: Dëshironi të keni fëmijë? Si të rrisni pjellorinë tuaj.


Ankesat në menopauzë

Menopauza gjithashtu sjell me vete ankesa të ndryshme për shumë gra për shkak të ndryshimit hormonal, të cilat quhen sindromi klimakterik. Kjo perfshin B. afshet e nxehta, djersitjet, problemet gastrointestinale, çrregullimet e gjumit, ndryshimet e humorit dhe depresioni.


Karakteristikë e menopauzës nuk është vetëm rënia e nivelit të estrogjenit, por edhe rënia e nivelit të progesteronit. Meqenëse kjo e fundit shpesh bie gjithnjë e më shpejt sesa niveli i estrogjenit, mund të zhvillohet një dominim i estrogjenit. Kjo nuk do të thotë që niveli i estrogjenit duhet të jetë tepër i lartë, por që raporti midis estrogjenit dhe progesteronit nuk është më në ekuilibër dhe se ka shumë estrogjen në raport me progesteronin.


Në vend të terapisë konvencionale të zëvendësimit të hormoneve mjekësore, e cila është e pasur me efekte anësore, mund të provoni piperin e murgut, i cili mund të rregullojë nivelin e hormoneve që ka dalë jashtë kontrollit. Ai ul nivelin e prolaktinës, e cila aktivizon prodhimin e progesteronit të trupit. Si rezultat, dominimi i estrogjenit është frenuar. Megjithatë, tani janë në dispozicion edhe preparate hormonale të natyrës, të cilat mund të përdoren për simptoma të rënda të menopauzës.


Afshimet e nxehta dhe djersitjet e natës

Gjithashtu mund të jetë e dobishme kombinimi i bimëve të ndryshme mjekësore në mënyrë që të arrihet efekti më i mirë i mundshëm. Hulumtuesit izraelitë nga Qendra Kërkimore Mjekësore Felsenstein kanë gjetur se një ekstrakt bimor i përbërë nga speci i murgut, qiri argjendi i rrushit, engjëlli kinez, gjembi i qumështit, tërfili i kuq ose tërfili dhe xhenseni amerikan mund të lehtësojë ndjeshëm simptomat gjatë menopauzës ose madje t'i bëjë ato të zhduken.


55 gra midis moshës 44 dhe 65 vjeç morën pjesë në studimin e verbër të dyfishtë, të kontrolluar nga placebo. Ata të gjithë vuanin nga simptomat e menopauzës, por përndryshe ishin të shëndetshëm. Ata morën një kapsulë të ekstraktit të listuar më poshtë dy herë në ditë.


Ndërsa vetëm një përmirësim i lehtë në simptoma u regjistrua në grupin e placebo, sukseset e qarta u panë në grupin e ekstraktit:


Pas tre muajve të përdorimit, ndezjet u ulën me 73 për qind dhe djersitjet e natës me 69 për qind. Falë kombinimit të bimëve mjekësore, cilësia e gjumit gjithashtu është përmirësuar shumë. Në 47 përqind të grave, skuqjet gjithashtu u zhdukën plotësisht. Për më tepër, asnjë efekt anësor nuk u vërejt në asnjë nga pjesëmarrësit e studimit.


Studimi gjithashtu zbuloi se efektiviteti u rrit në mënyrë të vazhdueshme gjatë tre muajve. Reduktimi i ndezjeve të nxehta pas dy javësh ishte vetëm 25 përqind. Kjo tregon qartë se duhet pak kohë që bimët mjekësore të kenë efekt të plotë.


Ekstrakti i bimës i përdorur në këtë studim quhet Kompleksi Fito-Femër dhe, sipas njohurive tona, është një produkt izraelit që është i vështirë të merret në këtë vend. Meqenëse përbërja është e specifikuar në studim, ne do të donim ta rendisnim këtu në mënyrë që ju të mund të merrni një agjent të përshtatshëm në farmacinë tuaj ose ta keni të përzier ose të merrni përgatitjet përkatëse individuale:


Çdo kapsulë e Kompleksit Phyto-Female përmban ekstraktet e mëposhtme të standardizuara:


 • Ekstrakt i rrënjës së zezë cohosh, 100 mg (i standardizuar në 2.5 përqind glikozide triterpene)

 • Ekstrakti i rrënjës së engjëllikës kineze (Angelica sinensis), 75 mg (standard i standardizuar 1 përqind ligustilide)

 • Ekstrakt barishte nga gjembi i qumështit (Silybum marianum), 75 mg (i standardizuar në 80 përqind silymarin)

 • Ekstrakt i luleve të tërfilit të kuq ose livadh (Trifolium pratense), 50 mg (standardizuar në 8 përqind izoflavone)

 • Ekstrakt rrënjësor xhensen amerikan (Panax quiquefolim), 50 mg (i standardizuar në 25 përqind ginsenosides)

 • Ekstrakt frutash nga speci i murgut (Vitex agnus castus), 50 mg (i standardizuar në 5 përqind Vitexin)


Pema e dëlirë në mjekësinë veterinare

Piperi i murgut është një nga ato ilaçe që përdoren gjithashtu në trajtimin e kafshëve - p.sh. B. në çrregullimet e fertilitetit ose sjelljes (agresiviteti) - kanë një traditë të gjatë. Sot, pipieri i murgut është një ilaç alternativ, veçanërisht për sindromën e Cushing (CS). Kjo prek veçanërisht kuajt dhe ponitë (Equines CS), por edhe qentë (Canines CS) dhe macet (Felines CS).


CS është një çrregullim hormonal i korteksit mbiveshkor që shoqërohet me nivele të larta të kortizolit. Mund të shfaqen një sërë simptomash, duke përfshirë ndryshimet në veshje, problemet e thundrave, tendinitin, letargjinë, problemet e kockave dhe / ose sjelljen depresive.


Fatkeqësisht, CS aktualisht është ende një sëmundje e pashërueshme tek kafshët, por me terapinë e duhur, miqtë e prekur me katër këmbë mund të gëzojnë një jetë pa simptoma për shumë vite në vazhdim. Zakonisht pergolidi i ilaçit administrohet, por me disa efekte anësore si p.sh. B. Humbja e oreksit dhe apatisë mund të shoqërohen.


Studimet kanë treguar se speci i murgut është një alternativë interesante, qoftë në kombinim me ilaçe konvencionale apo edhe si terapi e vetme. Një studim në Universitetin Falas të Berlinit, në të cilin morën pjesë 38 kuaj dhe poni, tregoi se simptomat mund të përmirësoheshin ndjeshëm nga përgatitja e testit që përmban piper murg. Sigurisht, terapia duhet të diskutohet me veterinerin trajtues.


Efektet anësore, kundërindikimet dhe ndërveprimet e Piperi të murgut

Piperi i murgut zakonisht tolerohet shumë mirë. Vetëm rrallë mund të p.sh. B. skuqje të lëkurës me kruajtje, dispepsi ose dhimbje koke. Efektet anësore zakonisht ndodhin në fillim të trajtimit.


Meqenëse piperi i murgut ndikon në hormonet seksuale, nuk duhet të merret gjatë pubertetit dhe shtatzënisë. E njëjta vlen edhe për sëmundjet ekzistuese, rrjedha e të cilave mund të ndikohet nga hormonet seksuale, si p.sh B. Kanceri i gjirit dhe tumoret e gjëndrrës së hipofizës.


Për më tepër, gratë që ushqejnë me gji nuk këshillohen ta bëjnë këtë, pasi ekstrakti i piperit të murgut mund të zvogëlojë prodhimin e qumështit. Sidoqoftë, hulumtimi në Universitetin e Shkencave Mjekësore në Sabzevar në 2017 zbuloi se pipieri i murgut në të vërtetë mund të rrisë prodhimin e qumështit.


Përveç kësaj, ekstrakti i piperit të murgut nuk rekomandohet nëse merren antagonistë të dopaminës (p.sh. neuroleptikët), agonistë të dopaminës (frenuesit e prolaktinës), estrogjene dhe anti-estrogjene, pasi kjo mund të çojë në ndërveprime.


Në rastet e lartpërmendura, është thelbësore të konsultoheni me mjekun ose praktikuesin alternativ para se të përdorni përgatitjet e piperit të murgut.


Mos harroni se përgatitja e piperit të një murgu duhet të merret gjithmonë për të paktën tre muaj para se të krijojë efektin e tij të plotë. Për më tepër, zakonisht rekomandohet që të merrni gjithmonë pipierin e murgut në të njëjtën kohë të ditës nëse është e mundur.

 

Burimet e artikullit:

 • Mönchspfeffer – Die Heilpflanze bei Frauenbeschwerden - ZDG

 • Javan R et al, "Breastfeeding: A Review of Its Physiology and Galactogogue Plants in View of Traditional Persian Medicine", Breastfeed Med, Juli 2017, (Stillen: Ein Review über dessen Physiologie und milchtreibende Pflanzen in Hinblick auf die traditionelle persische Medizin)

 • Certo G et al, "Anti-angiogenic activity and phytochemical screening of fruit fractions from Vitex agnus castus", Nat Prod Res, Mrz 2017, (Anti-angiogene Wirkung und phytochemisches Screenings von Fruchtteilen des Vitex agnus castus)

 • Rafieian-Kopaei M et al, "Systematic Review of Premenstrual, Postmenstrual and Infertility Disorders of Vitex Agnus Castus", Electron Physician, Januar 2017, (Systematisches Review über prämenstruelle, postmenstruelle und Fruchtbarkeitsstörungen in Bezug auf Vitex agnus castus)

 • Verkaik S et al, "The treatment of premenstrual syndrome with preparations of Vitex agnus castus: a systematic review and meta-analysis", Am J Obstet Gynecol, Februar 2017, (Die Bedandlung des prämenstruellen Syndroms mit Vitex-agnus-Castus-Präparaten: ein systematisches Review und Metaanalyse)

 • Webster DE et al, "Activation of the mu-opiate receptor by Vitex agnus-castus methanol extracts: implication for its use in PMS", J Ethnopharmacol, 2006, (Die Aktivierung des ?-Opioidrezeptors durch Vitex-agnus-castus-Methanolextrakte: Implikation für ihre Anwendung bei PMS)

 • Daniele C et al, "Vitex agnus castus: a systematic review of adverse events", Drug Saf, April 2005, (Vitex agnus castus: ein systematisches Review der Nebenwirkungen)

 • Juergens UR et al, "Anti-inflammatory activity of 1.8-cineol (eucalyptol) in bronchial asthma: a double-blind placebo-controlled trial", Respir Med, März 2003, (Antientzündliche Wirkung von 1,8-Cineol (Eucalyptol) bei Asthma bronchiale)

 • Pandey A et al, "Anti-arthritic activity of agnuside mediated through the down-regulation of inflammatory mediators and cytokines", Inflamm Res, April 2012, (Anti-arthritische Wirkung von Agnusid beruht auf der die Down-Regulation von Entzündungsmediatoren und inflammatorischen Zytokinen)

 • Kuruzm-Uz A et al, "Glucosides from Vitex agnus-castus", Phytochemistry, August 2003, (Glucoside aus Vitex agnus castus)

 • Forschergruppe Klostermedizin, "Keuschlamm Vitex agnus-castus L. (Verbenaceae) "

 • Van Die MD et al, "Vitex agnus-castus extracts for female reproductive disorders: a systematic review of clinical trials", Planta Med, Mai 2013, (Vitex-agnus-castus-Extrakte bei Reproduktionsstörungen der Frau: ein systematisches Review klinischer Studien)

 • Wuttke W et al, "Chaste tree (Vitex agnus-castus)--pharmacology and clinical indications", Phytomedicine, Mai 2003, (Keuschbaum (Vitex agnus castus) Pharmakologie und klinische Indikationen)

 • Milewicz A et al, "[Vitex agnus castus extract in the treatment of luteal phase defects due to latent hyperprolactinemia. Results of a randomized placebo-controlled double-blind study]", Arzneimittelforschung, Juli 1993, (Vitex-agnus-castus-Extrakt bei der Behandlung von Lutealphase-Defekten aufgrund von latenter Hyperprolaktinmie. Ergebnisse einer randomisierten, placebokontrollierten Doppelblindstudie)

 • Arentz S et al, "Herbal medicine for the management of polycystic ovary syndrome (PCOS) and associated oligo/amenorrhoea and hyperandrogenism; a review of the laboratory evidence for effects with corroborative clinical findings", BMC Complement Altern Med, Dezember 2014, (Pflanzenheilkunde bei der Behandlung des Polyzystischen Ovar-Syndroms (PCO) und damit assoziierte Oligo-/Amenorrhoe sowie Hyperandrogenmie: ein Review der Labornachweise der Wirkungen mit übereinstimmenden klinischen Befunden)

 • Zamani M et al, "Therapeutic effect of Vitex agnus castus in patients with premenstrual syndrome", Acta Med Iran, Februar 2012, (Therapeutische Wirkung von Vitex agnus castus bei Patienten mit prämenstruellem Syndrom)

 • Momoeda M et al, "Efficacy and safety of Vitex agnus-castus extract for treatment of premenstrual syndrome in Japanese patients: a prospective, open-label study", Adv Ther, März 2014, (Wirksamkeit und Sicherheit von Vitex-agnus-castus-Extrakt bei der Behandlung des prämenstruellen Syndroms bei japanischen Patienten: eine prospektive Open-label-Studie)

 • Rotem C et al, "Phyto-Female Complex for the relief of hot flushes, night sweats and quality of sleep: randomized, controlled, double-blind pilot study", Gynecol Endocrinol, Februar 2007, (Phyto-Female Complex für die Linderung von Hitzewallungen, Nachtschweiss und Schlafqualität: randomisierte, kontrollierte Doppelblindstudie)

 • Schellenberg R et al, "Dose-dependent efficacy of the Vitex agnus castus extract Ze 440 in patients suffering from premenstrual syndrome", Phytomedicine, Novmber 2012, (Dosisabhängige Wirksamkeit des Vitex-agnus-castus-Extrakts Ze 440 bei an prämenstruellem Syndrom leidenden Patienten)

 • Ciotta L et al, "[Psychic aspects of the premenstrual dysphoric disorders. New therapeutic strategies: our experience with Vitex agnus castus]", Minerva Ginecol, Juni 2011, (Psychische Aspekte der prämenstruellen Dysphorie. Neue therapeutische Strategien: unsere Erfahrung mit Vitex agnus castus)

 • Lauritzen C et al, "Treatment of premenstrual tension syndrome with Vitex agnus castus controlled, double-blind study versus pyridoxine", Phytomedicine, September 1997, (Behandlung des prämenstruellen Syndroms mit Vitex agnus castus im Vergleich zu Pyridoxin in einer kontrollierten Doppelblindstudie )

 • Atmaca M et al, "Fluoxetine versus Vitex agnus castus extract in the treatment of premenstrual dysphoric disorder", Hum Psychopharmacol, April 2003, (Fluoxetin versus Vitex-agnus-castus-Extrakt bei der Behandlung der prämenstruellen Dysphorie)

 • Aksoy AN et al, "Evaluation of the efficacy of Fructus agni casti in women with severe primary dysmenorrhea: a prospective comparative Doppler study", J Obstet Gynaecol Res, Mrz 2014, (Beurteilung der Wirksamkeit der Mönchspfefferfrüchte bei Frauen mit schweren Regelschmerzen: eine prospektive komparative Doppler-Studie)

 • Bradari? Z, "Investigation on the Equine Cushing Syndrome and evaluation of the efficacy of Vitex agnus castus (chaste berry) in the treatment of the Equine Cushing Syndrome", Inaugural-Dissertation zur Erlangung des Grades eines Doktors der Veterinärmedizin an der Freien Universität Berlin, 2012, (Untersuchung zum Equinen Cushing Syndrom und Prüfung der Wirksamkeit von Vitex agnus-castus (Mönchspfeffer) bei der Behandlung des Equinen Cushing Syndroms)

 • Merz PG et al, "The effects of a special Agnus castus extract (BP1095E1) on prolactin secretion in healthy male subjects", Exp Clin Endocrinol Diabetes, Juni 1996, (Die Wirkungen eines speziellen Agnus-castus-Extraktes (BP1095E1) auf die Prolaktin-Sekretion bei gesunden männlichen Probanden)

 • He Z et al, "Treatment for premenstrual syndrome with Vitex agnus castus: A prospective, randomized, multi-center placebo controlled study in China", Maturitas, Mai 2009, (Behandlung des prämenstruellen Syndroms mit Vitex agnus castus: Eine prospektive, randomisierte, placebokontrollierte Multi-Center-Studie in China)

124 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

Commentaires


bottom of page