top of page
  • Qendra e Shëndetit

Pse disa njerez plaken shume me shpejt se sa te tjeret dhe pse disa te tjere nuk duken te plakur


Plakja është një zgjedhje

Shpesh jemi ballafaquar me një pikëpamje të caktuar të realitetit që njerëzit e tjerë e kanë mbështetur dhe adoptuar përpara se ta bënim. Një nga shembujt më të mirë se si ne krijojmë realitetin tonë është plakja. Plakja biologjike, e cila nuk duhet të ngatërrohet me plakjen kronologjike, është një fenomen natyror që do të prekë çdo person në një fazë të jetës; të paktën kjo është ajo për të cilën na është drejtuar të besojmë. Meqenëse të gjithë na tregojnë vazhdimisht të njëjtën histori, ne fillojmë ta pranojmë ‘realitetin’ (e plakjes) dhe e forcojmë atë përmes përvojave tona personale. Pra, duhet të jetë e vërtetë! Por kjo nuk shpjegon pse disa njerëz plaken shumë më shpejt se të tjerët dhe pse disa nuk duken se plaken fare. Do të ishte intriguese për të zbuluar se çfarë vërtet përcakton jetëgjatësia jonë. Disa prej nesh mund të jetojnë deri në 100 vjet ose më shumë pa u ndier te moshuar, ndërsa të tjerët mund të vdesin nga age pleqëria ’50 vjet më parë. I urti i lashtë Indian Shankara i cili tregoi mençuri të jashtëzakonshme që nga mosha tetë vjeç, pa që procesi i plakjes të ishte rrënjosur thellë në sistemin e vetë besimit të një personi. Ai tha: "Arsyeja e vetme pse njerëzit plaken dhe vdesin është sepse ata shohin që njerëzit e tjerë plaken dhe vdesin." Të gjithë kemi pikëpamje ose mendime pak a shumë të ndryshme për botën si të tillë. Kjo mund të çojë në perceptime të larmishme të realitetit. Cila është ‘e vërteta’ për një person mund të mos jetë aspak e rëndësishme për një person tjetër, megjithatë përsa i përket ideve të plakjes dhe sëmundjes, ne duket se jemi dakord me njëri-tjetrin sepse rrallëherë dalim nga paradigma kryesore krejt. Për të mos kërkuar shkakun e vërtetë të rënies me moshën, ne preferojmë të besojmë në një forcë të padukshme që në një farë mënyre dhe gradualisht programet e jetës sonë për tu përkeqësuar sipas një sistemi numërimi (nga vitet 1-100…). Duket shumë larg për ne të pranojmë idenë se mund të jemi duke e shkaktuar vetë procesin e plakjes. Mos ndoshta i japim vetes lejen (të pavetëdijshme) për moshë, sepse kjo na lejon të heqim dorë nga përgjegjësia për jetën tonë dhe atë të njerëzve të tjerë?


Kush është i moshuar, kush jo? Lidhja mendje / trup është në punë për sa kohë që jetojmë. Kjo është gjithashtu e vërtetë në rastin e plakjes. Nëse besoni se mosha juaj biologjike është 60 vjeç, sepse keni pasur 60 ditëlindje dhe së shpejti jeni gati për pensionin tuaj, atëherë ka të ngjarë të jeni në proces të rregullimit të moshës tuaj biologjike në atë psikologjike. Kjo do të thotë që organizmi juaj biologjik së shpejti mund të jetë aq i vjetër sa besoni se duhet të jetë. Kur bëheni të vetëdijshëm për 'servisimin' e rregullt automatik që rinovon trupin tuaj (çdo vit 98 përqind e atomeve të trupit tuaj janë te rigjeneruara) dhe nuk keni frikë nga plakja, do ta keni të vështirë të plakeni. Njerëzit në marrëdhënie të dobëta ose që jetojnë në izolim shoqëror, ata që krijojnë stres dhe shqetësim në jetën e tyre, stili i jetës së të cilit (mbiushqim, alkool, duhan, drogë, etj.) eshtë i panatyrshëm, ose që nuk kanë asnjë qëllim në jetë, moshë të shpejtë. Ata që e vendosin veten të parët në gjithçka, dihet gjithashtu se janë të prirur ndaj plakjes së përshpejtuar. Njerëzit që papritmas humbasin qëllimin e tyre në jetë, dihet se plaken dhe vdesin shumë shpejt. Në të kundërt, individët që kujdesen për shëndetin e tyre, të cilët shpesh mendojnë se si mund të ndihmojnë të tjerët dhe botën, dhe që janë në një lidhje të sigurt dhe të dashur, dihet se ndalojnë procesin e plakjes dhe ruajnë rininë e tyre. Sipas studimeve kërkimore, ata që meditojnë rregullisht të paktën dy herë në ditë për 15-20 minuta mund të zvogëlojnë moshën e tyre biologjike me 12-15 vjet brenda pesë viteve. Rezultate të ngjashme janë demonstruar në mesin e atyre që praktikojnë forma të tjera të relaksimit, si dhe yoga, Tai Chi, Chi Kung, etj. Edhe karkalecat kanë një trup fizik, megjithatë ata mund të jetojnë përgjithmonë nëse askush nuk i vret. Sekreti i tyre është se ata ndryshojnë trupat e tyre një herë në ditë. Ne gjithashtu, zëvendësojmë proteinat tona, të cilat janë blloqet ndërtuese të qelizave tona, brenda 2-10 ditësh. Pse duhet të plakemi, kur 'zëvendësimet' tona janë aq të mira sa ato të vjetrat? Karkalecat nuk vuajnë nga stresi në jetën e tyre, dhe as nuk pinë duhan, shikojnë televizion, hanë më shumë sesa duhen ose llogaritin moshën e tyre. Po për pemët e kuqe? Ata mund të jetojnë nga 6,000-10,000 vjet. Pemët nuk kanë pse të besojnë se plakja është një pjesë e domosdoshme e jetës së tyre. Ne besojmë, megjithatë, që duhet të jetë ndryshe me ne njerëzit. Eshte e vertete; ne nuk jemi pemë ose karkaleca. Megjithatë, nuk ka asnjë arsye racionale, shkencore për të treguar se plakja është një pjesë e natyrshme e evolucionit njerëzor. Edhe shkenca e plakjes nuk ka dalë ende me një teori të qëndrueshme që mund të shpjegojë pse plakemi. Plakja nuk duhet të ngatërrohet me vdekjen. Askush nuk vdes nga pleqëria, por nga arsye të tjera si aksidente ose sëmundje. Plakja zakonisht barazohet me një humbje të fuqisë, forcës fizike dhe aftësive mendore. Prandaj, të gjithë ata që rriten në moshë duhet të vuajnë nga borxhe të tilla ose të ngjashme. Megjithatë, kjo kundërshton realitetin e mijëra të moshuarve në të gjithë botën që mbeten në shëndet të mirë gjatë gjithë jetës së tyre.


Shumica e njerëzve që jetojnë jetë të gjatë vijnë nga Himalajet, shteti i Xhorxhisë në

ish-Bashkimin Sovjetik, malet Hunza, Japonia, Andet e larta dhe rajone të tjera të botës ku ideja jonë e plakjes nuk ka depërtuar ende.


Një nga 'rregullat' tona të plakjes sugjeron që është normale të përjetoni një përkeqësim të shikimit tuaj pas moshës 40 ose 45 vjeç. Megjithatë, shoqëritë që jetojnë në rajone të tilla të izoluara të botës si malet Abhazi të


Rusisë Jugore kanë plotësisht të kundërta eksperienca. Ata me siguri nuk janë më pak njerëz sesa ne. Abhakasit kanë shqisat e tyre të shikimit dhe të dëgjimit në gjendje të përsosur në pothuajse çdo moshë. Njerëzit njëqind e më shumë vjeç janë parë duke notuar në rrjedhë të ftohtë në akull dhe duke hipur mbi kalë. Pleqtë (mosha 70, 80 ose më shumë vjeç) nga fise të caktuara në Meksikën Veriore mund të vrapojnë deri në 60 milje në ditë pa ndonjë shenjë lodhjeje ose rraskapitjeje; ata madje tregojnë ritme më të ulëta të zemrës pas maratonave të tyre se më parë.


Këta njerëz rrallë vdesin nga një sëmundje. Kur të ketë ardhur koha, ata e njohin atë, dhe pa bërë shumë bujë ata përjetojnë fundin e jetës së tyre me një ndjenjë të thellë paqeje, arritjeje dhe përmbushjeje. Për shkak se sistemet e tyre sociale nderojnë pleqërinë më shumë se çdo ‘arritje’ tjetër, ata nuk e konsiderojnë vdekjen si një formë ndëshkimi. Për këta njerëz, mosha e përparuar është sinonim i pjekurisë, mençurisë, përvojës së pasur dhe një arsye e mirë për tu plakur më shpejt.


Për shumë gra në shoqëritë perëndimore, menopauza paraqet një krizë mes jetës. Në disa shoqëri të Lindjes së Largët, menopauza është shumë e rrallë dhe disa gra janë ende pjellore në moshën 70 vjeç. Nga ana tjetër, nëse ndodh herët nuk duhet të tregojë domosdoshmërisht një çekuilibër fizik ose gjendje të përparuar të plakjes. Menopauza mund të sinjalizojë një fazë të re të jetesës, kur pjekuria, mençuria dhe dashuria marrin një shans për të arritur lartësi të papara. Nëse një grua është e bindur që menopauza është e keqe për të, ose nëse ajo ka frikë nga ndryshimet në mes të jetës, ajo me të vërtetë mund ta përjetojë atë si një nga periudhat më të vështira të jetës së saj.

 

Burimet e artikullit:

  • Shkeputur nga libri “është koha për tu ringjallur” - nga Andras Moritz

96 Ansichten0 Kommentare

Comments


bottom of page