top of page
 • Qendra e Shëndetit

Shtesa dietike për depresionin: efektive apo jo?

Marrja ditore e shtojcave ushqimore nuk mund të mbrojë kundër depresionit, sipas një studimi të marsit 2019. Megjithatë, substancat vitalenuk MUND te kishin asnjë efekt në këtë studim. Ne shpjegojmë pse jo.


Shtesa dietike për depresionin

Depresioni prek gjithnjë e më shumë njerëz - dhe gjithnjë e më shumë njerëz po kërkojnë alternativa të shëndetshme për ilaçet që kanë shumë efekte anësore. Librat, dokumentacioni dhe Interneti janë plot këshilla dhe informacione se si të kapërceni depresionin pa ilaçe ose çfarë të bëni për të shmangur marrjen e tij në radhë të parë.


Shpjegon se cila dietë është e dobishme dhe cilat shtesa dietike duhet të merren. Por ky informacion është jashtëzakonisht i larmishëm dhe shpesh jashtëzakonisht kontradiktor. Ndonjëherë thuhet se suplementet ushqimore mund të lehtësojnë depresionin dhe të mbrojnë kundër tij, herë të tjera lexoni se suplementet ushqimore nuk ndihmojnë në asnjë mënyrë.


Shtojcat dietike nuk mbrojnë kundër depresionit

Në Mars 2019, revista Journal of the American Medical Association (JAMA) publikoi rezultatet e studimit më të madh të rastësishëm klinik mbi "Ushqyerja dhe shtesat ushqimore në terapinë dhe parandalimin e depresionit".


Ky studim - i ashtuquajturi studimi MooDFOOD - thuhet se ka treguar se një ndryshim në një mënyrë jetese dhe dietë të shëndetshme, por jo shtesa dietike, mund të mbrojë kundër depresionit.


Meqenëse depresioni tenton të ndodhë tek njerëzit me mbipeshë, ekipi kërkimor i udhëhequr nga Profesor Ed Watkins nga Universiteti i Exeter rekrutoi 1,025 subjekte testimi mbipeshë nga katër vende evropiane (Gjermani, Holandë, MB dhe Spanjë). Të gjithë kishin një BMI më shumë se 25. (BMI qëndron për Indeksin e Masës së Trupit)


Një BMI prej 19 deri në 24.9 konsiderohet ende peshë normale. Një BMI prej 30 ose më shumë tregon trashje.


Këto shtesa u përdorën në studim

Gjysma e pjesëmarrësve morën shtesa ushqimore, gjysma tjetër morën suplemente placebo. Gjysma e tyre secila morën psikoterapi dhe terapi të sjelljes, e cila kishte për qëllim të ndihmonte veçanërisht kur ndryshonin dietën e tyre.


Në këtë terapi, subjektet e testimit mësuan si strategjitë për tejkalimin e humorit të ulët ashtu edhe strategjitë për zvogëlimin e nevojës për ushqime të shpeshta. Në të njëjtën kohë, ata morën këshilla dhe udhëzime se si të kaloni në një dietë mesdhetare.


Dieta mesdhetare është e pasur me fruta, perime, drithëra, peshk, bishtajore dhe vaj ulliri, dhe e varfër me mish të kuq dhe produkte të qumështit me yndyrë të lartë.


Grupi i suplementeve mori shtesat e mëposhtme për një vit në këtë studim:


 • 20 µg vitaminë D (= 800 IU)

 • 100 mg kalcium

 • 1,412 mg acide yndyrore omega-3

 • 30 μg selen

 • 400 μg acid folik


Vetëm duke parë dozat individuale, nuk është më për t'u habitur që kjo përzierje e substancave vitale nuk mund të funksionojë më mirë sesa përgatitja e placebo. Sepse është një nendozim masiv.


Kështu dozohet vitamina D për depresionin

Administrimi i 800 IU i vitaminës D nuk mund të merret seriozisht në funksion të njohurive të disponueshme sot për plotësimin e duhur të vitaminës D.


Nëse dëshironi të dozoni vitaminën D në mënyrë të tillë që pacienti të përfitojë nga ajo, atëherë së pari përcaktohet statusi individual. Në varësi të vlerës aktuale, doza që kërkohet për pacientin individual përzgjidhet në baza shumë individuale, në mënyrë që ai të arrijë një nivel të shëndetshëm të vitaminës D sa më shpejt të jetë e mundur.


Sidoqoftë, 800 IU në përgjithësi nuk janë as të mjaftueshme për të mbajtur nivele të shëndetshme të vitaminës D (p.sh. gjatë dimrit). Një mangësi tashmë ekzistuese nuk mund të shërohet me këtë dozë.


Në artikullin tonë mbi qasjen holistike ndaj depresionit, ne kemi shpjeguar tashmë se studimet në të cilat nuk mund të përcaktohej ndonjë efekt pas plotësimit të vitaminës D në depresion zakonisht përdornin doza shumë të ulëta të vitaminës D, administrimi ishte shumë i shkurtër (vetëm disa javë) ose njerëzit që më parë nuk kishin mangësi.


Studimet, nga ana tjetër, në të cilat p.sh. B. Përdoren 20,000 ose 40,000 IU vitaminë D, tregojnë një lehtësim nga depresioni.


Për shembull, në një studim të janarit 2019, pacientëve me sklerozë të shumëfishtë, të cilët shpesh janë në depresion, iu dhanë 10,000 IU vitaminë D çdo ditë për një vit, gjë që përmirësoi depresionin e tyre.


Dhe në një studim të vitit 2017, gratë në depresion morën 7,000 IU vitaminë D në ditë ose 50,000 IU në javë për gjashtë muaj. Edhe këtu, depresioni dhe ankthi i saj u përmirësuan ndjeshëm.


Kështu dozohet kalciumi për depresionin

Pse 100 mg kalcium jepet në studimin MooDFOOD nuk mund të përcaktohet, pasi nuk ka prova që sugjerojnë se kjo mund të jetë e dobishme në asnjë mënyrë. Nëse do të kishte mungesë kalciumi, kjo - me një kërkesë ditore prej 1.000 mg kalcium - natyrisht që nuk mund të korrigjohet me 100 mg.


Sidoqoftë, meqenëse sot ka zakonisht një tepricë të kalciumit, i cili gjithashtu mund të nxisë një mungesë të magnezit dhe kjo nga ana tjetër mund të kontribuojë në depresion, administrimi i kalciumit në depresion ose për ta parandaluar atë është mjaft kundërproduktiv - veçanërisht nëse nuk ka asgjë larg dhe gjerë nga e njëkohshme administrimi i magnezit që mund të shihni.


Në rastin e depresionit ose për të parandaluar depresionin, furnizimi me magnez duhet të kontrollohet dhe optimizohet në çdo rast. Kalciumi, megjithatë, duhet të konsumohet vetëm në një dietë që është vërtetuar se ka pak kalcium.


Acidet yndyrore Omega-3 për depresionin

Kur bëhet fjalë për acidet yndyrore omega-3, depresioni nuk ka të bëjë vetëm me marrjen e "ndonjë" acide yndyrore omega-3. Në vend të kësaj, ne e dimë nga një përmbledhje e marsit 2014 se në rastin e depresionit, jo vetëm dozimi i saktë, por edhe raporti i EPA ndaj DHA është i rëndësishëm. B. ndodh në vajin e linit-dy acide yndyrore omega-3 me zinxhirë të gjatë, të cilat mund të kenë një efekt shumë të mirë në tru dhe ankesat psikologjike).


EPA duhet të jetë e pranishme në më shumë se 60 përqind, pra DHA në një maksimum prej 40 përqind. Doza totale mund të rritet deri në 2,200 mg në ditë. Në të njëjtën kohë, raporti omega-3-omega-6 i dietës duhet të respektohet, siç shpjegojmë në artikullin tonë për mbulimin e saktë të nevojave të omega-3.


Asnjë nga këto aspekte nuk u mor parasysh në studimin e FooDMOOD.


Doza e saktë e selenit për depresionin

Rezultatet e studimit të mëparshëm shkencor në çështjen e selenit janë jashtëzakonisht të paqëndrueshme. Po, madje dyshohet se nivelet shumë të ulëta dhe shumë të larta të selenit mund të nxisin depresionin, kështu që një dozë e selenit - pa e kontrolluar më parë nivelin e selenit - madje mund të përkeqësojë depresionin.


Sidoqoftë, doza e studimit MooDFOOD është gjithashtu shumë e ulët për selenin, kështu që simptomat e mbidozës vështirë se mund të priten, por me sa duket nuk ka efekte të veçanta në rast të një mangësie.


Ashtu si me vitaminën D, statusi aktual i selenit duhet së pari të kontrollohet dhe pastaj të përcaktohet sasia e selenit që i nevojitet pacientit përkatës.


Doza e saktë e acidit folik

Dihet që acidi folik mund të ketë një efekt pozitiv në psikikë, pasi me sa duket është i përfshirë në sintezën e serotoninës. Sidoqoftë, acidi folik funksionon më së miri së bashku me vitaminën B12, e cila u harrua plotësisht në studimin e FooDMOOD.


Sidoqoftë, edhe mungesa e vitaminës B12 mund të kontribuojë në çrregullime psikologjike masive, kështu që edhe këtu, në çdo rast, statusi personal duhet së pari të përcaktohet para se të vendosni nëse vitamina duhet marrë apo jo për shkak të furnizimit shumë të mirë në. plani individual i shtojcave dietike duhet të merret parasysh.


Që nga një studim i vitit 2005 ne kemi ditur gjithashtu se një dozë e acidit folik prej 800 µg në ditë do të kishte kuptim përveç 1,000 μg vitaminë B12, domethënë një dozë që është dy herë më e lartë se ajo e studimit MooDFOOD.


Shtojcat dietike ndihmojnë me depresionin

Çdokush që vuan nga depresioni ose dëshiron ta parandalojë atë nuk duhet të pengohet nga studimet e diskutueshme që të përfshijnë shtesa ushqimore me cilësi të lartë dhe, mbi të gjitha, të dozuara individualisht në programin e tyre të terapisë holistike.


Nëse ndiheni të mbingarkuar nga kjo vetë, ju lutemi konsultohuni me një mjek me trajnim shtesë në mjekësinë ortomolekulare, pasi - siç tregon studimi MooDFOOD - as profesorët dhe shkencëtarët në një studim në shkallë të gjerë nuk duket se janë në gjendje të identifikojnë substancat vitale sipas rrymës aktuale gjendja e shkencës të dozohet individualisht dhe të përdoret në mënyrë korrekte.

 

Burimet e artikullit:

 • Nahrungsergänzungen bei Depressionen: Wirksam oder nicht? - Zentrum der Gesundheit

 • Bot M, Visser M et al., Effect of Multinutrient Supplementation and Food-Related Behavioral Activation Therapy on Prevention of Major Depressive Disorder Among Overweight or Obese Adults With Subsyndromal Depressive Symptoms, The MooDFOOD Randomized Clinical Trial, 5. März 2019, JAMA. 2019;321(9):858-868

 • University of Exeter, Nutritional supplements cannot prevent depression, research shows, 5. März 2019

 • Kamal AM, Bedewi MA et al., Effect of vitamin D replacement on depression in multiple sclerosis patients, Mult Scler Relat Disord. 2019 Jan 23;29:111-117

 • Penckofer S, Wallis DE et al., Vitamin D Supplementation Improves Mood in Women with Type 2 Diabetes, J Diabetes Res. 2017

 • Jorde R, Waterloo K et al., Effects of vitamin D supplementation on symptoms of depression in overweight and obese subjects: randomized double blind trial, J Intern Med. 2008 Dec;264(6):599-609

 • Grosso G, Caraci F et al., Omega-3 Fatty Acids and Depression: Scientific Evidence and Biological Mechanisms, März 2014, Oxidative Medicine and Cellular Longevity

 • Sánchez-Villegas A et al., Association between folate, vitamin B(6) and vitamin B(12) intake and depression in the SUN cohort study, J Hum Nutr Diet. 2009 Apr;22(2):122-33

 • Bender A et al., The association of folate and depression: A meta-analysis, J Psychiatr Res. Dezember 2017

3 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

コメント


bottom of page