top of page
 • Qendra e Shëndetit

Sindroma e vezoreve policistike (PCOS) - Masat Natyrore


Sindroma e vezoreve policistike (PCOS) është një nga çrregullimet hormonale më të zakonshme tek gratë e reja. Karakteristikat kryesore përfshijnë: Trashje, cikle të parregullta, rezistencë ndaj insulinës, lëkurë me njolla dhe infertilitet. Ka masa të shumta naturopatike që mund të përmirësojnë PCOS.


Sindroma e vezoreve policistike

Sindroma e Ovarit Polikistik (PCOS) u përshkrua për herë të parë në botën mjekësore në 1921 kur shkencëtarët Achard dhe Thiers imagjinuan një grua me mjekër me diabet. Ajo kishte PCOS.


Sot, PCOS është një nga çrregullimet hormonale më të zakonshme tek gratë në moshë të lindjes dhe prek 10 deri në 25 përqind të të gjitha grave në moshë të lindjes (burime të tjera thonë 5 deri në 15 përqind).


Termi "sindromi i vezoreve policistike (ose sindromi i vezoreve)" tashmë tregon problemin: vezoret e grave të prekura janë zmadhuar dhe një numër jashtëzakonisht i madh i qelizave të vezëve (poli) të papjekura mund të shihen atje me ultratinguj. Meqenëse qelizat vezë janë të pranishme në fshikëza dhe fshikëza quhen ciste në terminologjinë mjekësore (nga fjala greke "kystis"), termi polikistik rezulton.


Në ditët e sotme, gratë e prekura zakonisht kujdesen nga afër nga gjinekologët e tyre dhe trajtohen menjëherë me preparate hormonale në shenjat e para të PCOS, edhe nëse diagnoza nuk është ende e sigurt. (29)


PCOS - Simptomat

Simptomat e mundshme të çrregullimeve hormonale të lidhura me Sindromën e Ovarit Polikistik janë si më poshtë (31, 33):


 • Dështimi kronik i ovulacionit dhe për këtë arsye:

 • Çrregullime të ciklit menstrual (cikël i zgjatur, prandaj i rrallë ose pa menstruacione ose gjakderdhje ndërmenstruale)

 • Steriliteti ose, nëse jeni shtatzënë, një tendencë për aborte spontane

 • Obeziteti

 • puçrra fytyre

 • Rezistenca ndaj insulinës me një rrezik të lartë të zhvillimit të diabetit më vonë - nëse nuk merren masa

 • Humbja e flokëve ose rritja e flokëve sipas modelit mashkullor, domethënë humbja e flokëve në kokë me qime të tepërta në pjesën tjetër të trupit = hirsutizëm

 • Probleme psikologjike deri në depresion

 • Rrezik i shtuar afatgjatë i sëmundjeve kardiovaskulare (35)


Sidoqoftë, jo të gjitha simptomat duhet të shfaqen në të njëjtën kohë tek të gjithë të prekurit. Obeziteti, për shembull, thuhet se prek rreth 50 deri në 80 përqind të grave me PCOS. Gjysma vuajnë nga cikle të zgjatura, vetëm një e treta nga gjakderdhja ndërmenstruale.


Por si shfaqen këto simptoma në PCOS? Dhe ku janë saktësisht çrregullimet në ekuilibrin hormonal?


PCOS - Si vijnë simptomat?

Siç dihet, ekuilibri i hormoneve është një sistem i menduar mirë në të cilin çdo hormon është i lidhur në një farë mënyre me hormonet e tjera: Hormonet ndikojnë mbi njëri-tjetrin, pengojnë njëri-tjetrin ose nxisin lirimin e hormoneve të tjera. Nëse e gjithë kjo funksionon - e mrekullueshme!


Nëse, megjithatë, ka një defekt në sistem në çdo moment, ky defekt prek shumë hormone të tjerë - si efekti domino - dhe simptoma të dukshme shfaqen në mënyrë të pashmangshme, në varësi të hormoneve që preken më shumë. Në PCOS, situata hormonale tani duket kështu:


Shumë LH, shumë pak FSH

Në PCOS, gjëndra e hipofizës lëshon më shumë LH (hormon luteinizues), por më pak FSH (hormon stimulues i folikulave).


LH është në të vërtetë përgjegjës për ovulimin, ndërsa FSH është përgjegjës për pjekurinë e vezës. Nuk është çudi që shumë qeliza vezë të papjekura tani grumbullohen në vezore nëse ka shumë pak FSH në lidhje me LH.


Në të njëjtën kohë, ovulimi nuk ndodh sepse një vezë nuk do të piqet kurrë dhe nuk do të jetë "gati për të kërcyer". (10)


Shumë hormone mashkullore (hyperandrogenemia)

Mosbalancimi LH-FSH në PCOS tani çon në vezoret që prodhojnë shumë hormone mashkullore (androgjene). Hormonet mashkullore, nga ana tjetër, mund të konvertohen në estrogjen - mundësisht në indet dhjamore.


Sa më shumë peshë të tepërt ka, aq më shumë ind yndyror ka, megjithatë, dhe aq më shumë estrogjen mund të prodhohet - gjë që tregon se sa e pafavorshme ka një peshë e tepërt në PCOS dhe sa e madhe do të ishte nëse gruaja e prekur do të humbiste peshë.


Niveli shumë i lartë i estrogjenit (mbizotërimi i estrogjenit)

Tani fillon një rreth vicioz, pasi një nivel i lartë i estrogjenit nxit më tej lirimin e LH dhe pengon më tej lirimin e FSH.


Edhe më shumë hormone mashkullore tani po prodhohen në vezore dhe shanset që një vezë e pjekur të bëhet më e vogël. Rezultati është steriliteti. (36, 41)


Nivelet e insulinës shumë të larta (hiperinsulinemia)

Në të njëjtën kohë, një nivel i rritur i insulinës mund të vërehet në PCOS (hiperinsulinemia). Një përqendrim i lartë i insulinës në gjak, megjithatë, promovon ruajtjen e yndyrës dhe kështu një rritje të obezitetit, si dhe formimin e hormoneve mashkullore në vezore. (30, 34)


Përfundim: Mbizotërimi i estrogjenit (në krahasim me progesteronin shumë estrogjen), teprica e hormoneve mashkullore (hyperandrogenemia) dhe hyperinsulinemia tani janë së bashku përgjegjëse për zhvillimin e simptomave tipike të PCOS të lartpërmendura. (14)


PCOS - çfarë bën mjekësia konvencionale?

Nga pikëpamja e mjekësisë konvencionale, vështirë se ka ndonjë zgjidhje tjetër për PCOS përveç përshkrimit të hormoneve (pilula). Në varësi të simptomave që shfaqen, jepen edhe preparate kortizoni, të cilat supozohet të çojnë në një reduktim të prodhimit të hormoneve mashkullore në gjëndrat mbiveshkore dhe - në rastin e rezistencës ndaj insulinës - ilaçe tipike të diabetit siç është metformina.


Sidoqoftë, metformina mund të çojë në ankesa gastrointestinale (nauze, dhimbje stomaku, diarre, etj.), Ndryshime në shije dhe madje edhe humbje të oreksit. Efektet anësore të pilulës janë të njohura, siç janë ato të kortizonit: mbajtja e ujit, obeziteti, presioni i lartë i gjakut dhe nivelet e larta të sheqerit në gjak.


Nëse asgjë nuk ndihmon, gratë mund të bëjnë vezoret e tyre të vjedhura në një dhomë operacioni. Vezore është shpuar 15 herë - secila 2 mm e thellë. Qëllimi është të zvogëlojë aftësinë e tij për të prodhuar testosteron.


E gjithë kjo nuk tingëllon shumë miqësore me trupin. Dhe në 2001, Dr. Keri Marshall, e cila theksoi në rishikimin e saj se PCOS ka nevojë urgjente për terapi, por që kjo mund të bëhet edhe në mënyrë naturopatike. Kjo është po aq efektive sa terapia mjekësore konvencionale - vetëm pa efektet anësore të saj. (1)


Dhe megjithëse Keri Marshall e njoftoi këtë 20 vjet më parë, vështirë se ndonjë gjinekolog u jep informacionin përkatës pacientëve shpesh të dëshpëruar dhe që kërkojnë ndihmë. Ne do të donim ta mbyllnim këtë hendek me përmbledhjen e mëposhtme të masave holistike dhe naturopatike që mund të merren parasysh për PCOS.


Sidoqoftë, para se të merrni ndonjë masë, kontrolloni vlerat e tiroides - nëse nuk e keni bërë tashmë. Shpesh, një tiroide jo aktive është shkaku i simptomave të ngjashme me PCOS. Nëse tiroidi nën -aktiv korrigjohet, simptomat e PCOS shpesh zgjidhen gjithashtu.


Masat natyrore holistike për PCOS

Masat natyrore të paraqitura më poshtë mund t'ju ndihmojnë të lehtësoni ndjeshëm problemin tuaj PCOS ose edhe ta eliminoni atë plotësisht:


Humbni peshë të tepërt

Një studim në Mbretërinë e Bashkuar me 153 gra me sindromën e vezoreve policistike zbuloi se një e treta e tyre kishin zakone jonormale të të ngrënit. Studiuesit deklaruan se ka kuptim që të prekurit të kërkojnë trajtim psikologjik në mënyrë që të jenë në gjendje të kapin më lehtë problemet e ngrënies përkatëse - dhe rrjedhimisht edhe PCOS - më lehtë. (55)


Nëse mbipesha është e pranishme në PCOS, atëherë një rënie në peshë në lidhje me një ndryshim në dietë vetëm mund të sjellë një përmirësim të ndjeshëm të simptomave, pasi pesha e zvogëluar e trupit ka një efekt pozitiv në të gjitha vlerat dhe ankesat që lidhen me luhatjet e hormoneve. Ky është rasti me një humbje peshe mesatare prej vetëm 5 përqind. (32, 38, 48, 54)


Një studim tërhoqi vëmendje të veçantë në të cilën 82 përqind e pjesëmarrësve treguan një përmirësim të dukshëm të pjellorisë si rezultat i humbjes së peshës dhe madje 5 shtatzëni të reja ndodhën tek gratë të cilat më parë ishin treguar sterile për një kohë të gjatë. (49)


Studime të mëtejshme mbi gratë obeze me parregullsi menstruale kanë treguar se gjakderdhja menstruale shpesh mund të normalizohet dhe pjelloria gjithashtu rigjenerohet pasi pesha të humbasë me sukses. (46)


Mënyra më e mirë për të ulur peshën e tepërt është me ndihmën e një ndryshimi të përshtatshëm në dietë, p.sh. B. me një dietë të moderuar me karbohidrate të ulët, e cila rastësisht nuk - siç mund të mendoni - domosdoshmërisht përbëhet nga shumë mish dhe produkte të tjera shtazore, por gjithashtu mund të jetë vegan: dieta vegane me karbohidrate të ulëta. Nëse erëza të tilla si kanella përfshihen gjithashtu në dietë, mbipesha gjithashtu mund të kundërshtohet. (7)


Ndryshoni dietën tuaj

Dieta tipike perëndimore, e cila është e pasur me karbohidrate të rafinuara (sheqer, miell të bardhë, produkte të pjekura dhe makarona), por që siguron vetëm shumë pak fibra dhe substanca vitale, konsiderohet të jetë nxitësi kryesor për rezistencën ndaj insulinës dhe në të njëjtën kohë kontribuon në zhvillimin e obezitetit dhe sëmundjeve kardiovaskulare.Sëmundjet. (40, 43, 50, 52)


Prandaj, për të korrigjuar të dy problemet, dieta duhet të kalohet në një dietë të tepërt alkaline të pasur me substanca vitale.


Një dietë e tillë përbëhet nga shumë perime, fruta, proteina me cilësi të lartë dhe sasi të moderuara të karbohidrateve në formën e karbohidrateve komplekse me fibra të larta (p.sh. produkte drithërash, bishtajore, fara vaji dhe arra). (44)


Një studim i vitit 2013 përmblodhi efektet e një diete me karbohidrate të ulët në PCOS si më poshtë (2):


"Ulja e niveleve të insulinës përmes një diete të përshtatshme është një terapi tërheqëse jo-farmaceutike për gratë me PCOS, nivelet e ngritura të insulinës të të cilave stimulojnë sintezën e testosteronit dhe kështu përkeqësojnë simptomat e PCOS."


30 gra me PCOS morën pjesë në studimin në fjalë. Dieta me karbohidrate të ulët çoi në rënien e niveleve të insulinës, kolesterolit dhe testosteronit tek pjesëmarrësit, si dhe rritjen e ndjeshmërisë ndaj insulinës (dmth. Një rënie të rezistencës ndaj insulinës).


Një studim i ngjashëm ishte kryer shtatë vjet më parë me rezultate të ngjashme të suksesshme. Edhe pas një diete të moderuar me karbohidrate të moderuar 16 -ditore (43 përqind e marrjes ditore të kalorive erdhi nga karbohidratet), nivelet e insulinës së pjesëmarrësve ranë, gjë që në afat të gjatë - sipas shkencëtarëve - gjithashtu do të çojë në një përmirësim të seksit nivelet e hormoneve. (3)


Dhe nëse nuk mund ta imagjinoni që dieta mund të ketë një ndikim kaq të madh në ekuilibrin hormonal dhe kështu në PCOS, atëherë lexoni raportin e përvojës së një lexuesi i cili, pas dhjetë vitesh vuajtje, ishte në gjendje të lehtësonte PCOS -in e saj shumë mirë pas vetëm disa javë - thjesht duke ndryshuar dietën: Raporti i përvojës: lehtësimi i PCOS me masa holistike.


Shikoni Çiklizmin e Farërave


Çiklizmi i farës është një masë shumë e pakomplikuar (një lloj diete hormonale) që mund të integrohet në pothuajse çdo koncept ushqyes. Çështja është të hani dy fara specifike në gjysmën e parë të ciklit (farat e lirit dhe farat e kungullit) dhe pastaj në gjysmën e dytë të ciklit të hani dy fara të tjera (farat e susamit dhe të lulediellit).


Farat e vajit supozohet të ndihmojnë në rregullimin e ekuilibrit hormonal në mënyrë që ankesat e lidhura me hormonet - qoftë PCOS, simptomat e menopauzës ose ankesat para menstruacioneve - të mund të lehtësohen. Ju mund të lexoni saktësisht se si funksionon fara e lirit nën 5. Ju mund të gjeni më shumë detaje mbi çiklizmin e farës dhe udhëzime se si ta bëni këtë në lidhjen e mëparshme.


Rritni sasinë e fibrave

Përfitimet shëndetësore të fibrave përfshijnë për të zvogëluar rrezikun e sëmundjeve kronike është njohur prej kohësh shkencërisht. (45, 63, 64)


Fibra dietike ndonjëherë siguron që karbohidratet të hyjnë në qarkullimin e gjakut më ngadalë, gjë që ul indirekt nivelet e insulinës. Studimet e mëtejshme kanë treguar se edhe ndjeshmëria ndaj insulinës rritet dhe pesha e trupit zvogëlohet kur subjektet e testimit hanë ushqime me fibra të larta. (62, 65, 66)


Fibra dietike ndikon kështu në të paktën dy faktorë që favorizojnë PCOS ose intensifikojnë ashpërsinë e simptomave të PCOS, domethënë mbipesha dhe rezistenca ndaj insulinës.


Burime shumë të mira të fibrave janë, për shembull, farat chia, pluhuri konjac (i cili merret posaçërisht për humbje peshe), mielli i kokosit, krundet e tërshërës ose farat e lirit të përmendura tashmë.Merrni farën e lirit

Farat e lirit jo vetëm që sigurojnë fibra, por janë gjithashtu një nga burimet më të mira ushqimore për linanet e perimeve, të cilat nga ana e tyre i përkasin fitoestrogjeneve. (51)


Fitoestrogjenet janë një klasë e substancave bimore që janë treguar se kanë veti estrogjenike dhe anti-estrogjenike. (53)


Konsumimi i farës së lirit u zbulua gjithashtu se stimulon sintezën e SHBG dhe, në mënyrë të përshtatshme, në të njëjtën kohë pengon rritjen e tumoreve të ndryshëm. (58, 67, 69)


SHBG është një proteinë transportuese që lidh hormonet në vetvete dhe i transporton ato nëpër trup. Nivelet e larta të insulinës - të tilla si ato që gjenden në PCOS - pengojnë formimin e SHBG.


Nëse nivelet e SHBG tani janë rritur nga lignanet në farën e lirit, mund të lidhet më shumë estrogjen, gjë që zvogëlon sasinë e estrogjenit të lirë (= efektiv) dhe kështu dominimin e estrogjenit në PCOS. (11, 68)


Farat e lirit mund të shtypen dhe të shtohen në muesli ose produkte të pjekura me miell të plotë. Por fara e lirit mund të përdoret gjithashtu për të bërë krisur të mrekullueshëm të cilësisë së ushqimit të papërpunuar.


Fara e lirit në mënyrë ideale gjithashtu ka një ndikim shumë të dobishëm në shëndetin e zorrëve - dhe kjo gjithashtu duket të jetë kritike për lehtësimin e PCOS (siç shpjegohet më poshtë).


Rigjenereoni florën tuaj të zorrëve


Në vitin 2012, shkencëtarët australianë paraqitën një tezë të re në revistën e specializuar Hipotezat Mjekësore: PCOS dihet se shoqërohet me inflamacion kronik dhe shpesh me rezistencë ndaj insulinës. Ajo që çon saktësisht në këto dy aspekte është e paqartë. (4)


Studiuesit tani dyshojnë se është flora e zorrëve ajo që jo vetëm që mund të përfshihet në zhvillimin e PCOS, por ndoshta ta shkaktojë atë në radhë të parë. Në lidhjen më poshtë kemi raportuar për marrëdhënien midis florës së zorrëve dhe PCOS.


Një dysbiosis (çrregullim i florës së zorrëve), i cili ndodh si rezultat i një diete të pafavorshme, rrit përshkueshmërinë e mukozës së zorrëve. Si rezultat, të ashtuquajturat lipopolisaharide (LPS) mund të hyjnë gjithnjë e më shumë në qarkullimin e gjakut.


LPS janë substanca që gjenden normalisht në membranën qelizore të baktereve dhe kështu edhe në membranën qelizore të baktereve të zorrëve. Nëse bakteret tani prishen - gjë që ndodh gjatë gjithë kohës - atëherë LPS lëshohen. Ato janë toksike dhe për këtë arsye njihen si endotoksina.


Nëse rreshtimi i zorrëve është i paprekur, toksinat mund të ekskretohen në jashtëqitje. Sidoqoftë, nëse nuk është më e paprekur për shkak të përshkueshmërisë së shtuar të përshkruar më sipër, atëherë këto toksina futen në gjak dhe shkaktojnë një alarm të menjëhershëm për sistemin imunitar.


Sidoqoftë, kjo tani mund të pengojë funksionimin e receptorëve të insulinës, gjë që bën që niveli i insulinës të rritet në qiell, i cili nga ana tjetër nxit prodhimin e testosteronit në vezore, prish zhvillimin normal të qelizave vezë dhe nxit proceset inflamatore kronike. PCOS është këtu.


Për të përmbysur këtë situatë, domethënë përshkueshmërinë e mukozës së zorrëve, mukozës së zorrëve i duhet kohë dhe mundësi për t'u rigjeneruar dhe shëruar. Shërimi i mukozës së zorrëve mund të mbështetet me dietën e duhur dhe rehabilitimin e florës së zorrëve me probiotikë me cilësi të lartë (p.sh. Combi Flora).


Sepse vetëm një florë e shëndetshme e zorrëve mund të mbrojë mukozën e zorrëve dhe të promovojë proceset e saj shëruese. Në të njëjtën kohë, mund të përdoren masa të tjera për rigjenerimin e mukozës, të tilla si: B. duke marrë përgatitjet e mëposhtme:


 • Mucilage (pluhur lëvore psyllium)

 • Bentoniti (i cili lidh lipopolisaharidet dhe i nxjerr ato në jashtëqitje para se të hyjnë në qarkullimin e gjakut përmes mukozës së zorrëve, e cila është ende e përshkueshme)

 • Përgatitjet si p.sh B. Kolibiogjen

 • Acidet yndyrore Omega-3, të cilat mund të japin një kontribut vendimtar në rigjenerimin e mukozës së zorrëve dhe në të njëjtën kohë të kenë një efekt anti-inflamator (shiko pikën 6)


Probiotikët (Combi Flora), bentoniti dhe pluhuri i lëvores së psyllium merren si pjesë e programeve të pastrimit të zorrëve, pastrimit të zorrëve ose kurave për të ndërtuar florën e zorrëve. Mund të mësoni më shumë rreth zbatimit praktik këtu: Si funksionon pastrimi i zorrës?


Gjendja aktuale e njohurive shkencore (prill 2020) mbi efektin e probiotikëve në PCOS mund të gjendet këtu: Kaq e rëndësishme është të pastroni florën e zorrëve në PCOS.


Përdorni acidet yndyrore omega-3

Yndyrnat luajnë një rol të rëndësishëm në terapinë holistike të PCOS. Acidet yndyrore nuk ndikojnë vetëm në aktivitetin e receptorëve të hormoneve, por edhe në shprehjen e gjeneve të caktuara, p.sh. B. ata që kanë të drejtë për trashje dhe rezistencë ndaj insulinës. (47)


Acidet yndyrore Omega-3 (p.sh. nga vaji i peshkut ose vaji i algave thjesht vegjetale) janë treguar të përmirësojnë ndjeshmërinë ndaj insulinës dhe kështu thithjen e glukozës, e cila ul nivelet e sheqerit në gjak. Ato zvogëlojnë ruajtjen e yndyrës dhe prandaj peshën, dhe ulin nivelin e yndyrës në gjak pas ngrënies.


Të gjitha këto prona duket se janë bërë për trajtimin e PCOS, i cili tashmë është treguar në studimet klinike:


Në një studim iranian të vitit 2012, për shembull, 64 pacientë me PCOS mbipeshë midis 20 dhe 35 vjeç morën katër kapsula omega-3 ose katër kapsula placebo në ditë. Çdo kapsulë omega-3 përmbante 180 mg EPA dhe 120 mg DHA (gjithsej 720 mg EPA dhe 480 DHA në ditë). (5)


Në grupin omega-3, niveli i sheqerit në gjak, niveli i insulinës, si dhe nivelet e kolesterolit total dhe kolesterolit LDL ranë. Rezistenca ndaj insulinës u ul dhe nivelet e adiponektinës u rritën. Adiponektina është një hormon që zakonisht është shumë i ulët te njerëzit mbipeshë. Ajo rrit efektivitetin e insulinës, e cila është shumë e dobishme në luftën kundër rezistencës ndaj insulinës.


Prandaj, duhet të kontrolloni me kujdes furnizimin tuaj me acide yndyrore omega-3 dhe ta optimizoni nëse është e nevojshme. Kërpi dhe vaji i linit janë të përshtatshëm për këtë, ashtu si chia dhe fara e lirit të përmendura tashmë. Arrat dhe vaji i tyre, si dhe peshqit e detit me yndyrë të lartë gjithashtu përmbajnë acide yndyrore omega-3 me cilësi të lartë.


Sidoqoftë, nëse doni të përdorni acide yndyrore omega-3 në mënyrë terapeutike, sasitë e gëlltitura me ushqim mund të jenë shumë të ulëta, veçanërisht nëse nuk doni të hani peshk, i cili mund të bëjë më shumë dëm sesa mirë: si merkuri nga peshqit Merrni rrezik.Kushtojini vëmendje gjithashtu një reduktimi të konsumit të acideve yndyrore omega -6, pasi këto - nëse konsumohen shumë - mund të anulojnë pjesërisht efektet e acideve yndyrore omega -3. Acidet yndyrore Omega-6 gjenden në sasi veçanërisht të larta në vajin e lulediellit, vajin e lulediellit dhe vajin e sojës, por edhe në shumë vajra të tjera vegjetale. Në vajin e ullirit dhe vajin e kokosit, nga ana tjetër, sasia e omega-6 është e ulët.


Rekomanduar: Plotësim dietik me inositol

Sipas studimeve të shumta, D-Chiro-Inositol ose Myo-Inositol shumë i ngjashëm konsiderohen si shtesa dietike shumë interesante për gratë me PCOS. (13, 16, 17, 18, 21, 22, 23) Substanca gjithashtu gjendet natyrshëm në trupin e njeriut, ku shërben si një substancë lajmëtare në transmetimin e sinjaleve në qelizë, prandaj ndikon edhe në efektivitetin e insulinë. (19)


Si rezultat i disa rezultateve të studimit, tani supozohet se simptomat e PCOS rezistenca ndaj insulinës dhe hiperinsulinemia mund të tregojnë një mangësi në D-kiro-inositol-jo më pak sepse sasia e inositolit që përmbahet në muskuj është më e ulët në diabetikët e tipit 2 sesa në ata me diabet tip 2 njerëz të shëndetshëm. (9, 15, 24, 25, 26)


Një studim nga Dr. Nestler i Universitetit Commonwealth të Virxhinias në Richmond, i cili u botua në The New England Journal of Medicine, kishte treguar se 1,200 mg D-chiro-inositol në ditë (për 6 deri në 8 javë) kishin efekte të shumta të dobishme në trajtimin e PCOS që mund të sillte veten (20)


Inositol jo vetëm që rriti efektivitetin e insulinës (domethënë uli rezistencën ndaj insulinës), por gjithashtu shkaktoi ovulimin në 86 përqind të grave që u trajtuan me D-Chiro-Inositol, ndërsa kjo vlerë ishte vetëm 27 përqind në grupin e placebo.


Vlerat e androgjenit në serumin e gjakut të grupit të testit gjithashtu u ulën ndjeshëm. Në të njëjtën kohë, presioni i lartë i gjakut dhe nivelet e tepërta të lipideve në gjak ranë.


Inositol dhe përbërjet e tij gjenden gjithashtu në shumë ushqime, veçanërisht në produktet e drithërave me një proporcion të lartë të krundeve (dmth. Në produktet e drithërave të plota), gjithashtu në arra, bishtajore dhe fruta (veçanërisht në pjeprat e portokallit), kështu që në këtë kontekst gjithashtu, një Dietë e shëndetshme e shëndetshme ka kuptim të përsosur.


Si masë paraprake, inositol nuk duhet të merret gjatë shtatzënisë, pasi dozat e tepërta mund të çojnë në kontraktimet e mitrës.


Suplimente me krom

Kromi dihet se është një element gjurmë i dobishëm kur bëhet fjalë për rregullimin e niveleve të sheqerit në gjak dhe insulinës. Po, një mangësi specifike e kromit madje duhet të jetë në gjendje të shkaktojë drejtpërdrejt rezistencë ndaj insulinës ose diabet të tipit 2.


Prandaj, kromi shpesh përdoret si një shtesë dietike nga diabetikët. Kromi pastaj rrit efektivitetin e insulinës. Prandaj marrja e kromit është gjithashtu e imagjinueshme në trajtimin e PCOS.


Kromi konsumohet veçanërisht shpejt në kohën e stresit ose konsumit të lartë të karbohidrateve - kryesisht në sasi më të larta se sa mund të furnizohet me ushqim, kjo është arsyeja pse marrja shtesë e kromit mund të ketë kuptim në këto kushte.


Studimet në Qendrën Kërkimore të Ushqyerit Njerëzor në Beltsville (6, 12, 39) ekzaminuan efektet e pikolinatit të kromit (forma më e biodisponueshme e kromit) si agjenti i vetëm terapeutik në diabetikët e tipit 2. Për këtë qëllim, pacientëve iu kërkua të hanë "normalisht" gjatë fazës së trajtimit.


Pjesëmarrësit më pas u ndanë në tre grupe testimi: ose në grupin placebo, në një grup testimi i cili merrte 100 mcg pikolinat kromi dy herë në ditë ose në një grup testi në të cilin personat e testuar merrnin 500 mcg dy herë në ditë.


Të dyja vlerat e sheqerit në gjak me stomakun bosh dhe vlerat dy orë pas gëlltitjes ishin dukshëm më të ulëta në të dy grupet e testimit, gjë që sugjeron që plotësimi dietik me krom mund të përmirësojë ndjeshmërinë ndaj insulinës.


Përveç kësaj, studimet tregojnë se një shtesë dietike me krom picolinate gjithashtu mund të kontribuojë në një humbje të dukshme të yndyrës (në 200 deri në 400 mcg në ditë), e cila është gjithashtu e dëshirueshme në PCOS. (28)


Kontrolloni nivelet tuaja të vitaminës D

Ashtu si me çdo sëmundje kronike, niveli i vitaminës D gjithashtu duhet të kontrollohet në PCOS, pasi dihet që shumë pacientë me PCOS kanë mungesë të vitaminës D. Nëse mangësia korrigjohet, vitamina D ndihmon në rregullimin e ekuilibrit hormonal, harmonizon ciklin menstrual dhe nxit pjekurinë e vezëve. Mund të lexoni më shumë rreth kësaj këtu: Vitamina D përmirëson PCOS.


Meqenëse depresioni është gjithashtu i pranishëm në disa raste me PCOS dhe vitamina D mund të ketë një efekt antidepresiv (veçanërisht nëse më parë kishte mungesë të vitaminës D), studiuesit ekzaminuan një lidhje të mundshme në 2014 dhe zbuluan: sa më e theksuar të ishte mungesa e vitaminës D, më intensivisht pacientët me PCOS vuanin nga depresioni ose disponimi depresiv. Ne kemi shpjeguar më shumë këtu: Vitamina D kundër depresionit në PCOS.


Këtu mund të zbuloni se si mund të matni nivelin tuaj të vitaminës D dhe si mundeni atëherë - nëse shfaqet një mangësi - ta korrigjoni atë: Vitamina D: Marrja e duhur.


Suplimente ushqimore me DIM

DIM (diindolylmethane) është një substancë armiqësore ndaj kancerit dhe anti-inflamatore që prodhohet kur metabolizohet substanca bimore indole-3-carbinol. (27) Kjo e fundit, nga ana tjetër, përmbahet në të gjitha perimet e lakrës dhe perimet e tjera kryqëzore, p.sh. B. në lakër të kuqe, lakër të bardhë, brokoli, lakër brokoli, lakër Brukseli, lulelakër, por edhe në krem, mustardë, raketë etj.


Sidoqoftë, DIM gjithashtu ka një efekt pozitiv në metabolizmin e estrogjenit / testosteronit. Thuhet se ndikon në mëlçi në mënyrë që të mund të konvertojë një normë më të lartë të estrogjenit në formën joaktive të estrogjenit, në mënyrë që trupi të çlirohet nga dominimi agonizues i estrogjenit. Niveli i testosteronit gjithashtu korrigjohet poshtë nën ndikimin e DIM.


Sigurisht, DIM dhe Maca duhet të përdoren vetëm në lidhje me të gjitha masat e tjera dhe nuk duhet të shihen si agjenti i vetëm terapeutik. (E 8 -ta)


Ju mund të lexoni detaje rreth DIM dhe aplikimit të tij këtu:


 • DIM - një mrekulli e natyrës?

 • Bimë kryqëzore kundër kancerit


Mos harroni të stërviteni

Sigurisht, ushtrimet fizike - në kombinim me një dietë të shëndetshme - nuk duhet të harrohen as në PCOS. Shtë një faktor i rëndësishëm në parandalimin dhe trajtimin e rezistencës ndaj insulinës - edhe nëse ndodh në kontekstin e PCOS. (37, 56, 57)


Edhe një seancë e vetme stërvitore mund të rrisë ndjeshëm shkallën e përgjithshme të prishjes së glukozës në të gjithë trupin dhe të zvogëlojë rezistencën ndaj insulinës të qelizave të muskujve skeletorë. (59, 60, 61) Në një studim vëzhgues mbi gratë e reja me PCOS, studiuesit holandezë zbuluan një rënie të konsiderueshme të simptomave të PCOS në ato pjesëmarrës që bënin të paktën 8 orë stërvitje në javë. (42)


Zvogëloni stresin tuaj

PCOS gjithashtu me sa duket ka një nivel të ulët të rezistencës ndaj stresit. Të prekurit nuk e përballojnë aq mirë stresin. Nëse ballafaqoheni me stres të vazhdueshëm, kjo mund të përkeqësojë simptomat. Situatat stresuese të përhershme mund të jenë gjithashtu një nga shkaktarët e PCOS.


Prandaj, ka kuptim të integrohet menaxhimi i mirë i stresit në terapinë holistike të PCOS, p.sh. B. Yoga Mindful, e cila në një studim të vitit 2020 ishte në gjendje të ulte nivelin e testosteronit të lidhur me PCOS dhe të përmirësonte mirëqenien psikologjike.Masa të tjera naturopatike për PCOS

Opsione të tjera që mund të merren parasysh për PCOS do të ishin këto, të cilat duhet t'i diskutoni me terapistin tuaj holistik pikërisht siç përshkruhet më sipër:


 • Optimizoni furnizimin tuaj me magnez, pasi magnezi është i përfshirë në rregullimin e niveleve të sheqerit në gjak dhe insulinës.

 • Optimizoni furnizimin tuaj me zink. Zinku është gjithashtu i përfshirë në rregullimin e sheqerit në gjak dhe shëndetin e tiroides.

 • Përmirësoni situatën tuaj hormonale me hormone natyrale, p.sh. B. me preparate të bëra nga Vitex Agnus Castus (speci i murgut), i cili mund të lehtësojë dominimin shpesh ekzistues të estrogjenit dhe shpesh përdoret në infertilitet për shkak të mungesës së progesteronit (i cili është gjithashtu i pranishëm në PCOS). Piperi i Monkut thuhet gjithashtu se normalizon funksionet e hipofizës në mënyrë që nivelet e LH dhe FSH të nivelohen përsëri.

 • Ekspozimi ndaj merkurit mund të dëmtojë sistemin endokrin dhe ta nxjerrë jashtë ekuilibrit, prandaj një kontroll përkatës (nëse ka një ekspozim) dhe, nëse është e nevojshme, shkarkimi i merkurit mund të tregohet në rastin e çrregullimeve hormonale.

 • Një krem ​​progesteroni i aplikuar nga jashtë gjithashtu mund të jetë i dobishëm kundër dominimit të estrogjenit.

 • Rrënja e jamballit (p.sh. si çaj) zvogëlon nivelet e rritura të testosteronit dhe thuhet se është në gjendje të rregullojë raportin LH-FSH.

 • Palmetto e sharrës gjithashtu mund të jetë një opsion, pasi mund të ulë nivelet e rritura të testosteronit.

 • Nëse keni një nivel të lartë stresi, zgjidhni një ilaç natyral që ka një efekt adaptogjenik, domethënë mund të rrisë rezistencën tuaj ndaj stresit në mënyrë që të mos keni nevojë të vuani nga stresi. Bimët mjekësore adaptogjene përfshijnë, përveç macës së lartpërmendur, për. B. xhenseni ose Rhodiola rosea.

 • Këtu kemi shpjeguar sesi resveratrol mund të ndihmojë me PCOS: Resveratrol rregullon ekuilibrin hormonal në PCOS.

 

Burimet e artikullit:

 • Polyzystisches Ovarialsyndrom (PCOS) – Natürliche Massnahmen - ZDG

 • (1) Marshall K, Polycystic ovary syndrome: clinical considerations, Alternative Medicine Review, Juni 2001

 • (2) Gower BA et al, Favourable metabolic effects of a eucaloric lower-carbohydrate diet in women with PCOS, Clinical Endocrinology, Oktober 2013

 • (3) Gower BA, Role of diet in the treatment of polycystic ovary syndrome, Fertility and Sterility, März 2006

 • (4) Tramellen K et al, Dysbiosis of Gut Microbiota (DOGMA)- a novel theory for the development of Polycystic Ovarian Syndrome, Medical Hypotheses, Juli 2012

 • (5) Mohammadi E et al, Effects of omega-3 fatty acids supplementation on serum adiponectin levels and some metabolic risk factors in women with polycystic ovary syndrome, Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition, 2012

 • (6) Anderson RA, Chromium and polyphenols from cinnamon improve insulin sensitivity, The Proceedings of the Nutrition Society, Februar 2008

 • (7) Bolin Qin et al, Potential Role in the Prevention of Insulin Resistance, Metabolic Syndrome, and Type 2 Diabetes, Journal of Diabetes Science and Technology, Mai 2010

 • (8) Raw Michelle, Powder power: Woman with PCOS uses maca root powder to balance menstrual cycle, Natural News, November 2013

 • (9) Hashimoto M et al, Effects of hyperglycaemia on sorbitol and myo-inositol contents of cultured embryos: treatment with aldose reductase inhibitor and myo-inositol supplementation, Diabetologia, Oktober 1990

 • (10) Papaleo E et al, Natural cycle as first approach in aged patients with elevated follicle-stimulating hormone undergoing intracytoplasmic sperm injection: a pilot study, Gynecological endocrinology, Juli 2006

 • (11) Casini ML et al, Psychological assessment of the effects of treatment with phytoestrogens on postmenopausal women: a randomized, double-blind, crossover, placebo-controlled study, Fertility and sterility, April 2006

 • (12) Anderson RA et al, Supplemental-chromium effects on glucose, insulin, glucagon, and urinary chromium losses in subjects consuming controlled low-chromium diets, The American journal of clinical nutrition, November 1991

 • (13) Papaleo E et al, Myo-inositol in patients with polycystic ovary syndrome: a novel method for ovulation induction, Gynecological Endocrinology, Dezember 2007

 • (14) Unfer V et al, Different routes of progesterone administration and polycystic ovary syndrome: a review of the literature, Gynecological endocrinology, August 2005

 • (15) Kennington AS et al, Low urinary chiro-inositol excretion in non-insulin-dependent diabetes mellitus, New England Journal of Medicine, August 1990

 • (16) Unfer V et al, Effect of a supplementation with myo-inositol plus melatonin on oocyte quality in women who failed to conceive in previous in vitro fertilization cycles for poor oocyte quality: a prospective, longitudinal, cohort study, Gynecological Endocrinology, November 2011

 • (17) Morgante G et al, The role of inositol supplementation in patients with polycystic ovary syndrome, with insulin resistance, undergoing the low-dose gonadotropin ovulation induction regimen, Fertility and sterility, Juni 2011

 • (18) Cogram P et al, D-chiro-inositol is more effective than myo-inositol in preventing folate-resistant mouse neural tube defects, Human Reproduction, September 2002

 • (19) Gerli S et al, Randomized, double blind placebo-controlled trial: effects of myo-inositol on ovarian function and metabolic factors in women with PCOS, Eur Rev Med Pharmacol Sci, September - Oktober 2007

 • (20) Nestler JE et al, Ovulatory and metabolic effects of D-chiro-inositol in the polycystic ovary syndrome, New England Journal of Medicine, April 1999

 • (21) Iuorno MD et al, Effects of D-chiro-inositol in lean women with the polycystic ovary syndrome, Endocrine practice, November - Dezember 2002

 • (22) Baillargeon JP et al, Altered D-chiro-inositol urinary clearance in women with polycystic ovary syndrome, Diabetes care, Februar 2006

 • (23) Baillargeon JP et al, Greek hyperinsulinemic women, with or without polycystic ovary syndrome, display altered inositols metabolism, Human reproduction, Juni 2008

 • (24) Costantino D et al, Metabolic and hormonal effects of myo-inositol in women with polycystic ovary syndrome: a double-blind trial, Eur Rev Med Pharmacol Sci, März - April 2009

 • (25) Zacchè MM et al, Efficacy of myo-inositol in the treatment of cutaneous disorders in young women with polycystic ovary syndrome, Gynecological Endocrinology, August 2009

 • (26) Minozzi M et al, Treatment of hirsutism with myo-inositol: a prospective clinical study, Reprod Biomed Online, Oktober 2008

 • (27) Bradlow H et al, Multifunctional Aspects of the Action of Indole-3-Carbinol as an Antitumor Agent, Annals of the New York Academy of Sciences, 1999

 • (28) Kaats GR et al, Effects of chromium picolinate supplementation on body composition: a randomized, double-masked, placebo-controlled study, Current Therapeutic Research, 1996

 • (29) Lobo RA et al, The importance of diagnosing the polycystic ovary syndrome, Annals of internal medicine, Juni 2000

 • (30) Sozen I et al, Hyperinsulinism and its interaction with hyperandrogenism in polycystic ovary syndrome, Obstet Gynecol Surv, Mai 2000

 • (31) Zborowski JV et al, Bone mineral density, androgens, and the polycystic ovary: the complex and controversial issue of androgenic influence in female bone, The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, Oktober 2000

 • (32) Barnes R et al, The polycystic ovary syndrome: pathogenesis and treatment, Annals of internal medicine, März 1989

 • (33) Stein IF et al, Amenorrhea associated with bilateral polycystic ovaries, Am J Obstet Gynecol, 1935

 • (34) Oberfield SE, Metabolic Lessons from the Study of Young Adolescents with Polycystic Ovary SyndromeIs Insulin, Indeed, the Culprit?, The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, Oktober 2000

 • (35) Wild RA, Obesity, lipids, cardiovascular risk, and androgen excess, The American journal of medicine, Januar 1995

 • (36) Dahlgren E et al, Women with polycystic ovary syndrome wedge resected in 1956 to 1965: a long-term follow-up focusing on natural history and circulating hormones, Fertility and sterility, März 1992

 • (37) Thomas TR et al, Effects of exercise and n3 fatty acids on postprandial lipemia, Journal of Applied Physiology, Juni 2000

 • (38) Legro RS et al, Randomized Controlled Trial of Preconception Interventions in Infertile Women With Polycystic Ovary Syndrome, The Journal of The Clinical Endocrinology and Metabolism, September 2015

 • (39) Anderson RA et al, Elevated intakes of supplemental chromium improve glucose and insulin variables in individuals with type 2 diabetes, Diabetes, November 1997

 • (40) Reaven GM, Role of insulin resistance in human disease, Diabetes, Dezember 1988

 • (41) Balen AH et al, Andrology: Polycystic ovary syndrome: the spectrum of the disorder in 1741 patients, Human Reproduction, August 1995

 • (42) Van Hooff MHA et al, Polycystic ovaries in adolescents and the relationship with menstrual cycle patterns, luteinizing hormone, androgens, and insulin, Fertility and sterility, Juli 2000

 • (43) Abbasi F et al, High carbohydrate diets, triglyceride-rich lipoproteins, and coronary heart disease risk, The American journal of cardiology, Januar 2000

 • (44) Joshipura KJ et al, Fruit and vegetable intake in relation to risk of ischemic stroke, Jama, Oktober 1999

 • (45) Ludwig DS et al, Dietary fiber, weight gain, and cardiovascular disease risk factors in young adults, Jama, Oktober 1999

 • (46) Bates GW et al, Effect of body weight reduction on plasma androgens in obese, infertile women, Fertility and sterility, Oktober 1982

 • (47) Clarke SD, Polyunsaturated fatty acid regulation of gene transcription: a mechanism to improve energy balance and insulin resistance, British Journal of Nutrition, März 2000

 • (48) Kiddy DS et al, Diet-induced changes in sex hormone binding globulin and free testosterone in women with normal or polycystic ovaries: correlation with serum insulin and insulin-like growth factor-I, Clinical endocrinology, Dezember 1989

 • (49) Kiddy DS et al, Improvement in endocrine and ovarian function during dietary treatment of obese women with polycystic ovary syndrome, Clinical endocrinology, Januar 1992

 • (50) Frost G et al, Insulin sensitivity in women at risk of coronary heart disease and the effect of a low glycemic diet, Metabolism, Oktober 1998

 • (51) Adlercreutz H et al, Effect of dietary components, including lignans and phytoestrogens, on enterohepatic circulation and liver metabolism of estrogens and on sex hormone binding globulin (SHBG), Journal of steroid biochemistry, 1987

 • (52) Jenkins DJ et al, Low-glycemic-index starchy foods in the diabetic diet, The American journal of clinical nutrition, August 1988

 • (53) Tham D et al, Potential Health Benefits of Dietary Phytoestrogens: A Review of the Clinical, Epidemiological, and Mechanistic Evidence 1, The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 1998

 • (54) Lissner L et al, Dietary fat and the regulation of energy intake in human subjects, The American journal of clinical nutrition, Dezember 1987

 • (55) McCluskey SE et al, Polycystic ovary syndrome and bulimia, Fertility and sterility, Februar 1991

 • (56) Richter EA et al, Effect of exercise on insulin action in human skeletal muscle, J Appl Physiol, Februar 1989

 • (57) Mikines KJ et al, Effect of physical exercise on sensitivity and responsiveness to insulin in humans, Am J Physiol, März 1988

 • (58) Johnston PV, Flaxseed oil and cancer: alpha- linolenic acid and carcinogenesis. In: Flaxseed in Human Nutrition. Champaign, IL: Am Oil Chem Soc, 1995

 • (59) Ferraro RT et al, Relationship between skeletal muscle lipoprotein lipase activity and 24-hour macronutrient oxidation, Journal of Clinical Investigation, Juli 1993

 • (60) Zurlo F et al, Whole-body energy metabolism and skeletal muscle biochemical characteristics, Metabolism, April 1994

 • (61) Hickey MS et al, The insulin action-fiber type relationship in humans is muscle group specific, Am J Physiol, Juli 1995

 • (62) Burkit D P et al, Dietary fiber and disease, August 1974

 • (63) Savaiano DA et al, Cardiovascular disease and fiber: is insulin resistance the missing link?, Nutrition Reviews, November 2000

 • (64) Jenkins DJA et al, Dietary fiber and the glycemic response, Experimental Biology and Medicine, Dezember 1985

 • (65) Fukagawa NK et al, High-carbohydrate, high-fiber diets increase peripheral insulin sensitivity in healthy young and old adults, The American Journal of clinical nutrition, September 1990

 • (66) Stevens J, Does dietary fiber affect food intake and body weight?, Journal of the American Dietetic Association, August 1988

 • (67) Nesbitt PD et al, Lignans in homemade and commercial products containing flaxseed, August 2009

 • (68) Adlercreutz Herman et al, Phyto-oestrogens and Western diseases, Annals of medicine, April 1997

 • (69) Thompson L et al, Flaxseed and its lignan and oil components reduce mammary tumor growth at a late stage of carcinogenesis, Carcinogenesis, Juni 1996

52 Ansichten0 Kommentare

Comments


bottom of page