top of page
  • Qendra e Shëndetit

Surya Namaskara (Përshëndetja e Diellit)

Aktualisiert: 13. Apr. 2022


Shëndeti i mirë është thelbësor për të qenë i suksesshëm në jetë. Gatim i mirë mund të ndodhë vetëm nëse ndihem mirë mendërisht dhe fizikisht. Meqenëse gjithçka duhet të shkojë shpejt sot dhe shumë duhet të arrihen në një kohë të shkurtër, këto ushtrime të thjeshta fizike janë më të mirat për ne.


Për arsyet e mëposhtme:

  1. Kërkojnë pak kohë

  2. Janë të lehta për tu ushtruar

  3. Ato janë argëtues

Për të praktikuar asanat e jogës, keni nevojë për një batanije të pastër dhe, nëse është e mundur, një dritare ku mund të shikoni lindjen në mëngjes dhe perëndimin në mbrëmje. Dhoma duhet të jetë e pastër dhe e ajrosur mirë. Ju nuk duhet të ngrini gjatë stërvitjes.

Joga do të thotë bashkim dhe asana do të thotë pozicion.


Fillimi: Qëndroni drejt me sytë mbyllur dhe duart e palosura në drejtim të diellit dhe përshëndetni dhënësin e dritës dhe forcës sonë të jetës. Tani filloni ushtrimet. Ato duhet të kryhen ngadalë, pa lëvizje kërcitëse dhe me lehtësi. Sa herë që ndjeni dhimbje, ngadalësoni pak dhe qëndroni aty për 10-15 sekonda.


Kuptimi dhe qëllimi i këtij ushtrimi të mrekullueshëm energjetik: Surya Namaskara do të thotë përshëndetje dielli. Surya është "dielli" dhe Namaskara do të thotë "i mirëpritur". Unë e mirëpres diellin pasi dielli lejon që gjithçka në tokën tonë të rritet dhe të lulëzojë. Është drita jonë dhe fuqia e jetës. Pra, ky ushtrim bën që kjo forcë të rrjedhë në çdo qelizë në trupin tonë. Duke e bërë këtë, ky ushtrim do të mbajë mendjen dhe trupin të shëndetshëm. Nëse stërviteni rregullisht gjashtë herë në mëngjes dhe gjashtë herë në mbrëmje, mund të prisni që të bëheni më të qëndrueshëm, fleksibël dhe të këndshëm. I gjithë trupi është i pasuruar me fuqi të pastër Ojas. Forcon të gjitha grupet e muskujve, nyjet bëhen më fleksibile, shtylla kurrizore është e rregulluar dhe në të njëjtën kohë masazhohen organet e brendshme. Ky është avantazhi i asanave të jogës mbi gjimnastikën dhe sportin në përgjithësi.


Cikli harmonik i ushtrimeve të përshëndetjes së diellit përfshin dymbëdhjetë pozicione që ushtrohen lehtë dhe rrjedhshëm; pa mundim. Cikli i një raundi zgjat 1-2 minuta dhe duhet të rritet ngadalë nga tre raunde në gjashtë.

Filloni ngadalë, tensionohuni dhe mos e tendosni veten. Dëgjoni trupin tuaj. Nëse ndiheni të lodhur, pushoni. Së pari shtrihuni, mbyllni sytë dhe shijoni heshtjen. Nëse keni akoma kohë dhe prirje, përfundoni ciklin pas pushimit dhe më pas bëni një cikël më shumë. Nëse nuk keni bërë yoga ose "ushtrime" të tjera për një kohë të gjatë, është e rëndësishme të vazhdoni shumë ngadalë. Kur praktikoni yoga, nuk duhet të djersiteni ose të merrni frymë rëndë, as të bëni lëvizje të papritura. Bëni ushtrimet rregullisht dhe me lehtësi dhe do të gjeni që gjendja juaj do të përmirësohet gradualisht.


Në Surya Namaskara rekomandohet të marrësh frymë në një mënyrë specifike dhe të lehtë:


  1. Kur drejtoni shtyllën kurrizore, drejtoni trupin ose me duart plotësisht të zgjatura, merrni frymë butë dhe thellë.

  2. Ndërsa përkuleni, lëvizni trupin tuaj, ose përkulni shtyllën kurrizore, vetëm nxirrni frymë.


Kjo e bën të lehtë praktikimin dhe lejon që Prana (energjia delikate e jetës) të rrjedhë në të gjitha qelizat. Qëndroni në çdo pozicion për rreth 5-10 sekonda.


E rëndësishme:

Nëse keni paaftësi fizike, ju lutemi bëni ushtrimet vetëm pasi të konsultoheni me mjekun tuaj.


Njerëzit me pak praktikë duhet të fillojnë me një cikël për 14 ditët e para dhe gradualisht ta rrisin atë në gjashtë cikle.

Pas ushtrimeve është e rëndësishme të merrni pozicionin e pushimit për 3 minuta (shavasana). Shtrihuni të qetë në shpinë me sytë mbyllur. Duart janë shtrënguar përgjatë gjatësisë së trupit. Thjesht lëreni trupin dhe mendjen tuaj të qetë.


Surya Namaskara (shiko ilustrimin) është një nga programet më të lashta dhe të integruara të ushtrimeve. Është një pjesë integrale e Yogas, e dobishme si për mendjen ashtu edhe për trupin. Është unik në kuptimin që forcon dhe shtrin të gjitha grupet kryesore të muskujve, masazhon të gjitha organet e brendshme, mbështet kullimin limfatik nga çdo pjesë e trupit dhe gjallëron qendrat e energjisë dhe pikat e akupunkturës së trupit. Ky program ushtrimesh rrit qarkullimin e gjakut, rigjeneron shtyllën kurrizore dhe përmirëson fleksibilitetin e nyjeve. Hiri, butësia, si dhe qëndrueshmëria fizike janë rezultatet natyrore që dalin nga praktika e përditshme.


Instrukcionet:

Surya Namaskara përbëhet nga dy cikle me nga dymbëdhjetë qëndrime secila. Gjatë ciklit të parë, në pozicionet #4 dhe #9 gjuri i djathtë sillet përpara në gjoks, dhe gjatë ciklit të dytë është gjuri i majtë që sillet përpara në gjoks. Përveç këtij përjashtimi, të gjitha lëvizjet janë saktësisht të njëjta për të dy ciklet. Dymbëdhjetë qëndrimet ose pozicionet kryhen njëra pas tjetrës në sekuencë të rrjedhshme dhe koordinohen me frymëmarrjen. Është e rëndësishme të mos tendoseni me këtë ushtrim sepse përfitimet mund të ndihen vetëm kur bëhet lehtë dhe pa mundim. Kur ndiheni të lodhur, shtrihuni dhe pushoni dhe merrni frymë lirshëm. Filloni me një ose dy cikle të plota dhe shihni se si ndiheni më pas. Në këtë mënyrë, ju gradualisht do të rrisni kapacitetin tuaj për më shumë. Si një udhëzues i përgjithshëm, burrat përfundimisht mund të bëjnë deri në dymbëdhjetë raunde të plota (të dyfishta), zonjat deri në gjashtë.


Do të zbuloni se pas disa cikleve fryma juaj do të përshtatet natyrshëm me lëvizjet e ndryshme. Pasi ta keni bërë këtë ushtrim për disa ditë, sekuenca e lëvizjeve do të jetë automatike dhe nuk do të keni më nevojë të shikoni fotografitë e udhëzimeve.Ilustrimi nga libri: Timeless Secrets of Health and Rejuvenation - Andreas Moritz

 

Burimet e artikullit:

  • Timeless Secrets of Health and Rejuvenation - Andreas Moritz

34 Ansichten0 Kommentare

Comments


bottom of page