top of page
  • Qendra e Shëndetit

Telefon celular po, rrezatim jo?

Aktualisiert: 18. Nov. 2021


Ajo që filloi në fund të viteve 90 ka gjetur rrugën e saj në të gjitha fushat e jetës sonë: komunikimi celular përmes telefonave celularë dhe telefonave inteligjentë si dhe transferimi i informacionit pa tel me WLAN dhe teknologjitë e ngjashme. Përveç faktit që disponueshmëria e përhershme është provuar të jetë stresuese dhe vetëm për këtë arsye përfaqëson një rrezik të madh shëndetësor, rrezatimi radio me frekuencë të lartë pulsuese, ndaj të cilit shpesh e ekspozojmë vullnetarisht veten gjatë gjithë kohës, është gjithashtu i dëmshëm.


Rreziqet shëndetësore nga celularët janë tashmë nën vlerat kufitare


Shumë studime tani tregojnë se rrezatimi nga teknologjitë wireless mund të ndikojë në funksionet fizike edhe nën vlerat kufitare ligjore. Për shembull, u gjet dëmtimi i ADN-së, një rrezik në rritje i tumoreve, një dobësim i sistemit imunitar, ndryshime në valët e trurit dhe dëmtim të qelizave vezë, embrioneve dhe spermatozoideve. Përveç kësaj, çrregullime të gjumit, dhimbje koke, depresion, vështirësi në të mësuar dhe së fundmi çrregullime të kujtesës. Një përmbledhje e mirë e studimeve përkatëse nga institutet e njohura kërkimore nga vitet 2000-2010 mund të gjenden në këtë lidhje.


Mekanizmi themelor i veprimit të rrezatimit elektromagnetik


Për shumë vite mekanizmat e veprimit të rrezatimit elektromagnetik nën vlerat kufitare ligjore ishin të panjohur. Për shkak të sasive të vogla të energjisë, çdo efekt u mohua kategorikisht.


Në ndërkohë, megjithatë, hulumtimet më të fundit në veçanti kanë prodhuar rezultate interesante: Rrezatimi impulsiv me frekuencë të lartë gjeneron stres oksidativ në qeliza. Shumë studiues tani bien dakord që stresi oksidativ ka një rëndësi të madhe për shumë çrregullime fizike dhe madje edhe mendore të qytetërimeve tona moderne perëndimore. Këto përfshijnë sëmundje neurodegjenerative dhe kardiovaskulare, si dhe lodhje kronike dhe sindromën e djegies


Është zbuluar gjithashtu se rrezatimi pulsues i frekuencës së lartë nga WLAN, celularët dhe telefonat pa tela zakonisht krijon stres fiziologjik. Aktivizohet reaksioni "lufta ose ikja" e trupit dhe bashkë me të çlirohen edhe hormonet e stresit. Me stres të vazhdueshëm, trupi nuk mund të gjejë më rrugën e tij në ekuilibrin e tij natyror - me pasoja fatale për shëndetin.


Qeveria federale paralajmëron rrezatimin e telefonit celular


Qeveria federale është gjithashtu e mendimit se është e këshillueshme që të ekspozoheni sa më pak të jetë e mundur ndaj ekspozimit ndaj rrezatimit nga celularët, WiFi, etj. Në përgjigjen e tyre për një pyetje të vogël nga të Gjelbrit në lidhje me këtë, dikush mund të lexojë sa më poshtë që në 2007:


Qeveria Federale në përgjithësi rekomandon që ekspozimi i rrezatimit personal në fushat elektromagnetike me frekuencë të lartë (rrezatimi radio) të mbahet sa më i ulët që të jetë e mundur, d.m.th. lidhjet konvencionale kabllore duhet të preferohen nëse mund të hiqet përdorimi i zgjidhjeve të bazuara në radio.

Komiteti përgjegjës i Këshillit të Evropës gjithashtu ka dhënë një shembull. Në një rezolutë të miratuar unanimisht më 6 maj 2011, Komiteti për Mjedisin, Bujqësinë dhe Çështjet Rajonale bëri thirrje për një ndryshim thelbësor në drejtimin në politikën e komunikimit celular. Në rezolutë thuhet, ndër të tjera, se ekziston një rrezik akut për popullatën, veçanërisht për të rinjtë dhe fëmijët. Vlerat kufitare duhet të rishikohen dhe të merren të gjitha masat e arsyeshme për të zvogëluar fushat.


Çfarë mund të bëni për të mbrojtur veten?


Fatkeqësisht, ne nuk mund ta kthejmë orën pas. Teknologjitë pa tela janë të pranishme në të gjitha fushat e jetës dhe ndoshta do të qëndrojnë të tilla për një kohë. Megjithatë, ajo që mund të bëjmë është të jemi të vetëdijshëm për teknologjitë moderne, të trajtojmë rreziqet dhe në këtë mënyrë të shmangim ngarkesat e panevojshme.


Ka shumë mundësi këtu që të bëheni aktivë vetë. Në vijim do të gjeni disa këshilla për përdorimin e ndjeshëm të celularëve, telefonave pa tel dhe WLAN - burimet më të fuqishme të rrezatimit në shtëpi dhe në punë.


Informacion i rëndësishëm për trajtimin e telefonit celular


Gjatë një thirrje telefonike, ju jeni të ekspozuar ndaj dozave të rrezatimit që, në varësi të situatës së pritjes dhe modelit të telefonit celular, janë në mënyrë të rrezikshme afër vlerave kufitare (shumë të larta) ligjore. Kjo e bën celularin një nga emetuesit më të fuqishëm. Kjo është arsyeja pse thirrjet telefonike duhet të mbahen sa më të shkurtra që të jetë e mundur dhe - kur është e mundur - të përdorni rrjetin fiks.


Për shembull, shumë ofrues ofrojnë mundësinë e ridrejtimit të thirrjeve nga telefonat mobil në rrjetin fiks. Përcjelljet në një ose më shumë numra mund të programohen dhe kështu aktivizohen ose çaktivizohen lehtësisht. Nëse varet nga telefoni juaj celular për punë, duhet ta përdorni, sigurisht, por të paktën mund ta fikni atë gjatë fundjavës.


Telefoni celular larg kokës tuaj


Çdo inç bën një ndryshim! Sepse ngarkesa zvogëlohet kur sheshi i distancës. Sa më larg që telefoni celular është larg kokës kur bëni thirrje, aq më mirë. Mënyra më e mirë për të krijuar distancën është të përdorni një kufje të përshtatshme. Por kini kujdes! - Jo çdo kufje në të vërtetë zvogëlon rrezatimin.


Kufje me teknologji te kanaleve te ajrit


Të gjitha kufjet me tela thithin rrezatimin me frekuencë të lartë nga antena e telefonit celular dhe e drejtojnë atë në vesh. Sipas matjeve të revistës otkotest6 u zbulua se megjithëse vetëm 5 deri në 20% të rrezatimit arrin në kufje, distanca nga pjesa e brendshme e ndjeshme e trurit vazhdon të ulet për shkak të pozicionit të kufjeve drejtpërdrejt në vesh.


Përveç kësaj, mbrojtja nga kockat e kafkës është më e ulta këtu dhe prandaj shpesh krijon një ngarkesë të ngjashme dhe ndonjëherë edhe më të lartë sesa nëse do të telefononit drejtpërdrejt me celularin. Kjo u konfirmua nga një studim nga një organizatë britanike e konsumatorit, e cila erdhi në të njëjtat rezultate


Prandaj, duhet të siguroheni që të përdorni një kufje me teknologji të kanalit të ajrit. Këtu transmetimi i rrezatimit ndërpritet nga një gete ajri. Ajri përçon tingullin, por jo rrezatimin. Tani ekzistojnë dy kufje që plotësojnë këtë kriter. Ju lutemi pyesni për këtë në tregtarin tuaj të specializuar.


Thirrja pa duar zvogëlon ekspozimin ndaj rrezatimit


Si një alternativë ndaj kufjeve të përshkruara më sipër, rekomandohet gjithashtu funksioni pa duar i telefonit celular. Nëse nuk shqetëson që rrethina po dëgjon, kjo është gjithashtu një mënyrë e mirë për të mbajtur distancën tuaj dhe për të zvogëluar ekspozimin ndaj rrezatimit.


Telefonat celularë me rrezatim të ulët


Ekzistojnë dy vlera për vlerësimin e ekspozimit të rrezatimit nga një celular: Vlera SAR (Shkalla Specifike e Thithjes) dhe faktori i rrezatimit të lidhjes. Vlera SAR tregon sasinë e energjisë që absorbohet nga indet e trupit, veçanërisht koka, kur përdorni një telefon celular me fuqinë më të lartë të transmetimit. Faktori i rrezatimit të lidhjes merr parasysh faktin që telefoni celular jo gjithmonë transmeton me daljen më të lartë kur pritja është e mirë.


Të dy vlerat duhet të jenë sa më të ulëta të jetë e mundur dhe të tregojnë se sa rrezatues kërkon një model i telefonit celular. Këtu ka ndryshime të mëdha: Një vlerë e ulët e SAR do të ishte 0.33 W / kg, për shembull, ndërsa ka iPhone me 1.1 W / kg, d.m.th. trefishi i vlerës. Biologët e ndërtesave rekomandojnë një vlerë të SAR-it më pak se 0.4 W / kg.


Shmangni thirrjet telefonike në vendet me rrjet të dobët


Në makina, autobusë dhe trena, valët elektromagnetike dobësohen fuqishëm nga guaska e jashtme metalike. Këtu telefoni celular duhet të rrisë performancën e tij në mënyrë që të marrë një lidhje. Ekspozimi i rrezatimit kur përdorni telefonin rritet përkatësisht. E njëjta gjë vlen edhe për tunelet, bodrumet dhe vendet e tjera me pritje të dobët. Kështu që këtu nuk duhet të përdorni celularin tuaj nëse është e mundur.


Çfarë duhet të keni kujdes me një telefon pa tel?


Problemi me telefonat pa tela (DECT) është rrezatimi i fortë impulsiv gjatë thirrjeve telefonike dhe fakti që shumica e modeleve transmetojnë vazhdimisht, edhe kur telefoni nuk po përdoret. Pasi Zyra Federale për Mbrojtjen nga Rrezatimi u kërkoi prodhuesve disa vjet më parë të krijonin telefona pa tela me rrezatim8, tani ekzistojnë modele që zvogëlojnë ose fikin rrezatimin midis thirrjeve.


Telefonat pa kabëll me modalitetin ECO


Nëse keni një telefon që punon me standardin DECT, duhet të siguroheni që telefoni të fiket plotësisht pas përfundimit të telefonatës dhe që fuqia e transmetimit të zvogëlohet gjatë telefonatës në varësi të distancës nga stacioni bazë (modaliteti ECO plus, Modaliteti i plotë ECO ose zero DECT).


Ju mund të gjeni një përmbledhje të shkëlqyeshme të eko-standardeve të ndryshme, atë që ata bëjnë dhe cilat modele janë aktualisht të disponueshme këtu: Telefonat pa kabëll: DECT "zero" - Pa rrezatim në standbyttp (PDF). Megjithatë, ajo që mbetet është relativisht rrezatim i fortë kur bëni një telefonatë.


Instaloni paralelisht telefonat me kabllo dhe pa tel


Një mënyrë efektive dhe shumë e praktikueshme për të zvogëluar më tej ekspozimin ndaj rrezatimit kur përdorni telefonin është instalimi i një telefoni me kabëll dhe pa tel paralelisht në të njëjtin numër. Kjo zakonisht funksionon shumë lehtë me atë që njihet si distributor i telefonit. Kështu që mund të keni biseda më të gjata në telefonin pa tel, por gjithashtu të përdorni pa tel nëse duhet të jetë vërtet e nevojshme.


CT1 + mund të përdoret akoma


Në përgjithësi, këshillohet gjithashtu të përdorni teknologjinë disi më të vjetër CT1 + me telefona pa kabëll. Këto telefona transmetojnë të pa impulsuar, me intensitet të ulët dhe për këtë arsye janë dukshëm më pak problematike për shëndetin sesa telefonat me teknologji moderne DECT. Megjithëse ky standard nuk është përdorur zyrtarisht për disa vite, telefonat mund të vazhdojnë të operohen për sa kohë që nuk ndërhyn në shërbimet e tjera të radios, gjë që në fakt nuk ka qenë kurrë deri më tani.


Zgjidhje për trajtimin e WLAN


Pa dyshim, lidhja WLAN me internet mund të jetë praktike - por gjithsesi duhet të bëni pa të dhe të përdorni lidhjet kabllore sa herë që të jetë e mundur. Antenat përkatëse të transmetimit WLAN janë të vendosura në PC ose fletore, si dhe në router dhe zakonisht mund të aktivizohen ose çaktivizohen me shtypjen e një butoni. Ju gjithashtu duhet ta përdorni këtë dhe të fikni WLAN të paktën kur nuk ju nevojitet.


Fatkeqësisht, WLAN aktivizohet shpesh në router në fabrikë. Atëherë ju jeni i ekspozuar ndaj rrezatimit gjatë gjithë kohës, edhe nëse nuk e përdorni fare. Ne rekomandojmë ta kontrolloni këtë dhe ta fikni nëse është e nevojshme.


Nëse nuk është e mundur të përdoren lidhjet kabllovike, dLAN ose Powerline është padyshim e preferueshme, pasi rrezatimi këtu është shumë më i ulët. Sidoqoftë, duhet ta çaktivizoni këtë pas përdorimit dhe të shkëputni të dy adaptorët nga rrjeti elektrik.


Një student fitoi njohuri interesante për efektet e WLAN gjatë një eksperimenti për kursin e avancuar në biologji. Ajo shqyrtoi efektet e WiFi në insekte dhe gjeti gjymtimin dhe vdekjen e hershme: Studimi i studentëve për efektet e rrezatimit WiFi në zhvillimin e krimbave të vaktit. Ndërkohë ajo ka fituar një çmim në "Jugend forscht".


Thyej heshtjen


Sot shpesh nuk është e lehtë të pranosh që nuk i duron valët e radios ose që thjesht nuk dëshiron t’i ekspozohesh para tij si masë paraprake. Megjithëse ekzistojnë studime të bazuara dhe gjithnjë e më shumë njerëz po zhvillojnë probleme fizike përkatëse, në rastin më të mirë zakonisht shikohet pa u kuptuar. Pikërisht për këtë arsye, megjithatë, kemi nevojë për pionierë që kanë guximin të marrin një pozicion të hapur dhe të kërkojnë dhoma me rrezatim të reduktuar ose pa rrezatim: në shtëpi, me fqinjët, në punë, në hotele, kampe dhe në shkolla.


Sepse nëse vetëm mbështetësit ngrenë zërin, kjo teknologji do të vazhdojë të përdoret në mënyrë të papërgjegjshme dhe pa hezitim. Shpesh ekzistojnë alternativa të mira për radio dhe është e mundur të zvogëlohet në mënyrë drastike ekspozimi ndaj rrezatimit pa u dashur të hiqni dorë nga të gjitha avantazhet. Disa prodhues madje kanë plane dhe patenta për modelet me rrezatim të ulët tashmë në sirtar. Por derisa ta kërkojmë, nuk do të ketë investime në të

 

Burimi i artikullit:

"Handy ja, Strahlung nein?" - Zentrum der Gesundheit

58 Ansichten0 Kommentare

Comments


bottom of page