top of page
  • Qendra e Shëndetit

Tiroiditi Hashimoto - masat holistike

Aktualisiert: 25. Feb. 2023

Tiroiditi Hashimoto është emri i një inflamacioni kronik të tiroides. Konsiderohet një sëmundje autoimune në të cilën sistemi imunitar i trupit sulmon tiroiden. Ndërsa sëmundja përparon, gjëndra tiroide shpërndahet me kalimin e viteve. Sidoqoftë, sëmundja gjithashtu mund të ngecë. Masat holistike mund të arrijnë pikërisht atë: ngecjen dhe zhdukjen e simptomave të bezdisshme. Sëmundja nuk ka pse të çojë në sëmundje gjatë gjithë jetës dhe përdorim të vazhdueshëm të ilaçeve.

Tiroiditi Hashimoto - Inflamacioni kronik i tiroides

Tiroiditi Hashimoto - në tekstin e mëtejmë si Hashimoto - është një nga sëmundjet autoimune më të përhapura të kohës sonë. Ndikon në gjëndrën tiroide dhe është shkaku më i zakonshëm i hipotiroidizmit. Deri në 90 përqind të të gjithë pacientëve me hipotiroidizëm në të vërtetë besohet se janë të Hashimotos (3).


Simptomat e Hashimotos janë shumë të ndryshme. Nga palpitacionet tek pagjumësia deri tek ngrirja e vazhdueshme, plogështia, lodhja kronike dhe depresioni, Hashimoto mund të ketë pothuajse çdo shqetësim të mirëqenies.


Me Hashimoto, sistemi imunitar i trupit sulmon indet tiroide. Kjo çon në inflamacion dhe më në fund në një shpërbërje graduale të gjëndrës tiroide me kalimin e viteve. Ajo që mbetet është një tiroide e paoperueshme e bërë nga inde të vrara dhe një person i cili - nëse mbështetet në mjekësinë konvencionale - është i varur nga marrja e hormoneve tiroide në formë tabletash gjatë gjithë jetës së tij.


Gjatë rrjedhës së Hashimoto, gjithnjë e më pak hormone tiroide mund të formohen, gjë që çon në hipotiroidizëm. Meqenëse përparimi i Hashimoto është i përhershëm, simptomat e mbipunksionimit shfaqen gjithashtu në fillim gjatë një episodi. Sepse nëse një sasi veçanërisht e madhe e indeve tiroide shkatërrohet, hormonet e ruajtura në indin e shkatërruar të tiroides tani vërshojnë në qarkullimin e gjakut.


Alternimi i simptomave të mosfunksionimit dhe mbipunksionimit dhe kështu prania e një bollëku të tillë të simptomave të ndryshme dhe mbi të gjitha jo specifike e bën diagnozën e Hashimoto veçanërisht të vështirë për shumë mjekë.


Hashimoto - Diagnoza

Në Hashimoto, nëse një Hashimoto mendohet si shkaku i simptomave fare, dikush kërkon antitrupa në gjak në veçanti. Këto janë dy antitrupat tipikë të mëposhtëm Hashimoto:


  • TPO -AK (antitrupi i peroksidazës tiroide): Peroksidaza tiroide është një enzimë - e quajtur edhe peroksidaza e tiroides - që është e përfshirë në formimin e hormoneve tiroide. Antitrupat TPO tani sulmojnë pikërisht këtë enzimë. Vlerat e rritura të TPO-AK mund të gjenden në shumicën e të prekurve nga Hashimoto. Sidoqoftë, vlerat duhet të rriten masivisht. Vlerat e rritura pak nuk kanë kuptim.

  • TG-AK (antitrupi i tiroglobulinës): Tiroglobulina është një proteinë. Isshtë bërë në qelizat tiroide dhe është e përfshirë në prodhimin dhe ruajtjen e hormoneve tiroide. Ndërsa 90 përqind e të prekurve nga Hashimoto - thuhet - kanë ngritur vlerat e TPO -AK, vetëm rreth 50 përqind e të prekurve kanë rritur TG -AK.


Alsoshtë gjithashtu e mundur që vetëm një nga dy antitrupat të jetë i pranishëm. Në disa raste, TRAK gjithashtu ka vlera të ulëta:


  • TRAK (antitrupat e receptorit TSH): Vlerat e ngritura të TRAK janë veçanërisht një shenjë e sëmundjes autoimune të sëmundjes së Graves, e cila shoqërohet me një tiroide tepër aktive. TSH, një hormon i gjëndrës së hipofizës, i cili i thotë gjëndrës tiroide të prodhojë më shumë hormone tiroide për të stimuluar metabolizmin, normalisht i bashkëngjitet receptorëve TSH të qelizave tiroide. Nëse TRAK janë të pranishme, ato lidhen me receptorët e TSH dhe imitojnë efektet stimuluese të TSH atje - edhe nëse nuk kërkohen fare hormone tiroide. Kjo çon në një hipertiroidizëm patologjik.


Për të qenë në gjendje të vlerësoni ashpërsinë e nënfunksionimit që ndodh me Hashimoto, vlera e TSH si dhe fT3 (T3 falas) dhe fT4 (T4 falas) gjithashtu duhet të maten. Me vlerën TSH të Hashimotos në veçanti, ka luhatje masive, kështu që një vlerë prej 7 mU / l mund të matet gjatë një ekzaminimi dhe një vlerë prej 0.3 mU / l disa javë më vonë, e cila është për shkak të rrjedhës së sipërpërmendur të ndërprerë të Sëmundjes mund të gjurmohet prapa.


Detajet mbi diagnostikimin e hipotiroidizmit dhe vlerësimin e vlerave të gjakut si dhe një shpjegim të shumë termave (TSH, T3, T4, fT3, fT4) mund të gjenden në artikullin tonë Diagnostifikimi i hipotiroidizmit.


Problemi me antitrupat

Thuhet se rreth 10 përqind e popullsisë është e prekur nga një Hashimoto. Disa burime madje flasin për 20 përqind. Sidoqoftë, dikush shpesh referohet si një person i prekur i cili vetëm ka rritur nivelet e antitrupave në gjak dhe ende nuk tregon simptoma.


Por ka shumë situata në jetë në të cilat trupi mund të prodhojë antitrupat e duhur, p.sh. B. në pubertet, shtatzëni ose menopauzë, kështu që preferohet në kohët kur balanca hormonale është veçanërisht në trazira.


Një Hashimoto është ende larg nga e disponueshme. Kjo konfirmohet nga biopsitë, të cilat tregojnë përfundimisht se inflamacioni nuk duhet domosdoshmërisht të jetë i pranishëm edhe nëse antitrupat janë të pranishëm.


Dr. Berndt Rieger, për shembull - endokrinolog holistik - shkruan në librin e tij Hashimoto dhe Basedow - Trajtimi dhe shërimi i sëmundjeve të tiroides në mënyrë tërësore:


20 përqind e të gjitha grave që sapo kanë lindur kanë antitrupa mikrosomalë (MAK - tani quhet TPO -AK) në gjakun e tyre. Dhe nëse i kontrolloni këto vlera disa vjet më vonë, antitrupat janë zhdukur, pa asnjë terapi ".


Në të njëjtën kohë, ka shumë njerëz që bëjnë pelegrinazhin nga mjeku te mjeku me ankesa të paqarta - dhe Hashimoto i tyre ekzistues nuk është ekzaminuar apo njohur për vite me radhë. Nëse ekziston një dyshim për Hashimoto me një ekzaminim të mëvonshëm dhe nuk gjenden antitrupa, atëherë sigurisht që asnjë Hashimoto nuk do të diagnostikohet.


Problemi, megjithatë, është se edhe nëse Hashimoto është i pranishëm, mund të ndodhin faza në të cilat asnjë antitrup nuk është i dallueshëm në gjak. Pra, prania ose mungesa e antitrupave është larg të qenit prova përfundimtare se një Hashimoto është i pranishëm.


Faktori vendimtar këtu është ekzaminimi sonografik (ultratinguj) i gjëndrës tiroide në kombinim me, nëse është e nevojshme, rezultatet e një biopsie si dhe simptomat që mund të shfaqen si më poshtë:


Simptomat

Në Hashimoto, siç u shpjegua më lart - veçanërisht në vitet e para - fazat e mosfunksionimit mund të alternojnë me faza të mbipunksionimit. Simptomat e mbingarkesës gjatë një shpërthimi mund të përfshijnë:


  • rrahja e shpejte e zemres

  • Ritmi i zemrës në pushim të shpejtë

  • Probleme me gjumin dhe djersitje gjatë natës

  • Nervozizmi i brendshëm

  • Shtrëngimi i duarve

  • Humbje peshe me një oreks të mirë

  • nervozizëm


Meqenëse indet e shëndetshme dhe aktive të tiroides bëhen gjithnjë e më pak në planin afatgjatë, simptomat e mosfunksionimit shfaqen në periudha jo-rikthimi. Kjo perfshin B. kjo:


  • Ngrirje e vazhdueshme

  • Përtacia

  • Lodhje kronike me një nevojë të shtuar për gjumë në mënyrë që të jeni në gjendje të përballoni jetën e përditshme

  • kapsllëk

  • Dhimbje menstruale

  • Kolesterol i larte

  • Gjendja e depresionuar deri në depresion

  • Përqendrimi dhe çrregullimet e kujtesës

  • Humbja e flokëve dhe thonjtë e brishtë

  • Vetullat e holluara në të tretën e jashtme

  • Shtim në peshë pavarësisht se hani pak ushqim ose pak kalori

  • Lëkura e thatë, e plasaritur dhe me kruajtje

  • Edema (mbajtja e ujit në qepallat, fytyrën ose krahët dhe këmbët)

  • Dobësia dhe ngurtësimi i muskujve


Kushdo që përjeton këto dy komplekse simptomash në mënyrë alternative, por gjatë ekzaminimeve mjekësore i thuhet se të gjitha vlerat janë optimale, shpesh beson se ato janë gati për qelizën e mbushur. Por mos u shqetësoni, nuk varet nga ju, është e Hashimotos e kombinuar me injorancën e mjekut tuaj.


Sepse vlera e TSH - dhe shpesh vetëm kjo matet - mund të ndodhë të jetë në intervalin normal gjatë aktivitetit të saj lart e poshtë, nga të gjitha gjërat, gjatë matjes (11). Fatkeqësisht, antitrupat ende nuk janë kërkuar në mënyrë rutinore. Në këtë rast, i takon pacientit të këmbëngulë në diagnostifikim më intensiv.


Por si vjen sistemi imunitar me idenë se duhet të sulmojë gjëndrën tiroide?


Shkaqet e tiroiditit Hashimoto

Meqenëse asnjë sistem imunitar nuk është i njëjtë me tjetrin, pasi që çdo sistem imunitar ka pasur përvoja të ndryshme në jetën e tij të mëparshme dhe për këtë arsye çdo sistem imunitar reagon ndryshe ndaj stimujve të jashtëm, nuk mund të thuhet kurrë drejtpërdrejt se ky ose ai është shkaku i vetëm i Hashimotos Me


Sidoqoftë, ne tani dimë një numër faktorësh rreziku që mund të jenë ndër shkaqet e Hashimotos ose sëmundjeve të tjera autoimune:


  • stresi

  • Sindroma e zorrëve të rrjedhshme (Leaky Gut Syndrom)

  • gluten

  • Produktet e qumështit

  • Ushqimet goitrogjenike si B. Produktet e sojës dhe perimet e lakrës (por vetëm nëse hani shumë njërën ose tjetrën, p.sh. 2 deri në 3 litra qumësht soje plus tofu, kos soje, etj.)

  • Sëmundjet infektive, p.sh. B. me virusin Epstein-Barr

  • Mungesa e jodit ose mbidozimi i jodit

  • Mungesa e vitaminës D

  • Pabarazia hormonale

  • Ndotja toksike me p.sh. Merkur ne dhembe


Në vijim do të hyjmë në detaje mbi pikat individuale dhe do të shohim nëse ato në të vërtetë mund të konsiderohen si shkaqe për Hashimoto:


Stresi si shkaktar i tiroiditit Hashimoto

Sigurisht, faktorët e tjerë të përmendur më sipër gjithashtu mund të shkaktojnë reagime stresi në shumë njerëz. Sepse nëse gluteni nuk tolerohet por hahet gjithsesi, kjo çon në stres në trup. Po kështu, mungesa e substancave vitale ose një çrregullim i hormoneve e stresojnë organizmin.


Në këtë pikë, megjithatë, stresi nënkupton stres psikologjik, mbingarkesë që disa njerëz përjetojnë në jetën e tyre të përditshme profesionale ose private. Ju keni ndjenjën se nuk jeni më në gjendje të përballoni kërkesat. Thjesht nuk ka ditë të mjaftueshme për të bërë gjithçka që duhet bërë. Në të njëjtën kohë ju luftoni në fronte të ndryshme, duhet të pohoni veten, por nuk mund t’ia dilni, të vazhdoni të luftoni dhe të vazhdoni, por nuk mund të gjeni një zgjidhje dhe të ngeceni në moçalin e zakoneve dhe modeleve të sjelljes. Tani nëse ka një goditje - z. B. një përfundim, një vdekje, një aksident, sëmundje e rëndë e një fëmije ose të ngjashme - atëherë nuk mund të duroni më gjatë. Forcat po pakësohen dukshëm dhe në një moment ju ndiheni më afër djegies sesa maja e hundës tuaj.


Nuk është e pazakontë që një Hashimoto të shfaqet, një shenjë nga trupi se sa e djegur ndihet duke sulmuar dhe "djegur" gjëndrën e saj tiroide - qendra e forcës së saj jetësore. Tani nuk ka forcë për momentin-as për zënka me kolegët as me vjehrrën, as me partnerin apo fëmijët. Një shenjë se koha për një ndalesë emergjente është tejkaluar. Trupi vetë ka marrë përsipër frenimin emergjent.


Prandaj, çdo gjë që ju ka shkaktuar stres, hiqni shpejtësinë dhe presionin nga jeta juaj. Stresi dhe efektet e tij në trup janë shumë të nënvlerësuara. Sidoqoftë, stresi ka një efekt të drejtpërdrejtë në sistemin imunitar. Ai prish aftësitë vetërregulluese të sistemit imunitar dhe dëmton drejtpërdrejt barrierën e zorrëve, e cila vetëm mund të jetë një nxitës për një sëmundje autoimune (shiko pikën tjetër Sindromi i Grykës së Rrjedhshme). Por barrierat e tjera gjithashtu dobësohen gjatë periudhave të stresit, siç është pengesa gjaku-tru.


Sipas një studimi të botuar në 2011 në revistën Immunology And Allergy Clinics of America North, teknikat e relaksimit mund të kenë një efekt jashtëzakonisht pozitiv në sëmundjet autoimune (7). Studimet e mëtejshme treguan se deri në 80 përqind të të gjithë pacientëve që kanë një sëmundje autoimune kishin përjetuar nivele jashtëzakonisht të larta të stresit para fillimit të sëmundjes së tyre. Prandaj, çdo program terapeutik gjithëpërfshirës për proceset autoimune përfshin gjithmonë një menaxhim individual të stresit të përshtatur individualisht - qoftë për Hashimoto, artriti reumatoid ose çfarëdo problemi.


Zgjidhni një metodë që ju pëlqen: Yoga, Pilates, stërvitje autogjene, relaksim progresiv i muskujve sipas Jacobson, etj. Shkoni shumë në natyrë dhe lexoni libra që ju japin guxim, që ju motivojnë dhe që ju tregojnë se sa i madh mund të jeni ndikimin tuaj të dobishëm në trupin tuaj.


Sindroma e zorrëve të rrjedhshme si një nga shkaqet (Leaky Gut Syndrom)

Sindroma e zorrëve të rrjedhshme përshkruan një mukozë të zorrëve të përshkueshme. Mukoza e zorrëve është gjithmonë e përshkueshme, por vetëm për lëndët ushqyese të zgjedhura dhe substancat vitale. Në rastin e sindromës së zorrëve të rrjedhshme, mukoza e zorrëve bëhet aq e përshkueshme sa substancat nga zorrët që duhet të ishin nxjerrë me jashtëqitje, pra nuk duhet të përfundojnë fare në qarkullimin e gjakut, tani mund të hyjnë në qarkullimin e gjakut. Ju mund të gjeni detajet mbi Sindromën e Gutit të Rrjedhshëm këtu.


Kur substanca të tilla të huaja qarkullojnë në gjak, sistemi imunitar shkon në gatishmëri të lartë. Duhet të luftojë dhe neutralizojë vërshimin e këtyre substancave. Tani mund të ndodhë që sistemi imunitar të bëjë gabime. Nëse substancat e huaja depërtojnë ka proteina të tretura jo plotësisht (p.sh. nga produktet e grurit që përmbajnë gluten ose përbërësit e proteinave të qumështit) që janë të ngjashme në strukturë me strukturat e proteinave të trupit, atëherë sistemi imunitar mund të besojë kur shikon strukturat e këtyre trupit: armiku në pamje - dhe vetë pastaj fillon të shkatërrojë kundërshtarin e supozuar (14).


Nëse strukturat e trupit që i ngjajnë imazhit të armikut janë gjëndra tiroide, atëherë zhvillohet një Hashimoto - një model shpjegues.


Meqenëse sindroma e zorrëve të rrjedhshme mund të zhvillohet më mirë sa më e dëmtuar të jetë flora e zorrëve, nuk është për t'u habitur që studimet e mëparshme kanë treguar tashmë se si çrregullimet e florës intestinale mund të nxisin zhvillimin e sëmundjeve autoimune.


Gluteni si shkaktar i tiroiditit Hashimoto

Siç shpjegohet në pjesën e mësipërme, gluteni në sindromën e zorrëve të rrjedhshme mund të çojë në shfaqjen e një sëmundjeje autoimune. Ne kemi dhënë tashmë detaje specifike në lidhje me lidhjen gluten-Hashimoto këtu: Gluteni nxit sëmundjet autoimune


Kombinimi i sëmundjes Hashimoto dhe celiac është gjithashtu i zakonshëm (13). Sëmundja celiac është gjithashtu një proces autoimun në të cilin sistemi imunitar - sapo gluteni shfaqet në trup - jo vetëm që sulmon këtë, por edhe qelizat e veta të mukozës së zorrëve. Ka inflamacion të rëndë të zorrëve me simptomat përkatëse.


Por sëmundja celiac nuk është intoleranca e vetme ndaj glutenit. Tani dihet se ekziston edhe e ashtuquajtura intolerancë e glutenit e pavarur nga sëmundja celiac (zakonisht e referuar si ndjeshmëri ndaj glutenit ose intolerancë ndaj glutenit). Ne kemi shkruar për të këtu: Ndjeshmëria ndaj glutenit - Nuk ka më imagjinatë


Kjo formë e intolerancës ndaj glutenit përshkruan një intolerancë që mund të çojë në simptoma të ndryshme, por nuk ndodh pa autoimunitet të lidhur me zorrën. Kjo intolerancë ndaj glutenit gjithashtu mund të favorizojë një Hashimoto, të shkaktojë përkeqësimin e një Hashimoto ekzistues dhe të pengojë çdo përmirësim nëse ushqimet që përmbajnë gluten vazhdojnë të konsumohen.


Prandaj, një dietë pa gluten është një nga masat holistike në Hashimoto. Ju mund të lexoni se si mund të hani pa gluten, për shembull. B. këtu: Dieta pa gluten - e lehtë dhe e shijshme


Më mirë të shmangni produktet e qumështit

Produktet e qumështit lidhen më rrallë me Hashimoto. Sidoqoftë, studimet kanë treguar (dhe gjithashtu në praktikën e përditshme të atyre që preken) se një dietë pa qumësht shpesh ndihmon në përmirësimin e simptomave. Tani, një studim tjetër i ri zbuloi se produktet e qumështit pengojnë hormonet tiroide.


Meqenëse të dyja pa gluten dhe pa qumësht zakonisht hahen në të njëjtën kohë, nuk mund të thuhet nëse është një, tjetri ose varianti i kombinuar që është i dobishëm, kështu që është më mirë që secili person në fjalë të testojë me kujdes lloj diete për ta e cila është ideale.


Sepse jo vetëm që varet nëse ky apo ai ushqim konsiderohet në përgjithësi një faktor rreziku për Hashimoton, por gjithashtu varet nga cili ushqim mund të përfaqësojë një faktor rreziku për JU. Pra varet nga intoleranca, ndjeshmëritë, intolerancat, alergjitë etj të individit, cilat ushqime duhen shmangur më mirë dhe cilat mund të hahen pa probleme.


Soja dhe lakra shkaktojnë tiroiditin e Hashimotos?

Perimet e sojës dhe lakrës shpesh akuzohen se janë të ashtuquajturat goitrogens. Goitrogens janë ushqime që thuhet se pengojnë prodhimin e hormoneve tiroide dhe çojnë në rritjen e strumës.


Ne tashmë kemi shpjeguar në detaje këtu (soja dhe tiroidja) se ky nuk është rasti nëse produktet e sojës nuk konsumohen më shumë ose si ushqim i vetëm. Isshtë e ngjashme me perimet efektive të goitrogjenit. Çdokush që nuk jeton vetëm me lakër nuk ka asgjë për t'u frikësuar, siç e kemi shpjeguar në detaje këtu nën pikën 4.


Gjithashtu në lidhje të drejtpërdrejtë me Hashimoto nuk ka asnjë indikacion se produktet e sojës - në sasi normale të konsumit dhe jashtë foshnjërisë - mund të shkaktojnë Hashimoto.


Një studim i vitit 1990 (2) tregon se foshnjat që marrin formulë foshnjore me bazë soje kanë më shumë gjasa të zhvillojnë Hashimoto sesa foshnjat që ushqehen me gji. Në lidhjen e mësipërme ne tashmë shpjeguam se kjo nuk është çudi. Sepse foshnjat kanë nevojë për qumësht gjiri dhe jo fasule! Soja nuk është një ushqim i plotë ose ushqim për fëmijë!


Një studim tjetër i sojës Hashimoto u botua në 2015 (1). Sidoqoftë, vetëm një rast rasti: Një grua 37-vjeçare aziatike kishte vlera normale të tiroides dhe papritmas një vit më vonë ajo ishte nën aktiv (një vlerë e rritur e TSH dhe një vlerë e ulët fT4). Ekzaminimet e mëtejshme treguan rritje të niveleve të antitrupave, të cilat së bashku me simptomat përkatëse çuan në një diagnozë Hashimoto.


U zbulua se pacienti kishte filluar të konsumonte qumësht soje një vit më parë dhe kishte pirë një litër qumësht soje në ditë për 12 muajt e fundit. Sidoqoftë, u zbulua gjithashtu një infeksion i hepatitit B, i cili gjithashtu mund të shkaktojë një Hashimoto. Në rastin aktual, megjithatë, kjo ishte shumë kohë më parë, kështu që u përjashtua si shkak.


Pacienti së pari mori levotiroksinë (një preparat i hormoneve tiroide) dhe hoqi dorë nga pirja e qumështit të sojës. Gjatë vitit pasardhës, nivelet e saj tiroide u kthyen në normale në pjesën më të madhe - dhe mbetën në kufijtë normalë (përveç nivelit të antitrupave) edhe pas ndërprerjes së hormoneve. Pacienti vështirë se kishte ndonjë simptomë për t'u ankuar.


Përfundim: Produktet e sojës nuk duhet të shmangen në Hashimoto, siç pretendohet shpesh. Thjesht nuk duhet t’i hani me tepri. Por kushdo që e ka bërë pikërisht këtë deri më tani (p.sh. 1 litër qumësht soje në ditë ose të ngjashme) dhe ka marrë një diagnozë Hashimoto, në të ardhmen duhet të zvogëlojë konsumin e tyre të sojës në një nivel të tolerueshëm ose ta ndalojë përkohësisht plotësisht.


Sëmundjet infektive

Ndonjëherë një Hashimoto ose një sëmundje tjetër autoimune ndodh pas një infeksioni. Hashimoto është diagnostikuar veçanërisht shpesh me ethet e gjëndrave të Pfeiffer tek të prekurit. Borrelioza, Helicobacter pylori, Yersinia enterocolitica (8, 12), hepatiti C, herpesi, shytat (9) dhe madje edhe gripi mund të hapin rrugën për Hashimoto.


Dr. Nikolas Hedberg - ekspert Hashimoto - shpjegon:


Virusi Epstein-Barr (EBV) zakonisht infektohet në moshë të re. Virusi lehtë mund të z. B. transmetohet nëpërmjet puthjes. Njëri vuan nga ethet e gjëndrave, e cila shoqërohet me lodhje të rëndë dhe nyje limfatike të fryra, nganjëherë për javë të tëra derisa sistemi imunitar ta mposhtë sëmundjen dhe dikush është imun ndaj tij për gjithë jetën.


Njerëzit me Hashimoto, megjithatë, duket se kanë një defekt gjenetik në qelizat imune që normalisht janë në gjendje të luftojnë pikërisht këtë EBV. EBV pastaj mund të riaktivizohet në një moment më vonë në gjëndrën tiroide dhe të shkaktojë procese autoimune atje. Autoimuniteti do të zgjasë për aq kohë sa EBV nuk luftohet ".


Meqenëse EBV është një virus për të cilin nuk ka terapi të drejtpërdrejtë, mjekësia konvencionale është mjaft e pafuqishme këtu. Në naturopati, megjithatë, masat e mëposhtme kryhen për të dëbuar EBV nga trupi, p.sh. B. Dozat e vitaminës C, selenit, ekstraktit reishi, kurkumin dhe zink. Shtë interesante që seleni zakonisht përshkruhet për Hashimoto gjithsesi dhe gjithashtu çon në përmirësime në disa pacientë - ndoshta edhe sepse dobëson EBV.


Ju mund të kontrolloni nëse keni një infeksion EBV me një test gjaku tek mjeku juaj.


Mbidozimi ose mungesa e jodit në tiroiditin e Hashimotos

Dihet që mungesa e jodit mund të nxisë hipotiroidizmin (19). Një tepricë e jodit gjithashtu nuk është e dëshirueshme - të paktën sipas disa studimeve që tregojnë se një furnizim tepër i qëllimshëm i jodit mund të rrisë ndjeshëm rrezikun e zhvillimit të një Hashimoto. Në Dhjetor 2016, për shembull, u lexua në Journal of Autoimmunity (20) se rritja e incidencës së Hashimoto -s në disa raste mund të shpjegohet edhe me konsum të tepërt të jodit.


Studiuesit gjetën të njëjtën gjë në janar 2017 (sa më shumë jod të konsumonin fëmijët, aq më i lartë ishte rreziku i tyre për të zhvilluar Hashimoto) dhe botuan studimin e tyre (18) në Indian Journal of Endocrinology & Metabolism. Dhe gjithashtu profesori Dr. med Jürgen Hengstmann, mjek për mjekësi të brendshme në Berlin, thotë se Hashimoto në thelb do të ishte një sëmundje jashtëzakonisht e rrallë nëse nuk do të ishte jodizimi i përhapur i ushqimit tonë. Ai këshillon abstenim ekstrem dhe të menjëhershëm të jodit nëse diagnostikohet Hashimoto.


Në kontrast me këtë janë pikëpamjet e mjekëve amerikanë Brownstein, Abraham dhe Flechas që sasi të mëdha të jodit në formën e p.sh. B. Rekomandoni zgjidhjen e Lugol (deri në 50 mg në ditë për disa muaj) dhe quani jodin pothuajse një lloj ilaçi për një sërë sëmundjesh. I ashtuquajturi protokoll i dozës së lartë të jodit gjithashtu thuhet se është i dobishëm me Hashimoto, pasi ndihmon në shërimin e tiroides së sëmurë.


Sidoqoftë, ka disa masa sigurie që duhen marrë parasysh këtu. Për shembull, theksohet vazhdimisht se mungesa e jodit duhet së pari të provohet para se të merrni doza të larta jodi, se është gjithashtu thelbësore të filloni me doza të vogla që mund të rriten ngadalë dhe se gjithashtu duhet të konsumoni shumë substanca të tjera jetësore në të njëjtën kohë, siç është z. B. Vitaminat A, B, C dhe D, CoEnzyme Q10, magnez, acide yndyrore, selen dhe hekur. Për më tepër, është shumë e rëndësishme të mos merrni jod në asnjë rrethanë ndërsa jeni në një shtytje, domethënë një Hashimoto aktiv.


Ne në Qendrën për Shëndetin nuk rekomandojmë terapi me jod me doza të larta, veçanërisht jo vetëm. Nëse jeni të interesuar për këtë, është mirë që të gjeni një terapist që ka përvojën e duhur terapeutike. Nëse doni të mësoni më shumë rreth terapisë me jod për momentin, ju rekomandojmë librin "Jodi - Çelësi i Shëndetit" nga Kyra Hoffmann dhe Sascha Kauffmann.


Në thelb, nga këndvështrimi ynë, duhet t'i kushtohet vëmendje një furnizimi normal (!) Jodi me Hashimoto. Sepse jodi nuk është i rëndësishëm vetëm për gjëndrën tiroide, por edhe për organet e tjera. Ne kemi shpjeguar këtu se si mund të furnizoni sasinë e nevojshme të jodit përmes një diete natyrale (jo shumë dhe jo shumë pak): Mbuloni natyrshëm kërkesën tuaj për jod.


Jini të vetëdijshëm për mungesën e vitaminës D

Mungesa e vitaminës D mund të jetë gjithashtu një faktor kryesor në zhvillimin e Hashimotos. Sepse vitamina D është një kofaktor për shfrytëzimin e jodit. Mungesa e vitaminës D mund të përkeqësojë gjithashtu mungesën e jodit, sepse tani edhe pak jod që është në dispozicion nuk mund të përdoret më siç duhet.


Prandaj, korrigjimi i mungesës së vitaminës D mund të përmirësojë qartë mirëqenien e Hashimotos. Në një studim (16) nga shtatori 2015, për shembull, niveli i vitaminës D i 218 pacientëve Hashimoto (mosha mesatare 37 vjeç) u kontrollua dhe një mangësi u gjet në 186 (nën 30 ng / ml). Shtë interesante, sa më e madhe të jetë shkalla e mungesës së vitaminës D, aq më të larta janë nivelet e antitrupave TPO tek pacientët.


Subjektet me mungesë të vitaminës D tani morën - në varësi të vlerës fillestare - midis 1,200 dhe 4,000 IU të vitaminës D3 për 4 muaj dhe përjetuan një rënie të konsiderueshme në nivelet e tyre të antitrupave TPO (me 20.3 përqind) gjatë këtyre 4 muajve.


Dr. Datis Kharrazian shkruan në librin e tij Hashimoto Hypothyroidism and Treating Hashimoto ndryshe se 90 përqind e atyre pacientëve me një sëmundje tiroide autoimune gjithashtu vuajnë nga një defekt i veçantë gjenetik dhe për këtë arsye nuk mund të përpunojnë edhe vitaminën D. Ju mund ta thithni vitaminën D, por problemi është tek receptorët e vitaminës D, të cilët sigurojnë që vitamina të hyjë në qelizë dhe jo vetëm të notojë boshe në gjak.


Në pacientët Hashimoto, prandaj, edhe një nivel mjaft normal i vitaminës D mund të matet - dhe megjithatë qelizat e tyre vuajnë nga një mungesë e vitaminës D. Dr. Prandaj Kharrazian rekomandon synimin për doza më të larta të vitaminës D me Hashimoto që janë në rangun e sipërm normal.


Si mund të matni nivelin tuaj të vitaminës D (në një test në shtëpi), si e gjeni dozën e duhur të vitaminës D për ju dhe si merret vitamina D, ne kemi shpjeguar këtu: Vitamina D - marrja e duhur


Pabarazia hormonale si shkak i tiroiditit Hashimoto

Çrregullimet hormonale si B. një dominim i estrogjenit mund të favorizojë zhvillimin e një Hashimoto, kjo është arsyeja pse sëmundja është kaq e popullarizuar në kohë të trazirave hormonale.


Nëse trupi dominohet nga estrogjeni, niveli i estrogjenit në trup është shumë i lartë në raport me progesteronin. Mbizotërimi i estrogjenit mund të shfaqet në simptoma të ngjashme ngatërruese dhe jospecifike si vetë Hashimoto, kjo është arsyeja pse gratë me Hashimoto shpesh futen në sirtar "këto do të jenë hormonet".


Po, mund të jenë hormonet, por jo vetëm hormonet seksuale, por edhe hormonet tiroide, të cilat meqë ra fjala të dyja punojnë në bashkëpunim shumë të ngushtë, siç e kemi diskutuar tashmë këtu (Tiroide joaktive - Shkaqet), ku janë kontraceptivët hormonalë duhet të listohet një nga shkaqet e një Hipotiroidizmi.


Në PCOS (sindroma e vezoreve policistike) - një çrregullim i zakonshëm hormonal në gratë edhe më të reja - Hashimoto është proporcionalisht më i zakonshëm sesa në gratë e shëndetshme. Me PCOS nënkupton marrjen e masave holistike për të kapërcyer PCOS në mënyrë që të minimizohet rreziku Hashimoto: PCOS - masa holistike


Ndotja toksike p.sh. me merkur

Ekspozimi ndaj toksinave mjedisore, p.sh. B. Merkuri mund të rrisë rrezikun tuaj për Hashimoto dhe sëmundje të tjera autoimune. Detajet mund të gjenden këtu (sëmundjet autoimune të shkaktuara nga merkuri) dhe këtu (merkuri: shkaku i hipotiroidizmit).


Pra, çfarë saktësisht mund të bëni në Hashimoto? Dhe çfarë do të bëjë mjeku juaj kur të kuptojnë që keni Hashimoto?


Tiroiditi i Hashimotos nga perspektiva e mjekësisë konvencionale

Nga pikëpamja konvencionale mjekësore, Hashimoto nuk është i shërueshëm, por lehtësisht i shërueshëm - domethënë me hormonet sintetike të tiroides dhe, nëse është e nevojshme, administrimin e selenit. Dhe kjo do të thotë që opsionet e trajtimit mjekësor konvencional të Hashimotos do të ishin të shterura.


Shtë interesante që mjekësia konvencionale në Hashimoto - një sëmundje e sistemit imunitar - injoron sistemin imunitar. Normalisht, sëmundjeve autoimune u jepet sistemi imunitar që shtyp kortizonin, të cilin Hashimoto e konsideron si një qasje tepër agresive.


Mjekësia konvencionale nuk bën asgjë më shumë sesa të shikosh gjëndrën tiroide dhe të shikosh se si zbret. Sa më shumë tiroide që shkatërrohet përfundimisht, aq më shumë hormone tiroide i duhen pacientit. Detyra e vetme që mjeku ortodoks e sheh vetë në një Hashimoto është pra përshtatja e dozës së hormonit tiroide në shkallën e shkatërrimit të gjëndrës tiroide.


Meqenëse sëmundja përparon në faza dhe pacienti mund të luhatet midis fazave mbi dhe nën funksion, domethënë ndonjëherë më shumë, ndonjëherë më pak hormone, gjetja e dozës së duhur të hormoneve nuk është aq e lehtë.


Por mjeku tashmë është i lumtur kur hormonet e përshkruara çojnë në vlerat e gjakut që - veçanërisht në lidhje me vlerën e TSH - janë mjaft normale. Atëherë ai nuk sheh më nevojë për veprim.


Si është pacienti është i një rëndësie dytësore, nëse është me interes. Sepse nuk është e pazakontë që pacienti të vazhdojë të vuajë nga një sërë simptomash - edhe kur vlerat e gjakut duket se janë në rregull. Më së shumti ai mund të llogarisë në barna të mëtejshme që shtypin simptomat individuale, të tilla si B. Antidepresantët kundër luhatjeve të humorit ose statinat kundër niveleve të larta të kolesterolit.


Sidoqoftë, ju lutemi mos u habitni që mjeku juaj nuk kujdeset për nivelet tuaja të vitaminës D, zorrët tuaja, dhe sigurisht jo dietën tuaj. Ai mund t'ju paralajmërojë për jodin. Të gjitha aspektet e tjera zakonisht nuk i përkasin repertorit të tij. Shpresojmë, përjashtimet do të dëshmojnë rregullin!


Kur terapia mjekësore konvencionale nuk ndihmon

Por pse shumë pacientë ndiejnë asgjë, por jo rehat me trajtimin konvencional standard Hashimoto?


Kjo mund të ketë shumë arsye:


  • Hormonet janë të përshkruara në dozën e gabuar për pacientin individual - prandaj pacienti nuk është "përshtatur" në mënyrë korrekte.

  • Pacienti do të ketë nevojë për një shtesë hormoni. Përgatitjet e pastra T4 ende përshkruhen shumë shpesh (p.sh. levotiroksina), megjithëse disa njerëz do të kishin më shumë nevojë për preparate të përziera T3 / T4 ose ndoshta një preparat natyral të hormoneve - ne kemi raportuar tashmë për këtë këtu: Hipotiroidizmi - Terapia

  • Pacienti ka sëmundje të tjera shoqëruese që nuk u zbuluan sepse për çdo simptomë fajësohej ajo e Hashimotos.

  • Pacienti ka mangësi të rënda ushqyese që parandalojnë përmirësimin e mirëqenies Hashimoto dhe të përgjithshme.

  • Rregullimi i sistemit imunitar harrohet: hormonet e përshkruara rregullojnë nivelin e hormoneve në gjak. Sidoqoftë, kjo nuk e bën tiroide të shëndetshme për një kohë të gjatë - dhe as sistemi imunitar i drejtuar keq.


Hormonet e përshkruara sigurojnë vetëm që gjëndra tiroide të lehtësohet, domethënë nuk ka më nevojë të prodhojë hormone. Një tiroide joaktive nuk sulmohet më nga sistemi imunitar në të njëjtën mënyrë si një tiroide aktive.


Për këtë arsye, pacientët me Hashimoto nuk këshillohen të marrin jod. Sepse jodi do të aktivizonte gjëndrën tiroide - dhe një gjëndër tiroide aktive është po aq motivuese për sistemin imunitar të një të sëmuri nga Hashimoto sa një vrapues për një qen të papërdorur.


Por çfarë mund të bëhet për të qetësuar sistemin imunitar tepër aktiv? Çfarë mund të bëhet për t'i mundësuar organizmit të sjellë veten në një ekuilibër të shëndetshëm? Çfarë mund të ndalojë procesin autoimun?


Masat e mundshme holistike

Para së gjithash, faktorët e listuar më lart nën "Shkaqet" sugjerojnë masat e nevojshme në Hashimoto:


  • Stresi: Eliminoni stresin e dëmshëm me teknika të mira të menaxhimit të stresit dhe relaksimit (shikoni opsionet më lart)

  • Sindroma e zorrëve të rrjedhshme: Masa që shërojnë zorrët, rigjenerojnë mukozën e zorrëve dhe ndërtojnë florën e zorrëve.

  • Gluten: Praktikimi i një diete pa gluten

  • Produktet e qumështit: testimi nëse një dietë pa qumësht është e dobishme

  • Ne kemi përshkruar forma të tjera të të ushqyerit që mund të jenë të dobishme me Hashimoto në artikullin tonë mbi dietën e duhur në Hashimoto.

  • Ushqimet goitrogjene: Nëse keni konsumuar produkte soje me tepri, zvogëloni ato në aspektin e sasisë

  • Sëmundjet infektive: Le të sqarojmë nëse sëmundjet infektive të së kaluarës janë ende aktive

  • Mungesa e jodit ose mbidozimi i jodit: Shmangni një gjë si tjetrën, sigurohuni që të ketë një furnizim adekuat të jodit

  • Mungesa e vitaminës D: Matni nivelet e vitaminës D dhe korrigjoni një mangësi ose rrisni më tej një nivel të ulët normal

  • Çrregullimet hormonale: Kontrolloni nëse një dominim estrogjeni ose çrregullime të tjera hormonale janë të pranishme (me mjekun ose me një test pështymë në shtëpi) dhe korrigjoni ato; Shmangni prishësit endokrin (substanca hormonale aktive nga mjedisi, p.sh. plastifikues)

  • Ndotja toksike me z. B. Merkuri: Nëse ka një ngarkesë toksike, kryeni një shkarkesë; Sigurisht, ju gjithashtu duhet të shmangni stimuluesit e zakonshëm, si p.sh B. Duhan, cigare elektronike, alkool dhe ëmbëlsira me sheqer të lartë dhe pije të buta.


Masat e mëtejshme holistike dhe naturopatike në Hashimoto janë si më poshtë:


Sqaroni KPU në Hashimoto

KPU qëndron për kriptopirrolurinë. Shtë një çrregullim metabolik nga i cili shumë njerëz vuajnë, por as nuk e dinë. Me KPU një është i prirur për sëmundje kronike, duke përfshirë: edhe për sëmundjet kronike të tiroides. Nëse KPU korrigjohet, atëherë ankesat kronike gjithashtu mund të trajtohen shumë më lehtë. Prandaj, në rastin e sëmundjeve kronike - pavarësisht nga lloji - së pari duhet të kontrolloni nëse ka një KPU.


Mbani një sy në nivelet e sheqerit në gjak

Në Hashimoto, hani pa karbohidrate të izoluara në çdo rast. Ky grup përfshin ushqime të bëra nga ekstrakt mielli (miell i bardhë), oriz i lëmuar dhe të gjitha ushqimet që përmbajnë sheqer tryezë ose lloje të tjera të sheqerit industrial në çdo formë.


Sepse të gjitha këto ushqime shumë të koncentruara, të pasura me karbohidrate çojnë në luhatje të sheqerit në gjak, të cilat bëjnë një tendosje në gjëndrat mbiveshkore, të cilat nga ana e tyre pengojnë funksionin e gjëndrrës së hipofizës. Një gjëndër e hipofizës e penguar, megjithatë, ka një efekt negativ në gjëndrën tiroide.


Luhatjet në sheqerin në gjak gjithashtu nxisin proceset inflamatore kronike në trup, të cilat natyrisht duhet të shmangen në çdo rast në rastin e sëmundjeve inflamatore siç është Hashimoto.


Selen në tiroiditin e Hashimotos

Elementi gjurmë selen është shoqëruar me shëndetin e tiroides për shumë vite, sepse indet tiroide në veçanti përmbajnë një përqendrim të lartë të selenit (5). Në Hashimoto, seleni tani rekomandohet në mënyrë rutinore nga endokrinologu ose mjeku i familjes për të shoqëruar marrjen e hormoneve tiroide. Doza e zakonshme ditore është 200 μg.


Thuhet se seleniumi mund të zvogëlojë numrin e antitrupave dhe dozën e kërkuar të hormoneve tiroide në Hashimoto (15). Situata e studimit për këtë është e paqëndrueshme. Sidoqoftë, meqenëse ka gjithmonë indikacione për një ndikim pozitiv të elementit gjurmë në tiroide dhe nuk ka efekte anësore të padëshirueshme kur merren siç duhet, një provë me selen është padyshim e vlefshme.


Në një përmbledhje të vitit 2014 (European Thyroid Journal) (17), për shembull, doli se në një nga studimet e ekzaminuara, 200 μg selenit natriumi (selen inorganik) çoi në një përmirësim të ndjeshëm të mirëqenies. Në tre studime të tjera, subjektet morën 200 μg selenomethionine (selen organik) dhe ishin në gjendje të ulnin nivelet e antitrupave të tyre - me 40 përqind, krahasuar me vetëm 10 përqind në grupin e placebo.


Kur merrni selen, mos harroni se seleniti i natriumit nuk duhet të merret së bashku me vitaminë C ose ushqime të pasura me vitaminë C, pasi përndryshe vitamina C e çaktivizon selenin. Intervali midis suplementeve të vitaminës C dhe ushqimeve të pasura me vitaminë C në mënyrë ideale duhet të jetë disa orë. Vitamina C nuk është problem me selenat natriumi ose komponimet organike të selenit. Suplementet e selenit merren më së miri me stomakun bosh, 10 deri në 30 minuta para një vakt.


Furnizimi me vitamina B

Sigurohuni që të keni një furnizim të mirë të kompleksit të vitaminës B, veçanërisht vitaminës B12 dhe vitaminës B1. Në një studim klinik të botuar në Gazetën e Mjekësisë Alternative dhe Plotësuese, tre pacientë me Hashimoto, të cilët vuanin veçanërisht nga lodhja kronike, morën 600 mg vitaminë B1 çdo ditë - dhe u larguan nga lodhja e tyre pas vetëm disa ditësh. Sidoqoftë, 600 mg është sigurisht një sasi jashtëzakonisht e lartë nëse shikoni kërkesën zyrtare të vitaminës B1 prej 1 deri në 1.3 mg në ditë. Prandaj, duhet të diskutoni për doza të tilla të larta me mjekun tuaj ose praktikuesin alternativ.


Studimet kanë treguar gjithashtu se shumë pacientë me Hashimoto kanë mungesë të vitaminës B12 (21) - një gjendje që vetëm mund të çojë në gjendje depresive, përqendrim të dobët dhe kujtesë të dobët.


Eliminimi i deficiteve të substancave vitale

Sigurisht, të gjitha deficitet e tjera të substancave vitale duhet gjithashtu të korrigjohen nëse ato ekzistojnë. Por edhe një dietë e shëndetshme e pasur me substanca vitale, e cila duhet të zbatohet në çdo rast, do të sigurojë shumë substanca vitale që i kishit konsumuar më parë në sasi shumë të vogla, të tilla si: B. vitamina C, vitamina E, acidi folik, karotenet, magnezi dhe substancat dytësore të bimëve.


Ju gjithashtu duhet t'i kushtoni vëmendje hekurit (njerëzit e prekur nga Hashimoto shpesh vuajnë nga mungesa e hekurit) dhe një furnizim të plotë të acideve yndyrore omega-3. Acidet yndyrore Omega -3, së bashku me vitaminën D, janë të përfshira në rregullimin e sistemit imunitar - dhe kjo është pikërisht ajo që duhet arritur në një sëmundje autoimune:


Rregullimi i sistemit imunitar

Si një nga ekspertët e paktë të tiroides, Dr. Datis Kharrazian nuk ka të bëjë vetëm me gjëndrën tiroide dhe jo vetëm për deficitet e substancave vitale ose ushqimin e mirë, por veçanërisht për sistemin imunitar.


Ai bën dallimin midis dominimit TH-1 dhe TH-2. Për shkak se sistemi imunitar përbëhet - në mënyrë të përafërt - nga dy pjesë. Nëse njëri mbizotëron, ju jeni TH-1 dominues, nëse tjetri mbizotëron, ju jeni TH-2 dominues. Qëllimi tani duhet të jetë vendosja e dy pjesëve në ekuilibër, gjë që do të zvogëlonte përsëri reagimin e tepërt imunitar në proceset autoimune.


Por si vjen ky dominim TH-1 ose TH-2?


Ekzistojnë dy nënspecie të të ashtuquajturave qeliza ndihmëse T - një grup specifik i qelizave mbrojtëse - qelizat TH1 dhe qelizat TH2. Ato diferencohen në bazë të substancave të tyre të ndryshme lajmëtare (citokinat), të cilat i lëshojnë në mënyrë që të aktivizojnë qelizat e tjera imune.


  • Qelizat TH1 lëshojnë interferon-gama, por edhe IL-2 (interleukin-2), IL-12 dhe faktorin e nekrozës tumorale alfa (TNFa). Qelizat TH1 janë veçanërisht aktive në infeksionet bakteriale dhe virale, por shpesh edhe në ato të Hashimotos.

  • Qelizat TH2 sekretojnë IL-4, IL-5, IL-10 dhe IL-13. Këto qeliza janë veçanërisht aktive në rastin e alergjive dhe infeksioneve parazitare.


Si e kuptoni nëse jeni dominues TH-1 apo dominues TH-2? Për këtë qëllim, substancat e dërguara përcaktohen në një test gjaku. Flisni me mjekun tuaj.


Nëse jeni TH-1 dominues (që mesa duket është rasti me shumicën e pacientëve me Hashimoto), atëherë ju mbështesni anën TH-2 të sistemit imunitar-dhe anasjelltas.


Me dominimin TH-1, ana TH-2 mund, sipas Dr. Kharrazian et al. Forconi me mjetet e mëposhtme:


  • Resveratrol

  • Ekstrakt i lëvores së pishës

  • Likopeni

  • Ekstrakt çaji jeshil


Në rastin e dominimit TH-2, këto mjete mund të përdoren për të forcuar anën TH-1:


  • Jamball

  • Balsam limoni

  • Echinacea

  • Kërpudha Maitake


Doza dhe lloji i aplikimit duhet të diskutohen me një mjek naturopat ose holistik. Për më shumë detaje, ju rekomandojmë të lexoni librin e Dr. Leximi i Kharrazian (trajtimi i hipotiroidizmit dhe Hashimoto ndryshe).


Masat holistike

Me kaq shumë informacion dhe këshilla, ju as nuk mund të dini se si dhe ku të filloni. Shtë e rëndësishme që të mos zbatoni të gjitha këshillat menjëherë, domethënë të merrni të gjitha shtesat ushqimore menjëherë, të filloni një detoksifikim në të njëjtën kohë dhe të ndryshoni dietën tuaj me 180 gradë.


Nga ana tjetër, vazhdoni ngadalë. Kur të keni zgjedhur suplementet që ju nevojiten, merrni vetëm një për tani. Ju merrni të dytën nga dita e katërt. Me të tretën, ju prisni edhe tre ditë të tjera, e kështu me radhë. Në këtë mënyrë, organizmi juaj ngadalë mund të mësohet me çdo gjë të re. Nëse një prej mjeteve juridike nuk tolerohet, ju gjithashtu mund të caktoni intolerancën më shpejt.


Nëse nuk e dini saktësisht se si të zbatoni më së miri një ndryshim në dietë në Hashimoto, ne rekomandojmë trajtimin katër-javor të detoksifikimit nga natyra efektive. Gjatë kësaj kohe do të mësoni se si mund të hani një dietë të shëndetshme, të shëndetshme, të tepërt me bazë, vegane dhe të pasura me substanca vitale në një mënyrë të thjeshtë. Mund të mësoni më shumë rreth detoksifikimit këtu: Detoksifikimi


Ju urojmë një fillim të mbarë në shëndetin tuaj.

 

Burimet e artikullit:

  • Hashimoto Thyreoiditis – Ganzheitliche Massnahmen - Zentrum der Gesundheit

  • (1) Hong-bo Ma, Liping Li, A case report: Soy milk a possible cause of Hashimoto's thyroiditis, Mrz 2015, BioMedicine, (Ein Fallbericht: Sojamilch eine mögliche Ursache von Hashimoto Thyreoiditis)

  • (2) Fort P et al., Breast and soy-formula feedings in early infancy and the prevalence of autoimmune thyroid disease in children. J Am Coll Nutr, April 1990, (Muttermilch und Sojamilchsäuglingsnahrung in früher Kindheit und das Auftraten der autoimmunen Schilddrüsenerkrankung bei Kindern)

  • (3) Amino N, Autoimmunity and hypothyroidism, Baillire's Clinical Endocrinology and Metabolism, August 1988, (Autoimmunität und Hypothyreose)

  • (4) Stojanovich L et al, Stress as a trigger of autoimmune disease., Autoimmunity Reviews, 2008 Jan;7(3):209-13, (Stress als Auslöser von Autoimmunkrankheiten)

  • (5) Drutel A et al, Selenium and the thyroid gland: more good news for clinicians., Clinical Endocrinology, 2013 Feb;78(2):155-64, (Selen und die Schilddrüse: weitere gute Nachrichten für Kliniker)

  • (6) Constantini A et al, Thiamine and Hashimoto's thyroiditis: a report of three cases., Journal of Alternative and Complementary Medicine, 2014 Mar;20(3):208-11, (Thiamin und Hashimoto-Thyreoiditis: Ein Report von drei Fällen)

  • (7) McCray CJ et al, Stress and autoimmunity., Immunology and Allergy Clinics of North America, 2011 Feb;31(1):1-18, (Stress und Autoimmunität)

  • (8) Petru G et al, Antibodies to Yersinia enterocolitica in immunogenic thyroid diseases, Acta Medica Austriaca, 1987;14(1):11-4, (Antikörper gegen Yersinia enterocolitica bei immunogenen Schilddrüsenerkrankungen)

  • (9) Desailloud R et al, Viruses and thyroiditis: an update, Virology Journal, 2009; 6: 5, (Viren und Thyreoiditis: Ein Update)

  • (10) Fasano A et al, Mechanisms of Disease: the role of intestinal barrier function in the pathogenesis of gastrointestinal autoimmune diseases, Nature Clinical Practice Gastroenterology & Hepatology, (2005) 2, 416-422, (Krankheitsmechanismen: Die Rolle der Darmbarrierefunktion in der Pathogenese von gastrointestinalen Autoimmunerkrankungen)

  • (11) Doi SAR et al, TRH Stimulation When Basal TSH is Within the Normal Range: Is There Sub-Biochemical Hypothyroidism?, Clinical Medicine & Research, 2007 Oct; 5(3): 145-148, (TRH-Stimulierung wenn TSH basal im normalen Bereich liegt: Gibt es eine subbiochemische Hypothyreose?

  • (12) Chatzipanagiotou S et al, Prevalence of Yersinia plasmid-encoded outer protein (Yop) class-specific antibodies in patients with Hashimotos thyroiditis, Clinical Microbiology and Infection, Mrz 2001, (Prävalenz von Yersinia-Plasmidkodierten usseren Protein (Yop) klassenspezifischen Antikörpern bei Patienten mit Hashimoto-Thyreoiditis)

  • (13) Hadithi M et al, Coeliac disease in Dutch patients with Hashimotos thyroiditis and vice versa, World Journal of Gastroenterology, 2007 Mar 21;13(11):1715-22, (Zöliakie bei niederländischen Patienten mit Hashimoto-Thyreoiditis und umgekehrt)

  • (14) Fasano A, Leaky gut and autoimmune disease, Clinical Reviews in Allergy & Immunology, 2012 Feb;42(1):71-8, (Leaky Gut-Syndrom und Autoimmunkrankheiten)

  • (15) Ventura M et al, Selenium and Thyroid Disease: From Pathophysiology to Treatment, International Journal of Endocrinology, 2017;2017:1297658, (Selen und Schilddrüsenerkrankung: Von der Pathophysiologie bis zur Behandlung)

  • (16) Mazokopakis EE, Is vitamin D related to pathogenesis and treatment of Hashimoto's thyroiditis?, Hellenic Journal of Nuclear Medicine, 2015 Sep-Dec;18(3):222-7, (Steht Vitamin D mit der Pathogenese und Behandlung von Hashimoto-Thyreoiditis in Verbindung?)

  • (17) Van Zuuren EJ et al, Selenium Supplementation for Hashimoto's Thyroiditis: Summary of a Cochrane Systematic Review, European Thyroid Journal, 2014 Mar;3(1):25-31, (Selenergänzung bei Hashimoto-Thyreoiditis: Zusammenfassung eines Cochrane Systematic Reviews)

  • (18) Palaniappan S et al, Improving iodine nutritional status and increasing prevalence of autoimmune thyroiditis in children, Indian Journal of Endocrinology and Metabolism, 2017 Jan-Feb;21(1):85-89, (Verbesserung des Jodstatus und erhöhte Prävalenz von autoimmuner Thyreoiditis bei Kindern)

  • (19) Ergür AT et al, Evaluation of thyroid functions with respect to iodine status and TRH test in chronic autoimmune thyroiditis, Journal of Clinical Research in Pediatric Endocrinology, 2011;3(1):18-21, (Bewertung von Schilddrüsenfunktionen mit Beachtung des Jodstatus und TRH-Test bei chronischer autoimmuner Thyreoiditis)

  • (20) Xu C et al, Excess iodine promotes apoptosis of thyroid follicular epithelial cells by inducing autophagy suppression and is associated with Hashimoto thyroiditis disease, Journal of Autoimmunity, 2016 Dec;75:50-57, (Übermässiges Jod fördert Apoptose von follikulären Epithelialzellen der Schilddrüse durch Induzierung von Autophagiesuppression und ist mit Hashimoto-Thyreoiditis verbunden)

  • (21) Collins AB et al., Prevalence of vitamin B-12deficiency among patients with thyroid dysfunction. Asia Pac J Clin Nutr, 2016, (Vorkommen von Vitamin-B12-Mangel bei Patienten mit Schilddrüsenfunktionsstörungen)

326 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

Comments


bottom of page