top of page
  • Qendra e Shëndetit

Ushqimet acidike dhe alkaline (bazë) - tabela

Aktualisiert: 19. März 2022


Një dietë e shëndetshme alkaline duhet të përbëhet nga 70 deri në 80 për qind ushqime alkaline dhe 20 deri në 30 për qind ushqime që formojnë acid. Meqenëse ka ushqime të mira dhe të këqija që formojnë acid, është e nevojshme të dini ndryshimin.


Tabela - ushqimet alkaline (bazë) dhe acidike

Tabela jonë acid-bazë rendit pothuajse të gjitha ushqimet bazë dhe të gjitha acid-formuese që përdoren në dietën e sotme. Pra, nëse doni të hani sipas udhëzimeve të një diete tepër alkaline, atëherë tabela jonë acido-bazë do t'ju ndihmojë me përzgjedhjen e ushqimeve të duhura dhe të shëndetshme. Pasqyra e ushqimeve alkaline dhe acidike.


Dieta alkaline apo dieta e tepërt alkaline?

Ju mund të pyesni pse ne vazhdojmë të flasim për një tepricë të bazës dhe jo të një diete alkaline. Kjo është thjesht sepse ne nuk rekomandojmë një dietë alkaline si ushqim të përhershëm:


  • Dieta thjesht alkaline është mrekullisht e përshtatshme për një kurë pastrimi, për agjërimin alkalik ose për të shoqëruar një pastrim të zorrëve, kurë detoksifikimi ose deacidifikim. Dieta bazë është pra më shumë për veprime afatshkurtra, p.sh. B. për një periudhë prej katër deri në dymbëdhjetë javë. Si një dietë optimale e përhershme, megjithatë, ne e konsiderojmë dietën e tepërt bazë si shumë më të arsyeshme, praktike dhe më të shëndetshme në planin afatgjatë.

  • Dieta e tepërt e bazës përbëhet jo vetëm nga ushqime alkaline, por edhe nga ushqime që formojnë acid. Sepse jo të gjitha ushqimet që formojnë acid janë të këqija dhe jo të shëndetshme. Sigurisht, krijuesit e këqij dhe të sëmurë të acideve nuk janë pjesë e një diete tepër alkaline. Ndërtuesit e mirë të acidit duhet, megjithatë, të pasurojnë rregullisht dhe të plotësojnë ushqimet.


Rrjedhimisht, nuk është vetëm e rëndësishme të jeni në gjendje të bëni dallimin midis ushqimeve bazë dhe atyre acidike, por gjithashtu të jeni në gjendje të bëni dallimin midis ushqimeve të mira acidike dhe atyre të këqija. Tabela jonë do t'ju ndihmojë!


Çfarë do të thotë bazë? Çfarë do të thotë e thartë?

Përveç kësaj, mbani mend gjithmonë se termi bazë nuk do të thotë që ushqimi tani ka një vlerë pH alkaline, të ngjashme me sapunin. Ushqimet që formojnë acid - të cilat nganjëherë quhen ushqime acidike - nuk janë aq acid në shije sa lëngu i limonit (i cili është një nga ushqimet bazë).


Përkundrazi, ka të bëjë me mënyrën se si funksionon ushqimi në trup dhe cilat substanca prodhohen në trup kur metabolizohet. Nëse efekti është mjaft i pafavorshëm dhe nëse metabolizmi ka më shumë gjasa të prodhojë acide dhe substanca të tjera të dëmshme, atëherë ushqimi është një nga ushqimet që formojnë acid.


Sidoqoftë, nëse ushqimi ka një efekt pozitiv të preferuar në organizëm, e siguron atë me minerale bazë ose aktivizon formimin e bazës së trupit, atëherë ai është një ushqim alkalik.


Cilat janë ushqimet bazë?

Nëse potenciali bazë i një ushqimi shqyrtohet zyrtarisht, atëherë e digjni atë dhe tani hetoni se sa alkaline ose acidike është hiri i mbetur. Procesi i djegies supozohet të imitojë tretjen në trup pak.


Përveç kësaj, ju mund të shihni se sa e lartë është përmbajtja e aminoacideve që formojnë acid në ushqimin përkatës.


Nga pikëpamja shkencore, këto dy aspekte janë plotësisht të mjaftueshme për të përcaktuar potencialin bazë të një ushqimi dhe më pas për të ndarë të gjithë ushqimin në acid dhe alkalik. Ne nuk pajtohemi.


Përdorni pjesën e recetave me recetat tona alkaline. Aty do të gjeni një sërë recetash alkaline të shijshme dhe të shëndetshme që janë zhvilluar nga kuzhinierët tanë profesionistë.


Ushqimet alkaline kanë një efekt alkalik në tetë nivele

Ushqimet që janë bazë dhe të shëndetshme në të njëjtën kohë duhet - sipas mendimit tonë - të kenë një efekt bazë në të paktën tetë nivele, jo vetëm në dy nivele. Prandaj ushqimet bazë plotësojnë kriteret e mëposhtme:


1. I pasur me minerale bazë

Ushqimet bazë kanë një përmbajtje të lartë të mineraleve bazë dhe elementëve gjurmë (kalium, kalcium, magnez, hekur).


2. Të ulëta në aminoacide që formojnë acid

Ushqimet themelore janë të pakta në aminoacide që formojnë acid. Nëse ka një tepricë të këtyre aminoacideve acidike - p.sh. B. Nëse hani shumë mish, peshk, vezë, por edhe shumë arra braziliane, shumë susam ose shumë sojë - ato prishen dhe prodhohet acidi sulfurik.


3. Ata stimulojnë formimin e bazës së vetë trupit

Ushqimet alkaline sigurojnë substanca (p.sh. substanca të hidhura) që stimulojnë formimin e bazave të vetë trupit.


4. Ju nuk bëni shllak

Kur metabolizohen, ushqimet alkaline nuk lënë mbetje metabolike acidike (produkte të mbeturinave).


5. Përmban substanca të vlefshme bimore

Ushqimet alkaline përmbajnë substanca të vlefshme bimore (p.sh. antioksidantë, vitamina, substanca bimore dytësore, klorofil, etj.) Që vitalizojnë trupin, forcojnë organet e tij të detoksifikimit, lehtësojnë organet e tij të kullimit dhe mbështesin sistemin imunitar. Në këtë mënyrë, ushqimet alkaline i mundësojnë trupit që të neutralizojë dhe largojë acidet e tepërta, toksinat dhe produktet e mbeturinave më vete. Kjo nga ana tjetër parandalon acidifikimin e tepërt ose zvogëlon mbi-acidifikimin ekzistues.


6. Kanë përmbajtje të lartë uji

Ushqimet alkaline janë përgjithësisht të pasura me ujë, domethënë ato kanë një përmbajtje të lartë uji, kështu që trupi ka gjithmonë lëngje të mjaftueshme (edhe nëse ndoshta nuk është pirë sa duhet) për të qenë në gjendje të nxjerrë shpejt acide ose produkte të tjera të mbeturinave përmes veshkave.


7. Kanë efekt anti-inflamator

... për shkak të niveleve të larta të substancave vitale dhe antioksidantëve si dhe acideve yndyrore të duhura. Proceset inflamatore kronike latente shpesh janë në fillim të shumë sëmundjeve kronike të civilizimit (nga reumatizma dhe arterioskleroza tek diabeti deri te sëmundjet autoimune) dhe fillimisht zhvillohen plotësisht pa u vënë re. Proceset inflamatore, megjithatë, çojnë në formimin e acidit endogjen (i cili ndodh në trup) dhe kështu intensifikojnë acidifikimin e tepërt. Ushqimet alkaline gjithashtu lehtësojnë ose parandalojnë acidifikimin e tepërt duke penguar proceset inflamatore të rrezikshme.


8. Ato stabilizojnë florën e shëndetshme të zorrëve

Ushqimet alkaline stabilizojnë florën e zorrëve. Sa më e shëndetshme të jetë zorrët, aq më mirë dhe më shpejt acidet mund të ekskretohen, aq më i plotë të jetë tretja dhe më pak produkte të mbeturinave të krijohen në radhë të parë.


Ushqimet themelore përfshijnë fruta, perime, kërpudha, barishte dhe lakër.


Këtu mund të gjeni tabelën tonë të plotë acid-bazë si PDF - Pasqyra e ushqimeve alkaline dhe acidike.


Cilat janë ushqimet acidike?

Ushqimet acidike ose acid-formuese, nga ana tjetër, nuk i plotësojnë pikat e lartpërmendura ose vetëm në një masë të vogël. Në vend të kësaj, ato kanë një efekt acid në tetë nivele.


1. Janë të pasura me minerale me pamje acidike

Ushqimet që formojnë acid përmbajnë shumë minerale acidike dhe elementë gjurmë (p.sh. fosfor, jod, klor, fluorid).


2. Janë të pasura me aminoacide që formojnë acid

në mënyrë që konsumi i tepërt i tyre të çojë në formimin e acidit sulfurik (shiko edhe nën 2. për ushqimet bazë).


3. Ju nuk mund të stimuloni formimin e bazës së vetë trupit

Ushqimet që formojnë acid janë jashtëzakonisht të varfra me ato substanca (p.sh. substanca të hidhura) që do të stimulonin formimin e bazave të vetë trupit dhe që mund të kontribuojnë në deacidifikim. Në vend të kësaj, ushqimet që formojnë acid sigurojnë një rritje të acideve në trup.


4. Ato çojnë në formimin e skorjeve (mbeturinave)

Ushqimet acid-formuese përmbajnë aq shumë përbërës të dëmshëm dhe acid-formues saqë kur metabolizohen, prodhohen sasi të mëdha të mbetjeve metabolike acidike (produkte të mbeturinave). Përbërësit acid-formues janë, për shembull, alkooli, kafeina, sheqeri ose aditivët sintetikë të ushqimit (ruajtës, ngjyrues, etj.).


5. Ato parandalojnë proceset e deacidifikimit të vetë trupit

Ushqimet që formojnë acid nuk përmbajnë ose shumë më pak substanca (p.sh. antioksidantë, vitamina, substanca bimore dytësore, klorofil, etj.) Që do të motivonin trupin të de-acidifikohej më vete.


6. Ata shpesh kanë një përmbajtje shumë të ulët uji

në mënyrë që trupi - veçanërisht nëse pihet shumë pak ujë në të njëjtën kohë - vështirë se ka kapacitet të mjaftueshëm për të nxjerrë shpejt acide ose produkte të tjera të mbeturinave përmes veshkave. Prandaj, disa nga produktet e mbeturinave mbeten në trup dhe kontribuojnë në rritjen e aciditetit.


7. Ato nxisin zhvillimin e inflamacionit në trup

z B. për shkak të përmbajtjes së tyre të lartë të acideve yndyrore inflamatore, por edhe sepse ato janë të ulëta në substanca anti-inflamatore. Sidoqoftë, aty ku ka inflamacion, formohen më shumë acide.


8. Ato përkeqësojnë shëndetin e zorrëve dhe dëmtojnë florën e zorrëve

Nëse ushqimi ka një efekt negativ në zorrë, acidet që grumbullohen mund të ekskretohen më ngadalë dhe rrjedhimisht prodhohen më shumë produkte të mbeturinave. Për më tepër, ato baktere që mbizotërojnë në një florë të dëmtuar të zorrëve prodhojnë toksina që gjithashtu kontribuojnë në acidifikimin dhe skorjen.


Ushqimet e tharta ose acid-formuese që duhen shmangur përfshijnë mishin, sallamin, djathin, ëmbëlsirat konvencionale, ëmbëlsirat, makaronat dhe produktet e pjekura të bëra nga ekstrakti i miellit, pijet joalkoolike, pijet alkoolike dhe shumë produkte të gatshme të përpunuara shumë.


Si i njoh krijuesit e acidit të mirë / të keq?

Përveç ushqimeve të këqija që formojnë acid që duhen shmangur, ekziston një kategori tjetër në tabelën tonë acido-bazë. Shtë ai me ushqimet e rekomanduara për formimin e acidit.


Nëse një ushqim ka vetëm një efekt acid në një ose dy nivele dhe nëse përmbush edhe kriteret ekologjike, atëherë bëhet një acidifikues i mirë.


Gjeneratorët e mirë të acidit përfshijnë z. B. Arrat dhe bishtajoret. Edhe pse ato kanë një përmbajtje të ulët uji, përmbajtje të lartë fosfori dhe sigurojnë shumë aminoacide që formojnë acid, ato janë akoma ushqime shumë të shëndetshme sepse janë të pasura me proteina dhe shumë substanca thelbësore vitale.​Gjenerator të mirë të acidit

Gjenerator jo të mirë të acidit

Drithërat organike Tërshëra dhe fjollëza tërshëre bishtajore fruta të thata (arra, bajmame, lajthi, etj) Pseudo-drithërat Produkte shtazore nga bujqësia organike Pije bimore me cilësi të lartë

​Vezët e Bujqësisë Konvencionale Peshku dhe prodhimet e detit nga akuakultura konvencionale Mish nga bujqësia konvencionale Produktet e qumështit Pije alkoolike dhe me kafeinë Pije të gatshme siç janë pijet e buta Sheqeri

Këtu mund të gjeni tabelën tonë të plotë acid-bazë si PDF - Pasqyra e ushqimeve alkaline dhe acidike.


Si ndikojnë intolerancat në potencialin bazë?

Papajtueshmëria mund të ndikojë në potencialin bazë të një ushqimi. Prandaj është e rëndësishme të dini se edhe ushqimi më i mirë alkalik ka një efekt acid në njerëzit që kanë intolerancë ndaj këtij ushqimi. Pra, gjithashtu varet nga individi nëse një ushqim metabolizohet në mënyrë alkaline ose acidike.


Pra, nëse vuani nga intoleranca ndaj fruktozës, për shembull, ju me siguri nuk do të metabolizoni frutat më të mira alkaline në një mënyrë alkaline, por më tepër në një mënyrë jashtëzakonisht acidike. Në rast të intolerancës, prandaj duhet të orientoheni më pak në tavolina të caktuara, por merrni kohën tuaj për të gjetur se çfarë është e mirë për ju dhe bashkoni menunë nga ato ushqime që tolerohen.


Cilat janë ushqimet neutrale?

Yndyrnat dhe vajrat me cilësi të lartë konsiderohen të jenë ushqime neutrale, si p.sh B. vaj kokosi, vaj liri, vaj fara kungulli, vaj kërpi, vaj ulliri, gjalpë etj dhe natyrisht edhe fruta yndyrore ose vajore si avokado (nga të cilat mund të bëni një guacamole të shijshme si dip ose salcë).


Pse ka tabela të ndryshme acid-bazë?

Nëse kërkoni për tabela acid-bazë në internet ose në literaturë, shpejt do të shihni që ato gjithmonë ndryshojnë. Cilën tryezë duhet besuar?


Ne - qendra e shëndetit - rekomandojmë një dietë alkaline jo vetëm alkaline, por edhe të shëndetshme. Nëse shikoni disa nga tabelat acid-bazë të krijuara duke përdorur metoda analitike shkencore (p.sh. ato që bazohen në vlerën PRAL), do të gjeni se ka gjëra që nuk shfaqen fare me ushqimet alkaline përshtaten në një bazë të shëndetshme- dietë e tepërt (përfshirë verën, llakun me arra-nougat, reçel, birrë dhe akullore).


Ushqimi i këtij lloji mund të gjendet vetëm në tabelat konvencionale të bazës acidike, sepse dy kriteret e përmendura më sipër përdoren për të krijuar të njëjtën gjë, ose matet sekretimi i acidit në urinë. Pra, është me të vërtetë i interesuar vetëm për bazën ose potencialin acid të një ushqimi, por jo nëse ky ushqim është gjithashtu i shëndetshëm.


Kështu që ju mund të hani një dietë të mrekullueshme themelore dhe në të njëjtën kohë shumë të pashëndetshme - dhe kjo është pikërisht ajo që ne duam të parandalojmë!


Ku mund të gjej plane ushqyese për një dietë alkaline?

Nëse keni nevojë për këshilla se si ta ndryshoni dietën tuaj në një dietë alkaline, atëherë mund t'i gjeni në artikullin tonë kryesor mbi ushqimin alkalik. Këtu do të gjeni gjithashtu një plan thjesht të ushqyerit alkalin. Planet e tjera ushqyese me dietë të tepërt alkaline janë paraqitur këtu: Planet ushqyese nga qendra e shëndetit

 

Burimet e artikullit:

280 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

Comments


bottom of page