top of page
  • Qendra e Shëndetit

Ushqimi natyral i njeriut

Aktualisiert: 31. Okt. 2021


Sa i përket ngrënies dhe abstenimit të mishit të kafshëve, jini të sigurt se zoti përcaktoi ushqimin e çdo qenieje të gjallë në fillim të krijimit. Nuk është e drejtë të hahet në kundërshtim me këtë dispozitë. Për shembull, grabitqarët si ujku, luani dhe leopardi janë të pajisur me instrumente të tmerrshme, grisëse, domethënë kthetra dhe kthetra të lakuara. Nga kjo shihet se mishi është ushqimi i këtyre kafshëve. Nëse përpiqeshin të kullosnin, dhëmbët e tyre as nuk mund të prisnin barin dhe as të përtypnin, sepse nuk kanë dhëmballë. Zoti i ka dhënë dhëmbë edhe kafshëve të kullotjes me katër këmbë, të cilat e prenë barin si drapër, dhe nga kjo shohim që dieta e këtyre llojeve të kafshëve është vegjetariane. Ju nuk mund të gjuani kafshë të tjera. Sokoli ka sqep të lakuar dhe kthetra të mprehta; sqepi i tij i shtrembër e pengon atë të kullosë, prandaj ushqimi i tij përbëhet nga mishi.


Por le të vijmë te njeriu tani; Siç mund ta shihni, ai nuk ka as dhëmbë në formë grepi, as thonj ose kthetra të mprehta, as dhëmbë si drapër hekuri. Kjo dëshmon dhe e bën të qartë se ushqimi i njeriut është drithëra dhe fruta. Disa dhëmbë njerëzorë janë si bluarja e gurëve për të bluar grurin, dhe të tjerët janë të mprehtë për prerjen e frutave. Prandaj ai nuk ka nevojë për mish dhe nuk është i detyruar ta hajë atë. Edhe pa ushqimin e mishit, ai nuk do të ishte inferior me vitalitet ekstrem, kuptim të jashtëm apo virtyte intelektuale. Është e vërtetë se vrasja e kafshëve dhe ngrënia e mishit të tyre janë të papajtueshme me dhembshurinë dhe dhembshurinë, dhe nëse dikush mund të kënaqet me drithëra, fruta, vaj dhe arra si fëstëkët, bajamet etj., padyshim që do të ishte më mirë dhe më e pëlqyeshme.


Ju keni shkruar për katër dhëmbët e qenit të njeriut dhe keni thënë se këta dhëmbë, dy prej të cilëve janë në nofullën e sipërme dhe dy në nofullën e poshtme, janë të destinuara për të ngrënë mish. Dijeni se këta katër dhëmbë nuk janë bërë për mish, edhe pse mishi mund të hahet me ta. Të gjithë dhëmbët e njeriut janë atje për të ngrënë fruta, drithëra dhe perime. Megjithatë, këta katër dhëmbë janë krijuar për të thyer lëvozhgat e forta, siç janë ato të bajameve. Por ngrënia e mishit nuk është as e ndaluar dhe as e paligjshme, kurrsesi ajo që dua të theksoj është se njeriu mund të jetojë pa mish dhe të jetë akoma i fortë. Mishi është ushqyes dhe përmban përbërës të bimëve, drithërave dhe frutave; prandaj ndonjëherë është e nevojshme për të sëmurët dhe shërimin e tyre. Në ligjin e Zotit nuk ka asnjë kundërshtim për të ngrënë mish kur kërkohet. Pra, nëse gjendja juaj është goxha e dobët dhe mendoni se mishi është i përshtatshëm, atëherë mund ta hani.


Cili do të jetë ushqimi ynë në të ardhmen? Frutat dhe drithërat. Do të vijë koha kur do të ndalojmë së ngrëni mish. Mjekësia është ende në fillimet e saj, por megjithatë ka treguar se dieta jonë natyrale është ajo që rritet nga toka. Njerëzit gradualisht do të evoluojnë drejt këtyre ushqimeve natyrale.


Ky artikull shëndetësor është i frymëzuar nga shkrimet Bahá'í.

 

Burimet e artikullit:

  • Përzgjedhje nga shkrimet e shenjta Bahá'í mbi temën e shëndetit, shërimit, të ushqyerit dhe të ngjashme

10 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

Comments


bottom of page