top of page
  • Qendra e Shëndetit

Vaj CBD për depresionin

Aktualisiert: 22. Feb. 2023

Vaji CBD është një ekstrakt nga lulja e kërpit që është holluar me një vaj bazë. CBD qëndron për kanabidiol. Ky është përbërësi aktiv nga lulja e kërpit, e cila ka një efekt qetësues, anti-inflamator dhe anti-ankth. Mund të ndihmojë edhe me depresionin?


Vaji CBD: një alternativë për depresionin?

Cannabidiol (CBD) është një nga më shumë se 100 të ashtuquajturat kanabinoid që mund të zbulohen në bimën e kërpit (Cannabis sativa). Nuk duhet ngatërruar me THC (tetrahidrokanabinol). THC është gjithashtu një substancë nga lulja e kërpit, por ka një efekt të ndryshëm nga CBD. THC ju bën të ndiheni euforikë dhe të lartë, gjë që CBD nuk e bën. A mund të ndihmojë CBD me depresionin? (5)


Vaji CBD: një ilaç për reumatizmin, MS dhe fibromialgjinë

Kanabidiol ka qenë fokusi i shkencës për disa vjet, kështu që efektet e reja interesante të substancës së luleve të kërpit raportohen përsëri dhe përsëri. Efektet e tij analgjezike dhe anti-inflamatore tani janë veçanërisht të njohura-për shembull në kushtet e dhimbjeve kronike siç janë reumatizma, artriti ose skleroza e shumëfishtë.


Vaji CBD gjithashtu është provuar të jetë i dobishëm në fibromialgji, pasi jo vetëm që mund të lehtësojë dhimbjen kronike që ndodh me këtë sëmundje, por gjithashtu të kundërveprojë me çrregullimet e gjumit tipike të fibromialgjisë për shkak të efektit të tij relaksues dhe stabilizues të psikikës.


A mund të zëvendësojë vaji CBD ilaqet kundër depresionit tradicional?

Karakteristikat e përmendura në veçanti tregojnë se vaji CBD mund të përdoret gjithashtu për depresion dhe ndoshta mund të zëvendësojë ilaqet kundër depresionit konvencional. Antidepresantët mund të kenë efekte anësore të pakëndshme, të tilla si ndryshimet e humorit, pagjumësia ose epshin ose mosfunksionimin erektil. Vaji CBD, nga ana tjetër, nuk ka efekte anësore të rëndësishme përveç ndonjë problemi të lehtë të tretjes tek njerëzit e ndjeshëm.


Studimet tregojnë: CBD ka një efekt antidepresiv dhe anksiolitik

Në një artikull përmbledhës (1) nga 2014, studiuesit nga Universiteti i Rio de Janeiro shkruan se CBD mund të jetë e përshtatshme për t’u përdorur në depresion, pasi studimet kishin treguar se si CBD ndërvepron me receptorët e serotoninës në tru dhe ka një antidepresant dhe anksiolitik efekti - të paktën te kafshët, i cili u konfirmua në një studim tjetër të vitit 2018 (3).


Serotonin është substanca e dërguar që ndikon në gjendjen emocionale të personit përkatës dhe mund të kontribuojë në mirëqenien dhe ndjenjat e lumturisë. Prandaj, dikush përpiqet në terapinë me ilaçe të depresionit të mbajë nivelin e serotoninës sa më të lartë ose të balancuar sa të jetë e mundur.


CBD nuk është problematike

Në 2018, u botua një artikull tjetër përmbledhës (2) gjithashtu nga një universitet brazilian (Universiteti i Sao Paolo), në të cilin u përshkruan studime të shumta të kafshëve dhe njerëzve me CBD, shumica e të cilave tregojnë një efekt të qartë lehtësues të stresit dhe antidepresiv të CBD - si afatshkurtër ashtu edhe afatshkurtër edhe në afat të gjatë.


Meqenëse CBD me sa duket nuk aktivizon receptorët endokanabinoid në tru - sipas autorëve të këtij rishikimi - kjo tregon se CBD nuk ka potencial për varësi.


Të flasësh para një auditori është më e lehtë me CBD

Përveç një efekti antidepresiv, vaji CBD - siç u përmend më lart - gjithashtu ka një efekt lehtësues ankthi, i cili mund të jetë i dobishëm për sulmet e panikut dhe gjendjet e ankthit, të cilat shpesh ndodhin përveç depresionit.


Studiuesit në një përmbledhje tjetër braziliane (4), këtë herë nga viti 2017, shpjegojnë se një dozë e vetme prej 300 mg CBD mund të çojë në një rënie të theksuar të ankthit. Në studimin përkatës, subjekteve iu kërkua të flisnin para një auditori për atë që ata kishin më shumë gjasa të ishin në gjendje të bënin me CBD sesa pa. Një studim tjetër zbuloi se 600 mg CBD mund të lehtësojë ankthin në një fobi sociale.


CBD për depresionin: respektoni rekomandimet për përdorim dhe ndërveprimet!

Në rastin e depresionit, ankthit ose sulmeve paniku, efektet anësore të ulëta të vajit CBD duhet të merren parasysh në çdo rast. Sidoqoftë, meqenëse mund të ketë ndërveprime me ilaçe të tjera, marrja e tij në këtë rast duhet të diskutohet me mjekun.

 

Burimet e artikullit:

  • CBD-Öl bei Depressionen- Zentrum der Gesundheit

  • (5) Johnson J, Can CBD help treat depression? 29. März 2019, MedicalNewsToday

  • (1 )De Mello Schier AR, Silva AC et al., Antidepressant-like and anxiolytic-like effects of cannabidiol: a chemical compound of Cannabis sativa, CNS Neurol Disord Drug Targets, 2014;13(6):953-60

  • (2) José A. Crippa, Antonio W. Zuardi et al., Translational Investigation of the Therapeutic Potential of Cannabidiol (CBD): Toward a New Age, Front Immunol, September 2018

  • (3) Sales AJ, Joca SRL et al., Cannabidiol Induces Rapid and Sustained Antidepressant-Like Effects Through Increased BDNF Signaling and Synaptogenesis in the Prefrontal Cortex, Mol Neurobiol. 2019 Feb;56(2):1070-1081. doi: 10.1007/s12035-018-1143-4. Epub 2018 Jun 4

  • (4) Vanessa P. Soares, Alline C. Campos, Evidences for the Anti-panic Actions of Cannabidiol, Curr Neuropharmacol. 2017 Feb; 15(2): 291–299

4 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

Comments


bottom of page