top of page
 • Qendra e Shëndetit

Vitamina D - marrja e duhur

Aktualisiert: 20. März 2022


Marrja e vitaminës D është një masë e shkëlqyer parandaluese, por edhe terapeutike. Pavarësisht nëse është një ndjeshmëri e shtuar ndaj infeksioneve, sëmundjeve autoimune, ankesave degjenerative ose probleme të tilla si diabeti, presioni i lartë i gjakut, depresioni dhe demenca, zakonisht është shkaku i mungesës së vitaminës D. Ne shpjegojmë se si mund të përcaktoni një mungesë të vitaminës D në një test në shtëpi, sa vitaminë D keni nevojë dhe si mund ta kombinoni saktë vitaminën D me kalcium, magnez dhe vitaminë K.


Vitamina D - Llogaritni dozën e duhur

Vitamina D është veçanërisht e njohur për efektin e saj forcues të kockave. Promovon thithjen e kalciumit nga zorrët, merr pjesë në përfshirjen e kalciumit në kocka, pengon prishjen e kockave dhe në të njëjtën kohë forcon sistemin imunitar.


Në të njëjtën kohë, vështirë se ka një sëmundje që nuk ka gjithashtu mungesë të vitaminës D në zhvillimin e saj. Për shembull, vitamina D konsiderohet një vitaminë me efekte anti -inflamatore, e cila në vetvete është arsye e mjaftueshme për ndikimin e saj pozitiv në shumicën e ankesave kronike - sepse të gjitha ato shoqërohen me procese inflamatore kronike.


Fatkeqësisht, vështirë se dikush e di se si të llogarisë dhe dozojë saktë vitaminën D dhe si ta marrë atë në kombinimin e duhur me kalcium, magnez dhe vitaminë K.


Mungesa e vitaminës D është e zakonshme

Vitamina D nuk është një vitaminë e vërtetë. Sepse ndërsa vitaminat e vërteta duhet të merren me ushqim, trupi gjithashtu mund të furnizojë veten me vitaminë D të mjaftueshme përmes ekspozimit në diell, pasi vitamina D formohet në lëkurë nën ndikimin e rrezatimit UVB.


Sidoqoftë, në Evropën Qendrore kjo funksionon vetëm gjatë verës (nga prilli deri në shtator) - dhe pastaj vetëm nëse nuk përdorni vazhdimisht krem ​​mbrojtës, pasi këto pengojnë formimin e vitaminës D.


Pjesën tjetër të vitit dielli është shumë i ulët për të dërguar rrezatim të mjaftueshëm UVB në tokë. Në Evropën Qendrore ju mund të merrni një furnizim të mirë të vitaminës D vetëm me ndihmën e diellit nëse me të vërtetë kaloni shumë kohë jashtë në sezonin e ngrohtë në mënyrë që të rimbushni depot tuaja aq gjithëpërfshirëse sa të mund ta kaloni mirë dimrin me të.


Por shumë njerëz thjesht nuk arrijnë të bëjnë atë që stili i jetës moderne me kalimin e orëve në dhoma të mbyllura në ditë nuk është krejtësisht i pafajshëm. Prandaj, një pjesë e madhe e popullsisë vuajnë nga mungesa e vitaminës D.


Vitamina D është një vitaminë e tretshme në yndyrë

Vitamina D, së bashku me vitaminat A, E dhe K, është një nga vitaminat e tretshme në yndyrë. Kjo do të thotë dy gjëra:


 • Për thithjen e vitaminës D nga zorrët, kërkohet gjithmonë pak yndyrë (shih më poshtë tek "Vitamina D gjithmonë me pak yndyrë").

 • Vitamina D mund të ruhet në trup (në indet dhjamore dhe në mëlçi), gjë që pothuajse nuk ndodh me vitaminat e tretshme në ujë (B, C).


Avantazhi është se nuk keni nevojë të merrni vitaminë D çdo ditë - pasi depot të jenë të mbushura. Organizmi mund të ushqehet me një rezervuar të plotë për javë apo edhe muaj.


Disavantazhi është se ju mund të teproni me vitamina të tretshme në yndyrë. Sepse ndërsa vitaminat e tepërta të tretshme në ujë derdhen thjesht përmes urinës, kjo nuk ndodh me vitaminat e tretshme në yndyrë. Herë pas here, për shembull, dihen rastet e mbidozimit të vitaminës A, për shembull në zonat ku hahet mëlçia e peshkut. Kjo përmban një sasi veçanërisht të madhe të vitaminës A.


Vitamina D - cila dozë çon në një mbidozë?

Sa i përket vitaminës D, zakonisht ekziston vetëm rreziku i mbidozimit nëse doza shumë të larta merren në formën e shtojcave ushqimore për një periudhë më të gjatë kohore.


50 μg ose 2,000 IU në ditë është doza maksimale e rekomanduar në Evropë dhe Amerikën e Veriut. Sidoqoftë, studimet klinike tregojnë se marrja afatgjatë e 10,000 IU në ditë nuk përfshin ndonjë rrezik. Një mbidozë mund të ndodhë në 50,000 IU në ditë dhe vlera serum prej më shumë se 150 ng / ml, në formën e hiperkalcemisë (shumë kalcium në gjak) - sipas një vlerësimi nga studiuesit indianë nga maji 2011 në Oman Medical Jurnal.


Në mënyrë ideale, vlerat e gjakut të vitaminës D duhet të jenë nën 100 ng / ml, pasi edhe njerëzit primitivë rrallë arrijnë vlera më të larta, edhe pse ata kalojnë pak kohë nën diell çdo ditë. Gama toksike fillon qartë nga 300 ng / ml.


Mbidozimi i vitaminës D: nga 50,000 IU në ditë për disa muaj

Përveç kësaj, raporte të ndryshme të rasteve janë bërë të njohura nga viti 2011, në të cilat një mbidozë e vitaminës D çoi në simptoma. Një grua 70-vjeçare që kishte marrë 50,000 IU çdo ditë për tre muaj zhvilloi simptomat tipike të hiperkalcemisë: lodhje, vështirësi në ecje dhe konfuzion. Sidoqoftë, pasi ndaloi marrjen e vitaminës D, ajo bëri një shërim të plotë gjatë pesë muajve. Këtu duhet theksuar se ajo kishte konsumuar edhe më shumë se 3 g kalcium në ditë.


Një rast tjetër përshkruan një burrë i cili aksidentalisht mori afërsisht 2,000,000 IU vitaminë D në ditë për dy muaj dhe pastaj gjithashtu vuajti nga konfuzioni, rraskapitja, etja e tepërt dhe urinimi i shpeshtë.


Dhe në rastin e tretë, një burrë që merrte 50,000 IU vitaminë D çdo ditë për gjashtë muaj kishte simptoma tipike të hiperkalcemisë:

 • Etja e tepërt dhe urinimi i shpeshtë

 • Çrregullimi i stomakut, nauze, të vjella dhe kapsllëk

 • Dhimbje të kockave, dobësi të muskujve

 • Konfuzion, letargji dhe lodhje


Mbidozimi i vitaminës D nga ushqimi apo dielli?

Meqenëse vitamina D gjendet rrallë në ushqim, është pothuajse e pamundur të mbidozohet me vitaminë D.


Pothuajse nuk është e mundur të mbidozoni vitaminën D përmes ekspozimit në diell. Me sa duket trupi ka në dispozicion masa mbrojtëse që ndalojnë formimin e vitaminës D përmes lëkurës sapo të arrihet një vlerë serumi mjaft e lartë.


Në një ditë vere me diell, trupi rrallë thith më shumë se 10.000 IU vitaminë D - dhe vetëm nëse e kaloni gjithë ditën në diell me pothuajse asnjë veshje (mbathje noti / bikini).


Vetëm në rrezet e diellit ekstreme (për vite me radhë në plazh në rajone të nxehta gjatë gjithë ditës) mund të ketë pasoja të pafavorshme të një mbidozimi të vitaminës D, por edhe këtu vetëm nëse ka një mungesë të njëkohshme të vitaminës K2 dhe ndoshta një furnizim tepër të qëllimshëm të kalciumit.


Vitamina D dhe vitamina K2 i përkasin së bashku

Për këtë arsye, kur merrni vitaminë D, gjithmonë rekomandohet të siguroni një furnizim të shëndetshëm të vitaminës K2 në të njëjtën kohë. Vitamina K2 është vitamina që përmbush dy detyra kryesore në trup:

 • Vitamina K rregullon koagulimin e gjakut në mënyrë që askujt të mos i duhet të rrjedh gjak deri në plagën më të vogël.

 • Vitamina K drejton kalciumin e tepërt në gjak në eshtra, kështu që siguron që kalciumi të mos depozitohet në muret e enëve të gjakut ose në formën e gurëve në veshka.


Meqenëse vitamina D promovon thithjen e kalciumit, sasia e kalciumit të absorbuar rritet me marrjen e vitaminës D. Nëse ka mungesë të vitaminës K2, mund të lindin problemet e sipërpërmendura, domethënë një shpërndarje e gabuar e kalciumit në trup.


Dozat e rekomanduara të vitaminës K2 për shtimin e vitaminës D ndryshojnë shumë në mesin e ekspertëve - nga 100 µg për 5,000 deri në 10,000 IU të vitaminës D në 100 µg për 1,000 IU të vitaminës D.


Ne rekomandojmë marrjen e mëposhtme të vitaminës K2:

 • 100 µg vitaminë K2 me deri në 2,500 IU vitaminë D në ditë

 • 200 µg vitaminë K2 me doza të vitaminës D mbi 2.500 IU në ditë


Nëse dëshironi të dozoni vitaminën K2 në mënyrë më individuale, mund të kënaqeni me këtë formulë: 2 - 3 µg vitaminë K2 për kilogram të peshës trupore.


Sidoqoftë, duhet t'i kushtoni vëmendje edhe përmbajtjes së vitaminës K2 në ushqimin tuaj. Nëse merrni mjaft vitaminë K2 nga dieta juaj, mund t'ju duhet të merrni vitaminë K2 vetëm për javët e para të marrjes së vitaminës D. Ju mund të gjeni informacione për këtë këtu: Vitamina K2 (Rregulli Nr. 11)


Vitamina K2 është në dispozicion në forma të ndryshme; ne rekomandojmë menaquinone-7, e cila është shkurtuar edhe si MK-7, si një shtesë dietike. Eshtë vegane dhe konsiderohet të jetë forma më e absorbueshme dhe e përdorshme e vitaminës K2.


Kushdo që merr hollues të gjakut ose ilaçe të tjera që nuk tolerohen aq mirë me vitaminën K, si masë paraprake, duhet të diskutojë marrjen e vitaminës K me mjekun e tyre.


Vitamina D dhe magnezi i përkasin së bashku

Meqenëse magnezi kërkohet në trup për të aktivizuar vitaminën D dhe gjithashtu konsumohet në këtë proces, marrja e vitaminës D kërkon një furnizim të optimizuar të magnezit.


Kërkesa ditore e magnezit për një të rritur është rreth 400 mg. Ata që marrin këtë sasi të magnezit çdo ditë përmes dietës së tyre jane të furnizuar mirë me një shtesë të vitaminës D deri në 5,000 IU.


Sidoqoftë, nëse merrni më shumë vitaminë D, duhet të merrni edhe magnez me këtë dozë më të lartë të vitaminës D, midis 200-300 mg - në varësi të përmbajtjes së magnezit në dietë.

 • Informacioni mbi zgjedhjen e suplementit të duhur të magnezit mund të gjendet këtu: Shtojcat më të mira të magnezit

 • Ju mund të gjeni informacion mbi një dietë të pasur me magnez këtu: Plotësoni nevojat tuaja të magnezit me dietën tuaj

 • Vitamina D nuk ka efekt nëse mungon magnezi


Vitamina D dhe kalciumi janë të këshillueshme vetëm në situata të caktuara

Vitamina D konsiderohet vitamina kockore dhe prandaj shpesh merret në kombinim me kalciumin. Por kjo duket se ka kuptim vetëm në raste të caktuara,

 • nëse z. B. veçanërisht, rreziku i osteoporozës duhet të zvogëlohet gjatë menopauzës,

 • nëse osteoporoza është tashmë e pranishme dhe rreziku i frakturave të eshtrave duhet të zvogëlohet, ose

 • nëse praktikohet një dietë me kalcium të ulët që siguron dukshëm më pak se rekomanduari ditore 1,000 mg kalcium.


Sidoqoftë, nëse konsumoni kalcium të mjaftueshëm, nuk duhet të merrni asnjë kalcium shtesë për marrjen e vitaminës D, veçanërisht për marrjen shumë të lartë të vitaminës D. Kjo mund të rrisë rrezikun e hiperkalcemisë.


Para marrjes së vitaminës D: matni nivelin e vitaminës D!

Para se të vendosni të merrni vitaminë D, duhet të matni nivelin e vitaminës D. Përndryshe, ju mund të merrni shumë pak dhe për këtë arsye nuk ndjeni ndonjë efekt. Ose ju merrni shumë më tepër sesa është e nevojshme, e cila nga ana tjetër krijon stres të panevojshëm në trupin tuaj.


Kështu që ju duhet të merrni vetëm aq shumë nga vitamina D sa ju nevojitet personalisht. Për të gjetur se cila dozë është e përshtatshme për ju, matni nivelin tuaj aktual të vitaminës D. Kjo mund të bëhet nga mjeku juaj i përgjithshëm ose praktikuesi alternativ. Ju gjithashtu mund të bëni një test të vitaminës D në shtëpi vetë në shtëpi.


Testi mund të porositet në internet, kushton rreth 30 euro dhe kërkon pak përpjekje. Ju shponi gishtin tuaj (aksesorët e kërkuar përfshihen në provë), vendosni disa pika gjaku në tubin e mostrës, e mbyllni dhe e dërgoni në laboratorin e përmendur në çantën e mbyllur të transportit. Rezultatin do ta merrni me postë brenda 5 deri në 7 ditë pune, përkatësisht vlerën tuaj personale të vitaminës D.


Me ndihmën e tabelave në këtë artikull (Nivelet tuaja të vitaminës D - Çfarë duhet të dini), atëherë mund të përcaktoni dozën e vitaminës D që ju nevojitet dhe të merrni përgatitjen e duhur. (Sigurohuni që të lexoni, megjithatë, pasi ne do të përshkruajmë një metodë tjetër të përcaktimit të dozës individuale në pjesën tjetër).


Pas dy deri në tre muaj ju duhet të testoni përsëri nivelin tuaj të vitaminës D për të parë së pari se si është rritur dhe së dyti për të rregulluar dozën tuaj të vitaminës D në vlerën e re.


Cila dozë e vitaminës D është e duhura?

Qëllimi duhet të jetë një vlerë gjaku prej të paktën 30 ng / ml, më mirë rreth 40 deri 50 ng / ml vitaminë D3 (25 (OH) -vitamin D3). Doza e duhur e vitaminës D për ju tani llogaritet nga vlera juaj aktuale dhe vlera juaj e dëshiruar - duke marrë parasysh peshën tuaj trupore.


Në rast të një mungese masive të vitaminës D, procedura e përshkruar në artikullin e lidhur më sipër mund të mos çojë në nivele të shëndetshme të vitaminës D mjaft shpejt. Prandaj ju prezantojmë me metodën sipas Dr. mjekësore Raimund von Helden vor, autor i broshurës së rekomanduar Shëndeti në Shtatë Ditë - Suksesi me Terapinë me Vitaminë D.


Dr. von Helden e ndan terapinë me vitaminë D në dy pjesë: terapi fillestare dhe terapi afatgjatë ose mirëmbajtëse.

 • Terapia fillestare përdoret për të rimbushur rezervat e vitaminës D pas një mangësie, e cila duhet të ndodhë sa më shpejt që të jetë e mundur në mënyrë që simptomat e mungesës që janë zakonisht të pranishme gjithashtu të mund të shërohen sa më shpejt që të jetë e mundur. Është një dozë një herë. Pastaj përdoret doza e terapisë afatgjatë.

 • Terapia afatgjatë siguron sasinë e vitaminës D të kërkuar për të kompensuar humbjet ditore dhe për të ruajtur nivele të shëndetshme të vitaminës D në një afat të gjatë.


Llogaritja e dozës së vitaminës D për terapinë fillestare

Për të ngritur nivelin e vitaminës D me 1 ng / ml, janë të nevojshme 10.000 IU për një peshë trupore prej 70 kilogramësh. Nëse keni një peshë të ndryshme trupore, rillogarisni vlerën në mënyrë proporcionale. 7,000 IU për kilogram të peshës trupore nuk duhet të tejkalohen.


Pra, nëse peshoni 70 kg, për shembull, keni një vlerë të menjëhershme të vitaminës D prej 15 ng / ml dhe dëshironi të arrini një vlerë prej 35 ng / ml, atëherë zgjidhni një dozë të vetme prej 200,000 IU pasi terapia fillestare merr rreth 170,000 IU.


Shembull per llograitjen e dozës së vitaminës D për terapinë fillestare:


Le te marrim si shembull vlerat e meposhtme:

 • Niveli aktual i vitamin D (NAVD) =15 ng/ml

 • Niveli i deshiruar i vitamin D (NDVD) =55 ng/ml

 • Pesha trupore aktuale (PAT)=85 kg

Formula per llogaritjen e dozës së vitaminës D për terapinë fillestare:


(NDVD - NAVD) x PAT/70 x 10 000 IU=55-15 x 85/70 x 10 000 = 490 000 IU


Do te thote 490 000 IU eshte doza fillestare e nevojshme per arritjen e nivelit te deshiruar prej 55 ng/ml.


Siç u përmend më lart terapia fillestare përdoret për të rimbushur rezervat e vitaminës D pas një mangësie, e cila duhet të ndodhë sa më shpejt që të jetë e mundur në mënyrë që simptomat e mungesës që janë zakonisht të pranishme gjithashtu të mund të shërohen sa më shpejt që të jetë e mundur. Prandaj vlera prej 490 000 IU duhet marre sa me shpejte qe te jete e mundur.


Llogaritja e dozës së vitaminës D për terapi afatgjatë për mbajtjen e vlerës së dëshiruar

Duke supozuar një peshë trupore përsëri 70 kilogramë, kërkohen 3,333 IU vitaminë D në ditë ose 23,000 IU vitaminë D në javë. Edhe këtu, doza llogaritet proporcionalisht për një peshë të ndryshme trupore.


Çdokush që është në diell shumë gjatë verës mund të bëjë një pushim nga marrja e vitaminës D gjatë kësaj kohe. Sidoqoftë, nëse vazhdoni ta merrni pavarësisht rrezeve të diellit, ndoshta nuk do të shndërrohet në një vlerë shqetësuese të lartë.


Shembull per llograitjen e dozës së vitaminës D për terapinë afatgjate për mbajtjen e vlerës së dëshiruar:


Le te marrim si shembull vlerat e meposhtme:

 • Niveli i deshiruar i vitamin D (NDVD) =55 ng/ml

 • Pesha trupore aktuale (PAT)=85 kg

Formula per llogaritjen e dozës mujore së vitaminës D për terapinë afatgjate për mbajtjen e vlerës së dëshiruar:


NDVD x 0,2 x PAT/70 x 10 000 IU = 55 x 0,2 x 85/70 x 10 000 = 135 000 IU


Do te thote 135 000 IU eshte vlera e nevojshme mujore per mbajtjen e vleres se deshiruar.


Mundesit per marrjen e dozes se nevojshme: Doza e nevojshme mujore mund te merret sipas deshires cdo jave apo edhe cdo dite.

 • Çdo javë: 135 000 / 4 jave = 34 000 IU cdo jave

 • Çdo ditë: 135 000 / 30 ditë = 4500 IU cdo ditë


Gjithmonë merrni vitaminë D me pak yndyrë

Nëse merrni preparate të vitaminës D, të cilat janë në dispozicion si pluhur në kapsula, me kafe, ujë ose lëng, atëherë kjo çon në thithjen e vitaminës, por në një absorbim mjaft të ulët. Si vitaminë e tretshme në yndyrë, vitamina D duhet të merret gjithmonë me pak yndyrë.


Shumë yndyrë gjithashtu nuk është një ide e mirë. Pra, nëse e merrni vitaminën D me një yndyrë të trashë ose djathë yndyror, nuk mund të merrni as dozën ideale të saj. Sepse sasi tepër të larta të yndyrës duket se pengojnë thithjen.


Një studim i vitit 2013 tregoi se marrja e vitaminës D me 11 gram yndyrë rezultoi në 16 përqind absorbim më të lartë se sa marrja me 35 gram yndyrë dhe 20 përqind thithje më të lartë se gëlltitja me 0 gram yndyrë.


Nuk ka rëndësi nëse konsumoni një yndyrë të bërë nga acide yndyrore të pangopura (vaj kërpi, vaj liri, vaj luledielli), një i bërë nga acide yndyrore të pangopura (vaj ulliri, avokado, bajame) ose një i bërë nga acide yndyrore të ngopura (vaj kokosi).


Vitamina D gjithashtu mund të aplikohet në lëkurë

Kushdo që nuk mund të tolerojë shtesat e vitaminës D ose niveli i vitaminës D i të cilit thjesht nuk dëshiron të rritet pavarësisht nga marrja e suplementeve të vitaminës D, gjithashtu mund të aplikojë vitaminë D në lëkurë. Sepse vitamina D me sa duket gjithashtu mund të absorbohet përmes lëkurës.


Për këtë qëllim, dikush zgjedh - siç sigurisht duhet të jetë edhe për marrjen me gojë - një preparat të lëngshëm pa aditivë të pafavorshëm, p.sh. Vitamina D3 bie, e cila përbëhet vetëm nga vitamina D3 dhe yndyrna MCT (yndyrna me zinxhir të mesëm nga vaji i kokosit).


Kontrolla e vleres

Vlera nuk duhet kontrollohet menjehere pas trajtimit fillestar. Kjo per faktin se pershkak te marrjes se dozave te larta vlera e vitamines D ne gjak nuk eshte reale. Prandaj duhet lene kohe te pakten nje apo me mire dy muaj pas trajtimit fillestar, dhe dy apo me mire tri dite nga marrja e dozes ditore, perpara se te behet kontrolla e re e vleres.


Humbja e vleres

Humbja e vleres se vitamins D nese nuk marrim mjaftueshem rreze dielli ose suplemente te vitamins D3 eshte 10 der 30 % cdo muaj, mesatarisht 20 %. Ata qe jane duhanpires apo marrin medikamente te caktuara atehere humbja e vleres eshte edhe me e larte!


Përmbledhje:

 1. Te perpiqet qe gjithmone te mbahet vlera optimale e Vitamines D mes 50 dhe 90 ng/ml. Gjithmone te behet nje analize e vitamines D ne fund te veres, per te pa se ku ndodhet vlera aktuale dhe ne baze te saj te behet plani per marrjen e vitamins D ne muajt ku ka mungese te diellit!

 2. Te kujdeset per furnizim te mjaftueshem te trupit me peme dhe perime.

 3. Te shmanget mbingarkesa me kalcium dhe fosfat - te jeni te permbajtur (te mos teprohet) me djath, qumsht dhe produkte suxhuku; Te mos pihet Cola apo limonada industriale; Te mos merren suplimente te kalciumit

 4. Marrja e Magnesiumit: Te perpiqet qe magnezi te merret permes ushqimit- ne raste te urgjences te merren cdo dite 3 x 100mg Magnesium me sasi te mfjaftueshme te ujit. Gjate furnizimit me sasi te larte te kalciumit permes qumshtit, djatherave apo kosit, atehere te kujdeset per rritjen e furnizimit te trupit me magnesium.

 5. Marrja Vitamines K2: Per ata te jane shendoshe cdo dite 100 mikrogram K2, MK7; Tek ata qe kane Osteoporose dhe tek pacientet me Arteriosklerose apo ata qe kane veshka te kalcifikuara, cdo dite 200 mikrogram K2, MK7


Lexo Poshtu:

 

Burimet e artikullit:

 • Vitamin D – Die richtige Einnahme - Zentrum der Gesundheit

 • Shëndeti në Shtatë Ditë - Suksesi me Terapinë me Vitaminë D - Raimund von Helden

 • Dawson-Hughes B et al., Meal conditions affect the absorption of supplemental vitamin D3 but not the plasma 25-hydroxyvitamin D response to supplementation., J Bone Miner Res, August 2013, (Mahlzeitenbedingungen beeinflussen die Resorption von Vitamin D3 aus Nahrungsergnzungen, aber nicht die Plasmaspiegel des Vitamin D)

 • Dawson-Hughes B et al., Dietary fat increases vitamin D-3 absorption. J Acad Nutr Diet, Februar 2015, (Fett in der Nahrung erhht Vitamin-D3-Resorption)

 • Vieth R, Vitamin D supplementation, 25-hydroxyvitamin D concentrations, and safety., The American Journal of Clinical Nutrition, 1999 May;69(5):842-56

 • MacLaughlin J et al, Aging decreases the capacity of human skin to produce vitamin D3, The Journal of Clinical Investigation, 1985 Oct;76(4):1536-8

 • Koul PA et al, Vitamin D Toxicity in Adults: A Case Series from an Area with Endemic Hypovitaminosis D, Oman Medical Journal, 2011 May; 26(3): 201204

 • Jacobsen RB et al, Hypervitaminosis D associated with a vitamin D dispensing error., The Annals of Pharmacotherapy, 2011 Oct;45(10):e52

 • Araki T et al, Vitamin D intoxication with severe hypercalcemia due to manufacturing and labeling errors of two dietary supplements made in the United States., The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, 2011 Dec;96(12):3603-8

 • Cannell J, Latest case-studies on vitamin D toxicity, Vitamin Councel, 29 September 2011, (Neuste Fallstudien zur Vitamin-D-Vergiftung)

 • Kara C et al, Vitamin D intoxication due to an erroneously manufactured dietary supplement in seven children., Pediatrics, 2014 Jan;133(1):e240-4

 • Mannheimer B et al, Vitamin D intoxication caused by drugs bought online. Sky high daily dosage for six months resulted in severe hypercalcemia, Larkartidningen, 2015 Jun 2;112

 • Hunninghake, Vitamins D3 and K2 The Dynamic Duo, Riordan Clinic, (Vitamin D3 and K2 Das dynamische Duo)

 • Rhaume-Bleue, Frequently Asked Questions about K2, Doktor Kate ND, (Hufige Fragen zu K2)

 • Von Helden, Gesund in sieben Tagen Erfolge mit der Vitamin-D-Therapie, Ein Leitfaden fr die Praxis, Hygeia-Verlag, 7. Auflage 2013

 • Holick MF, Vitamin D and bone health, The Journal of Nutrition, 1996 Apr;126(4 Suppl):1159 S-64S, (Vitamin D und Knochengesundheit)

 • Tang B et al, Use of calcium or calcium in combination with vitamin D supplementation to prevent fractures and bone loss in people aged 50 years and older: a meta-analysis, The Lancet, 25 August 2007, (Nutzen von Calcium oder Calcium in Verbindung mit Vitamin-D-Ergnzung zur Vorbeugung von Knochenbrchen oder -schwund bei Menschen von 50 Jahren oder lter: eine Meta-Analyse)

 • Lappe JM et al, Vitamin D and calcium supplementation reduces cancer risk: results of a randomized trial, The American Journal of Clinical Nutrition, Juni 2007, (Vitamin D und Calcium-Ergnzung reduziert Krebsrisiko: Ergebnisse einer randomisierten Studie)

 • Boonen S et al, Need for Additional Calcium to Reduce the Risk of Hip Fracture with Vitamin D Supplementation: Evidence from a Comparative Metaanalysis of Randomized Controlled Trials, The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, (2007) 92 (4): 1415-1423, (Bedarf von zustzlichem Calcium zur Reduzierung des Risikos auf Hftfrakturen mit Calcium-Ergnzung: Beweis einer vergleichenden Metaanalyse von randomisierten kontrollierten Versuchen)

 • Heaney RP, Vitamin D and calcium interactions: functional outcomes, The American Journal of Clinical Nutrition, August 2008, (Vitamin D und Calcium Interaktionen: funktionelle Ergebnisse)

 • Deng X et al, Magnesium, vitamin D status and mortality: results from US National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) 2001 to 2006 and NHANES III., BMC Medicine, 2013 Aug 27;11:187, (Magnesium, Vitamin D-Status und Sterblichkeit: Ergebnisse der US National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) 2001 bis 2006 und NHANES III)

996 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

Comments


bottom of page