top of page
  • Qendra e Shëndetit

Vitamina D përmirëson simptomat e autizmit


Vitamina D luan një rol të rëndësishëm në pothuajse të gjitha sëmundjet – përfshirë autizmin. Sipas një raporti të përvojës, simptomat e autizmit të një djali gati tre-vjeçar u përmirësuan në mënyrë dramatike pas marrjes së vitaminës D me dozë të lartë. Prandaj, në autizëm, nivelet e vitaminës D duhet të kontrollohen gjithmonë. Mungesa e vitaminës D nuk është e pazakontë. Nëse kjo korrigjohet, kuadri klinike gjithashtu përmirësohet.


Mungesa e vitaminës D është e zakonshme në autizëm

Autizmi nuk është më një fenomen i rrallë. Quhet çrregullim neurozhvillues dhe mund të shkaktohet nga faktorë të ndryshëm ose nga një kombinim shumë individual i këtyre faktorëve.


Meqenëse vitamina D është e përfshirë në mënyrë të konsiderueshme në zhvillimin e trurit, mungesa e vitaminës D është gjithashtu një nga shkaqet më të rëndësishme të mundshme të autizmit.


Për shembull, dihet se nivelet e ulëta të vitaminës D mund të çojnë në një zmadhim të trurit, një formë të ndryshuar të trurit dhe zmadhimin e barkusheve cerebrale.


Megjithatë, të gjitha këto kushte – duke përfshirë nivelet e ulëta të vitaminës D – mund të vërehen edhe te pacientët me autizëm.


Megjithatë, nivelet më të larta të vitaminës D mund të zvogëlojnë qartë rrezikun e autizmit.


Këtë e tregon një rast shumë i fundit, i botuar në revistën Pediatrics, i një djali pothuajse tre vjeçar autik, i cili po trajtohej në Spitalin e Parë të Universitetit Jilin në Changchun, Kinë ( 1 ).


Raporti i pervojes: Djalë autik me mungesë të rëndë të vitaminës D

Djali shfaqi simptomat tipike të autizmit të rëndë.


Ai u vetëdëmtua, vrapoi në rrathë, nuk iu përgjigj emrit, vazhdoi të laget dhe nuhati sende që normalisht nuk i nuhasnin me interes jonormal.


Para terapisë me vitaminë D, djali shënoi 80 pikë në listën kontrolluese të sjelljes së autizmit (fëmijët e shëndetshëm janë nën 53 vjeç) dhe 35 pikë në shkallën e vlerësimit të autizmit në fëmijëri (fëmijët e shëndetshëm janë nën 30 vjeç).Niveli i vitaminës D të djalit ishte 12.5 ng/ml. Kështu ai vuante nga një mungesë e rëndë e vitaminës D.

  • Vlerat normale janë 40 deri në 80 ng/ml (50 ng/ml tashmë është mirë).

  • Një mungesë e lehtë është e pranishme në vlerat 20 deri në 30 ng/ml.

  • Një mungesë e rëndë është e pranishme në vlerat nën 20 ng/ml.

Terapi me dozë të lartë të vitaminës D për djalin autikë

Mjekët që e trajtonin më pas i dhanë djalit vitaminë D3 për një periudhë prej dy muajsh.


Për ta bërë këtë, ata injektuan dy herë 150,000 IU vitaminë D në mënyrë intramuskulare në intervale prej 4 javësh.


Përveç kësaj, djali merrte 400 IU vitaminë D në ditë.


Vitamina D përmirëson në mënyrë dramatike simptomat e autizmit

Pas dy muajsh, prindërit e djalit raportuan përmirësime shumë domethënëse në sjelljen e djalit të tyre.


Ai tani u përgjigj se kur u thirr emri i tij, ai nuk vraponte më në qarqe dhe aktivitetet e tij vetëdëmtuese kishin pushuar pothuajse tërësisht.


Edhe lagja ishte zhdukur dhe ai nuk ndjente më asgjë që i pengonte.


Djali tani po luante me lodrat e tij dhe madje u kërkoi prindërve ta mbanin në krahë.


Pas dy muajve të parë, niveli i tij i vitaminës D ishte rritur në 81.2 ng/ml dhe testet e autizmit ishin gjithashtu negative.


Ai tani shënoi vetëm 39 në shkallën e listës kontrolluese të sjelljes së autizmit (nga 80 - fëmijët e shëndetshëm shënojnë nën 53) dhe 28 në shkallën e vlerësimit të autizmit të fëmijërisë (nga 35 - fëmijët e shëndetshëm shënojnë nën 30).


Një pjesë e madhe e fëmijëve autikë i përgjigjen pozitivisht vitaminës D

Dr John Cannell, themeluesi i Këshillit të Vitaminës D, raporton rezultate të ngjashme pozitive për administrimin e vitaminës D tek fëmijët autikë.


Ai shkruan:


“Kam trajtuar rreth 100 fëmijë autikë me doza të larta të vitaminës D dhe përshtypja ime është se rreth 25 për qind e tyre iu përgjigjën suplementeve të vitaminës me përmirësime dramatike, 50 për qind të tjera iu përgjigjën dukshëm dhe 25 për qind e mbetur iu përgjigj vitaminës D për fat të keq. aspak."
Nuk e di pse disa fëmijë reagojnë më mirë ndaj vitaminave se të tjerët”.

Megjithatë, nëse dëshironi t'i jepni fëmijës tuaj doza të larta të vitaminës D, sigurisht që niveli aktual i vitaminës D duhet të përcaktohet së pari.


Doza e kërkuar e vitaminës D duhet të përcaktohet sipas mungesës së më pas të përcaktuar.


Jepni vitaminën D së bashku me substanca të tjera vitale

Dr Cannell thekson se është gjithashtu e rëndësishme që të jepen vetëm doza të larta të vitaminës D së bashku me ato mikroelemente që veprojnë së bashku me vitaminën D ose janë të nevojshme për përthithjen dhe përdorimin e vitaminës D.


Kjo përfshin 80 mikrogramë vitaminë K2, të paktën 125 mg magnez, 2 mg bor dhe 10 mg zink çdo ditë – sipas Dr. cannell


Sigurisht, është ideale nëse këto vlera i keni të përcaktuara fillimisht ose nëse dhuratat i keni të përcaktuara individualisht në varësi të moshës dhe nevojave të fëmijës suaj.


Çfarë doze të vitaminës D në autizëm?

Si një udhëzues i përafërt për dozën e vitaminës D, Dr. Cannell ofron dozat e mëposhtme:


Për fëmijët autikë që peshojnë më pak se 30 kilogramë, mund të fillohet me një dozë ditore prej 1600 IU të vitaminës D3.


Fëmijëve që peshojnë ndërmjet 16 dhe 33 kilogramë mund t'u jepen 3300 IU dhe fëmijëve që peshojnë më shumë se 33 kilogramë mund t'u jepen 5000 IU vitaminë D3 në ditë.


Pas dy deri në tre muaj, niveli i vitaminës D mund të përcaktohet përsëri dhe, sipas Dr. Cannell tani rregullon dozën në mënyrë që të arrihet ose të mbahet një nivel prej rreth 80 ng/ml.


Ai thekson se shumë fëmijë autikë mund të kenë nevojë për 5,000 deri në 15,000 IU në ditë për të arritur këtë nivel.


Nëse vendosni të bëni një terapi me vitaminë D me dozë të lartë për fëmijën tuaj, ju lutemi ta bëni këtë së bashku me pediatrin ose specialistin tuaj.


Në autizëm, acidi folik është gjithashtu i rëndësishëm, por edhe - veçanërisht nëse ka probleme me tretjen - pastrimi i zorrëve. Sepse dihet se shumë masa të mira për zorrët (probiotikët, prebiotikët, ushqimi i shëndetshëm) çojnë në përmirësimin e simptomave të autizmit.


Të gjitha artikujt rreth temës së Autizmit që i kemi publikuar deri më tani mund ti gjeni duke klikuar këtu!
 

Burimet e artikullit:

  • Vitamin D bessert Autismus-Symptome - Zentrum der Gesundheit

  • (1) Jia F, Wang B et al., "Core symptoms of autism improved after vitamin D supplementation”, Pediatrics, Januar 2015;135(1):e196-8. doi: 10.1542/peds.2014-

44 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

Kommentare


bottom of page