top of page

6 këshilla se si të merreni me frikën nga koronavirusi

Shumë njerëz kanë frikë nga koronavirusi i ri dhe janë shumë të shqetësuar për veten dhe të afërmit e tyre. Lexoni këtu se si të merreni me frikën nga Corona. Frika nga koronavirusi nuk ia vlen Çdokush që aktualisht ndez TV, internet ose radio do të jetë i ekspozuar ndaj kontributeve për llojin e ri të koronavirusit - dhe madje edhe në prani të njerëzve të tjerë vështirë se ka ndonjë temë tjetër të bisedës të mundshme. Ju jeni vazhdimisht të informuar për shifrat e fundit, sa njerëz në shtetin federal tani janë infektuar në mënyrë të verifikueshme me virusin e ri korona - dhe sa kanë vdekur prej tij. Cilët politikanë apo atletë të rëndësishëm preken dhe sa e tmerrshme është që lojërat e futbollit zhvillohen pa auditor (ose aspak). Kur shkoni në supermarket, shpesh e gjeni veten para rafteve të zbrazëta, sepse të gjithë kanë frikë se së shpejti do të ketë arrest shtëpie ose shtetrrethim - diçka si në Itali dhe tani edhe në Spanjë, Francë, Belgjikë dhe Austri. Nuk është çudi që njëri ose tjetri kanë frikë. Frika shpesh është aq e fortë sa shumë nuk flasin më për një pandemi të koronës, por për një pandemi frike. Sidoqoftë, frika rrallë është një shoqëruese e dobishme. Zakonisht paralizon dhe pengon gjetjen dhe gjetjen e zgjidhjeve krijuese. Dhe kështu frika nga koronavirusi nuk ia vlen. Me këshillat e mëposhtme do të mësoni ta përballoni pandeminë me qetësi, por gjithsesi me vigjilencë. Shënim: Ky artikull nuk hedh poshtë asgjë dhe nuk bën thirrje për shpërfilljen e masave të urdhëruara. Përkundrazi, bëhet fjalë thjesht për metoda të përballimit të frikës, të cilat natyrisht mund të zbatohen paralelisht me masat e urdhëruara zyrtarisht. Sepse shumë masa do të kërkoheshin nga njerëzit çdo vit kur gripi "normal" është i shfrenuar (p.sh. që njerëzit me infeksione të ngjashme me gripin të shmangin turmat, të mbajnë distancën e tyre, të mos shkojnë në punë dhe të infektojnë dhjetëra njerëz të tjerë atje). Këshilla 1: Mos kini frikë nga Corona, sepse numrat janë të ndryshueshëm Ne jemi të rrethuar nga të gjitha llojet e kërcënimeve çdo ditë - dhe megjithatë NUK kemi frikë prej tyre. Çdo muaj midis 200 dhe 350 njerëz vdesin në trafikun rrugor në Gjermani (1). Sidoqoftë, ne përgjithësisht hipim në timon për të drejtuar nga A në B pa ndonjë sulm të madh paniku. Vetëm në Gjermani, 42,000 njerëz diagnostikohen me kancer çdo muaj. Rreth gjysma do të vdesin prej tij - sipas shërbimit të informacionit të kancerit. Në 2017 kishte 18,890 njerëz në muaj që vdiqën nga kanceri në Gjermani (3). Numri i atyre që vdesin nga sëmundjet kardiovaskulare është dukshëm më i lartë. Por tani kemi frikë nga Corona, një virus që thuhet se ka çuar në 22,128 infeksione dhe 76 vdekje në Gjermani që nga fundi i janarit (që nga 21 marsi 2020), i cili aktualisht korrespondon me rreth 44 vdekje në muaj. Shumë nga të infektuarit e parë janë tashmë përsëri mirë (2). Proceset në Kinë tregojnë gjithashtu se shumica dërrmuese e njerëzve i mbijetojnë infeksionit mirë. Në rreth 80 përqind të të infektuarve, sëmundja ishte e lehtë, kështu që të prekurit pothuajse nuk ndiheshin të prekur. Shkalla e vdekshmërisë është shumë më e ulët nga sa mendohej fillimisht Shkalla e vdekshmërisë në Kinë u dha për herë të parë nga OBSH si 3.4 përqind (Instituti Robert Koch si 3.9 përqind (10). Tani është njoftuar se është shumë më e ulët. Shkalla e vdekjeve në mesin e të prekurve nga Covid-19 thuhet se ka qenë vetëm 1.4 përqind edhe në Wuhan, rajoni më i prekur rëndë (5). Dhe ky numër duhej shijuar gjithmonë me kujdes. Sepse numri i lartë i rasteve të pa raportuara u vu në dukje përsëri dhe përsëri. Në fund të fundit, jo çdo person i infektuar testohet dhe regjistrohet, thjesht sepse nuk ka ose ka vetëm pak simptoma dhe rrjedhimisht as nuk shkon te mjeku. Prandaj Instituti Robert Koch supozon se numri i njerëzve të infektuar është katër deri në njëmbëdhjetë herë më i lartë, i cili gjithmonë vlerësohet si jashtëzakonisht negativ në media (sepse rrit rrezikun e infeksionit për grupet e rrezikut), por kjo do të zvogëlonte jashtëzakonisht shkallën e vdekjeve dhe kështu rreziku (6). Rritja e madhe e numrit të infeksioneve është gjithashtu kryesisht për shkak të testimit të rritur papritmas që më parë nuk ishte kryer në këtë masë. Dhe meqenëse shumë njerëz frikësohen si ferr në shenjën e parë të një ftohjeje - të cilën ata vështirë se do ta kishin regjistruar vitin e kaluar - dhe testohen, numrat vazhdojnë të rriten dhe rriten. Në Gjermani, niveli i vdekjeve ishte përfundimisht (sipas studimit të Heinsberg) rreth 0.4 përqind (11) - që nga maji i vitit 2020. Stresi mendor nga raportet në media dhe shtetrrethimi ju bën të sëmurë! Për më tepër, tani kishte një stres të madh psikologjik, veçanërisht në vendet me shtetrrethim, jo ​​më pak për shkak të raportimit katastrofik në media dhe gjithashtu për shkak të frikës nga e ardhmja për shkak të emergjencave financiare (restorantet e vogla, dyqanet, hotelet në veçanti nuk kanë rezerva , për të mos përmendur punonjësit e shkarkuar tani). Në Kinë, thirrjet për një shërbim psikologjik (këshillim telefonik) në Wuhan u vlerësuan: 47% e telefonuesve vuajnë nga çrregullime ankthi, 20% nga çrregullime të gjumit, 15% nga simptoma somatoforme dhe 16% nga simptoma depresive. Raportet e mediave për Corona jepen si shkaku kryesor. Simptomat somatoforme janë ankesa fizike që zhvillohen si rezultat i stresit emocional. Kjo perfshin Palpitacione, siklet gastrointestinale, shtrëngim në gjoks dhe gulçim (7). Pra, nëse simptomat e këtij lloji rezultojnë vetëm nga stresi, si mund të intensifikohen vetëm kur ju në të vërtetë merrni simptoma të ftohjes dhe gripit? Në çdo cep mund të lexoni dhe dëgjoni se grupi i ankesave për Covid 19 përfshin gulçim. Vraponi drejt e në klinikën më të afërt. Fillon një rreth vicioz. Kushdo që vdes dhe është Corona-pozitiv vdes nga Corona Nëse dikush vdes që ka dalë pozitiv, atëherë thuhet se ai vdiq nga Corona - pavarësisht nga sëmundjet e mëparshme që kishte ky person. Ndoshta në realitet ai vdiq nga sëmundja e tij kronike obstruktive pulmonare, kanceri i tij, dështimi i veshkave, një dështim i shumëfishtë i organeve për shkak të moshës së tij të vjetër dhe ishte gjithashtu pozitiv i Corona - si shumë njerëz të tjerë që nuk tregojnë simptoma. Ndoshta ai gjithashtu vdiq nga një prej viruseve të tjerë të gripit që janë vazhdimisht në qarkullim, por që mund të mos testohen fare për shkak të koronës, por sigurisht që mund të jenë të pranishëm në të njëjtën kohë. Duke folur për gripin: Sipas raportit javor të gripit të Institutit Robert Koch, gripi ka shkaktuar rreth 3.2 milion vizita mjekësore që nga tetori 2019. Virusi i gripit ishte konfirmuar nga diagnostifikimi laboratorik 145,000 herë gjatë kësaj kohe. Numri i vdekjeve nga gripi i raportuar që nga tetori 2019 në Gjermani është 247, domethënë rreth 58 në muaj ((4), që nga KW 10/2020). (Por mbani mend: Për shkak të marrëdhënieve të shpjeguara më lart, numri i vdekjeve nga korona së shpejti mund të tejkalojë atë të gripit, pa kjo që tregon se SARS-CoV-2 është më i rrezikshëm.) Në Itali, ka pasur një numër të shtuar të vdekjeve nga gripi për një numër vitesh. Në gusht 2019, Revista Ndërkombëtare e Sëmundjeve Infektive publikoi një studim (8) në të cilin mund të lexohen sa vijon: "Në Itali, në krahasim me vendet e tjera evropiane, ka një shkallë dukshëm më të lartë të vdekshmërisë për shkak të gripit - veçanërisht në mesin e të moshuarve." Numri i vdekjeve nga gripi italian në sezonin e gripit 2016/17 ishte 24,981. Për momentin (21 Mars 2020) ka 4,825 vdekje nga korona. Një studim i Shtatorit 2019 në The Lancet zbuloi se në Kinë, 88,100 njerëz vdesin çdo vit nga sëmundjet e frymëmarrjes të lidhura me gripin (9). Deri më tani, 3,259 njerëz kanë vdekur nga Corona në Kinë (që nga 21 Marsi 2020) dhe duket sikur epidemia atje tani ka përfunduar. Numrat që (duhet?) Të na tmerrojnë janë pra krejtësisht të ndryshueshëm dhe jo domosdoshmërisht ato që duken. Prandaj mos lejoni që kjo të ju çmendë. Sepse të kesh frikë nuk ndihmon për të arritur atë që duam: më shumë siguri, kontroll, paqe. Përkundrazi: frika ju kufizon dhe ju bën të pakënaqur. Shënim: Jeta dhe rrethanat e saj mund të kontrollohen në shumë fusha, por jo në disa. Prandaj është e rëndësishme të shijojmë jetën, edhe nëse ka gjëra që janë jashtë kontrollit tonë. Këshilla 2: ndaloni kontrollimin e lajmeve të koronavirusit Sa më shumë që shikoni lajmet më të fundit të koronavirusit, aq më keq do të jeni. Ndaj ndaloni së shikuari apo lexuari lajmet gjatë gjithë kohës, ndaloni Googling për Corona ose bisedoni me njerëzit e tjerë për të. Vetëm mendoni se sa jetë humbni duke e bërë këtë vetëm. Përdoreni kohën më mirë për gjëra të bukura, për gjëra që ju qetësojnë dhe ju bëjnë të lumtur. Stimuloni në mënyrë aktive tema të tjera të bisedës kur flisni me njerëz të tjerë. Do të habiteni sa e vështirë është. Pothuajse askush nuk e di për çfarë tjetër të flasë tani. Virusi korona ka kohë që ka infektuar të gjithë - në kokën e tyre! Ndoshta nuk keni nevojë të lexoni ose shikoni lajmet për të qëndruar të informuar. Me siguri ka dikush në familjen ose miqtë tuaj që do t'ju mbajë të informuar. Ose mund të zgjidhni një burim të vetëm të lajmeve me cilësi të lartë dhe ta konsultoni atë 1 deri në 2 herë në ditë, por jo më shumë se 15 minuta çdo herë. Këshilla 3: lejoni vetes të keni frikë nga koronavirusi Shpesh thuhet se frika është edhe më e keqe se vetë virusi, sepse frika dobëson sistemin imunitar dhe ju bën edhe më të ndjeshëm ndaj fatkeqësive të jetës. Kështu që disa njerëz i frikësohen frikës dhe përpiqen ta luftojnë atë, ta shtypin atë. Por frika është problematike vetëm nëse nuk dini si të merreni me frikën, nëse e lini atë t’ju ​​pushtojë ose nëse në fakt mendoni se duhet ta luftoni. Frika është pjesë e jona. Ajo lind në veten tonë. Çfarë flet kundër pranimit dhe shikimit të asaj që është? Një ndjenjë që vjen dhe shkon. Shikoni frikën tuaj, mos ikni prej saj ose mos kërkoni çmenduri shpërqendrimin ose shoqërinë e njerëzve të tjerë. Qëndroni me veten. Ndoshta shkruani si jeni dhe çfarë ndodh me trupin tuaj kur lindin frikërat. Çfarë po ju bën frika? Çfarë mendimesh dalin? Sapo frika ndihet e vënë re ose e vërejtur, ajo automatikisht zvogëlohet. Nëse, nga ana tjetër, e bëni veten skllevër të frikës tuaj, bëheni nervozë dhe të papërqendruar - dhe kështu ndoshta e vendosni veten edhe më shumë në rrezik, p.sh. B. në trafik, në familje apo çfarëdo që jeni duke bërë. Këshilla 4: Besojini trupit tuaj! Ndoshta ai ka mundur prej kohësh koronavirusin? Kushdo që ka frikë nga virusi korona me sa duket ndihet i dobët dhe i prekshëm. Ai ose ajo mendon se ai ose ajo do të bjerë i vdekur me virusin e parë që do të trokasë ose të paktën do ta gjejë veten të ajrosur artificialisht në njësinë e kujdesit intensiv brenda një kohe shumë të shkurtër. Kini besim në trupin tuaj! Ata nuk përbëhen vetëm nga mendja dhe mendimet! Edhe ti ke trup! Dhe ai di të mbrohet dhe të mbrohet shumë mirë. Me shumë mundësi mposht qindra mijëra baktere dhe viruse të dëmshëm çdo ditë, si dhe njërën ose tjetrën qelizë kanceroze - kryesisht pa vënë re asgjë! Ndoshta ju e kishit virusin shumë kohë më parë, trupi juaj e eliminoi atë - plotësisht pa u vënë re nga ju - dhe ju keni qenë prej kohësh imun. Kush e di? Pra, besojini trupit tuaj. Edhe nëse merrni koronavirusin, ai do të merret me të! Trupi juaj është më i fortë nga sa mendoni! Mbështeteni atë në këtë! Sigurohuni që të keni mjaft gjumë, relaks, një dietë të shëndetshme, stërvitje, një furnizim të mirë të substancave vitale dhe gjithçka që është njohur prej kohësh dhe siguron një jetë të shëndetshme dhe të gjatë! Këshilla 5: Mjetet natyrore kundër frikës nga koronavirusi Nëse ndiheni të pushtuar nga frika nga koronavirusi, përdorni mjete dhe masa natyrore për t'u çlodhur dhe për të qenë në gjendje të mendoni përsëri qartë, p.sh. B. akupresura e përgjimit (EFT) ose rrymat shëruese. Ju gjithashtu do të gjeni shtesa dietike natyrore këtu që mund të përdoren për të shoqëruar frikën: Shtesa dietike kundër frikës Këshilla 6: Koronavirusi është i rrezikshëm. A është vërtet e vërtetë? Titulli i këtij paragrafi dhe gjithçka që vijon bazohet në metodën e Byron Katie (The Work) për të luftuar ankthin, stresin dhe shqetësimin. Me këtë metodë, ngrihen mendime shqetësuese me pyetjen: "A është kjo vërtet e vërtetë?" i shqyrtuar Ju lutemi mos e ngatërroni këtë paragraf duke përfshirë titullin me një banalizim, mohim të ngjarjeve ose gjëra të tjera për të cilat ne jemi akuzuar kohët e fundit në lidhje me këtë paragraf. Shtë një metodë specifike për të përballuar frikën, asgjë më shumë. (11) Frika - qoftë nga koronavirusi apo gjëra të tjera - zakonisht lind vetëm sepse kemi dëgjuar diçka për gjënë e supozuar dhe e besojmë. Për shembull, shumë njerëz kanë frikë nga ujqërit pa takuar kurrë një. Atëherë pse kanë frikë nga ujqërit? Sepse ata besojnë diçka që shkruhet ose tregohet për këto kafshë. Çdo gjë që shkruhet ose tregohet për një gjë, një person ose një virus mund të jetë e vërtetë, pjesërisht e vërtetë ose e rreme. Si do të kontrolloni nëse ajo që gjendet në lajme, blogje ose video të YouTube në internet është në të vërtetë e vërtetë? Kjo është pothuajse e pamundur. Dhe edhe nëse dëshironi, do të marrë një sasi të madhe kohe dhe para. Ju do të duhet të intervistoni mjekët, të vizitoni të prekurit, të pyesni të afërmit e viktimave të koronës, të kontaktoni njerëzit e infektuar që janë shëruar, të shkoni në spitale dhe ndoshta gjithashtu të udhëtoni në Kinë, Itali ose Spanjë për të marrë një ide mbi situatën aktuale në vend. (Përditësimi 5.4.2020: Një udhëtim me qëllim kërkimi në vend është aktualisht i vështirë për shkak të kufizimeve të udhëtimit dhe orëve të kufizuara.) Por nëse nuk i dëshironi të gjitha këto, atëherë thjesht perceptoni atë që po ndodh në tuajin këtu dhe tani! Në punën tuaj, hobi tuaj, fëmijët tuaj, partneri juaj, familja juaj. Çdo gjë tjetër ndodh në kokën tuaj falë fotografive në televizion dhe internet. QENI NE JETEN TUAJ! Pra, mos besoni gjithçka që thuhet dhe pretendohet. Por mos përhapni thashetheme vetë. Sepse vetëm sepse kjo apo ajo është shkruar ose thënë diku, nuk ka pse të jetë e vërtetë. Përdorni metodën Byron Katie The Work dhe çlirojeni veten nga frika dhe shqetësimet - qoftë nga koronavirusi apo "kërcënime" të tjera! Mos kini frikë nga koronavirusi Pra, siç mund ta shihni, nuk ka asnjë arsye për t'u frikësuar nga koronavirusi. Dhe nëse doni të thoni "Por ..." tani, lexoni përsëri tekstin e mësipërm dhe praktikoni këshillën 6 ose lexoni atë që na tha një mjek për praktikën e tij të përditshme me Corona. Burimet e artikullit: 6 Tipps, wie Sie mit der Angst vor dem Coronavirus umgehen - Zentrum der Gesundheit (1) Statistisches Bundesamt, Anzahl der bei Straßenverkehrsunfällen Getöteten in Deutschland von Dezember 2017 bis Dezember 2019, Februar 2020, de.statista.com (2) Robert-Koch-Institut, COVID-19: Fallzahlen in Deutschland und weltweit, Stand 12.3.2020 (3) Krebsinformationsdienst, Krebsstatistiken: So häufig ist Krebs in Deutschland, 17.12.2019 (4) Influenza-Wochenbericht KW 10/2020, Robert-Koch-Institut (5) Joseph T. Wu et al. Estimating clinical severity of COVID-19 from the transmission dynamics in Wuhan, China, Nature Medicine (2020). DOI: 10.1038/s41591-020-0822-7 (6) tagesschau.de, Coronavirus, Wieso sich die Sterberaten unterscheiden, Stand: 20.03.2020 09:23 Uhr, abgerufen 21.3.2020 (7) Ärzteblatt, COVID-19: Chinesen leiden unter Angst- und Schlafstörungen während der Quarantäne Freitag, 20. März 2020 (8) Rosano A et al., Investigating the impact of influenza on excess mortality in all ages in Italy during recent seasons (2013/14–2016/17 seasons), VOLUME 88, P127-134, NOVEMBER 01, 2019, online 8. August 2019 (9) Yunning Liu et al., Influenza-associated excess respiratory mortality in China, 2010–15: a population-based study, September, 2019 (10) Youtube, Pressekonferenz des Robert Koch-Instituts zum aktuellen Corona-Sachstand am 10.03.20 (11) Ärzteblatt, SARS-CoV-2: Heinsberg-Studie deutet auf weite Verbreitung des Virus in der deutschen Bevölkerung hin, Montag, 4. Mai 2020

6 këshilla se si të merreni me frikën nga koronavirusi
bottom of page