top of page

Acidet yndyrore Omega-3 mbajnë florën tuaj të zorrëve të shëndetshme

Përveç shumë efekteve të tjera pozitive shëndetësore, acidet yndyrore omega-3 gjithashtu sigurojnë një florë të shëndetshme të zorrëve dhe kështu forcojnë sistemin imunitar. Acidet yndyrore Omega-3 rrisin larminë e florës së zorrëve Nuk është gjithmonë e mundur të shpjegohet pse njëra substancë është e dobishme për trupin dhe tjetra është e dëmshme për të. Dikush vëren vetëm efekte të caktuara në mirëqenien, por shpesh nuk e njeh mekanizmin themelor të veprimit. Acidsshtë krejtësisht ndryshe me acidet yndyrore omega-3, sepse njihen shumë mekanizma të veprimit të këtyre acideve yndyrore. Ato pengojnë proceset inflamatore kronike, rregullojnë nivelin e kolesterolit, përmirësojnë vetitë e rrjedhjes së gjakut, kundërveprojnë kundër kancerit dhe shumë më tepër. Një studim i botuar në revistën Scientific Reports në Shtator 2017 tregoi një zgjerim të madh të spektrit të veprimtarisë së omega-3 (1). Acidet yndyrore gjithashtu duket se kujdesen për një zorrë të shëndetshme duke promovuar larminë e florës së zorrëve - sipas Dr. Ana Valdes, profesoreshë dhe pedagoge në Universitetin e Nottingham, ku u kryen kërkimet. Sa më i lartë diversiteti i florës së zorrëve, aq më i mirë është shëndeti Termi diversitet i referohet numrit të shtameve të ndryshme bakteriale të zorrëve. Gjendja shëndetësore e florës së zorrëve nuk vlerësohet vetëm në bazë të numrit të baktereve në vetvete, por më tepër në bazë të numrit të shtameve të pranishme. Një larmi e madhe e florës së zorrëve tregon një gjendje shumë të mirë të florës së zorrëve - dhe një gjendje e mirë e florës së zorrëve nga ana tjetër është një garanci e lartë për një shëndet të mirë të përgjithshëm. Sepse vetëm me një florë të shëndetshme të zorrëve kemi tretje optimale, furnizimin më të mirë me lëndë ushqyese, detoksifikim të mirë dhe natyrisht një sistem imunitar të fuqishëm. Ndoshta - së bashku me efektin anti -inflamator - është pikërisht ky ndikim pozitiv në florën e zorrëve që çon në acidet yndyrore omega -3 që kanë kaq shumë përfitime shëndetësore. Sepse nëse është sistemi kardiovaskular, gjaku, kockat, truri apo nyjet-acidet yndyrore omega-3 sigurojnë shëndet dhe mirëqenie më të mirë në të gjitha këto zona të trupit. Pakësimi i diversitetit të florës së zorrëve çon në sëmundje Nëse flora e zorrëve humbet diversitetin e saj, domethënë nëse përbëhet vetëm nga disa shtame bakteriale të zorrëve, ndryshimet patologjike mund të ndodhin në zorrë. Mund të rezultojë nga sindroma e zorrës së irrituar ose kanceri i zorrës së trashë. "Zorra e njeriut aktualisht është fokusi i kërkimeve mjekësore, pasi gjithnjë e më shumë po vërehet se shumë probleme shëndetësore mund të gjurmohen në një florë të zorrëve të sëmurë," shpjegon Dr. Valdes. "Sistemi tretës i njeriut është shtëpia e shumë trilionë mikroorganizmave. Shumica e tyre janë të dobishme për njerëzit, kështu që ata jetojnë në një simbiozë me ta. Ato ndihmojnë tretjen, mbështesin sistemin imunitar dhe madje rregullojnë peshën e trupit." Sa më i lartë konsumi i omega-3, aq më i madh është diversiteti i florës së zorrëve Për të shqyrtuar ndikimin e acideve yndyrore omega-3 në florën e zorrëve, Dr. Valdes dhe kolegët hetuan diversitetin në florën e zorrëve të 876 binjakëve femra (2). Gratë ishin të mesme dhe më të mëdha. Studiuesit gjithashtu analizuan vlerat e gjakut DHA dhe vlerat totale të omega-3 të subjekteve të testimit. DHA qëndron për acidin docosahexaenoic, një acid yndyror omega-3 me zinxhirë të gjatë që është i njohur, ndër të tjera, për efektet e tij pozitive në tru. Sigurisht, konsumi i omega-3 gjithashtu u mor parasysh. Dr. Valdes i përmbledh rezultatet si më poshtë: "Ne zbuluam se diversiteti i florës së zorrëve (natyrisht bakteret e dobishme, jo ato të dëmshme) ishte më i lartë sa më shumë acide yndyrore omega-3 në dietën e grave dhe aq më i lartë yndyrna e tyre omega-3 acide. 3 teste gjaku ishin ". Ishte interesante se në këtë studim nuk kishte asnjë lidhje midis diversitetit dhe konsumit të fibrave dietike. Acidet yndyrore Omega-3 promovojnë ato baktere të zorrëve që kanë efekte anti-inflamatore Autori i studimit Dr. Cristina Menni nga King's College London shton: "Ne gjithashtu zbuluam se sa më i lartë konsumi i omega-3, aq më i lartë është numri i baktereve që mund të frenojnë inflamacionin dhe të ndihmojnë në uljen e obezitetit." Natyrisht, acidet yndyrore omega-3 në zorrë çojnë në nivele më të larta të N-carbamyl glutamate (NCG), një substancë që është e njohur për efektet e saj antioksiduese dhe kështu anti-inflamatore. Studiuesit tani dyshojnë se acidet yndyrore omega-3 mund të motivojnë disa lloje të baktereve për të prodhuar më shumë NCG, gjë që do të shpjegonte vetitë anti-inflamatore të acideve yndyrore omega-3 në zorrët. Acidet yndyrore Omega-3 në ushqime Meqenëse acidet yndyrore omega-3 i përkasin acideve yndyrore esenciale, domethënë atyre yndyrave që nuk mund të prodhohen nga vetë trupi, ato duhet të gëlltiten me ushqim. Duhet të theksohet se ka acide yndyrore të ndryshme omega-3: me zinxhir të shkurtër dhe me zinxhir të gjatë. Acidi yndyror omega-3 me zinxhirë të shkurtër quhet acidi alfa-linolenik (ALA). Ajo gjendet në ushqimet me bazë bimore si fara e lirit, vaji i linit, farat e kërpit, vaji i kërpit, farat chia dhe në përmasa të ndryshme në shumë arra dhe fara të tjera. ALA gjithashtu përmbahet në ushqime të tjera me bazë bimore, por kryesisht vetëm në sasi të vogla. Acidet yndyrore omega-3 me zinxhirë të gjatë përfshijnë DHA (acidi docosahexaenoic) dhe EPA (acid eicosapentaenoic). Ato gjenden në disa lloje peshqish, në sasi të vogla në mish, vezë dhe qumësht dhe në alga të veçanta. Meqenëse trupi gjithashtu mund të konvertojë ALA në EPA dhe DHA, në thelb vetëm ALA konsiderohet thelbësore. Sidoqoftë, shkalla e konvertimit ndryshon nga personi në person dhe varet nga shumë ndikime që kemi përshkruar këtu (me të gjitha detajet e tjera në lidhje me acidet yndyrore të duhura omega-3): Përmbushja e kërkesave vegane për omega-3 Si të merrni mjaft acide yndyrore omega-3? Nëse dëshironi të merrni DHA dhe EPA direkt nga ushqimi, do të duhet të hani peshk yndyror çdo ditë, gjë që nuk është më e mundur këto ditë për shkak të peshkimit të tepërt të deteve, lumenjve dhe liqeneve dhe kushteve të paqëndrueshme në akuakulturë. Një zgjidhje miqësore ndaj kafshëve, ekologjikisht e ndjeshme dhe, së fundi, por jo më pak e rëndësishme, e shëndetshme ofrohet nga vajrat e algave thjesht vegjetale - ose në formë kapsule ose pa kapsula. Sigurohuni, megjithatë, që produkti që zgjidhni të përmbajë edhe dozën e omega-3 që dëshironi, pasi ka shtesa omega-3 me dozë të ulët dhe të lartë në treg. Shtesa me dozë të lartë omega-3 që sigurojnë sasi të mjaftueshme të DHA dhe EPA janë: në formë kapsule Opti-3: Këto kapsula sigurojnë 800 mg acide yndyrore omega-3 me zinxhirë të gjatë (500 mg DHA dhe 300 mg EPA) për dozë ditore (2 kapsula) Vaji i algave Norsan në një shishe 100 ml: Vaji siguron mbi 1,800 mg acide yndyrore omega-3 me zinxhirë të gjatë (1176 mg DHA dhe 714 mg EPA) për dozë ditore (5 ml), në mënyrë që doza ditore e rekomanduar nga prodhuesi është arritur madje mund të përgjysmohet - përveç nëse, natyrisht, një dozë më e lartë është e nevojshme për arsye terapeutike. Acidet yndyrore Omega-3 shoqërojnë rehabilitimin e florës tuaj të zorrëve Nëse planifikoni një pastrim të zorrëve së shpejti, mund të përfshini acide yndyrore omega-3 në programin tuaj të pastrimit të zorrëve. Edhe nëse jeni duke punuar vetëm në ndërtimin e florës tuaj të zorrëve (p.sh. pas terapisë me antibiotikë), acidet yndyrore omega-3 gjithashtu mund të përfshihen. Acidet yndyrore Omega-3 merren në mënyrë ideale me ushqim. Ndani dozën ditore në të paktën dy doza individuale në mënyrë që të përmirësoni absorbimin, p.sh. B. një racion për drekë, i dyti për darkë. Përgatitjet e acideve yndyrore Omega-3 janë ndër ato shtesa dietike që mund të merren përgjithmonë, pasi acidet yndyrore mbeten gjithmonë thelbësore dhe nuk janë vetëm të përkohshme. Nëse filloni nga e para, një efekt në sëmundjet kronike mund të shihet vetëm në muajin e tretë të përdorimit. Në rast të problemeve akute, si p.sh B. skuqjet, megjithatë, një efekt mund të jetë i dukshëm pas tre deri në pesë ditë. Ju mund të gjeni detaje mbi dozën e saktë për sëmundje të ndryshme këtu: Acidet yndyrore Omega -3 - Doza e saktë Burimet e artikullit: Omega-3-Fettsäuren sind ideal für die Darmflora (zentrum-der-gesundheit.de) (1) Sandoiu A, Omega-3 may keep gut microbiota diverse and healthy, 12. September 2017, Medical News Today, (Omega-3-Fettsäuren sorgen für Diversität in der Darmflora und für eine gesunde Darmflora) (2) Valdes AM et al., Omega-3 fatty acids correlate with gut microbiome diversity and production of N-carbamylglutamate in middle aged and elderly women, Scientific Reports 7, September 2017, (Omega-3-Fettsäuren korrelieren mit der Diversität der Darmflora und der Produktion von N-Carbamylglutamat bei Frauen mittleren Alters und älteren Frauen)

Acidet yndyrore Omega-3 mbajnë florën tuaj të zorrëve të shëndetshme
bottom of page