top of page

Artriti: shkaqet, simptomat dhe terapia

Artriti konsiderohet i pashërueshëm. Nuk dihet as shkaku aktual i sëmundjes reumatizmale dhe as një terapi pa efekte anësore. Të prekurit qetësohen me qetësues të dyshimtë, antiinflamatorë dhe madje edhe medikamente kimioterapie. Ekziston një dietë që, së bashku me një sërë masash naturopatike, mund ta vendosë trupin në një gjendje ku mund të shpëtojë përfundimisht nga artriti, ose të paktën nga shumica e simptomave të dhimbshme tipike të artritit. Artriti reumatoid – i njohur zakonisht si reumatizëm Artriti është një sëmundje inflamatore, e përsëritur e kyçeve, që i përket grupit të madh të ankesave reumatizmale, të cilat, përveç llojeve të shumta të artritit, përfshijnë edhe artrozën e aktivizuar (inflamatore), përdhesin dhe reumatizmin e indeve të buta. Megjithatë, kur njerëzit flasin për reumatizëm, në përgjithësi nënkuptojnë artritin reumatoid (dikur i quajtur edhe poliartriti kronik), i cili shpesh prek disa kyçe në të njëjtën kohë, por në shumë raste preferohet nyjet e gishtave dhe të këmbëve dhe që do të jetë fokusi i këtij artikulli. . Rreziku i konfuzionit: artrit dhe artrozë Njerëzit laikë priren të ngatërrojnë artritin me artrozën. Megjithatë, ndërsa artriti përshkruan një inflamacion të kyçeve, i cili mund të çojë në dëmtim të kyçeve gjatë rrjedhës së sëmundjes, e kundërta është rasti me artrozën. Këtu, dëmtimi i kyçeve (gjoja i shkaktuar nga konsumimi) çon në inflamacion. Shkaku zyrtar i artritit: proceset autoimune patologjike Sipas teorisë aktuale, proceset autoimune të gabuara në artrit çojnë në atë që antitrupat e trupit të sulmojnë indin e kërcit (i cili manifestohet në inflamacion të dhimbshëm) dhe gradualisht të shkatërrojë nyjen. Kërc është një ind i zhdërvjellët, i ngjashëm me pelte, që mbron skajet e kockave nga fërkimi në çdo nyje. Nëse masa e kërcit tkurret gjithnjë e më shumë, në një moment skajet e kockave fërkohen me dhimbje me njëra-tjetrën, gjë që përfundon me ngurtësim dhe deformim. Simptomat e artritit Ndërsa artroza shkakton vetëm probleme në nyjen e prekur (mundësisht gjunjët dhe ijet), artriti vjen me një gamë shumë më të madhe simptomash. Shpërthimet akute (të cilat mund të zgjasin disa javë deri në disa muaj) ndodhin me dhimbje kyçesh, ënjtje të kyçeve, ethe, lodhje të rëndë dhe humbje të oreksit. Kriter për artritin konsiderohen edhe të ashtuquajturat nyje reumatike. Këto janë trashje të dukshme në indin yndyror nënlëkuror në anën ekstensore të kyçeve. Por kjo nuk është e gjitha. Artriti mund të shoqërohet gjithashtu me dhimbje koke, depresion, çrregullime të lëkurës dhe kruajtje, çrregullime gastrointestinale, pagjumësi, sëmundje të mishrave të dhëmbëve, flokë të brishtë dhe të shurdhër, marramendje, probleme me sytë dhe vështirësi në frymëmarrje. Cilat simptoma në të vërtetë shfaqen në cilin kombinim ndryshojnë nga pacienti në pacient. Artriti mund të prekë këdo, përfshirë fëmijët Në Gjermani jetojnë 8 milionë njerëz që vuajnë nga reumatizma. Artriti reumatoid prek rreth 10 për qind, ose 800,000 njerëz, me gratë që preken shumë më shpesh se burrat. Ndërsa artroza priret të jetë një simptomë e pleqërisë (nëse nuk shkaktohet aksidentalisht), fati i artritit, thuhet, mund të godasë këdo në çdo moshë në çdo kohë. Edhe fëmijët nuk janë aspak të sigurt nga artriti. Vetëm në Gjermani, 20,000 deri në 30,000 fëmijë nën moshën 16 vjeç thuhet se po luftojnë me të ashtuquajturin artrit idiopatik juvenil (mjeksia ortodokse përdor fjalën "idiopatike" për të nënkuptuar se nuk ka dalë ende me një shpjegim të besueshëm për shkaku i sëmundjes). Çdo vit ka 1000 deri në 2000 raste të reja në këtë grupmoshë. Megjithatë, ndërkohë, drita po vjen ngadalë në errësirë. Dhe kështu një studim amerikan zbuloi se artriti idiopatik i të miturve ishte idiopatik për kohën më të gjatë dhe tani - të paktën në shumë raste - është bërë artrit jatrogjen i mitur. Mjetet jatrogjenike: shkaktuar nga mjeku ose mjekimi i përshkruar nga mjeku. Në fakt, artriti juvenil mund të jetë një efekt i vonë i terapive antibiotike të administruara shpesh në fëmijërinë e hershme - siç shpjegoi një ekip hulumtues në korrik 2015 në revistën Pediatrics dhe atë që kemi diskutuar më në detaje këtu: Artriti i të miturve për shkak të antibiotikëve Diagnoza e artritit Në rastin e artritit, rëntgeni nuk tregon dëmtime të kyçeve derisa të jetë në një fazë të avancuar (pas disa vitesh), kështu që vështirë se do të jetë një ndihmë diagnostike në fazat e hershme të sëmundjes. Zakonisht është gjaku ai që duhet të lejojë mjekun ekzaminues të nxjerrë përfundime për gjendjen e pacientit. Nëse gjaku tregon të ashtuquajturat shenja jo specifike të inflamacionit, atëherë mjeku e interpreton këtë si treguesin e parë të artritit. Shenjat jo specifike të inflamacionit përfshijnë si më poshtë: Shkalla e sedimentimit të gjakut është rritur CRP (proteina C-reaktive) prodhohet në sasi më të mëdha gjatë inflamacionit Anemia (anemia me qeliza të kuqe të zvogëluara) është e pranishme Faktori reumatoid: Jo shumë i besueshëm Nëse krahas këtyre vlerave jospecifike kërkohet dhe mundësisht gjendet edhe i ashtuquajturi faktor reumatoid, atëherë vlen: ruani qetësinë. Sepse kjo nuk është aspak aq e qartë sa premton emri i saj. Faktori reumatoid i referohet antitrupave të veçantë (të quajtur edhe antitrupa RF) që janë të pranishëm në 75 përqind të pacientëve me artrit. Megjithatë, kjo do të thotë gjithashtu se në 25 për qind të rasteve është mjaft e mundur të keni artrit pa u bekuar me faktorin reumatoid. Nga ana tjetër, faktori reumatoid mund të zbulohet edhe te njerëzit plotësisht të shëndetshëm. Një koncept holistik i artritit i përbërë nga masa naturopatike (ndryshim në dietë, suplemente ushqimore, detoksifikimi, etj.) mund të gjendet në artikullin tonë përkatës mbi reumatizmin. Nuk është e mundur një diagnozë e saktë e artritit Për të bërë diagnozën sa më të përsosur, bëhet kërkimi për antitrupa të tjerë, të ashtuquajturat antitrupa anti-citruline dhe antitrupat antinuklear (ANA). Të parët gjenden në rreth 50 për qind të pacientëve me artrit, të dytat në rreth 30 për qind. Pra, nuk ka asgjë që do të ishte njëlloj e pranishme tek të gjithë të prekurit - dhe megjithatë të gjithë (nëse shfaqen simptoma të caktuara) grumbullohen së bashku, marrin një diagnozë shkatërruese të artritit-është e pashërueshme dhe e lënë praktikën të trishtuar dhe të pajisur me një paketë barnash me shumë efekte anësore. Simptomat e ngjashme me artritin nuk duhet të jenë artrit Megjithatë, në realitet, ekziston një shans jo i vogël që artriti të mos jetë i pranishëm – edhe nëse simptomat janë të ngjashme. Pra, nëse vuani nga nyje të fryra, të dhimbshme, lëvizshmëri e kufizuar e kyçit të prekur, ngurtësi në mëngjes dhe simptoma të tjera që mjekësia konvencionale i quan artrit dhe për këtë arsye të pashërueshme, atëherë thjesht supozoni se JU nuk keni artrit, vetëm disa simptoma të ngjashme me artritin. . Meqenëse vetëm artriti është i pashërueshëm, por jo simptomat e tij, tani - nëse dëshironi - mund t'i merrni gjërat në duart tuaja, t'i përkushtoheni terapisë holistike për të aktivizuar fuqitë tuaja vetë-shëruese dhe brenda disa muajsh, mjeku juaj të konfirmojë se ju nuk duket të ketë pasur ndonjë artrit, përndryshe nuk do të ishe përsëri i shëndetshëm - të paktën ky është shpjegimi i vetëm që ai mund të mendojë. A është vërtet i pashërueshëm artriti? Një mundësi tjetër do të ishte të pranoni diagnozën e mjekut tuaj për artritin, por të mos besoni në pashërueshmërinë e tij. Në fund të fundit, ai pretendon vetëm se artriti është i pashërueshëm sepse e ka mësuar kështu, sepse e lexon vazhdimisht në revistat e tij të specializuara, sepse kështu thotë përfaqësuesi i tij farmaceutik dhe sepse ai vetë nuk ka parë kurrë një pacient që do ta kishte bindur të kundërtën. Megjithatë, kjo nuk dëshmon se artriti është i pashërueshëm, por thjesht se shkenca dhe industria farmaceutike nuk janë të interesuara për një terapi anti-artriti jofitimprurëse, shëruese holistike (kështu që, kuptohet, nuk mund të ketë studime për këtë). Përveç kësaj, shumica e pacientëve me artrit nuk marrin përgjegjësi për veten e tyre, ata janë të varur nga mjekësia konvencionale dhe nuk janë të gatshëm të ndryshojnë rrënjësisht stilin e jetesës dhe dietën e tyre aktuale. Në përmbledhje, dy paragrafët e fundit nënkuptojnë: Nëse artriti është i pashërueshëm, por në të njëjtën kohë njerëzit me diagnozë të artritit mund të bëhen pa simptoma dhe dhimbje nëse marrin masa të caktuara, atëherë ata ose janë diagnostikuar gabim ose artriti është shumë mirë i kthyeshëm. Artriti: Shkaku Mënyra më e mirë për të lehtësuar një sëmundje është njohja e shkakut ose shkaktarit të saj. Në rastin e artritit, kjo nuk ka ndodhur ende në qarqet mjekësore konvencionale. Siç është përmendur tashmë, kur bakteret nuk janë shkaku i një sulmi afatshkurtër të artritit, një gabim në sistemin imunitar thuhet se është shkaku i artritit. Por shkaku që thuhet se ka çuar në këtë gabim në radhë të parë nuk dihet. Fatkeqësisht, jo vetëm që dimë shumë pak për shkakun e artritit, por del vazhdimisht se ajo që menduam se dinim për sëmundjen nuk është domosdoshmërisht e saktë. Artriti më parë mendohej të ishte një sëmundje autoimune që çon në inflamacion, i cili nga ana tjetër çon në shkatërrimin e kyçeve. Ndërkohë, megjithatë, ka shenja të një ndryshimi në këtë drejtim. Me sa duket, artriti nuk është sëmundja thjesht inflamatore që na është paraqitur për më shumë se njëqind vjet. Rastësisht, mësojmë se pretendimi se inflamacioni është shkaku i shkatërrimit të kockave dhe kërcit nuk është vërtetuar kurrë. Në vend të kësaj, tani thuhet se një proces krejtësisht i ndryshëm çon në shkatërrimin e përbashkët tipik të artritit, përkatësisht një proces specifik onkologjik. Kur do të kapërcehet dhe rrëzohet edhe kjo tezë? Mjekësia konvencionale ende në fazën e të mësuarit Në lidhje me artritin, shkenca mjekësore konvencionale nuk është aspak aq e ditur sa do të donte të jepte përshtypjen dhe është ende në fazën e të mësuarit, pavarësisht nga fondet vjetore të kërkimit që shkojnë në miliona. Megjithatë - si me shumë sëmundje të tjera - ajo pohon të drejtën ekskluzive për të trajtuar artritin. Pse duam të besojmë një shkencë të tillë që artriti është i pashërueshëm? Pse duhet të duam të besojmë një shkencë të tillë që mund të përdoren vetëm sugjerimet e saj terapeutike, ndërsa çdo gjë tjetër emërtohet "sharlatanri"? Dhe kjo, ku mjekimi i zakonshëm për artritin tërheq pas vetes një bisht të madh miu të dhjamosur me efekte anësore - të cilat sigurisht duhet t'i merrni me kapak dhe atë gjithashtu pa asnjë shpresë për t'i dhënë fund sëmundjes. Terapia e artritit në mjekësi konvencionale Pesë grupe të ndryshme ilaçesh përdoren për artritin: Qetësues kundër dhimbjeve Barnat anti-reumatike jo-steroide (NSAIDs) = qetësues kundër dhimbjeve pa kortizon kortizon të ashtuquajturat terapeutikë bazë të ashtuquajturat Biologicals Ilaçet kundër dhimbjeve dhe NSAID për artritin Për shenjat e para të artritit zakonisht përshkruhen qetësues kundër dhimbjeve ose NSAID (p.sh. diklofenak ose acid acetilsalicilik). Fatkeqësisht, ata mpijnë dhimbjen, asgjë më shumë. Këto të fundit frenojnë edhe inflamacionin. Fatkeqësisht, efektet anësore janë të shumta me këto ilaçe, p.sh. B. Dëmtime të stomakut, nga të cilat 170.000 njerëz vuajnë çdo vit vetëm në SHBA vetëm për shkak të marrjes së barnave të përmendura. 16.500 prej tyre vdesin si pasojë e gjakderdhjes në stomak. Efekte të tjera anësore përfshijnë impotencën, presionin e lartë të gjakut dhe dëmtimin e mëlçisë. Paracetamoli qetësues, i cili shpesh përshkruhet për dhimbjet reumatike të kyçeve, është i pari në mesin e atyre barnave që mund të çojnë në dështim akut të mëlçisë. Paracetamoli është përgjegjës për dy të tretat e të gjitha rasteve të dështimit akut të mëlçisë të shkaktuar nga barnat. 75 për qind e këtyre “rasteve” vdesin si pasojë e këtij dështimi të mëlçisë të shkaktuar nga ilaçet. NSAIDs (së bashku me antibiotikët, ilaçet për uljen e kolesterolit dhe ilaçet e epilepsisë) përbëjnë pjesën e tretë të mbetur. Nga ana tjetër, diklofenaku ul furnizimin me gjak të veshkave, gjë që mund të jetë problematike, veçanërisht në rastin e veshkave të dëmtuara më parë. Prandaj, funksioni i veshkave duhet të kontrollohet rregullisht nga mjeku gjatë marrjes së diklofenakut, në mënyrë që të mund të kundërveproni në kohë çdo dështim të afërt të veshkave me kundërmasa. Kortizoni për artritin Kortizoni herë pas here përshkruhet për të shoqëruar terapinë bazë të përshkruar më poshtë. Ai pengon inflamacionin edhe më shumë se NSAID-të. Sigurisht, kortizoni nuk e bën këtë vetëm në nyje, por në të gjithë trupin – edhe pse nuk do të ishte e nevojshme atje. Dhe kështu efektet anësore të kortizonit ndodhin gjithashtu në të gjithë trupin. Kjo mund të jetë presioni i lartë i gjakut, një ndjenjë e shtuar e urisë (dhe rrjedhimisht obeziteti) ose dobësi e muskujve. Nën kortizonin (në varësi të dozës dhe kohëzgjatjes që merret), disa njerëz zhvillojnë një fytyrë me hënë të plotë, e cila mund të çojë në komplimentin e dyshimtë të injorantëve (kryesisht të atyre që ende vijnë nga privimi i kohës së luftës) se dikush duket "i shëndetshëm". dhe e duhura”. Fatkeqësisht, të prekurit ndihen çdo gjë përveçse të shëndetshëm, veçanërisht duke marrë parasysh faktin se kortizoni mund të shkaktojë gjithashtu sëmundje serioze të syve (katarakte dhe glaukoma), diabet, ndryshime të lëkurës (puçrra, gjakderdhje që janë të dukshme si mavijosje nën lëkurë), depresion dhe osteoporozë mund të shkaktojnë . Meqenëse kortizoni frenon vetëm inflamacionin sepse dobëson mbrojtjen e vetë trupit, një organizëm i trajtuar me kortizon është gjithashtu në një rrezik më të madh të infeksionit. Sapo ndodh ndonjë nga problemet e mësipërme, p.sh. B. etje e madhe (tregues për diabetin), ethe (tregues për infeksion) apo të tjera, duhet të informoni menjëherë mjekun tuaj. Por pse, mund të pyesim dikush, duhet ta bëjë këtë? Kështu që trajtimi me kortizon të ndërpritet ose të zvogëlohet dhe artriti të kthehet? Që të mund të përshkruajë barna të tjera me efekte të tjera anësore? Që të mund të përshkruajë ilaçe për efektet anësore që kanë lindur, ku shfaqen efektet anësore të radhës? Terapeutikë bazë në artrit Të ashtuquajturat terapeutikë bazë janë ato barna që mund t'i njihni më shumë me emrin "kimioterapi". Zakonisht përdoren në doza të larta për kancerin. Në rastin e artritit, ato hyjnë në lojë kur kortizoni dhe NSAID nuk funksionojnë më në mënyrë të kënaqshme. Këto janë përbërës aktivë si p.sh B. metotreksat, sulfasalazinë, azatioprinë dhe klorokinë. Ndryshe nga medikamentet e tjera të orientuara nga simptomat që synojnë të lehtësojnë dhimbjen ose inflamacionin, këto barna shtypin sistemin imunitar të trupit në një shkallë ekstreme. Ato pengojnë - p.sh. B. në rastin e azatioprinës - veçanërisht përhapja e qelizave mbrojtëse më të rëndësishme të trupit. Qelizat që në fakt na mbrojnë nga sëmundja dhe vdekja janë të bllokuara, kështu që efektet anësore të terapive bazë të përshkruara më poshtë nuk duhet të befasojnë më askënd. Terapeutikët bazë pretendohet se ndërhyjnë drejtpërdrejt në përgjigjen imune të trupit që është përgjegjëse për artritin. Megjithatë, duke qenë se shkaktari i këtij reaksioni imunitar është larg nga njohja dhe eliminimi, kjo terapi është gjithashtu thjesht e orientuar drejt simptomave, e cila - pavarësisht të gjitha premtimeve - mund të ketë një sërë efektesh anësore serioze dhe, për më tepër, nuk jep as të njëjtat sjell lehtësim për të gjithë të prekurit. Kjo e fundit dëshmon sërish se simptomat e artritit janë një dukuri individuale në çdo organizëm, të cilat mund të shtypen me mjekim standard, por nuk mund të eliminohen kurrë plotësisht. Efektet anësore të terapisë bazë Fatkeqësisht, bëhet e qartë vetëm pas një periudhe fillestare prej disa javësh ose muajsh nëse i përkisni grupit të njerëzve që preken nga terapia bazë apo jo. Nëse po, atëherë artriti mund të zhduket përkohësisht dhe mund të parandalohen shpërthimet e dhimbshme të inflamacionit dhe ngurtësimi i afërt i kyçeve. Kjo tingëllon mirë. Por çfarë dobie kanë të gjitha këto efekte të mrekullueshme (të përkohshme!) nëse në vend të kësaj tani vuani nga nauze, ankesa gastrointestinale, humbje oreksi, ndryshime në numërimin e gjakut (përfshirë aneminë), infeksione kronike mykotike dhe dhimbje koke kur ju bien flokët, dëmtimi i mëlçisë tuaj, ju kapni çdo infeksion të shfrenuar dhe jeni gjithashtu të prekur nga depresioni? Alzheimer në vend të artritit? A e dini gjithashtu se shumë nga terapeutikët bazë pengojnë përthithjen e acidit folik. Metotreksati është një antagonist i vërtetë i acidit folik. Acidi folik është një vitaminë thelbësore, e cila gjithsesi zakonisht është e pakët në dietën e sotme dhe mungesa e së cilës dyshohet se shkakton sëmundjen e Alzheimerit. Pra, çfarë dobie kanë nyjet pa dhimbje nëse nuk do të jeni në gjendje të mbani mend emrin tuaj në të ardhmen e afërt? Nëse tashmë jeni duke marrë terapi bazë, atëherë sigurohuni që të pini shumë ujë të pastër çdo ditë për të nxitur eliminimin e ilaçeve dhe gjithashtu sigurohuni - nëse reumatologu juaj nuk e bën këtë - që të keni një furnizim të mjaftueshëm të acidit folik. (pas marrjes së mjekimit). Medikamente biologjike për artritin Biologjikët janë ilaçe krejt të reja nga laboratori i gjeneve. Pa dyshim, përshkrimi i mekanizmave të tyre të veprimit tingëllon jashtëzakonisht premtues. Ndryshe nga terapitë bazë, biologjikët kanë vetëm një efekt shumë specifik në sistemin imunitar. Të ashtuquajturit frenues TNF-alfa, për shembull, çaktivizojnë substancën e dërguar me të njëjtin emër (TNF-alfa), e cila vepron si një mjet komunikimi midis qelizave imune dhe një "fletëpalosje" me mbishkrimin "Le të bëjmë inflamacion !" barazohet. Nëse edhe ky trajtim dështon ose nëse shoqërohet me efekte anësore të tepërta, atëherë kryhen eksperimente të mëtejshme, p.sh. B. me të ashtuquajturën terapi me qeliza B. Vetëm disa qeliza B të sistemit imunitar shkatërrohen, përkatësisht ato që luajnë një rol kyç në zhvillimin dhe mirëmbajtjen e artritit. Qelizat e tjera B, të cilat janë pjesë e sistemit imunitar mbrojtës, duhet të mbeten të paprekura. Problemi me biologjikët mund të jetë rinia e tyre. Ato janë në përdorim vetëm për disa vite dhe disa janë aktualisht vetëm në fazën e testimit. Nuk ka përvojën më të vogël me efekte afatgjata. Megjithatë, duket joreale që sulmet afatgjata të drogës ndaj mekanizmave shumë të ndërlikuar rregullatorë dhe komunikues të organizmit mund të mbeten pa pasoja. Koncepti i terapisë natyrale për artritin dhe reumatizmin Çfarë mund të bëni për artritin (reumatizmin) nga një këndvështrim holistik dhe naturopatik mund të gjeni në vazhdimin e këtij artikulli me titull: Reumatizmi: Masat natyrale. Një rol shumë të rëndësishëm në artrit luan edhe dieta e duhur, ndaj ne kemi shkruar artikullin tonë për dietën e reumatizmave, të cilin e gjeni në linkun e mëposhtëm. Dieta e reumatizmave Burimet e artikullit: Arthritis: Ursachen, Symptome und Lösungen (zentrum-der-gesundheit.de) - Zentrum der Gesundheit Chantal Schlatter: " Nebenwirkung Leberschaden " Pharmazeutische Zeitung Online Dr. Barbara Missler-Karger: " ACR 2010: Rheumatiker haben eine andere Mund- und Darmflora als Gesunde " Rheuma-Online Internisten im Netz " Patienten mit rheumatoider Arthritis sollten Vitamin-D-Mangel vorbeugen " Pattison DJ et al., " Vitamin C and the risk of developing inflammatory polyarthritis: prospective nested case-control study .” Ann. Rheum. Dis. 63 (2004) 843–847
Life Extension Report " Super Oxide Dismutase (SOD) " (Die Superoxid Dismutase) Ärzte Zeitung " Entzündung der Gelenke schlägt sich auch auf Zähne und Kiefer nieder " Leitfaden Phytotherapie Heinz Schilcher; Susanne Kammerer; Tankred Wegener. 4. Aufl. München: Elsevier, Urban & Fischer, 2010. - XII, 1219 S. : Ill., graph. Darst. ISBN 978-3-437-55343-1

Artriti: shkaqet, simptomat dhe terapia
bottom of page