top of page

Autofagocitoza, garancia e shëndetit të trupit tuaj

Procesi i detoksifikimit ditor, specifik për qelizat quhet autofagocitozë ose autofagji. Vetëm me autofagji që funksionon mirë, qelizat dhe në fund personi mund të mbeten të shëndetshëm. Ne paraqesim masat që nxisin autofagjinë. Autofagocitoza - Një tjetër fjalë për pastrimin Sapo përdoret fjala "skorje" ose "pastrim", dyshuesit (kryesisht nga radhët e mjekësisë konvencionale) janë jo shumë larg dhe thonë: "Nuk ka gjë të tillë si skorje." Në realitet, askush nuk duhet të jetë më i njohur me pastrimin sesa mjekët specialistë Pastrimi ndodh përgjithmonë në çdo qelizë të trupit dhe quhet autofagocitozë ose autofagji. Dhe atë që naturopatia ka këshilluar për mijëra vjet (detoksi - qoftë për sëmundje apo si masë parandaluese!), tani ngadalë por me siguri po gjen rrugën e saj në mjekësinë konvencionale. Shkencëtarët - si studiuesit e Universitetit të Warwick në nëntor 2017 - po hasin gjithnjë e më shumë rëndësinë e funksionimit të duhur të autofagjisë. Nëse aktivizimi i pastrimit të vetë qelizës do të përfshihej në terapinë e sëmundjeve kronike - sipas studiuesve - këto do të mund të trajtoheshin më me sukses, ose edhe më mirë, ato mund të parandaloheshin (3). Sa më mirë të pastrohet qeliza, aq më i shëndetshëm është personi Autofagjia përshkruan një proces mjaft normal brenda çdo qelize. Qeliza në mënyrë të pavarur hedh ose riciklon mbetjet metabolike dhe substancat e dëmshme. Rezultati është një qelizë e pastër, funksionale dhe një trup i shëndetshëm. Nëse nga ana tjetër, procesi i autofagjisë është i shqetësuar, ndotësit dhe materialet e mbeturinave (“skorje”) grumbullohen në qelizë. Qeliza sëmuret, madje mund të degjenerohet - dhe njerëzit sëmuren. Pra, nëse do të kishte mënyra për të vazhduar autofagjinë, këto masa mund të ndihmonin jashtëzakonisht shumë në shërimin e sëmundjeve dhe sigurisht në parandalimin e tyre. Nëse autofagjia është e shqetësuar, personi sëmuret Dr. Ioannis Nezis (Warwick's School of Life Sciences) tregon se një autofagji e shqetësuar çon në inflamacion të indeve, i cili nga ana tjetër rrit ndjeshmërinë ndaj sëmundjeve - veçanërisht në zorrë. Sidomos me sëmundjet e zorrëve si p.sh Për shembull, sindroma e zorrës së irrituar, kanceri i zorrës së trashë, sëmundja e Crohn dhe koliti ulceroz, njohja e kësaj lidhjeje do të çonte në opsione shumë më efektive terapeutike - sipas Nezis - pasi mjekët më pas mund të adresojnë shkakun e këtyre sëmundjeve dhe të rekomandojnë masa që rregullojnë dhe aktivizojnë autofagjia kanë objektiv. Në këtë mënyrë reduktohet inflamacioni dhe parandalohet sëmundja e zorrëve (2). Si mund të aktivizoni autofagjinë? Kushdo që pret këshillën absolute të brendshme do të zhgënjehet. Sepse edhe një herë është veçanërisht një dietë e shëndetshme e pasur me substanca jetike që mund të çojë në funksionimin e duhur të autofagjisë. 1. Ushqimet me përmbajtje të lartë spermidinë aktivizojnë autofagjinë Dr. Nezis shpjegon se disa ushqime mund të stimulojnë autofagjinë sepse përmbajnë disa substanca natyrale (veçanërisht spermidinë) që aktivizojnë procesin e vetëpastrimit të qelizës. Këto ushqime përfshijnë: Grejpfrut Rrushi i kuq Dardha kërpudha lente Soja Bizele të gjelbërta Të gjitha këto ushqime duhet të përfshihen në menunë tuaj personale. Ato mbështesin pastrimin e trupit dhe ndihmojnë - sipas Dr. Nezis - në këtë mënyrë ndihmon në parandalimin e inflamacionit dhe sëmundjeve të zorrëve. Autofagjia pastron trupin deri në tru Biofizikani Thomas Finkenstädt shpjegoi për RP Online në tetor 2016 se hedhja e plehrave të këtij trupi është një nga proceset më të shëndetshme në organizëm, i cili pastron trupin përreth "deri në qelizat nervore në tru". Autofagjia është "një nga proceset kryesore frenuese të sëmundjeve degjenerative si kanceri, Alzheimer dhe sëmundjet kardiovaskulare". (4) Proteinat bimore nga soja dhe gruri në veçanti stimulojnë autofagocitozën, ndërsa proteinat shtazore nga qumështi i lopës e pengojnë atë. Në listën e mësipërme të Dr. Nezis ndër të tjera numëron Finkenstädt. në vijim, të cilat gjithashtu konsiderohen të jenë jashtëzakonisht të pasura me spermidinë: fasulet e gjelbërta brokoli Mangot Krundet e grurit dhe embrionet e grurit Njëqindvjeçarët janë të mbushur deri në buzë me spermidinë Spermidina është konsideruar prej kohësh një substancë kundër plakjes, e cila po hulumtohet veçanërisht nga ekipi i shkencëtarëve rreth profesor Frank Madeo, studiues i moshës dhe biolog molekular në Universitetin e Gracit. Studimi i parë mbi efektin e zgjatjes së jetës së spermidinës u botua në vitin 2009 dhe profesori Madeo i tha Welt Kompakt më 27 prill 2017: "Përqendrimi i spermidinës zvogëlohet me moshën". Welt Kompakt vazhdon: "Nuk e dimë ende pse. Ekziston një supozim që vjen nga studimet për njëqindvjeçarët: Sipas Madeos, njerëzit që plaken shumë janë "të mbushur deri në buzë me spermidinë". ( 1 ) 2. Sporti nxit autofagjinë Aktivizimi i autofagjisë mund të jetë gjithashtu një arsye e rëndësishme pse stërvitja konsiderohet kaq e shëndetshme. Sepse ata që bëjnë shumë sport vazhdimisht i vendosin qelizat e tyre në një gjendje të mungesës së lëndëve ushqyese. Kjo gjendje e mungesës së përkohshme mund të mbështetet duke mos ngrënë asgjë dy orë pas stërvitjes. 3. Agjërimi interval aktivizon autofagjinë Autofagjia gjithashtu mund të stimulohet jashtëzakonisht mirë me ndihmën e agjërimit interval . Me këtë lloj diete sigurohen pushime të gjata, ku në veçanti zgjatet periudha e agjërimit të natës. Kjo do të thotë, për shembull: Ju hani herët për darkë dhe hani mëngjes vonë ose aspak. Kjo çon në një fazë ideale të agjërimit natën 16-orëshe ose edhe më të gjatë, p.sh. Për shembull, nëse e përfundoni darkën në orën 18:00 dhe nuk e hani vaktin tuaj të parë deri në orën 11 të mëngjesit të ditës tjetër. Nëse njerëzit nuk hanë gjatë gjithë kohës, nëse nuk hanë vonë në mbrëmje dhe nëse mëngjesi nuk është përsëri në rendin e ditës herët në mëngjes, atëherë ka kohë të rregullta të urisë në qeli. Këta tani po fillojnë gjithnjë e më shumë të përpunojnë plehrat e tyre dhe të djegin energji - dhe aty ku nuk ka mbeturina, nuk ka sëmundje. Megjithatë, nuk dihet saktësisht pas sa orësh agjërimi autofagjia vërtet përshpejtohet. Kjo mund të ndodhë pas tetë orësh ose vetëm pas dymbëdhjetë orësh. Kushdo që praktikon agjërimin me ndërprerje, i cili zakonisht zgjat më shumë se 12 orë, është në çdo rast në anën e sigurt. E nëse keni parasysh se agjërimi me ndërprerje konsiderohet edhe një ndihmës kundër kancerit, diabetit dhe niveleve të larta të kolesterolit, atëherë ia vlen ta testoni disa herë këtë ritëm ushqyes. Ju lutemi shmangni gabimet më të zakonshme në agjërimin interval ! Cdo gje rreth agjerimit gjeni duke klikur ne linkun me poshte: Agjërim | Qendra e Shëndetit (qendra-e-shendetit.com) Burimet e artikullit: Autophagozytose, die zelleigene Entschlackung (zentrum-der-gesundheit.de) - Zentrum der Gesundheit (2) Radu Tusco, Ioannis P. Nezis et al. Kenny mediates selective autophagic degradation of the IKK complex to control innate immune responses. Nature Communications , 2017 (3) University of Warwick, Colon cancer breakthrough could lead to prevention -- and the foods that can help, ScienceDaily, 3. November 2017 (4) Hamann S. Nobelpreis für Medizin Wie Autophagie Krebs, Alzheimer und Herzerkrankungen hemmt, 4. Oktober 2016, RP Online (1)Brause C, Alter Käse, junger Körper, Die Welt Kompakt, 27.4.2017

Autofagocitoza, garancia e shëndetit të trupit tuaj
bottom of page