top of page

Detoksifikimi pas kimioterapisë

Ne do t'ju tregojmë se si mund të detoksifikoni trupin tuaj pas kimioterapisë - intensivisht dhe butësisht në të njëjtën kohë - dhe si mund ta furnizoni atë me të gjitha substancat vitale në të njëjtën kohë, në mënyrë që së shpejti të rifitoni forcën tuaj. Si të detoksoni pas kimioterapisë Pas kimioterapisë, shumë njerëz duan të detoksifikohen. Në fund të fundit, trupi është i mbushur plot me ilaçe shumë toksike dhe zakonisht ende vuan nga efektet e tyre anësore. Por si të detoksifikoheni pas kimioterapisë? Në fund të fundit, jo të gjithëve iu dhanë të njëjtat barna ose kombinime të barnave. Pra, si duhet të ketë programe të përgjithshme detoksifikimi? Megjithatë, detoksifikimi pas kimioterapisë ndjek një koncept tjetër. Ilaçi i administruar nuk tërhiqet nga trupi si një magnet me metal. Detoksifikimi pas kimioterapisë, nga ana tjetër, kryhet me qëllimet e mëposhtme: Vetë mekanizmat e detoksifikimit të trupit aktivizohen dhe kthehen në jetë. Përshpejtohet prodhimi i antioksidantëve të trupit dhe/ose konsumohen antioksidantë holistik. Rigjenerimi i indeve të dëmtuara mbështetet. Forcohet sistemi imunitar. Toksinat ekzistuese lidhen gradualisht dhe shkarkohen. Megjithatë, përpara se të futemi në detoksifikimin aktual pas kimioterapisë, le të hedhim një vështrim në vetë kimioterapinë dhe çfarë ndodh në trup ndërsa ilaçet luftojnë kancerin. Qëllimi i kimioterapisë Kimioterapia është një nga format më të zakonshme të trajtimit të kancerit. Së bashku me terapinë me rrezatim, është një nga terapitë standarde në qarqet mjekësore konvencionale. Kimioterapia bazohet në përdorimin e barnave të dizajnuara për të vrarë qelizat e kancerit. Efekti i të ashtuquajturave citostatikë ka për qëllim bërthamën e qelizës, ku qendra e kontrollit dhe në këtë mënyrë edhe materiali gjenetik (ADN) i qelizës kancerogjene do të shkatërrohet. Nëse ilaçi arrin të dëmtojë ADN-në (acidi deoksiribonukleik), ndarja anormale e shpejtë e qelizave të qelizës kancerogjene pengohet. Në skenarin më të mirë, ilaçi shkakton vdekjen e qelizës së degjeneruar. Në shumicën e rasteve, kimioterapia përbëhet nga një kombinim i citostatikëve të ndryshëm me mënyra të ndryshme veprimi, të cilat kryesisht administrohen në formën e injeksioneve ose infuzioneve. Përbërësit aktivë më pas arrijnë shpejt në të gjitha zonat e trupit nëpërmjet qarkullimit të gjakut. Kimioterapia nuk shkatërron vetëm qelizat e kancerit Fakti që citostatikët mund të zhvillojnë efektin e tyre në të gjitha zonat e trupit fillimisht tingëllon i favorshëm. Por është pikërisht kjo veti – e kombinuar me toksicitetin e tyre ekstrem – që i bën barnat kaq të rrezikshme. Sipas informacionit të dhënë nga Qendra Gjermane e Kërkimeve të Kancerit, shumica dërrmuese e citostatikëve nuk kanë një efekt specifik për kancerin, por e drejtojnë aktivitetin e tyre kundër të GJITHA llojeve të qelizave që rinovohen shpejt. Këto lloje qelizash përfshijnë qelizat e rrënjës së flokëve, qelizat e mukozës së gojës, qelizat e membranës mukoze të traktit gastrointestinal dhe qelizat e formimit të gjakut në palcën e eshtrave. Prandaj, këto zona qelizore janë veçanërisht të rrezikuara. Kjo shpjegon efektet anësore më të zakonshme të kimioterapisë, duke përfshirë humbjen e flokëve, të përzierat, inflamacionin në zonën gastrointestinale dhe një sistem imunitar të dobësuar rëndë. Kimioterapia sulmon sistemin imunitar Qelizat e bardha të gjakut (leukocitet), si pjesë thelbësore e sistemit imunitar, luajnë një rol shumë të veçantë në mbrojtjen kundër patogjenëve. Përveç baktereve, viruseve, kërpudhave dhe helmeve të të gjitha llojeve, këto përfshijnë edhe qelizat tumorale. Prandaj, sistemi imunitar i një pacienti me kancer sfidohet jashtëzakonisht shumë edhe para kimioterapisë. Normalisht, sistemi mbrojtës i trupit do të duhej të mbështetej në mënyrën më të mirë të mundshme në rastin e kancerit, por në vend të kësaj ndodh një terapi që shkatërron një pjesë të madhe të qelizave të bardha esenciale të gjakut. Kjo masë e dobëson sistemin imunitar në një masë të tillë, saqë ai nuk mund të përmbushë në mënyrë adekuate funksionin e tij mbrojtës. Si rezultat, rritet ndjeshmëria ndaj infeksionit, gjë që mund të jetë kërcënuese për jetën për pacientët me kancer. Në disa raste, antibiotikët tani përshkruhen në mënyrë profilaktike në mënyrë që të mos ndodhin infeksione të tilla të rrezikshme. Kimioterapia ndikon në formimin e gjakut Nga efektet e barnave citostatike nuk kursehen as qelizat e kuqe të gjakut (eritrocitet), sepse medikamentet dëmtojnë formimin e gjakut të ri në palcën e eshtrave. Nëse prodhimi i qelizave të kuqe të gjakut bie shumë i ulët, anemia mund të ndodhë përkohësisht. Meqenëse detyra e qelizave të kuqe të gjakut është të transportojnë oksigjenin nëpër trup, anemia kryesisht çon në mungesë të oksigjenit, e cila mund të shfaqet në lodhje, pagjumësi dhe rraskapitje. Kimioterapia irriton koagulimin e gjakut Dhe grupi i tretë i qelizave të gjakut - trombocitet e gjakut (trombocitet) - gjithashtu mund të dëmtohen nga kimioterapia. Si qelizat më të vogla të gjakut, trombocitet janë përgjegjëse për mpiksjen e gjakut. Prandaj, mungesa e trombociteve mund të çojë në gjakderdhje të vazhdueshme, të tilla si gjakderdhje nga hundët dhe gjakderdhjet e mishrave të dhëmbëve, si dhe në gjakderdhje të zgjatur menstruale. Kimioterapia vret qelizat e kancerit (me shumë fat), por edhe miliarda qeliza të shëndetshme. Kimioterapia helmon organizmin Ilaçet e përdorura në kimioterapi përmbajnë substanca shumë toksike. I pari i këtij lloji ishte një derivat i gazit mustardë, i cili u përdor si një armë kimike gjatë Luftës së Parë Botërore. Variantet kimike të kësaj substance vdekjeprurëse, si klorambucili, izofamidi ose ciklofosfamidi, gjenden ende në citostatikët sot. Gjithsej ka disa dhjetëra citostatikë të ndryshëm. Ato janë të gjitha toksike, por ndryshojnë në mekanizmat e tyre përkatës të veprimit dhe rrjedhimisht edhe në efektet e tyre anësore. Sa të theksuara janë pasojat shëndetësore të citostatikëve në detaje varet nga doza e administruar dhe nga shëndeti i përgjithshëm i personit në fjalë. Prandaj, për fat të mirë, jo të gjithë pacientët përjetojnë efektet anësore potencialisht serioze të kimioterapisë. Barna të tjera që kundërveprojnë simptomat e këtyre efekteve anësore shpesh jepen si masë parandaluese, p.sh. B. Ilaçe për nauze ose diarre. Këtu, natyrisht, mukoza e stomakut ose e zorrëve është ende e sulmuar, por nuk mund të ndjeni më klithmat e trupit. Antimetabolitët në kimioterapi Disa barna citotoksike, të cilat i përkasin të ashtuquajturve antimetabolitë, përbëhen nga komponime platini. Pjesë të këtij metali të rëndë toksik ngjiten drejtpërdrejt në molekulat e ADN-së. Si rezultat, informacioni gjenetik shkatërrohet ose të paktën nuk shpërndahet më në mënyrë të barabartë midis dy qelizave të reja pas ndarjes së qelizave, në mënyrë që rritja e tyre të parandalohet. Këta cistostatikë janë shumë efektivë, por kanë edhe efekte anësore serioze. Ato mund të shkaktojnë reaksione alergjike, të dëmtojnë shikimin, të çojnë në dëmtime të rënda të dëgjimit dhe të dëmtojnë veshkat dhe sistemin nervor. Antibiotikët antitumorë në kimioterapi Citostatikët e tjerë, të ashtuquajturit antibiotikë antitumoralë, merren kryesisht nga kërpudhat. Ato parandalojnë procesin e kopjimit gjatë ndarjes së qelizave duke çaktivizuar enzimat speciale që përfshihen në ndërtimin e ADN-së. Si rezultat, këto qeliza nuk mund të ndahen më. Në doza të larta, këto citostatikë mund të shkaktojnë dëmtime të rënda të zemrës. Ato gjithashtu kanë një ndikim të madh në aktivitetin e sistemit imunitar. Prandaj, këto barna përdoren shpesh në sëmundjet autoimune si: B. në sklerozën multiple, kolitin ulceroz, tiroiditin Hashimoto etj. Çdo kimioterapi lë gjurmën e vet Efektet e kimioterapisë në trup mund të jenë sa serioze aq edhe të ndryshme. Vetëm toksiciteti i barnave helmon trupin e pacientit - me pasoja të mëdha për shëndetin e tyre. Efektet anësore të sipërpërmendura të citostatikëve përkatës mund të përfshijnë gjithashtu dëmtim të përbërjes gjenetike, dëmtim nervor, humbje të kujtesës dhe dëmtim të shumëfishtë të organeve - veçanërisht atë të mëlçisë dhe veshkave. Dhe sado e çuditshme që tingëllon, kimioterapia mund të shkaktojë shfaqjen e plagëve të reja në të gjithë trupin. Kjo mund të gjendet në paketimin për disa citostatikë. Mund të gjeni më shumë për këtë temë në artikullin Kanceri i shkaktuar nga kimioterapia. Kimioterapia është gjithashtu e rrezikshme për terapistët Se sa të rrezikshme janë në të vërtetë barnat e kimioterapisë, tregohet veçanërisht qartë nga fakti se farmacistët, mjekët dhe infermierët, pra ata njerëz që kanë kontakt të drejtpërdrejtë me këto substanca, duhet t'i përmbahen rreptësisht masave përkatëse të sigurisë. Kimikatet e përfshira në citostatikët hyjnë në trup jashtëzakonisht shpejt përmes lëkurës dhe mukozave. Prandaj, të gjithë personat që bien në kontakt me të gjatë përgatitjes ose zbërthimit janë të ekspozuar ndaj rreziqeve të lartpërmendura dhe për këtë arsye udhëzohen të mbajnë veshje të përshtatshme mbrojtëse. Pra z. B. vishen doreza speciale mbrojtëse, të cilat duhet të ndërrohen çdo 30 minuta. Veshja e një fustani të veçantë mbrojtës dhe syze mbrojtëse është gjithashtu e detyrueshme. Veshjet e veshura dhe të gjitha instrumentet që kanë rënë në kontakt me citostatikët (shiringat, kanulat, etj.) duhet të hidhen në mbeturinat e rrezikshme. Megjithatë, këto barna shumë toksike u administrohen pacientëve me kancer me qëllim të "shërimit" ... Detoksifikohuni pas kimioterapisë! Shumë prej të prekurve kanë përjetuar torturën e kimioterapisë që mund të përfaqësojë për trupin në mënyra të ndryshme. Një detoks pas kimioterapisë me qëllimet e përmendura në fillim është një ide vërtet shumë e mirë këtu. Por mos harroni të diskutoni masat e zgjedhura të detoksifikimit pas kimioterapisë me onkologun tuaj. Hani një dietë të shëndetshme Dieta luan një rol jashtëzakonisht të rëndësishëm pas kimioterapisë. Një dietë e pasaktë, e pashëndetshme e mposht sistemin tretës tashmë të dobësuar dhe e privon trupin nga rezervat e fundit të energjisë. Si pasojë e vetë kancerit, ilaçeve të administruara dhe stresit të vazhdueshëm psikologjik, trupi është gjithashtu shumë acid dhe jashtëzakonisht i dobësuar. Prandaj, dieta në këtë situatë duhet t'u përshtatet nevojave veçanërisht të larta të pacientit. Prandaj, qëllimi i ndryshimit të dietës duhet të jetë një dietë që është tepër alkaline . Furnizon trupin me lëndë ushqyese të rëndësishme dhe substanca vitale pa e sforcuar atë. Përveç kësaj, ushqimi i përdorur duhet të jetë i cilësisë më të mirë, në mënyrë që trupi juaj të mos rëndohet shtesë nga toksinat që përmban (plehra dhe pesticide etj.). Prandaj, është mirë të blini ushqime të kultivuara në mënyrë organike. Përfshini çdo ditë në dietën tuaj superushqime, si p.sh B. Lëngu i barit të elbit. Do të ndjeni shpejt se niveli juaj i energjisë, si dhe mirëqenia juaj, po rritet vazhdimisht. Bari i elbit ka një efekt shumë shërues në sistemin e tretjes dhe në mënyrë specifike ndihmon në rigjenerimin e mukozës së dëmtuar të zorrëve. Përveç kësaj, bari i elbit ofron antioksidantë të rëndësishëm që mbrojnë qelizat e shëndetshme. Nëse tashmë keni humbur shumë peshë për shkak të sëmundjes, rekomandimet e mëposhtme mund të jenë gjithashtu të dobishme: Shtimi i shëndetshëm në peshë nëse jeni nën peshë . Detoksifikojeni me antioksidantë pas kimioterapisë Edhe superushqimet e përmendura në hapin e parë janë burime të shkëlqyera antioksidantësh. Antioksidantët janë një nga komponentët më të rëndësishëm të detoksifikimit pas kimioterapisë. Sepse barnat çojnë në formimin e një numri të madh të radikaleve të lira, të cilat shkaktojnë procese të rrezikshme oksidimi në trup, dëmtojnë qelizat e shëndetshme dhe çojnë në inflamacione delikate. Sistemi imunitar është jashtëzakonisht i stresuar dhe rigjenerimi i trupit pengohet jashtëzakonisht. Për t'i bërë radikalet e lira të padëmshme, ju nevojitet një furnizim i mjaftueshëm i antioksidantëve - ato komponime që janë në gjendje të neutralizojnë radikalet e lira. Megjithatë, duke qenë se nevoja për antioksidantë është veçanërisht e lartë pas kimioterapisë, mund të jetë e vështirë për ta mbuluar atë ekskluzivisht përmes dietës. Prandaj është e këshillueshme që të merrni edhe një antioksidant të fuqishëm në formën e një suplementi ushqimor holistik. Për shembull, manaferra e aronisë është një ushqim me efekt të fortë antioksidues. Mund të pihet edhe në formë të shtrydhur si lëng. Astaxanthin është një antioksidant po aq i fuqishëm. Ofrohet në formë kapsule, gjë që e bën atë veçanërisht të përshtatshëm dhe të lehtë për t'u marrë. Detoksifikimi pas kimioterapisë - detoksifikimi Kur detoksifikohet pas kimioterapisë, në përgjithësi mendohet për heqjen e substancave shumë toksike nga ilaçet citostatike nga trupi. Megjithatë, këto rrallë janë ende të pranishme. Ato duken më shumë si një tornado që rrotullohet nëpër trup. Por kur stuhia është qetësuar, nuk ka mbetur asgjë nga tornado. Vetëm kërdinë që la pas. Dhe është pikërisht ky shkatërrim që duhet “pastruar” gjatë detoksifikimit pas kimioterapisë. Shkatërrimi do të thotë që ilaçet kanë ndikuar në shumë funksione të trupit dhe kanë dëmtuar indet e shëndetshme. Sistemi tretës është veçanërisht i stresuar, flora e zorrëve është jashtë ekuilibrit dhe mukoza e zorrëve është e dëmtuar. Ushqimi nuk mund të tretet më sipas nevojës. Shumë më tepër mbetje të padëshiruara metabolike krijohen sesa në një trup të shëndetshëm. Nëse flora e zorrëve është e shqetësuar, toksinat nga bakteret e dëmshme të zorrëve gjithashtu rëndojnë sistemin, dhe helmet dhe grimcat e tretura jo plotësisht mund të hyjnë në qarkullimin e gjakut nëpërmjet një mukoze të dëmtuar të zorrëve. Organet e detoksifikimit (mëlçia dhe veshkat) tashmë janë të mbingarkuar masivisht dhe me të vërtetë nuk kanë nevojë për asgjë më shumë se relaksim. Bentoniti, një tokë minerale, është një nga mjetet më të mira për t'i bërë toksinat e të gjitha llojeve të padëmshme në sistemin tretës. Ajo tërheq toksinat si një magnet dhe i lidh ato me vetveten. Pastaj të dyja ekskretohen së bashku përmes zorrëve. Kjo çon në një detoksifikimi të shpejtë dhe intensiv, i cili është thelbësor për rigjenerimin e trupit tuaj. Prandaj, marrja e bentonitit (së bashku me shumë ujë) është një përparësi kryesore për detoksifikimin pas kimioterapisë. Për shkak se sa më shumë helme që bentoniti mund të evakuojë, aq më pak ngarkohen organet e detoksifikimit dhe kështu kanë më shumë fuqi për t'u rigjeneruar. Detoksifikimi pas kimioterapisë - ndërtimi i florës së zorrëve Sistemi tretës i dëmtuar tashmë mbështetet jashtëzakonisht shumë në rigjenerimin e hapit të tretë. Për të drejtuar florën e zorrëve përsëri në harmoni dhe për të përgatitur mjedisin e zorrëve për kolonizimin e baktereve të dëshiruara të acidit laktik (laktobakteret) dhe bifidobaktereve, ndërtimi i florës së zorrëve me probiotikë të cilësisë së lartë është një hap shumë i rëndësishëm në procesin e detoksifikimit. pas kimioterapisë. Nëse bakteret e përmendura nuk janë të disponueshme në sasi të mjaftueshme, bakteret e dëmshme putrefaktive, të cilat zakonisht janë në një numër dukshëm më të ulët në zorrë, fitojnë dorën e sipërme. Mjedisi intestinal, i cili tashmë është helmues, përfaqëson një hapësirë ​​optimale jetese për ta.Shumica e baktereve patogjene të zorrëve quhen dysbaktere ose dysbioza. Mungesa e laktobaktereve dhe bifidobaktereve gjithashtu pengon vlerësimin e plotë të ushqimit të konsumuar. Shfaqet një deficit i lëndëve ushqyese dhe jetike, i cili duhet të shmanget veçanërisht pas kimioterapisë. Përveç kësaj, një florë e shëndetshme e zorrëve mbron mukozën e zorrëve. Duke qenë se zorrët është gjithashtu selia e një pjese të madhe të sistemit imunitar, një florë e shëndetshme e zorrëve nënkupton edhe një sistem të fortë imunitar. Mund të lexoni këtu se si mund të ndërtohet flora e zorrëve: Struktura e florës intestinale Gjithçka rreth ndertimit te flores se zorreve kemi përmbledhur këtu “Ndertimi i flores se zorreve” . Detoksifikimi pas kimioterapisë - rigjenerimi i mëlçisë Mëlçia është organi ynë më i madh i detoksifikimit. Ajo ka, ndër të tjera. Detyra e rëndësishme e neutralizimit të të gjitha toksinave të grumbulluara dhe eliminimit të tyre. Megjithatë, mëlçia nuk është e pajisur për nivelet jashtëzakonisht të larta të toksinave me të cilat përballet gjatë kimioterapisë. Ajo është e mbingarkuar me këtë sasi helmi, sepse edhe mëlçia ka vetëm një kapacitet të kufizuar. Megjithatë, edhe pas kimioterapisë, ajo duhet të vazhdojë të neutralizojë jo vetëm mbetjet e barit, por edhe të gjitha toksinat e tjera që hyjnë në trup çdo ditë. Mëlçia është në gjendje të rigjenerohet mjaft shpejt, por në këtë situatë të vështirë varet nga mbështetja juaj, për shembull me një pastrim të mëlçisë. Në lidhje me masat e përmendura tashmë, nga të cilat përfiton në çdo aspekt edhe mëlçia juaj, administrimi shtesë i substancave të hidhura vegjetale, si pluhuri i luleradhiqes, ekstrakti i luleradhiqes, barishtet e hidhura bazë ose pikat e hidhura bimore (p.sh. formën e saj të vjetër. Mund të përdoret gjithashtu një kurë e synuar me gjemba qumështi ose me preparate të kombinuara që kombinojnë barishte të ndryshme që mbrojnë mëlçinë dhe rigjenerojnë mëlçinë. Ju mund të lexoni detaje mbi masat që përfitojnë mëlçinë këtu: Pastrimi holistik i mëlçisë Gjithçka rreth metodës së pestë të pastrimit trupor kemi përmbledhur këtu “Pastrimi i mëlçisë ” . Detoksifikimi pas kimioterapisë Kimioterapia e dëmton pacientin në shumë mënyra. Nga njëra anë efektet anësore të mjekimit i vështirësojnë të prekurit dhe nga ana tjetër vuajnë nga efektet e helmimit që shkakton kjo terapi. Prandaj, masat që rekomandojmë për detoksifikimin pas kimioterapisë synojnë ta kthejnë trupin në një gjendje sa më shpejt të jetë e mundur, gjë që i mundëson atij të riparojë dëmtimin e qelizave dhe të aktivizojë mekanizmat e tij rregullues. Në këtë mënyrë ai në mënyrë ideale mund ta rikthejë veten në ekuilibrin e tij dhe të shërohet. Përveç kësaj, nëse pini rreth 1,5 deri në 2,5 litra ujë të gazuar çdo ditë (në varësi të dietës suaj) në mënyrë që toksinat të mund të ekskretohen në urinë, nëse e mbani trupin tuaj në lëvizje rregullisht dhe në mënyrë adekuate, mjaftueshëm vitaminë D. dhe siguroni një gjumë të qetë. , dalëngadalë do të ndiheni më mirë. Lexo Poashtu: Kanceri - Koncepti i përgjithshem i trajtimit Burimet e artikullit: Entgiften nach der Chemotherapie (zentrum-der-gesundheit.de) - Zentrum der Gesundheit

Detoksifikimi pas kimioterapisë
bottom of page