top of page

Diabeti: SMS funksionon më mirë sesa mjekimi

Pacientëve me probleme të sheqerit në gjak shpesh u jepen ilaçe të dizajnuara për të ulur sheqerin në gjak shumë shpejt. Disavantazhet shpesh tejkalojnë disavantazhet, ndërsa avantazhet e mundshme vështirë se ia vlen të përmenden. Të prekurit vuajnë nga periudha të shpeshta të hipoglikemisë dhe ndihen të kufizuar në jetën e përditshme. Terapia e diabetit: efektet anësore shpesh mbizotërojnë Qysh në vitin 2014, dikush lexoi në Gazetën e Shoqatës Mjekësore Amerikane të Mjekimit të Brendshëm se në shumë diabetikë të tipit 2 - veçanërisht ata mbi 50 vjeç - efektet anësore të terapisë mjekësore të diabetit tejkalojnë përfitimet e mundshme. Studiuesit në fjalë të Universitetit të Miçiganit shkruan: Në kundërshtim me udhëzimet aktuale për diabetin e tipit 2, sipas të cilit terapia e diabetit duhet të intensifikohet derisa të arrihet një objektiv i caktuar i sheqerit në gjak, pasi një mjek nuk duhet të përqëndrohet vetëm në nivelet e sheqerit në gjak, por edhe sigurinë e terapisë me ilaçe dhe efektet anësore. Sigurisht, pacientët me rrezik të lartë të komplikimeve nga diabeti si p.sh B. dëmtimet e veshkave, problemet e syve, sëmundjet kardiovaskulare ose polineuropatitë trajtohen me ilaçe. Ashtu si ata 15 deri në 20 përqind të diabetikëve që kanë vërtet nivele shumë të larta të sheqerit në gjak. Mjekët shpesh nuk i drejtohen pacientit dhe nevojave të tij në mënyrë individuale Sidoqoftë, nëse pacienti juaj ka vetëm një rrezik të ulët të komplikimeve të diabetit dhe tani vazhdimisht vuan nga hipoglikemia për shkak të ilaçeve dhe bëhet mbipeshë ose madje vuan nga marrja e injeksioneve të rregullta, atëherë ilaçet do të shkaktojnë më shumë dëm sesa dobi. Sepse mjekësia nuk është vetëm për të parandaluar sëmundjet dytësore, por veçanërisht për të përmirësuar cilësinë e jetës së njerëzve, "tha autori i studimit Dr. Sandeep Vijan, profesor i mjekësisë së brendshme në Universitetin e Miçiganit. Udhëzimet aktuale të terapisë sigurojnë që mjekët nuk mund të gjejnë më një qasje dhe trajtim individual për secilin person. Ata janë të përqendruar vetëm në arritjen e vlerave të caktuara në vend që të peshojnë avantazhet dhe disavantazhet e terapisë me ilaçe kundër njëri -tjetrit. " Alternativat për terapinë me ilaçe kanë qenë prej kohësh në dispozicion. Sigurisht, pacientët gjithashtu duhet të jenë të gatshëm të bëjnë diçka për shëndetin e tyre. Kushdo që preferon të gëlltisë tableta ose të injektojë insulinë, prandaj nuk adresohet më në këtë pikë. Një metodë interesante për vetë-menaxhimin e suksesshëm të diabetit u prezantua në revistën e specializuar Diabetes Care në qershor 2017. Mesazhet SMS i kujtojnë diabetikët të marrin masa të shëndetshme Në të ashtuquajturin Studim Digjital Dulce, diabetikëve të tipit 2 u dërgoheshin mesazhe me tekst për gjashtë muaj çdo ditë, me të cilat pacientët u kujtuan masa të caktuara që do të ndihmonin në kontrollin e nivelit të sheqerit në gjak. Vetëm kjo strategji nënkuptonte që vlerat e sheqerit në gjak të pacientëve të zhvilloheshin më mirë sesa vlerat e sheqerit në gjak të atyre pacientëve që merrnin vetëm ilaçe - një shenjë që njerëzit janë shumë të aftë të ndryshojnë dietën dhe mënyrën e tyre të jetesës në mënyrë efektive - gjë që mjekët shpesh bëjnë dyshohet - nëse ata vetëm kujtohen rregullisht dhe motivohen për të qëndruar në top. Studimi Dulce Digital u krye në San Diego / California nga 2012 në 2014. Trialshtë gjykimi i parë i rastësishëm i kontrolluar për të shqyrtuar përfitimet e mesazheve me tekst për diabetikët dhe aftësinë e tyre për të kontrolluar diabetin dhe nivelet e sheqerit në gjak. Mesazhet me tekst janë motivuese dhe ndihmojnë në kontrollin e niveleve të sheqerit në gjak 126 diabetikë morën pjesë në studim. Gjysma e tyre ende merrnin vetëm ilaçet e zakonshme të diabetit. Gjysma tjetër e pjesëmarrësve gjithashtu morën - siç tha drejtori i studimit Dr. Athena Philis-Tsimikas shpjegoi-fillimisht dy deri në tre mesazhe SMS në ditë, të cilat më pas u reduktuan në një mesazh ditor gjatë periudhës së studimit gjashtëmujor. Kishte gjithsej 354 mesazhe informuese dhe motivuese që lexonin, për shembull: Përdorni pjata të vogla! Pjesët tuaja do të duken më të mëdha dhe do të ndiheni më të ngopur pas një vakt! Ti nuk je vetëm! Përdorni mbështetjen e grupit tuaj të vetë-ndihmës në mënyrë që të ecni përpara dhe të jeni të suksesshëm! Kujdes! Timeshtë koha për të kontrolluar sheqerin në gjak. Na dërgoni rezultatet tuaja! (Pjesëmarrësit kishin marrë të gjithë njehsorin e glukozës në gjak para fillimit të studimit). Falë mesazheve SMS, nivelet e sheqerit në gjak janë më të shëndetshëm sesa vetëm me terapinë me ilaçe Në fillim të studimit, vlera mesatare e HbA1C e të gjithë pjesëmarrësve ishte 9.5 përqind. Pas vetëm tre muajsh, ishte 8.5 përqind në grupin SMS dhe 9.3 përqind në grupin e kontrollit, i cili nuk kishte marrë asnjë mesazh SMS. Pas gjashtë muajsh, grupi SMS ishte në gjendje të ruante vlerën e tij, grupi i kontrollit madje ishte përkeqësuar në 9.4 përqind. Vlerat e HbA1C tregojnë vlerën e sheqerit afatgjatë dhe kështu lejojnë një vlerësim të vlerave të sheqerit në gjak nga 2 deri në 3 muajt e fundit. Vlerat normale të HbA1C janë nën 5.7 përqind te njerëzit e shëndetshëm. Në grupin SMS, ata pjesëmarrës që gjithashtu iu përgjigjën mesazheve SMS dhe u kthyen rregullisht nivelet e tyre të sheqerit në gjak, patën rezultate më të mira. Piktorja e rrugës Gloria Favela, 48 vjeç, ishte një nga pjesëmarrëset e studimit që përjetoi përmirësime të rëndësishme. Ndërsa studimi përparonte, niveli im i HbA1C ra në mënyrë të qëndrueshme derisa më në fund arriti një nivel vërtet të shëndetshëm, "thotë ajo. Mesazhet SMS ishin jashtëzakonisht të dobishme për të. Në disa ditë ajo është aq e fokusuar në pikturën e saj sa harron gjithçka përreth saj. Lajmet e ndihmuan atë të kujtonte vazhdimisht për rëndësinë e një stili jetese dhe diete të shëndetshme, si dhe të hante e të pinte rregullisht dhe të kontrollonte vlerat e saj. Në fund të studimit, 96 përqind e pjesëmarrësve thanë se mesazhet me tekst i kishin ndihmuar jashtëzakonisht shumë në menaxhimin e diabetit të tyre. Ashtu si shumë thanë se do të vazhdonin me programin nëse do të mundnin. Si përmbledhje, mund të thuhet se metoda jashtëzakonisht e lirë e dërgimit të mesazheve të thjeshta me tekst ka potencialin për të ndihmuar njerëzit të ndihmojnë veten dhe për të zbatuar vazhdimisht masa të shëndetshme, "thotë Dr. Tsimikas. Kujtoni veten për programin tuaj holistik dhe rregulloni nivelin e sheqerit në gjak! Çështja nuk është të harrojmë të gjitha masat e nevojshme në rastin e diabetit dhe në vend që t'i zbatojmë ato rregullisht dhe në mënyrë të vazhdueshme. Nëse arrini ta bëni këtë, një numër shumë i madh i të prekurve arrijnë të marrin nën kontroll nivelet e sheqerit në gjak, madje i rregullojnë ato në atë masë saqë mjekimi nuk është më i nevojshëm. Sepse në studimin e paraqitur më sipër, pjesëmarrësit morën vetëm këshilla shumë të thjeshta. Shtë e pamundur të imagjinohet se çfarë do të kishte ndodhur nëse mesazhet do të dërgoheshin me masa tërësore! Pra, hartoni një plan me të gjitha masat që dëshironi të merrni për veten, nivelin e sheqerit në gjak dhe shëndetin tuaj në përgjithësi dhe ngjiteni në mur në mënyrë që të jetë qartë e dukshme. Nëse udhëtoni shumë ose keni tendencë të anashkaloni planin tuaj, organizoni një aplikacion përkujtues për smartphone tuaj. Më pas ju kujton në orët e futura për të lëvizur, për të pirë një gotë ujë, për të përgatitur vaktin tuaj të ardhshëm, për të pirë smoothie tuaj të përditshëm, për të blerë ushqime të shëndetshme në kohë, për të marrë suplementin tuaj dietik, etj, etj. Këtu do të gjeni sugjerime të vlefshme për masa holistike për t'ju ndihmuar të rregulloni nivelin e sheqerit në gjak: Masa holistike për diabetin dhe vitamina për diabetikët Si mund të ulni nivelin e sheqerit në gjak me dietë përshkruhet këtu: Ulja e sheqerit në gjak Burimet e artikullit: Diabetes: SMS hilft besser als Medikamente - Zentrum der Gesundheit Addie L. Fortmann et al.Dulce Digital: An mHealth SMS-Based Intervention Improves Glycemic Control in Hispanics With Type 2 Diabetes. Diabetes Care , Juni 2017, (Dulce Digital: Eine auf SMS-Nachrichten basierte Massnahme verbessert Blutzuckerkontrolle bei Hispanos mit Typ-2-Diabetes) Scripps Health. "Study shows texting as good as medication at improving type 2 diabetes management: Research first to focus on low-income Hispanic community." ScienceDaily, 9. Juni 2017, (Studie zeigt, dass Textnachrichten genauso so gut sind wie Medikamente, um Typ-2-Diabetes zu verbessern: Forschung fokussiert sich zunächst auf Hispanos mit niedrigem Einkommen) Sandeep Vijan, Jeremy B. Sussman, John S. Yudkin, Rodney A. Hayward.Effect of Patients Risks and Preferences on Health Gains With Plasma Glucose Level Lowering in Type 2 Diabetes Mellitus. JAMA Internal Medicine , 2014, (Wirkung des Patientenrisikos und der Patientenvorlieben auf gesundheitliche Gewinne bei der Blutzuckerspiegelreduzierung bei Typ-2-Diabetes) Kaiser Permanente. "Severe low blood sugar occurs often in patients with Type 2 diabetes", ScienceDaily, 30. Juli 2013, (Ernsthafter Unterzucker tritt oft bei Patienten mit Typ-2-Diabetes auf)

Diabeti: SMS funksionon më mirë sesa mjekimi
bottom of page