top of page

Dieta e duhur për të detoksifikuar

Metalet e rënda shumë toksike si plumbi ose kadmiumi shkaktojnë sëmundje serioze. Një dietë e zgjedhur me kujdes dhe e synuar mund ta parandalojë këtë. Një dietë e caktuar mbështet detoksifikimin Ndotja nga metalet e rënda është një nga problemet më të vjetra mjedisore të njerëzimit. Megjithatë, metalet e rënda nuk ndotin vetëm mjedisin, por edhe njerëzit që jetojnë në këtë mjedis. Ai më së shumti thith metale të rënda me ajrin që thith, i ha me ushqimin e tij ose i merr me pije të bëra nga uji i ndotur. Me një dietë specifike mund të mbroheni nga toksiciteti i këtyre substancave dhe të nxisni detoksifikimin e tyre. Metalet e rënda të dobishme dhe metalet e rënda të dëmshme Megjithatë, jo të gjitha metalet e rënda janë të gjitha të këqija pa përjashtim. Disa madje konsiderohen elementë gjurmë thelbësorë, domethënë trupi ka nevojë për sasi të vogla, si zink, mangan, bakër dhe krom. Por edhe këto – sapo i merrni në një dozë pak më të lartë se ajo e kërkuar – mund të jenë mjaft toksike. Sipas gjendjes aktuale të njohurive, njerëzit nuk kanë nevojë as për gjurmë të metaleve të tjera të rënda, kështu që edhe sasitë shumë të vogla mund të kenë efekte toksike, si p.sh. B. merkur, kadmium dhe plumb. Plumbi është gjithmonë helmues - edhe në doza të vogla Në vitet 1960 ende mendohej se plumbi mund të kishte efekte toksike tek fëmijët vetëm nga vlerat e gjakut rreth 60 μg/dL. Në vitin 1991 kjo vlerë u reduktua në 10 μg/dL. Në të njëjtën kohë, autoritetet shëndetësore amerikane (Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve) shkruan se nuk kishte asnjë vlerë plumbi që mund të cilësohej ende si e sigurt për fëmijët, pasi metali i rëndë është shumë toksik edhe në dozat më të vogla. Megjithatë, si merkuri dhe kadmiumi, plumbi tani llogaritet ndër të ashtuquajturit elementë ultra-gjurmë. Në eksperimentet e kafshëve, mangësitë do të ishin treguar nëse metalet e rënda individuale do të kishin munguar plotësisht gjatë disa brezave. Prandaj, ato kërkohen dukshëm në gjurmë ultra pa e ditur funksionin e tyre në trup. Megjithatë, duke qenë se këta elementë zakonisht ndodhin në doza më të larta në mjedis se sa në ultra-gjurmë, nuk ka nevojë të kesh frikë nga ndonjë defekt. Në vend të kësaj, ne po luftojmë kundër mbidozës së përhershme. Natyrisht, ndotja me metale të rënda në vendet e industrializuara nuk është më aq e lartë sa dikur, dhe jo aq e lartë sa është në shumë vende në zhvillim ose në rajonet rurale në Lindjen e Largët. Megjithatë, për shkak të potencialit ekstrem helmues, edhe sasitë më të vogla të metaleve të rënda tani konsiderohen shumë toksike dhe për këtë arsye ia vlen të shmangen. Prandaj është jashtëzakonisht e vlefshme të njihen masat që mund të parandalojnë ndotjen me metale të rënda, të zvogëlojnë ndotjen ekzistuese me metale të rënda ose të dobësojnë potencialin e tij helmues. Pasojat e ekspozimit ndaj kadmiumit Ekspozimi kronik ndaj kadmiumit dhe/ose plumbit, për shembull, mund të shkaktojë një sërë problemesh shëndetësore. Kadmiumi shoqërohet me çrregullime funksionale të mushkërive, veshkave, mëlçisë, kockave, organeve riprodhuese dhe sistemit kardiovaskular. Në veçanti, dëmtimi i veshkave, osteoporoza e rëndë dhe kockat e thyera janë pasojat e niveleve të larta të kadmiumit. Kadmiumi është gjithashtu në grupin 1 të substancave të klasifikuara si kancerogjene për njerëzit, kështu që kanceri mund të jetë edhe rezultat i ekspozimit kronik të kadmiumit. Agjencia Ndërkombëtare për Kërkimin e Kancerit kryen klasifikimin në intervale të rregullta. Një burim i rëndësishëm i kadmiumit dhe (ndër shumë helmeve të tjera) gjithashtu i plumbit sot është tymi i cigares - si për duhanpirësit ashtu edhe për duhanpirësit pasivë. Pasojat e ekspozimit ndaj plumbit Nga ana tjetër, plumbi çon në dëmtime neurologjike dhe çrregullime funksionale të gjakut, por edhe në dëmtime të veshkave dhe mëlçisë dhe çrregullime të fertilitetit. Fëmijët janë veçanërisht të prekur këtu sepse kanë një përthithje më të lartë të plumbit përmes zorrëve sesa të rriturit dhe në të njëjtën kohë sistemi i tyre nervor, i cili është ende në zhvillim, është shumë më i prekshëm. Tek fëmijët, plumbi tashmë mund të dëmtojë sistemin nervor në përqendrime nën 100 µg/l dhe të çojë në probleme të sjelljes dhe deficite të inteligjencës. Në vitin 2012, Pharmazeutische Zeitung publikoi një studim (1) nga Universiteti Stanford / Kaliforni i cili tregoi se edhe nivelet e ulëta të plumbit në gjak mund të çojnë në një rrezik të shtuar të përdhes. Në rastin e mijëra pjesëmarrësve, ka qenë gjithmonë rasti që ata me ekspozimin më të lartë të plumbit (një mesatare prej 39,5 µg/l plumb në gjak dhe kështu më pak se një e gjashta e vlerës kufi (250 µg/l) të sigurt) kishin më shumë gjasa të zhvillonin përdhes si subjekte që kishin një mesatare prej vetëm 8,9 µg/l plumb në gjakun e tyre. Studiuesit arritën në përfundimin në atë kohë se nuk kishte asnjë vlerë plumbi që ishte e padëmshme, sado e ulët të jetë. Ata kërkuan që të ulen vlerat kufitare kombëtare. Meqenëse plumbi depozitohet gjithashtu në trup kudo ku është i pranishëm kalciumi, ekspozimi më i fortë i plumbit tek njerëzit (90 përqind i ekspozimit ndaj plumbit) gjendet gjithmonë në kocka. Për fat të keq, plumbi nuk qëndron vetëm në skelet, prej andej ai helmon vazhdimisht gjakun. Edhe nëse njerëzit do të ndalonin marrjen e plumbit nga jashtë, gjaku i tyre do të mbetej i kontaminuar me plumb, pasi plumbi lëshohet përgjithmonë në gjak nga kockat. Metalet e rënda zhvendosin mineralet vitale Nëse plumbi depozitohet në kockë, ai nuk është si shtesë e kalciumit të pranishëm. Në vend të kësaj, ai zhvendos kalciumin. Ndërveprime të tilla me substanca jetike si zinku ose seleni janë gjithashtu të njohura për kadmiumin. Elementët gjurmë thelbësorë tani pengohen nga kryerja e funksioneve të tyre nga metalet e rënda toksike. Metalet e rënda toksike nuk janë thjesht "vetëm" toksikë, gjë që shkakton stres masiv oksidativ. Ato gjithashtu çojnë në simptomat që sjell mungesa e substancave thelbësore (p.sh. mungesa e zinkut dhe selenit). Meqenëse zinku dhe seleni në veçanti janë të përfshirë në funksionin dhe formimin e antioksidantëve të trupit, ekspozimi ndaj metaleve të rënda çon në një rreth vicioz të vërtetë, sepse stresi oksidativ i shkaktuar nga metalet e rënda nuk mund të luftohet më për shkak të mungesës së antioksidantëve. . Si të përcaktoni nëse ka kontaminim me metale të rënda? Dëshmia e kontaminimit me metale të rënda sigurohet, për shembull, nëpërmjet gjakut. Është e vërtetë që thuhet vazhdimisht se është e vështirë të vërtetohet ndotja me metale të rënda të eshtrave, organeve apo trurit. Por siç e përmendëm edhe më lart, metalet e rënda gjithashtu lëshohen vazhdimisht në gjak nga kockat. Prandaj, një hetim përkatës jep të paktën një pasqyrë të ekspozimit. Sigurisht, ju nuk e dini për një kohë të gjatë nëse metalet e rënda vijnë nga një regjistrim i mëparshëm apo nga një aktual. Por kjo nuk e ndryshon faktin që duhet të ndërmerrni veprime në çdo rast për të hequr sa më shpejt metalet e rënda. Testet e urinës janë gjithashtu një mënyrë për të treguar ekspozimin ndaj metaleve të rënda. Tani ato janë në dispozicion si komplete testimi në shtëpi, të cilat përveç kadmiumit dhe plumbit, mund të zbulojnë edhe merkurin, aluminin, arsenikun, kromin, kallajin dhe shumë metale të tjera. Nëse dëshironi të dini nëse uji juaj i pijshëm është i ndotur me metale të rënda, mund ta kontrolloni atë me një test të thjeshtë. Informacione të mëtejshme mbi zbulimin e kontaminimit nga metalet e rënda mund të gjenden këtu: Detoksifikimi është më i rëndësishëm se kurrë (në seksionin: A është i nevojshëm një kurë detoksifikimi) Terapia e kelimit për detoksifikimin nuk është gjithmonë e kënaqshme Nëse ka kontaminim me metale të rënda, atëherë mjeku ose mjeku i mjedisit zakonisht përpiqet ta eliminojë atë me ndihmën e terapisë së kelimit. Për fat të keq, këto terapi shpesh shoqërohen me efekte anësore të padëshiruara nga ana tjetër, kështu që ka shqetësime - veçanërisht në lidhje me përdorimin e tyre tek fëmijët. Gjithashtu, asnjë nga terapitë e kelimit për heqjen e kadmiumit nuk është miratuar deri më tani. Kelatorët (agjentët që lidhin metalet e rënda me vete dhe shkaktojnë kullimin e tyre dhe quhen edhe agjentë kompleksues) përfshijnë z. B. EDTA dhe DMSA. Ata tregojnë një efekt mbrojtës në lidhje me plumbin. Megjithatë, me përdorim të përsëritur të dozave të larta (75 mg / kg), EDTA mund të dëmtojë veshkat dhe për këtë arsye është sigurisht e papërshtatshme për njerëzit që tashmë kanë probleme me veshkat. Meqenëse EDTA gjithashtu nuk e di se cilat metale duhet të lidhë dhe cilat prej tyre do të donim të kishim në trupin tonë, ajo gjithashtu lidh zinkun, hekurin dhe manganin, kështu që mangësitë përkatëse mund të ndodhin pas terapisë me kelacion, nëse kjo pikë nuk merret parasysh. . Pra, këtu do të thotë të merrni suplemente të përshtatshme minerale - dhe në një kohë pas terapisë. DMSA, nga ana tjetër, mund të çojë në humbje të oreksit, nauze dhe diarre. Në një studim (2) me fëmijët që kishin marrë DMSA, 12 përqind vuanin probleme me tretjen, 5 përqind treguan dobësi të përgjithshme dhe keqtrajtim. Sigurisht, është gjithmonë e rëndësishme të mbani mend se është më mirë të përjetoni efekte anësore afatshkurtra nga një eliminim sesa të vuani përgjithmonë nga ekspozimi ndaj metaleve të rënda dhe pasojat e tij kronike. Çfarë mund të bëhet për të parandaluar ndotjen e metaleve të rënda? Megjithatë, duke qenë se terapia e kelimit duhet të kryhet nga terapisti (mjeku ose praktikuesi alternativ) dhe gjithashtu nuk është gjithmonë i suksesshëm, studiuesit janë vazhdimisht në kërkim të një zgjidhjeje më të mirë - dhe gjithashtu për zgjidhje që secili mund t'i zbatojë për vete në jetën e përditshme, p.sh. B. me ndihmën e një diete të caktuar ose të suplementeve dietike të synuara. Një dietë detoksike Zyrtarisht, të ushqyerit nuk është shumë i besuar. Edhe sot ka mjekë ortodoksë që mohojnë një dietë të shëndetshme jo vetëm efekte shëruese, por edhe çdo potencial parandalues. Megjithatë, nëse shikoni vetitë dhe mekanizmat e veprimit të lëndëve ushqyese individuale dhe substancave vitale, shpejt bëhet e qartë se një vlerësim i tillë mund të gjurmohet vetëm në mungesën e njohurive të fakteve që janë njohur prej kohësh. Sepse dieta e duhur është një mjet shumë i fuqishëm kur bëhet fjalë për mbështetjen, mbrojtjen dhe lehtësimin e trupit. Prandaj, ushqimi i duhur mund të ndihmojë në detoksifikimin. Po, edhe nëse metalet e rënda dhe ndotësit përfundojnë në trup me dietën, është pikërisht kjo dietë që ka edhe substanca të shumta që mund të çojnë në largimin e ndotësve ose të bllokojnë efektet e tyre të dëmshme. Këto substanca mbrojtëse nuk përfshijnë ndonjë risi të veçantë, por në radhë të parë substancat vitale të provuara dhe të testuara: mineralet, elementët gjurmë, vitaminat dhe substancat dytësore bimore. Të gjitha ato përmbahen në sasi të mëdha në një dietë optimale. 1. Mungesa e mineraleve nxit përthithjen e metaleve të rënda Shumë studime tregojnë se një mungesë në disa minerale (p.sh. zinku (3), kalciumi (4) dhe hekuri (5)) do të thotë që metalet e rënda toksike thithen më shumë dhe se këto gjithashtu kanë një toksicitet më të lartë sesa në një trup që furnizohet mirë. me këto minerale. Zinku mbron qelizat nga metalet e rënda toksike Zinku tregon veti të ngjashme kimike dhe fizike si kadmiumi dhe plumbi (6) dhe për këtë arsye konkurron me këto dy metale të rënda toksike për vendet e lidhjes në enzima ose qeliza. Nëse ka mjaft zink në trup, ai parandalon që metalet e rënda toksike të kenë akses në qeliza ose të shkaktojnë dëme në strukturat e tjera të trupit. Në prani të kadmiumit, zinku gjithashtu mund të forcojë dhe rivendosë aktivitetin e glutathione peroksidazës, katalazës dhe superoksid dismutazës - tre enzima antioksiduese endogjene dhe detoksifikuese - dhe të dobësojë proceset e oksidimit (7). Zinku gjithashtu nxit formimin e metallotioneinës (MT) (8), një proteinë që tërhiqet fort nga kadmiumi (dhe gjithashtu nga merkuri), e lidh atë dhe kështu kontribuon në detoksifikimin e tij (9). Një suplement ushqimor i kombinuar me kalcium dhe zink mund të mbrojë trurin nga peroksidimi tipik i lipideve të lidhura me plumbin dhe formimi i radikaleve të lira në rastin e ekspozimit ndaj plumbit dhe kështu të largojë ose të paktën të zvogëlojë efektin toksik të helmit në tru (neurotoksiciteti) studim nga viti 2010) (10) . Kombinimi kalcium-zink ndihmoi gjithashtu në rigjenerimin e enzimave antioksiduese të trupit nëse ato ndikoheshin keq nga prania e plumbit. Ne kemi shpjeguar këtu se si mund të hani një dietë të pasur me zink: Rregulloni mungesën e zinkut në mënyrë natyrale Ju mund të gjeni një përshkrim se si mund të duket një dietë e pasur me kalcium këtu: Plotësoni nevojat tuaja për kalcium me dietën tuaj Nëse keni nevojë për suplemente kalciumi, këtu do të gjeni shumë këshilla për të zgjedhur suplementin e duhur të kalciumit për ju: Suplementet më të mira të kalciumit Seleni e bën detoksifikimin më të lehtë Seleni funksionon në mënyrë të ngjashme me zinkun. Ndër të tjera, ky mikroelement mund të përdoret gjithashtu. sipas një studimi të vitit 2007 (11) rivendosni aktivitetin e enzimave antioksidante që ishte i kufizuar pas ekspozimit ndaj kadmiumit. Nuk është çudi, është një kofaktor i drejtpërdrejtë i glutathione peroksidazës, që do të thotë se enzima detoksifikuese dhe antioksiduese mund të bëhet aktive vetëm kur seleni është lidhur me enzimën. Seleni gjithashtu rrit nivelet e vitaminës C në tru (që çon në mbrojtje më të mirë të trurit) duke reduktuar peroksidimin e lipideve. Lipidet gjenden veçanërisht në membranat qelizore. Nëse këto lipide oksidohen nga radikalet e lira, flitet për peroksidimin e lipideve, i cili çon në dëmtimin e membranës dhe në fund të fundit në dëmtimin e qelizave. Metalet e rënda përshpejtojnë peroksidimin e lipideve. Seleni gjithashtu mund të zvogëlojë nivelet e kadmiumit në mushkëri. Një studim tjetër (12) tregoi se seleni pengon vdekjen e qelizave nervore të shkaktuara nga plumbi në tru. Supozohet gjithashtu se seleni formon komplekse me metalet e rënda dhe në këtë mënyrë lehtëson detoksifikimin e tyre (13) Shumë informacione në lidhje me aftësinë e selenit për të detoksifikuar, kërkesat për selen, një dietë të pasur me selen dhe komponimet e ndryshme të selenit që janë në dispozicion në formën e një suplementi dietik mund të gjenden këtu: Seleni për detoksifikimin dhe parandalimin e kancerit Hekuri pengon ngarkesën e kadmiumit në inde Nëse organizmi furnizohet mirë me hekur - sipas një studimi tjetër (14) - jo aq shumë kadmium mund të hyjë në qarkullimin e gjakut nga zorrët. Prandaj, hekuri pengon ekspozimin e kadmiumit dhe akumulimin e kadmiumit në inde. Nëse, nga ana tjetër, ka mungesë hekuri, trupi përpiqet të rrisë përthithjen e hekurit duke aktivizuar sa më shumë molekula transportuese, të cilat më pas mund të thithin hekurin në mukozën e zorrëve. Meqenëse molekulat e transportuesit të hekurit nuk mund të transportojnë vetëm hekurin, por edhe metale të tjera, si p.sh. B. plumbi dhe kadmiumi, një mungesë hekuri nxit masivisht një ngarkesë përkatëse të metaleve të rënda (15,16). Hekuri është gjithashtu një pjesë e rëndësishme e gjakut. Në mungesë të hekurit, toksiciteti i plumbit mund të ketë një efekt shumë më të madh në gjak (17). Nëse trupi tashmë është i furnizuar pak me hekur, ekspozimi ndaj metaleve të rënda toksike çon në zbrazjen e rezervave të hekurit edhe më tej dhe më shpejt, kështu që anemia (anemia e lidhur me hekurin) mund të jetë gjithashtu një shenjë e helmimit kronik me metale të rënda toksike (18 , 19). Ju mund të gjeni një përshkrim se si i plotësoni kërkesat tuaja për hekur me dietën tuaj këtu: Mbuloni kërkesën tuaj për hekur me dietën tuaj Një listë e ushqimeve veçanërisht të pasura me hekur mund të gjendet këtu: Lista e ushqimeve të pasura me hekur Këtu paraqesim suplementet e hekurit me cilësi të lartë, të cilat tolerohen mirë, ndonjëherë në doza të larta dhe megjithatë thjesht bimore dhe të disponueshme pa recetë: Suplementet e hekurit - pa recetë dhe tolerohen mirë Magnezi rrit nivelet e antioksidantëve të trupit Suplementet e rregullta të magnezit gjithashtu kanë kuptim për të mbrojtur veten nga metalet e rënda. Sepse magnezi mund të rrisë nivelet e glutationit (20) - por veçanërisht nëse nivelet e larta të magnezit janë tashmë të pranishme kur mbërrijnë metalet e rënda. Prandaj, magnezi i siguron trupit mbrojtje të mirë antioksiduese. Mund të lexoni këtu se si mund të plotësoni kërkesat tuaja për magnez me një dietë të shëndetshme: Plotësoni kërkesat tuaja për magnez me dietën tuaj Nëse jeni duke kërkuar për një shtesë magnezi, do të gjeni ndihmë në zgjedhjen e përbërjes së duhur të magnezit këtu: Suplementet më të mira të magnezit Si mbrojnë mineralet nga metalet e rënda toksike Mungesa e mineraleve ju bën jashtëzakonisht të ndjeshëm ndaj metaleve të rënda dhe efekteve të tyre të dëmshme, kështu që furnizimi gjithëpërfshirës i mineraleve është një nga masat më të rëndësishme për të mbrojtur organizmin nga dëmtimet e shkaktuara nga metalet e rënda (21, 22, 23, 24). Sepse elementët gjurmë dhe mineralet thelbësore zvogëlojnë përthithjen e metaleve të rënda toksike si plumbi dhe kadmiumi nga zorrët, çojnë në një ekuilibër të ekuilibruar mineral me të gjitha vetitë e tij pozitive për organizmin, reduktojnë stresin oksidativ të shkaktuar nga metalet e rënda, ndër të tjera. nëpërmjet pjesëmarrjes së tyre në aktivitetin e enzimave antioksiduese të trupit dhe promovojnë në mënyrë specifike eliminimin nëpërmjet formimit të kompleksit me metale të rënda toksike ose nëpërmjet promovimit të substancave endogjene (p.sh. metallotioneinë), të cilat bëjnë një formim të tillë kompleks. Natyrisht, të gjitha mineralet e tjera thelbësore kërkohen gjithmonë në përmasa të mjaftueshme dhe të balancuara (mangan, bakër, silicium, etj.), por nuk u renditën në mënyrë eksplicite në përzgjedhjen e mësipërme. 2. Vitaminat mbrojnë nga metalet e rënda Ashtu si mungesa e mineraleve, mungesa e vitaminës gjithashtu rrit ndjeshëm toksicitetin e metaleve të rënda si kadmiumi, plumbi dhe merkuri. Kjo është e njohur për mungesën e vitaminës C, mungesën e vitaminës B1 dhe mungesën e vitaminës B6 (25, 26). Nëse, nga ana tjetër, merrni më shumë vitamina, kjo është treguar se zvogëlon potencialin helmues të metaleve të përmendura. Vitaminat C dhe E janë antioksidantë të fuqishëm Vitamina C dhe Vitamina E njihen gjerësisht si antioksidantë të fuqishëm që shkatërrojnë radikalet e lira dhe pengojnë peroksidimin e lipideve. Prandaj, ato mund të parandalojnë dëmtimin oksidativ në trup dhe gjithashtu në tru që përndryshe do të shkaktoheshin nga metalet e rënda (27, 28). Madje u tregua se vitamina C gjithashtu ka veti chelating në lidhje me plumbin - të cilat duket të jenë të krahasueshme me potencialin kompleks formues të EDTA (29). Në një studim, administrimi i vitaminës C me vetëm 1 g në ditë për një javë në 75 duhanpirës ishte në gjendje të reduktonte nivelet e plumbit në gjak nga 1,8 μmol / l në 0,4 μmol / l (30). Megjithatë, ka edhe studime që nuk tregojnë ulje të ekspozimit të plumbit nën ndikimin e vitaminës C, kështu që sigurisht asnjëherë nuk duhet përdorur vetëm një substancë jetike, por gjithmonë e gjithë paketa, pra të gjitha vitaminat dhe mineralet, në radhë të parë në formën e duhet aplikuar një dietë e shëndetshme. Megjithatë, substancat jetike mund të duhet të merren vetëm për një kohë të gjatë për të demonstruar një efekt, i cili nuk merret parasysh në shumë studime. Për shembull, në një studim të botuar në 2014 (31), punëtorët e ekspozuar ndaj plumbit konsumuan 1 g vitaminë C dhe 400 IU vitaminë E çdo ditë për një vit. Pas përfundimit të vitit akademik, peroksidimi i lipideve në qelizat e kuqe të gjakut mund të zvogëlohej me 47 deri në 69 për qind, gjë që në fund korrespondonte me vlerat e personave të paekspozuar të kontrollit. Kapaciteti antioksidant në qelizat e kuqe të gjakut ishte rritur edhe në vlerat e punëtorëve të paekspozuar pas këtij viti. Vitamina B1 mund të mbrojë organet nga ekspozimi i plumbit Ata që kanë një furnizim të mirë të vitaminës B1 (tiaminë) me shumë mundësi mund t'i ofrojnë mëlçisë, veshkave, kockave dhe gjakut të tyre mbrojtje të përmirësuar kundër ekspozimit të mundshëm të plumbit. Në rastin e ekspozimit ndaj plumbit, ndër të tjera Aktiviteti i një enzime (ALAD) që është i përfshirë në formimin e hemoglobinës dhe kështu në formimin e gjakut është i kufizuar (hemoglobina është pigmenti i kuq në gjak). Vitamina B1 mund të ringjallë këtë aktivitet të kufizuar ALAD dhe kështu të kundërshtojë dëmtimin e lidhur me plumbin në formimin e gjakut (32, 33). Në të njëjtën kohë, vitamina B1 ndikon në mekanizmat që përfundimisht çojnë në një ulje të toksicitetit të plumbit dhe rritje të sekretimit të plumbit (34, 35). Vitamina B6 mund të kelojë plumbin Vitamina B6 (piridoksina) ka veti shumë të ngjashme kur bëhet fjalë për plumbin. Përveç kësaj, për shkak të strukturës së tij, ai mund të kelojë plumbin përpara se të përthithet (36). Nëse ushqimi është i ekspozuar ndaj niveleve të larta të plumbit, kjo sigurisht që mund të çojë edhe në faktin që konsumohet shumë B6 për formimin e kompleksit me plumbin, gjë që mund të rezultojë në një mungesë përkatëse. Një dietë që siguron një furnizim të mirë të vitaminave B ose - në varësi të simptomave ose ekspozimit ndaj toksinave - gjithashtu një kompleks B me doza të larta është i arsyeshëm, qoftë edhe vetëm për shkak të efektit detoksifikues të këtyre dy vitaminave B. Të gjitha vitaminat e tjera B janë natyrisht të përfshira në një mënyrë ose në një tjetër në mbrojtjen e trupit nga metalet e rënda toksike dhe në detoksifikimin e tyre. 3. Dieta për detoksifikim: perime, fruta, barishte Perimet, frutat, produktet me drithëra dhe barishtet janë, nga njëra anë, burime të rëndësishme të mineraleve dhe vitaminave të përmendura dhe në këtë mënyrë mund të zvogëlojnë rrezikun e dëmtimit të shkaktuar nga metalet e rënda. Nga ana tjetër, këto ushqime ofrojnë të ashtuquajturat fitokimikate, substancat e njohura bimore dytësore, të cilat kanë edhe një efekt mbrojtës ndaj metaleve të rënda toksike. Substancat bimore dytësore për detoksifikimin Në vijim paraqesim një përzgjedhje të substancave bimore sekondare detoksifikuese. Sigurisht që ka shumë substanca të tjera bimore me një efekt të ngjashëm. Megjithatë, në bazë të mekanizmave të veprimit të përshkruara, tashmë mund të shihet nga disa substanca të listuara se efektet dhe vetitë në lidhje me detoksifikimin përsëriten vazhdimisht. Ose e thënë ndryshe: vështirë se do të ketë një substancë bimore që nuk ndihmon në një mënyrë ose në një tjetër për të mbrojtur ose çliruar organizmin nga metalet e rënda toksike. Kuercetina në p.sh. B. qepët, domatet, kaperi dhe rrepka (37, 38, 39, 40, 41) nxisin shumë procese detoksifikuese në trup dhe madje formojnë komplekse me plumbin që mund të ekskretohen lehtësisht. Katekinat në p.sh. B. çaji jeshil, kakao, pjeshkë dhe manaferrat (42, 43) parandalojnë resorbimin e kadmiumit dhe normalizojnë metabolizmin e kockave, i cili shqetësohet nga kadmiumi. Sulforafani në të gjitha perimet krucifere si brokoli, lakra, rrepka, lakërishta, raketa dhe shumë të tjera aktivizon enzimat e vetë detoksifikimit të trupit. Antocianinet në të gjitha frutat dhe perimet blu (manaferrat, patëllxhanët, rrushi blu, etj.) mbrojnë nga stresi oksidativ i shkaktuar nga metalet e rënda ose e zvogëlojnë atë nëse metalet e rënda tashmë kanë çuar në stres oksidativ (44, 45, 46). Kurkumina është përbërësi kryesor aktiv në shafran i Indisë (shafran i Indisë). Kurkumina mbron nga peroksidimi i lipideve të lidhura me kadmiumin, zvogëlon neurotoksicitetin e plumbit (d.m.th. mbron nervat nga plumbi) dhe lidh metalin e rëndë në mënyrë që të mund të ekskretohet më lehtë (47, 48, 49). Naringenina nga frutat e agrumeve zbut radikalet e lira, kelaton kadmiumin dhe siguron që enzimat antioksiduese të rikuperohen shpejt (50). Gama-oryzanol është një substancë që gjendet ekskluzivisht në oriz, por vetëm në sasitë përkatëse në orizin me kokërr të plotë, pasi ndodhet në shtresat e jashtme të kokrrës së orizit. Redukton ngarkesën e kadmiumit në inde, përmirëson cilësinë e gjakut (duke rritur aktivitetin e ALAD) dhe parandalon peroksidimin e lipideve (51). Kurkumina, kuercetina, antocianinat dhe gjithashtu gama-oryzanoli kanë qenë prej kohësh të disponueshme në formën e suplementeve ushqimore - kjo e fundit, megjithatë, kryesisht sepse pretendohet se mund të rregullojë nivelet e kolesterolit dhe yndyrës në gjak dhe gjithashtu të nxisë ndërtimin e muskujve. Për sa i përket detoksifikimit të dëshiruar, megjithatë, bëhet fjalë më pak për marrjen e substancave individuale veçmas sesa për përfshirjen e ushqimeve përkatëse që përmbajnë këto substanca në dietë dhe në këtë mënyrë për të mbështetur detoksifikimin e vetë trupit. Ushqimet detoksifikuese Përveç ushqimeve të pasura me fitokemikale të përmendura më sipër, sigurisht që ka edhe shumë ushqime të tjera që kanë një efekt detoksifikues ose mbështesin detoksifikimin e vetë trupit dhe duhet të integrohen në një dietë të shëndetshme. Më poshtë janë disa nga ushqimet detoksike: Produktet e sojës mund të mbrojnë nga ndotja Produktet e sojës janë ndër ushqimet që mund të mbrojnë nga ndotja. Ne kemi përshkruar tashmë se si produktet e sojës mund të mbrojnë nga ekspozimi ndaj BPA (plastizatori aktiv hormonal në shumë plastikë). Studimet e mëtejshme mbi kafshët treguan se një dietë me produkte soje mund të mbrojë edhe nga efektet e dëmshme të disa metaleve të rënda, p.sh. B. dëmtime të lidhura me kadmiumin në enët e gjakut dhe zemrën (52, 53). Edhe nën ndikimin e një diete të pasur me soje, ndryshimet patologjike në enët e gjakut mund të regresohen. Studiuesit e përfshirë supozojnë se këto rezultate janë për shkak të efekteve antioksiduese të proteinës së sojës dhe izoflavoneve të sojës (substanca bimore dytësore në soje). Hudhra, xhenxhefili dhe qepa mbrojnë nga plumbi Hudhra pengon efektet e dëmshme të plumbit në nerva, mëlçi, veshka dhe gjak. Ai gjithashtu mbron nga dëmtimet e lidhura me kadmiumin në mitokondri (prodhuesit e energjisë së qelizave tona) (54, 55, 56, 57). Besohet se janë vetitë antioksidante të përbërjeve sulfurore të hudhrës dhe gjithashtu aftësitë e saj keluese që e bëjnë atë një detoksifikues shumë të mirë. Përveç kësaj, hudhra përmban substanca (S-allil cisteinë, S-alil mercaptocisteinë) që pengojnë përthithjen e metaleve të rënda nga zorrët. Në studimet përkatëse nuk përdoret parimisht ekstrakti i hudhrës dhe jo hudhra e freskët, kështu që mund të supozohet se hudhra duhet konsumuar në sasi më të mëdha për të shijuar plotësisht efektet e saj detoksifikuese. Duke qenë se kjo vështirë se është e mundur pa erëra të pakëndshme, ne rekomandojmë përdorimin afatshkurtër p.sh. B. në formën e kurës së hudhrës tibetiane ose një kure me hudhër limon. Xhenxhefili dhe qepa gjithashtu kanë një kapacitet antioksidues të ngjashëm me atë të hudhrës dhe për këtë arsye mbrojnë kundër efekteve toksike të metaleve të rënda në trup. Domatet përmbajnë antioksidantë të fuqishëm Domatet janë kudo dhe në të gjitha variacionet. Meqenëse ato mund të gjenden pothuajse në çdo ushqim të shpejtë në formën e ketchup-it ose salcës, është e vështirë të besohet se domatet përmbajnë antioksidantë të fuqishëm. Me sa duket janë pikërisht këto që i pengojnë ndjekësit e ushqimit të shpejtë të sëmuren rëndë në një kohë shumë të shkurtër ;-) Është likopeni karotenoid, i cili në prani të metaleve të rënda mbron veshkat, parandalon kancerin dhe ndalon proceset oksiduese. Thuhet gjithashtu se domatet kanë veti chelating. Prandaj, te minjtë, u tregua se ushqyerja me domate çoi në një reduktim të ndjeshëm të ngarkesës së metaleve të rënda në mëlçi (58, 59, 60). Çaji i jamballit konsiderohet një ushqim detoksifikues Xhenseni i kuq (61) dhe rrënja e jamballit (62) konsiderohen gjithashtu ushqime detoksifikuese dhe për këtë arsye duhet të përfshihen në çdo dietë që përfshin: duhet t'i shërbejë qëllimit të detoksifikimit. Ndërsa xhensen merret si një shtesë diete, rrënja e jamballit mund të shijohet lehtësisht si një çaj i shijshëm. Megjithatë, mos e pini atë për më shumë se katër deri në gjashtë javë. Më pas bëni një pushim prej katër javësh me jamball përpara se të merrni sërish çajin e jamballit. Sigurisht, nëse e pini vetëm herë pas here, p.sh. B. tri herë në javë, nuk keni pse të bëni pushime. Spirulina dhe Chlorella mbrojnë mëlçinë Mikroalga spirulina (në fakt një cianobakter) dhe klorella mbrojnë mëlçinë, veshkat dhe trurin nga efektet e dëmshme të metaleve të rënda (63, 64, 65). Spirulina gjithashtu mbron fëmijën e palindur nga metalet e rënda, të paktën te brejtësit. Dozat e larta të spirulinës ishin në gjendje të reduktonin ndjeshëm numrin e keqformimeve të lidhura me kadmiumin (66). Të dyja mikroalgat përmbajnë sasi të mëdha karotenoidesh, klorofil, vitamina C dhe E, si dhe substanca specifike si phycocyanobilin - një kombinim që flet për një kapacitet të mirë antioksidues dhe shpjegon efektin e dobishëm kundër ngarkesave të metaleve të rënda. Sigurisht që ka shumë më tepër ushqime që kanë efekte detoksifikuese. Këto janë vetëm një përzgjedhje e vogël. 4. Probiotikët në një dietë për detoksifikimin Llojet probiotike të baktereve janë gjithashtu pjesë e një diete që përfshin: duhet t'i shërbejë qëllimit të detoksifikimit. Probiotikët tregojnë qartë vetitë lidhëse të metaleve të rënda - dhe shtamet e mëposhtme janë treguar të jenë: Lactobacillus rhamnosus, L. plantarum dhe Bifidobacterium longum (67, 68). Përveç kësaj, bakteret probiotike kanë efekte antioksiduese, rigjeneruese të zorrëve dhe anti-inflamatore - të gjitha këto janë veti që janë jashtëzakonisht të rëndësishme për detoksifikimin e suksesshëm (69, 70). Ne kemi raportuar tashmë këtu për një studim në të cilin probiotikët ishin në gjendje të reduktonin ekspozimin ndaj arsenikut dhe merkurit tek gratë dhe fëmijët në rajonet e Tanzanisë që janë të kontaminuara me metale të rënda. Megjithatë, soji L. rhamnosus i përdorur rezultoi i pasuksesshëm në ekspozimin ndaj plumbit dhe kadmiumit. Dieta e duhur për detoksifikim Pra, kushdo që vuan nga ndotja me metale të rënda ose ka frikë prej tij ose thjesht dëshiron ta parandalojë atë, duhet të zgjedhë një dietë me bazë bimore, pasi vetëm kjo nxit dhe nxit ndjeshëm detoksifikimin. Një dietë e përbërë nga sheqer, miell dhe reçel mund të përshkruhet gjithashtu si me bazë bimore, gjë që sigurisht nuk ka kuptim. Dieta e duhur për detoksifikimin, nga ana tjetër, përbëhet nga ushqime të freskëta të shëndetshme që janë të pasura me substanca jetike dhe në veçanti me perime, fruta, sallata, lakër, bishtajore, arra dhe drithëra. Në mënyrë ideale, ushqimi juaj duhet të vijë nga prodhimi organik, pasi më pas konsumoni automatikisht më pak ndotës dhe ushqimi organik në përgjithësi përmban gjithashtu më shumë substanca antioksidante. Në këtë mënyrë ju e furnizoni veten me sasi të mëdha vitaminash, mineralesh, mikroelementesh dhe substanca bimore dytësore, pra pikërisht ato substanca vitale që organizmit tuaj i nevojiten për detoksifikimin. Shembull plani ushqimor për detoksifikimin Ju mund të në mëngjes pini një smoothie të bërë nga manaferrat, portokallet dhe xhenxhefili, e ndjekur nga një qul l apo musli mbushës me arra dhe fara, Në kohën e drekës, një lëng i pasur me antioksidantë (shegë ose aronia) ose një porcion rrushi blu si fillim, e ndjekur nga një sallatë e madhe e bërë nga perime të ndryshme (perime me gjethe, perime me rrënjë, perime zhardhokësh) me avokado, arra braziliane (seleni! ) dhe në fundjavë me shumë qepë, gjatë ditës një filxhan çaj jamballi dhe në mbrëmje një pjatë me perime të zier në avull me oriz integrale dhe shirita tofu - mundësisht me salcë domate . Sigurisht, ju mund ta plotësoni dhe zgjeroni këtë sugjerim me përbërës të tjerë të shëndetshëm – sipas shijes tuaj dhe kërkesave për energji. Nëse hani këtë apo diçka të ngjashme, dieta juaj gjithashtu mund të përmbajë sasi të caktuara të metaleve të rënda pa asnjë problem. Këto nuk do të ndikojnë në shëndetin tuaj, pasi dieta juaj përmban kaq shumë substanca në të njëjtën kohë që mund të kompensojnë dëmin e mundshëm të shkaktuar nga këto toksina. Suplemente për detoksifikimin Përveç kësaj, sic u perment më sipër mund te merren Probiotikët. Gjembat e qumështit për rigjenerimin e mëlçisë, zeoliti dhe acidi alfa-lipoik për detoksifikimin e drejtpërdrejtë të metaleve të rënda dhe, sipas dëshirës, ​​kurkumin, sulforafan ose mikroalga, si dhe minerale (magnez, zink, kalcium, hekur, etj.) janë në dispozicion si ushqim shoqërues. suplemente. Informacione të mëtejshme mbi detoksifikimin me masa holistike mund të gjeni këtu: Detoksifikimi holistik. Ju mund të gjeni udhëzime për detoksifikimin në lidhjen e mëparshme. Burimet e artikullit: Ernährung zum entgiften (zentrum-der-gesundheit.de) - Zentrum der Gesundheit (1) Qixiao Zhai, Arjan Narbad, Wei Chen, Dietary Strategies for the Treatment of Cadmium and Lead Toxicity, Nutrients, Januar 2015, (Ernährungsstrategien für die Therapie einer Cadmium- und Bleibelastung) (2) Mende A, Blei im Blut Auch wenig ist giftig, Pharmazeutische Zeitung Online (3) Mann KV et al, Succimer, an oral lead chelator, Clinical Pharmacy, 1991 Dec;10(12):914-22, (Succimer, ein oraler Bleichelator) (4) Reeves PG, Chaney RL, Marginal nutritional status of zinc, iron, and calcium increases cadmium retention in the duodenum and other organs of rats fed rice-based diets, Environmental Research, 2004 Nov;96(3):311-22, (Marginaler Ernährungsstatus von Zink, Eisen und Calcium erhöht Cadmiumerhaltung im Duodenum und anderen Organen von Ratten auf einer reisbasierten Diät) (5) Larsson SE, Piscator M, Effect of cadmium on skeletal tissue in normal and calcium-deficient rats, Israel Journal of Medical Sciences,1971 Mar;7(3):495-8., (Wirkung von Cadmium auf Skelettgewebe bei normalen Ratten und Ratten mit Calciummangel) (6) Hammad TA et al, Relationship between blood lead and dietary iron intake in preschool children: A cross-sectional study, Annals of Epidemiology, 1996 Jan;6(1):30-3, (Verbindung zwischen Blei im Blut und diätischer Eisenaufnahme bei Vorschulkindern: Eine kreuz-sektionale Studie) (7) Bridges CC, Zalups RK, Molecular and ionic mimicry and the transport of toxic metals, Toxicology and Applied Pharmacology, 2005 May 1; 204(3): 274308, (Molekulare und ionische Mimikry und der Transport von giftigen Metallen) (8) Amara S et al, Preventive effect of zinc against cadmium-induced oxidative stress in the rat testis, The Journal of Reproduction and Development, 2008 Apr;54(2):129-34, (Vorbeugende Effekte von Zink gegen Cadmium-induzierten oxidativen Stress im Rattenhoden) (9) Suzuki CA et al, Induction of metallothionein synthesis by zinc in cadmium pretreated rats,Toxicology,1990 Sep;63(3):273-84, (Induktion der Metallothionein-Synthese durch Zink bei, mit Cadmium vorbehandelten, Ratten) (10) Nordberg M, Nordberg G, Toxicological aspects of metallothionein, Cellular and Molecular Biology,2000 Mar;46(2):451-63, (Toxikologische Aspekte von Metallothionein) (11) Prasanthi R et al, Calcium and zinc supplementation protects lead (Pb)-induced perturbations in antioxidant enzymes and lipid peroxidation in developing mouse brain,International Journal of Developmental Neuroscience, 2010 Apr;28(2):161-7, (Calcium-und Zinknahrungsergänzung schützt Blei (Pb)-induzierte Störungen in antioxidativen Enzymen und Fettperoxidation bei der Entwicklung des Mäusehirns) (12) Luchese C et al, Efficacy of diphenyl diselenide against cerebral and pulmonary damage induced by cadmium in mice, Toxicology Letters, 2007 Sep 28;173(3):181-90, (Wirksamkeit von Diphenydiselenid gegen durch Cadmium-induzierte zerebrale und pulmonare Schäden bei Mäusen) (13) Liu MC et al, The effect of sodium selenite on lead induced cognitive dysfunction,Neurotoxicology, 2013 May;36:82-8, (Die Wirkung von Sodiumselenit auf Blei-induzierte kognitive Disfunktion) (14) Whanger P, Selenium in the treatment of heavy metal poisoning and chemical carcinogenesis, Journal of Trace Elements and Electrolytes in Health and Disease,1992 Dec;6(4):209-21, (Selen in der Behandlung von Schwermetallvergiftung und chemische Karzinogenese) (15) Ryu DY et al, Dietary iron regulates intestinal cadmium absorption through iron transporters in rats, Toxicology Letters, 2004 Aug 30;152(1):19-25, (Diätisches Eisen reguliert Cadmiumasorption im Darm durch Eisentransporter bei Ratten) (16) McCarty MF, Zinc and multi-mineral supplementation should mitigate the pathogenic impact of cadmium exposure, Medical Hypotheses, 2012 Nov;79(5):642-8, (Zink und Multimineralergänzung sollte den pathogenen Einfluss von Cadmium-Exposition mildern) (17) Min KS et al, Increased hepatic accumulation of ingested Cd is associated with upregulation of several intestinal transporters in mice fed diets deficient in essential metals.Toxicological Sciences, 2008 Nov;106(1):284-9, (Erhöhte hepatische Akkumulation von aufgenommenen Cd ist mit der Hochregulierung von verschiedenen intestinalen Transportern bei Mäusen verbunden, die mit essenziellen Metallen mangelhaft ernährt werden) (18) Labbe R, Lead poisoning mechanisms, Clinical Chemistry, 1990 Nov;36(11):1870, (Mechanismen einer Bleivergiftung) (19) Jain NB et al, Relation between blood lead levels and childhood anemia in India, American Journal of Epidemiology, 2005 May 15;161(10):968-73, (Verbindung von Bleiwerten im Blut und Anämie in der Kindheit in Indien) (20) Schutte R et al, Bone resorption and environmental exposure to cadmium in women: A population study, Environmental Health Perspectives, 2008 Jun;116(6):777-83, (Knochenresorption und Cadmiumaussetzung in der Umwelt auf Frauen: Eine Bevölkerungsstudie) (21) Danijela Djukić-Cosić et al, Effect of magnesium pretreatment on reduced glutathione levels in tissues of mice exposed to acute and subacute cadmium intoxication: A time course study, Magnesium Research, 2007 Sep;20(3):177-86, (Wirkung von Magnesiumvorbehandlung auf reduzierte Glutathionlevel im Gewebe von Mäusen, die einer akuten und subaktuen Cadmiumvergiftung ausgesetzt sind: Eine Zeitkursstudie) (22) Lidsky TI et al, Lead neurotoxicity in children: Basic mechanisms and clinical correlates, Brain, 2003 Jan;126(Pt 1):5-19, (Blei-Neurotoxizität bei Kindern: Basismechanismen und klinische Korrelationen) (23) Ziegler EE et al, Absorption and retention of lead by infants, Pediatric Research, 1978 Jan;12(1):29-34, (Absorption und Erhalt von Blei bei Kindern) (24) Agneta Åkesson et al, Cadmium exposure in pregnancy and lactation in relation to iron status, American Journal of Public Health, 2002 Feb;92(2):284-7, (Cadmiumexposition in der Schwangerschaft und Stillzeit in Verbindung auf den Eisenstatus) (25) Nishijo M et al, Cadmium and nutritional intake in pregnant Japanese women, Toxicology Letters, 2004 Mar 21;148(3):171-6, (Cadmium und Nährstoffaufnahme bei schwangeren japanischen Frauen) (26) Fox M, Nutritional influences on metal toxicity: Cadmium as a model toxic element, Environmental Health Perspectives, 1979 Apr;29:95-104, (Nährstoffeinflüsse auf Metalltoxizität: Cadmium als ein Modell für ein toxisches Element) (27) Simon JA. Hudes ES, Relationship of ascorbic acid to blood lead levels, JAMA, 1999;281(24):2289-2293, (Verbindung von Ascorbinsäure auf Bleiwerte im Blut) (28) El-Sokkary GH et al, The protective role of vitamin C against cerebral and pulmonary damage induced by cadmium chloride in male adult albino rat, The Open Neuroendocrinology Journal, 2011, 4: 1-8, (Die schützende Rolle von Vitamin C gegen zerebrale und pulmonare Schäden induziert durch Cadmiumchlorid bei männlichen erwachsenen Albinoratten) (29) Shaban El-Neweshy M et al, Influence of vitamin C supplementation on lead-induced histopathological alterations in male rats, Experimental and Toxicologic Pathology, 2011 Mar;63(3):221-7, (Einfluss von Vitamin C-Ergänzung bei Blei-induzierten histopathologischen Veränderungen in männlichen Ratten) (30) Goyer RA et al, Ascorbic acid and EDTA treatment of lead toxicity in rats, Life Sciences, 1979 Jan 29;24(5):433-8, (Ascorbinsäure und EDTA-Behandlung bei Bleitoxizität in Ratten) (31) Dawson EB et al, The effect of ascorbic acid supplementation on the blood lead levels of smokers, Journal of the American College of Nutrition, 1999 Apr;18(2):166-70, (Die Wirkung von Nahrungsergänzung mit Ascorbinsäure auf Bleiwerte im Blut bei Rauchern) (32) Rendn-Ramrez AL et al, Effect of vitamin E and C supplementation on oxidative damage and total antioxidant capacity in lead-exposed workers, Environmental Toxicology and Pharmacology, 2014 Jan;37(1):45-54, (Wirkung von Vitamin E und C-Nahrungsergänzung auf oxidativen Schaden und totaler antioxidativer Kapazität bei Arbeitern, die Blei ausgesetzt sind) (33) Bratton GR et al, Thiamin (vitamin B1) effects on lead intoxication and deposition of lead in tissues: Therapeutic potential, Toxicology and Applied Pharmacology, 1981 Jun 15;59(1):164-72, (Thiamin (Vitamin B1)-Wirkung auf Bleivergiftung und Bleieinlagerung im Gewebe: Therapeutisches Potenzial) (34) Flora S, Sharma R, Influence of dietary supplementation with thiamine on lead intoxication in rats, Biological Trace Elemement Research, 1986 Aug;10(2):137-44, (Einfluss von Nahrungsergänzung mit Thiamin auf Bleivergiftung bei Ratten) (35) Reddy SY et al, Thiamine reduces tissue lead levels in rats: Mechanism of interaction, Biometals, 2010 Apr;23(2):247-53, (Thiamin reduziert Bleiwerte im Gewebe bei Ratten: Interaktionsmechanismen) (36) Sasser LB et al, Absorption and tissue distribution of lead in thiamin-replete and thiamin-deficient rats, The Journal of Nutrition, 1984 Oct;114(10):1816-25, (Absorption und Gewebedistribution von Blei bei Ratten mit Thiaminsättigung und Thiaminmangel) (37) Tandon SK et al, Influence of pyridoxine (vitamin B6) on lead intoxication in rats, Industrial Health, 1987;25(2):93-6, (Einfluss von Pyridoxin (Vitamin B6) auf Bleivergiftung bei Ratten) (38) Vicente-Snchez C et al, Effect of the flavonoid quercetin on cadmium-induced hepatotoxicity, Food and Chemical Toxicology, 2008 Jun;46(6):2279-87, (Effekt des Flavonoids Quercetin auf Cadmium-induzierte Hepatoxizität) (39) Morales AI et al, Effect of quercetin on metallothionein, nitric oxide synthases and cyclooxygenase-2 expression on experimental chronic cadmium nephrotoxicity in rats, Toxicology and Applied Pharmacology, 2006 Jan 1;210(1-2):128-35, (Wirkung von Quercetin auf Metallothionein, Stickoxidsynthasen und Cyclooxygenase-2-Expression auf experimentelle chronische Cadmium-Nephrotoxizität bei Ratten) (40) Liu CM et al, Protective effect of quercetin on lead-induced oxidative stress and endoplasmic reticulum stress in rat liver via the IRE1/JNK and PI3K/Akt pathway, Free Radical Research, 2013 Mar;47(3):192-201, (Schützende Wirkung von Quercetin auf Blei-induzierten oxidativen Stress und endoplasmatischen Retikulum-Stress in der Leber der Ratte über die IRE1/JNK- und PI3K/Akt-Schranke) (41) Liu CM et al, Protective role of quercetin against lead-induced inflammatory response in rat kidney through the ROS-mediated MAPKs and NF-?B pathway, Biochimica et Biophysica Acta, 2012 Oct;1820(10):1693-703, (Schützende Rolle von Quercetin gegen Blei-induzierte Entzündungsreaktion in der Niere der Ratte durch die ROS-vermittelten MAPKs und die NF-?B-Schranke) (42) Maleev D, Kunti? V, Investigation of metal-flavonoid chelates and the determination of flavonoids via metal-flavonoid complexing reactions, Journal of the Serbian Chemistry Society, 2007;72:921939, (Untersuchung von Metall-Flavonoid-Chelaten und die Bestimmung von Flavonoiden mittels Metall-Flavonoid-Komplexierungsreaktionen) (43) Choi JH et al, Action of green tea catechin on bone metabolic disorder in chronic cadmium-poisoned rats, Life Sciences, 2003 Aug 8;73(12):1479-89, (Aktion von Catechin in grünem Tee auf metabolische Störung in den Knochen bei chronisch mit Cadmium vergifteten Ratten) (44) Chen L et al, Tea catechins protect against lead-induced cytotoxicity, lipid peroxidation, and membrane fluidity in HepG2 cells, Toxicological Sciences, 2002 Sep;69(1):149-56 , (Tee-Catechine schützen gegen Blei-induzierte Zytotoxizität, Lipidperoxidation und Membranfluidität in HepG2-Zellen) (45) Kowalczyk E et al, Effect of anthocyanins on selected biochemical parameters in rats exposed to cadmium, Acta Biochimica Polonica, 2003;50(2):543-8, (Wirkung von Anthocyanen auf ausgewählte biochemische Parameter bei Ratten, die Cadmium ausgesetzt wurden) (46) El-Nekeety AA et al, Protective effect of Aquilegia vulgaris (L.) against lead acetate-induced oxidative stress in rats, Food and Chemical Toxicology, 2009 Sep;47(9):2209-15, (Schutzwirkung von Aquilegia vulgaris (L.) gegen Blei-Acetat-induzierten oxidativen Stress bei Ratten) (47) Kowalczyk E et al, The effect of anthocyanins from Aronii melanocarpa and acetylcysteine on selected after-effects of lead acetate poisoning, Polski Merkuriusz Lekarski, 2002 Mar;12(69):221-3, (Die Wirkung von Anthocyanen aus Aronii melanocarpa und Acetylcystein auf ausgewählte Nachwirkungen einer Bleiacetatvergiftung) (48) Eybl V et al, The effect of curcumin on cadmium-induced oxidative damage and trace elements level in the liver of rats and mice. Toxicology Letters, 2004;151:7985, (Die Wirkung von Curcumin auf Cadmium-induzierte oxidative Schäden und Spurenelemente Ebene in der Leber von Ratten und Mäusen) (49) Eybl V et al, Comparative study of natural antioxidants-curcumin, resveratrol and melatonin-in cadmium-induced oxidative damage in mice, Toxicology, 2004 Jun 15;151(1):79-85, (Vergleichende Untersuchung der natürlichen Antioxidantien Curcumin, Resveratrol und Melatonin in Cadmium-induzierten oxidativen Schäden bei Mäusen) (50) Daniel S et al, Through metal binding, curcumin protects against lead-and cadmium-induced lipid peroxidation in rat brain homogenates and against lead-induced tissue damage in rat brain. Journal of Inorganic Biochemistry, 2004 Feb;98(2):266-75, (Curcumin schützt durch Metallbindung vor Blei und Cadmium-induzierter Lipidperoxidation bei Rattenhirnhomogenaten und vor Blei-induzierten Gewebeschäden im Rattenhirn) (51) Renugadevi J, Prabu SM, Naringenin protects against cadmium-induced oxidative renal dysfunction in rats. Toxicology, 2009 Feb 4;256(1-2):128-34, (Naringenin schützt vor Cadmium-induzierter oxidativer Nierenfunktionsstörung bei Ratten) (52) Spiazzi CC et al, ?-Oryzanol protects against acute cadmium-induced oxidative damage in mice testes, Food and Chemical Toxicology, 2013 May;55:526-32, (?-Oryzanol schützt vor akuten Cadmium-induzierten oxidativen Schäden in Mäusehoden) (53) Prez Daz MF et al, Protective effect of soybeans as protein source in the diet against cadmium-aorta redox and morphological alteration, Toxicology and Applied Pharmacology, 2013 Nov 1;272(3):806-15, (Schützender Effekt von Sojabohnen als Eiweissquelle in der Ernährung gegen Cadmium-Aorta-Redox und morphologische Veränderung) (54) Ferramola ML et al, Cadmium-induced oxidative stress and histological damage in the myocardium: Effects of a soy-based diet, Toxicology and Applied Pharmacology, 2012 Dec 15;265(3):380-9, (Cadmium-induzierter oxidativer Stress und histologischer Schaden im Myokardium: Wirkung einer sojabasierten Ernährung) (55) Sharma V et al, The effect of oral administration of Allium sativum extracts on lead nitrate induced toxicity in male mice, Food and Chemical Toxicology, 2010 Mar;48(3):928-36, (Die Wirkung von oraler Verabreichung von Allium sativum-Extrakten auf Bleinitrat-induzierter Toxizität bei männlichen Mäusen) (56) Sadeghi A et al, The Effect of ascorbic acid and garlic administration on lead-induced neural damage in rat offsprings hippocampus, Iranian Journal of Basic Medical Science, 2013 Feb;16(2):157-64, (Die Wirkung der Verabreichung von Ascorbinsäure und Knoblauch auf Blei-induzierten neuralen Schaden im Hippocampus von Rattennachwuchs) (57) Murugavel P et al, Cadmium induced mitochondrial injury and apoptosis in vero cells: Protective effect of diallyl tetrasufide from garlic, The International Journal of Biochemistry and Cell Biology, 2007;39(1):161-70, (Cadmium-induzierte mitochondriale Verletzung und Apoptose in Vero-Zellen: Schützende Wirkung von Diallyl-Tetrasulfid aus Knoblauch) (58) Lawal AO, Ellis EM, The chemopreventive effects of aged garlic extract against cadmium-induced toxicity, Environmental Toxicology and Pharmacology, 2011 Sep;32(2):266-74, (Die chemopreventive Wirkung von gealtertem Knoblauchextrakt gegen Cadmium-induzierte Toxizität) (59) Shi J, Maguer ML, Lycopene in tomatoes: Chemical and physical properties affected by food processing, Critical Reviews in Food Science and Nutrition,2000 Jan;40(1):1-42, (Lycopene in Tomaten: Chemische und physikalische Eigenschaften, die durch Lebensmittelverarbeitung betroffen sind) (60) Nwokocha CR et al, Comparative analysis on the effect ofLycopersicon esculentum(tomato) in reducing cadmium, mercury and lead accumulation in liver, Food and Chemical Toxicology, 2012 Jun;50(6):2070-3, (Vergleichende Analyse der Wirkung von Lycopersicon escuentum (Tomate) auf die Reduktion von Cadmium-, Quecksilber- und Bleiakkumulation in der Leber) (61) Park SJ et al, Protective effects of Korean red ginseng extract on cadmium-induced hepatic toxicity in rats ,Journal of Ginseng Research, 2013 Mar; 37(1): 3744, (Schützende Effekte des Extrakts von koreanischem roten Ginseng auf Cadmium-induzierte Hepatotoxizität bei Ratten) (62) Kim SC et al, Cytoprotective effects of Glycyrrhizae radix extract and its active component liquiritigenin against cadmium-induced toxicity (effects on bad translocation and cytochrome c-mediated PARP cleavage), Toxicology, 2004 May 3;197(3):239-51, (Zytoprotektive Effekte von Glycyrrhizae-Radix -Extrakt und seiner aktiven Komponente Liquiritigenin gegen Cadmium-induzierte Toxizität (Effekte auf schlechte Translokation und Cytochrom c-vermittelte PARP-Spaltung)) (63) Upasani C, Balaraman R, Effect of vitamin E, vitamin C and spirulina on the levels of membrane bound enzymes and lipids in some organs of rats exposed to lead, Indian Journal of Pharmacology, 2001;33:185191, (Wirkung von Vitamin E, Vitamin C und Spirulina auf die Niveaus membrangebundener Enzyme und Lipide in einigen Organen von Ratten, die Blei ausgesetzt wurden) (64) Amin A et al, Spirulina protects against cadmium-induced hepatotoxicity in rats, American Journal of Pharmacology and Toxicology, 2006;1:2125, ( Spirulina schützt vor Cadmium-induzierter Hepatoxizität bei Ratten) (65) Shim JY, Om AS, Chlorella vulgaris has preventive effect on cadmium induced liver damage in rats, Molecular and Cellular Toxicology, 2008;4:138143, (Vorbeugende Wirkung von Chlorella vulgaris auf Cadmium-induzierte Leberschäden bei Ratten) (66) Shim JY et al, Protective effects of Chlorella vulgaris on liver toxicity in cadmium-administered rats, Journal of Medicinal Food, 2008 Sep;11(3):479-85, (Schützende Wirkung von Chlorella vulgaris auf Lebertoxizität bei Ratten, denen Cadmium verabreicht wurde) (67) Paniagua-Castro N et al, Spirulina ( Arthrospira ) protects against cadmium-induced teratogenic damage in mice, Journal of Medicinal Food, 2011 Apr;14(4):398-404, ( Spirulina ( Arthrospira ) schützt vor Cadmium-induzierten teratogenen Schäden bei Mäusen) (68) Halttunen T et al., Combining strains of lactic acid bacteria may reduce their toxin and heavy metal removal efficiency from aqueous solution, Letters in Applied Microbiology, 2008;46:160165, (Die Kombination von Stämmen von Milchsäurebakterien verringert unter Umständen ihre Effizienz von Toxin- und Schwermetallentfernung aus wässrigen Lösungen) (69) Halttunen T et al, Rapid removal of lead and cadmium from water by specific lactic acid bacteria., International Journal of Food Microbiology, 2008 Feb;46(2):160-5, (Schnelle Entfernung von Blei und Cadmium aus Wasser durch bestimmte Milchsäurebakterien) (70) Kullisaar T et al, Antioxidative probiotic fermented goats milk decreases oxidative stress-mediated atherogenicity in human subjects, The British Journal of Nutrition, 2003 Aug;90(2):449-56, (Antioxidative probiotische fermentierte Ziegenmilch verringert die durch oxidativen Stress vermittelte Atherogenität beim Menschen) (71) Ejtahed HS et al, Probiotic yogurt improves antioxidant status in type 2 diabetic patients., Nutrition, 2012 May;28(5):539-43, (Probiotischer Joghurt verbessert den Antioxidans-Status bei Typ-2-Diabetikern)

Dieta e duhur për të detoksifikuar
bottom of page