top of page

Endometrioza: çfarë ju vetë mund të bëni

Endometrioza konsiderohet zyrtarisht e vështirë për t'u trajtuar; mjekësia konvencionale nuk di një shkak. Masat dhe mjetet naturopatike dhe holistike shpesh çojnë në një zbutje të simptomave të endometriozës pa asnjë efekt anësor. Trajtimi i endometriozës në mënyrë natyrale Termi endometrioza vjen nga fjala endometrium, termi teknik për rreshtimin e mitrës. Në gratë e shëndetshme, rreshtimi i mitrës ndodhet ekskluzivisht në mitër, ku ndërtohet në murin e mitrës gjatë ciklit mujor dhe - nëse fekondimi nuk ndodh - ai prishet përsëri përmes gjakderdhjes mujore. Procesi kontrollohet nga hormone të ndryshme, hormonet seksuale. Në endometriozë, kjo membranë mukoze nuk formohet vetëm në zgavrën e mitrës, por edhe jashtë saj - p.sh. B. në bark dhe në zonën e legenit, në vezoret dhe tubat fallopiane ose në peritoneum. Këto - në shumicën dërrmuese të rasteve beninje - rritjet mund të çojnë në dhimbje të forta barku dhe shpine dhe shumë ankesa të tjera. Mjekësia konvencionale trajton endometriozën - si çdo sëmundje - ose me ilaçe ose me kirurgji ose një kombinim të të dyjave. Opsionet naturopatike ofrohen rrallë. Çfarë ndodh me endometriozën Rritjet (të quajtura edhe vatrat ose lezionet endometriale) sillen saktësisht si rreshtimi i mitrës në mitër, që do të thotë se ato janë nën ndikimin hormonal, pra përshtaten me ciklin mujor. Ndërsa mukoza në mitër mund të prishet përsëri gjatë menstruacioneve dhe të derdhet përmes vaginës, kjo nuk është e mundur me mukozën që tani po formohet diku tjetër në trup. Edhe pse rritjet gjithashtu gjakosen gjatë periudhës mujore, gjaku nuk mund të largohet nga trupi, kështu që - në varësi të ashpërsisë së sëmundjes - formohen mpiksje gjaku në bark, të cilat mund të zhvillohen në kiste të mbushura me gjak në vezoret. Ata quhen gjithashtu ciste çokollate për shkak të ngjyrës së tyre kafe. Shkaqet dhe faktorët e rrezikut nga pikëpamja mjekësore konvencionale Kur bëhet fjalë për shkakun, mjekësia konvencionale tani po kërkon një gjendje të mundshme gjenetike nga njëra anë (dmth. Prirja trashëgimore supozohet të jetë një faktor i rëndësishëm rreziku), por nga ana tjetër po kërkon gjithashtu mënyra në të cilat qelizat endometriale (qelizat e rreshtimit të mitrës) mund të kenë lënë mitrën. Për shembull, po diskutohet për të ashtuquajturit menstruacion retrograde, domethënë menstruacionet në drejtim të gabuar. Ndërsa rreshtimi i mitrës normalisht largohet nga trupi përmes vaginës gjatë menstruacioneve, me menstruacionet retrograde qelizat individuale të endometriumit do të migrojnë më tej në trup, domethënë përmes tubave fallopiane në zgavrën e barkut, ku ata vendosen dhe në fund formojnë vatra endometriale. Ky migrim i qelizave endometriale nuk ka pse të ndodhë gjatë menstruacioneve, por mund të ndodhë edhe rreth ovulacionit. Një menstruacion i parë i hershëm, cikle të shkurtra menstruale, asnjë shtatzëni dhe disa ditë ushqyerje me gji konsiderohen gjithashtu faktorë rreziku për endometriozën. Shkaqet dhe faktorët e rrezikut në Naturopati Nga pikëpamja naturopatike, shumë faktorë të tjerë janë të përfshirë në zhvillimin e një sëmundjeje. Sepse një trup i shëndetshëm do të parandalonte që qelizat endometriale të vendosen dhe të shumohen në bark, edhe nëse ato duhet të arrijnë të largohen nga mitra. Në naturopati, prandaj, ka më shumë të ngjarë të kontrolloni faktorët që irritojnë organizmin dhe ta hedhin atë jashtë ekuilibrit të tij të shëndetshëm, në mënyrë që të humbasë aftësinë e vetë-rregullimit dhe vetë-shërimit në disa zona dhe çrregullime të tilla si endometrioza tani mund të ndodhin Me Aspektet e mëposhtme janë të mundshme (bashkë) shkaqe të endometriozës: Ekspozimi ndaj kimikateve, p.sh. B. disa filtra UV, pesticide dhe toksina të tjera që mund të kontribuojnë në çrregullimet e sistemit endokrin Ekspozimi ndaj kadmiumit (rreziku i endometriozës rritet me 3.4 herë), sepse kadmiumi është një i ashtuquajtur metaloestrogjen, një metal me një efekt të ngjashëm me estrogjenin Ekspozimi ndaj nikelit (një studim tregoi se pacientët me endometriozë kishin nivele të larta të nikelit) Sipas disa studimeve, nivelet e rritura të hekurit gjithashtu duket se rrisin rrezikun e endometriozës. Stresi oksidativ është gjithashtu një faktor rreziku, ndërsa antioksidantët mund të ofrojnë njëfarë mbrojtjeje (2). Mungesa e substancave vitale stresi Çrregullimi i florës së zorrëve Mbizotërimi i estrogjenit (një nivel i rritur i estrogjenit në lidhje me progesteronin; një çekuilibër, i cili natyrisht mund të ketë edhe shkaqe) Dhe shume te tjera Pasojat e endometriozës Nëse tubat fallopiane gjithashtu ngjiten së bashku si rezultat i rritjeve (endometrioza), gruaja e prekur mund të bëhet sterile. Sidoqoftë, operacionet e zakonshme të endometriozës gjithashtu mund të çojnë në dhëmbëza dhe ngjitje, të cilat gjithashtu mund të çojnë në papërshkueshmëri të tubave fallopiane dhe kështu në infertilitet. Endometrioza është pra shkaku i një dëshire të paplotësuar për të pasur fëmijë në 40 deri në 60 përqind të grave jopjellore. Prandaj, sëmundja shpesh zbulohet vetëm gjatë ekzaminimeve përkatëse - edhe në gratë që nuk kanë pasur më parë ndonjë simptomë, sepse endometrioza gjithashtu mund të jetë pa simptoma. Meqenëse vatrat endometriale gjithashtu mund të vendosen në fshikëzën e urinës ose në zorrë, organet individuale mund të ngjiten së bashku, gjë që rrit simptomat. Simptomat e endometriozës Lloji dhe ashpërsia e simptomave të endometriozës varen nga vendi ku janë dhe sa të rënda janë vatrat endometriale. Simptomat e endometriozës përfshijnë si më poshtë: Dhimbje të forta abdominale, veçanërisht në periudhën para dhe gjatë menstruacioneve, ndonjëherë edhe rreth ovulacionit Dhimbje kronike çdo ditë Periudha të rënda dhe të gjata menstruale Gjakderdhje dhe njollosje ndër -menstruale Dhimbje shpine Dhimbje gjatë lëvizjeve të zorrëve dhe gjatë marrëdhënieve seksuale Nëse zorra është e prekur, mund të shfaqen probleme me tretjen si fryrje, diarre ose kapsllëk. Nëse trakti urinar (trakti urinar, fshikëza) preket (në 1 deri në 5 përqind të pacientëve me endometriozë), mund të shfaqen dhimbje gjatë urinimit, infeksione të shpeshta të traktit urinar ose gjak në urinë. Endometrioza: Shumë gra preken Mesatarisht, duhen më shumë se 10 vjet që gratë e prekura të marrin një diagnozë, që endometrioza të identifikohet si shkaku i vuajtjeve të tyre afatgjata. Nuk është e pazakontë që këto gra të kenë pasur një odise të vërtetë mjeku dhe duhet të dëgjonin në mënyrë të përsëritur se ankesat e tyre ishin të një natyre psikologjike ose se ato ishin ankesa normale të ciklit menstrual me të cilat duhej të jetonin. Shtë vlerësuar se 10 deri në 20 përqind e të gjitha grave të moshës së lindjes së fëmijës janë të prekura, duke e bërë endometriozën sëmundjen e dytë më të zakonshme gjinekologjike në këtë grupmoshë. (Sëmundja më e zakonshme është mioma e mitrës. Mjekësia konvencionale: operacione, qetësues dhimbjesh dhe terapi hormonale Nga pikëpamja e mjekësisë konvencionale, vatrat e endometriozës duhet të hiqen kirurgjikale sa më shpejt dhe plotësisht të jetë e mundur. Kjo bëhet me anë të laparoskopisë (laparoskopisë), e cila - kur organet e legenit janë në fokus - njihet edhe si pelviskopi (legen = latinisht për legen). Kirurgjia me një prerje abdominale kërkohet rrallë. Për më tepër, trajtimi me ilaçe rekomandohet për të parandaluar që sëmundja të kthehet për aq kohë sa të jetë e mundur pas operacionit. Nëse kryhet vetëm një operacion, lezionet e reja endometriale zakonisht zhvillohen përsëri së shpejti, kështu që shumë gra tashmë kanë pasur operacione të shumta. Fakti që ka një kthim fare tregon se sa pak veprime kauzale ndërmerren këtu. Ilaçet e përdorura përbëhen në veçanti nga qetësuesit e dhimbjeve (ASA, ibuprofen, diklofenak) dhe preparatet hormonale. Këto të fundit shtypin ciklin menstrual ose aktivitetin / prodhimin e hormoneve të vezoreve, megjithëse aktualisht po kryhen kërkime mbi agjentët që synojnë të frenojnë endometriozën dhe në të njëjtën kohë të ruajnë ciklin (1). Në veçanti, qetësuesit e dhimbjeve anti-inflamatore zgjidhen për terapi dhimbjeje, pasi dhimbja e endometriozës shoqërohet gjithmonë me procese inflamatore kronike. Terapia e hormoneve të endometriozës Meqenëse rritja e vatrave endometriale nxitet veçanërisht nga hormoni estrogjen, tani po bëhen përpjekje për të ulur nivelin e estrogjenit me ilaçe - për të cilat janë në dispozicion përgatitjet e mëposhtme të hormoneve: Progestinet: Progestinet janë hormone sintetike luteale; progestina e trupit quhet progesteron Produkte të kombinuara estrogjen-progestin: Kjo i referohet pilulave të kontrollit të lindjes që merren pa pushim Analogët e GnRH: GnRH është shkurtesa për hormonin lëshues të gonadotropinës, një hormon që prodhohet në hipotalamusin në tru dhe kontrollon lirimin e dy hormoneve FSH dhe LH. Këto të dyja nga ana tjetër sigurojnë prodhimin e estrogjenit dhe progesteronit në vezoret. Analogët e GnRH tani janë një variant sintetik i GnRH natyral - me ndryshimin se analogët janë joefektivë. Nëse merrni analoge, trupi ndalon së prodhuari GnRH -në e tij, duke besuar se ka mjaftueshëm në dispozicion. Sidoqoftë, meqenëse analogët nuk kanë efekt, prodhimi i hormoneve në vezore nuk ndodh. Të tre mundësitë e fusin gruan pak a shumë në menopauzë artificiale, në mënyrë që të shfaqen simptomat përkatëse të menopauzës, p.sh. B. Nxehtësitë, çrregullimet e gjumit, osteoporoza etj. Në veçanti me analogët e GnRH, osteoporoza ndodh pothuajse gjithmonë nëse merren për një kohë të gjatë, kjo është arsyeja pse ato nuk duhet të përdoren për më shumë se 6 muaj dhe zakonisht estrogjeni me dozë të ulët përshkruhet për të mbajtur efektet anësore sa më të ulëta të jetë e mundur. Pas ndalimit të GnRH, simptomat shpesh kthehen, kjo është arsyeja pse duhet të peshoni me kujdes nëse një përfitim i mundshëm ia vlen rreziqet. Në menopauzë, simptomat e endometriozës qetësohen ose pushojnë plotësisht, pasi prodhimi i hormoneve tani gjithashtu bie dhe cikli ndalet. Trajtimi i endometriozës në mënyrë natyrale Mjetet dhe masat e paraqitura më poshtë për një trajtim natyral të endometriozës nuk duhet t'ju çojnë në ndërprerjen e terapisë së përshkruar nga mjekësia. Përkundrazi, diskutoni me mjekun tuaj se si dhe nëse ju - nëse tashmë po merrni terapi mjekësore konvencionale - mund t'i kombinoni në mënyrë optimale të dyja. (Nëse ndiheni mirë me terapinë tuaj të mëparshme, nuk duhet ta ndaloni). Sigurisht, nuk ka studime klinike gjithëpërfshirëse në dispozicion për masat dhe mjetet e paraqitura më poshtë që do të tregojnë përfundimisht se kjo ose ajo mund të kurojë përfundimisht një endometriozë. Sidoqoftë, studimet në dispozicion tregojnë mekanizma të veprimit që sugjerojnë një efekt lehtësues në endometriozë. Sidoqoftë, efektet mund të ndryshojnë nga gruaja në grua. Në fund të fundit, shkaku qëndron diku tjetër për çdo grua. Pra, është e rëndësishme të zgjidhni ato të përshtatshme individualisht nga opsionet e disponueshme për secilën grua dhe t'i kombinoni ato në mënyrë inteligjente me njëra -tjetrën. Terapi natyrale e dhimbjes për endometriozën Në artikullin tonë mbi 6 terapitë e mundshme të dhimbjes për endometriozën , ne paraqesim forma të ndryshme natyrore të terapisë që janë provuar të jenë të dobishme dhe, veçanërisht, qetësues të dhimbjeve në studimet fillestare në pacientët me endometriozë. Këto përfshijnë akupunkturë, kanabis, vaj CBD, stërvitje, një dietë pa gluten dhe refleksologji. Ju lutemi lexoni detajet në lidhjen e mësipërme. Ushqimi i duhur për endometriozën Si me çdo sëmundje, një dietë me cilësi të lartë, me bazë bimore dhe për këtë arsye vegane e bërë nga përbërës të freskët gjithashtu luan një rol të madh në endometriozën. Sepse gratë që hanë të pasura me vitamina me sa duket zhvillojnë më pak endometriozë, siç tregoi një studim i vitit 2013. Një dietë e pasur me vitaminë B1, acid folik, vitaminë C dhe vitaminë E ishte veçanërisht efektive (17). Ne theksuam më lart se një dietë pa gluten mund të sjellë lehtësim nga endometrioza. Një studim i vitit 2020 raportoi për 12 pacientë me endometriozë dhe përvojat e tyre me një ndryshim në dietë. Ata të gjithë morën trajtim mjekësor konvencional. Sidoqoftë, meqenëse kjo nuk solli ndonjë lehtësim të vërtetë, ata u ndjenë të detyruar të ndërmarrin veprime vetë dhe ndryshuan dietën e tyre në mënyrën e tyre individuale. Shumica e grave rritën konsumin e tyre të frutave dhe perimeve dhe në të njëjtën kohë ulën konsumin e produkteve të gatshme, produkteve që përmbajnë gluten, mish, peshk dhe produkte të qumështit. U zbulua se dieta e re ishte në gjendje të lehtësonte ndjeshëm shumë simptoma endometriale. Gratë përjetuan më pak dhimbje, ishin më pak të lodhura dhe ndiheshin më të shëndetshme në përgjithësi (25). Në çdo rast, hidhini një sy dietës tuaj dhe optimizojeni atë. Për shembull, kombinoni një dietë të pasur me substanca vitale me një dietë pa gluten. Ju mund të gjeni informacione për këtë në lidhjet e mëparshme. Një dietë hormonale, si p.sh B. e ashtuquajtura. Çiklizmi i farës - ngrënia e farërave të caktuara në harmoni me ciklin mujor - mund të përdoret në endometriozë. Detoksifikimi i trupit në rast të endometriozës Siç u rendit më lart për shkaqe të mundshme kontribuese, ekspozimi ndaj substancave toksike mund të kontribuojë në zhvillimin e endometriozës. Detoksifikimi i rregullt, p.sh. B. një herë në vit është një pikë e rëndësishme në terapinë e endometriozës nga pikëpamja naturopatike. Ju mund të gjeni udhëzime për detox në lidhjen e mëparshme. Interesant në këtë kontekst është raporti i rastit të një gruaje 45-vjeçare nga Italia, botuar nga studiuesit në Universitetin e Milanos në 2015. Gruaja kishte tre mbushje amalgamash . Meqenëse ajo zhvilloi një intolerancë ndaj mbushjeve të amalgamës (ndjesi djegieje kronike në gojë) dhe nivele të larta të merkurit mund të gjendeshin gjithashtu në pështymë, gjak dhe urinë, ajo i hoqi mbushjet. Atëherë jo vetëm që thumbimi në gojë u ndal. Dhimbja e endometriozës së saj njëkohësisht gjithashtu u përmirësua papritur (22). Nëse keni mbushje me amalgam, mund të jetë e vlefshme të përdorni teste të pështymës dhe urinës për të kontrolluar nëse mbushjet lëshojnë merkur. Në varësi të rezultateve, heqja e mbushjeve mund të përmirësojë endometriozën tuaj. Kur hiqni amalgamën , duhet të ndiqni disa rregulla, kështu që ju duhet të kryeni procedurën vetëm nga një dentist me përvojë të përshtatshme. Detaje mbi heqjen e amalgamit dhe informacion se si të gjeni një dentist të përshtatshëm mund të gjenden në lidhjen e mëparshme. Suplimentet më të rëndësishme dietike për endometriozën Shtesa të ndryshme ushqimore gjithashtu mund të jenë të dobishme në endometriozë - kryesisht veçanërisht nëse më parë kishte një mangësi në substancën vitale përkatëse. Sepse atëherë mungesa ka shumë të ngjarë të jetë gjithashtu një shkak kontribues i ankesave të endometriozës. Që në vitin 2007, studiuesit italianë kryen një studim me 222 gra të cilat i ishin nënshtruar operacionit të endometriozës dhe tani u janë dhënë ose hormone ose placebo ose shtesa ushqimore të zgjedhura (acide yndyrore omega-3, vitamina, minerale, probiotikë) (9). Për sa i përket dhimbjes, suplementet kishin të njëjtin efekt si terapia hormonale dhe u sollën pjesëmarrësve një cilësi më të lartë të jetës sesa ishte vërejtur në grupin e placebo. Vitamina D ul rrezikun e endometriozës Kur bëhet fjalë për vitaminën D, ka rezultate të diskutueshme të studimit sipas një artikulli rishikimi nga viti 2019 (4). Në një studim të vitit 2016, për shembull, marrja e 50,000 IU vitaminë D në javë nuk tregoi ndonjë përmirësim të dukshëm në dhimbjen e endometriozës edhe pas 12 javësh (3). Studimi mund të jetë dashur të kryhet për një periudhë më të gjatë kohore, pasi në veçanti endometrioza zakonisht tregon përmirësime vetëm pas disa muajsh si rezultat i masave dhe, përveç kësaj, nëse ka mungesë të vitaminës D, zakonisht zgjat më shumë kohë derisa të korrigjohet. Sidoqoftë, lidhja midis niveleve të ulëta të vitaminës D dhe rritjes së rrezikut të endometriozës (dhe anasjelltas) është vërtetuar, pasi një studim u shfaq në të njëjtin vit i cili tregoi se gratë që kishin nivele të ulëta të vitaminës D kishin më shumë gjasa të vuanin gjithashtu nga endometrioza (5). Dhe një studim i vitit 2013 konfirmoi se gratë me nivele më të larta të vitaminës D kishin më shumë gjasa të mbroheshin nga endometrioza (18). Optimizimi i furnizimit me vitaminë D ose eleminimi i një mungese të mundshme të vitaminës D duhet të jetë gjithmonë pjesë e terapisë së endometriozës. Vitamina B6 zbërthen estrogjenin e tepërt Vitamina B6 konsiderohet një vitaminë që ndihmon në prishjen e estrogjenit të tepërt. Ajo u bë e njohur nga disa studime si ilaç për sindromën premenstruale, pasi mund të lehtësonte një numër simptomash të PMS - në doza midis 40 dhe 50 mg në ditë (të kombinuara me 250 mg magnez) (10, 11). Meqenëse ekziston gjithashtu një problem estrogjeni në endometriozë, vitamina B6 në formën e një preparati të kompleksit B gjithashtu mund të përdoret këtu. Një studim tjetër zbuloi se vitamina B6 në dhimbjet menstruale akute (100 mg për 4 ditë) zvogëloi nivelin e prostaglandinës (një substancë lajmëtare që shkakton dhimbje) dhe vetë dhimbjen, gjë që nuk ishte rasti në grupin e placebo (22). Vitamina C lehtëson dhimbjet në endometriozë Sigurisht, vitamina C mund të përdoret edhe në endometriozë. Sepse endometrioza është një sëmundje me procese të forta oksiduese dhe inflamatore në zgavrën e barkut - dhe vitamina C është një antioksidant i fuqishëm me një efekt anti -inflamator (23). Në një studim të vitit 2013, 59 pacientë me endometriozë midis 19 dhe 41 vjeç - të gjithë vuanin nga dhimbja e përditshme - morën një kombinim të 1000 mg vitaminë C dhe 1200 IU vitaminë E në ditë ose një placebo për 8 javë. Dhimbja u përmirësua në 43 përqind të grave me vitaminë, dhe dhimbja gjatë marrëdhënieve seksuale u përmirësua në 24 përqind të grave me vitaminë. Në grupin e placebo, megjithatë, simptomat u përkeqësuan në disa gra, ndërsa asnjë ndryshim në simptomat nuk mund të vërehej në të tjerat. Shenjat e inflamacionit gjithashtu treguan ndikimin pozitiv të vitaminave antioksiduese, pasi vlerat në grupin e vitaminave ranë ndjeshëm. Përveç kësaj, vitamina C parandalon metastazën dhe përhapjen e indeve malinje, ndër të tjera. edhe përmes efektit të tij frenues të angiogjenezës. Angiogjeneza përshkruan procesin kur enët e gjakut formohen përreth ose në një tumor në mënyrë që të mund të mbajë veten gjallë në të ardhmen, gjë që natyrisht duhet të parandalohet në çdo rast. Meqenëse endometrioza gjithmonë përfshin përhapjen dhe përhapjen e pakontrolluar të indeve, vitamina C gjithmonë duhet të merret parasysh në terapi. Infuzionet e vitaminës C tashmë janë treguar të jenë shumë të dobishme në zvogëlimin e endometriozës tek minjtë (21). Si administrohen infuzionet e vitaminës C, cili mjek është në gjendje ta bëjë këtë, cilat përgatitje janë të përshtatshme dhe shumë më tepër për këtë temë mund të lexoni në lidhjen e mëparshme. Kurkumina pengon përhapjen e endometriozës Kurkumina është ngjyra e verdhë dhe përbërësi aktiv nga shafran i Indisë, i quajtur edhe shafran i Indisë-erëza që tani mund të përdoret si një shtesë dietike për pothuajse të gjitha ankesat për shkak të vetive anti-inflamatore, antioksiduese dhe imunitare dhe vetive rregulluese të hormoneve. (7) Që në maj 2013, u shfaq një studim i qelizave që tregoi se kurkumina pengoi përhapjen e qelizave endometriale sepse ishte në gjendje të ulte nivelin e estrogjenit (6). Në një përmbledhje të vitit 2020 u zbulua se kurkumina shkakton pikërisht ato mekanizma rregullues të veprimit që do të kërkoheshin në endometriozë: Ai pengon inflamacionin, zbut stresin oksidativ dhe pengon angiogjenezën dhe ngjitjen e qelizave endometriale në indet jashtë mitrës (24). Melatonina përmirëson endometriozën Disa studime kanë treguar nivele të ulëta të melatoninës tek gratë me endometriozë (24). Studimet e kafshëve kanë treguar se lezionet e endometriozës u përmirësuan kur kafshëve iu dha melatonin, kështu që të sëmurët nga endometrioza gjithashtu mund të merrnin masa për të optimizuar nivelet e tyre të melatoninës - në Burimin 24, kombinimi i melatoninës dhe kurkumin rekomandohet veçanërisht për endometriozën. Melatonina është një hormon që, ndër të tjera, rregullon ritmin gjumë-zgjim. Kur niveli i melatoninës rritet në mbrëmje, ne lodhemi, në mëngjes niveli ulet dhe ngadalë zgjohemi përsëri. Lexoni lidhjen e mëparshme për më shumë përfitime nga një ekuilibër i shëndetshëm i melatoninës dhe si mund ta rrisni atë në mënyrë natyrale. Probiotikët pengojnë endometriozën Probiotikët përbëhen nga shtame bakteriale probiotike që mund të përdoren për të pastruar florën e zorrëve. Prej kohësh dihet se një florë e trazuar e zorrëve mund të kontribuojë në sëmundje të shumta ose të parandalojë shërimin e tyre. Vatrat endometriale gjithashtu mund të ndikohen nga gjendja e florës së zorrëve. Vatrat endometriale vazhdimisht aktivizojnë sistemin imunitar dhe në këtë mënyrë nxisin lirimin e substancave inflamatore të mesazheve, por edhe faktorët e rritjes, të cilët hapin rrugën për përhapjen e tyre dhe dhimbjen tipike të endometriozës, sipas studiuesve në Universitetin Saarland në Homburg në 2016. Llojet bakteriale probiotike me sa duket mund të jenë të dobishme këtu, pasi ato jo vetëm që ndikojnë në metabolizmin e estrogjenit, por gjithashtu zvogëlojnë inflamacionin dhe qetësojnë sistemin imunitar (12). Që në vitin 2011, një studim u botua në të cilin u përdor një model për të treguar se një lloj bakterial probiotik (Lactobacillus gasseri) mund të pengonte zhvillimin e lezioneve endometriale duke aktivizuar të ashtuquajturat qeliza vrasëse natyrore (një lloj qelize imune) ( 13). Acidet yndyrore Omega-3 zvogëlojnë lezionet e endometriozës Acidet yndyrore anti-inflamatore omega-3 janë gjithashtu pjesë e terapisë për endometriozën-veçanërisht nëse dieta juaj është e ulët në këto acide yndyrore esenciale, natyrisht. Në një studim laboratorik të vitit 2015, për shembull, u tregua se administrimi i acideve yndyrore omega-3 ishte në gjendje të zvogëlonte lezionet e endometriozës më mirë se vitamina D (16, 20). Studimet e mëparshme (2013) treguan se acidet yndyrore omega-3 EPA mund të mbrojnë kundër zhvillimit të endometriozës falë vetive të tyre anti-inflamatore (të paktën minjtë e ekzaminuar) (15). Ju mund të lexoni sesi mund të plotësoni kërkesat tuaja për acidet yndyrore omega-3 në lidhjen e mëparshme, ku janë paraqitur edhe preparate me cilësi të lartë. Ekstrakti i çajit jeshil si një ilaç natyral për endometriozën Në naturopati, ekstrakti i çajit jeshil është diskutuar për disa vjet si një ilaç i mirë-toleruar dhe natyral për endometriozën dhe miomat. Studimet e para me minj datojnë nga viti 2013. Këtu u tregua se administrimi i ekstraktit të çajit jeshil ose resveratrol mund të zvogëlojë numrin dhe shtrirjen e rritjeve (26). Në ekstraktin e çajit jeshil, është veçanërisht e ashtuquajtura epigallocatechin gallate (EGCG), një substancë bimore që përbën një të tretën e çajit të tharë. Shtë një substancë e fortë antioksiduese me një efekt frenues të kancerit, por gjithashtu ka një efekt pozitiv në shëndetin e enëve të gjakut dhe në këtë mënyrë ndihmon në parandalimin e arteriosklerozës. Resveratrol, nga ana tjetër, është veçanërisht i njohur si një përbërës aktiv nga rrushi dhe vera e kuqe. Edhe këtu është një substancë antioksiduese, penguese e kancerit, mbrojtëse e nervave dhe madje edhe antidepresive. Në rastin e PCOS (sindroma e vezoreve policistike), marrja e resveratrolit mund të ndihmojë në rregullimin e niveleve të hormoneve, gjë që tregon përdorimin e tij të mundshëm në sëmundjet e lidhura me hormonet. Në një studim tjetër të të njëjtit vit, minjtë gjithashtu u gjetën për të shtypur endometriozën gjatë një periudhe katër javore kur atyre iu dha EGCG, përbërësi aktiv i izoluar i ekstraktit të çajit jeshil (27). Një studim francez i vitit 2014 gjithashtu arriti në këtë rezultat (28). Sidoqoftë, ata u ankuan për disponueshmërinë e dobët biologjike të substancës dhe e panë EGCG si një ilaç të dobishëm për endometriozën nëse ishte e mundur të rrisnin biodisponibilitetin. Se sa saktësisht dëshironi ta arrini këtë nuk është shpjeguar. Sidoqoftë, një studim i vitit 2004 tashmë tregoi se, për shembull, piperina - përbërësi aktiv nga speci i zi - mund të rrisë biodisponibilitetin e EGCG (29). Vitamina C gjithashtu mund të shtohet si një përforcues. Bimët medicinale mund të ndihmojnë me endometriozën Në mjekësinë tradicionale bimore, barërat tipike gjinekologjike rekomandohen gjithashtu për endometriozën. Gjethet e mjedrës dhe manteli i zonjës, për shembull, janë bimë mjekësore që ndihmojnë në harmonizimin e ekuilibrit hormonal, forcimin e mitrës dhe lehtësimin e dhimbjeve. Mund të përgatitni një çaj nga dy barishtet dhe të pini 1 deri në 2 gota në ditë, p.sh. B. për 6 javë, pastaj bëni një pushim prej dy javësh, pastaj pini përsëri për 6 javë, etj. Piperi i murgut: efekti në endometriozë i pasigurt Opinionet janë të ndara në lidhje me marrjen e mundshme të specit të murgut (Vitex agnus-castus, i quajtur edhe baltë e dëlirë) në endometriozë. Disa ekspertë këshillojnë kundër përdorimit të piperit të murgut për endometriozën, ndërsa të tjerët e rekomandojnë me forcë. Chasteberry përdoret me shumë sukses për cikle të parregullta (të shkurtra), PMS (sindromi premenstrual) dhe dhimbje menstruale. Provenshtë vërtetuar se është veçanërisht e dobishme në rastin e prodhimit të pamjaftueshëm të hormonit të trupit të verdhë. Shumë gra që ishin infertile për shkak të këtij problemi mbetën shtatzënë brenda një kohe shumë të shkurtër me ndihmën e specit të murgut. Pra, nëse - përveç endometriozës - niveli juaj i hormonit luteal është i ulët dhe gjithashtu keni cikle shumë të shkurtra, chastberry është një zgjedhje e mirë. Shtë më mirë të diskutoni përdorimin e tij me mjekun tuaj, praktikuesin alternativ ose terapistin hormonal Shmangni stresin në endometriozë Endometrioza bëhet edhe më e dhimbshme sa më i tensionuar të jetë personi dhe kështu barku është. Stresi i vazhdueshëm krijon hormone të stresit. Këto nga ana tjetër çojnë në një çekuilibër hormonal, i cili mund të përshpejtojë formimin e endometriozës. Prandaj është shumë e rëndësishme që të shmangni stresin e panevojshëm nga njëra anë dhe të mësoni se si të merreni me situatat stresuese në jetën e përditshme në mënyrë të qetë nga ana tjetër. Ushtrimet e relaksimit dhe frymëmarrjes si dhe meditimi janë jashtëzakonisht të dobishme në përballimin efektiv të stresit. Masazhet e ndryshme, akupresura, relaksimi progresiv i muskujve, etj. Gjithashtu mund të ndihmojnë në lehtësimin e tensionit. Banja të ngrohta me shëllirë, mbështjellës të ngrohtë ose pako baltë shërbejnë për të njëjtin qëllim. Zgjidhni metodën që ju pëlqen më shumë. Ekzistojnë gjithashtu disa barëra mjekësore dhe shtesa dietike që mund ta bëjnë trupin më pak të prirur ndaj stresit. Rrënja e kokrrës së fjetur, për shembull, ka një efekt qetësues, por në të njëjtën kohë anti-inflamator dhe forcues. Në mjekësinë Ayurvedic, kokrra të kuqe të gjumit quhet Ashwagandha dhe është një nga ilaçet më të përdorura. Në Indi, menaxherët e stresuar përdorin Ashwagandha në vend të Valium. Rhodiola rosea është një tjetër i ashtuquajtur adaptogen, një bimë që mund t’ju ​​bëjë më rezistent ndaj stresit. Lëvizja në Terapinë e Endometriozës Sporti dhe stërvitja janë shtylla të rëndësishme në terapinë e endometriozës. Zgjidhni një sport që ju pëlqen në mënyrë që të qëndroni në top dhe të shmangni stresin ose ndjenjat e pakëndshme vetëm sepse stërvitja është rendi i ditës. Nëse nuk jeni tip sporti, të paktën bëni shëtitje të rregullta ose lëkundeni në trampolinën tuaj. Kjo e fundit (përveç jogës dhe Pilates) është ideale, veçanërisht për endometriozën. Përzierja e tensionit dhe relaksimit ju sjell përfitimet më të larta të mundshme shëndetësore dhe stërvitore me pak përpjekje. Terapia natyrale e hormoneve për endometriozën Disa gra nuk i tolerojnë mirë përgatitjet konvencionale të hormoneve të përshkruara nga mjeku i tyre. Nëse simptomat janë aq të rënda sa masat holistike që tentojnë të kenë një efekt afatgjatë nuk janë të mjaftueshme, rekomandohet terapi me preparate hormonale identike me natyrën, p.sh. B. në formën e kremrave ose xhelave të estrogjenit dhe progesteronit. Sidoqoftë, kjo kërkon mbështetjen e një terapisti hormonal të përshtatshëm, pasi ai duhet të përshkruajë preparate hormonale identike me natyrën. Këto pastaj dozohen sipas kërkesave hormonale të gruas pas një testi hormon-pështymë, në të cilin përcaktohet statusi individual i hormoneve të gruas. Statusi i hormonit kontrollohet në intervale të rregullta (p.sh. çdo tre muaj) në mënyrë që të përshtatet vazhdimisht doza e hormonit me statusin aktual. Ju mund të gjeni një raport në terren p.sh. B. në burim (19). Ju mund të gjeni një terapist të përshtatshëm p.sh. B. këtu. Burimet e artikullit: Endometriose: Was Sie tun können - ZDG (1) Viomedo.de, Studien für Frauen mit Endometriose, abgerufen am 9.10.2020 (2) Pollack AZ, Louis GM, Chen Z, et al. Trace elements and endometriosis: the ENDO study. Reprod Toxicol . 2013;42:41-48. doi:10.1016/j.reprotox.2013.05.009 (3) Almassinokiani F, Khodaverdi S, Solaymani-Dodaran M, Akbari P, Pazouki A. Effects of Vitamin D on Endometriosis-Related Pain: A Double-Blind Clinical Trial. Med Sci Monit . 2016;22:4960-4966. Published 2016 Dec 17. (4) Kalaitzopoulos, D.R., Lempesis, I., Athanasaki, F. et al. Association between vitamin D and endometriosis: a systematic review. Hormones 19,109–121 (2020), (5) Andrea Ciavattini, Matteo Serri, Giovanni Delli Carpini, Stefano Morini & Nicolò Clemente (2017) Ovarian endometriosis and vitamin D serum levels, Gynecological Endocrinology, 33:2, 164-167, DOI: 10.1080/09513590.2016.1239254 (6) Zhang Y, Cao H, Yu Z, Peng HY, Zhang CJ. Curcumin inhibits endometriosis endometrial cells by reducing estradiol production. Iran J Reprod Med. 2013 May;11(5):415-22. PMID: 24639774; PMCID: PMC3941414. (7) Arablou T, Kolahdouz-Mohammadi R. Curcumin and endometriosis: Review on potential roles and molecular mechanisms. Biomedicine and Pharmacotherapy. Jan 2018; 97, 91-97. (8) Turmeric. National Institutes of Health: National Center for Complementary and Integrative Health, published September 2016 (9) Sesti F, Pietropolli A, Capozzolo T, Broccoli P, Pierangeli S, Bollea MR, Piccione E. Hormonal suppression treatment or dietary therapy versus placebo in the control of painful symptoms after conservative surgery for endometriosis stage III-IV. A randomized comparative trial. Fertil Steril. 2007 Dec;88(6):1541-7. doi: 10.1016/j.fertnstert.2007.01.053. Epub 2007 Apr 16. PMID: 17434511. (10) Fathizadeh N, et al. Evaluating the effect of magnesium and magnesium plus vitamin B6 supplement on the severity of premenstrual syndrome. Iran J Nurs Midwifery Res. 2010;15:401-405. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3208934/ (11) Doll H, Brown S, Thurston A, Vessey M. Pyridoxine (vitamin B6) and the premenstrual syndrome: a randomized crossover trial. J R Coll Gen Pract. 1989;39(326):364-368. (12) Laschke MW, Menger MD. The gut microbiota: A puppet master in the pathogenesis of endometriosis? American Journal of Obstetrics and Gynecology. Jul 2016; 215(1), 68.e1-68.e4. (13) Itoh H, Sashihara T, et al. Lactobacillus gasseri OLL2809 inhibits development of ectopic endometrial cell in peritoneal cavity via activation of NK cells in a murine endometriosis model. Cytotechnology. Mar 2011; 63, 205-210. (14) Missmer SA, Chavarro JE, et al. A prospective study of dietary fat consumption and endometriosis risk. Hum Reprod. Jun 2010; 25(6), 1528-35. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2873173/ (15) Tomio K, Kawana K, et al. Omega-3 polyunsaturated fatty acids suppress the cystic lesion formation of peritoneal endometriosis in transgenic mouse models. PLOS One. 10 Sept 2013; 8(9), e73085. Available from: http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0073085. Accessed May 20, 2018. (16) Attaman JA, Stanic AK, et al. The anti-inflammatory impact of omega-3 polyunsaturated fatty acids during the establishment of endometriosis-like lesions. American Journal of Reproductive Immunology. Oct 2014; 72(4), 392-402 (17) Darling AM, Chavarro JE, Malspeis S, Harris HR, Missmer SA. A prospective cohort study of Vitamins B, C, E, and multivitamin intake and endometriosis. J Endometr. 2013 Jan 1;5(1):17-26. doi: 10.5301/je.5000151. PMID: 24511373; PMCID: PMC3916184. (18) Harris HR, Chavarro JE, Malspeis S, Willett WC, Missmer SA. Dairy-food, calcium, magnesium, and vitamin D intake and endometriosis: a prospective cohort study. Am J Epidemiol. 2013 Mar 1;177(5):420-30. doi: 10.1093/aje/kws247. Epub 2013 Feb 3. PMID: 23380045; PMCID: PMC3626048. (19) Daniela S, Mein Weg zu und mit naturidentischen Hormonen, Endometriose-Vereinigung Deutschland e. V. (20) Akyol A, Efficacies of vitamin D and omega-3 polyunsaturated fatty acids onexperimental endometriosis, Taiwanese Journal of Obstetrics & Gynecology, Juni 2015 (21) Erten OU, Ensari TA, Dilbaz B, Cakiroglu H, Altinbas SK, Çaydere M, Goktolga U. Vitamin C is effective for the prevention and regression of endometriotic implants in an experimentally induced rat model of endometriosis. Taiwan J Obstet Gynecol. 2016 Apr;55(2):251-7. doi: 10.1016/j.tjog.2015.07.004. PMID: 27125410. (22) Randabunga EJ et al., Effect of Pyridoxine on Prostaglandin Plasma Level for Primary Dysmenorrheal Treatment, October 2018, Indonesian Journal of Obstetrics and Gynecology, DOI: 10.32771/inajog.v6i4.848 (23) Santanam N, Kavtaradze N, Murphy A, Dominguez C, Parthasarathy S. Antioxidant supplementation reduces endometriosis-related pelvic pain in humans. Transl Res . 2013;161(3):189-195. doi:10.1016/j.trsl.2012.05.001 (24) Vallée A, Lecarpentier Y. Curcumin and Endometriosis. Int J Mol Sci . 2020;21(7):2440. Published 2020 Mar 31. doi:10.3390/ijms21072440 (25) Vennberg Karlsson J, Patel H, Premberg A. Experiences of health after dietary changes in endometriosis: a qualitative interview study. BMJ Open . 2020;10(2):e032321. Published 2020 Feb 25. doi:10.1136/bmjopen-2019-032321 (26)Ricci AG et al, Natural therapies assessment for the treatment of endometriosis, Human Reproduction, Vol. 28, Issue 1, 1 January 2013, Pages 178188 (27)Wang CC et al, Prodrug of green tea epigallocatechin-3-gallate (Pro-EGCG) as a potent anti-angiogenesis agent for endometriosis in mice, Angiogenesis, 2013 Jan;16(1):59-69 (28)Matsuzaki S und Darcha C, Antifibrotic properties of epigallocatechin-3-gallate in endometriosis, Human Reproduction, 2014 Aug;29(8):1677-87 (29)Lambert JD et al, Piperine enhances the bioavailability of the tea polyphenol (-)-epigallocatechin-3-gallate in mice., The Journal of Nutrition, 2004 Aug;134(8):1948-52

Endometrioza: çfarë ju vetë mund të bëni
bottom of page