top of page

Ethet, strategjia natyrore e mbrojtjes së trupit

Ethet (temperatura e lartë) nuk janë sëmundje, por mekanizëm mbrojtës natyror i sistemit imunitar. Prandaj, barnat për uljen e temperaturës nuk janë gjithmonë të nevojshme dhe gjithashtu jo gjithmonë të dobishme. Përkundrazi, ethet mund të përdoren edhe si terapi për disa sëmundje. Barnat antipiretike (për uljen e temperaturës ) nuk janë gjithmonë të dobishme Ethet, është një reagim i lindur i sistemit imunitar ndaj patogjenëve. Jo vetëm njerëzit janë të aftë për këtë reagim endogjen, por edhe kafshët. Estimatedshtë vlerësuar se ethet kanë ekzistuar për katër milion vjet. Eshtë një shenjë se diçka nuk është në rregull dhe se trupi - në shumicën e rasteve - po lufton kundër një patogjeni. Atëherë, pse duhet që këto mekanizma mbrojtës të vetë trupit kaq të rëndësishëm të anashkalohen nga ilaçet kundër etheve? Temperatura është plotësisht e natyrshme dhe nuk është diçka për tu frikësuar. E kundërta është rasti, megjithatë, kështu që në shkencë madje flitet për një "fobi të etur" në shoqëri. Nga 38 gradë njëri flet për ethe Temperatura normale e trupit është midis 36.5 dhe 37.5 gradë. Nuk ka një përkufizim uniform kur dikush ka ethe. Një ethe shpesh referohet si një temperaturë thelbësore e trupit prej 38 gradë ose më shumë. Temperatura thelbësore e trupit i referohet pjesës së brendshme të trupit, jo sipërfaqes së lëkurës. Megjithatë, nëse temperatura tejkalon 40 gradë, flitet për hiperpireksi [5]. Kjo mund të ndodhë, për shembull, me grip, ftohje, pneumoni, infeksione të veshkave dhe prostatës dhe shumë infeksione bakteriale. Malaria gjithashtu mund të çojë në një ethe shumë të lartë (në këtë rast kryesisht të ndryshueshme). Bëhet një dallim midis hipertermisë dhe hiperpireksisë: Kjo nuk është në të vërtetë ethe, sepse mbinxehja ka shkaqe të jashtme. Në rastin e goditjes së nxehtësisë, për shembull, temperatura e trupit rritet në një mënyrë të pakontrolluar në mbi 40 gradë sepse shpërndarja e nxehtësisë së trupit është e pamjaftueshme (ose jo mjaft e shpejtë) për të qetësuar trupin. Prodhimi i rritur i nxehtësisë, për shembull përmes punës së rëndë fizike, gjithashtu mund të jetë shkaku i hipertermisë. Hipertermia është e rrezikshme për jetën sepse çon në një grumbullim të nxehtësisë në trup. Përdorur në një mënyrë të kontrolluar, megjithatë, është gjithashtu një formë e terapisë, p.sh. B. në tumore. Si të matni siç duhet ethet Temperatura mund të matet nën sqetull (axillary), nën gjuhë, në ballë, në veshë (në vesh), ose në anus (rektal). Mënyra më e saktë për të matur ethet është me një termometër dixhital në anus, pasi rezultatet e matjes nën sqetull dhe në kokë janë të pasakta dhe mund të devijojnë ndjeshëm nga temperatura aktuale e trupit. Nëse marrja e një temperature në rektum është shumë e pakëndshme, marrja e një temperature me një termometër veshi është alternativa më e mirë. Vini re se temperatura kryesore e trupit në mbrëmje është përgjithësisht pak më e lartë se në mëngjes - mund të luhatet deri në një shkallë. Çfarë ndodh në trup kur ka ethe Nëse patogjenë si viruse ose baktere sulmojnë trupin, sistemi imunitar fillon reagimin e tij natyror të mbrojtjes. Qelizat imune formojnë substanca lajmëtare që shkaktojnë ethe, të ashtuquajturat pirogjene. Këto pirogjene gjithashtu mund të hyjnë në trup si pjesë e viruseve dhe baktereve. Pirogjenet ndikojnë në hipotalamus, një pjesë e trurit që rregullon frymëmarrjen dhe qarkullimin dhe është vendi ku ndodhet qendra e rregullimit të trupit. Në hipotalamus, pika e caktuar e temperaturës së trupit rritet dhe prostaglandinat lirohen. Prostaglandinat janë substanca lajmëtare që vendosin mekanizma për të rritur temperaturën në lëvizje: Sinjalet dërgohen në muskuj, të cilët më pas lëvizin për të gjeneruar nxehtësi. Trupi fillon të dridhet. Në të njëjtën kohë, enët e gjakut ngushtohen për të parandaluar humbjen e nxehtësisë përmes lëkurës. Prandaj, në fillim të etheve, shpesh ngrihet dhe nganjëherë ka dridhura. Kjo fazë quhet rritje e etheve (fazë incrementi). Nëse rritet temperatura e trupit, enët e gjakut zgjerohen përsëri, gjë që rrit rrjedhën e gjakut. Si rezultat, qelizat imune arrijnë destinacionin e tyre më shpejt. Patogjenët gjithashtu mund të shumohen më dobët në temperatura më të larta. Nëse patogjenët janë luftuar me sukses, është arritur pika e caktuar e temperaturës për të cilën hipotalamusi është përpjekur - kjo fazë quhet ethe e lartë (fastigium faza). Hipotalamusi tani synon sërish vlerën normale të synuar prej 36.5 deri në 37.5 gradë. Enët e gjakut mbeten të zgjeruara për të ulur temperaturën e trupit. Trupi na tregon se është shumë nxehtë: Ju filloni të djersitni, mbuloheni dhe dëshironi diçka të freskët. E keqja tani ka mbaruar dhe temperatura e trupit ngadalë po kthehet në normale. Faza e etheve është arritur (faza decrementi). I gjithë ky proces kushton shumë energji dhe zgjat zakonisht disa ditë, prandaj ndiheni kaq i dobët kur keni ethe. Shumë sëmundje infektive, të tilla si gripi, çojnë në ethe - por jo domosdoshmërisht duhet të jetë. Një i ftohtë i thjeshtë mund të qetësohet edhe pa trupin që fillon programin e plotë të mbrojtjes me ethe. Zakonisht një temperaturë paksa e ngritur (e quajtur edhe temperaturë subfebrile) është e mjaftueshme për të marrë një ftohje nën kontroll. Luftoni një ethe apo jo? Nëse ethet duhet luftuar me ndihmën e ilaçeve antipiretike është një çështje polemikash në shkencë. Disa argumentojnë se ethet janë një reagim mbrojtës i trupit që i ka mbijetuar evolucionit deri më sot - domethënë është i dobishëm dhe për këtë arsye nuk duhet të shtypet artificialisht. Të tjerët argumentojnë se ethet duhet luftuar, pasi rreziku i dobësimit të trupit tashmë të dobësuar përmes etheve tejkalon përfitimin. Medikamentet antipiretike po udhezohen shumë shpejt Dr. Martin Fleck nga Universiteti i Regensburg kritikon faktin që pacientëve me temperatura të larta u jepen ilaçe për uljen e etheve shumë shpejt dhe madje flet për një automatizëm. Sidoqoftë, kjo do të thotë që infeksionet zgjasin më gjatë sepse ethet shtypen. Sipas Fleck, mjeku kryesor në Klinikën për Reumatologji dhe Imunologji Klinike, ulja e etheve në të vërtetë nuk është e nevojshme. Nëse personi në fjalë vuan shumë nga ajo, ju mund të ndihmoni pak, por pastaj më shumë me fasha ftohëse të viçit sesa me ilaçe për të shmangur efektet anësore. Ai këshillon, megjithatë, të durojë një ethe në vend se ta ulë atë. Nga ana tjetër, nëse pacientët kanë një sëmundje të dobët të zemrës, veshkave ose mushkërive, mund të jetë e dobishme të ulni ethet, pasi vë shumë tension në qarkullim. Kjo duhet të peshohet rast pas rasti. Kështu funksionojnë barnat për uljen e etheve Ilaçet për ethe quhen antipiretikë. Këto përfshijnë të ashtuquajturat barna anti-inflamatore jo-steroide. Përbërësit aktivë të mëposhtëm mund të dallohen: Paracetamoli (gjithashtu si supozitor) - efekti kryesor anësor: dëmton mëlçinë Acid acetilsalicilik, p.sh. B. Aspirina - Efekti kryesor anësor: ulçera gastrointestinale Ibuprofen (gjithashtu si supozitor) - efekti kryesor anësor: dëmtimi i veshkave dhe zemrës Novaminsulfon - efekti kryesor anësor (i rrallë): agranulocitoza (zvogëlimi i granulociteve, një nëngrup i qelizave të bardha të gjakut) Këta përbërës aktivë sigurojnë që trupi të prodhojë më pak prostaglandina. Siç përshkruhet në seksionin e mësipërm, këto janë substanca dërguese që janë përgjegjëse për rregullimin e temperaturës së trupit. Të gjithë antipiretikët e zakonshëm janë pak a shumë efektivë jo vetëm kundër etheve, por edhe anti-inflamatorë dhe lehtësues të dhimbjeve. Paracetamoli ka qetësuesin më të dobët të dhimbjeve. Me të tre përbërësit aktivë, efektet anësore janë të zakonshme dhe, nëse e konsideroni dozën e lejuar ditore, edhe e pritshme. Për paracetamolin, për shembull, një dozë e vetme tek të rriturit është midis 500 dhe 1000 mg. Sidoqoftë, lejohen 2000 deri në 4000 mg në ditë, pasi mund të merrni përsëri një dozë të vetme pas disa orësh. Paracetamoli më pas mund të çojë në një rritje të vlerave të mëlçisë, ndërsa acidi acetilsalicilik dhe ibuprofeni mund të çojnë në urth, dhimbje stomaku dhe të përziera. Përdorimi i barnave antipiretike është i diskutueshëm Përfitimet e etheve janë të padiskutueshme: mbron trupin nga infeksioni duke përmirësuar funksionin e qelizave imune, të cilat nga ana tjetër luftojnë patogjenët. Nga ana tjetër, ilaçet antipiretike shpesh merren nga frika e etheve ose për të përmirësuar simptomat e sëmundjes. Ndërsa kjo ju bën të ndiheni më mirë, nuk rezulton në një shërim më të shpejtë ose më të mirë. E kundërta mund të jetë edhe rasti: Për shembull, në një studim me 50 fëmijë që vuanin nga malaria, marrja e paracetamolit çoi në një vonesë shërimi prej 16 orësh. Në dy studime nga Skandinavia, secili me mbi 2000 pacientë, ethet u shoqëruan gjithashtu me vdekshmëri më të ulët - ata me ethe më të lartë kishin më shumë gjasa të mbijetonin. Anasjelltas, në një studim tjetër me 700 pacientë, përdorimi i paracetamolit gjithashtu nuk çoi në një rrezik më të ulët të vdekshmërisë . Kur duhet të shkoni te mjeku nëse keni ethe? Nuk ka një rregull të fortë dhe të shpejtë për kohën kur duhet të shihni një mjek nëse keni ethe. Mjekësia konvencionale rekomandon konsultimin me një mjek nga një temperaturë prej 39 gradë dhe më së voni nga 40 gradë, pasi në rastin më të keq (shumë rrallë) mund të ndodhë arrest kardiak. Një ethe kaq e lartë mund të jetë tregues se sëmundja është më serioze. Sëmundjet tropikale si malarja dhe Ebola, për shembull, shpesh shoqërohen me një ethe të lartë. Pra, nëse keni qenë në një zonë të prekur më parë, është një ide e mirë të vizitoni një mjek menjëherë dhe t'i tregoni atyre për pushimet tuaja të fundit. Por ne gjithashtu kemi sëmundje që shoqërohen nga një ethe e lartë (shih më lart): pneumoni, infeksione të veshkave ose grip. Gjithmonë varet nga simptomat shoqëruese, nëse duhet të shkoni te mjeku apo thjesht të kuroni veten në shtëpi. Për shembull, nëse ethet vazhdojnë për më shumë se 2 ditë dhe shfaqen simptoma të tilla si urinim i dhimbshëm ose pështymë purulente, kjo sugjeron një infeksion bakterial. Pastaj në disa raste mund të jetë e dobishme që mjeku të përshkruajë antibiotikë tek personi i infektuar. Në të kundërt, trupi zakonisht mund të përballet me infeksione virale pa ilaçe (madje edhe me një ethe të lartë). Përveç kësaj, ilaçet antivirale ndihmojnë vetëm në lloje të caktuara të virusit - kështu që nuk është aq e lehtë për të luftuar viruset me ilaçe. Ethet tek foshnjat dhe fëmijët Foshnjat dhe fëmijët në përgjithësi kanë më shumë të ngjarë të kenë ethe sesa të rriturit. Nuk është e pazakontë që fëmijët nën moshën tre vjeç të përjetojnë deri në 12 infeksione në vit, pasi sistemi i tyre imunitar ende nuk ka mësuar se si të merren me patogjenët. Kuptohet që prindërit janë shumë të shqetësuar dhe kërkojnë këshilla mjekësore shpejt. Kur duhet të shihni një mjek me foshnje dhe fëmijë? Në foshnjat që janë më të reja se tre muaj, është e këshillueshme që të shihni një mjek në një temperaturë prej 38 gradë, pasi sistemi imunitar është ende shumë i dobët. Prandaj një infeksion mund të përhapet shpejt në trup. Nëse foshnja është më e vjetër se tre muaj, duhet të konsultohet një mjek nga një temperaturë prej 39 gradë. Nëse shfaqen diarre, të vjella ose dhimbje barku, një infeksion gastrointestinal është zakonisht shkaku i etheve. Qëllimi kryesor i një vizite te mjeku duhet të jetë, megjithatë, të sqarojë shkakun e etheve dhe të përmirësojë gjendjen e fëmijës dhe jo kryesisht të marrë masa për uljen e etheve. Ethet tre ditore: Shpesh, por kryesisht të padëmshme Nëse një ethe ndodh papritmas, mund të jetë ethe tre ditore. Kjo është relativisht e zakonshme tek foshnjat dhe fëmijët e vegjël dhe zakonisht zgjat tre deri në katër ditë. Kjo zakonisht pasohet nga një skuqje që qetësohet pas disa ditësh - por skuqjet mund të ndodhin edhe me sëmundjet e mëposhtme: Fruthi (njolla të mëdha të lëkurës që bashkohen, ndjeheni shumë të sëmurë) Rubeola (njolla të mesme, ndjenja e moderuar e sëmundjes) Lisë së dhenve (fenomeni "qielli me yje", d.m.th. pustulat e mëdha dhe të vogla - gjithashtu në lëkurën e kokës dhe në mukozat, ethe të moderuar) Ethet e kuqe të ndezur (njolla të vogla, luspa në formë krunde, ndjenjë e fortë sëmundjeje, ethe e lartë) Ethet tre-ditore shkaktohen nga një infeksion i pikave me viruse të herpesit (i quajtur "virusi i herpesit njerëzor" ose HSV i tipit 6). Ethet tre-ditore zakonisht janë të padëmshme dhe shpesh kalojnë pa u vënë re. Pasi ta keni patur, jeni imun ndaj tij. Kur të rriturit infektohen me virusin, ata shfaqin simptoma të ngjashme me gripin, siç janë hundët dhe dhimbja e fytit. Ethet për shkak të pezmatimit te veshit (otitit media) Shpesh, foshnjat dhe fëmijët e vegjël gjithashtu marrin otit media, i cili shoqërohet me ethe. Infeksioni i veshit të mesëm zhvillohet kur viruset e ftohjes përhapen në vesh. Simptomat e kësaj janë dhimbja në veshë dhe dëgjimi i dobët. Presioni i rritur në vesh mund të shkaktojë shpërthimin e daulles së veshit (vrima e daulles), e cila shpesh zvogëlon dhimbjen. Një lot i vogël në daulle e veshit zakonisht shërohet vetvetiu, por një më i madh kërkon operacion. Inflamacioni i kanalit të jashtëm të dëgjimit është më pak i zakonshëm se otiti media, por fëmijët janë më të ndjeshëm ndaj kësaj sesa të rriturit, pasi lidhja midis hundës dhe zonës së fytit dhe veshëve është më e shkurtër dhe bakteret mund të depërtojnë më shpejt. Nëse fëmijët vuajnë shpesh nga infeksione të veshit (ose infeksione të frymëmarrjes), kjo mund të jetë për shkak të intolerancës ndaj proteinave të qumështit (ose një intolerance tjetër ushqimore). Provoje! Kaloni qumështin për disa muaj dhe shikoni që fëmija juaj të bëjë dietën e re. Ethet reumatike Fëmijët dhe adoleshentët midis moshës 3 dhe 16 vjeç janë gjithashtu më të prirur ndaj etheve reumatike se sa të rriturit. Ethet reumatike janë një sëmundje autoimune që është shumë e rrallë në vendet e industrializuara. Sidoqoftë, në vendet në zhvillim, është shkaku më i zakonshëm i sëmundjeve të zemrës në fëmijëri. Ethet reumatike mund të rezultojnë nga një infeksion i fytit i patrajtuar. Nyjet, rreshtimi i brendshëm i zemrës, lëkura dhe sistemi nervor mund të inflamohen. Siç sugjeron edhe emri, të prekurit vuajnë nga ethe, por edhe nga dhimbje kyçesh dhe gjoksi, skuqje dhe lëvizje ndonjëherë të pakontrolluara. Ethet kur gjate daljes se dhëmbëve Sigurisht, nuk duhet të jetë sëmundje nëse foshnja juaj ka një temperaturë të ngritur: sepse temperatura mund të rritet edhe gjatë dhëmbëzimit. Sidoqoftë, kjo nuk rritet në mbi 38 gradë. Nëse po, kjo është më shumë një shenjë e një infeksioni të njëkohshëm. Konfiskimet febrile janë të ngjashme me krizat epileptike Një rritje e papritur e temperaturës mund të bëjë që fëmijët të zhvillojnë atë që njihet si një krizë ethe. Kjo shfaqet si një sulm epileptik: lëvizja e syve, dridhja e trupit deri në humbjen e vetëdijes dhe rënia e trupit. Sulmet e tilla zakonisht zgjasin disa sekonda deri në pesë minuta, por janë mjaft të rralla. Nuk ka shumë që mund të bëni gjatë një krize febrile, përveç kujdesit që fëmija juaj të mos lëndohet. Bestshtë më mirë ta merrni në krahë, në mënyrë që të marrë frymë lirshëm. Pas dy orësh, fëmija zakonisht është shëruar plotësisht nga ngërçet [25]. Megjithëse krizat e etheve zakonisht nuk kanë pasoja shëndetësore, pediatrit rekomandojnë që menjëherë të kontrollohen valët e trurit të fëmijës. Në raste të rralla, shkaku mund të jetë meningjiti. Konvulsionet febrile ndodhin më shpesh me ethe tre-ditore ose me një infeksion gastrointestinal. Homeopatia për ethe Homeopatia nuk njihet zyrtarisht sepse mekanizmat e saj të veprimit nuk janë hulumtuar ende në mënyrë adekuate sipas shkencës zyrtare (ka "vetëm" rreth 9000 studime mbi efektivitetin e homeopatisë), por kjo nuk do të thotë se nuk mund të funksionojë. Dr. Margarete Jäger, për shembull, mbështetet në një kombinim të homeopatisë dhe ilaçeve të përgjithshme për trajtimin e etheve në praktikën e saj homeopatike në Mynih. Nëse temperatura e trupit të fëmijës tejkalon 39 gradë, pediatri holistik rekomandon dhënien e Belladonna në një potencë D (5 globula një herë) për të ulur ethet. Nëse kjo nuk e ul temperaturën, përsëri mund të përdorni Dolormin (përbërës aktiv: ibuprofen) ose Nurofen (përbërës aktiv: gjithashtu ibuprofen). Këto mjete shëruese nuk janë vetëm antipiretike, por edhe relaksuese, kështu që fëmija mund të fle mirë. Sidoqoftë, nëse ethet janë më të ulëta se 39 gradë dhe fëmija nuk ka dhimbje, ajo gjithashtu këshillon kundër ilaçeve antipiretike. Ethet pas vaksinimeve Konvulsionet e etheve dhe etheve mund të ndodhin gjithashtu pas vaksinimeve, për shembull me vaksinimin e kombinuar kundër difterisë, kollës së mirë, tetanozit, poliomelitit, hepatitit B dhe gripit Haemophilus të tipit B brenda 24 orëve të para ose me vaksinimin e shytave, fruthit dhe rubeolës (vaksinimi MMR ) pas 8 deri në 14 ditë. Për më shumë informacion, shihni lidhjen e mëparshme. Ethet në këto raste vijnë si përgjigje e vaksinës. Trupi supozohet të mësojë urgjencën nga vaksina, për të thënë kështu, prandaj ndodh një reagim i ngjashëm mbrojtës siç do të ishte rasti me sëmundjen aktuale. Ethet nga ilaçet Ilaçet gjithashtu mund të shkaktojnë ethe, për shembull nëse ka intolerancë. Ethet atëherë janë një shprehje e një mbindjeshmërie ndaj një përbërësi ose një kombinimi të përbërësve që trupi po përpiqet të luftojë. Sidoqoftë, ethet nuk shfaqen domosdoshmërisht menjëherë pas marrjes së ilaçeve. Mesatarisht, duhen shtatë deri në dhjetë ditë që ethet të zhvillohen pas marrjes së ilaçeve. Sidoqoftë, disa ilaçe marrin disa javë për të punuar, siç janë ilaçet e zemrës. Ethet mund të mos shfaqen vetëm disa javë më vonë dhe nuk shoqërohen më me ilaçin. Nëse një ilaç bën që temperatura e trupit të rritet, ajo duhet të ndërpritet në konsultim me mjekun tuaj, përveç nëse synohet efekti i etheve. Në terapinë e kancerit, ndonjëherë krijohet një ethe artificiale për të luftuar kancerin. Mund të gjeni më shumë informacion mbi këtë nën lidhjen e mëparshme. Ethet nga alergjitë Trupi gjithashtu mund të reagojë ndaj etheve të forta të barit me ethe. Përveç kësaj, zakonisht ndodhin simptoma tipike të tilla si rrufë, kruajtje e hundës, sy dhe fyt, kollë dhe rraskapitje. Edhe në këtë rast, ju duhet ta trajtoni veten të pushoni, pasi reagimi mbrojtës i trupit vë në presion qarkullimin ashtu si në rastin e një infeksioni. Ju mund të gjeni se si mund të lehtësoni ethet e kashtës në terma afatgjatë në artikullin e lidhur. Ethet nga stresi Në fakt, ekziston edhe një ethe që buron nga psikika dhe nuk shkaktohet nga një patogjen. Në rastin e stresit psikologjik, temperatura e trupit zakonisht qëndron midis 37 dhe 38 gradë, por gjithashtu mund të rritet më tej në rastin e ngjarjeve të forta emocionale ose stresit kronik të përhershëm. Agjentët antipiretikë kanë pak efekt në këto raste. Në vend të kësaj, ju duhet të adresoni shkakun kryesor dhe të ulni stresin. Megjithatë, nuk është ende e qartë pse stresi psikologjik mund të çojë në ethe. Studiuesit supozojnë se sistemi nervor simpatik (sistemi nervor simpatik) luan një rol në këtë. Kjo i përket sistemit nervor vegjetativ dhe e vë trupin në një gatishmëri të shtuar për të kryer. Ethet me shkak të panjohur Sidoqoftë, ka edhe raste të etheve që fillimisht nuk mund t'i atribuohen një shkaku specifik. Kjo quhet "ethe e kauzave të pashpjegueshme", ose shkurt FUO. Dr. Martin Fleck shpjegon në një përmbledhje për çfarë bëhet fjalë. Në FUO klasike, temperatura e trupit tejkalon 38.3 gradë dhe ethet zgjasin për më shumë se tre javë. Për më tepër, një diagnozë përfundimtare ende mungon pas një ekzaminimi spitalor që zgjat të paktën një javë. Në mes, të prekurit mund të jenë pa ethe përsëri dhe përsëri derisa ethet të kthehet papritmas. Në të kaluarën, këto raste të FUO shpesh i atribuoheshin kancerit, pasi që ethet në këto raste janë një përpjekje nga trupi për të luftuar kundër tumorit. Sidoqoftë, disa lloje të tumoreve gjithashtu prodhojnë pirogjene që rregullojnë pikën e caktuar për temperaturën e trupit në hipotalamus. Kjo gjithashtu mund të çojë në ethe. Meqenëse kanceri është zbuluar më herët në ditët e sotme, tani ka më shumë raste të sëmundjeve inflamatore jo-infektive si reumatizma, Hashimoto, skleroza e shumëfishtë, lupusi dhe sëmundje të tjera autoimune. Në sëmundjet autoimune, sistemi imunitar sulmon trupin e vet dhe ethet shpesh janë shenja e parë e sëmundjes. Ju mund ta bëni këtë nëse keni ethe Së pari dhe më e rëndësishmja, duhet të lejoni që vetja juaj ose personi që ka ethe të pushojë në mënyrë që trupi të shërohet vetë dhe të mos harxhojë energji shtesë. Në fillim të etheve, kur temperatura e trupit fillon të rritet (ngritja e etheve), është më mirë të mbështesni trupin me ngrohtësi, sepse qëllimisht rrit temperaturën në mënyrë që të luftoni patogjenët. Përfundoni personin e prekur në një batanije ose përdorni një shishe të vakët me ujë të nxehtë. Ftohja do të ishte joproduktive në këtë fazë. Kur temperatura e trupit bie përsëri ngadalë (rënie e etheve), dikush fillon të djersitet. Atëherë mënyra më e mirë për të mbështetur trupin është ta ftohni pak. Kompresat e ftohjes së këmbëve janë një ilaç i vjetër në shtëpi. Për ta bërë këtë, vendosni disa pëlhura të lagura në ujë të freskët rreth viçave tuaj dhe mbulojini ato me pëlhura të thata. Pacienti nuk duhet të jetë i ftohtë. Pra, mbulojini ato me një batanije të hollë. Sapo kompresat e viçave të mos jenë më të freskëta, duhet t'i zëvendësoni ato. Kur ethet po bien, ju gjithashtu mund të mbështesni trupin me një çaj antipiretik të bërë nga lëvorja e shelgut: Hidhni 1 lugë çaji lëvore shelgu me një filxhan ujë të valë, lëreni çajin të pjerrtë për 20 minuta dhe më pas hiqni lëvoren. Për trajtimin e fëmijëve me lëvore shelgu, së pari duhet të kontrolloni me naturopatin ose pediatrin tuaj. Pini shumë ujë sepse trupi ka nevojë për më shumë lëngje (rreth 0.5 litra më shumë ujë ose çaj për çdo gradë Celsius të ngritjes së etheve). Nëse ka mungesë të lëngjeve, kjo mund të jetë e rrezikshme për jetën. Çelja e Lindenit dhe çaji i lules së luleve nxisin djersitjen. Në rast të humbjes së oreksit, personi i etur nuk duhet ta detyrojë veten të hajë, por më tepër të dëgjojë trupin e tij. Ndoshta keni një oreks ndryshe nga zakonisht, të tilla si lëngje të freskëta, smoothie dhe supa të lehta. Shënim: Një kafshë e sëmurë zakonisht nuk ha asgjë më! Në parim, të njëjtat masa mund të merren me fëmijët - me përjashtim të çajit të lëvores së shelgut - siç përshkruhet më sipër. Pirja e shumë është veçanërisht e rëndësishme. Sigurohuni që fëmija juaj të pi diçka çdo 30 minuta në mënyrë që trupi të mos dehidrohet. Nën lidhjen më poshtë do të gjeni një çaj të ftohtë shtëpiak për fëmijët me ethe. Nëse fëmija juaj nuk e pëlqen çajin, ai gjithashtu mund të pijë lëngje të holluar: lëngu i portokallit dhe ananasit, për shembull, janë burime të mira të vitaminës C. Përveç kësaj, matni ethet rregullisht dhe jepini fëmijës tuaj shumë vëmendje dhe dashuri. Për më shumë ilaçe shtëpiake për fëmijët me ethe, shih artikullin e lidhur. Burimi i artikullit: "Fieber, die natürliche Abwehrstrategie des Körpers" - Zentrum der Gesundheit

Ethet, strategjia natyrore e mbrojtjes së trupit
bottom of page