top of page

Fëmijët autikë: Acidi folik aktiv ndihmon

Acidi folik është një nga vitaminat B. Acidi folik natyral që gjendet në ushqim ose aktiv në trup quhet folat. Termi acid folik, nga ana tjetër, i referohet formës që merret në formë tabletash ose kapsule. Në formën e saj të aktivizuar (acidi folinik), kjo vitaminë B mund të përmirësojë aftësitë gjuhësore dhe komunikuese te shumë fëmijë autikë - sipas rezultateve të një studimi të kontrolluar nga placebo, në të cilin fëmijëve autikë iu dha ose acid folinik me doza të larta ose një preparat placebo. Autizmi dhe Acidi Folik Deri në 2 përqind e të gjithë fëmijëve në SHBA shfaqin simptoma autike. Shifrat e vlerësuara në Gjermani dhe Zvicër janë në intervale të ngjashme, por të paktën 1 përqind. Shumë nga këta fëmijë kanë vështirësi të komunikojnë me të tjerët dhe të lëvizin në shoqëri. Shkaqet e zhvillimit të çrregullimeve autike ende nuk janë kuptuar përafërsisht dhe për rrjedhojë aktualisht nuk ka një terapi kurative për autizmin. Ilaçet e vetme të miratuara për përdorim në autizëm nuk janë asgjë tjetër veçse antipsikotikët (të njohur më parë si neuroleptikë - një grup ilaçesh psikotrope të krijuara për të qetësuar dhe parandaluar humbjen e realitetit). Megjithatë, ato nuk synojnë as simptomat thelbësore të autizmit, por vetëm efektet anësore dhe gjithashtu çojnë në efekte anësore të padëshiruara”. tha John Slattery, bashkëautor i studimit, i botuar në tetor 2016 në revistën Springer Molecular Psychiatry. Sipas gjendjes aktuale të shkencës, autizmi është u. a. të shoqëruara me anomali në metabolizmin e folatit. Disa studime kanë treguar gjithashtu se fëmijët e grave që kanë marrë suplemente të acidit folik para konceptimit dhe gjatë shtatzënisë kanë një rrezik më të ulët të autizmit. Acidi folinik përmirëson aftësitë e komunikimit tek fëmijët autikë dr Richard Frye nga Instituti i Kërkimeve të Fëmijëve në Arkansas dhe ekipi i tij tani kanë hetuar në mënyrë specifike se si funksionojnë doza të larta të acidit folik aktiv (acidi folinik) te fëmijët autikë. 48 fëmijë autikë me një moshë mesatare rreth 7 vjeç që vuanin nga një çrregullim i zhvillimit të gjuhës morën ose acid folinik me dozë të lartë (2 mg për kg peshë trupore në ditë, maksimumi 50 mg në ditë) ose një placebo për 12 javë. Përmirësimi i aftësive të komunikimit verbal ishte dukshëm më i madh tek fëmijët që morën acid folinik sesa tek ata që morën një suplement placebo”, raporton Dr. Frye. Disa fëmijë autikë reagojnë veçanërisht mirë ndaj acidit folinik Ajo që ishte gjithashtu interesante për studimin ishte se ishte gjithashtu i mundur identifikimi i shënuesve specifikë të gjakut që do të ndihmojnë në të ardhmen për të përcaktuar se cilët fëmijë do të trajtohen veçanërisht mirë me terapinë me acid folinik. Për ta bërë këtë, duhet të bëni diçka: Rreth 10 vjet më parë shkencëtarët përshkruan një gjendje të quajtur Mungesa e Folateve Cerebrale (CFD). Këtu përqendrimi i folatit në sistemin nervor qendror është nën vlerat normale. Por niveli i folatit në gjak është i mirë. Pasojat e një CFD mund të jenë shumë të ndryshme. Zhvillimi i vonuar është një prej tyre, pagjumësia ose krizat epileptike. Shumë fëmijë me CFD gjithashtu shfaqin shpesh simptoma të autizmit. Nëse fëmijëve CFD u jepej acid folik, gjendja e tyre përmirësohej dukshëm. Tek ata fëmijë që ishin gjithashtu autikë në të njëjtën kohë, simptomat e autizmit u ulën. Pra, mungesa kronike e folatit ishte e lidhur me një shkak të mundshëm të autizmit. Fëmijët autikë me antitrupa të caktuar në gjak kanë nevojë për shumë acid folinik Në një studim të mëparshëm, ekipi rreth Dr. Frye tregojnë se të ashtuquajturat antitrupa të receptorit folat shpesh mund të gjenden tek fëmijët me autizëm. Këto antitrupa zënë receptorët e folatit të qelizave dhe në këtë mënyrë bllokojnë marrjen e folatit në qelizë. Ekziston një mungesë e folatit në tru. Efekti shkatërrues i antitrupave të receptorit të folatit në zhvillimin e trurit dhe funksionet e trurit është konfirmuar prej kohësh. Në studimin aktual, studiuesit zbuluan se ata fëmijë autikë që kishin antitrupa të receptorit folat reaguan veçanërisht mirë ndaj terapisë me acid folinik. Me këtë metodë, në të ardhmen do të jetë e mundur të testohet paraprakisht se cilët fëmijë duhet të marrin terapi me acid folinik në veçanti dhe gjithashtu të jenë veçanërisht premtues. Një dietë e pasur me folate është veçanërisht e rëndësishme për njerëzit me autizëm Prindërit e fëmijëve autikë mund - nëse nuk e kanë bërë tashmë këtë - ta diskutojnë këtë qasje terapeutike me mjekun e tyre. Në të njëjtën kohë, asgjë nuk flet kundër një diete të pasur me folate. Kjo është zakonisht veçanërisht e shëndetshme. Sepse perimet, barishtet, bishtajore, arrat dhe disa fruta në veçanti ofrojnë shumë folate. Për më shumë informacion mbi një qasje holistike ndaj autizmit, shihni: Vitamina D përmirëson simptomat e autizmit Autizmi u kurua me një dietë të veçantë Sulforafani kundër autizmit Meqenëse njerëzit autikë shpesh kanë një çrregullim të florës së zorrëve ose sëmundje të sistemit të tretjes, autizmi në disa raste mund të përmirësohet duke trajtuar zorrët . Të gjitha artikujt rreth temës së Autizmit që i kemi publikuar deri më tani mund ti gjeni duke klikuar këtu! Burimet e artikullit: Autismus bessern durch eine Ernährungsumstellung (zentrum-der-gesundheit.de) - Zentrum der Gesundheit Qinrui Li, Ying Han, Angel Belle C. Dy, Randi J. Hagerman., The Gut Microbiota and Autism Spectrum Disorders., Frontiers in Cellular Neuroscience , 2017, (Die Darmflora und Autismusspektrumstörungen) Frontiers. "Treating autism by targeting the gut." ScienceDaily, 19. Juni 2017, (Autismus über den Darm behandeln) Ohio State University. "Autism symptoms improve after fecal transplant, small study finds: Parents report fewer behavioral and gastrointestinal problems; gut microbiome changes." ScienceDaily, 23. Januar 2017, (Autistische Symptome bessern sich nach Stuhltransplantation, so eine kleine Studie: Eltern berichten weniger Verhaltenstörungen und Verdauungsbeschwerden; die Darmflora ändert sich)

Fëmijët autikë: Acidi folik aktiv ndihmon
bottom of page