top of page

Flora e zorrëve: shkaku i niveleve të ulëta të serotoninës

Flora e zorrëve është e lidhur ngushtë me nivelet e serotoninës dhe për këtë arsye është e lidhur me lumturinë dhe kënaqësinë. Po, shkaku i një niveli të shqetësuar të serotoninës mund të gjendet edhe në florën e zorrëve. Mungesa e serotoninës: a është shkaku i fshehur në florën e zorrëve? Serotonin shpesh quhet hormoni i lumturisë. Nëse niveli i serotoninës është në bodrum, shpejt do ta vini re këtë në një humor të zymtë apo edhe në depresion . Prandaj ilaqet kundër depresionit shpesh kanë për detyrë të parandalojnë prishjen e serotoninës në tru. Për këtë arsye ata quhen edhe frenues të rimarrjes së serotoninës. Shkencëtarët tani dyshojnë se çrregullimet e florës së zorrëve në fëmijëri mund të jenë shkaku i mungesës së serotoninës më vonë në jetë. Ndërsa serotonina është aktive në tru, dihet mirë se flora e zorrëve banon disa kate më poshtë. Pra, si supozohet të ketë një lidhje këtu? Si duhet të ndikojë flora e zorrëve në nivelin e serotoninës në tru? Çrregullimet mendore dhe depresioni për shkak të florës së zorrëve të sëmura Flora e zorrëve përshkruan tërësinë e të gjithë mikroorganizmave që popullojnë zorrët së bashku. Dhe megjithëse flora e zorrëve është e vendosur në stomak, ajo prek jo vetëm sistemin tretës, por të gjithë personin. Për shembull, flora e zorrëve është po aq e përfshirë në zhvillimin e alergjive dhe intolerancës ushqimore sa është në zhvillimin e diabetit, sëmundjeve kronike inflamatore, obezitetit dhe sëmundjeve autoimune. Flora e zorrëve gjithashtu rregullon oreksin dhe i drejton njerëzit "e tyre" në supermarket tek ato ushqime që ata - flora e zorrëve - do të donin të hanin sot. Dhe madje edhe çrregullimet mendore të tilla si autizmi dhe depresioni mund të lidhen me çrregullimet e florës së zorrëve. Flora e zorrëve ndikon në tru Anasjelltas, një studim nga Dr. K. Tillisch në Universitetin e Kalifornisë tregoi se probiotikët (preparate me baktere të dobishme të zorrëve) ndërtojnë një florë të shëndetshme të zorrëve dhe në këtë mënyrë mund të lehtësojnë depresionin, rritjen e ndjeshmërisë ndaj stresit dhe ankthit. Simptomat e fëmijëve autikë mund të, ndër të tjera, gjithashtu. mund të zvogëlohet dukshëm me ndihmën e probiotikëve. Flora e zorrëve ndikon qartë në tru. Nëse i hidhni një vështrim më të afërt aftësive të florës së zorrëve, as kjo nuk është për t'u habitur. Si flora e zorrëve kontrollon trurin Para së gjithash, flora e zorrëve është e përfshirë në tretjen e duhur të ushqimit dhe kështu në furnizimin optimal - përfshirë trurin - me lëndë ushqyese dhe substanca vitale. Flora e zorrëve gjithashtu mbron mukozën e zorrëve dhe parandalon produktet përfundimtare toksike metabolike nga z. B. Bakteret ose kërpudhat e dëmshme të zorrëve mund të hyjnë në qarkullimin e gjakut dhe kështu ndoshta edhe në tru. Përveç kësaj, performanca e sistemit imunitar është aq e lartë sa lejon flora e zorrëve. Sidoqoftë, kur sistemi imunitar është i dobët, as shëndeti fizik dhe as ai mendor nuk mund të lulëzojë. Vetëm këto tre lidhje tregojnë se flora e zorrëve ndikon në tru në shumë mënyra të ndryshme. Një studim i Universitetit të Korkut, Irlandë, botuar në qershor 2013 në revistën Molecular Psychiatry, zbuloi detaje të tjera. Boshti i florës-trurit të zorrëve Shkencëtarët nga Kolegji Universitar York shqyrtuan veçanërisht rëndësinë e florës së zorrëve në herën e parë pas lindjes. Ata zbuluan se flora e zorrëve luan një rol të jashtëzakonshëm në zhvillimin dhe pjekurinë e sistemit imunitar dhe gjithashtu të sistemit hormonal. Këto procese nga ana e tyre janë faktorët kryesorë në zhvillimin e sistemit nervor qendror (truri dhe palca kurrizore). Tani flitet për boshtin e florës-trurit të zorrëve, funksionaliteti i përsosur i të cilit është parakusht për ekuilibrin e përgjithshëm shëndetësor (homeostazën). Flora e zorrëve: shkaku i niveleve të ulëta të serotoninës? Deri më tani, ka ende një mungesë të të dhënave mbi ndikimin specifik të florës së zorrëve në sistemin serotonergjik (dmth. Në formimin e serotoninës). Hulumtuesit irlandezë tani kanë qenë në gjendje të tregojnë se gjendja e florës së zorrëve mund të jetë një shkak i një niveli disharmonik të serotoninës. Flora e zorrëve - sipas shkencëtarëve - ka një efekt të drejtpërdrejtë në nivelin e serotoninës. Si rezultat, çrregullimet e florës së zorrëve (të cilat janë të pranishme në muajt e parë të jetës) mund të ndikojnë në sistemin serotonergjik dhe kështu në shkallën e kënaqësisë së personit të mëvonshëm në atë masë që këto ndikime nuk mund të përmbysen pas ushqyerjes me gji, të paktën jo plotësisht. Prandaj është jashtëzakonisht e rëndësishme t'u ofroni fëmijëve sa më shumë të jetë e mundur të gjitha kushtet që janë të nevojshme për të ndërtuar një florë të shëndetshme të zorrëve në një fazë të hershme. Kjo përfshin një lindje natyrale, ushqyerjen me gji në vend të ushqyerjes me shishe, marrjen e probiotikëve nga nëna dhe, nëse është e mundur, shmangien e antibiotikëve dhe barnave të tjera irrituese të florës së zorrëve. Në jetën e mëvonshme, probiotikët gjithashtu ndihmojnë - siç u përmend më lart - në lehtësimin e depresionit dhe çrregullimeve të tjera mendore, megjithëse natyrisht është gjithmonë më mirë që shkaku i niveleve të ulëta të serotoninës (çrregullimet e florës së zorrëve) edhe në fëmijëri të mos ketë mundësi të lulëzojë. Burimet e artikullit: Darmflora: Ursache für niedrigen Serotoninspiegel - Zentrum der Gesundheit Tillisch K. et al. , "Consumption of Fermented Milk Product With Probiotic Modulates Brain Activity, Gastroenterology , Juni 2013, (Verzehr von fermentiertem probiotischem Milchprodukt verändert Gehirnaktivität) Parracho H. et al. , "Differences between the gut microflora of children with autistic spectrum disorders and that of healthy children, Journal of Medical Microbiology , Oktober 2005, (Unterschiede zwischen der Darmflora von Kindern mit autistischen Störungen und der Darmflora von gesunden Kindern) Clarke G et al., The microbiome-gut-brain axis during early life regulates the hippocampal serotonergic system in a sex-dependent manner, Molecular Psychiatry 18, 666-673 (June 2013), (Die Darmflora-Gehirn-Achse reguliert in den ersten Lebensjahren das hippocampale serotonerge System abhängig vom Geschlecht)

Flora e zorrëve: shkaku i niveleve të ulëta të serotoninës
bottom of page