top of page

Ghee: Gjalpi me barishte ul kolesterolin

Në një studim, ghee (gjalpë i qartësuar Ayurvedic) ishte në gjendje të ulte nivelet e kolesterolit kur ishte përgatitur posaçërisht me barishte. Në një studim tjetër, marrja e ghee medicinale rezultoi në një shëndet dukshëm më të mirë kardiovaskular sesa njerëzit që nuk merrnin ghee. Ghee është bërë nga gjalpi, kështu që ky efekt miqësor për zemrën ishte befasues. Ulni kolesterolin me ghee? Tingëllon paradoksale. Me ghee, d.m.th. me yndyrë të pastër gjalpë (i quajtur edhe gjalpë i kulluar), është e mundur të ulni kolesterolin? E paimagjinueshme, pasi ghee përmban një sasi të madhe 70% të acideve yndyrore të ngopura, të cilat në shumë vende ende referohen si njerëzit e këqij kur bëhet fjalë për kolesterolin. Megjithatë, disa studime kanë treguar se ghee mjekësore nuk rrit nivelin e kolesterolit dhe madje mund të parandalojë sëmundje të ndryshme. Ghee në Ayurveda Në Ayurveda, arti tradicional indian i shërimit, ghee medicinale është përdorur për mijëra vjet për të trajtuar sëmundje të shumta. Këto përfshijnë alergji dhe probleme të lëkurës si psoriasis (psoriasis). Për të bërë ghee, gjalpi nxehet. Shkuma që rezulton e ujit, laktozës dhe proteinave hiqet. Mbetet yndyra e pastër e gjalpit. Prandaj quhet edhe gjalpë i kulluar. Në kuzhinën indiane dhe pakistaneze, ghee është një nga yndyrnat më të rëndësishme të ngrënshme, kjo është arsyeja pse studimet e gjera të ghee mund të kryhen atje shumë lehtë. Për shembull, një studim i vitit 1997 me indianët meshkuj tregoi se konsumimi i më shumë se një kilogram ghee në muaj mund të zvogëlojë ndjeshëm rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare. Shumë përzierje bimore Ayurvedike përzihen gjithashtu me ghee, e cila më pas quhet ghee medicinale dhe është përshkruar për qëllime shëruese në një shumëllojshmëri të gjerë sëmundjesh. Ghee përmirëson efektin e këtyre bimëve medicinale dhe është dëshmuar të jetë një bartës ideal. Në lidhje me ghee, bimët medicinale mund të absorbohen më lehtë nga trupi dhe të transportohen në të gjitha qelizat. Një nga këto përzierje bimore është i ashtuquajturi MAK-4 (Maharishi Amrit Kalash-4). Është vërtetuar se kjo përzierje e barishteve zvogëlon rrezikun e arteriosklerozës pa pasur një efekt negativ në nivelin e kolesterolit dhe yndyrës në gjak – përkundrazi. Ghee mbron sistemin kardiovaskular Nëse dhjetë për qind e kërkesës ditore për energji (kërkesa për kalori) mbulohet me ghee, nivelet e kolesterolit dhe yndyrës mund të bien. Intensiteti i efektit varet nga sa ghee është konsumuar. Në një studim, për shembull, subjektet morën 60 ml ghee medicinale në ditë dhe përjetuan një rënie të niveleve të kolesterolit. Ghee ul nivelet e inflamacionit Dr. Hari Sharma nga Universiteti Shtetëror i Ohajos dhe kolegët dyshojnë për arsyen e mëposhtme për këtë efekt pozitiv: ghee mjekësore ul nivelet e inflamacionit në trup. Acidi aracidonic është një acid yndyror që gjendet në ushqimet shtazore. Ajo dëmton shëndetin tonë në shumë mënyra. Ndër të tjera, nxit sëmundjet inflamatore. Prandaj, mjekët rekomandojnë pacientët me reumatizëm dhe artrozë, për shembull, një dietë të ulët në acid arachidonic. Nivelet e gjakut të acidit arachidonic ulen, sipas Dr. Sharma me konsum të rregullt ghee. Përqendrimet e shënuesve të tjerë inflamatorë gjithashtu ulen falë ghee. Meqenëse ghee jo vetëm ka një shije të shkëlqyer, por në të njëjtën kohë - në ndryshim nga gjalpi - mund të nxehet edhe në temperatura të larta dhe për këtë arsye mund të përdoret shumë mirë në kuzhinë për skuqje dhe gatim, ghee është jo vetëm e shëndetshme, por edhe përvojë e shkëlqyer e kuzhinës. Me sa dimë, ghee mjekësore prodhohet vetëm nga shëruesit/mjekët Ayurvedic, kështu që për fat të keq ne nuk mund të ofrojmë një recetë këtu. Gjithsesi ghee "normale" mund ta bëni vetë. Recetën e gjeni duke klikuar në linkun më poshtë: Gjalpë i pastruar - Ghee (shqiptimi shqip: Gie) (qendra-e-shendetit.com) SHËNIM I RËNDËSISHËM Ky artikull është shkruar në bazë të studimeve aktuale (në kohën e publikimit) dhe është rishikuar nga profesionistë mjekësorë, por nuk duhet të përdoret për vetë-diagnostikim ose vetë-trajtim, kështu që nuk zëvendëson një vizitë te mjeku juaj. Prandaj, diskutoni gjithmonë çdo masë (qoftë nga ky apo një artikull tjetër) me mjekun tuaj fillimisht. Burimet e artikullit: Ghee ist die Butter, die den Cholesterinspiegel senken lässt (zentrum-der-gesundheit.de)

Ghee: Gjalpi me barishte ul kolesterolin
bottom of page