top of page

Gjumi

Gjumi është një pjesë e rëndësishme e jetës sonë. Nëse supozojmë një jetëgjatësi mesatare prej 75 vjetësh, kjo është 657,000 orë jetë. Tani ne flemë një të tretën e kësaj - me 8 orë gjumë në ditë - që është 219,000 orë. Disa njerëz tronditen nga kjo llogaritje dhe mund të tundohen të flenë më pak në të ardhmen në mënyrë që të përfitojnë më shumë nga jeta. Por kjo është një ide shumë e paarsyeshme. Trupi dhe mendja kanë nevojë për gjumë për rigjenerim jetësor dhe relaksim.Pa gjumë nuk ka jetë. Po, gjumi i mjaftueshëm është i mjaftueshëm për të marrë shumë më pak nga jeta. Prandaj, mungesa e gjumit mund të ketë pasoja të pakëndshme: Ne tashmë e dimë nga sistemi endokrin se hormoni melatonin lirohet vetëm gjatë natës, pra kur është errësirë. Megjithatë, nëse një pjesë e natës kalon para televizorit, kompjuterit ose ndriçimit tjetër, atëherë formohet përkatësisht më pak melatoninë, e cila ka një efekt negativ në aftësitë mendore dhe mund të çojë në çrregullime të përqendrimit dhe probleme me kujtesën. Megjithatë, melatonin nuk është i vetmi hormon që mund të ndikohet nga mungesa e gjumit. Nëse ka mungesë gjumi, lirohet në një masë më të madhe edhe hormoni i stresit, kortizoli – që sigurisht sjell efektet tipike të kortizolit. Mungesa e gjumit rrit nivelin e sheqerit në gjak, nxit rezistencën ndaj insulinës dhe rrit rrezikun e diabetit. Mungesa e gjumit dobëson sistemin imunitar dhe rrit ndjeshmërinë ndaj infeksioneve. Mungesa e gjumit mund të kontribuojë edhe në mbipeshë, sepse hormonet që shtypin oreksin lëshohen gjatë natës. Nëse nuk fle, do të jesh sërish i uritur. Mungesa e gjumit natyrshëm gjithashtu çon në lodhje. Performanca e reduktuar, rreziku i shtuar i aksidenteve dhe më pak rezistencë ndaj stresit. Herë pas here, një natë feste sigurisht që nuk është problem dhe mund të kompensohet lehtësisht nga trupi nëse gjumi i zakonshëm përsëritet në netët në vijim. Nëse, nga ana tjetër, nata shndërrohet vazhdimisht në ditë, nëse festa natën bëhet zakon ose nëse punoni deri në orët e vona të natës ose lundroni në internet, atëherë do të shfaqen pasojat e mësipërme të mungesës së gjumit. Çrregullime të gjumit Fatkeqësisht, nuk është e pazakontë që njerëzit të duan të flenë, por nuk mund të flenë. Ju vuani nga pagjumësia. Pilulat e gjumit nuk rekomandohen. Përveç efekteve anësore, ato çojnë në gjumë, por shpesh zgjoheni të rraskapitur. Gjumi nën pilula gjumi është rrallë i qetë dhe për këtë arsye rrallë e përmbush qëllimin e tij. Në rastin e çrregullimeve të gjumit, prandaj është e rëndësishme që fillimisht të sqarohet nëse ka ankesa fizike (p.sh. hipertiroidizëm). Gjithashtu, çrregullimet e gjumit janë një nga efektet anësore të shumë barnave, p.sh. B. e shtypësve të oreksit, beta-bllokuesve, kortizonit, barnave të astmës, ilaqet kundër depresionit. Citostatikët dhe shumë më tepër Nëse shkaqet fizike mund të përjashtohen, duhet të merren masa holistike që mund të nxisin gjumin në një mënyrë natyrale. Nga njëra anë, këtu përfshihen masat që organizojnë më mirë ambientin e gjumit, pra kohën e gjumit dhe dhomën e gjumit. Nga ana tjetër, kërkohen masa që kërkojnë ndryshim në sjellje (mos ngrëne para gjumit, pa gjumë etj.). Katalogu i masave plotësohet me metoda ose teknika relaksimi që synojnë t'i japin fund karuselit të mendimeve që shpesh pengojnë gjumin (shih pikën 2.4. Relaksimi "). Tërësia e këtyre masave përmblidhet edhe nën termin higjiena e gjumit" : Dhoma e gjumit është e rezervuar ekskluzivisht për një gjumë të qetë të natës. Aktivitete të tjera si shikimi i televizorit, leximi, ngrënia, të folurit në telefon, lundrimi në internet, puna etj., preferohet të zhvillohen në dhoma të tjera. Nëse partneri ka orare të ndryshme të gjumit ose zakone të tjera që perceptohen si të bezdisshme nga tjetri (lexim i gjatë në shtrat, gërhitës etj.), dhomat e ndryshme të gjumit janë një zgjidhje e mirë dhe mbi të gjitha e shëndetshme. Dhomat e gjumit duhet të jenë gjithmonë të ajrosura mirë, të qeta dhe të errëta. Çelësat e rrymës mund të sigurojnë që dhomat e gjumit të mos kenë elektrosmog. Në mënyrë që trupi të gjejë përsëri një ritëm të shëndetshëm, këshillohet që të flini në të njëjtën kohë çdo ditë. Duhet të shmangen dremitjet e mesditës, veçanërisht në orët e vona të pasdites. Në mbrëmje, bëni një banjë relaksuese me aditivë qetësues bimor (vaj livando, vaj limoni). Është më mirë të dëgjoni muzikë të qetë dhe qetësuese në mbrëmje në vend që të shikoni romane kriminale ose filma aksion. Asgjë nuk duhet të hahet vonë në mbrëmje. Nëse nuk mund të shmanget një vakt i vonë, atëherë duhet të shmangen të paktën ushqimet e vështira për t'u tretur dhe me sheqer. Kjo e fundit, pasi në të kundërt mund të ndodhin luhatje të sheqerit në gjak, të cilat vështirësojnë gjumin gjatë gjithë natës. Askush nuk fle mirë me këmbë të ftohta. Prandaj kushtojini gjithmonë vëmendje këmbëve të ngrohta. Mungesa e magnezit mund të çojë në nervozizëm dhe pagjumësi. Prandaj, furnizimi me magnez duhet të kontrollohet në rast të pagjumësisë. Bimët relaksuese janë për shembull lulja e pasionit, maceja, kamomili, lulet e hopit, livanda, lulet e portokallit dhe sigurisht rrënja e sanëzës. Mund të bëni çaj prej tij ose mund t'i vendosni barishtet e thata në jastëkë të vegjël bimorë, të cilët lëshojnë aromën e tyre qetësuese. Valeriana është ndoshta bima medicinale më e famshme që nxit gjumin. Mund të blini drazhe dhe pika prej tyre, por një tretësirë ​​e bërë nga rrënja e sanëzëve është veçanërisht efektive. Rrënja mund të blihet e tharë në farmaci. Pritet në copa të vogla, më pas vendoset në një gotë të errët e të vulosur dhe lyhet me alkool me përqindje të lartë (të paktën 40 për qind, mund të jetë një kokërr normale). Gota vendoset në një vend të errët dhe tundet një ose dy herë në ditë. Pas të paktën pesë ditësh, mund ta derdhni lëngun përmes një filtri kafeje dhe ta mbushni në një shishe qelqi qelibar (mos harroni ta etiketoni). Merrni 1/2 deri në 1 lugë çaji tretësirë ​​valeriane një orë para se të shkoni në shtrat (disa herë në ditë nëse është e nevojshme). Burimet e artikullit:

Gjumi
bottom of page