top of page

Gjumi i dobët rrit rrezikun e depresionit tek adoleshentët

Nëse adoleshentët flenë dobët, ata kanë një rrezik më të madh për të zhvilluar depresion dhe çrregullime ankthi më vonë në jetë. Prandaj, çrregullimet e gjumit duhet të luftohen që në pubertet. Çrregullimet e gjumit janë një simptomë e zakonshme e depresionit Rreth 4.1 milion njerëz në Gjermani vuajnë nga depresioni (1). Shkaqet i atribuohen aspekteve psikosociale, të tilla si mbingarkesa kronike ose përvojat traumatike. Por aspektet neurobiologjike, të tilla si trashëgimia, gjithashtu luajnë një rol të madh (2). Sëmundja nuk ndalet as tek fëmijët dhe adoleshentët: Depresioni është një nga sëmundjet mendore më të zakonshme në fëmijëri dhe adoleshencë. Depresioni zakonisht ndodh së bashku me sëmundje të tjera mendore të tilla si ADHD ose një çrregullim ankthi (3). Një simptomë e zakonshme e depresionit është probleme me gjumin. Anasjelltas, çrregullimet e gjumit gjithashtu mund të çojnë në depresion. Kjo është ajo që studiuesit nga Universiteti i Reading shqyrtuan në një studim të vitit 2020. Gjumi i dobët në adoleshencë mund të çojë në depresion dhe çrregullime ankthi Shkencëtarët donin të zbulonin sesi çrregullimet e gjumit dhe sëmundjet mendore ndikojnë në njëra -tjetrën. Për ta bërë këtë, të rinjtë në moshën 15 vjeç plotësuan një pyetësor për zakonet e tyre të gjumit. Pastaj adoleshentët u kontrolluan për depresion dhe çrregullime ankthi. Studimi, i botuar në Gazetën e Psikologjisë dhe Psikiatrisë së Fëmijëve, u përsërit më pas në adoleshencë dhe në moshën e rritur. Në total morën pjesë rreth 5,000 njerëz. Nga njëra anë, adoleshentët në depresion flenë më keq se moshatarët e tyre të shëndetshëm - çrregullimet e gjumit janë pra një simptomë e depresionit. Sidoqoftë, studimi gjithashtu tregon se njerëzit që vuajnë nga depresioni dhe çrregullimet e ankthit kryesisht kishin gjumë të dobët në rininë e tyre - çrregullimet e gjumit mund të jenë gjithashtu një shkak i depresionit (4, 5). 30 minuta më shumë gjumë tashmë bën një ndryshim Njerëzit që tashmë vuanin nga depresioni në rininë e tyre flinin më keq dhe më pak gjatë sesa moshatarët e tyre të shëndetshëm. Dallimi ishte rreth 30 minuta në ditë (4, 5). Grupi i kontrollit flinte mesatarisht 8 orë në ditët e shkollës dhe pak më shumë se nëntë orë e gjysmë gjatë fundjavave. Adoleshentët në depresion, nga ana tjetër, flinin më pak se shtatë orë e gjysmë gjatë javës dhe pak më shumë se 9 orë në fundjavë. Ata gjithashtu në përgjithësi shkuan në shtrat më vonë se grupi i kontrollit (4, 5). Në adoleshentët me çrregullime ankthi, gjatësia e gjumit nuk ndryshonte ndjeshëm nga ajo e bashkëmoshatarëve të tyre të shëndetshëm - vetëm cilësia e gjumit ishte kuptueshëm më e dobët (4, 5). Zakonet e gjumit tregojnë shumë për rrezikun e mëvonshëm të depresionit Shkencëtarët gjithashtu shikuan nëse zakonet e gjumit të adoleshentëve mund të parashikojnë depresionin dhe çrregullimet e ankthit më vonë. Ky ishte me të vërtetë rasti: adoleshentët që flinin më pak gjatë javës deri në moshën 15 vjeçare sesa moshatarët e tyre kishin më shumë gjasa të vuanin nga depresioni ose çrregullimi i ankthit deri në moshën 17 dhe 24 vjeç. Nëse ata flinin më pak gjatë fundjavës, nga ana tjetër, nuk kishin asnjë ndikim (4, 5). Sipas këtij studimi, njerëzit që janë shpesh të përgjumur gjatë ditës gjatë ditës, mund të kenë tendencë të ecin në gjumë dhe kanë përsëritur ndjenjën se thjesht nuk mund të flenë mjaftueshëm, kanë një rrezik më të lartë për t'u bërë në depresion ose për të zhvilluar një çrregullim ankthi (4, 5 ) Gjumi i keq rrit rrezikun e depresionit dhe çrregullimeve të ankthit Rezultatet e hulumtimit tregojnë se është e rëndësishme të ndërmerren veprime kundër çrregullimeve të gjumit në adoleshencë, pavarësisht nëse sëmundjet mendore janë tashmë të pranishme apo jo. Trajtimi i çrregullimeve të gjumit në adoleshencë mund të sigurojë përfitime afatgjata të shëndetit mendor dhe ndoshta të parandalojë ose të paktën të parandalojë depresionin dhe çrregullimet e ankthit më vonë në jetë. Këshilla për një gjumë të shëndetshëm Çrregullimet e gjumit gjatë pubertetit shpesh kanë shkaqe psikologjike siç janë stresi, shqetësimet ose ankthi i provimit. Këtu duhet të filloni së pari. Bisedoni me fëmijët tuaj dhe përpiquni t'i zgjidhni problemet së bashku. Pajisjet teknike në dhomë, të tilla si celularët, kompjuterët dhe televizorët, gjithashtu mund të çojnë në çrregullime të gjumit, pasi ato kanë më shumë gjasa t'ju stimulojnë sesa të lexoni një libër, për shembull. Bestshtë mirë që këto pajisje të fiken një orë para gjumit. Në vend të kësaj, duhet të ktheheni në aktivitete të qeta që mbyllin trupin. Një dietë e shëndetshme gjithashtu mund të përmirësojë cilësinë e gjumit: shumë pak fibra, shumë yndyrna të ngopura dhe shumë sheqer kanë një efekt negativ në gjumë. Mund të gjeni më shumë këshilla për të fjetur këtu: Nëntë këshilla për të fjetur. Burimet e artikullit: Schlechter Schlaf erhöht Depressionsrisiko bei Jugendlichen - Zentrum der Gesundheit World Health Organization, Depression and Other Common Mental Disorders, Global Health Estimates, Veröffentlicht am: 03.01.2017. Stiftung Deutsche Depressionshilfe, Wie entsteht eine Depression? Ursachen und Auslöser, Stand: 23.06.2020. Stiftung Deutsche Depressionshilfe, Depression im Kindes- und Jugendalter, Wie zeigt sich eine Depression bei Kindern? Stand: 23.06.2020. Orchard, F., Gregory, A.M., Gradisar, M. and Reynolds, S. (2020), Self‐reported sleep patterns and quality amongst adolescents: cross‐sectional and prospective associations with anxiety and depression. J Child Psychol Psychiatr. University of Reading. Poor sleep significantly linked with teenage depression: Depression group slept 30 minutes less per night than other groups in study. ScienceDaily, 17 June 2020.

Gjumi i dobët rrit rrezikun e depresionit tek adoleshentët
bottom of page