top of page

Harmonizoni ciklin me Çiklizmin e Farërave

Çiklizmi i farës është një prirje e re në të ushqyerit veçanërisht për gratë. Në varësi të fazës së ciklit, ju hani farëra të caktuara. Në gjysmën e parë të ciklit ju hani farëra të ndryshme sesa në gjysmën e dytë të ciklit. Në këtë mënyrë, Seed Cycling ka për qëllim të lehtësojë ankesat që lidhen me hormonet, p.sh. B. ngërçet menstruale, por gjithashtu ndihmoni kur doni të keni fëmijë dhe gjatë menopauzës. Çiklizmi i farës: Hani farëra dhe rregulloni ciklin Çiklizmi i Farërave (i quajtur edhe Rrotullimi i Farërave) do të thotë diçka si rrotullimi i konsumit të farës. Ju gjithashtu mund të thoni: hani farat në përputhje me ciklin tuaj. Çiklizmi i farës në thelb nuk është asgjë e re, sepse dihet mirë që disa ushqime përmbajnë substanca që mund të ndikojnë në ekuilibrin hormonal. E vetmja gjë e re është se dikush i dha sendit një emër me zë të mirë. Ai u bë një trend sepse nuk është shumë i ndërlikuar. Sepse ju hani vetëm farat e duhura në kohën e duhur dhe nuk keni pse të rregulloni të gjithë dietën. Tani lindin dy pyetje, të cilat do të sqarohen në rrjedhën e mëtejshme të artikullit: Si funksionon saktësisht Seed Cycling? A ka vërtet Çiklizmi i Farërave një ndikim të dukshëm në ciklin dhe sistemin endokrin? Këto fara hahen në ciklin e farës Farat që, sipas Seed Cycling, duhet të jenë në gjendje të rregullojnë sistemin hormonal (përfshirë nivelet e estrogjenit dhe progesteronit) janë farat e vajit, domethënë farat e kungullit, farat e lirit, farat e susamit dhe farat e lulediellit. Cycling Seed thuhet se është në gjendje të ndihmojë me këto ankesa Tani thuhet se nëse i rregulloni këto fara në ciklin tuaj, atëherë mund të lehtësoni ankesat që lidhen me hormonet, të tilla si simptoma të përgjithshme menstruale, puçrra fytyre, sindromi premenstrual, menstruacione të parregullta, endometrioza ose PCOS (sindromi i vezoreve policistike). Në disa vende madje thuhet se çiklizmi i farës mund t’ju ​​ndihmojë të mbeteni shtatzënë sepse përmirëson pjellorinë. Gjatë menopauzës, Seed Cycling thuhet se lehtëson simptomat që lidhen me të, të tilla si afshe të nxehta, çrregullime të gjumit, thatësi vaginale, lodhje ose depresion. Çiklizmi i farës madje thuhet se ka një efekt të dobishëm në ekuilibrin e hormoneve tiroide. Kështu duhet të funksionojë Seed Cycling Gjatë një cikli normal menstrual, faza folikulare (nga dita e parë e periodës tuaj) fillon me një rritje të niveleve të estrogjenit. Qeliza vezë piqet në vezore. Ovulacioni ndodh pas rreth dy javësh. Tani niveli i estrogjenit bie dhe niveli i progesteronit rritet. Kjo fazë quhet faza luteale. Pas dy javësh, niveli i progesteronit bie, ndodh gjakderdhja - dhe cikli fillon përsëri (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9). Nëse shfaqen probleme në çdo moment të ciklit sepse prodhohet shumë ose shumë pak nga një hormon, Seed Cycling duhet të jetë në gjendje të ketë një efekt balancues dhe kështu lehtësues. Gjatë menopauzës, ritmi nga vitet pjellore nuk jepet më dhe luhatjet e paparashikueshme të hormoneve ndodhin përsëri dhe përsëri, gjë që mund të shkaktojë siklet. Edhe këtu, Seed Cycling duhet të jetë në gjendje të ketë një efekt balancues, në mënyrë që luhatjet të mos jenë aq të rënda dhe simptomat e menopauzës të jenë më të buta. Në menopauzë, nga ana tjetër, formimi i estrogjenit dhe progesteronit ka rënë ndjeshëm dhe mbetet relativisht edhe në këtë nivel të ulët. Çiklizmi i Farërave duhet të jetë në gjendje ta ngrejë këtë nivel të ulët pak, në mënyrë që gruaja të mbrohet më mirë nga simptomat tipike të pleqërisë, të tilla si osteoporoza, osteoartriti dhe ankesat kardiovaskulare. Lëkura dhe indi lidhës gjithashtu mbeten më të forta. Farërat shtypen gjatë ciklit të farës Protokolli i Çiklizmit të Farërave dikton që ju të hani dy lugë fara përkatëse në ditë. Sidoqoftë, farat duhet të copëtohen imët në mënyrë që të shijoni përbërësit. Përndryshe, farat e vogla si fara e lirit ose susami ka të ngjarë të gëlltiten të tëra - dhe pastaj të ekskretohen në tërësi. Në këtë rast, ato sigurojnë fibra dhe tretje, por asgjë më shumë. Farat mund të copëtohen shumë lehtë në një blender ose një përpunues ushqimi të përshtatshëm. Mund t’i shtoni farat në mueslin tuaj, t’i hani drejt ose t’i spërkatni mbi sallatë. Në thelb, do të ishte ideale t'i hani ato drejtpërdrejt. Pastaj ju mund të përtypni përsëri plotësisht farat e bluara dhe t'i pështyni mirë para se t'i gëlltisni, gjë që përmirëson tretshmërinë, rrit biodisponibilitetin e përbërësve dhe kështu optimizon efektivitetin e tyre. Çiklizmi i farës: Udhëzuesi Për çiklizmin e farës, veproni si më poshtë: Në gjysmën e parë të ciklit (dy javët e para, duke filluar në ditën e parë të ciklit tuaj dhe duke përfunduar në ditën 14): Hani një lugë gjelle secilën farë liri dhe fara kungulli në ditë. Në fazën e dytë (e cila gjithashtu përgjithësisht zgjat dy javë, duke filluar në ditën e 15 -të dhe duke përfunduar në ditën e 28 -të ose ditën e fundit para fillimit të periodave tuaja): Kaloni në farat e lulediellit dhe të susamit. Ju hani një lugë gjelle nga secila në ditë. Çiklizmi i farës kur të keni ndalur gjakderdhjen Nëse keni ndaluar gjakderdhjen, domethënë jeni në menopauzë, në thelb mund të filloni çdo ditë, por pastaj mbani ritmin që keni zgjedhur: dy javë fara liri dhe fara kungulli, pastaj dy javë fara luledielli dhe fara susami. Çiklizmi i Farërave, nëse doni të përputheni ciklin tuaj me Hënën Nëse doni të rregulloni ciklin ose marrjen tuaj në fazat e hënës, atëherë filloni fazën e parë me hënën e re dhe fazën e dytë me hënën e plotë. Kjo qasje është veçanërisht e dobishme nëse vuani nga një cikël i parregullt dhe dëshironi ta harmonizoni atë. Kjo është sa kohë duhet para se të vëreni një efekt Çiklizmi i farës duhet të praktikohet për një kohë të gjatë, pasi efekti - thuhet - ndodh vetëm pas disa muajsh. Kjo është sa kalori sigurohen nga dy lugë fara Dy lugë fara vaji nuk janë veçanërisht të larta në kalori. Ato sigurojnë rreth 100 kcal, 9 g yndyrë, 4 g proteina, 4 g karbohidrate dhe 2 deri 3 g fibra. A mund të ndihmojë vërtet çiklizmi i farës? Tani ka shumë dëshmi entuziaste në internet që flasin për një efekt të mirë të Seed Cycling. Sidoqoftë, mungojnë provat shkencore. Sigurisht që ato mungojnë sepse kush duhet të interesohet për to? Kush duhet të financojë studimin (et)? Sidoqoftë, meqenëse farat e përdorura në Çiklizmin e Farërave janë të mbushura plot me lëndë ushqyese dhe janë jashtëzakonisht të shëndetshme, nuk ka absolutisht asgjë për të thënë kundër thjesht provimit të Çiklizmit të Farërave. Vetëm pjesa shtesë e vitaminave, mineraleve dhe elementëve gjurmë në fara do të ketë një efekt pozitiv në gjendjen tuaj shëndetësore dhe kështu balancën tuaj hormonale. Të katër farat janë të pasura me fibra, mangan, magnez, bakër, vitaminë B1 dhe acide yndyrore me cilësi të lartë (36 - 39). Ato mund të përmbajnë faktorët e rrezikut për problemet kardiovaskulare, të tilla si nivelet e rritura të kolesterolit, nivelet e sheqerit në gjak dhe presionin e lartë të gjakut (20, 40, 41, 42) dhe zakonisht kanë efekte anti-inflamatore, në rastin e susamit ato madje përmirësojnë performancën në atletët (20, 50, 51). Farat e kungullit, nga ana tjetër, janë jashtëzakonisht të dobishme për problemet e prostatës dhe traktit urinar (47, 48, 49). Si shpjegohen efektet balancuese në sistemin endokrin të femrës? Siç do ta shihni më poshtë, ka një sërë indikacionesh se farat kanë një efekt hormonal, por për fat të keq nuk ka një shpjegim të besueshëm se pse farat e lirit dhe farat e kungullit duhet të konsumohen në gjysmën e parë të ciklit dhe farat e susamit dhe lulediellit në gjysmën e dytë të ciklit. Fara e lirit përmban estrogjene me bazë bimore Disa fara në fakt kanë një efekt të caktuar hormonal, për të cilin ka edhe studime. Fara e lirit duket se është hulumtuar veçanërisht mirë në këtë drejtim, pasi deri më tani puna më shkencore është në dispozicion mbi të. Fara e lirit përmban fitoestrogjene (10, 11, 12, 13), të cilat mund të balancojnë nivelin e estrogjenit, ose kështu shpresohet me çiklizmin e farës. Nëse niveli i estrogjenit nuk rritet mjaftueshëm në fazën e parë të ciklit (faza folikulare), fitoestrogjenet në farën e lirit mund të kenë një efekt mbështetës. Nëse është e kundërta dhe ekziston një mbizotërim i estrogjenit, fitoestrogjenët gjithashtu mund të zbusin efektet negative të një niveli tepër të lartë të estrogjenit, sepse ato zënë receptorët e estrogjeneve, kështu që jo aq shumë receptorë për estrogjenët e vërtetë janë të lirë. Por meqenëse fitoestrogjenet kanë një efekt më të dobët se estrogjenët, efekti negativ i një tepricë të estrogjenit zvogëlohet në prani të fitoestrogjeneve (10). Fara e lirit mbron nga kanceri i gjirit Fitoestrogjenet në farën e lirit quhen lignane, ku fara e lirit është një nga ushqimet me përmbajtjen më të lartë të linjaneve. Lignanet janë substanca bimore dytësore që dihet gjithashtu se janë frenuese të kancerit. Ato mund të mbrojnë kundër kancerit të gjirit të varur nga hormoni, siç tregohet nga studimet në të cilat gratë hëngrën 25 g farë liri në ditë. Në të vërtetë, madje u zbulua se në gratë që tashmë kishin kancer, ato pacientë që kishin nivelet më të larta të lignanit në gjakun e tyre kishin një rrezik 40 përqind më të ulët të zhvillimit të metastazave. Meqenëse lignanet ndahen në trup pas 24 deri në 48 orë, ato - në mënyrë që të jenë efektive - duhet të konsumohen çdo ditë. Ndërsa farat e lirit përmbajnë 260 deri 370 mg lignane për 100 g, farat e kungullit përmbajnë vetëm rreth 20 mg, ndërsa farat e susamit përmbajnë një linjane krenare prej 830 mg (11). Rastësisht, arrat e shqemës përmbajnë 56 mg linjane, kështu që ato gjithashtu mund të përfshihen në një dietë që rregullon hormonet. Edhe pse farat e lulediellit nuk kanë pothuajse asnjë lignan dhe farat e kungullit kanë dukshëm më pak lignane sesa farat e lirit, këto dy fara gjithashtu duket se kanë një efekt mbrojtës në kancerin e gjirit, kështu që sigurisht që nuk janë vetëm fitoestrogjenët që i kthejnë farat në të shëndetshme dhe anti-kancer ushqime (43, 44, 45, 46). Farë liri për dhimbjet menstruale dhe ciklet e parregullta Studimet më të vogla te gratë zbuluan se marrja e farës së lirit përmirësoi nivelet e hormoneve dhe ritmin e ciklit, zgjati fazën luteale dhe zvogëloi dhimbjen e gjoksit para menstruacioneve (14, 15, 16). Farë liri për simptomat e menopauzës Në gratë në menopauzë , fara e lirit ishte në gjendje të rrisë pak nivelin e estrogjenit, të përmirësojë metabolizmin e hormoneve, të zvogëlojë afshin e nxehtë dhe thatësinë vaginale dhe të përmirësojë cilësinë e jetës (25, 26, 27, 28). Në një studim tre mujor, gratë morën një shtesë dietike me 100 mg ekstrakt të farës së lirit dhe ekstrakt nga qiri i rrushit argjendi, një bimë mjekësore që rekomandohet rregullisht për simptomat e menopauzës. Shumë simptoma u përmirësuan, të tilla si afshe të nxehta, dhimbje koke, nervozizëm dhe ndryshime të humorit, megjithëse natyrisht është e pamundur të thuhet këtu nëse efekti mund t'i atribuohet veçanërisht qiriut të rrushit të argjendtë (29). Për hir të plotësisë, duhet përmendur se ka edhe studime që kanë treguar se linanet dhe fitoestrogjenët dhe farat e tjera nuk ishin më efektive sesa preparatet placebo në trajtimin e simptomave të menopauzës (31, 32, 33). Efektet frenuese të estrogjenit ose gjithashtu nxitëse të lignaneve përshkruhen si relativisht të dobëta në përgjithësi. Ata kanë më shumë gjasa të kenë një efekt anti-kancer sesa aftësia për të rregulluar ekuilibrin hormonal (11, 12, 17, 18, 19). Farërat sigurojnë zink për prodhimin e progesteronit dhe estrogjenit Tre nga farat që hahen gjatë Çiklizmit të Farërave sigurojnë shumë zink (kërkesa ditore 8.5 mg), e cila kërkohet për prodhimin e hormoneve: Farat e kungullit 6.4 mg zink për 100 g Fara e lirit 1.5 mg zink Susam 7.8 mg zink Farat e lulediellit 5.7 mg zink Sidoqoftë, ju hani vetëm 10 g nga secila farë, kështu që zinku në fara nuk mund të jetë vendimtar për efektin e dëshiruar. Farërat përmbajnë shumë vitaminë E, e cila është e rëndësishme për ekuilibrin hormonal Në fazën luteale (gjysma e dytë e ciklit) mund të jetë përmbajtja e lignanit në susam që parandalon dominimin e estrogjenit, ndërsa vitamina E në farat e lulediellit mund të nxisë formimin e progesteronit. Me studimet, megjithatë, gjërat nuk duken mirë këtu: Susami, për shembull, nuk mund të ndikojë në nivelin e estrogjenit tek gratë në menopauzë edhe pas një marrjeje 5-javore prej 50 g në ditë, por hormonet e tjera seksuale mund të ndikohen, niveli i antioksidantëve u rrit dhe vlerat e lipideve të gjakut u përmirësuan (20). Edhe nëse thuhet vazhdimisht se një furnizim i mirë i zinkut dhe vitaminës E janë të rëndësishme për një ekuilibër të shëndetshëm të hormoneve ose aftësi të mira riprodhuese, nuk ka dëshmi se do të ishte veçanërisht e dobishme për bilancin e hormoneve të përdorimit të këtyre substancave vitale, të të gjitha gjërat, në formën e atyre të përmendura Konsumoni spermë (21, 22, 23, 24). Po, madje ka studime në të cilat as zinku dhe as vitamina E nuk ishin veçanërisht efektive - as për simptomat e menopauzës dhe as për nivelet e hormoneve (34). Sidoqoftë, këtu përsëri zbatohet që farat jo vetëm që furnizojnë zink dhe vitaminë E, por edhe shumë substanca të tjera, kështu që këtu mund të pritet një efekt krejtësisht i ndryshëm sesa kur konsumoni vetëm preparate të izoluara të substancave vitale, siç ishte rasti në disa studime. Çiklizmi i farës për të rregulluar ekuilibrin hormonal Në përgjithësi, mund të thuhet se farat e përdorura në Çiklizmin e Farërave sigurisht që kanë përfitime shëndetësore, por nuk është e sigurt nëse sasitë mjaft të vogla të farërave të përdorura dhe koha e veçantë kanë efektet rregullatore të premtuara në bilancin e hormoneve. Prandaj ne do të rekomandonim përmirësimin e dietës së përgjithshme dhe stilin e jetës, ku çiklizmi i farës natyrisht që mund të integrohet, ndoshta me sasi më të larta të spermës dhe madje edhe me ushqime të tjera fitoestrogjenike si p.sh. B. Produkte soje dhe arra shqeme. Janë dhënë udhëzime shumë më të rrepta për të ashtuquajturën dietë hormonale, të cilën gjithashtu mund ta testoni nëse vuani nga ankesat e lidhura me hormonet, por që në thelb nuk është asgjë më shumë se një mënyrë jetese dhe dietë e shëndetshme në përgjithësi. Në rastin e çrregullimeve hormonale, gjithmonë mbani një sy për shkaqet, katër prej të cilave ne i përshkruajmë veçanërisht të rëndësishme në lidhjen e mëparshme dhe gjithashtu mendoni për të gjitha shtesat e shumta ushqimore natyrore që mund të përdoren për çrregullime të lidhura me hormonet, p.sh. B. Resveratrol në PCOS ose shafran në PMS. Burimet e artikullit: Mit Seed Cycling den Zyklus harmonisieren - ZDG (1) Maybin JA und Critchley HOD, Menstrual physiology: implications for endometrial pathology and beyond, Human Reproduction Update, 2015 Nov; 21(6): 748–761. (2) Jabbour HN et al, Endocrine regulation of menstruation, Endocrine Reviews, 2006 Feb;27(1):17-46 (3) Taraborrelli S, Physiology, production and action of progesterone, Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica, 2015 Nov;94 Suppl 161:8-16 (4) Ferreira S und Motta AB, Uterine Function: From Normal to Polycystic Ovarian Syndrome Alterations, Current Medical Chemistry, 2018;25(15):1792-1804 (5) Liu Y et al, Factors affecting menstrual cycle characteristics, American Journal of Epidemiology, 2004 Jul 15;160(2):131-40 (6) Rafique S et al, Medical Management of Endometriosis, Clinical Obstretics and Gynecology, 2017 Sep;60(3):485-496 (7) Seif MW et al, Obesity and menstrual disorders, Best Practice & Research. , Clinical Obstretics & Gynecology, 2015 May;29(4):516-27. (8) Schindler AE, Climacteric symptoms and hormones, Gynecology Endocrinology, 2006 Mar;22(3):151-4 (9) Hall JE, Endocrinology of the Menopause, Endocrinology and Metabolism Clinics of North America, 2015 Sep;44(3):485-96. (10) Rietjens I et al, The potential health effects of dietary phytoestrogens, British Journal of Pharmacology, 2017 Jun; 174(11): 1263–1280. (11) Rodriguez-Garcia C et al, Lignan-Rich Foods: A Dietary Tool for Health Promotion?, Molecules, 2019 Mar; 24(5): 917. (12) Adlercreutz H, Lignans and human health, Critical Reviews in Clinical Laboratory Sciences, 2007;44(5-6):483-525 (13) Peñalvo JL et al, Dietary sesamin is converted to enterolactone in humans, The Journal of Nutrition, 2005 May;135(5):1056-62 (14) Phipps WR et al, Effect of flax seed ingestion on the menstrual cycle, The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, 1993 Nov;77(5):1215-9. (15) Jaafarnejad F et al, Compare the effect of flaxseed, evening primrose oil and Vitamin E on duration of periodic breast pain, Journal of Education and Health Promotion, 2017; 6: 85. (16) Nowak DA et al, The Effect of Flaxseed Supplementation on Hormonal Levels Associated with Polycystic Ovarian Syndrome: A Case Study, Current Topics in Nutraceutical Research, 2007;5(4):177-181 (17) Wang LQ, Mammalian phytoestrogens: enterodiol and enterolactone, Journal of Chromatography, 2002 Sep 25;777(1-2):289-309. (18) Touillaud M et al, Dietary lignan intake and postmenopausal breast cancer risk by estrogen and progesterone receptor status, Journal of the National Cancer Institute, 2007 Mar 21;99(6):475-86 (19) Frische EJ et al, Effect of flaxseed and wheat bran on serum hormones and lignan excretion in premenopausal women, Journal of the American College of Nutrition, 2003 Dec;22(6):550-4 (20) Wu WH et al, Sesame ingestion affects sex hormones, antioxidant status, and blood lipids in postmenopausal women, The Journal of Nutrition, 2006 May;136(5):1270-5 (21) Kontic-Vucinic et al, Micronutrients in women's reproductive health: II. Minerals and trace elements, International Journal of Fertility and Women’s Medicine, May-Jun 2006;51(3):116-24. (22) Kontic-Vucinic et al, Micronutrients in women's reproductive health: I. Vitamins, International Journal of Fertility and Women’s Medicine, May-Jun 2006;51(3):106-15. (23) Favier AE, The role of zinc in reproduction. Hormonal mechanisms, Biological Trace Element Research, Jan-Mar 1992;32:363-82. (24) Traber MG, Vitamin E Inadequacy in Humans: Causes and Consequences, Advances in Nutrition, 2014 Sep; 5(5): 503–514. (25) Franco OH et al, Use of Plant-Based Therapies and Menopausal Symptoms: A Systematic Review and Meta-analysis, JAMA, 2016 Jun 21;315(23):2554-63. (26) Ghazanfarpour M et al, Effects of flaxseed and Hypericum perforatum on hot flash, vaginal atrophy and estrogen-dependent cancers in menopausal women: a systematic review and meta-analysis, Avicenna Journal of Phytomedicine, May-Jun 2016;6(3):273-83 (27) Cetisli NE et al, The effects of flaxseed on menopausal symptoms and quality of life, Holistic Nursing Practice, May-Jun 2015;29(3):151-7. (28) Brooks JD et al, Supplementation with flaxseed alters estrogen metabolism in postmenopausal women to a greater extent than does supplementation with an equal amount of soy, The American Journal of Clinical Nutrition, 2004 Feb;79(2):318-25 (29) Sammartino A et al, Short-term effects of a combination of isoflavones, lignans and Cimicifuga racemosa on climacteric-related symptoms in postmenopausal women: a double-blind, randomized, placebo-controlled trial, Gynecological Endocrinology, 2006 Nov;22(11):646-50 (30) Calado A et al, The Effect of Flaxseed in Breast Cancer: A Literature Review, Frontiers in Nutrition, 2018 Feb 7;5:4. (31) Simbalista RL et al, Consumption of a flaxseed-rich food is not more effective than a placebo in alleviating the climacteric symptoms of postmenopausal women, The Journal of Nutrition, 2010 Feb;140(2):293-7 (32) Dew TP und Williamson G, Controlled flax interventions for the improvement of menopausal symptoms and postmenopausal bone health: a systematic review, Menopause, 2013 Nov;20(11):1207-15 (33) Lethaby A et al, Phytoestrogens for menopausal vasomotor symptoms, The Cochrane Database of Systematic Reviews, 2013 Dec 10;(12):CD001395 (34)Sunar F et al, The effect of low dose zinc supplementation to serum estrogen and progesterone levels in post-menopausal women, Biological Trace Elements Research, 2008 Dec;126 Suppl 1:S11-4. (35) Kronenberg F und Fugh-Berman A, Complementary and alternative medicine for menopausal symptoms: a review of randomized, controlled trials, Annals of Internal Medicine, 2002 Nov 19;137(10):805-13. (36) Nährwertrechner Sonnenblumenkerne, abgerufen am 25.8.2020 (37) Nährwertrechner Sesam, abgerufen am 25.8.2020 (38) Nährwertrechner Kürbiskerne, abgerufen am 25.8.2020 (39) Nährwertrechner Leinsamen, abgerufen am 25.8.2020 (40) Edel AL et al, Dietary flaxseed independently lowers circulating cholesterol and lowers it beyond the effects of cholesterol-lowering medications alone in patients with peripheral artery disease, The Journal of Nutrition, 2015 Apr;145(4):749-57 (41) Khalesi S et al, Flaxseed consumption may reduce blood pressure: a systematic review and meta-analysis of controlled trials, The Journal of Nutrition, 2015 Apr;145(4):758-65. (42) Richmond K et al, Markers of cardiovascular risk in postmenopausal women with type 2 diabetes are improved by the daily consumption of almonds or sunflower kernels: a feeding study, ISRN Nutrition, 2012 Dec 19;2013:626414 (43) Richter D et al, Effects of phytoestrogen extracts isolated from pumpkin seeds on estradiol production and ER/PR expression in breast cancer and trophoblast tumor cells, Nutrition and Cancer, 2013;65(5):739-45 (44) Flower G et al, Flax and Breast Cancer: A Systematic Review, Integrative Cancer Therapies, 2014 May;13(3):181-92 (45) Zaineddin AK et al, The association between dietary lignans, phytoestrogen-rich foods, and fiber intake and postmenopausal breast cancer risk: a German case-control study, Nutrition and Cancer, 2012;64(5):652-65 (46) Truan JS et al, Comparative effects of sesame seed lignan and flaxseed lignan in reducing the growth of human breast tumors (MCF-7) at high levels of circulating estrogen in athymic mice, Nutrition and Cancer, 2012;64(1):65-71 (47) Vuksan V et al, Comparison of flax (Linum usitatissimum) and Salba-chia (Salvia hispanica L.) seeds on postprandial glycemia and satiety in healthy individuals: a randomized, controlled, crossover study, European Journal of Clinical Nutrition, 2017 Feb;71(2):234-238 (48) Hong H et al, Effects of pumpkin seed oil and saw palmetto oil in Korean men with symptomatic benign prostatic hyperplasia, Nutrition Research and Practice, 2009 Winter; 3(4): 323–327 (49) Nishimura M et al, Pumpkin Seed Oil Extracted From Cucurbita maxima Improves Urinary Disorder in Human Overactive Bladder, Journal of Traditional and Complementary Medicine, 2014 Jan-Mar; 4(1): 72–74. (50) Haghighian MK et al, Effects of sesame seed supplementation on inflammatory factors and oxidative stress biomarkers in patients with knee osteoarthritis, Acta Medica Iranica, 2015;53(4):207-13. (51) da Silva Barbosa CV et al, Effects of Sesame ( Sesamum indicum L.) Supplementation on Creatine Kinase, Lactate Dehydrogenase, Oxidative Stress Markers, and Aerobic Capacity in Semi-Professional Soccer Players, Frontiers in Physiology, 2017 Mar 31;8:196,

Harmonizoni ciklin me Çiklizmin e Farërave
bottom of page