top of page

Jo vetëm dieta, stërvitja gjithashtu ndryshon florën e zorrëve

Sa më e shëndetshme të jetë flora e zorrëve, aq më i shëndetshëm është personi. Hulumtimet tani kanë treguar se jo vetëm dieta, por edhe stërvitja mund ta bëjnë florën e zorrëve të shëndetshme. Kontrolloni florën e zorrëve me dietë dhe stërvitje Flora e zorrëve përbëhet nga qindra lloje të ndryshme të baktereve. Në varësi të mënyrës se si hani, ndonjëherë mbizotërojnë këto, ndonjëherë ato fise. Një dietë që konsumon shumë sheqer, shumë yndyrë ose shumë proteina promovon shtame ose kërpudha që mund të jenë të dëmshme për shëndetin. Nga ana tjetër, një dietë me shumë perime, sallata, patate, fruta dhe produkte drithërash është ideale. Ajo siguron ushqimet për bakteret e dobishme të zorrëve dhe parandalon shumëzimin e baktereve të dëmshme. Shumëllojshmëria e lartë flet për një florë të shëndetshme të zorrëve Një florë e shëndetshme e zorrëve karakterizohet nga fakti që mbizotërojnë bakteret e dobishme të zorrëve dhe bakteret e dëmshme janë të pranishme vetëm në një numër të vogël. Në këtë rast, këto të fundit zakonisht nuk janë as të dëmshme. Vetëm kur bakteret e dobishme z. Nëse, për shembull, ato tërhiqen nga ilaçet ose një dietë e pafavorshme, ato të dëmshme mund të shumohen shumë dhe tani gjithashtu tregojnë potencialin e tyre të dëmshëm. Ekzistojnë gjithashtu shumë lloje të ndryshme të baktereve të zorrëve në një florë të shëndetshme të zorrëve. Njëri flet për një shkallë të lartë të diversitetit. Ky diversitet zhduket me rritjen e konsumit të ushqimit të shpejtë ose thjesht me dietën tipike perëndimore të bukës së bardhë, makaronave, picave, mishit dhe shumë produkteve të qumështit. Flora e shëndetshme e zorrëve në shtame natyrore Fiset natyrore - të cilat nuk janë aq të shëndosha dhe të sëmurë kronikë sa ne - thuhet se kanë një larmi shumë më të madhe në florën e tyre të zorrëve në krahasim me ne kombet e industrializuara - së pari sepse hanë shumë më natyrshëm dhe nuk pinë ujë të dezinfektuar (të kloruruar) , dhe së dyti sepse nuk pastrojnë gjithçka klinikisht dhe vjenezë dhe së treti sepse kanë më shumë stërvitje për shkak të stilit të tyre të jetesës natyrore si grumbullues dhe gjahtarë. Kjo e fundit nuk është përmendur kurrë në mënyrë specifike në lidhje me florën e zorrëve. Si ndikon stërvitja në florën e zorrëve Jeffrey Woods, profesor në Universitetin e Illinois, tani ka qenë në gjendje të tregojë në studime të ndryshme se stërvitja vetëm mund të ketë një efekt pozitiv në florën e zorrëve, në veçanti diversitetin e shtameve bakteriale. Sa më shumë që jeni fizikisht aktiv, aq më shumë baktere jetojnë në florën e zorrëve që formojnë acide yndyrore me zinxhir të shkurtër. Këto nga ana tjetër janë të mira për shëndetin sepse ushqejnë mukozën e zorrëve, e rigjenerojnë atë dhe kanë një efekt anti-inflamator. Substancat e dëmshme nuk janë aq të dëmshme sa pritej nëse flora e zorrëve është e shëndetshme Studimi i parë, i botuar në revistën Gut Microbes në qershor 2017, shikoi efektet e stërvitjes në florën e zorrëve të minjve. Këtu u tregua se minjtë sportivë (ata kishin qasje në një rrotë brejtësi) kishin shumë më shumë baktere të zorrëve që prodhonin acide yndyrore me zinxhir të shkurtër (SCFA) dhe për këtë arsye kishin shëndet të qëndrueshëm. Nëse kafshëve u jepeshin substanca dëmtuese të zorrëve, të cilat normalisht çonin në inflamacion të zorrëve, freakët e sportit, në kontrast me minjtë, të cilët nuk kishin lëvizje, vështirë se kishin ndonjë reagim inflamator. Në vend të kësaj, erdhi deri te formimi i substancave që çuan në një rigjenerim shumë të shpejtë të mukozës së zorrëve. Sidoqoftë, nuk pati humbje peshe si rezultat i lëvizjes. Për ta bërë këtë, stërvitja duhej të kombinohej me një dietë të shëndetshme. Ushtrimi vetëm rrit nivelin e acideve yndyrore me zinxhir të shkurtër Në një studim të dytë, studiuesit kontrolluan nëse rezultatet e përshkruara mund të transferoheshin edhe te njerëzit. Publikimi u shfaq në Nëntor 2017 në revistën Medicine & Science in Sports & Exercise. Pjesëmarrësit ishin 32 të rritur që kaluan pjesën më të madhe të ditës ulur. 18 prej tyre ishin të pakta, 14 mbipeshë. Pjesëmarrësit tani morën pjesë - nën mbikëqyrje - në një program sportiv. Tre herë në javë ata bënë një seancë stërvitore të qëndrueshmërisë 30 deri në 60 minuta. Pas gjashtë javësh, ata duhet të kthehen në stilin e tyre jetësor kryesisht sedentar për gjashtë javë të tjera. Subjektet hëngrën si zakonisht, kështu që ata nuk ndryshuan dietën e tyre. Me ndihmën e mostrave të jashtëqitjes, u ekzaminua ndikimi i stërvitjes ose mënyra e jetesës së ulur në florën e zorrëve. U zbulua se pas fazës së stërvitjes, niveli i acideve yndyrore me zinxhir të shkurtër (SCFA) ishte shumë i lartë. Pas fazës së uljes, ajo ishte përsëri shumë e vogël. Ky rezultat tregon se stërvitja rrit numrin e baktereve të dobishme të zorrëve. Ushtrimi përmirëson vetëm florën e zorrëve tek njerëzit që janë të hollë Në pjesëmarrësit e dobët të studimit, nivelet e SCFA u rritën veçanërisht në mënyrë të konsiderueshme si rezultat i stërvitjes. Në subjektet mbipeshë, mund të vërehet vetëm një rritje e vogël e baktereve të dobishme të zorrëve. Pesha e trupit dhe BMI përcaktojnë qartë se si reagon flora e zorrëve ndaj stërvitjes. Njerëzit e hollë prandaj mund të arrijnë shumë vetëm me stërvitje për të përmirësuar florën e tyre të zorrëve dhe kështu shëndetin e tyre të zorrëve. Në rastin e njerëzve me mbipeshë, megjithatë, kërkohen masa të mëtejshme. Këtu, stërvitja duhet të kombinohet patjetër me një ndryshim në dietë dhe marrjen e probiotikëve në mënyrë që të arrihet së pari një peshë e shëndetshme - e cila me sa duket shpesh është një parakusht për të zhvilluar një florë të zorrëve të balancuar. Ju mund të lexoni këtu se si mund të krijoni florën tuaj të zorrëve: Kështu funksionon flora e zorrëve Burimet e artikullit: Gesunde Darmflora durch Sport (zentrum-der-gesundheit.de) Whiteman H., Exercise alone alters our gut microbiota, 5.12.2017, Medical News Today Allen JM et al., Exercise training-induced modification of the gut microbiota persists after microbiota colonization and attenuates the response to chemically-induced colitis in gnotobiotic mice, September 2017, Gut Microbes Allen JM, Mailing Lucy J et al., Exercise Alters Gut Microbiota Composition and Function in Lean and Obese Humans, Medicine & Science in Sports & Exercise, 20. November 2017 Dominguez-Bello MG et al., The microbiome of uncontacted Amerindians, Science Advances, 17. April 2015 Greenhill AR et al., The Gut Microbiota of Rural Papua New Guineans: Composition, Diversity Patterns, and Ecological Processes, Cell reports, April 2015

Jo vetëm dieta, stërvitja gjithashtu ndryshon florën e zorrëve
bottom of page