top of page

Kështu mund të parandaloni Karies

Shkaku i vërtetë i prishjes së dhëmbëve dhe sëmundjes së mishrave të dhëmbëve është ushqyerja e dobët. Rimineralizimi me ushqimet e ngrëna fillimisht nga njerëzit primitivë mund të na mbrojë nga këto probleme dhe madje t'i kthejë ato. Në kërkim të një kure për karies Nuk duhet të bindemi se trajtimet dentare, fluori, larja dhe pasta e dhëmbëve janë të vetmet kura për prishjen e dhëmbëve. Njerëzit që vuajnë nga sëmundjet e mishrave të dhëmbëve dhe infeksionet e dhëmbëve nuk duhet të lihen më në errësirë ​​për shkaqet e vërteta të sëmundjeve të tyre. Fillimisht, kurrë nuk kam menduar shumë për dhëmbët. Thjesht supozova se të ushqehesha shëndetshëm do të më mbante nga kavitetet për pjesën tjetër të jetës sime. Megjithatë, sistemi im i kufizuar i besimit u shkatërrua ditën kur partneri im dhe unë pamë një njollë të vogël kafe të çelur në majën e dhëmbëve të përparmë të një prej dhëmbëve të vajzës sonë njëvjeçare. “A supozohet të jetë prishja e dhëmbëve?” pyeta veten. Prishja e dhëmbëve tek vajza Kaluan ditë, javë dhe muaj dhe për tmerrin tonë njolla bëhej gjithnjë e më e madhe. Çdo ditë shikoja dhëmbët e vajzës sime me ankth teksa zgavra zgjerohej me shpejtësi dhe më shumë dhëmbë filluan të prisheshin. Si një baba me mendje natyrale që dëshiron të mbrojë vajzën e tij nga kimikatet në formën e ushqimeve të përpunuara të papërpunuara, ilaçeve perëndimore dhe vaksinave, isha përtej i alarmuar nga mendimi se duhej ta merrja vajzën time të vogël të ëmbël për punë dentare. Trajtimet dentare me dhimbje Dëshira për t'i kursyer vajzës sime anestezinë traumatike, operacionin dhe nxjerrjen e dhëmbëve më vendosi në një dilemë serioze: ose t'i nënshtroja asaj një pune dentare, e cila mendova se duhet të jetë në mënyrë disproporcionale e dhunshme për një fëmijë që nuk ka përjetuar kurrë dhimbje ose vuajtje dhimbjeje, ose duhet të Zbuloni shkaqet e vërteta të prishjes së dhëmbëve. Progresion i kariesit Vetëm me ndihmën e Providencës, këmbënguljes dhe punës së palodhur gjeta një kurë dhe do të doja të ndaja me ju një pjesë të rëndësishme të gjetjeve të mia në këtë artikull. Në kulmin e prishjes së vajzës sime, dhëmbët e saj po përkeqësoheshin aq shpejt sa një dhëmb i prishur u shkërmoq brenda pak javësh. Ndërkohë, edhe tek unë u gjetën katër zgavra të reja të kariesit dhe nuk isha i gatshëm ta fusja trupin tim të mbingarkuar me ndonjë material sintetik. Gjithashtu, ato katër zgavra nuk ishin as në vendet ku unë isha më e ndjeshme ndaj dhimbjes: në anët e dhëmballëve pranë mishit të dhëmbëve - një çrregullim që tani e di që quhet abfraksion. Pika e kthesës është bërë - më në fund dhëmbë të shëndetshëm Tashmë kanë kaluar pothuajse tre vjet. Dhëmbët e mi, të cilët dikur ishin të ndjeshëm dhe të lirshëm në gojën time, tani janë ankoruar fort dhe të fortë. Pikat e ndërlikuara janë bërë dukshëm më të vështira. Edhe pse dhëmbët e vajzës sime vazhduan të prisheshin deri në një farë mase për njëfarë kohe, ajo e mbrojti veten. Pavarësisht se ka dy dhëmbë të konsumuar deri në mishrat e dhëmbëve, ajo nuk ka dhimbje, nuk tregon shenja infeksioni dhe mund të hajë me lehtësi ushqime të forta si kikirikët. Këto rezultate nuk kanë ardhur nga ndonjë produkt specifik apo trajtim dentar, por vetëm nga dieta. Dhëmbët tuaj nuk janë menduar të prishen Fillova të ndiej shpresë kur lexova vazhdimisht kërkimin e dentistit të madh Dr. Weston A. Price lexuar. Në vitin 1915 ai u bë drejtori i parë kërkimor i Shoqatës Kombëtare të Stomatologjisë (më vonë u quajt Shoqata Amerikane Dentare). dr Price nuk po përpiqej të kuptonte efektet e këqija te pacientët e tij, por përkundrazi donte të kuptonte pse njerëzit primitivë në mbarë botën ishin të imunizuar ndaj prishjes së dhëmbëve. Jo të gjithë popujt primitivë janë plotësisht imun ndaj prishjes së dhëmbëve, por shumë prej tyre janë. Në fillim të viteve 1930 ai filloi të studionte popujt primitivë në mbarë botën për disa vite për të zbuluar natyrën e vërtetë të imunitetit të tyre ndaj prishjes së dhëmbëve. Rreth 70 vjet më parë, Dr. Çmimi në Journal of American Dental Association - e njëjta revistë që sot mbështet mbushjet me amalgamë, fluor dhe trajtime të tjera kimike - si mund të kurohet me sukses prishja e dhëmbëve. Duke iu referuar studimeve të tij në terren, ai shkroi: Mineralet natyrore dhe elementët gjurmë Të gjitha grupet etnike që kishin një furnizim të madh me minerale, veçanërisht fosfor dhe aktivizues të tretshëm në yndyrë, gjithashtu treguan imunitet 100% ndaj prishjes së dhëmbëve. Kariesi prej largimit nga natyra dr Price kërkoi grupe njerëzish në vende si pllajat e larta të Andeve dhe Hebridet e jashtme të izoluara në brigjet e Skocisë, ai vizitoi fshatra të largëta në Alpet zvicerane, takoi fise të fshehura në zemër të Afrikës, Aborigjenët Australianë, Maoritë e Zelandës së Re, Popujt e ishujve të Detit të Jugut, fiset vendase në Florida dhe eskimezët dhe indianët kanadezë në veriun e largët të Amerikës. Pasi vizitoi grupet etnike me prejardhje të ndryshme gjenetike dhe zbuloi se ata shfaqnin imunitet të fortë ndaj prishjes së dhëmbëve, ai mundi të nxirrte vetëm një përfundim: Prishja e dhëmbëve nuk është vetëm e panevojshme, por edhe një shenjë e distancës sonë nga ligjet themelore natyrore të jetës dhe shëndetit. Teoritë mesjetare të prishjes së dhëmbëve Qindra e mijëra vjet më parë, kur njerëzit u përballën me forma të ndryshme vuajtjesh dhe sëmundjesh, ishte e zakonshme të fajësoheshin shpirtrat e këqij për sëmundje dhe mosmarrëveshje. Njerëzit e bëjnë këtë edhe sot, megjithëse shpirtrat e këqij tani kanë emra të ndryshëm. Shkencëtarët, mjekët, dentistët dhe zyrtarët qeveritarë konfirmojnë se "shpirti i lig" i ri që besohet të jetë shkaku i sëmundjeve tona janë mikroorganizmat si viruset dhe bakteret. Louis Pasteur - më shumë biznesmen sesa shkencëtar Teoria e mikrobeve e sëmundjes është çimentuar në mendjet tona nga e ashtuquajtura vepër pioniere e Louis Pasteur. Më shumë si një biznesmen sesa një shkencëtar, Pasteur zhvilloi një teori të sëmundjes mbi të cilën bazohen pothuajse të gjitha format e mjekësisë moderne sot. Teoria është se bakteret patogjene dhe disa lloje mikroorganizmash ekzistojnë jashtë trupit tonë, dhe kur mbrojtja e trupit tonë dobësohet, këto baktere hyjnë në trup dhe shkaktojnë sëmundje. Fatkeqësisht, në botën tonë kryesisht të korruptuar dhe të turbullt, kjo "shkencë" ka mbetur status quo me pak debate të frytshme shkencore që atëherë. Një pasojë e mësimeve të Pasteur-it, të cilat e lironin individin nga përgjegjësia e tij për sëmundjen, është sistemi ynë i kujdesit dentar sot. Në këtë teori "moderne" të sëmundjes dentare, besëtytnia në lidhje me prishjen e dhëmbëve është si më poshtë - dhe citati i mëposhtëm është nga Shoqata Dentare Amerikane: Prishja e dhëmbëve […] ndodh kur ushqimet me karbohidrate (d.m.th., sheqer dhe niseshte) si qumështi, soda, rrushi i thatë, keku ose karamele lihen shpesh në dhëmbë. Bakteret që jetojnë në gojë ushqehen me të dhe më pas prodhojnë acid. Me kalimin e kohës, këto acide shkatërrojnë smaltin e dhëmbëve dhe dhëmbët prishen. Kjo do të thotë, sistemi modern i kujdesit tonë dentar bazohet në idenë se prishja e dhëmbëve shkaktohet nga bakteret (të njohura si Streptococcus mutans dhe Lactobacillus acidophilus) dhe se këto baktere marrin ushqim në gojë, prodhojnë acid dhe kështu shkatërrojnë materialin. struktura e dhëmbit. Rekomandime të diskutueshme si përfitime Sipas këtij sistemi, ju duhet: Larja e vazhdueshme e dhëmbëve për të 1. larguar ato baktere të dëmshme. Shpëlarja e gojës me kimikate për të hequr edhe më shumë baktere të dëmshme. Përdorni fillin për të hequr bakteret dhe copat e ushqimit që nuk i keni kapur deri atëherë. Nëse këto tre pika nuk ju ndihmojnë, duhet të hiqni ndotjen bakteriale përmes një vrime në mënyrë që goja juaj të jetë e pastër bakteriologjikisht. Nëse edhe shpimi nuk mund të largojë bakteret ose infektimin progresiv bakterial, rrënja e dhëmbit mund të infektohet, gjë që sjell një mbushje të kanalit të rrënjës. Zgjidhja për rrënjën e dhëmbit të infektuar është që fillimisht të hiqni kurorën e dhëmbit dhe të pastroni kimikisht pjesën e brendshme. Pas kësaj, ky dhëmb i traumatizuar mbushet me një material sintetik për të mbajtur brendësinë e tij pa baktere. Nëse të gjitha këto procedura, të cilat supozohej të shpëtonin dhëmbin tuaj nga sulmi i pretenduar bakteriologjik, përfundimisht dështojnë, dhëmbi duhet të hiqet - dhe ajo që mbetet është një dhëmb artificial ose një boshllëk. Deri në arritjen e nivelit të gjashtë, shumë njerëz kanë investuar tashmë mijëra euro në kujdesin dentar. Por pa marrë parasysh se sa para shpenzohen për dentistë dhe trajtime dentare, prishja e dhëmbëve nuk është aspak e kuruar. Mendoj se nuk kanë mjaftueshëm njerëz që e kanë kuptuar se lloje të tilla trajtimesh dentare nuk e zgjidhin problemin, por se trajtimet moderne vetëm lehtësojnë dhimbjen dhe vuajtjet ndërsa dhëmbët vazhdojnë të prishen. Për të qenë i qartë, nuk jam kundër punës së dhëmbëve. Në disa raste ato janë edhe zgjidhja më e mirë. Por për shumicën prej nesh, ekziston një mënyrë më e mirë për të ndaluar, parandaluar dhe madje rimineralizuar prishjen e dhëmbëve. Në pleqëri, dy të tretat e të gjithë njerëzve preken nga prishja e dhëmbëve Figura e mësipërme tregon rezultatet e një studimi të gjerë nga viti 1999 deri në vitin 2002 nga një agjenci qeveritare në SHBA, ku morën pjesë 16,000 njerëz. Siç mund ta shihni në grafik, me një devijim të vogël në fund, me kalimin e moshës dhëmbët tuaj kanë më shumë gjasa të zhvillojnë kavitete. Në fakt, sipas statistikave, perspektivat për ata mbi 40 vjeç në SHBA janë të zymta. Mesatarisht, 45,89 për qind e dhëmbëve të njerëzve në këtë grupmoshë preket nga kariesi, d.m.th. H. mesatarisht pothuajse gjysma e të gjithë dhëmbëve. Por përkeqësohet: në kohën kur jeni 60 vjeç e lart, prishja prek mesatarisht 62.36 për qind të të gjithë dhëmbëve. Kush gënjen këtu? Nëse shpimi, mbushja e kanaleve të rrënjës, nxjerrja e dhëmbëve, larja e dhëmbëve dhe pastat e dhëmbëve që përmbajnë fluor do të ishin trajtime të përshtatshme për kavitetet, ne nuk do ta shihnim këtë rritje të prishjes së dhëmbëve me kalimin e moshës. Në vend të kësaj, ne do të duhet të shohim një rënie me kalimin e kohës; por të paktën një nivel konstant, sepse ndërsa njerëzit rriten, ata priren të përdorin më shumë fill, të lajnë më shumë dhe të shpohen më shpesh. Pra, prishja e tyre e dhëmbëve nuk duhet të përkeqësohet pasi ata ndjekin rregullat e përshkruara më sipër. A duhet (tani) të konkludojmë se mbi 90 përqind e popullsisë nuk i zbaton këto rregulla? Apo ka diçka thelbësisht të gabuar me këtë qasje "moderne"? Dieta e gabuar: Shkaku i vërtetë i prishjes së dhëmbëve dr Price pranoi se ka diçka thelbësisht të gabuar me stilin tonë të jetesës. Për t'ju ndihmuar ta kuptoni këtë, do të doja të jap dy shembuj udhëzues të grupeve të njerëzve që jetuan praktikisht pa karies dhe më pas humbën imunitetin ndaj kariesit. Në vitin 1931 dhe 1932 Dr. Çmimi shkoi në Lötschental të largët në Alpet Zvicerane në kërkim të shkakut dhe një zgjidhje për një nga sëmundjet tona më të zakonshme, prishjen e dhëmbëve. Njerëzit e luginës jetonin në harmoni me natyrën, ata padyshim udhëhoqën një ekzistencë paqësore. dr Price shkroi për njerëzit e Lötschental: Ata nuk kanë as mjekë të përgjithshëm dhe as stomatologë, sepse nuk kanë asnjë nevojë; Nuk kanë as punonjës policie apo burgje, pasi këto nuk janë të nevojshme. Ky unitet reflektohet edhe në prodhimin e ushqimit: Ndërsa lopët kalojnë verën e ngrohtë në kodrat e gjelbra dhe në shpatet e pyllëzuara pranë akullnajave dhe fushave të përjetshme të dëborës, ato japin qumësht të bollshëm dhe ushqyes për një kohë […] Djathi (i ardhur nga) përmban yndyrën natyrale të gjalpit dhe mineralet e këtij qumësht organik natyral i shkëlqyer dhe për këtë arsye është një rezervë e vërtetë e jetës për dimrin e ardhshëm. Johannes Siegen, pastor i kishës së vetme në luginë, foli me Dr. Çmimi për gjalpin dhe djathin e bërë në mënyrë harmonike nga qumështi i lopëve që kullosin: Gjalpë organik me veti jetëdhënëse Ai më shpjegoi se ata e shihnin hyjnoren në vetitë jetëdhënëse të gjalpit të prodhuar në qershor, kur lopët mblidhen në kullotat pranë akullnajave. Ai i thërret njerëzit që të falënderojnë babanë e sjellshëm që vërtetoi ekzistencën e tij në vetitë jetëdhënëse të gjalpit dhe djathit teksa lopët kullosin në bar pranë vijës së borës [...] Njerëzit e luginës njohin cilësinë më të lartë të qershorit të tyre -Gjalpë , dhe pa e ditur saktësisht pse, i bëjnë homazhet e duhura. Ky "homazh i duhur" i bërë për gjalpin është krejtësisht i ndryshëm nga mendimi i diktatorëve të sotëm dietik, të cilët e deklarojnë gjalpin si të pashëndetshëm për shkak të përmbajtjes së lartë të yndyrave të ngopura dhe kolesterolit. Duke parë kohën e tij në Lötschental, Dr. Çmim fiks: Me vitamina, minerale dhe elementë gjurmë për të luftuar prishjen e dhëmbëve Njeriu në mënyrë të pashmangshme pyet veten nëse ka diçka në këto vitamina dhe minerale jetëdhënëse në ushqim që mund të krijojë jo vetëm trupa të mrekullueshëm për të strehuar shpirtrat e tyre, por shpirtra dhe zemra të afta për një njerëzim më të lartë në të cilin vlerat materiale të jetës janë dytësore. ndaj karakterit njerëzor. Në përshkrimin e njerëzve dhe peizazhit të Lötschental ne mund të shohim, ndjejmë dhe dëgjojmë një harmoni të fortë me natyrën. Shenjtërohen jo vetëm kafshët dhe toka, por edhe ushqimi. Njerëzit shohin dhe njohin cilësinë hyjnore në gjalpin e tyre. Dhe për ta parë atë cilësi hyjnore në gjalpë, duhet ta shihni atë cilësi hyjnore në veten tuaj. Kjo njohuri, supozoj, është rezultat i një mënyre jetese të qeverisur nga ligjet elementare të natyrës. Njerëzit kujtohen për hyjninë e tyre dhe shohin prova në shikimin e "Atit" dhe "Ekzistencës" së Tij. Njihni praninë e Tij në dhuratën e Tij ndaj tyre: dhuratën e shëndetit, gjallërisë dhe vitalitetit nëpërmjet gjalpit dhe djathit të Tij. Vështirë se ka karies falë ushqimit natyral Në fillim të viteve 1930, dieta e njerëzve në Lötschental përbëhej nga bukë thekre integrale, gjalpë verore dhe djathë (një pjesë ishte afërsisht e njëjtë me një fetë bukë), e cila hahej së bashku me qumësht dhie ose lope të freskët, të patrajtuar. . Kishte mish një herë në javë. dr Studimi i Price, në të cilin ai ekzaminoi 4,280 dhëmbë nga fëmijët nga luginat e larta të Alpeve, tregoi se 3.4 për qind ishin të prekur nga prishja e dhëmbëve. Në Lötschental, megjithatë, ishte vetëm 0.3 përqind. Kjo do të thotë se njerëzit në Lötschental treguan një nivel të lartë imuniteti ndaj prishjes së dhëmbëve, edhe pse një pjesë e madhe e dietës së tyre bazohej në bukën e thartë. Mbetjet e bukës së ngjitur në dhëmbë konsiderohen nga shumë shoqata dentare si shkaku kryesor i prishjes së dhëmbëve. Por njerëzit në Lötschental as nuk përdornin fill dentar dhe as i lanë dhëmbët. Ata madje kishin copat tipike të ushqimit në gojë, por nuk vuanin nga prishja e dhëmbëve. dr Çmimi shkroi: Dhëmbët e shumë popujve primitivë pothuajse vazhdimisht lyhen me ushqime me niseshte dhe nuk bëjnë asnjë përpjekje për të pastruar dhëmbët. Pavarësisht gjithçkaje, ata nuk tregojnë infektim me karies. Fëmijët e shkollës me mungesë vitaminash Në të njëjtën kohë, prishja e dhëmbëve u dëshmua të ishte një problem i madh në mesin e nxënësve të shkollave në pjesët më të avancuara të Zvicrës; 85 deri në 100 për qind e popullsisë u prekën. Fëmijët modernë zviceranë të së njëjtës prejardhje gjenetike, që jetonin në qytete moderne dhe kishin akses në metodat më të avancuara të dhëmbëve të kohës, vuanin nga prishja e dhëmbëve. Njerëzit dukej se nuk e dinin pse, madje u përpoqën të bënin ushtrime të rregullta dhe të bënin banjo dielli për fëmijët, por pa hequr qafe prishjen e dhëmbëve. Kavitetet në këta fëmijë modernë nuk ishin për shkak se ata nuk i lanë dhëmbët ose sepse nuk kishin akses në kujdesin modern dentar - kishte të bënte me mangësitë e vitaminave në ushqimet e industrializuara dhe të komercializuara që ata hanë tani. Fundi i dietës origjinale nënkuptonte karies Zviceranët e "modernizuar" nuk hanin më dietën e tyre origjinale me bukë thekre të papërpunuar integrale, gjalpë verore dhe djathë, dhe pinin qumësht dhie ose lope të freskët, të papërpunuar. Ata e kishin zëvendësuar bukën e thekrës integrale, të përgatitur me kujdes nga brumi i thartë, me produkte të miellit të bardhë. Ata e kishin shkëmbyer gjalpin dhe djathin e verës me margarinë, marmelatë, konserva, perime të konservuara, ëmbëlsira dhe fruta - të gjitha këto duhej të transportoheshin në rajonin e tyre. Ata rritën vetëm një pjesë të kufizuar të perimeve të tyre në vend. Por edhe në këto zona të modernizuara, disa fëmijë shfaqnin ende imunitet të lartë ndaj prishjes së dhëmbëve: ata që ende ushqeheshin me dietën e tyre origjinale. dr Çmimi i shënuar: Ne studiuam disa fëmijë, prindërit e të cilëve ruanin zgjedhjet ushqimore origjinale, dhe të gjithë, pa përjashtim, që ishin imun ndaj kariesit hëngrën ushqime të ndryshme nga ata që shfaqën ndjeshmëri të lartë ndaj kariesit. Tetëfish rreziku i prishjes së dhëmbëve për shkak të dietës jo të shëndetshme Mesatarisht, zviceranët modernë kishin tetë herë më shumë gjasa për të zhvilluar prishjen e dhëmbëve sesa ata që ende ndiqnin dietën origjinale. Nga 2065 proteza që Dr. Price i ekzaminuar në një studim tjetër, 25.5 për qind kishin karies dhe shumë prej tyre kishin një absces. Dallimi në dy dietat e njerëzve në Zvicër në vitet 1930 tregon një çelës të rëndësishëm që mund të zhbllokojë aftësinë e trupit tonë për të riminalizuar zgavrat e kariesit. Zviceranët modernë, të cilët kishin një incidencë të lartë të prishjes së dhëmbëve, ende hanë shumë ushqime që ishin gjithashtu pjesë e dietës origjinale. Ata hanin bukë e gjalpë dhe pinin qumësht. Por ata kishin shtuar (disa) ushqime të reja në dietën e tyre që ishin kryesisht të pazakonta në rajon: ëmbëlsirat. Shpesh problemi nuk është se ne hamë fare ushqimin e gabuar, por se ka një ndryshim të madh në mënyrën dhe vendin ku është bërë, d.m.th. H. nëse qumështi është i pasterizuar apo i patrajtuar, nëse lopët kullosin në bar të gjelbër apo ushqehen me drithëra dhe sanë dhe të grumbulluara në lapsa, nëse kokrra vjen apo jo nga toka pjellore dhe si përgatitet. Dallimi midis zviceranëve modernë dhe zviceranëve të largët, të cilët treguan imunitet të lartë ndaj prishjes së dhëmbëve, nuk është mister. dr Price përsëriti vëzhgimet e tij nëpër botë. Ai gjeti një nga shembujt më ekstremë midis aborigjenëve australianë. dr Price vizitoi Australinë në vitin 1936. Ai zbuloi se shkalla mesatare e prishjes së dhëmbëve midis aborigjenëve australianë ishte zero për qind: ata ishin plotësisht imun ndaj prishjes së dhëmbëve. Në të kundërt, mes njerëzve të civilizuar aborigjenë që jetonin me rezerva dhe hanin ushqime moderne, mesatarja ishte 70.9 për qind. Fjalët e tij poetike japin një pamje të përgjithshme kuptimplote: Është e dyshimtë se ka shumë vende në botë që mund të shfaqin një kontrast kaq të mrekullueshëm të zhvillimit teknologjik dhe përsosmërisë së trupit, siç është midis aborigjenëve autoktonë të Australisë, të cilët vetëm përcaktojnë fatin e tyre, dhe atyre të aborigjenëve të tjerë që kanë bien nën ndikimin e të bardhëve. Burri i bardhë i ka zhveshur nga habitatet e tyre origjinale dhe tani i mban në rezerva ndërsa i përdor si punë për industrinë moderne. dr Price ilustroi rëndësinë e ushqimit për shëndetin tonë të përgjithshëm duke përmendur shembullin që edhe aborigjenët australianë, të cilët kanë ruajtur një fizik pothuajse të përsosur për mijëra vjet, kanë humbur bukurinë dhe shëndetin e tyre të përsosur me ushqimin e "burrit të bardhë": Është më e habitshme dhe duhet të jetë një nga faktet më provokuese të kulturës sonë moderne, që popuj të tillë primitivë si Aborigjenët Australianë kanë përhapur për shekuj, brez pas brezi - askush nuk e di për sa mijëra vjet - pa zhvilluar një të madh. marrëveshje parregullsi në harqet dentare kishte. Megjithatë, pasi këta persona morën përsipër ushqimin e të bardhës, parregullsi në harqet e dhëmbëve, të cilat u shoqëruan me deformime të habitshme të fytyrës, u shfaqën në brezin pasardhës në një përqindje të lartë të fëmijëve. Modelet e deformimit janë të ngjashme me ato të vërejtura në kulturat e bardha. Ushqimet e supermarketeve mund të shkaktojnë karies dr Çmimi na lë një kujtesë të fuqishme që është po aq e rëndësishme sot, 70 vjet më vonë, sa ishte dita kur u shkrua: Degjenerimi i shpejtë që filloi në mesin e aborigjenëve australianë pas prezantimit të dietës shtetërore perëndimore ofron prova pafundësisht më bindëse sesa testimi i kafshëve. Nuk duhet të jetë vetëm një çështje shqetësuese, por një shqetësim i thellë që njerëzit mund të degjenerojnë fizikisht kaq shpejt nga një dietë e caktuar, veçanërisht nga ushqimet e konsumuara në mënyrë rutinore nga kulturat moderne. Përkeqësimi i dukshëm i trupit Është pikërisht ky shqetësim dhe shqetësim që dua të ngjall tek ju. Trupat tanë përkeqësohen nga dieta jonë moderne, dhe shpesh ky përkeqësim shfaqet ose në dhëmbët, mishrat ose të dyja, sepse ato janë dritaret në trupin tonë. Ky degjenerim është rezultat i mënyrës sonë të jetesës. Mënyra moderne për të shkuar thjesht te një dentist që do të zgjidhë problemin i lejon njerëzit të vazhdojnë të injorojnë faktin se dieta dhe zakonet e tyre të jetesës janë arsyeja për prishjen e dhëmbëve të tyre. Për një periudhë kohe, dhimbja dhe zgavra do të zbardhen, por vetëm që, sipas të gjitha gjasave, të dy të rishfaqen disa vite më vonë, sepse shkaku i vërtetë nuk është trajtuar. Një program për parandalimin dhe remineralizimin e vrimave te kariesit dr Weston Price mori mostra ushqimesh nga secili prej fiseve vendase që studionte. Ai i solli në laboratorin e tij dhe i analizoi për përmbajtjen e vitaminave dhe mineraleve. Ai zbuloi se dieta kundër kariesit e fiseve indigjene përmbante mesatarisht katër herë më shumë vitamina të tretshme në ujë -- si vitamina B dhe vitamina C -- dhe rreth dhjetë herë më shumë se dieta që shkakton kariesin me të cilën u zëvendësua. vitamina të tretshme në yndyrë si vitamina A, vitamina D, vitamina E dhe vitamina K. dr Dëshmia antropologjike e Price, mijëra fotografitë që ai bëri dhe analizat e tij ushqyese na tregojnë se dieta jonë moderne nuk i siguron trupit tonë vitaminat dhe mineralet që na nevojiten për jetën dhe si rezultat shumë njerëz vuajnë nga prishja e dhëmbëve. Ka kuptim që zgavrat do të rriten në madhësi me kalimin e kohës, pasi pasojat e dietës sonë moderne të mangët dhe toksike bëhen më të rënda ndërsa plakemi. Me ndryshimin e dietës vështirë se ka karies dr Price përfshiu atë që mësoi nga studimet e tij në terren në një program ushqimor që zhvilloi për të ndaluar prishjen e dhëmbëve dhe për të rimineralizuar kavitetet që fokusoheshin vetëm në ushqim. Programi i tij ishte jashtëzakonisht i suksesshëm. Me ndihmën e ndryshimeve dietike, ai ndihmoi 17 persona me karies të rëndë të zvogëlojnë shkallën e prishjes me 250 herë. Përpara programit ushqimor, gjysma e dhëmbëve të subjekteve të këtij grupi ishin të prekur nga prishja e dhëmbëve. Pas përfundimit të programit, vetëm dy kavitete të reja ishin formuar brenda tre viteve, që korrespondon me një shkallë të përsëritjes prej 0.4 përqind. Për hir të dhëmbëve tuaj, shmangni: Sheqeri: Sheqeri i bardhë dhe kafe, sheqeri organik, lëngu i kondensuar i kallamit, shurupi i misrit, reçelrat komerciale (përveç: mjaltit të pa ngrohur, shurupit organik të panjeve të patrajtuar, sheqerit me kallam të plotë Rapadura dhe stevias). Shumë ëmbëlsues janë ende nxitës të kariesit; kështu që nëse keni një rast serioz, përdorni vetëm stevia dhe shmangni të gjithë ëmbëlsuesit e tjerë. Mielli dhe produktet e drithërave: Miell i bardhë, miell gruri dhe të gjitha produktet e drithërave jo të njomura (p.sh. bukë, ushqime të shijshme, biskota, donut, drithëra mëngjesi, kifle, byrekë, tortilla, bagels dhe sanduiçe). Shumica e produkteve të miellit që shiten në dyqane, madje edhe në dyqanet e ushqimit të shëndetshëm, duhet të shmangen. Yndyrna të hidrogjenizuara: margarinë dhe vaj vegjetal të cilësisë së ulët, vaj soje, produkte Crisco, vaj kanola dhe safflower. Zëvendësoni këto produkte me vaj organik kokosi, vaj organik palme, vaj ulliri organik dhe gjalpë organike. Junk food, ushqime të gatshme dhe ushqime të shpejta Kafe, pije joalkoolike, produkte që përmbajnë aspartam dhe çdo gjë që përmban aroma, ngjyra ose përbërës të tjerë artificialë. Qumësht soje, pluhur proteinash me cilësi të ulët dhe shumë tofu. Qumësht i pasterizuar, edhe nëse është qumësht organik. Mishi dhe vezët nga kafshët e ushqyera pa bar dhe nga peshqit e kultivuar alkoolit dhe cigareve Farmaceutikë si barnat me recetë dhe vaksinat, por edhe shumica e barnave rekreative Sekreti se si të ndaloni karies Përmes analizave të gjakut, Dr. Melvin Page për të përcaktuar me saktësi shkakun e prishjes së dhëmbëve tek njeriu modern. Kurdoherë që kimia jonë e gjakut është jashtë kontrollit -- kryesisht nga ngrënia e ushqimeve të përpunuara (veçanërisht sheqeri) -- raporti i kalciumit ndaj fosforit devijon nga normalja. (Dr. Page këshilloi që duhet të ketë 1 pjesë fosfor për çdo 2,5 pjesë kalcium dhe se një nivel prej 8,75 mg kalcium dhe 3,5 mg fosfor në 100 cc gjak është një pikë kritike në të cilën zhvillohet imuniteti ndaj prishjes së dhëmbëve.) Më pas, mineralet hiqen nga dentina dhe kockat, duke rezultuar në humbje të dhëmbëve ose kockave. Sheqeri shkakton prishjen e dhëmbëve sepse privon trupin nga lëndët ushqyese, jo sepse bakteret ushqehen me të dhe prodhojnë acid. Për të rivendosur ekuilibrin e duhur të kalciumit dhe fosforit në gjakun tonë dhe për të siguruar që mineralet të rilidhen me dhëmbët tanë, zakonisht nuk mjafton vetëm të kufizojmë konsumin tonë të ëmbëlsirave ose ushqimeve të përpunuara. Ne duhet të konsumojmë ushqime restauruese që përmbajnë sasi të mëdha mineralesh dhe vitaminash dhe elementësh gjurmë, në mënyrë që të fillojmë një reaksion zinxhir që krijon një strukturë dhëmbësh të fortë si xhami në vend të një të prishur. Pa karies Ky artikull përshkruan disa aspekte kryesore për të hequr qafe prishjen e dhëmbëve dhe për të shmangur mbushjet e bezdisshme të kanalit të rrënjës. Dhëmbët tanë janë në gjendje të rindërtojnë veten, d.m.th. H. të mbulohet me një shtresë të fortë dhe të qelqtë, por vetëm nëse hamë ushqimet e duhura. Libri Kuroni prishjen e dhëmbëve: Shëroni dhe parandaloni kavitetet me të ushqyerit përshkruan se si të parandaloni prishjen e dhëmbëve dhe të shëroni dhëmbët me dietën e duhur. Libri përshkruan në detaje ushqimet specifike që duhet të hani dhe analizon prishjen e dhëmbëve në të gjitha aspektet e tij. Njohuritë përfundimtare të popujve primitivë Ju mund të minimizoni, parandaloni plotësisht dhe madje të shëroni kariesin edhe nëse tashmë është formuar një zgavër - me kusht që të bëni zgjedhjen e duhur duke u mbështetur në njohuritë e njerëzve primitivë pa karies. Merrni për shembull këta popuj primitivë, duke përdorur qëndrimin e tyre të mençur për të kuruar dhe parandaluar prishjen e dhëmbëve duke ngrënë ushqime të papërpunuara, ashtu siç kishte menduar natyra. Ju mund të mësoni të jetoni pa karies. Ju mund të mësoni se si të shëroni dhe parandaloni kavitetet. Gjeni dentistë holistik Në Shoqatën Gjermane për Mjekësinë Dentare Mjedisore (DEGUZ) ose në Shoqatën Ndërkombëtare për Stomatologjinë Holistike e. V. (GZM) ju mund të gjeni një dentist me orientim holistik i cili mund t'ju ndihmojë me prishjen e dhëmbëve ose probleme të tjera. Çdo gjë rreth dhëmbëve gjeni duke klikuar në linkun më poshtë: Semundjet e gojes dhe te dhembeve (qendra-e-shendetit.com) Burimet e artikullit: So beugen Sie Karies mit diesen Tipps vor (zentrum-der-gesundheit.de) - Zentrum der Gesundheit Price, W. A. in Journal of American Dental Association, 1936, S. 888 Price, W. A.: Nutrition and Physical Degeneration. Price–Pottenger Nutrition Foundation, La Mesa, 2004, 6. Aufl., S. 415 American Dental Association (ADA): „Tooth Decay“, FAQ Centers for Disease Control and Prevention (CDC) Die grundlegende Ernährung wird beschrieben in: Vonderplanitz, Aajonus: The Recipe For Living Without Disease. Carnelian Bay Castle Press, Los Angeles, 2002 Page, M. und Abrams, L.: Your Body Is Your Best Doctor. Keats Publishing, New Canaan, 1972, S. 196

Kështu mund të parandaloni Karies
bottom of page