top of page

Këto ilaçe dëmtojnë florën e zorrëve

Dihet se antibiotikët mund të ndikojnë në florën e zorrëve. Sidoqoftë, ka shumë ilaçe të tjera që mund të ndikojnë negativisht në florën e zorrëve, ta ndryshojnë atë ose madje ta dëmtojnë atë. Jo vetëm antibiotikët dëmtojnë florën e zorrëve, ilaçet e tjera gjithashtu Antibiotikët mund të dëmtojnë florën e zorrëve dhe kështu të rrisin rrezikun e sëmundjeve të shumta, të tilla si sëmundjet autoimune ose alergjitë. Studimet gjithashtu sugjerojnë se marrja e antibiotikëve rrit rrezikun e gurëve në veshka. Rreziku i kancerit të zorrës së trashë, rreziku i astmës, reumatizmit të fëmijëve dhe kancerit të lëkurës gjithashtu rritet. Përveç kësaj, antibiotikët dobësojnë trupin në mënyrë që të bëhet më i ndjeshëm ndaj virusit të gripit. Ne kemi renditur efekte të tjera anësore të antibiotikëve në artikullin tonë përkatës, të cilat mund t'i gjeni në lidhjen e mëparshme. Të gjitha këto rreziqe të sëmundjeve supozohet të rriten sepse antibiotikët kanë një ndikim negativ në florën e zorrëve dhe kjo është si një goditje fillestare për zhvillimin e proceseve patologjike. Megjithatë, nuk janë vetëm antibiotikët ata që dëmtojnë florën e zorrëve. Shumë ilaçe të tjera gjithashtu mund të ndikojnë në florën e zorrëve. Habitati i zorrëve të njeriut Me rreth 100 trilion baktere, ka më shumë forma jete në zorrën e njeriut në një sipërfaqe prej 200 metrash katrorë në një hapësirë ​​të kufizuar sesa pothuajse në asnjë vend tjetër në tokë (1). Shumë nga më shumë se 1000 lloje të baktereve i përkasin katër klasave mbizotëruese të baktereve: Firmicutes (llojet Clostridium dhe Lactobacillus), Bacteroidetes (kryesisht llojet Bacteroides dhe Prevotella), proteobakteret dhe aktinobakteret (bifidobakteret) (2). Nëse vetëm numri i qelizave do të përdorej si bazë, trupi i njeriut do të përbëhej vetëm nga 10% njerëz dhe 90% mikrobe. Ndërkohë, shkenca moderne sapo ka filluar të kuptojë rëndësinë e madhe të florës së zorrëve - e cila tani më së shumti quhet mikrobioma e zorrëve (3). Dihet se shumë sëmundje të qytetërimit shoqërohen ose mund të gjurmohen në një çrregullim të florës intestinale (dysbiosis). Këto përfshijnë obezitetin, sëmundjet inflamatore të zorrëve, kequshqyerjen, sindromën e zorrës së irrituar, çrregullimet neurologjike dhe diabetin mellitus (4). Kjo mund të jetë për shkak të faktit se rreth 70-80% e të gjitha qelizave që prodhojnë antitrupa janë në mukozën tonë të zorrëve. Ky i ashtuquajtur sistem imunitar i lidhur me zorrën dhe bakteret atje formojnë një sistem kompleks që na mbron nga patogjenët e shumtë. Një prishje e këtij sistemi ka një efekt jashtëzakonisht negativ në shëndetin e përgjithshëm dhe mund të shfaqet në një larmi të madhe ankesash. Shumë shkaqe mund të dëmtojnë florën e zorrëve. Ose numri i përgjithshëm i baktereve të zorrëve zvogëlohet ose diversiteti (numri i shtameve bakteriale). Një punë e botuar në revistën Nature nga studiuesit në European Molecular Biology Laboratory (EMBL) nga Heidelberg, Gjermani konfirmon se përveç stilit të jetesës, dietës, aktivitetit fizik ose mungesës së stërvitjes dhe sëmundjeve të caktuara, ilaçet janë gjithashtu në gjendje të ndryshojnë florën e zorrëve Me Këto ilaçe mund të dëmtojnë florën e zorrëve Meier dhe kolegët ekzaminuan 1,197 ilaçe në treg për të gjetur nëse ato kishin një ndikim në florën e zorrëve (5). Për këtë qëllim, u përzgjodhën 40 mikrobe përfaqësuese nga zorrët e njeriut, të cilat më pas u ekspozuan ndaj një sasie të caktuar të ilaçit. Rezultati mahnitës i studimit: 24%, pra 203, nga 1197 ilaçet kishin një efekt frenues të rritjes në të paktën një nga këto shtame bakteriale. 40 ilaçe madje kishin një efekt frenues në më shumë se dhjetë lloje bakteriale. “Numri i barnave të palidhura (grupe të ndryshme ilaçesh si ilaçet e zemrës dhe qetësuesit e dhimbjeve) që goditën mikrobet e zorrëve si dëmtim kolateral ishte befasues. Sidomos pasi ne ishim në gjendje të tregonim se numri aktual ndoshta do të jetë edhe më i lartë, ”komenton autori i studimit Peer Bork, profesor në EMBL dhe kreu i Departamentit të Biologjisë Strukturore dhe Biologjisë Llogaritëse (bioinformatikë). Frenuesit e pompës protonike (PPI) dëmtojnë florën e zorrëve Nuk është për t'u habitur, PPI (omeprazole, pantoprazole dhe rabeprazole) janë në krye të listës së barnave që mund të dëmtojnë florën e zorrëve. Bllokuesit e njohur të acidit rrisin vlerën e pH në stomak, gjë që ndryshon mjedisin në zorrën e hollë dhe bakteret tani mund të kolonizojnë pjesët e sipërme të zorrëve. Një kolonizim i tillë bakterial i zorrëve të vogla është treguar se shkakton fryrje, dhimbje barku dhe madje edhe diarre (6). Vlera e lartë e pH nga PPI gjithashtu bën që disa lloje të baktereve të ndihen më rehat (Enterococcus sp.) Se të tjerat (Lactobacillus sp.). Kjo mund të jetë një nga arsyet për shfaqjen e shtuar të infeksioneve Clostridium difficile dhe Salmonella me përdorim afatgjatë të PPI. Në të njëjtën kohë, marrja e PPI çoi në një rënie prej 20% të diversitetit bakterial. Për më tepër, disa baktere që normalisht ndodhin vetëm në gojë (Rothia sp.) U shfaqën papritmas në zorrët e vogla. Bakteret E. coli, të cilat shoqërohen me diarre dhe sëmundje të tjera gastrointestinale, gjithashtu u riprodhuan shumë mirë (7). Ilaçet anti-inflamatore jo-steroide (NSAIDs) dëmtojnë florën e zorrëve Ibuprofen, naproxen, ketoprofen, celecoxib dhe shumë më tepër, lista e NSAID -ve është po aq e gjatë sa lista e sëmundjeve në të cilat përdoren këto barna. NSAIDs gjithashtu duket se kanë një ndikim në mikrobiomin e zorrëve duke ndërhyrë në rritjen e disa llojeve të baktereve. Prej kohësh ka pasur indikacione se ky ndikim në florën tonë të zorrëve është pjesërisht përgjegjës për shfaqjen e efekteve anësore gjatë terapisë me NSAID. Për shembull, përbërësit aktiv ibuprofen dhe celecoxib (Celebrex®), të cilët përgjithësisht tolerohen më mirë nga stomaku, vështirë se ndërveprojnë me bakteret e zorrëve, ndërsa përbërësit e dobët të pajtueshëm me traktin gastrointestinal, naproxen dhe ketoprofen, zhvendosin ndjeshëm spektrin bakterial të zorrëve drejt Bacteroides dhe Erysipelotrichaceae ( 8). Antipsikotikët atipikë (AAP) ndryshojnë florën e zorrëve Klasa antipsikotike e përbërësve aktivë ndryshon diversitetin e florës së zorrëve të njeriut në mënyra të ndryshme. Studimet e mëparshme mbi minjtë kanë demonstruar tashmë ndërveprime intensive midis olanzapinës AAP (Zyprexa®) dhe baktereve të zorrëve (Actinobacteria sp.) (9). Sipas disa shkencëtarëve, këto ndërveprime madje mund të kontribuojnë në efektivitetin terapeutik të antipsikotikëve dhe të jenë përgjegjës për efektivitetin e tyre. Nga ana tjetër, studimet sugjerojnë që obeziteti, çrregullimet e metabolizmit të lipideve dhe rritja e rrezikut të diabetit janë gjithashtu të lidhura (10). Përveç olanzapinës, AAP përfshijnë clozapine, quetiapine, aripiprazole dhe ziprasidone. Ilaçet kundër kancerit pengojnë florën e zorrëve Shumë ilaçe kundër kancerit janë antimetabolitë, që do të thotë se ato ndërveprojnë me materialin gjenetik në bërthamën e qelizës dhe në këtë mënyrë çojnë në vdekjen e qelizave të tumorit. Ky mekanizëm jo selektiv prek jo vetëm qelizat e kancerit, por edhe qelizat e shëndetshme dhe një numër bakteresh natyrore të zorrëve. Metotreksati antimetabolit, për shembull, pengon një enzimë (dihidrofolat reduktaza) që gjendet gjithashtu në bakteret e zorrëve dhe është thelbësore për rritjen e tyre. Një efekt anësor i zakonshëm i metotreksatit është diarreja, e cila mund të jetë për shkak të këtij frenimi të enzimës. Shumë antimetabolitë të tjerë (tamoxifen, etoposide dhe doxorubicin) janë gjithashtu në gjendje të shtypin florën e zorrëve. Antihistaminet pengojnë florën e zorrëve Ilaçet që bllokojnë lëshimin e histaminës në reaksionet alergjike quhen antihistaminë. Në studimin e Heidelberg, loratadina (Claritine®), clemizole dhe astemizole (të dyja nuk janë më të disponueshme në treg) u shoqëruan me një efekt anti-bakterial. Interesante, kjo nuk mund të konfirmohet për cetirizinë (një antihistamine e përshkruar zakonisht). Nëse dëshironi të merrni parasysh florën tuaj të zorrëve, jeni në anën e sigurt me cetirizinë (Zyrtec®). Mekanizmi i veprimit i panjohur Arsyeja e saktë pse disa ilaçe ndikojnë në florën bakteriale të trupit dhe të tjerët jo, ende nuk dihet. As nëse këto ndërveprime ndikojnë në terapi ose nëse ato madje mund të përdoren. Studimet e mëparshme kanë treguar një lidhje midis madhësisë (numrit të atomeve) dhe polaritetit (ngarkesës elektrike) të një ilaçi dhe potencialit të tij të ndërveprimit. Deri në çfarë mase kjo njohuri mund të zbatohet në praktikë duhet të zbulohet së pari. Gjithashtu konsiderohet e mundur që ky efekt, i cili dëmton florën e zorrëve, mund të kontribuojë në problemin aktual të rezistencës ndaj antibiotikëve, pasi në studim bakteret shumë rezistente u penguan më rrallë në rritje nga ilaçet sesa bakteret që janë ende të ndjeshëm ndaj antibiotikëve. Autorët e studimit përfundojnë se studimet e mëtejshme in vivo (studimet klinike mbi organizmat e gjallë) janë të nevojshme për të konfirmuar rezultatet e gjetura. Njohuritë e marra atëherë mund të ofrojnë mundësinë për të zhvilluar ilaçe në mënyrë më selektive në të ardhmen dhe për të marrë më shumë parasysh florën tonë të zorrëve. (11) Çfarë mund të bëni për të mbrojtur florën tuaj të zorrëve Nëse ju është dashur të merrni ilaçe që dëmtojnë florën tuaj të zorrëve, mund të bëni shumë për të siguruar që flora juaj e zorrëve të rigjenerohet vetë. Në artikullin tonë të lidhur më poshtë, ne përshkruajmë se si mund të ndikoni përsëri në florën tuaj të zorrëve pas terapisë me antibiotikë në mënyrë që ajo të gjejë një ekuilibër të shëndetshëm sa më shpejt të jetë e mundur. Kura e përshkruar atje është sigurisht e përshtatshme edhe pas marrjes së medikamenteve të tjera. Nëse duhet të merrni ilaçe që janë të dëmshme për florën e zorrëve përgjithmonë ose për një kohë të gjatë, atëherë ne rekomandojmë një dietë që ka një efekt veçanërisht të dobishëm në florën e zorrëve. Nëse duhet të shfaqni simptoma, domethënë efektet anësore të ilaçeve që janë për shkak të efektit të tyre dëmtues të florës së zorrëve, pyesni mjekun tuaj për alternativat dhe pyeteni nëse mund të kryeni rregullisht shërimin e rigjenerimit të florës së zorrëve të përshkruar më sipër-domethënë paralelisht me Marrja e ilaçeve. Burimet e artikullit: Diese Medikamente schaden der Darmflora (zentrum-der-gesundheit.de) (1) Mosca A, Leclerc M and Hugot JP. Gut Microbiota Diversity and Human Diseases: Should We Reintroduce Key Predators in Our Ecosystem? Front Microbiol. 2016; 7: 455. (2) Walsh J, Griffin BT, Clarke G and Hyland NP. Drug–gut microbiota interactions: implications for neuropharmacology. Br J Pharmacol. 2018; 175(24): 4415–4429. (3) Rinninella E, Raoul P, Cintoni M, Franceschi F, Miggiano GAD, Gasbarrini A and Mele MC. What is the Healthy Gut Microbiota Composition? A Changing Ecosystem across Age, Environment, Diet, and Diseases. Microorganisms. 2019; 7(1): 14. (4) Lozupone CA, Stombaugh JI, Gordon JI, Jansson JK and Knight R. Diversity, stability and resilience of the human gut microbiota. Nature. 2012; 489(7415): 220–230. (5) Maier L., Pruteanu M, Kuhn M, Zeller G, Telzerow A, Anderson EE, Brochado AR, Fernandez KC, Dose H, Mori H, Patil KR, Bork P and Typas A. Extensive impact of non-antibiotic drugs on human gut bacteria. Nature. 2018; 555(7698): 623–628. (6) Daniel E. Freedberg et al. The impact of proton pump inhibitors on the human gastrointestinal microbiome. Clin Lab Med. 2014; 34(4): 771–785. (7) Floris Imhann et al. Proton pump inhibitors affect the gut microbiome. Gut. 2016; 65(5): 740–748. (8) Rogers MAM and Aronoff DM. The Influence of Nonsteroidal Anti-Inflammatory Drugs on the Gut Microbiome. Clin Microbiol Infect. 2016; 22(2): 178.e1–178.e9. (9) Davey KJ, Cotter PD, O'Sullivan O, Crispie F, Dinan TG, Cryan JF and O'Mahony SM. Antipsychotics and the gut microbiome: olanzapine-induced metabolic dysfunction is attenuated by antibiotic administration in the rat. Transl Psychiatry. 2013; 3(10): e309. (10) Bretler T, Weisberg H, Koren O and Neuman H. The effects of antipsychotic medications on microbiome and weight gain in children and adolescents. BMC Med. 2019; 17: 112. (11) Yoo HH, Kim IS, YooDH, Kim DH. Effects of orally administered antibiotics on the bioavailability of amlodipine: gut microbiota-mediated drug interaction. J Hypertens. 2016; 34(1):156-62.

Këto ilaçe dëmtojnë florën e zorrëve
bottom of page