top of page

Këto ushqime sigurojnë një florë të shëndetshme të zorrëve

Flora e zorrëve ndikohet ndjeshëm nga dieta. Ka ushqime që dëmtojnë florën e zorrëve dhe ushqime që i mbajnë ato të shëndetshme. Pra, çfarë duhet të hahet për një florë të shëndetshme të zorrëve? Këta faktorë ndikojnë në florën e zorrëve Zorra është e populluar nga miliarda mikroorganizma, bakteret e zorrëve. Njerëzit dhe bakteret formojnë një simbiozë, kështu që ata përfitojnë nga njëri -tjetri. Njerëzit furnizojnë bakteret e zorrëve me ushqim - dhe bakteret e zorrëve ndihmojnë njerëzit me tretjen, mbrojnë zorrët e tyre nga patogjenët dhe forcojnë sistemin e tyre imunitar. Tërësia e të gjithë mikroorganizmave në zorrë quhet flora e zorrëve. Nëse ky ekosistem është i shqetësuar, zorrët mund të mbipopullohen me baktere ose kërpudha të dëmshme dhe, në planin afatgjatë, të shkaktojnë probleme shëndetësore. Faktorët që mund të dëmtojnë florën e zorrëve përfshijnë, p.sh. B. Ilaçet (jo vetëm antibiotikët!) (3), pirja e duhanit, stresi, kimikatet, toksinat mjedisore dhe natyrisht një dietë e pafavorshme. Sporti, nga ana tjetër, dhe ushqimi i duhur promovojnë një florë të shëndetshme të zorrëve. Por cila është dieta e duhur për një florë të shëndetshme të zorrëve? Studiuesit nga Universiteti i Minesotës bënë një zbulim interesant në këtë drejtim në qershor 2019 (2). Cilat ushqime ndikojnë në florën e zorrëve? 34 vullnetarë të shëndetshëm morën pjesë në studimin e tyre. Pikërisht ajo që hëngrën pjesëmarrësit në studim u regjistrua për 17 ditë. Mostrat e jashtëqitjes merreshin çdo ditë për të analizuar florën e zorrëve. Në këtë mënyrë, shkencëtarët donin të zbulonin se cilat ushqime dhe cilat lëndë ushqyese (fibra, karbohidrate, yndyrna, etj.) Mund të ndikojnë pozitivisht në florën e zorrëve dhe cilat mund të ndikojnë negativisht. Por studimi tregoi se këtu nuk mund të bëheshin deklarata të qarta, pasi edhe një dhe i njëjti ushqim kishte efekte shumë të ndryshme në florën e zorrëve në njerëz të ndryshëm. Në disa persona testues pati edhe luhatje në përbërjen e florës së zorrëve, edhe pse ata hëngrën të njëjtën gjë çdo ditë, gjë që tregon se faktorë të tjerë (shih më lart) gjithashtu ndikojnë në florën e zorrëve. Meqenëse flora e zorrëve shoqërohet me sëmundje të shumta si sëmundjet autoimune dhe çrregullimet metabolike, sipas drejtorit të studimit Dan Knights (1) është jashtëzakonisht e rëndësishme të kuptohet se si përbërja e florës së zorrëve mund të ndryshohet nga ushqimi. Sidoqoftë, kjo është shumë më e ndërlikuar nga sa mendohej fillimisht. Sidoqoftë, ka indikacione për ushqime që janë të mira për florën e zorrëve në shumicën e njerëzve dhe ushqime që zakonisht janë shumë të dëmshme për florën e zorrëve: Ju duhet t'i shmangni këto ushqime për hir të florës tuaj të zorrëve Ushqimet e mëposhtme konsiderohen të jenë të dëmshme për florën e zorrëve: Sheqer (sheqer kristal ose industrial) kripë Mish yndyrë Përveç sheqerit, i cili me të vërtetë duhet të shmanget plotësisht në formë të përpunuar në mënyrë industriale, në vijim vlen për ushqimet e tjera që nuk duhet të hani shumë prej tij. Dy deri në një maksimum prej pesë gram kripë (përfshirë kripën që gjendet në produktet e gatshme (bukë, sallam, djathë, erëza, etj.)) Prandaj janë në rregull. Edhe me yndyrën, bëhet fjalë vetëm për ta konsumuar atë në formën e vajrave dhe yndyrave të izoluara vetëm në sasi të vogla dhe me cilësi të lartë. Yndyra në formën e avokados dhe arrave, nga ana tjetër, nuk është problem. Përkundrazi, arrat në veçanti konsiderohen si shumë miqësore me florën e zorrëve, pasi ato kanë një efekt prebiotik. Këto ushqime janë të rëndësishme për një florë të shëndetshme të zorrëve Ushqimet e mëposhtme janë treguar në studimet në shumicën e njerëzve se janë shumë të dobishme për një florë të shëndetshme të zorrëve. Ato promovojnë shumëzimin e baktereve të dobishme të zorrëve, shtypin ato të dëmshme dhe gjithashtu promovojnë larminë e florës së zorrëve (shumë shtame të ndryshme bakteriale): Ushqimet prebiotike (shërbejnë si ushqim për florën e zorrëve), p.sh. B. Bishtajore, arra, bajame, jakon, angjinare, bamje, asparagus, presh, qepë, tërshëra, elb, fruta Ushqime të pasura me fibra : Sa më sipër Në të njëjtën kohë, ushqimet prebiotike janë shumë të pasura me fibra ose kanë një efekt prebiotik sepse janë të larta në fibra Ushqimet probiotike, p.sh. B. kos, lakër turshi, kimçi Acidet yndyrore Omega-3 Kurkuma Si mund të bëni një kos vegan vetë dhe asaj që duhet t'i kushtoni vëmendje mund të gjenden këtu nën këtë lidhje. Ju mund të lexoni studimet dhe detajet përkatëse mbi efektet e këtyre ushqimeve në florën e zorrëve këtu: Dieta e duhur për një florë të shëndetshme të zorrëve Burimet e artikullit: Diese Lebensmittel sorgen für eine gesunde Darmflora (zentrum-der-gesundheit.de) (1) Monica Beyer, Foods with similar nutrition content affect the gut differently, Medical News Today, Juni 2019 (2) Knights D et al, Daily Sampling Reveals Personalized Diet-Microbiome Associations in Humans, Cell Host Microbe, Juni 2019 (3) Lisa Maier et al, Extensive impact of non-antibiotic drugs on human gut bacteria, Nature, März 2018

Këto ushqime sigurojnë një florë të shëndetshme të zorrëve
bottom of page