top of page

Kanceri i qafës së mitrës, vaksinimi HPV dhe zbulimi i hershëm

Vaksinimi HPV supozohet të mbrojë kundër kancerit të qafës së mitrës - i njëjti qëllim ndiqet nga ekzaminimet e hershme të diagnostikimit. Ne shpjegojmë pse të dyja masat ofrojnë arsye për kritikë dhe cilat alternativa mund të ketë. Virusi i papillomës humane dhe kanceri i qafës së mitrës Papillomaviruset humane (HPV) janë viruse seksualisht të transmetueshme me të cilat pothuajse të gjithë njerëzit që janë seksualisht aktivë do të infektohen gjatë jetës së tyre. Ekzistojnë më shumë se 200 lloje të HPV, të paktën 18 prej të cilave konsiderohen lloje me rrezik të lartë, sepse ato mund të gjenden në qelizat e kancerit të qafës së mitrës. Një infeksion me HPV shpesh kalon pa u vënë re dhe zakonisht shërohet më vete (1, 2). Në rreth 10 përqind të infeksioneve me virusin HP, ai mund të bëhet kronik dhe të çojë në ndryshime në qeliza, të ashtuquajturat dysplasias. Displazitë janë keqformime ose devijime nga struktura normale e indeve. Bëhet një dallim midis dysplazive të lehta, të moderuara dhe të rënda: Displazitë e lehta shpesh zgjidhen vetë. Por edhe dysplazitë e rënda, të cilat konsiderohen si faza parakanceroze, vetëm në 12 përqind të rasteve shndërrohen në kancer të qafës së mitrës - dhe kjo vetëm gjatë shumë viteve (2). Parandalimi i kancerit të qafës së mitrës përmes zbulimit të hershëm? Sigurisht, pjesëmarrja në shqyrtimin nuk mund të zvogëlojë rrezikun e infeksioneve HPV dhe kancerit të qafës së mitrës (i njohur edhe si kanceri i qafës së mitrës). Mund të sigurojë vetëm që një sëmundje të zbulohet herët. Sidoqoftë, hetimi gjithashtu ka disavantazhe. Rekomandimet e autoriteteve për testet e shqyrtimit Që nga fillimi i vitit 2020, gratë në Gjermani mbi moshën 20 vjeç janë ftuar me shkrim për një kontroll të diagnostikimit të hershëm çdo pesë vjet. Gjatë këtij ekzaminimi, gjinekologu merr një test të kancerit (Pap test): Kjo përfshin marrjen e disa qelizave nga qafën e mitrës dhe qafën e mitrës me një shkop dhe ekzaminimin e tyre për dysplasia në laborator (3). Në rastin e displazisë së butë, zakonisht rekomandohen kontrolle të shpeshta përcjellëse në mënyrë që të mbani një sy në ndryshimet e qelizave. Në rast të dysplazive të rënda, mund të bëhet një i ashtuquajtur konizim: një pjesë e indit në qafën e mitrës pritet dhe ekzaminohet më nga afër. Konizimi kryhet si një masë paraprake për të parandaluar zhvillimin e kancerit të qafës së mitrës nga dysplasia e rëndë (4). Që nga fillimi i vitit 2020, gratë e moshës 35 vjeç e lart duhet të bëjnë një Pap test vetëm çdo tre vjet në vend se çdo vit. Përveç Pap testit, ata duhet të bëjnë një test rutinë HPV. Kjo teston nëse aktualisht ka një infeksion me virusin HP. Tek gratë më të reja, testi HPV kryhet vetëm nëse Pap testi tregon ndryshime jonormale të qelizave. Një test i rregullt HPV nuk ka kuptim tek gratë e reja, pasi ato zakonisht infektohen me virusin HP më shpesh dhe këto infeksione zakonisht shërohen më vete (5). Kanceri i qafës së mitrës zakonisht fillon të rritet në një shkallë shkatërruese pasi infeksioni HPV ishte 10-30 vjet më parë. Parashikimi është relativisht i mirë deri në moshën 35 vjeç dhe mitra rrallë duhet të hiqet (2, 6). Disavantazhet e testeve të zbulimit të hershëm Sidoqoftë, ekzaminimet e zbulimit të hershëm gjithashtu kanë disavantazhe. Dr. mjekësore Ingrid Mühlhauser, profesoreshë në Universitetin e Hamburgut dhe kryetare e grupit të punës për shëndetin e grave, ka kohë që është shqetësuar me kostot dhe përfitimet e ekzaminimeve të tilla. Mühlhauser kritikon faktin se zbulimi i hershëm nuk është efikas: kryhen shumë teste dhe gratë kanë marrë shumë mbidiagnostifikime dhe terapi të tepërta me operacione të panevojshme në mitër. Shumica e displazive do të zgjidheshin vetë. Pavarësisht nga këto trajtime të tepërta, Gjermania do të ishte vetëm në mes kur është fjala për parandalimin e kancerit të qafës së mitrës kur krahasohet me vendet e tjera evropiane. Për më tepër, trajtimi i tepërt mund të ketë pasoja të gjera për gratë: Konizimi, për shembull, rrit rrezikun e lindjeve të parakohshme në shtatzënitë e mëvonshme (8). Madje mungon baza shkencore për kërkimin e fazave parakanceroze te gratë e moshës 20 vjeç e lart. Kanceri i qafës së mitrës është aq i rrallë tek gratë e reja saqë testimi shumë shpesh është më shumë i keq sesa i mirë. Në vendet e tjera evropiane, ekzaminime të tilla janë të zakonshme vetëm nga mosha 30 vjeç dhe ndonjëherë në intervale prej më shumë se 5 vjetësh. Për më tepër, testi HPV pa Pap test do të ishte i mjaftueshëm për gratë e moshës 35 vjeç e lart. Udhëzuesi i sotëm mund të gjurmohet në konfliktet e interesit dhe kompromiset midis shoqatave profesionale, shkencëtarëve dhe grupeve të interesit dhe jo vetëm në fakte shkencore (8). Prandaj Mühlhauser mbron që nga viti 2020 të paktën sigurimi i cilësisë duhet të hyjë në fuqi në ekzaminimet e diagnostikimit të hershëm, gjë që i bën proceset në praktikat gjinekologjike të verifikueshme. Në fund të fundit, testimi i grave të shëndetshme përbën një pjesë të konsiderueshme të të ardhurave të praktikës (8). Si pjesë e sigurimit të cilësisë, janë zhvilluar edhe broshura informacioni që tregojnë jo vetëm përfitimet, por edhe rreziqet e zbulimit të hershëm: Broshura për gratë midis moshës 20 dhe 34 vjeç mund të gjendet nën lidhjen e mëparshme (9). Broshura për gratë e moshës 35 vjeç e lart mund të gjendet gjithashtu në lidhjen e mëparshme (10). Kjo e bën më të lehtë për gratë të vlerësojnë rrezikun e kancerit të qafës së mitrës dhe kështu vendimin nëse dhe në çfarë intervale duan të shkojnë në ekzaminimet e diagnostikimit të hershëm. Parandalimi i kancerit të qafës së mitrës me vaksinimin HPV? Një qasje tjetër për parandalimin është vaksinimi kundër HPV. Dy vaksinat e para HPV Gardasil® dhe Cervarix® kanë qenë në treg që nga viti 2006 dhe 2007. Gardasil® thuhet se punon kundër HPV llojeve 6, 11, 16 dhe 18 - Cervarix® kundër llojeve 16 dhe 18. Vaksina e re Gardasil 9® është në dispozicion në BE që nga viti 2015 - në Zvicër që nga viti 2019. Thuhet se është efektive kundër nëntë llojeve të HPV. Kujtojmë: Të paktën 18 nga 200 viruset HP klasifikohen si lloje me rrezik të lartë. Pra, kushdo që është vaksinuar nuk mbrohet nga të gjitha llojet e rrezikut të lartë (edhe pse shumica e kancereve të qafës së mitrës shkaktohen në të vërtetë nga llojet 16 dhe 18). Rekomandimet e vaksinimit të autoriteteve Vaksinimi duhet të bëhet para marrëdhënies së parë seksuale, pra para një infeksioni të mundshëm me viruset HP. Rekomandimet e autoriteteve në lidhje me moshën në të cilën duhet të kryhet vaksinimi ndryshojnë: në Gjermani rekomandohet midis moshës 9 dhe 14 vjeç, në Austri nga 9 në 12 vjeç dhe në Zvicër nga 11 në 14 vjeç. Që nga viti 2018, djemve u është rekomanduar gjithashtu të vaksinohen kundër HPV në mënyrë që të krijohet imuniteti i tufës (11, 12, 13, 14). Kritika ndaj vaksinimit HPV Sidoqoftë, vaksinimi kundër HPV është shumë i diskutueshëm - jo vetëm midis kritikëve të vaksinimit "amator". Mjekët dhe shkencëtarët gjithashtu kanë shprehur shqetësimet e tyre. Dr. Martin Hirte, specialist në pediatri, u mor me hollësi me vaksinimin në librin e tij të vaksinimit HPV, botuar në vitin 2016. Ai rendit arsyet e mëposhtme, ndër të tjera, për kritikat ndaj vaksinave (2, 15, 16): Për vaksinat, grimcat do të ishin zhvilluar që i ngjanin vetëm virusit, pasi viruset HP nuk mund të rriteshin në kulturat qelizore. Edhe një infeksion natyror me HPV vështirë se çon në formimin e antitrupave të matshëm në gjak. Aq më pak këto "pseudoviruse" në vaksinë janë në gjendje ta bëjnë këtë. Për këtë arsye, vaksinat përmbajnë përforcues të aktivitetit të bërë nga komponimet e aluminit, të cilat nuk janë pa probleme: Alumini dyshohet se shkakton sëmundje autoimune dhe çon në një rritje të alergjive (17, 18, 19, 20). Studimet e regjistrimit u financuan nga industria dhe përmbanin informacion mashtrues dhe hetime të dyshimta të sigurisë. Shifrat dhe tabelat thelbësore në të nuk janë bërë publike. Disa nga njerëzit që rishikuan studimet kishin konflikt interesi (21, 22, 23, 24). Vaksinat HPV janë miratuar në përputhje me rrethanat, pa u vërtetuar përfitimet dhe pa u peshuar rreziqet. Efektiviteti i vaksinimit tek vajzat nën 12 vjeç nuk është hetuar fare. Rekomandimi për vaksinimin kundër HPV nuk ishte kontrolluar nga ekspertë të pavarur (konflikt interesi të anëtarëve të Komisionit të Vaksinimit të Përhershëm (STIKO)). Vaksinimi nuk është efektiv tek gratë që tashmë janë infektuar me virusin HP, prandaj vaksinimi duhet të kryhet para marrëdhënies së parë seksuale. Të dhënat mbi kohëzgjatjen e mbrojtjes nga vaksinimi ishin të papërshtatshme dhe pasojat e mundshme afatgjata ishin të panjohura në kohën e miratimit (25). Kritikat ndaj vaksinave HPV nuk u diskutuan vetëm në qarqet e specializuara (26, 27), por u përhapën edhe në media (28, 29, 30, 31). Prandaj, shumë gra të reja ishin të pakënaqur. Që atëherë, janë shfaqur studime të reja mbi vaksinimin kundër HPV që bëjnë të mundur një vlerësim të ri. * Libri "Përfitimet, rreziqet dhe alternativat e shqyrtimit të kancerit të qafës së mitrës" nga Dr. Martin Hirte mund të gjendet këtu nën këtë lidhje. Studimet e fundit mbi vaksinimin kundër HPV Në Tetor 2020, u botua një studim i madh nga Suedia që shikoi ndikimin e vaksinimit HPV në kancerin e qafës së mitrës. Studiuesit vlerësuan të dhënat nga rreth 1.67 milion gra të moshës 10 deri në 30 vjeç në një periudhë prej 11 vjetësh. Nga këto, 527,871 kishin marrë të paktën një dozë, shumica prej tyre para moshës 17 vjeç (32). Për çdo 100,000 gra, 47 të vaksinuara dhe 94 të pavaksinuara zhvilluan kancer të qafës së mitrës. Studiuesit arritën në përfundimin se vaksinimi HPV ul rrezikun e kancerit të qafës së mitrës (32). Pra, duket se vaksinimi në të vërtetë po funksionon. Një vështrim më i afërt në studim tregon, megjithatë, se mënyra e jetesës së grave (p.sh. pirja e duhanit, ndryshimi i partnerëve seksualë, kontracepsioni hormonal) nuk është marrë parasysh në studim. Por janë pikërisht këta faktorë që mund të rrisin ndjeshëm rrezikun e kancerit të qafës së mitrës (32). Forma e zbulimit të autorëve tregon gjithashtu se tre nga nëntë autorët e studimit morën fonde nga Merck, prodhuesi i vaksinave të Gardasil dhe Gardasil 9. Pjesa më e madhe e hulumtimeve të tjera të cituara në studim që treguan se numri i infeksioneve HPV në gratë e vaksinuara është zvogëluar është financuar nga Merck ose Sanofi (një prodhues tjetër i vaksinave) (32). Duhet gjithashtu të përmendet se ky është studimi i parë që vërteton efektin e vaksinës HPV në rrezikun e kancerit të qafës së mitrës - dhe kjo pasi vaksinat janë administruar për miliona vajza, gra dhe djem çdo vit për 13 vitet e fundit. A nuk duhet bërë kjo para se të kaloni në vaksinimin miliona herë? Numri i kancerit të qafës së mitrës në Gjermani Fakti që ka vetëm tani studime që shikojnë efektin e vaksinimit HPV në rrezikun e kancerit të qafës së mitrës është për shkak të faktit se duhen 10 deri në 30 vjet para se një infeksion HPV të zhvillohet në kancer të qafës së mitrës në radhë të parë. Dhe madje tani është ende herët për të vlerësuar plotësisht efektet e vaksinimit. Vaksinimi kundër HPV është rekomanduar në Gjermani që nga viti 2007. Grup mosha që u vaksinua në 2007 tani është midis 26 dhe 31 vjeç. Nëse dikush supozon se një grua e re bëhet seksualisht aktive në moshën 15 -vjeçare, menjëherë infektohet me HPV dhe zhvillon dysplasia të rënda, atëherë ajo vetëm tani po arrin moshën në të cilën këto dysplasia zhvillohen në kancer të qafës së mitrës në radhë të parë. Edhe pse mund të duhen 20 vjet nëse supozoni se 10 deri në 30 vjet duhen zhvilluar kanceri i qafës së mitrës. Sigurisht, jo çdo grua e re është seksualisht aktive në moshën 15 -vjeçare, infektohet me HPV menjëherë dhe zhvillon menjëherë dysplasia të rënda. Nëse shikoni të dhënat e regjistrit të kancerit nga Instituti Robert Koch, i cili aktualisht është në dispozicion nga viti 1999 deri në 2016, asnjë efekt i vaksinimit HPV nuk mund të shihet ende. Rezulton, megjithatë, se numri i rasteve të reja tashmë ishte duke rënë para vaksinimit: Ndërsa 6287 raste të reja u raportuan në 1999, shifra ishte 5100 në 2007 dhe 4380 në 2016. Përveç kësaj, numri i rasteve të reja ka rënë të gjitha grupmoshat. Këta numra flasin më shumë në favor të testeve të shqyrtimit (35). Rreziqet dhe efektet anësore të vaksinimit HPV Një arsye tjetër për kritikat ndaj vaksinimit HPV janë efektet anësore. Efektet anësore të mëposhtme janë të listuara në shtojcat e paketës së vaksinës. Në shikim të parë, këto nuk ndryshojnë shumë nga vaksinat e tjera (36, 37, 38): Shumë e zakonshme: dhimbje, ënjtje dhe skuqje në vendin e injektimit dhe dhimbje koke E zakonshme: mavijosje dhe kruajtje në vendin e injektimit, ethe, lodhje, marramendje dhe nauze Jo të zakonshme: periudha të ligështimit (ndonjëherë të shoqëruara me muskuj të ngurtë ose dridhje), reaksione të rënda alergjike (vështirësi në frymëmarrje, fishkëllimë, urtikarie, skuqje), nyje limfatike të fryra, dobësi të muskujve, ndjesi jonormale, ndjesi shpimi gjilpërash në krahë, këmbë dhe në pjesën e sipërme të trupit ose konfuzion ( Sindroma Guillain-Barré, sindroma Akillain-Barré, encefalomeliti i përhapur), të vjella, dhimbje të kyçeve, dhimbje të muskujve, lodhje ose dobësi të pazakontë, të dridhura, ndjenja në përgjithësi e keqe, gjakderdhje ose mavijosje më shpejt se zakonisht, dhe infeksion i lëkurës në vendin e injektimit Sidoqoftë, raportet përfshinin gjithashtu raste të efekteve të tjera anësore të tilla si tromboza, pankreatiti (inflamacioni i pankreasit) dhe sëmundjet autoimune që ndodhin papritur. Autoritetet e disa vendeve reaguan ndaj kësaj: Spanja, për shembull, tërhoqi 76,000 doza vaksine pasi dy gra u sëmurën rëndë pas vaksinimit. Në Japoni, rekomandimi i vaksinimit është tërhequr plotësisht dhe nuk është rikthyer deri më sot (2, 39, 40, 41, 42). Prodhuesit e vaksinave siguruan se këto ishin raste të izoluara në krahasim me miliona doza vaksine të administruara në të gjithë botën. Sidoqoftë, dyshimi se vaksinimi HPV mund të shkaktojë sëmundje autoimune është ende objekt kërkimi. Ka studime që demonstrojnë një lidhje, ato që nuk konfirmojnë, por gjithashtu nuk përjashtojnë lidhjen, dhe disa që përjashtojnë një lidhje (43, 44, 45, 46, 47). Ndër studimet që përjashtojnë një lidhje, ka përsëri disa në të cilat autorët morën fonde nga prodhuesit e vaksinave. Kjo e bën të vështirë gjykimin e pavarësisë së autorëve. Një efekt tjetër anësor që u regjistrua në regjistrat e regjistrimit është pamjaftueshmëria e vezoreve. Në këtë proces, qelizat vezë nuk piqen më në vezore, domethënë gruaja bëhet sterile. Disa studime sugjerojnë që vaksinimi HPV mund të çojë në dështim të vezoreve (48, 49, 50, 51). Gjithashtu mund të supozohet se numri i rasteve të pa raportuara është i lartë në mesin e grave të prekura nga efektet anësore, sepse nëse simptomat shfaqen vetëm vite pas administrimit të vaksinës, kush i atribuon ato vaksinimit në atë kohë? Vdekjet pas vaksinimit HPV Në disa vende, u raportuan gjithashtu raste të grave të reja që vdiqën menjëherë pas vaksinimit HPV (2, 52, 53). Ndër shkaqet e vdekjes ishin z. B. meningjiti bakterial (meningjiti), miokarditi viral (inflamacioni i muskujve të zemrës), emboli pulmonare (arteriet në mushkëri) dhe ketoacidoza diabetike (pasojë e mungesës së rëndë të insulinës në diabet). Rastet e meningjitit në veçanti i bëjnë njerëzit të ulen dhe të marrin parasysh, sepse sëmundjet autoimune çojnë në meningjit. Dhe siç u përshkrua më lart, komponimet e aluminit në vaksina dyshohet se i shkaktojnë ato. Sidoqoftë, vdekjet nuk i atribuohen zyrtarisht vaksinës. Sigurisht, edhe në ato raste kur shkaku i vdekjes nuk dihej, autoritetet treguan se vaksinimi nuk kishte gjasa të ishte shkaku. Shumica e të afërmve janë aq të tronditur nga vdekja e fëmijëve të tyre sa nuk duan ndonjë ekzaminim të mëtejshëm, kështu që mbulimet në këtë fushë nuk mund të përjashtohen. * Në librin Iluzioni i Vaksinimit mund të lexoni faktet e fshehura në lidhje me sëmundjet infektive dhe vaksinimet. Faktorë të tjerë të rrezikut për kancerin e qafës së mitrës Konsiderohet e sigurt që kanceri i qafës së mitrës mund të zhvillohet vetëm përmes viruseve HP. Vetëm infeksioni HPV zakonisht rrallë çon në kancer të qafës së mitrës. Faktorët e mëposhtëm të rrezikut, në kombinim me një infeksion HP, nxisin zhvillimin e kancerit të qafës së mitrës (2, 4, 54, 55): Mungesa e vitaminës Partneri i shpeshtë ndryshon me marrëdhënie seksuale të pambrojtura Vitet e marrjes së pilulave të kontrollit të lindjes (56) Mungesa e higjienës gjenitale tek meshkujt Sëmundje të tjera seksuale Ekzistojnë gjithashtu faktorë rreziku për kancerin në përgjithësi: Dieta jo e shëndetshme, p.sh. B. Shumë yndyrë dhe mish, shumë pak fruta dhe perime Kontakti me asbestin, pluhurin e silikonit, rrezet X, radioaktivitetin Shumë pak stërvitje, shumë ulur alkool Ndotësit e ajrit, p.sh. B. pluhuri i imët, benzeni, monoksidi i karbonit Ilaçet, p.sh. B. Imunosupresantët pirja e duhanit Faktorët gjenetikë Çdokush që është vaksinuar ose që shkon rregullisht në ekzaminimet e zbulimit të hershëm nuk duhet të ndihet sikur është në një ndjenjë të rreme sigurie. Një mënyrë jetese e shëndetshme është thelbësore për parandalimin e kancerit. Sepse një sistem imunitar i shëndetshëm eliminon virusin HP në shumicën e rasteve më vete. Alternativa për vaksinimin kundër HPV Pra, edhe pse studimet kërkojnë të konfirmojnë efektivitetin e vaksinimit HPV, pyetja mbetet nëse studimet e paguara nga industria e vaksinimit janë vërtet të pavarura dhe të besueshme. Në fund të fundit, çdo grua duhet të vendosë vetë nëse dhe si do të donte të mbrohej nga kanceri i qafës së mitrës - duke marrë parasysh përfitimet dhe rreziqet. Ne ju këshillojmë jo vetëm të mbështeteni në mjekësinë konvencionale, por edhe të kërkoni mendime nga mjekët holistikë. Një mënyrë jetese e shëndetshme, në mënyrë që të mos i japë një mundësi kancerit të qafës së mitrës në radhë të parë, nuk mbart asnjë rrezik dhe është mbrojtja më e mirë. Një dietë e shëndetshme është treguar se parandalon shumë lloje të kancerit. Studimet që tregojnë se fitokimikatet ndihmojnë në luftimin e kancerit janë po aq të shumta. Dhe vitaminat gjithashtu parandalojnë kancerin: Në artikullin për alternativat ndaj vaksinimit HPV shkruajmë p.sh. B. mbi efektin e folatit (një vitaminë nga grupi i vitaminave B) kundër kancerit të qafës së mitrës. Ju gjithashtu mund të gjeni një artikull mbi efektet e kërpudhave shiitake kundër kancerit të qafës së mitrës nën lidhjen e mëparshme. * Libri i pediatrit Dr. mjekësore Martin Hirte, të mirat dhe të këqijat e vaksinimit: Manuali për vendimet individuale të vaksinimit. Ai paraqet të gjitha vaksinimet dhe rreziqet e tyre dhe efektet anësore të mundshme. Por gjithashtu përmban tabela të rëndësishme me vaksinat më pak problematike. Burimet e artikullit: Gebärmutterhalskrebs, HPV-Impfung und Früherkennung - ZDG (1) Krebsinformationsdienst, Humane Papillomviren (HPV) als Krebs-Auslöser, Stand: 07.07.2020. (2) Dr. Martin Hirte, HPV Impfung, Nutzen, Risiken und Alternativen der Gebärmutterhalskrebs-Vorsorge, 2016 Knaur Verlag. (3) Krebsliga, Prävention und Früherkennung von Gebärmutterhalskrebs, abgerufen am: 28.10.2020. (4 )Universitätsklinikum Jena, Klinik und Poliklinik für Frauenheilkunde und Fortpflanzungsmedizin, Gebärmutterhalskrebs (Zervixkarzinom), abgerufen am: 04.11.2020. (5) Krebsinformationsdienst, Gebärmutterhalskrebs-Früherkennung, abgerufen am: 04.11.2020. (6) Arznei-telegramm, Screening auf Zerfixkarzinom – Informationen zur Beratung von Frauen, 2008a, Stand: 14.03.2008. (7) Zentrum für Krebsregisterdaten, Gebärmutterhalskrebs (Zervixkarzinom), Stand: 12.06.2020. (8) Ingrid Mühlhauser, Neues Screening auf Gebärmutterhalskrebs, Arbeitskreis Frauengesundheit, Stand: 06.01.2020. (9) Gemeinsamer Bundesausschuss, Gebärmutterhalskrebs-Früherkennung, Versicherteninformation für Frauen zwischen 20 und 34 Jahren, abgerufen am: 03.11.2020. (10) Gemeinsamer Bundesausschuss, Gebärmutterhalskrebs-Früherkennung, Versicherteninformation für Frauen ab 35 Jahren, abgerufen am: 03.11.2020. (11) RKI, Kurz & knapp: Faktenblätter zum Impfen, HPV-Impfung, abgerufen am: 28.10.2020. (12) Bundesamt für Gesundheit, Humane Papillomaviren (HPV), Stand: 22.01.2020. (13) Bundesministerium, Soziales, Gesundheit, Pflege und Konsumentenschutz, Humane Papillomaviren (HPV), Stand: 20.01.2020. (14) Pharmazeutische Zeitung, HPV-Impfung auch für Jungen empfohlen, Stand: 13.06.2018. (15) Arznei-telegramm, HPV-Impfstoff Gardasil: Nutzen zu hoch eingeschätzt? Abgerufen am: 28.10.2020. (16) Gerardus A: Gebärmutterhalskrebs, Wie wirksam ist die HPV-Impfung? Deutsches Ärzteblatt 2009; 106(8): A-330. (17) Tomljenovic L, Shaw CA. Aluminum vaccine adjuvants: are they safe? Curr Med Chem. 2011;18(17):2630-7. doi: 10.2174/092986711795933740. PMID: 21568886. (18) Guimarães LE, Baker B, Perricone C, Shoenfeld Y. Vaccines, adjuvants and autoimmunity. Pharmacol Res. 2015 Oct;100:190-209. doi: 10.1016/j.phrs.2015.08.003. Epub 2015 Aug 12. PMID: 26275795; PMCID: PMC7129276. (19) Terhune TD, Deth RC. A role for impaired regulatory T cell function in adverse responses to aluminum adjuvant-containing vaccines in genetically susceptible individuals. Vaccine. 2014 Sep 8;32(40):5149-55. doi: 10.1016/j.vaccine.2014.07.052. Epub 2014 Jul 25. PMID: 25066736. (20) Orbach H, Agmon-Levin N, Zandman-Goddard G. Vaccines and autoimmune diseases of the adult. Discov Med. 2010 Feb;9(45):90-7. PMID: 20193633. (21) Dören M, et al. Wissenschaftler/innen fordern Neubewertung der HPV-Impfung und ein Ende der irreführenden Informationen. Stellungnahme vom 25. November 2008. (22) Reisinger, K. et al. “Safety and Persistent Immunogenicity of a Quadrivalent Human Papillomavirus Types 6, 11, 16, 18 L1 Virus-Like Particle Vaccine in Preadolescents and Adolescents: A Randomized Controlled Trial.” The Pediatric Infectious Disease Journal 26 (2007): 201-209. (23) Arznei-telegramm, HPV-Impfstoffe (Gardasil u.a.): Nutzen weiter unklar, abgerufen am: 28.10.2020. (24) Gøtzsche PC, Tödliche Medizin und organisierte Kriminalität: Wie die Pharmaindustrie unser Gesundheitswesen korrumpiert. Riva Verlag 2014. (25) Arznei-telegramm, HPV-Impfung: Neue Altersempfehlung der STIKO, abgerufen am: 28.10.2020. (26) Ärzte Zeitung, „Verhütung der nötigen Zerfix-Ca-Vorstufen durch die Impfung ist eindeutig belegt“, Stand: 03.12.2008. (27) Ärzte Zeitung, „Kein Grund, die HPV-Impfung neu zu bewerten“, Stand: 03.12.2008. (28) Heike Le Ker, Pharmakonzern sponsert positive Bewertung durch US-Fachgesellschaften, Spiegel, Stand: 24.08.2009. (29) Nina Bublitz, HPV-Impfung in der Kritik, Stern, Stand: 27.11.2008. (30) Serena Tinari, Verdacht auf schwere Nebenwirkungen bei Krebsprävention für Mädchen, SRF, Stand: 29.10.2014. (31) Christina Berndt, Ungereimtheiten und Widersprüche, Süddeutsche Zeitung, Stand: 17.05.2010. (32) Lei, J., Ploner, A., Elfström, K. M., Wang, J., Roth, A., Fang, F., … Sparén, P. (2020). HPV Vaccination and the Risk of Invasive Cervical Cancer. New England Journal of Medicine (33) Herweijer E, Feldman AL, Ploner A, et al. The participation of HPV-vaccinated women in a national cervical screening program: population-based cohort study. PLoS One 2015;10(7):e0134185. (34) Kreusch T, Wang J, Sparén P, Sundström K. Opportunistic HPV vaccination at age 16-23 and cervical screening attendance in Sweden: a national registerbased cohort study. BMJ Open 2018;8(10): e024477. (35) Zentrum für Krebsregisterdaten, RKI, Datenabfrage, abgerufen am: 09.11.2020. (36) MSD, Gebrauchsinformation: Information für Anwender, Gardasil® 9 Injektionssuspension in einer Fertigspritze, abgerufen am 04.11.2020. (37) Medikamente-per-Klick, Gebrauchsinformation: Information für Anwender, Gardasil®, Injektionssuspension in einer Fertigspritze, abgerufen am 04.11.2020. (38) GSK, Gebrauchsinformation: Information für Anwender, Cervarix Injektionssuspension in einer Fertigspritze, abgerufen am 04.11.2020. (39) Slade BA et al: Postlicensure Safety Surveillance for Quadrivalent Human Papillomavirus Recombinant Vaccine. JAMA 2009; 302:750 – 757. (40) Reuters, Spain halts batch of Merck’s Gardasil, 2009. (41) SRF, Verdacht auf schwere Nebenwirkung bei Krebsprävention für Mädchen, Stand: 29.10.2014. (42) Ikeda, S., Hineno, A., Ozawa, K., & Kinoshita, T. (2019). Suspected adverse effects after human papillomavirus vaccination: a temporal relationship. Immunologic Research. (43) Geier DA, Geier MR. Quadrivalent human papillomavirus vaccine and autoimmune adverse events: a case-control assessment of the vaccine adverse event reporting system (VAERS) database. Immunol Res. 2017 Feb;65(1):46-54. (44) Kanduc D, Shoenfeld Y. From HBV to HPV: Designing vaccines for extensive and intensive vaccination campaigns worldwide. Autoimmun Rev. 2016 Nov;15(11):1054-1061. (45) Genovese C, LA Fauci V, Squeri A, Trimarchi G, Squeri R. HPV vaccine and autoimmune diseases: systematic review and meta-analysis of the literature. J Prev Med Hyg. 2018 Sep 28;59(3):E194-E199. (46) Liu EY, Smith LM, Ellis AK, Whitaker H, Law B, Kwong JC, Farrington P, Lévesque LE. Quadrivalent human papillomavirus vaccination in girls and the risk of autoimmune disorders: the Ontario Grade 8 HPV Vaccine Cohort Study. CMAJ. 2018 May 28;190(21):E648-E655. (47) Grimaldi-Bensouda L, Rossignol M, Koné-Paut I, Krivitzky A, Lebrun-Frenay C, Clet J, Brassat D, Papeix C, Nicolino M, Benhamou PY, Fain O, Costedoat-Chalumeau N, Courcoux MF, Viallard JF, Godeau B, Papo T, Vermersch P, Bourgault-Villada I, Breart G, Abenhaim L; PGRx-AD Study Group. Risk of autoimmune diseases and human papilloma virus (HPV) vaccines: Six years of case-referent surveillance. J Autoimmun. 2017 May;79:84-90. (48) American College of Pediatricians, New Concerns about the Human Papillomavirus Vaccine, Januar 2016. (49) Colafrancesco S et al., Human papilloma virus vaccine and primary ovarian failure: another facet of the autoimmune/inflammatory syndrome induced by adjuvants. American Journal of Reproductive Immunology, Oktober 2013. (50) Little DT et al., Adolescent premature ovarian insufficiency following human papillomavirus vaccination: a case series seen in general practice. Journal of Investigative Medicine, High Impact Case Reports, Dezember 2014. (51) Gong L, Ji HH, Tang XW, Pan LY, Chen X, Jia YT. Human papillomavirus vaccine-associated premature ovarian insufficiency and related adverse events: data mining of Vaccine Adverse Event Reporting System. Sci Rep. 2020 Jul 1;10(1):10762. (52) Arznei-telegramm: Todesfälle in Verbindung mit HPV-Impfstoff Gardasil-Kritik entkräftet? Abgerufen am: 28.10.2020. (53) Markowitz LE, Dunne EF, Saraiya M, Chesson HW, Curtis CR, Gee J, Bocchini JA Jr, Unger ER; Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Human papillomavirus vaccination: recommendations of the Advisory Committee on Immunization Practices (ACIP). MMWR Recomm Rep. 2014 Aug 29;63(RR-05):1-30. Erratum in: MMWR Recomm Rep. 2014 Dec 12;63(49):1182. (54) Harvard Report on Cancer Prevention. Volume 1: Causes of human cancer. Cancer Causes Control. 1996. (55) Harvard Health Publishing, The 10 commandments of cancer prevention, abgerufen am: 28.10.2020. (56) Roura E, et al. The Influence of Hormonal Factors on the Risk of Developing Cervical Cancer and Pre-Cancer: Results from the EPIC Cohort. PLoS One. 2016 Jan 25;11(1):e0147029.

Kanceri i qafës së mitrës, vaksinimi HPV dhe zbulimi i hershëm
bottom of page