top of page

Katër shkaqe të çekuilibrave hormonalë

Mosbalancimet hormonale janë shkaku i shumë problemeve shëndetësore. Problemet e gjumit dhe ankthi mund të jenë simptoma të çekuilibrit hormonal, por edhe shtim të pashpjegueshëm të peshës, lodhje kronike, probleme të lëkurës apo edhe kancer. Çrregullimet hormonale: mospërputhje të vogla me pasoja të mëdha Edhe shqetësimet më të vogla në sistemin hormonal të rregulluar mirë mund të jenë shkak i një larmie të madhe ankesash dhe pamjesh klinike. Kur bëhet fjalë për simptoma të tilla si dhimbje koke, alergji, depresion dhe humbje të performancës, jo të gjithë mendojnë për problemet hormonale. Theshtë e lehtë për armiqtë e ekuilibrit tonë hormonal të shkaktojnë probleme të tilla dhe shumë më tepër. Çrregullimet e ciklit menstrual, humbja e flokëve, humbja e dëshirës seksuale ose papastërtitë e papritura të lëkurës janë gjithashtu disa nga pasojat e një ekuilibri hormonal të çekuilibruar. Në shumë raste, megjithatë, çrregullimet hormonale janë gjithashtu shkas për sëmundje shumë më serioze. Sepse kush e di se sëmundje të tilla si Alzheimer, astma, diabeti, epilepsia, skleroza e shumëfishtë dhe shumë lloje të kancerit gjithashtu mund të lidhen me luhatjet patologjike të hormoneve. Katër armiqtë e bilancit të hormoneve Për të shmangur të gjitha këto, njohja e katër armiqve kryesorë të ekuilibrit hormonal të njeriut nuk është e keqe. Sepse vetëm armiku i njohur mund të trajtohet në përputhje me rrethanat. Armiku hormonal Nr. 1: Mungesa e vitaminës D Vitamina D është vitamina e famshme e diellit, por në fakt është një hormon neurorregullues. Në këtë funksion rregullon procese të rëndësishme brenda sistemit nervor. Mungesa e tij do të thotë që hormonet e tjera në trup nuk mund të dërgojnë më sinjalet e tyre të papenguara. Kjo mund të shpjegojë pse njerëzit janë të prirur ndaj ndryshimeve të humorit, depresionit dhe nervozizmit kur nivelet e vitaminës D janë shumë të ulëta. Ndryshimet e tilla të humorit janë të njohura, veçanërisht në muajt e dimrit dhe në të gjitha zonat ku njerëzit duhet të kalojnë me pak rrezet e diellit, sepse vitamina D formohet kryesisht në lëkurë përmes veprimit të dritës së diellit. Lexoni më shumë detaje rreth vitaminës D dhe gjithashtu se si mund të optimizoni nivelin tuaj të vitaminës D këtu. Armiku hormonal # 2: stimuluesit dhe stresi Në rast stresi dhe pas administrimit të stimuluesve (kafeina, nikotina, etj.), Gjëndrat mbiveshkore, të cilat janë përgjegjëse për formimin e hormoneve të stresit, duhet të performojnë në maksimum. Ato lëshojnë shumë hormone të stresit. Në afat të shkurtër, ky nuk është një problem për trupin. Situata është e ndryshme kur stresi bëhet kronik, kur mungon gjumi dhe kur konsumohen sasi të shumta kafeje dhe cigaresh çdo ditë. Gjëndrat mbiveshkore mbingarkohen. Ata vuajnë nga dëmtimi i qelizave që trupi është i vështirë për tu riparuar. Si rezultat i procesit të dëmtimit, prodhohen gjithnjë e më pak hormone. Por këto - në doza të moderuara - do të ishin të rëndësishme për aftësinë tonë për t'u përqendruar. Në rastet më të mira, lodhja është rezultati. Por e gjithë bota e emocioneve gjithashtu mund të zhytet në kaos. Për të mbështetur në mënyrë optimale restaurimin e aktivitetit të veshkave, ju duhet - përveç menaxhimit efektiv të stresit - të hani një dietë të shëndetshme, domethënë të pasur me substanca vitale dhe baza të tepërta, dhe të shmangni stimuluesit si kafeja dhe cigaret. Mbështetni rikuperimin e funksionit të veshkave me një përgatitje komplekse të vitaminës B, vitaminë C, magnez, probiotikë dhe enzima. Forcimi i gjëndrave mbiveshkore zakonisht ka gjithashtu një efekt forcues në të gjitha gjëndrat e tjera në trup, kështu që i gjithë ekuilibri i hormoneve në trup është përmirësuar gjithashtu. Armiku hormonal Nr. 3: ndotës të mjedisit, ekspozimi ndaj rrezatimit dhe ilaçet Ndotësit nga mjedisi, por edhe ekspozimi i kudondodhur i rrezatimit nga komunikimet wifi / celular, ekzaminimet radiologjike) dhe mjekimet (përfshirë pilulën e kontrollit të lindjes) mund të kenë një efekt masiv përçarës në ekuilibrin hormonal. Gjëndra tiroide mund të çekuilibrohet veçanërisht lehtë nga një stres i tillë. Një tiroide që funksionon dobët ka një efekt dobësues në të gjithë metabolizmin dhe ka një efekt irritues në funksionet e të gjitha gjëndrave të tjera hormonale, të cilat natyrisht preken gjithashtu nga faktorët prishës të sipërpërmendur. Para së gjithash, është e rëndësishme të shihni se cilat ilaçe mund të ndërpriten ose të zvogëlohen për të lehtësuar organizmin dhe gjëndrat endokrine. Shumë sëmundje kronike gjithashtu mund të lehtësohen ose madje të shërohen me masa holistike ose naturopatike, kështu që këto së pari duhet të zbatohen para se të përdorni ilaçe. Përveç kësaj, merren masa për të hequr çdo ndotës që mund të jetë i pranishëm, p.sh. B. për një rehabilitim të zorrëve, një kurë pastrimi, një program deacidifikimi ose një shkarkesë metalike (merkur, alumin). Armiku hormonal Nr. 4: substanca me efekte hormonale Mjedisi ynë dhe veçanërisht objektet e përditshme, si dhe ushqimi dhe paketimi i tyre janë plot me substanca hormon-aktive që mund të ndikojnë në ekuilibrin hormonal. Meqenëse ata zakonisht e bëjnë këtë në një mënyrë përçarëse, ata njihen gjithashtu si ndërprerës endokrin (endokrin = ndikon në sistemin hormonal, prishës = ngatërrestarë). Ato mund të vonojnë ose përshpejtojnë prishjen e hormoneve, të pengojnë ose aktivizojnë prodhimin e hormoneve ose të ndryshojnë efektin e hormoneve të vetë trupit. Përçarësit endokrin përfshijnë grupe të ndryshme të substancave nga burime shumë të ndryshme, p.sh. B.: Ndotës të tillë si bifenilet poliklorinuar (PCB) Pesticide Metalet e rënda si plumbi, kadmiumi dhe merkuri Plastifikues (ftalate) drogës Disa filtra mbrojtës UV në kozmetikën e mbrojtjes nga dielli Bisphenol A (BPA) është një kimikat që gjendet në plastikë. Ai imiton hormonin seksual estrogjenin në trupin tonë, i cili është i lidhur me kancerin, obezitetin dhe sëmundjet e zemrës, ndër të tjera. Për të shmangur BPA, është thelbësore të shmangni produktet e mëposhtme: Plastikat e shënuara me "PC" (polikarbonat) ose me kodin e riciklimit "Numri 7" (trekëndëshi i përbërë nga tre shigjeta me një numër në mes) Triclosan, një substancë antibakteriale që gjendet në disa pasta dhëmbësh, shpëlarës goje, deodorantë, etj. Ushqim të konservuar Pije nga shishet plastike (është më mirë të përdorni shishe qelqi) Informacione të mëtejshme mund të gjenden këtu: BPA është e dëmshme për shëndetin dhe toksike bisfenol-A në fatura. Si futen në trup çrregulluesit endokrin? Përçarësit endokrin mund të gjejnë rrugën e tyre në trup përmes traktit tretës, mushkërive ose përmes lëkurës. Ngarkesa të tilla janë serioze për të gjithë, por ato janë shumë më të dëmshme për fëmijët sesa për të rriturit. Pas një kohe të gjatë, ligjvënësi më në fund e njohu këtë, kjo është arsyeja pse një numër plastifikuesish të ndryshëm (phthalates dhe bisphenol a) u ndaluan në prodhimin e lodrave të fëmijëve, biberonave dhe shisheve për fëmijë. Por foshnjat dhe të vegjlit gjithashtu bien në kontakt me të gjitha burimet e tjera të helmit, veçanërisht sepse u pëlqen të eksplorojnë gjithçka dhe ta vënë atë në gojën e tyre. Këto mund të jenë letër -muri vinyl që përmbajnë PVC, qilima, mobilje prej lëkure sintetike, doreza, artikuj kuzhine dhe banjo, kabllo dhe shumë më tepër. Avujt nga mbulesat e dyshemesë që përmbajnë PVC hyjnë në ajër, grumbullohen në pluhurin e shtëpisë dhe absorbohen përmes traktit respirator - nga të rinjtë dhe të moshuarit. Ne gjithashtu thithim ndërprerësit endokrin përmes lëkurës, përkatësisht në formën e produkteve kozmetike siç janë shamponët ose kremrat e trupit. Ato shpesh përmbajnë konservantë hormonalë aktivë si p.sh B. metil paraben. Efektet hormonale të prishësve endokrin Sidomos tek fëmijët, efektet hormonale të substancave të përmendura mund të jenë të diskutueshme. Ato duket se ndryshojnë sistemin e hormoneve seksuale në atë mënyrë që zhvillimi i fëmijëve në barkun e nënës ose gjatë fazave të caktuara të zhvillimit, siç është puberteti, të dëmtohet. Zhvillimi fizik dhe mendor do të dëmtohej në këtë mënyrë. Tek djemtë dhe burrat, çekuilibrat hormonalë shoqërohen me keqformime të organeve gjenitale, kancer të testisit dhe një numër dhe cilësi të zvogëluar të spermës, ndër të tjera. Një situatë e ndryshuar hormonale mund të jetë shkaku i adoleshencës së hershme tek vajzat dhe arsyeja për një rrezik në rritje të kancerit të gjirit tek gratë. Në përgjithësi supozohet se organet e rregulluara hormonale si gjoksi dhe prostata zhvillojnë tumore më shpesh nëse ka kontakt të vazhdueshëm me ndërprerës endokrin. Përveç kësaj, substancat hormon-aktive duket se janë një shkak i mundshëm i një tendence drejt alergjive, diabetit, obezitetit, çrregullimeve të zhvillimit të trurit, çrregullimeve të sjelljes dhe sëmundjeve kardiovaskulare. Por sigurisht që ka edhe vlera kufi që sigurojnë që të hyjnë në qarkullim vetëm ato sasi të substancave të rrezikshme që nuk janë të dëmshme. Megjithatë, dy probleme anashkalohen këtu. Së pari, ndjeshmëria më e lartë e fëmijëve të përshkruar më sipër, për të cilët shumë vlera kufitare janë vendosur shumë të larta. Së dyti, i ashtuquajturi efekt koktejli shpërfillet. Efekti i koktejit nuk kujdeset për vlerat kufitare Efekti i koktejit ndodh kur bie në kontakt me disa toksina në të njëjtën kohë, gjë që nuk është asgjë e veçantë këto ditë. Efekti i kombinuar i toksinave tani mund të jetë shumë më toksik sesa është rasti me efektet e substancave individuale. Efekti i koktejit tashmë mund të vijë nëse përdorni së pari xhelin e dushit, aplikoni kremin e lëkurës me krem ​​kundër diellit dhe më pas stiloni flokët me xhel flokësh. Për më tepër, njerëzit shpesh përdorin enë plastike, konsumojnë fruta dhe perime nga kultivimi konvencional, marrin një faturë me BPA ose një faturë nga ATM. Substancat që ndikojnë në hormon shpejt shtohen dhe sasi të rrezikshme hyjnë në trup. Për të mbrojtur shëndetin, ekspozimi i përditshëm ndaj ndotësve hormonalë në mjedisin tonë të jetesës duhet të zvogëlohet në mënyrë drastike. Si mund të shmangen çrregullimet hormonale? Nuk është aq e vështirë të shmangni ose të paktën të zvogëloni marrjen e substancave hormon-aktive në mënyrë që të parandaloni çrregullimet hormonale përkatëse ose të përmirësoni çrregullimet ekzistuese të hormoneve: Ushqimet organike janë më të shëndetshme dhe përmbajnë më pak toksina të dëmshme. Për shkak të bollëkut të substancave vitale, ato gjithashtu forcojnë aftësitë vetërregulluese të trupit dhe në këtë mënyrë i bëjnë çrregullimet hormonale më pak të mundshme. Blini vetëm fruta dhe perime që janë natyralisht aromatik dhe nuk kanë sipërfaqe ngjitëse. Lani ushqimin tërësisht para se ta përgatitni. Hani produkte të gatshme sa më rrallë që të jetë e mundur dhe ndryshoni markat e produkteve më shpesh (në varësi të prodhuesit, të njëjtat produkte mund të përmbajnë sasi të ndryshme të prishësve endokrin në paketim dhe për këtë arsye të çojnë në nivele të ndryshme të çrregullimeve hormonale). Provoni një dietë të veçantë hormonale (shihni lidhjen) ose çiklizmin e farës. Pastroni rregullisht dyshemetë dhe qilimat me detergjentë organikë, i pluhurosni ato shpesh dhe i ajrosni në mënyrë të përsëritur për të zvogëluar kimikatet në pluhurin e shtëpisë. Tekstilet e reja si liri krevati, rroba dhe peshqir, si dhe lodra të buta dhe lodra plastike duhet të lahen para se të përdoren për herë të parë. Blini lodra me cilësi të lartë, të cilat në shumicën e rasteve garantojnë liri më të mirë nga substancat e dëmshme dhe mbrojtje më të mirë kundër çekuilibrave hormonalë sesa produktet e lira. Prindërit mund t'i mbrojnë fëmijët e tyre duke u siguruar që të vegjlit të vënë vetëm gjëra në gojën e tyre që janë bërë dhe janë menduar për ta. Besoji hundës! Produktet me një erë të fortë shpesh përmbajnë substanca jashtë gazit që janë të rrezikshme për shëndetin dhe mund të nxisin çrregullime hormonale. Nëse është e mundur, duhet të shmangni produktet për fëmijë dhe paketimin e ushqimit të bërë nga polikarbonati plastik. Kontejnerët dhe shishet e ushqimit prej qelqi janë alternativa të mira. Në rast dyshimi, konsumatorët kanë të drejtë të pyesin drejtpërdrejt nga prodhuesi nëse kimikatet e rrezikshme janë përdorur në një artikull. Rregullorja evropiane e kimikateve REACH siguron bazën ligjore dhe informacionin përkatës për këtë. Çiklizmi i farës: a munden që farat e vajit të rregullojnë sistemin hormonal? Të ashtuquajturat dieta hormonale shfaqen vazhdimisht në media, të cilat supozohet se janë në gjendje të rregullojnë ekuilibrin e hormoneve. Natyrisht, ekuilibri hormonal - ashtu si çdo zonë tjetër e trupit - mund të ndikohet pozitivisht nga një dietë dhe mënyrë jetese e shëndetshme. Sidoqoftë, pyetja është nëse - siç është e zakonshme me çiklizmin e farës - konsumi i disa ushqimeve shumë specifike është i mjaftueshëm për këtë efekt. Detajet mbi çiklizmin e farës dhe udhëzimet mund të gjenden në lidhjen e mëparshme. Burimet e artikullit: Vier Ursachen von Hormonstörungen - ZDG Carlstedt F, Jnsson BA, Bornehag CG. "PVC flooring is related to human uptake of phthalates in infants." Indoor Air. 2013 Feb;23(1):32-9. doi: 10.1111/j.1600-0668.2012.00788.x. Epub 2012 Jun 18. (PVC-Fussböden werden mit der Phthalataufnahme bei Kindern in Verbindung gebracht.) Cwiek-Ludwicka K, Ludwicki JK. "Endocrine disruptors in food contact materials; is there a health threat?" Rocz Panstw Zakl Hig. 2014;65(3):169-77. (Endokrine Disruptoren in Lebensmittelkontaktmaterialien; gibt es eine Gesundheitsbedrohung?) Derek Henry "4 factors you can`t ignore when balancing your hormones, NaturalNews, Dezember, 2014 (4 Faktoren, die Sie nicht ignorieren können, wenn Sie Ihre Hormone im Gleichgewicht halten wollen) Derek Henry "Top 5 Hormone Disruptors", NaturalNews, Februar, 2014 (Die Top 5 der endokrinen Disruptoren) Maamar MB et al. "An investigation of the endocrine-disruptive effects of bisphenol a in human and rat fetal testes." 2015 Feb 23;10(2):e0117226. eCollection 2015. (Eine Untersuchung der hormonstörenden Effekte von Bisphenol A bei fetalen Menschen- und Rattenhoden.) Michael Edwards "The Power of Our Hormones and How to Balance Them, organic lifestyle magazine, Oktober 2014 (Die Macht unserer Hormone und wie man sie ins Gleichgewicht bringt) Mileva G, Baker SL, Konkle AT, Bielajew C. "Bisphenol-A: epigenetic reprogramming and effects on reproduction and behavior." International Journal of environmental research an public health 2014 Jul 22;11(7):7537-61. (Bisphenol A: epigenetische Reprogrammierung und Auswirkungen auf die Fortpflanzung und das Verhalten.) Raquel N. Carvalho et al. "Mixtures of Chemical Pollutants at European Legislation Safety Concentrations: How Safe Are They?" Toxicol Sci. 2014 Sep 1; 141(1): 218233. (Sicherheitsbedenken in der europischen Gesetzgebung in Bezug auf Mischungen von chemischen Schadstoffen: wie sicher sind sie?)

Katër shkaqe të çekuilibrave hormonalë
bottom of page