top of page

Kikirikët e papërpunuar janë më pak alergjikë sesa ato të pjekura

Kikirikët janë një leckë e kuqe për ata që vuajnë nga alergjia ndaj kikirikut. Sepse ato shkaktojnë simptomat tipike alergjike. Por jo të gjithë kikirikët janë njësoj siç duket. Studiuesit në Universitetin e Oksfordit kanë treguar se kikirikët e pjekur kanë një potencial shumë më të lartë alergjie sesa kikirikët e papërpunuar. Prandaj është e mundur që njerëzit e ndjeshëm (p.sh. nga familjet me alergji) të mos zhvillojnë alergji në radhë të parë kur konsumojnë kikirikë të papërpunuar. Sepse trupi padyshim nuk i pëlqen kur kikirikët piqen në temperatura të larta. Alergji ndaj kikirikut - rreziku i kikirikëve të papërpunuar zvogëlohet Kikirikët janë ushqime të njohura. Alergjia ndaj kikirikut ndodh në përputhje me rrethanat shpesh. Kikirikët janë ndër alergjenët më të zakonshëm në Evropë, së bashku me qumështin e lopës, vezën, ushqimet e detit dhe selinon. Prandaj, shumë kërkime janë përqendruar në identifikimin e mënyrave në të cilat alergjitë mund të shmangen. Supozohet, për shembull, se kikirikët e papërpunuar në të vërtetë nuk do të paraqesin problem fare, domethënë nuk janë alergjikë, por që bëhen problem vetëm kur piqen - dhe në Evropë pothuajse vetëm kikirikët e pjekur janë në treg. Në studimin, i cili u botua në Journal of Alergy and Clinical Immunology në Shtator 2014, subjekteve iu dhanë ose proteina të izoluara nga kikirikë të pjekur ose proteina nga kikirikë të papërpunuar - ose të injektuara nën lëkurë ose të aplikuara në lëkurën e gërvishtur. Një variant i tretë ishte që proteinat e kikirikut ishin gëlltitur. Alergjia ndaj kikirikut është shumë më e zakonshme kur preferohen kikirikë të pjekur Ata subjekte që ranë në kontakt me proteinat e kikirikut të pjekur zhvilluan një reagim imunitar alergjik shumë më të fortë ndaj kikirikëve sesa ata që ranë në kontakt me proteinën e kikirikut të papërpunuar. Profesori Quentin Sattentau, i cili drejtoi kërkimin në Shkollën e Patologjisë Dunn të Universitetit të Oksfordit, tha: Me sa dimë, kjo ishte hera e parë që një shkaktar i mundshëm i alergjisë ndaj kikirikut mund të tregohej drejtpërdrejt ". Studimet e mëparshme kishin treguar tashmë se procesi i pjekjes ndryshon proteinat e kikirikut në një mënyrë të tillë që ato të perceptohen nga sistemi imunitar në një mënyrë krejtësisht të ndryshme nga ajo që është rasti me proteinën e kikirikut të papërpunuar. Megjithatë, sesi proteina shkaktoi një alergji, nuk mund të tregohej në atë kohë. Kikirikët e papërpunuar vështirë se shqetësojnë sistemin imunitar Autori i studimit, Dr. Amin Moghaddam (gjithashtu Universiteti i Oksfordit) tha: Rezultatet tona sugjerojnë që kikirikët e pjekur kanë më shumë gjasa të shkaktojnë alergji ndaj kikirikut sesa kikirikët e papërpunuar. Kur pjekim, ka një ndryshim kimik në proteinat e kikirikut, të cilat në këtë formë shkaktojnë një nivel shumë më të lartë të alarmit në sistemin imunitar ". Nuk është çudi që ka shumë më pak të prekur nga alergjia në kikirikë në Lindjen e Largët sesa në Perëndim. Në perëndim, kikirikët e pjekur thithen pothuajse ekskluzivisht. Në Azinë Lindore, nga ana tjetër, kikirikët ose hahen të papërpunuara ose gatuhen, por pothuajse nuk piqen. Numri i njerëzve të prekur nga format e tjera të alergjisë pothuajse nuk ndryshon midis Lindjes dhe Perëndimit. Pjekja i bën kikirikët një alergjen të fuqishëm Alergjitë lindin si rezultat i faktorëve dhe shkaqeve të shumta. Kjo natyrisht përfshin predispozicionin gjenetik dhe kontaktin me shkaktarët nga mjedisi. Në rastin e alergjisë ndaj kikirikut, tani është gjetur një nga "ndikimet mjedisore", përkatësisht pjekja në temperatura të larta. Si mund të zbatohet kjo njohuri në jetën e përditshme? Nëse tashmë jeni alergjik ndaj kikirikëve, patjetër që nuk duhet të provoni kikirikë të papërpunuar. Sidoqoftë, shmangia e kikirikëve të pjekur dhe në vend të kësaj frenimi i kikirikëve të papërpunuar mund të parandalojë zhvillimin e një alergjie ndaj kikirikut. B. është interesante për familjet në të cilat tashmë ekziston njëri ose tjetri që vuan nga alergjia. Sepse fëmijët nga familjet me alergji kanë më shumë gjasa të zhvillojnë një alergji ndaj kikirikut sesa fëmijët në familjet jo alergjike. Megjithëse shkencëtarët nuk donin të angazhoheshin për të rekomanduar tani e tutje vetëm kikirikë të papërpunuar ose të pjekur për familjet alergjike, sigurisht që nuk do të ishte gabim ta bënim pikërisht këtë. Në tregtinë normale ju fatkeqësisht vështirë se mund të merrni kikirikë të papërpunuar kudo (kikirikët në guaskat e tyre gjithashtu piqen). Sidoqoftë, kompanitë e porosive të specializuara të postës, të cilat mund të gjenden lehtësisht në internet, gjithashtu shesin kikirikë të papërpunuar. Ne kemi përshkruar këtu se si të vazhdohet me alergjitë nga një këndvështrim holistik: Alergji - masa holistike Sepse alergjitë shpesh janë vetëm një simptomë e një problemi krejtësisht të ndryshëm (domethënë ai në zorrë). Nëse ky problem korrigjohet, nuk është e pazakontë që alergjitë të qetësohen. Burimet e artikullit: Rohe Erdnüsse weniger allergen als geröstete - Zentrum der Gesundheit Amin E. Moghaddam, Quentin J. Sattentau et al., Dry roasting enhances peanut-induced allergic sensitization across mucosal and cutaneous routes in mice. Journal of Allergy and Clinical Immunology , 2014, (Trockenes Rösten verstärkt erdnussinduzierte allergische Sensitivierung über die Schleimhäute und Haut bei Mäusen) University of Oxford. Dry roasting could help trigger peanut allergy. ScienceDaily, 21. September 2014. (Röstprozess könnte Erdnussallergie triggern helfen)

Kikirikët e papërpunuar janë më pak alergjikë sesa ato të pjekura
bottom of page