top of page

Kocka të shëndetshme me ushqime alkaline

Edhe pse shkenca është e diskutueshme për një kohë të gjatë, tani ka prova në rritje se hiperaciditeti kronik i përhapur sot për shkak të një diete që formon acide është një faktor i rëndësishëm. Prandaj, një dietë e pasur me baza alkaline është - pervec një deacidifikimi të gjithëpërfshirës - eshte i e domosdoshem Parandaloni osteoporozën me një dietë alkaline Të gjithë dëshirojnë të parandalojnë osteoporozën. Ekziston një mungesë e vërtetë e këshillave të dobishme se si ta bëni këtë - të paktën nga pikëpamja e mjekësisë konvencionale. Fatkeqësisht, jo më shumë se kalciumi dhe estrogjeni janë në planin e tyre. Nëse më pas shfaqen shenjat e para të osteoporozës, ka barna që kanë efekte anësore paradoksale si p.sh. B. rritja e brishtësisë së kockave. Në të njëjtën kohë, mjekësia konvencionale buzëqesh me të ashtuquajturën dietë alkaline . Në fund të fundit, çfarë kuptimi ka të hani një dietë alkaline nëse - sipas mjekësisë konvencionale - nuk ka fare problem acidi? Kushdo që ha një dietë më alkaline i ndjen efektet e dobishme të një diete të tillë pothuajse menjëherë. Por çfarë ka rëndësi përvojat personale në popullatë? Asgjë. Kërkohen prova shkencore. Dhe kjo është pikërisht ajo që është në dispozicion tani! Jo vetëm për ekzistencën e hiperaciditetit të kudondodhur dhe ndikimin e tij të dëmshëm në shëndetin e kockave, por edhe për deacidifikimin shumë të nevojshëm dhe rrjedhimisht edhe për dietën alkaline. Gjithcka rreth dietes alkaline gjeni duke klikuar ketu! Mineralet bazë forcojnë kockat Një ekip hulumtues i udhëhequr nga profesori Reto Krapf nga Universiteti i Bazelit kreu një studim të rastësishëm, të dyfishtë të verbër, të kontrolluar nga placebo në 201 burra dhe gra. Pjesëmarrësit ishin të gjithë të paktën 65 vjeç. Shkencëtarët donin të shihnin nëse citrati i kaliumit (një përbërës mineral bazë) mund të kishte efekte të dobishme në kocka. Ata supozuan se mineralet alkaline mund të neutralizojnë stresin acidik të lidhur me dietën tipike perëndimore dhe më pas të çojnë në një rritje të densitetit të kockave. Për të vërtetuar këtë dyshim, pjesëmarrësit e studimit morën ose citrat bazë të kaliumit ose një placebo përveç kalciumit dhe suplementeve të vitaminës D. Rezultatet pas 24 muajsh treguan se njerëzit që morën suplementin bazë të kaliumit kishin kocka dukshëm më të forta me densitet mineral më të mirë në shumë zona të skeletit (duke përfshirë rruazat lumbare). Mineralet bazë parandalojnë osteoporozën Në këtë studim - botuar në nëntor 2012 në Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism - Krapf dhe ekipi i tij arritën në përfundimin se frakturat e kockave në të ardhmen mund të parandaloheshin duke marrë kalium alkalik. Citrati i kaliumit në kombinim me marrjen e vitaminës D të mirë dhe suplementeve të kalciumit tolerohet shumë mirë nga trupi dhe përfaqëson një terapi të lirë për rritjen e densitetit mineral të kockave. (...) Përveç kësaj, mikroarkitektura e eshtrave mund të përmirësohet në këtë mënyrë tek njerëzit e moshuar, thanë studiuesit. Një tjetër studim kërkimor - i botuar në Journal of Bone and Mineral Research dhe i kryer nga shkencëtarët në Universitetin Johns Hopkins në Baltimore / SHBA - arriti në përfundimin se citrat alkaline i kaliumit kishte potencialin për të "përmirësuar shëndetin e kockave". Studiuesit vunë në dukje se aciditeti i dietës në shoqëritë perëndimore ka efekt të kundërt dhe frenimi që rezulton i marrjes së kalciumit në kocka mund ta bëjë osteoporozën më të mundshme. Rezultatet e hulumtimit tregojnë se mineralet alkaline mund të neutralizojnë aciditetin e tepërt në trup. Një meta-analizë (nga Universiteti i Surrey) nga janari 2015 konfirmon këto rezultate. Ai u botua në revistën Osteoporosis International dhe i referohet 14 studimeve gjatë të cilave u ekzaminua efekti i përbërjeve bazë të kaliumit në metabolizmin e kalciumit. Në përgjithësi, mund të përmblidhet se një suplement dietik me përbërës bazë të kaliumit (p.sh. i marrë gjatë deacidifikimit) çon në një reduktim të ndjeshëm të sekretimit të kalciumit nëpërmjet veshkave dhe për këtë arsye përmirëson automatikisht shëndetin e kockave. “Krijimi i tepërt i acidit në trup, i cili është rezultat i një diete tipike perëndimore të pasur me proteina shtazore dhe produkte drithërash, nxit zhvillimin e kockave të dobëta dhe të brishta. Hulumtimi ynë tregoi se përbërësit e kaliumit mund të parandalojnë osteoporozën, ndërsa ngrënia e më shumë frutave dhe perimeve është gjithashtu një mënyrë shumë e mirë për të përmirësuar forcën e kockave dhe për të parandaluar brishtësinë e kockave”, tha udhëheqësi i studimit Dr. Helen Lambert. Mineralet alkaline deacidifikojne Këto studime vërtetojnë edhe një herë se dieta e sotme acid-formuese mund të çojë në hiperaciditet kronik dhe në këtë mënyrë në kocka të sëmura, ndër të tjera. Nëse mungojnë mineralet bazë, atëherë organizmi largon kalciumin bazë nga kockat e tij në mënyrë që të mbrohet nga acidet shumë korrozive që dalin vazhdimisht. Ndërkohë kocka bëhet gjithnjë e më e brishtë. Hiperaciditeti nga pikëpamja shkencore Përveç studimeve të përmendura, vitet e fundit ka pasur shumë të tjera që i janë kushtuar acidifikimit, deacidifikimit dhe ushqyerjes alkaline. Ne i kemi përmbledhur këtu: Hiperaciditeti - nga pikëpamja shkencore Sepse ekzistenca e hiperaciditetit kronik shpesh vihet në dyshim - veçanërisht nga mjekësia konvencionale. E çuditshme, duke qenë se shkencëtarët e mjekësisë konvencionale po kryenin studimet e paraqitura. Kushdo që nuk dëshiron të pranojë hiperaciditetin kronik është padyshim që nuk është i përditësuar me gjendjen aktuale të shkencës. Deacidifikimi mbron kockat Prandaj, programet e deacidifikimit janë më të rëndësishme se kurrë dhe tani po marrin gjithnjë e më shumë mbështetje nga ana shkencore. Ato nxjerrin acidet ekzistuese, në këtë mënyrë sigurojnë që kocka të mund të ruajë kalciumin e saj të vlefshëm dhe gjithashtu të furnizojë mineralet bazë që trupi mund t'i përdorë për remineralizim, pra për të rimbushur rezervat e tij minerale që janë grabitur gjatë viteve të acidozës. Ushqimi bazë siguron mineralet bazë Megjithatë, nëse i përmbaheni dietës së mëparshme acid-formuese me shumë produkte të pjekura dhe makarona të bëra nga miell i bardhë, me shumë sheqer, shumë sallam dhe shumë djathë, atëherë – pavarësisht nga acidifikimi i rregullt – do të përfundoni gjithmonë me një mungesa e mineraleve dhe një tepricë e acidit. Pra duhet ndryshuar edhe dieta. Një dietë që është alkaline për një periudhë të shkurtër kohe dhe tepër alkaline në afat të gjatë, automatikisht furnizon minerale alkaline, veçanërisht kalium, i cili është kaq i dobishëm. Kaliumi gjendet në sasi të mëdha në pothuajse të gjitha frutat dhe perimet. Një pjesë e caktuar e tyre duhet të konsumohet edhe si ushqim i papërpunuar. S eksioni ynë i recetave ju ofron një përzgjedhje të madhe të recetave alkaline që janë të shijshme dhe të shëndetshme. Disa nga ushqimet më të pasura me kalium përfshijnë: quinoa bajame dhe arra Frutat e thata (veçanërisht kajsitë e thata dhe pjeshkët e thata, por edhe fiq të thatë, banane të thata, hurma dhe rrush të thatë) perime dhe barishte me gjethe jeshile patate e ëmbël Angjinarja e Jeruzalemit Bishtajoret (thjerrëzat, qiqrat) lakër Perimet me rrënjë si majdanozi dhe rrënjët e majdanozit Çfarë duhet bërë për të mbrojtur përgjithmonë kockat? Pra, çfarë duhet bërë për të mbrojtur përgjithmonë kockat? Kalciumi me cilësi të lartë (gjithmonë në kombinim me magnez, p.sh. përmes koraleve të detit Sango) dhe vitamina D3 së bashku me vitaminën K2 janë sigurisht pjesë e programit të parandalimit holistik. Të paktën po aq të rëndësishme, megjithatë, janë deacidifikimi gjithëpërfshirës dhe ndryshimi i dietës në një dietë alkaline që ofron minerale alkaline në formën e tyre më natyrale dhe më të mirë. Burimet e artikullit: Gesunde Knochen mit basischer Ernährung (zentrum-der-gesundheit.de) - Zentrum der Gesundheit Jehle S, Hulter HN, Krapf R. "Effect of Potassium Citrate on Bone Density, Microarchitecture, and Fracture Risk in Healthy Older Adults without Osteoporosis: A Randomized Controlled Trial" J Clin Endocrinol Metab. 2013 Jan;98(1):207-17. doi: 10.1210/jc.2012-3099. (Wirkung von Kaliumcitrat auf die Knochendichte, die Mikroarchitektur und das Frakturrisiko bei gesunden älteren Erwachsenen ohne Osteoporose: Ein randomisierter kontrollierter Versuch) Moseley K, et al., "Potassium citrate supplementation results in sustained improvement in calcium balance in older men and women." J Bone Miner Res. 2012 Sep 18. doi: 10.1002/jbmr.1764. (Kaliumcitrat Supplementierung führt zu nachhaltiger Verbesserung des Kalzium-Spiegels bei älteren Männern und Frauen.) Jungbunzlauer "Tripotassium Citrate Increases Bone Density in Healthy Individuals by Neutralizing Acidity of Modern Diet." Basel, 23 November, 2012 (Trikaliumcitrat erhöht die Knochendichte bei gesunden Personen durch die Neutralisierung von Säuren, die durch eine moderne Ernährungsweise anfallen.) Endocrine Today, December 2012 "Potassium citrate improved BMD in elderly patients on vitamin D, calcium" Jehle S. J Clin Endocrinol Metab. 2012;doi:10.1210/jc.2012-3099. (Kaliumcitrat verbessert die Knochendichte (bone mineral density = BMD) bei älteren Patienten in Bezug auf Vitamin D, Kalzium) Jehle S et al., "Partial neutralization of the acidogenic Western diet with potassium citrate increases bone mass in postmenopausal women with osteopenia." J Am Soc Nephrol. 2006 Nov;17(11):3213-22. Epub 2006 Oct 11. (Teilweise Neutralisation der säurebildenden westlichen Ernährung mit Kaliumcitrat erhöht die Knochenmasse bei postmenopausalen Frauen mit Osteopenie.) Helen Lambert, Lynda Frassetto, J. Bernadette Moore, David Torgerson, Richard Gannon , Peter Burckhardt and Susan Lanham-New. The effect of supplementation with alkaline potassium salts on bone metabolism: a meta-analysis.Osteoporosis International, January 2015 (Die Wirkung einer Nahrungergänzung mit basischen Kaliumverbindungen auf den Knochenmetabolismus: Eine Meta-Studie)

Kocka të shëndetshme me ushqime alkaline
bottom of page