top of page

Kripa rrit rrezikun e diabetit

Sëmundje të tilla si diabeti i tipit 2 dhe tipi 1, presioni i lartë i gjakut ose sëmundjet e zemrës mund t'i atribuohen konsumimit të tepërt të kripës. Reduktimi ndihmon. Kripa: faktor rreziku për diabetin Kripa nuk është vetëm një faktor rreziku për diabetin. Gjithashtu mund të dobësojë zemrën dhe të irritojë veshkat, të favorizojë presionin e lartë të gjakut dhe të promovojë obezitetin. Kripa është një lloj përforcuesi i shijes. Pa kripë, shumë njerëz nuk do të hanë gjysmën e shumë. Sot vështirë se dikush mund ta imagjinojë një dietë pa kripë. Sidoqoftë, kripa nuk konsumohet sepse dikush mund të mendojë, "Nuk duhet të harroj pjesën time të përditshme të klorurit të natriumit" kur e kripë, por sepse ndjenja jonë e shijes është aq e fiksuar në kripë (dhe sheqer) sa një pjatë pa kripë (ose pa sheqer) është e mundur. nuk ka më shije të mirë. Nuk është çudi, pasi fëmijët e vegjël tashmë hanë në tryezë dhe u jepen gjithashtu të gjitha ushqimet shumë të kripura. Prandaj, shumë njerëz as nuk e vënë re se sa të kripura janë në të vërtetë ushqimet e tyre të përditshme. Sasia më e vogël e kripës vjen nga kripësja e brendshme. Përkundrazi, janë produktet e gatshme që blini tashmë shumë të kripura, p.sh. B. sallam, djathë, llak, salca, supa, krisur, bukë, produkte të pjekura, tortellini dhe shumë më tepër. 8 deri në 10 gram kripë në ditë nuk është e pazakontë Në këtë mënyrë ju lehtë mund të merrni deri në 8 apo edhe 10 g kripë në ditë - edhe pse zyrtarisht nuk rekomandohet më shumë se 5 deri në 6 g. Por kujt i pëlqen t'i përmbahet rregullave? Mekanizmat rregullues në trup do të ishin të lumtur për këtë. Sepse ata duhet të heqin sasinë e tepërt të kripës nga organizmi çdo ditë. Hulumtimet e mëparshme kanë ngritur dyshimin se konsumi i tepërt i kripës rrit rrezikun e diabetit të tipit 2, ndoshta sepse kripa promovon drejtpërdrejt rezistencën ndaj insulinës ose sepse konsumi i lartë i kripës lidhet me presionin e lartë të gjakut dhe obezitetin - që të dy konsiderohen faktorë rreziku për diabetin. Kripa jo vetëm që rrit rrezikun e diabetit të tipit 2, por edhe të diabetit të tipit 1 Me sa duket, me konsum të lartë kripe - sipas një studimi suedez nga Instituti Karolinska në Stokholm - diabeti i tipit 1, përkatësisht LADA (diabeti autoimun latent), ka shumë më shumë gjasa të zhvillohet. Kjo formë e diabetit çon në shkatërrimin autoimun të qelizave prodhuese të insulinës në pankreas. Krahasuar me diabetin konvencional të tipit 1, megjithatë, LADA zhvillohet shumë më ngadalë, shpesh gjatë shumë viteve, kjo është arsyeja pse ndodh vetëm tek të rriturit. Prandaj ekziston edhe rreziku që diabeti i tipit 2 të diagnostikohet gabimisht. Rreziku i diabetit rritet me 43 deri në 73 për qind Studimi suedez u krye nga Dr. Bahareh Rasouli në Institutin e Mjekësisë Mjedisore në Stokholm (IMM). Rasouli dhe kolegët u përpoqën të zbulonin saktësisht se ku mund të gjendet lidhja midis konsumimit të kripës dhe diabetit të tipit 2 dhe LADA. Ekipi kërkimor përdori të dhëna nga një studim ekzistues mbi faktorët e rrezikut të LADA dhe diabetit të tipit 2. 355 raste LADA dhe 1136 raste të diabetit të tipit 2 u krahasuan me një grup kontrolli (1379 persona). Në studim u mor parasysh një predispozitë gjenetike për diabetin, si dhe marrja e energjisë, stërvitja, konsumi i alkoolit dhe nikotinës, BMI dhe furnizimi me lëndë ushqyese. Subjektet u ndanë në tre grupe: Grupi 1: Konsumoni më pak se 2.4 g natrium në ditë, pra më pak se 6 g kripë. Grupi 2: Konsumohet midis 2.4 dhe 3.15 g natrium (6 deri 7.9 g kripë) në ditë. Grupi 3: Konsumoni më shumë se 3.15 g natrium në ditë (më shumë se 7.9 g kripë). Për gram natriumi shtesë të konsumuar (domethënë për 2.5 gram kripë) rreziku i diabetit të tipit 2 u rrit me 43 përqind dhe rreziku i LADA me 73 përqind. Më pak kripë: mbrojtje kundër diabetit Ata që kishin një dobësi gjenetike për diabetin dhe gjithashtu i përkisnin grupit 3 kishin një rrezik katërfish të zhvillimit të një LADA sesa ata që ishin gjithashtu të përcaktuar gjenetikisht, por i përkisnin grupit 1, domethënë konsumuan pak kripë. Autorët e studimit shkruan: "Ne konfirmojmë lidhjen e dyshuar midis marrjes së natriumit dhe diabetit të tipit 2. Për njerëzit e predispozuar gjenetikisht ekziston edhe një lidhje me LADA." Ata sugjeruan që këto gjetje të reja mund të përfshihen në parandalimin e diabetit, kështu që të rriturit duhet të këshillohen - përveç rekomandimeve të tjera, natyrisht - të hanë vetëm sasi të moderuara kripe nëse duan të qëndrojnë pa diabet. Çfarë do të thotë "i moderuar"? Ne kemi nevojë për natrium, por jo domosdoshmërisht kripë tryezë! Mesatarisht zyrtarisht do të thotë të mos i tejkaloni rekomandimet e mësipërme për 5 deri në 6 g kripë. Në realitet, organizmi nuk do të kishte asgjë kundër dukshëm më pak kripës. Sepse ne në të vërtetë kemi nevojë për natrium (dhe shumë minerale të tjera), por jo domosdoshmërisht kripë tryeze. Sidoqoftë, si çdo mineral tjetër, natriumi gjendet në ushqimet normale. Ushqimet natyrore - të tilla si drithërat, perimet, frutat dhe arrat - përmbajnë natrium, por në sasi shumë më të vogla se ato që konsumojmë me kripë, gjë që mund të jetë një shenjë se ne nuk kemi nevojë për mineral në sasi të mëdha, por më shumë për organizmin e njeriut është shumë më i drejtuar drejt sasive të moderuara të natriumit. Dhe kështu nuk është për t'u habitur që kërkesa për natrium e një të rrituri është vetëm 1.5 g, e cila do të korrespondonte me 3.75 g kripë tryeze (1 g Na = 2.5 g NaCl). Burimet natyrore të natriumit: ushqimet dhe përmbajtja e tyre e natriumit Por nëse ushqimi ynë i përditshëm tashmë përmban natrium, atëherë sigurisht që nuk keni nevojë për 3.75 g kripë tryeze, por shumë më pak. Sa kripë duhet të konsumoni varet nga zgjedhja e ushqimit dhe dietës. Ata që jetojnë kryesisht me drithëra, bishtajore, perime të gatuara, marule dhe fruta, konsumojnë ndoshta 0.2 g natrium me këto ushqime (me kusht që të mos ketë produkte të gatshme), kështu që duhet të shtojnë kripë. Megjithatë, ata që i kushtojnë vëmendje ushqimeve me shumë natrium dhe z. B. i cili shpesh ha ushqimet e mëposhtme kërkon shumë më pak kripë: Selino e bardhë (me 130 mg natrium një lider i vërtetë midis burimeve natyrore të natriumit) Raport (100 mg) Chard zvicerane (90 mg) Celeriac (77 mg) Luleradhiqe (76 mg) Spinaq (65 mg) Karrota (60 mg) Sallatë endive (60 mg) Ju mund të shihni se perimet me gjethe jeshile janë një përjashtim dhe se perimet e egra janë gjithashtu më të pasura me natrium sesa shumica e perimeve të kultivuara (pothuajse të gjitha prej të cilave përmbajnë vetëm midis 2 dhe 20 mg natrium). Kjo është gjithashtu arsyeja pse paraardhësit tanë në epokën e gurit (dhe më parë) nuk ishin të dëshpëruar në kërkim të kripës, por ishin mrekullisht në gjendje të merrnin natrium nga të gjitha bimët e egra që hanin çdo ditë. Kështu që ata nuk kishin pse të pinin gjak ose të hanin tru, siç mund të dëgjohet herë pas here nga këndi Paleo. Sigurisht, algat e detit gjithashtu përmbajnë natrium. Nori z. B. siguron 530 mg natrium. Por meqenëse ju hani vetëm shumë pak prej tij (vështirë se më shumë se 5 g), kjo sasi e madhe vihet dukshëm në perspektivë. Më pak kripë - rrezik më i ulët i diabetit & Co. Nëse tani i kushtoni vëmendje konsumit tuaj të kripës, për shembull, paketoni ushqimet e lartpërmendura më shumë në menunë tuaj, kushtojini vëmendje varianteve me pak kripë kur blini produkte të gatshme dhe përdorni barëra dhe erëza të freskëta për ushqimet që keni përgatitur vetë, ju lehtë mund të zvogëloni konsumin tuaj të kripës në 3 të dëshiruar, Ulni 75 g dhe kështu zvogëloni rrezikun tuaj nga diabeti dhe shumë sëmundje të tjera. Nëse zgjidhni edhe një kripë bimore kur zgjidhni kripë, automatikisht do të konsumoni më pak kripë për shkak të përmbajtjes bimore. Burimet e artikullit: Salz erhöht Diabetes-Risiko - Zentrum der Gesundheit Diabetologia. "Sodium (salt) intake is associated with a risk of developing type 2 diabetes." ScienceDaily, 14. September 2017, (Natrium (Salz) Verzehr steht im Zusammenhang mit dem Risiko, einen Typ-2-Diabetes zu entwickeln) European Society of Cardiology. "High salt intake associated with doubled risk of heart failure." ScienceDaily, 27. August 2017, (Hoher Salzverzehr steht im Zusammenhang mit einem doppelt so hohen Risiko für Herzversagen) E. J. McMahon, J. D. Bauer, C. M. Hawley, N. M. Isbel, M. Stowasser, D. W. Johnson, K. L. Campbell. A Randomized Trial of Dietary Sodium Restriction in CKD. Journal of the American Society of Nephrology, 2013, (Eine randomisierte Studie zur Einschränkung des Salzverzehrs bei chronischer Nierenerkrankung) American Society of Nephrology (ASN). "Lowering salt intake improves heart, kidney health of chronic kidney disease patients." ScienceDaily, 7 November 2013, (Reduzierung der Salzaufnahme verbessert Herz- und Nierengesundheit bei Patienten mit chronischen Nierenerkrankung)

Kripa rrit rrezikun e diabetit
bottom of page