top of page

Lehtësoni Psoriozën në mënyrë natyrale

Psoriaza konsiderohet një sëmundje autoimune e pashërueshme dhe kronike. Mjekësia konvencionale zakonisht trajton simptomat dhe shtyp sistemin imunitar. Megjithatë, nëse mendoni dhe jetoni në mënyrë holistike, mund të përdorni masa natyrale për të përmirësuar ndjeshëm pamjen e lëkurës tuaj dhe për të kontribuar aktivisht në zbutjen e sëmundjes. Psoriasis: Sëmundja autoimune Psoriaza, e njohur edhe si psoriasis, është një sëmundje kronike inflamatore e lëkurës që është gjithashtu e trashëguar. Është një nga të ashtuquajturat sëmundje autoimune në të cilën sistemi imunitar sulmon indet e trupit - në këtë rast qelizat e lëkurës -, liron citokinat (lajmëtarët inflamatorë) dhe shkatërron indin. Si rezultat, formimi i qelizave të reja të lëkurës jo vetëm që rritet me një ritëm të shpejtë, por edhe me tepricë të madhe. Dikush flet për hiperproliferim të keratinociteve (qelizat formuese të bririt, d.m.th. qelizat e shtresës së sipërme të lëkurës). Citokinat sigurojnë që qelizat imune të vazhdojnë të prodhojnë më shumë citokina, gjë që intensifikon inflamacionin. Nga ana tjetër, citokinat nxisin proceset e rigjenerimit, të cilat, megjithatë, vazhdojnë shumë shpejt në psoriasis. Normalisht, një epidermë e shëndetshme merr rreth 4 javë për t'u rigjeneruar. Në rastin e lëkurës psoriatike, ky proces ndodh brenda 3 deri në 4 ditë. Ky proces, i cili është shumë i shpejtë, do të thotë se nuk mund të formohet asnjë shtresë normale me brirë (keratinizimi i pamjaftueshëm). Qelizat e kësaj shtrese të sipërme të lëkurës nuk mund të zhvillohen siç duhet, por vdesin paraprakisht. Kështu zhvillohen njolla të verdha dhe me luspa të lëkurës që janë tipike për lëkurën psoriatike. Zakonisht janë të lokalizuara, por psoriaza gjithashtu mund të përhapet në një zonë të madhe të lëkurës. Simptomat e psoriasis Simptomat e shpeshta të psoriazës përfshijnë formimin e luspave të argjendta, të thata (psoriasis vulgaris) si dhe formimin e kores së verdhë (psoriasis exudativa), të cilat shkaktohen nga procese të forta inflamatore. Megjithatë, shumë më pak të zakonshme janë flluska të mbushura me qelb, të cilat gjenden kryesisht në sipërfaqet e brendshme të duarve dhe këmbëve (psoriaza pustulare). Një formë tjetër e psoriasis është psoriasis në formë pika, e njohur gjithashtu si psoriasis guttate. Psoriaza e trashë është shpesh një pararendës i psoriazës së zakonshme dhe është e zakonshme tek fëmijët dhe adoleshentët. Shfaqet me njolla pikante, me madhësi të kokës, që të kujtojnë pika uji. Në raste shumë të rralla, inflamacioni në shkallë të gjerë mund të trash të gjithë lëkurën e trupit në mënyrë që të bëhet gjithnjë e më pak elastike dhe në fund të fillojë të shqyehet, kryesisht në zonat e kyçeve si shpatullat, bërrylat, gjunjët, kyçet e këmbëve, etj. e quajtur eritroderma psoriatike. Psoriasis vulgaris është forma më e njohur Psoriasis vulgaris është forma më e zakonshme e psoriasis. Paraqet si pllaka lëkure të kufizuara ashpër dhe në mënyrë të parregullt, të kuqërremta, të mbuluara me luspa të argjendta në të verdhë. Zonat e verdha dhe me luspa të lëkurës shfaqen veçanërisht në pjesët e mëposhtme të trupit: në lëkurën e kokës, pas veshëve, në sqetull, në palosjet e vitheve, në zonën gjenitale dhe në anët ekstensore të ekstremiteteve, dmth. bërrylat dhe gjunjët (drejtpërsëdrejti në gjunjë ose nën gjunjë). kapak i gjurit). Sëmundja është veçanërisht e pakëndshme në pjesët e trupit ku ndodh fërkimi (p.sh. në zonën gjenitale ose sqetullat). Në rrjedhën e psoriasis vulgaris, shumë të sëmurë - quhen psoriatikë - zhvillojnë gjithashtu psoriasis të thonjve, pra psoriasis të thonjve. Ndryshon formën dhe ngjyrën e thonjve dhe në fund mund ta shkatërrojë plotësisht thoin, duke bërë që ai të shkëputet nga shtrati i thonjve. Mund të preken si thonjtë e këmbëve ashtu edhe thonjtë e duarve. Një sëmundje tjetër që shfaqet shpesh si pasojë e psoriasis vulgaris afatgjatë është artriti psoriatik. Psoriasis vulgaris pas veshit Psoriasis prapa veshit tek meshkujt e njohur edhe si psoriasis vulgaris Në artritin psoriatik preken edhe kyçet Artriti psoriatik (shkurt PsA) është një sëmundje e tipit reumatik dhe është gjithashtu një nga sëmundjet autoimune. Megjithatë, këtu - në ndryshim nga psoriasis - nuk janë qelizat e lëkurës, por nyjet ato që sulmohen nga proceset inflamatore të vazhdueshme. Inflamacioni i kyçeve fillon në lëkurën e brendshme të kyçeve, më vonë prek edhe kërcin. Në shumicën e rasteve, inflamacioni i kyçeve ndodh në nyjet e gishtërinjve dhe këmbëve. Megjithatë, në përgjithësi, pothuajse të gjitha kyçet mund të preken nga artriti psoriatik, p.sh. B. gjunjët ose bërrylat. Zonat e kyçeve janë të kuqe, të ënjtura dhe të dhimbshme. Nëse inflamacioni i kyçeve vazhdon për një periudhë të gjatë kohore, nyjet mund të bëhen gjithnjë e më të ngurtësuara dhe kështu të rezultojnë në kufizime të konsiderueshme të lëvizjes. PASI tregon ashpërsinë e psoriasis Ashpërsia e psoriasis përcaktohet duke përdorur PASI (Zona e Psoriasis dhe Indeksi i ashpërsisë). PASI është një numër që mund të përdoret për të vlerësuar efektivitetin e mjekimit të psoriasis, përveç ashpërsisë së psoriasis. Vlera PASI varion nga 0 për njerëzit e shëndetshëm në një maksimum prej 72, që përfaqëson shkallën më të keqe të ashpërsisë. Shkaku i artritit psoriatik Artriti psoriatik mund të zhvillohet si rezultat i një sëmundjeje ekzistuese të psoriasis. Megjithatë, mund të kalojnë shumë vite para fillimit të këtij artriti. Megjithëse një predispozicion gjenetik është ndoshta një parakusht për këtë lloj sëmundjeje, faktorë të tjerë, të njohur si faktorë nxitës, duhet të përfshihen gjithashtu përpara se ajo të shpërthejë përfundimisht. Këto përfshijnë, për shembull - ashtu si me vetë psoriazën (shih më poshtë) - infeksionet bakteriale, ndryshimet hormonale, përdorimin e medikamenteve të caktuara (p.sh. barna speciale antihipertensive (p.sh.), ilaçet për reumatizëm (indometacina) etj.), stresi i vazhdueshëm mendor, i pashëndetshëm. dietë, toksina mjedisore, pirja e duhanit ose mbipesha. Tek njerëzit mbipeshë, beta-bllokuesi antihipertensiv paraqet një rrezik të veçantë, sepse aty prodhohen substanca pro-inflamatore të dërguara, të cilat mund të ndezin vazhdimisht procese të reja inflamatore në nyje. Efektet anësore të terapisë së psoriasis në mjekësinë konvencionale Në terapinë mjekësore konvencionale, psoriaza zakonisht trajtohet me aplikime të jashtme, veçanërisht nëse është e lehtë ose mesatarisht e rëndë. Ndër të tjera përdoren preparate të acidit salicilik, pomada që përmbajnë katran dhe glukokortikoidë (kortizon). Këto trajtojnë simptomat e sëmundjes, por jo shkaqet. Përveç kësaj, këto barna ndonjëherë kanë efekte anësore serioze. Acidi salicilik në psoriasis Acidi salicilik përdoret nga jashtë, për shembull për të hequr zbokthin. Acidi salicilik gjithashtu ka një efekt antimikrobik, anti-inflamator dhe analgjezik. Fatkeqësisht, megjithatë, në të njëjtën kohë është gjithashtu potencialisht i dëmshëm për indet dhe zhvillon efekte të dëmshme me përdorim afatgjatë, që thuhet se manifestohet në dëmtimin e nervave dhe veshkave. Fëmijët nuk duhet të përdorin asnjëherë acid salicilik. Pomadat e katranit për psoriasis Pomadat e katranit pengojnë ndarjen e tepërt të qelizave, kanë një efekt anti-inflamator dhe lehtësojnë kruajtjen. Megjithatë, përdorimi i zgjatur thuhet se ka një efekt kancerogjen (shkaktues kancerogjen), ndaj duhet të shmanget përdorimi afatgjatë ose i përhershëm. Kortizoni përshkruhet shumë shpejt Kortizoni në formën e pomadave, tabletave ose injeksioneve përshkruhet veçanërisht shpesh në terapinë e psoriasis - pavarësisht nga shumë efekte anësore të mundshme: Mbajtja e ujit, rritja e presionit të gjakut, rritja e sheqerit në gjak, mungesa e imunitetit, osteoporoza, obeziteti ose sindroma e Cushing-ut (fytyra e hënës së plotë, qafa e demit, enët e lëkurës së brishtë) janë reagime të njohura ndaj përdorimit afatgjatë të kortizonit me dozë të lartë. Këtu do të gjeni një listë të mënyrave për të reduktuar efektet anësore të kortizonit. Tacalcitol (vitaminë sintetike D) për psoriasis Gjithashtu rekomandohen pomada me përbërës aktiv takalcitol. Emri tregtar i vajit përkatës është Curatoderm®. Tacalcitol aplikohet në lëkurën e prekur një herë në ditë (në mbrëmje). Është një formë sintetike e vitaminës D3 aktive (kalcitriol). Paraardhësi i Tacalcitol quhej Calcipotriol, por kishte efekte anësore të tilla si acarim të lëkurës, i cili është më pak i zakonshëm me Tacalcitol. Thuhet se takalcitoli ka një efekt anti-inflamator dhe nxit hiperproliferimin dhe keratinizimin (kornifikimin). Megjithatë, nëse e trajtoni lëkurën tuaj me acid salicilik, duhet të prisni tre ditë pas deskuamimit përpara se të aplikoni Tacalcitol, përndryshe acidi salicilik do të çaktivizojë vitaminën D3, duke e bërë atë joefektive. Retinoidet në psoriasis Të ashtuquajturat retinoidë merren për psoriasis të moderuar deri në të rëndë (dhe gjithashtu për puçrrat). Këto janë komponime që janë të ngjashme me vitaminën A. Megjithatë, retinoidet janë embriotoksikë, mund të çojnë në keqformime të rënda tek fëmija i palindur dhe për këtë arsye nuk duhet të merren nga gratë shtatzëna. Ester i acidit fumarik Esteret e acidit fumarik përshkruhen vetëm për psoriasis të rëndë, pasi mund të ndodhin probleme gastrointestinale dhe një sërë efektesh të tjera anësore. Ilaçi konsiderohet si një imunosupresant, që do të thotë se esteret e acidit fumarik shtypin sistemin imunitar. Biologika Biologët (ose biologjikët) janë ilaçe relativisht të reja që veprojnë drejtpërdrejt kundër substancave të dërguara inflamatore në sëmundjet autoimune (p.sh. edhe në reumatizëm). Megjithatë, ato mund t'ju bëjnë të ndjeshëm ndaj infeksioneve virale, kështu që para terapisë me agjentë biologjikë, p.sh. duhet të sqarohet nëse pacienti përkatës është bartës i viruseve të hepatitit apo viruseve HI. Nëse psoriasis vuan nga një infeksion kronik me hepatit B, mjekësia konvencionale rekomandon fillimisht terapi antivirale. Në rastin e infeksioneve të tjera virale, është më mirë të mos përdoret terapi biologjike. Terapia PUVA në psoriasis Terapia PUVA është terapi me dritë (fototerapi) ose rrezatim, e cila përdoret kryesisht për psoriasis në shkallë të gjerë. Këtu zonat e sëmura të lëkurës trajtohen me rrezatim ultravjollcë (rrezet UVA). P do të thotë një ilaç i quajtur psoralen, i cili e bën lëkurën më të ndjeshme ndaj dritës dhe merret nga pacienti përpara trajtimit me fototerapi. Meqenëse psoralen shkakton nauze dhe të vjella në shumë raste, larja në një tretësirë ​​psoraleni ofrohet si një alternativë ndaj gëlltitjes. Rrezatimi ultravjollcë i terapisë PUVA kundërvepron proceset inflamatore, pengon mbiaktivitetin e sistemit imunitar dhe në këtë mënyrë redukton ndarjen e tepërt të qelizave të lëkurës. Prandaj, në disa raste, ka një ulje të shkallëzimit dhe ankesave të tjera. Kjo tingëllon bindëse në fillim, nëse i shpërfillni efektet anësore të rrezatimit. Efektet anësore të terapisë PUVA Fototerapia rrit rrezikun e djegies nga dielli. Edhe sytë e mbyllur (!) janë në rrezik masiv nëse nuk mbrohen me syze të përshtatshme. Konjuktiviti akut ose turbullimi i thjerrëzave dhe ndryshimet degjenerative në retinë janë pasoja të mundshme të rrezatimit. Përveç kësaj, terapia mund të shkaktojë një zhvendosje të pigmentit, hiperpigmentim, trashje të lëkurës dhe keratozë aktinike (një formë e hershme e kancerit të lëkurës). Me doza më të larta UV-A, rreziku i kancerit rritet në mënyrë eksponenciale. Terapia selektive UV-B (SUP), në të cilën llambat e përdorura rregullohen në varësi të llojit të lëkurës dhe simptomave, mund të jetë më e tolerueshme. Shkaqet e mundshme të psoriasis Siç ndodh gjithmonë në botën e sëmundjeve autoimune, mjekësia konvencionale nuk është në dijeni as për ndonjë shkak specifik të psoriasis. Supozohet se ka faktorë të ndryshëm të cilët, të marrë në tërësi, në fund të fundit mund të kenë një efekt nxitës të sëmundjes. Për më tepër, nga pikëpamja e mjekësisë konvencionale, psoriasis – pasi të jetë shkaktuar – nuk mund të kurohet. Herë pas here vërehet se psoriaza shfaqet për herë të parë ose rëndohet nga një infeksion i rrugëve të sipërme të frymëmarrjes nga streptokokët. Streptokokët janë baktere që përbëjnë gjithmonë një pjesë të florës së shëndetshme të trupit tonë. Megjithatë, nëse bakteret ndodhin me tepricë, ato mund të p.sh. B. shkaktojnë infeksione të sinuseve, bajameve, por edhe infeksione të veshit të mesëm. Lidhja shpjegohet në atë mënyrë që antitrupat, që sistemi imunitar formon kundër streptokokëve, sulmojnë papritur indin e trupit pasi luftojnë bakteret - në rastin e një predispozicioni të trashëguar ndaj sëmundjeve autoimune. Ilaçet janë gjithashtu ndër shkaktarët e psoriazës (p.sh. beta-bllokuesit, frenuesit ACE, klorokina), por sigurisht edhe stresi. Beta-bllokuesit dhe frenuesit ACE përdoren veçanërisht për trajtimin e presionit të lartë të gjakut. Klorokina është aktualisht (gusht 2020) në mënyrë të përsëritur në fokusin e studimeve mjekësore, pasi ilaçi aktual i malaries përdoret/është përdorur gjithashtu kundër Covid-19. Meqenëse klorokina mund të ketë efekte anësore serioze (aritmi kardiake dhe madje edhe vdekje), përdorimi i saj tani dekurajohet. Lëndimet e lëkurës ose acarimi i lëkurës nga djegia nga dielli mund të shkaktojë psoriasis, duke e përkeqësuar atë dhe për këtë arsye duhet të shmanget. Dihet gjithashtu se psoriaza mund të shfaqet pas fazave të ndryshimeve hormonale, p.sh. B. pas shtatzënisë ose pubertetit, pra mund të ketë edhe shkaqe hormonale (kontributore). Nga pikëpamja naturopatike, aspektet e mëposhtme mund të jenë ndër shkaqet e psoriasis: 1. Shkaku i mundshëm: Një sistem imunitar i irrituar Psoriaza është një sëmundje autoimune, që do të thotë se është një problem me sistemin imunitar. Rrjedhimisht, një mbingarkesë, dëmtim ose acarim i sistemit imunitar është një nga shkaqet kryesore të psoriasis. Sistemi imunitar e ka selinë në zorrë, ku përballet me të gjithë ndotësit që hyjnë në organizëm me ushqim apo në formë mjekimi. Në të njëjtën kohë, zorra është e lidhur ngushtë me trurin dhe përgjigjet ndaj stresit, kështu që ankthi dhe stresi mund të ndikojnë drejtpërdrejt në zorrët dhe veprimet e sistemit imunitar. Tani mund të ndodhë që sistemi imunitar të reagojë në mënyrë të tepruar dhe të sulmojë aksidentalisht indet e trupit - siç është lëkura këtu - në vend të patogjenëve dhe ndotësve. 2. Shkaku i mundshëm: Sindroma e zorrëve që rrjedh (Leaky Gut Syndrom) Një mukozë e paprekur e zorrëve parandalon ndotësit ose grimcat e tretura jo plotësisht të hyjnë në qarkullimin e gjakut. Nëse mukoza e zorrëve dëmtohet - për shkak të stresit, ushqimit të pashëndetshëm, çrregullimit të florës së zorrëve, mjekimeve, infeksioneve, mungesës së substancave vitale etj. - më shumë toksina dhe përbërës të ushqimit të patretur mund të hyjnë në qarkullimin e gjakut. Dikush flet për të ashtuquajturën sindromë të zorrëve të rrjedhura ("zorrët që rrjedhin"). Kjo nga ana tjetër çon në reagime të dhunshme të sistemit imunitar. Shfaqen reaksione inflamatore dhe alergjike. Një studim shkencor ishte në gjendje të konfirmonte se pacientët me psoriasis shpesh vuajnë nga lëndime mikroskopike të mukozës së zorrëve të shkaktuara nga proceset inflamatore në zorrë. Kjo ishte e vërtetë për pacientët me psoriasis vulgaris si dhe ata me artrit psoriatik. 3. Shkaku i mundshëm: Një florë e trazuar e zorrëve Një çrregullim i florës intestinale (disbakteri, dysbioza) shkaktohet nga ushqimi jo i shëndetshëm, infeksionet, mjekimet, stresi etj. dhe është një parakusht i rëndësishëm për sindromën e zorrës së rrjedhur të përshkruar më sipër. Karakterizohet nga fakti se mbizotërojnë bakteret dhe kërpudhat e dëmshme, ndërsa bakteret e dobishme ulen në sasi. Po kështu, ka më pak diversitet, që do të thotë se ka më pak lloje të baktereve. Ekskrecionet toksike të kërpudhave të zorrëve dhe baktereve të dëmshme sulmojnë mukozën e zorrëve. Në të njëjtën kohë, mungojnë acidet yndyrore me zinxhir të shkurtër, të cilat formohen nga bakteret e dobishme dhe shërbejnë si burim energjie për qelizat e mukozës së zorrëve. Mungesa e këtyre acideve yndyrore mund të çojë në degjenerim të mukozës së zorrëve, si rezultat i së cilës sindroma e zorrëve të rrjedhshme e përshkruar më sipër mund të zhvillohet edhe më mirë. Që në vitin 1986, një studim i parë shkencor ishte në gjendje të provonte lidhjen konkrete midis psoriasis ekzistuese dhe një flore të zorrëve jashtëzakonisht të shqetësuar. Në këtë studim, u ekzaminuan mostrat e jashtëqitjes nga pacientët me ekzemë seborreike të kokës dhe psoriasis të kokës. Rezultati tregoi se të gjithë pacientët kishin një florë intestinale shumë patologjike, e cila dominohej kryesisht nga majat patogjene. Një studim më i fundit nga 2015 konfirmoi se pacientët me psoriasis kishin një florë të zorrëve dukshëm më pak të ndryshme dhe nivele më të ulëta të baktereve të dobishme të zorrëve sesa individët e shëndetshëm. Po, flora intestinale e pacientëve me psoriasis është madje e ngjashme me atë të pacientëve me sëmundje kronike inflamatore të zorrëve. ( 1 ) Flora (kolonizimi bakterial) i lëkurës gjithashtu ndryshon jashtëzakonisht shumë midis lëkurës së psoriazës dhe lëkurës së shëndetshme, siç tregoi një studim i vitit 2018. ( 2 ) Me sa duket, florës së lëkurës në psoriasis i mungon veçanërisht bakteret që mund të rregullojnë sistemin imunitar, ndërsa ato patogjene bakteret si p.sh. B. Staphylococcus aureus, i cili tani mund të çojë në një rritje të reaksionit inflamator të lëkurës. Në një studim mbi minjtë në vitin 2018, u zbulua se administrimi oral i baktereve të dobishme (probiotikët: Lactobacillus salivarius LA307, Lactobacillus rhamnosus LA305) mund të reduktojë ndryshimet inflamatore të lëkurës. (3) 4. Shkaku i mundshëm: Acidifikimi i tepërt i organizmit Hiperaciditeti kronik (prishja e ekuilibrit acido-bazik) mund të jetë gjithashtu një shkak kontribues i psoriasis, prandaj shpesh përfshihet në terapi në naturopati nëse është e nevojshme. Normalisht, acidet ekskretohen në urinë sa më shpejt që të jetë e mundur, por kapaciteti i veshkave për eliminim është i kufizuar. Në rastin e hiperaciditetit kronik, sasia e acidit të prodhuar është aq e madhe saqë veshkat mbingarkohen. Në këtë situatë, trupi mbështetet në ndihmën e lëkurës - organi më i madh eliminues i trupit. Nëse tani më shumë acide ekskretohen përmes lëkurës, ndodhin procese të mëtejshme inflamatore në zonat tashmë të dëmtuara të lëkurës, duke bërë që pamja e lëkurës të përkeqësohet ndjeshëm në spazma - sipas modelit të shpjegimit naturopatik, për të cilin ende nuk ka prova shkencore në zonën e psoriasis. 5. Shkaku i mundshëm: Një dietë jo e shëndetshme Një dietë jo e shëndetshme është në fillim të të katër faktorëve të përmendur tashmë. Prandaj mund të kontribuojë në dobësimin e sistemit imunitar, prishjen e florës së zorrëve, dëmtimin e mukozës së zorrëve dhe acidifikimin e tepërt të trupit. Këto efekte tregojnë qartë se një dietë e pashëndetshme mund të përfshihet në zhvillimin e pothuajse çdo sëmundjeje – përfshirë zhvillimin e psoriasis. Në të kundërt, pothuajse çdo sëmundje mund të ndikohet pozitivisht nga një dietë e shëndetshme. Furnizon trupin me lëndë ushqyese dhe jetike, në mënyrë që të aktivizohen dhe të rikthehen aftësitë vetë-shëruese dhe vetërregulluese të organizmit. Një dietë e pasur me sheqer, produkte të miellit të bardhë, produkte shtazore me cilësi të ulët, pije joalkoolike dhe produkte të tjera të gatshme, nga ana tjetër, dobëson dhe streson trupin. Sheqeri mund të nxisë zhvillimin e proceseve inflamatore kronike dhe konsumimi i lartë i produkteve shtazore mund të çojë në rritjen e niveleve të acidit urik. Dihet, megjithatë, se pacientët me psoriasis shpesh vuajnë nga nivele të larta të acidit urik dhe për këtë arsye kanë një rrezik më të lartë të zhvillimit të përdhes. (4) (5) (6) Kështu mund ta trajtoni psoriazën në mënyrë natyrale Naturopatia tani është e fokusuar në eliminimin e faktorëve të rrezikut të mësipërm, në mënyrë që të mund të bëhen sa më poshtë për të trajtuar natyrshëm shkallëzimin e tepërt në psoriasis: Hani një dietë të shëndetshme Sa i përket të ushqyerit, është mirë të hani një dietë të pasur me substanca jetike, miqësore me zorrët, antiinflamatore dhe për rrjedhojë e shëndetshme. Efektet e tyre pozitive në psoriasis janë treguar tashmë në studime të ndryshme (7) (8). Edhe nëse, sipas studimeve të përmendura, vetëm dieta nuk mund ta shërojë psoriazën, ajo duhet të shoqërojë gjithmonë terapinë e psoriasis, pavarësisht se për çfarë lloj terapie bëhet fjalë. Ne kemi shpjeguar në detaje se si të ushqehemi me psoriasis këtu: Dieta për psoriasis. Për ta bërë më të lehtë fillimin me këtë lloj diete, aty do të gjeni edhe një plan diete treditore që synon t'ju tregojë një shembull se si mund të duket dieta për psoriasis. Sigurisht, me psoriasis - si me çdo sëmundje kronike - asnjë dietë nuk është njësoj e përshtatshme për të gjithë njerëzit. Prandaj, personi i prekur duhet të monitorojë gjithmonë veten me kujdes për të zbuluar shkaktarët e mundshëm të psoriasis në dietën e tyre personale. Për shembull, gluteni në drithëra mund të përkeqësojë simptomat e psoriasis në disa të sëmurë psoriatikë. Për të tjerët mund të jenë produktet e qumështit dhe për të tjerët mund të jetë litra ditore Coca-Cola diete. Kur zgjidhni vajra dhe yndyrna, shmangni ato me efekt pro-inflamator, dmth vajrat me një përqindje të lartë të acideve yndyrore omega-6 (p.sh. vaj luledielli, vaj luledielli, vaj soje, etj.) ose zgjidhni vajra me një përmbajtje të qëndrueshme omega-3. Përmbajtja.Raporti omega-6 (p.sh. vaj kërpi) ose vajra me acide yndyrore të pangopura mundësisht të pangopura si p.sh. B. vaj ulliri ose vaj bajame. Acidet yndyrore omega-3 mund të përdoren edhe si suplement dietik anti-inflamator, p.sh. B. rreth kapsulave të vajit të algave (Opti3*, alternativa vegjetale ndaj kapsulave të vajit të peshkut). Një dietë e shëndetshme ka efekte pozitive në psoriasis Ushqimi alkalin eshte ushqimi i duhur jo vetem per problemet e lekures. Prandaj ju sygjerojme te lexoni artikullin tone duke klikur ne linkut me poshte: Ushqimi alkalin - kjo është arsyeja pse është i shëndetshëm Bëni një pastrim të mëlçisë Mëlçia, si organi ynë më i madh i detoksifikimit, përballet me të gjitha toksinat që hyjnë në trup. Siç u shpjegua më lart, njerëzit me psoriasis shpesh vuajnë nga funksioni i dëmtuar i zorrëve (p.sh. sindroma e zorrëve të rrjedhura), kështu që mëlçia është e mbingarkuar me ngarkesën shtesë të toksinës që rezulton, e cila nga ana tjetër mund të dobësojë sistemin imunitar. Mëlçia është gjithashtu e përfshirë në rregullimin e sistemit imunitar (20), duke mbrojtur kështu kundër reaksioneve të tepërta dhe proceseve autoimune, kështu që një mëlçi e shëndetshme është thelbësore për parandalimin e sëmundjeve autoimune. Një arsye tjetër për të mbështetur mëlçinë me një pastrim të mëlçisë nëse keni psoriasis është se psoriaza shpesh shfaqet së bashku me mëlçinë yndyrore joalkoolike (në një studim të vitit 2016, mbi 45 për qind e pacientëve me psoriasis kishin mëlçi të yndyrshme), kështu që masat e rregullta janë jashtëzakonisht të dobishme për. mëlçinë në çdo rast ( 21 ) ( 22 ). Prandaj, bimët mjekësore që janë në gjendje të forcojnë në mënyrë efektive mëlçinë, mund të merren rregullisht për të trajtuar psoriasis. Bimët më të njohura rigjeneruese të mëlçisë dhe të pasura me hidhësi përfshijnë gjembaçin e qumështit, luleradhiqe dhe angjinarja. Në përgjithësi, megjithatë, shumica e substancave të hidhura (në sasinë e duhur) forcojnë funksionin e detoksifikimit të mëlçisë. Për shembull, një pluhur bazë i hidhur, një ekstrakt luleradhiqesh ose pluhur luleradhiqeje është ideale për forcimin dhe lehtësimin e mëlçisë. Cdo gje rreth pastrimit te melcise mund te lexoni ne rubriken tone te pastrimit te melcise te cilen mund ta hapni duke klikur ne linkun me poshte: Mëlçia dhe tëmthi (qendra-e-shendetit.com) Optimizoni furnizimin tuaj me antioksidantë Sëmundjet autoimune janë sëmundje inflamatore kronike në rrjedhën e të cilave janë aktive gjithnjë e më shumë "radikale të lira", të cilat çojnë në një konsum masiv të antioksidantëve të trupit dhe në këtë mënyrë në një shkallë të shtuar të stresit oksidativ. Kjo nga ana tjetër ka një efekt inflamator shtesë. Një studim i vitit 2003 kishte treguar tashmë se njerëzit me psoriasis kanë nivele të ulëta të antioksidantëve sepse antioksidantët e trupit nuk janë më të mjaftueshëm për të kontrolluar stresin oksidativ që rezulton. (12) (13) (15) Megjithatë, nivelet e vazhdueshme të ulëta të antioksidantëve tani mund të rrisin gjithashtu rrezikun e sëmundjeve të tjera kronike, kështu që studiuesit raportuan në vitin 2014 se pacientët me psoriasis gjithashtu shpesh vuajnë dhe vdesin nga sëmundjet kardiovaskulare. Sepse stresi oksidativ dëmton edhe enët e gjakut, rrit presionin e gjakut, nxit arteriosklerozën dhe si rrjedhojë sulmet në zemër dhe goditjet në tru. (14) Antioksidantët, të cilët gjenden në fruta, perime, barishte dhe erëza, tashmë mund të reduktojnë shumë mirë stresin oksidativ dhe të kenë një efekt anti-inflamator. Përveç kësaj, mund të drejtohen suplementet e duhura ushqimore antioksidante, p.sh. B. astaxanthin, chokeberry, OPC, kurkumin dhe sulforaphane. Në një përmbledhje të vitit 2018, studimet fillestare mbi astaksantinën dhe efektin e saj në sëmundjet e lëkurës (psoriaza dhe neurodermatiti) treguan se antioksidanti mund të pengojë një substancë të caktuar që përndryshe do të rriste proceset inflamatore në lëkurë. (16) Temjan për psoriasis Temjan konsiderohet të jetë dukshëm anti-inflamator dhe për këtë arsye përdoret gjithashtu në naturopati për sëmundjet inflamatore të kyçeve (23). Acidet boswellike që përmbahen në temjan janë përgjegjës për efektin e tij. Thuhet se ato pengojnë aktivitetin e prostaglandinës E2 pro-inflamatore, e cila redukton ndjeshëm reaksionet inflamatore. Përdorimi i temjanit për ankesat reumatizmale është i njohur, por temjan mund të përdoret edhe në mënyrë topike, pra si krem, jo ​​vetëm si analgjezik për sëmundjet e kyçeve, por edhe për lezionet e lëkurës në psoriasis. Në një studim të vitit 2014, një krem ​​që përmban ekstrakt temjan u testua në 200 pacientë me psoriasis. Subjektet aplikuan kremin tre herë në ditë për 12 javë. Lezionet u tërhoqën dhe u matën gjithashtu ndryshime pozitive në shënues të ndryshëm inflamatorë (p.sh. prostaglandina E2, leukotrienet). I ashtuquajturi rezultati i psoriasis PASI (Indeksi i ashpërsisë së aktivitetit të psoriasis), i cili tregon ashpërsinë e simptomave, gjithashtu ndryshoi (24). Në një studim tjetër nga viti 2014 (25), efektet pozitive në psoriasis ekzistuese mund të vërehen gjithashtu falë një kremi me acide boswellike. Korrigjoni një mungesë të mundshme të vitaminës D Shumë të sëmurë psoriatikë kanë zbuluar se rrezet e diellit mund të kenë një efekt shumë pozitiv në pamjen e lëkurës. Kombinimi i diellit dhe ujit të kripur mund të jetë veçanërisht shërues. Prandaj, pacientët me psoriazë përfitojnë shumë nga qëndrimet e gjata në plazh buzë detit. Një arsye pse rrezet e diellit janë kaq të mira për lëkurën është padyshim ndikimi i saj në nivelet e vitaminës D. Sepse vitamina D formohet në lëkurë nën ndikimin e rrezatimit UV. Veçanërisht njerëzit me sëmundje kronike shpesh vuajnë nga mungesa e vitaminës D, kështu që niveli i vitaminës D duhet të përcaktohet edhe në rastin e psoriasis, përpara se të zgjidhet doza individuale sipas nevojave personale. Cdo gje rreth vitamines D mund te lexoni duke klikur ne linkun me poshte: Vitamina D | Qendra e Shëndetit (qendra-e-shendetit.com) Shijoni banjot me kripë alkaline Jo vetëm dielli ka një efekt shërues për psoriazën në det, por edhe uji i detit. Kripa që përmbahet në të zbut thekonet e lëkurës dhe në fund i shkëput ato. Përveç kësaj, kripa ka një efekt dezinfektues dhe antiinflamator dhe e bën të zhduket kruajtjen. Banjat me kripë e lejojnë lëkurën të marrë frymë sërish dhe e bëjnë atë të butë dhe të zhdërvjellët. Edhe këtu, sigurisht që nuk është e mundur që shumica e njerëzve të shijojnë banjën në det rregullisht. Por kjo nuk është aspak e nevojshme, sepse ka shumë banja alkaline ose banja me kripë deti në treg që kanë një efekt të ngjashëm pozitiv në lëkurë, megjithëse banjat alkaline nuk e thajnë lëkurën aq shumë sa ndodh shpesh pas një noti. në det (26). Deacidoni trupin tuaj Duke qenë se acidifikimi i trupit mund të jetë një nga shkaqet e çdo sëmundjeje kronike nga pikëpamja naturopatike, natyrisht edhe deacidifikimi është pjesë e pothuajse çdo koncepti holistik, pavarësisht nga simptomat. Informacione të mëtejshme mbi këtë temë mund të gjenden këtu: deacidifikimi Cdo gje rreth deasidifikimit te trupit mund te lexoni duke klikur ne linkun me poshte: Deacidifikimi (qendra-e-shendetit.com) Regjeneroni florën tuaj të zorrëve Për të rigjeneruar mjedisin e dëmtuar të zorrëve, mund të merret në konsideratë pastrimi i zorrëve. Në të njëjtën kohë, krijohet një florë e shëndetshme e zorrëve, e cila mund të kontribuojë në rregullimin e sistemit imunitar. Prandaj, kjo masë mund të ketë një efekt pozitiv në të gjitha pjesët e trupit. Edhe psikika juaj do të përfitojë nga pastrimi i zorrës së trashë, sepse është i lidhur ngushtë me zorrët nëpërmjet sistemit nervor. Cdo gje rreth shendetit te zorreve mund te lexoni duke klikur ne linkun me poshte: Sistemi i tretjes dhe shëndeti i zorrëve (qendra-e-shendetit.com) Shmangni stresin Dihet se psoriaza shfaqet te shumë njerëz pas periudhave të stresit të madh ose që përkeqësohet ndjeshëm në situata stresuese. Prandaj, menaxhimi i mirë i stresit është një pjesë thelbësore e terapisë holistike të psoriasis (meditim, yoga, EFT, relaksim progresiv i muskujve ose metoda të tjera relaksimi) (18) (19). Cdo gje rreth rellaksimit mund te lexoni duke klikur ne linkun me poshte: Frymëmarrje | Qendra e Shëndetit (qendra-e-shendetit.com) Meditimi (qendra-e-shendetit.com) Yoga | Qendra e Shëndetit (qendra-e-shendetit.com) Momente qetësie | Qendra e Shëndetit (qendra-e-shendetit.com) Merrni parasysh faktorët psikologjikë Lidhja e mundshme midis zhvillimit të psoriasis dhe gjendjes shpirtërore të personit të prekur është jashtëzakonisht interesante. Fatkeqësisht, ajo tërheq vëmendjen vetëm në raste të rralla. Dihet përgjithësisht se sipërfaqja e trupit ose e lëkurës është pasqyrë e shpirtit. Lëkura ka një sërë funksionesh, tre prej të cilave tregojnë veçanërisht qartë lidhjen me psikikën. Lëkura është organi ynë më i madh i kontaktit me mjedisin. Në të njëjtën kohë, lëkura na ndan dhe na ofron mbrojtje nga mjedisi. Lëkura është ekrani i projeksionit për të gjitha proceset e brendshme. Nëse i mbajmë parasysh vetëm këto funksione, pyetjet e mëposhtme lindin për pacientët psoriatikë: Si është shoqërueshmëria juaj? A e kufizoni veten shumë? Nga kush ose çfarë duhet t'ju mbrojë armatura juaj (peshore)? Keni frikë se mos lëndoheni nga njerëzit e tjerë? Çfarë është në të vërtetë ajo që thyen kufirin (lëkurën) dhe dëshiron të dalë? Sigurisht që jo gjithmonë ka kuptim të gjesh përgjigjen e këtyre pyetjeve me veten. Prandaj, bisedoni me një terapist me përvojë, sepse ai mund t'ju tregojë mënyrat për t'i zgjidhur këto bllokime mendore hap pas hapi. Kujdesi për lëkurën për psoriasis Për shkak të acideve yndyrore anti-inflamatore, vaji i kokosit është një vaj shumë i dobishëm për kujdesin e trupit, veçanërisht për psoriasis (17). Në vend të një xhel dushi, mund të përdorni një sapun natyral me vaj ulliri dhe më pas të aplikoni vaj kokosi. Në një studim të vitit 2018, një krem ​​i bërë nga 50% propolis dhe 3% aloe vera tregoi një përmirësim të jashtëzakonshëm në çehre pas 12 javësh. Fatkeqësisht, ne nuk jemi në dijeni të një kremi propolisi kaq të lartë në treg. Megjithatë, ju mund të përzieni vetë një pomadë ose krem ​​të përshtatshëm (28). Vaj kokosi për psoriasis - Psoraza mund të përmirësohet me vaj kokosi Merreni ngadalë me terapi natyrale për psoriasis Megjithatë, nëse keni psoriasis, ju lutemi mos u përpiqni të zbatoni të gjitha këshillat e mësipërme në të njëjtën kohë. Meqenëse shumë ndryshime ose shumë përgatitje të marra gjithashtu mund të çojnë shpejt në një mbingarkesë të organizmit dhe në këtë mënyrë në "efekte anësore". Pra, vazhdoni ngadalë dhe hap pas hapi! Gjithe te mirat! Të gjitha artikujt rreth psoriozës i kemi përmbledhur këtu - kliko! Burimet e artikullit: Psoriasis: Symptome, Ursachen und Behandlungen (zentrum-der-gesundheit.de) - Zentrum der Gesundheit Microscopic inflammatory changes in colon of patients with both active psoriasis and psoriatic arthritis without bowel symptoms. (Untersuchung der Darmschleimhaut von Patienten mit aktiver Psoriasis sowie mit Psoriasis-Arthritis, die keine typischen Darmsymptome zeigten) Reflections on seborrheic scalp eczema and psoriasis capillitii in relation to intestinal mycoses (Untersuchung der Darmflora bei Patienten mit Kopfhautekzemen und Kopfhaut-Psoriasis) Diet and psoriasis: experimental data and clinical evidence (Entzündungshemmende Ernährung bei Psoriasis) Malignant melanoma in patients treated for psoriasis with methoxsalen (psoralen) and ultraviolet A radiation (PUVA). The PUVA Follow-Up Study. Side-effects of psoralen photochemotherapy (PUVA). (Nebenwirkungen von Psoralen) The effect of ghee (clarified butter) on serum lipid levels and microsomal lipid peroxidation. (Entzündungshemmende Wirkung von Ghee) The role of oxidants and antioxidants in psoriasis. (Die Wirkung von Antioxidantien bei Psoriasis) Die entzündungshemmende Wirkung von Boswelliasäuren (Uni Jena) Vitamin D - Professor Dr. med. Jörg Spitz Krankheit als Symbol - Dr. Rüdiger Dahlke (1)Scher JU et al, Decreased Bacterial Diversity Characterizes an Altered Gut Microbiota in Psoriatic Arthritis and Resembles Dysbiosis of Inflammatory Bowel Disease, Arthritis & Rheumatology, 2015 Jan; 67(1): 128–139 (2)Chang HW et al, Alteration of the cutaneous microbiome in psoriasis and potential role in Th17 polarization, Microbiome, 2018 Sep 5;6(1):154 (3)Holowacz S et al, Lactobacillus salivarius LA307 and Lactobacillus rhamnosus LA305 attenuate skin inflammation in mice, Beneficial Microbes, 2018 Feb 27;9(2):299-309 (4)Merola JF et al, Psoriasis, Psoriatic Arthritis, and Risk of Gout in U.S. Men and Women, Annals of the Rheumatic Diseases, 2015 Aug; 74(8): 1495–1500 (5)Li X et al, Association of Serum Uric Acid Levels in Psoriasis - A Systematic Review and Meta-Analysis, Medicine, 2016 May; 95(19): e3676 (6)Saadati N et al, Concurrent psoriasis and gout, Rheumatology Research, 2018 (7)Ricketts JR et al, Nutrition and psoriasis, Clinics in Dermatology, 2010 Nov-Dec;28(6):615-26 (8)Pona A et al, Diet and psoriasis., Dermatology Online Journal, 2019 Feb 15;25(2) (9)Balaban YH et al, Liver immunology and herbal treatment, World Journal of Hepatology, 2017 Jun 18; 9(17): 757–770 (10)Narayanasamy K et al, Relationship between psoriasis and non-alcoholic fatty liver disease, Gastroenterology Review, 2016; 11 (4): 263–269 (11)Ogdie A et al, Risk of incident liver disease in patients with psoriasis, psoriatic arthritis, and rheumatoid arthritis: a population-based study., Journal of Investigative Dermatology, 2018 Apr; 138(4): 760–767 (12)Yildirim M et al, The role of oxidants and antioxidants in psoriasis., Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology, 2003 Jan;17(1):34-6 (13)Zhou Q et al, Oxidative stress in the pathogenesis of psoriasis., Free Radical Biology & Medicine, 2009 Oct 1;47(7):891-905 (14)Nemati H et al, Antioxidant status in patients with psoriasis., Cell Biochemistry and Function, 2014 Apr;32(3):268-273 (15)Lin X und Huang T, Oxidative stress in psoriasis and potential therapeutic use of antioxidants, Free Radical Research, 2016 Jun;50(6):585-95 (16)Davinelli S et al, Astaxanthin in Skin Health, Repair, and Disease: A Comprehensive Review, Nutrients, 2018 Apr; 10(4): 522 (17)Varma SR et al, In vitro anti-inflammatory and skin protective properties of Virgin coconut oil, Journal of Traditional and Complementary Medicine, Volume 9, Issue 1, January 2019, Pages 5-14 (18)Rousset L und Halioua B, Stress and psoriasis., International Journal of Dermatology, 2018 Oct;57(10):1165-1172 (19)Stewart TJ et al, The associations between psychological stress and psoriasis: a systematic review., International Journal of Dermatology, 2018 Nov;57(11):1275-1282 (20)Balaban YH et al, Liver immunology and herbal treatment, World Journal of Hepatology, 2017 Jun 18; 9(17): 757–770 (21)Narayanasamy K et al, Relationship between psoriasis and non-alcoholic fatty liver disease, Gastroenterology Review, 2016; 11 (4): 263–269 (22)Ogdie A et al, Risk of incident liver disease in patients with psoriasis, psoriatic arthritis, and rheumatoid arthritis: a population-based study., Journal of Investigative Dermatology, 2018 Apr; 138(4): 760–767 (23)Anti-Inflammatory Activity of Boswellia serrata Extracts: An In Vitro Study on Porcine Aortic Endothelial Cells, Oxidative Medicine and Cellular Longevity, 2018; 2018: 2504305 (24)Muhammed M et al, Clinical evaluation of AKBBA in the management of psoriasis, Clinical Dermatology, 2014 January-March; 2(1): 17–24 (25)Togni S et al, A cosmeceutical formulation based on boswellic acids for the treatment of erythematous eczema and psoriasis, Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology, 2014; 7: 321–327 (26)Proksch E et al, Bathing in a magnesium-rich Dead Sea salt solution improves skin barrier function, enhances skin hydration, and reduces inflammation in atopic dry skin., International Journal of Dermatology, 2005 Feb;44(2):151-7 (27)Tabolli S et al, Quality of Life of Psoriasis Patients before and after Balneo - or Balneophototherapy , Yonsei Medical Journal, 2009 Apr 30; 50(2): 215–221 (28)El-Gammal A, Nardo VD, Daaboul F, et al. Is There a Place for Local Natural Treatment of Psoriasis?. Open Access Maced J Med Sci . 2018;6(5):839-842. Published 2018 May 18. doi:10.3889/oamjms.2018.106

Lehtësoni Psoriozën në mënyrë natyrale
bottom of page