top of page

Mëngjes alkalin

Ata që ndryshojnë dietën e tyre në një dietë alkaline ose të tepërt alkaline zakonisht nuk kanë asnjë problem me zgjedhjen e ushqimit të duhur për një vakt alkaline mesditës apo mbrëmjes. Sidoqoftë, përgatitja e një mëngjesi alkalin është shpesh një dhimbje koke. Ne do t'ju prezantojmë mënyra të ndryshme në të cilat mund të keni një mëngjes alkalik, të shëndetshëm dhe të shijshëm. Mëngjesi: alkalin dhe i shëndetshëm Mëngjesi bazë si dhe teprica bazë bazuar në ushqimin bazë të përgatitur fllad ka shumë përparësi. Shtë i lirë nga aditivët artificialë të ushqimit, prandaj kursen organizmin nga substancat e dëmshme dhe ndihmon trupin të deacidifikohet. Ai i mundëson trupit që t’i nënshtrohet një pastrimi themelor. Mëngjesi alkalik ju siguron një mori substancash dhe mineralesh vitale, dhe në fund aktivizon sistemin imunitar, fuqitë vetë-shëruese, dhe për këtë arsye është një mëngjes i shëndetshëm. Alkalin apo me shumice alkaline? Ndërsa dieta alkaline përbëhet nga 100 për qind ushqime alkaline, dieta e tepërt alkaline përbëhet nga 80 për qind ushqime alkaline dhe 20 për qind ushqime që formojnë acid. Duhet të theksohet këtu se ushqimet acidifikuese nuk janë domosdoshmërisht të këqija dhe të pashëndetshme. Ka ushqime të mira dhe të këqija që formojnë acid. Acidifikues të mirë dhe të këqij Gjeneratorët e mirë të acideve përfshijnë, për shembull: arra bishtajore Pluhur kakao me cilësi të lartë, mundësisht cilësi ushqimi të papërpunuar mel Pseudograins (quinoa, amaranth, hikërror) Kokërr organike B. e shkruar, kamut ose elb në sasi të vogla - në mënyrë ideale si bukë e mbirë ose në formë filizi (nëse nuk ka intoleranca ose probleme shëndetësore) - gruri në përgjithësi duhet të shmanget! Në sasi të menaxhueshme produkte shtazore me cilësi të lartë nga bujqësia organike, p.sh. B. vezë organike ose peshk nga akuakultura organike Tofu organik me cilësi të lartë Ushqimet e këqija acidike përfshijnë të gjitha produktet e industrisë ushqimore shumë të përpunuara siç janë: B. produktet e gatshme Produktet e qumështit (me përjashtim të gjalpit, ghees dhe kremës (të gjitha janë organike), të cilat klasifikohen si neutrale) Produkte soje të përpunuara rëndë (veçanërisht proteina e strukturuar e sojës, e cila shkurtohet në TVP dhe ofrohet në formë të tharë si bazë për zëvendësuesit e mishit të bluar, zëvendësuesit e gulashit, etj.) Produktet e drithërave të bëra nga ekstrakti i miellit (produkte të pjekura dhe makarona, disa drithëra për mëngjes si fije misri, mueslis të gatshëm, krokante, krokante etj. - veçanërisht produktet e drithërave që përmbajnë grurë në çdo formë janë më mirë të shmangen) Produktet e bëra nga gluteni (seitan), p.sh. B. salcice vegjetariane, copa të ftohta, Bolonese ose të ngjashme. Të gjitha produktet që përmbajnë sheqer Produkte nga blegtoria konvencionale Ushqimet e mira të formimit të acidit përshtaten shumë mirë në një mënyrë jetese të shëndetshme, ato të këqija duhet të shmangen sa të jetë e mundur. Alkalin afatshkurtër- alkalin i tepërt afatgjatë Një dietë e pastër alkaline në rrethana të caktuara - nëse bashkohet me shumëllojshmëri dhe me kujdes - mund të praktikohet përgjithmonë. Sidoqoftë, meqenëse kjo kërkon aq shumë entuziazëm, kohë dhe qëndrueshmëri sa shumë pak njerëz hasin, ne rekomandojmë dietën alkaline vetëm për një periudhë të menaxhueshme kohore, e cila përdoret për të detoksifikuar dhe hequr mbetjet metabolike. Më pas, dieta alkaline-e tepërt mund të praktikohet përgjithmonë dhe me sukses të madh. Gjithçka është e mundur: karbohidrate të ulëta, vegane, të papërpunuara ose të gatuara Dieta e tepërt bazë mund të ndryshojë shumë sipas preferencave personale. Për shembull, nëse doni të zvogëloni karbohidratet, ju do të merrni vlerën e parave tuaja me një dietë tepër alkaline, pasi furnizuesit kryesorë të karbohidrateve - domethënë produktet e pjekura dhe makaronat - i përkasin formuesve të acidit të keq dhe prandaj shmangen automatikisht. 20 përqind e ushqimeve të mira që formojnë acid mund të krijohen me pjata të bëra nga arra dhe / ose - nëse nuk doni të jetoni vegan - produkte shtazore me cilësi të lartë nga bujqësia organike e kullotave. Ata që favorizojnë mënyrën vegane të jetës kuptohet që nuk kanë probleme me dietën e tepërt alkaline dhe mund të shfrytëzojnë gamën e plotë të ushqimeve me bazë bimore në dispozicion. Dieta e tepërt alkaline gjithashtu mund të konsumohet "plotësisht normalisht", domethënë e gatuar kryesisht, dhe të plotësohet vetëm me një sasi të caktuar të ushqimit të papërpunuar. Por gjithashtu mund të dizajnohet si një dietë e pastër e ushqimit të papërpunuar pa asnjë problem, ku të gjitha drejtimet (vegane, vegjetariane ose të gjithëpranishme) janë përsëri të mundshme këtu. Hani një mëngjes alkalin Sidoqoftë, nëse hani një dietë alkaline ose të tepërt alkaline, mëngjesi preferohet të jetë një mëngjes thjesht alkalik. Në mëngjes organizmi është ende i zënë me heqjen e mbetjeve metabolike të grumbulluara gjatë detoksifikimit dhe tretjes së natës. Këto aktivitete jashtëzakonisht të rëndësishme nuk duhet të shqetësohen në asnjë rrethanë, siç do të ishte rasti nëse mëngjesi do të ishte "normal", për shembull me muesli dhe qumësht, me tortë dhe kakao, me vezë dhe proshutë, me rrotulla dhe reçel, me dolli dhe proshutë etj. Në vend të kësaj, puna e pastrimit të mëngjesit duhet të mbështetet dhe përshpejtohet me një mëngjes të lehtë, të freskët, të pasur me ujë dhe të pasur me substanca vitale, me pak fjalë, me një mëngjes alkalik siç është qullja. Hani një mëngjes alkalin ose nuk hani fare? Para se të arrijmë tek sugjerimet specifike bazë të mëngjesit, duhet të jetë e qartë se askush nuk duhet ta detyrojë veten të hajë mëngjes, madje as në një mëngjes alkalik, nëse nuk ka oreks në mëngjes. Përralla e mëngjesit kaq të rëndësishëm dhe të domosdoshëm, i cili predikohet vazhdimisht, mund të harrohet me siguri. Nëse nuk ju pëlqen të hani asgjë në mëngjes, nuk duhet të shqetësoheni për ndonjë disavantazh. Por në të kundërtën. Shumë njerëz pinë një gotë ujë në mëngjes dhe janë në gjendje të përqendrohen dhe të performojnë më së miri deri në mesditë. Nëse do t'i detyronit këta njerëz të hanin mëngjes, atëherë performanca e tyre do të binte në humnerë. Po, disa njerëz do të donin të shkonin përsëri në shtrat pas një mëngjesi perandorak - siç rekomandohet në mënyrë të përsëritur. Sidoqoftë, njerëzit e tjerë deri më tani kanë dalë nga shtëpia pa mëngjes sepse thjesht nuk u pëlqen përzgjedhja e zakonshme e mëngjesit. Për shumë nga këta njerëz, një mëngjes i lehtë alkalik është një zbulim i vërtetë, kështu që vetëm tani ata mund të hanë mëngjes me kënaqësi dhe oreks. Kështu që ju vendosni individualisht nëse jeni një person "fuqi vetëm me mëngjes", një person "fuqi vetëm me mëngjes të lehtë" ose ndoshta më shumë një person "fuqi pa mëngjes". Dhe kështu më në fund vijmë tek praktika e mëngjesit alkalin. Mëngjesi alkalin Ekzistojnë gjithashtu shumë variante të mëngjesit alkalik, kështu që ka diçka për pothuajse çdo shije. Sidoqoftë, ajo që mungon në çdo mëngjes alkalik janë pesë grupet e mëposhtme të ushqimit: Kafe (kafe me kokrra dhe kokrra) dhe çaj të zi ose jeshil Produktet e qumështit Produkte buke Enët me mish, peshk dhe vezë Produkte me sheqer si B. Përhapje çokollate, reçel, drithëra të sheqerosura për mëngjes, donuts etj. Ndihmës praktikë të kuzhinës për mëngjesin alkalin Shumë receta bazë të mëngjesit mund të përgatiten me pajisjet e zakonshme të kuzhinës pa asnjë problem. Për disa receta, nga ana tjetër, është shumë praktike të keni gati vegla të veçanta të kuzhinës. Kjo përfshin pajisjet e mëposhtme, blerja e të cilave do të ketë një efekt shumë pozitiv në gjendjen shëndetësore, të cilat nuk mund të thuhen drejtpërdrejt për disa pajisje të tjera ndonjëherë jashtëzakonisht të shtrenjta dhe që pothuajse të gjithë i kanë në kuzhinë (p.sh. mikrovalë, tenxhere të veshura) - dhe grupe tavash, aparat kafeje dhe ekspres etj.). Për ata që duan të hanë të shëndetshëm dhe alkaline ose alkaline të tepërt në afat të gjatë, ne rekomandojmë: Një mikser i fuqishëm (jo një blender dore, edhe pse kjo është natyrisht mjaft e dobishme për disa qëllime) Një shtrydhëse frutash e perimesh me cilësi të lartë Mëngjesi alkalik - praktika Tani - në varësi të oreksit, humorit dhe humorit tuaj - zgjidhni një mëngjes alkalik të lehtë, të mesëm ose të pasur. Shumë receta bazë mund të përgatiten shumë shpejt, kështu që askush nuk duhet të qëndrojë në kuzhinë për orë të tëra në mëngjes. Shumë nga recetat kërkojnë pak talent organizativ sepse ato nuk bëhen në mëngjes, por paraprakisht një ditë më parë (p.sh. krisur ose bukë e gjelbër). I. Mëngjesi i lehtë alkalin Lëngjet e shtrydhura Lëngjet e pastra të frutave nga z. B. mollë, dardha dhe agrume. Mund të jenë lëngje të pastra perimesh ose përzierje të lëngut të perimeve nga z. B. karrota, panxhar, spinaq, selino, majdanoz, etj. Por kjo mund të jetë edhe përzierje e lëngjeve të frutave dhe perimeve, p.sh. B. lëng molle-ananasi-karrote ose lëng portokalli-rrushi-kopër ose lëng molle-spinaq etj. Mos harroni të pini lëngje SHUMY ngadalë, t’i pështyni mirë dhe të pini vetëm gllënjka të vogla. Kjo është mënyra e vetme për t’i tretur ato në mënyrë optimale. Në vend që të përdorni një shtrydhëse frutash e perimesh, ju gjithashtu mund të përdorni blenderin për të bërë smoothie nga fruta dhe perime të tëra. Sa më e vështirë të jetë ushqimi juaj, aq më i fuqishëm duhet të jetë përzierësi. Për smoothie, megjithatë, ju duhet të përzieni vetëm frutat me perime me gjethe dhe jo me perime rrënjë. Nëse dëshironi të shtoni fibra në lëngun tuaj, mund të trazoni një lugë miell arre tigri ose miell kokosi. Mund të mësoni më shumë rreth miellit të kokosit dhe furnizimit të duhur me fibra dietike këtu: Fibra dietike dhe këtu: Miell kokosi Pije me bar Një pije bar është një pije e mrekullueshme, shumë alkaline - e mbushur me mikronutrientë, antioksidantë, fitokimikate dhe klorofil. Ai përmban gjithçka që vështirë se mund të gjendet në ushqimin normal dhe që na mungon çdo ditë. Pijet e barit mund të bëhen nga gruri, elbi, speli ose bari kamut, duke korrur kërcellin e ri të gjelbër kur ato janë rreth 10 deri në 15 cm të larta dhe duke i kthyer ato në lëng jeshil në një shtrydhëse frutash e perimesh. Lëngu i pastër i barit ka shije shumë ekstreme, prandaj shumica e njerëzve hollojnë 50 deri në 100 mililitra të tij me një lëng frutash ose të paktën me pak ujë. Meqenëse kultivimi i barit të drithërave është shumë kompleks dhe keni nevojë për sasi të mëdha bari për të nxjerrë edhe disa mililitra lëng bari, ekziston një alternativë ndaj pluhurit të barit me cilësi të lartë dhe të nxjerrë me kujdes që është gjithmonë pranë dhe mund të mbushet me ujë ose lëng dhe një në pak sekonda Filxhani me shaker ose një blender mund të shndërrohet në një pije të shijshme jeshile. Informacioni për këtë mund të gjendet ndër të tjera. këtu: pije bazë Pije superushqimet me spirulinë ose pluhur chlorella Ngjashëm me një pije bar, pijet bazë të mëngjesit të pasura me substanca jetike mund të bëhen nga superushqimet bazë dhe të gjelbra. Superushqimet përfshijnë mikroalgat ushqyese dhe njëkohësisht detoksifikuese (algat Spirulina, Chlorella dhe Afa) ose një përzierje të barit dhe barishteve. Pije proteinike me proteinë bazë lupine Nëse jeni në një fazë rigjenerimi ose keni një kërkesë të shtuar për proteina për arsye të tjera dhe dëshironi të përdorni mëngjesin për një shtim të proteinave, mund të përdorni proteinën bazë të lupinës. Ka shije më të mirë në një lëng portokalli të shtrydhur fllad ose të përzier me qumështin e bajames që pason. Ju mund të gjeni informacion në lidhje me proteinën lupine këtu: Lupin Qumësht bajamesh Këtu mund të gjeni receta: zëvendësues të qumështit dhe këtu: qumësht bajame. Qumështi i bajames mund të jetë edhe më gjallërues me një lugë pluhur maca. Maca njihet gjithashtu si Xhenseni i Incave dhe është një tonik natyral i bërë nga zhardhokët e bimës Maca. Maca jo vetëm që aktivizon sistemin imunitar, por gjithashtu thuhet se rrit nivelet e energjisë dhe fuqinë. Maca është pra një mënyrë e shkëlqyer për të intensifikuar fuqinë e bajames. II. Mëngjesi alkalik i mesëm Fruta të freskëta ose sallatë frutash Sigurisht, frutat mund të hahen nga dora. Sidoqoftë, ato gjithashtu mund të shndërrohen në një krem ​​frutash ose një sallatë frutash qiellore. Idealshtë ideale këtu nëse kombinoni fruta të ëmbla dhe të tharta, p.sh. B. Banane me rrush pa fara të kuqe. Hidhini të dyja me pak vanilje organike (dhe, nëse dëshironi, një lugë mjaltë ose hurma pa gropa) në blender dhe lugë kremin e kuq me shije. Një sallatë me fruta tropikale e bërë nga fruta shumëngjyrëshe si p.sh B. ananasi, bananet dhe mango mund t’ju ​​transportojnë në parajsë nëse i derdhni një salcë të freskët, të bërë në shtëpi me luleshtrydhe ose mjedër. Për salcën, vendosni manaferrat në mikser dhe përzieni derisa të jetë e lëngshme. Tani shtoni hurmat pa gurë për shije dhe përzieni derisa hurmat të jenë gjithashtu të rrjedhshme. Frutat treten më së miri kur hahen vetë. Nëse kombinimet nuk ju shkaktojnë probleme me tretjen, mund të zbukuroni sallatën tuaj me fruta me delikatesa alkaline, të tilla si: B. thekon arre tigër ose patate të skuqura arre tigër. Sallatë frutash me kos bajame Këtu mund të gjeni recetën për kos makadamia: zëvendësues i qumështit (lidhja më sipër). Në vend të arrave makadamia, thjesht përdorni bajame që i njomni gjatë natës. Pastaj hiqni lëkurën ngjyrë kafe dhe më pas vazhdoni siç përshkruhet në recetë. Në recetë, ndër të tjera, Përdoret pure bajame. Ky është gjalp bajame i bardhë. Tani mund të shtoni kosin e bajames në sallatën tuaj të frutave si kosi "normal". Shake me Frutat dhe kokosi me fara chia Përbërësit: 2 lugë fara kërpi të pastruara të papërpunuara ose fara chia (të dyja sigurojnë acide yndyrore omega-3 me cilësi të lartë) 3 lugë gjalpë kokosi Lëng nga 1 portokall 2 lugë lëng limoni të shtrydhur 1 banane 2 lugë manaferra goji (të njomura për të paktën 1 deri në 2 orë) Përziejini gjithçka së bashku në një blender dhe pijeni ngadalë. Smoothie jeshile Këtu mund të gjeni receta dhe informacion të detajuar të sfondit: Smoothies jeshile Supë e lehtë me perime Nëse dëshironi të hani një mëngjes të përzemërt dhe të lehtë në të njëjtën kohë, zgjidhni një supë me perime. Kjo gjithashtu mund të përgatitet një ditë më parë dhe pastaj vetëm pak kohë të ngrohet në mëngjes. Sigurisht, NUK duhet të jetë një supë e gatshme. Nëse është e nevojshme, mund të përdorni një supë pluhur pa maja nga dyqanet organike si bazë dhe të shtoni vetëm perime të freskëta. Sidoqoftë, një recetë shumë e thjeshtë dhe e shijshme pa asnjë produkt të gatshëm është si më poshtë: Përbërësit për 1 deri në 2 porcione: 1 lugë çaji vaj kokosi ose ghee 1 qepë 250 g perime të stinës ½ litër ujë ½ tufa majdanoz ose barishte të tjera të kopshtit Kripë deti, piper, arrëmyshk, gjalpë organik (ose - nëse ju pëlqen veçanërisht i përzemërt - pak tamari) Pritini një qepë dhe skuqeni në pak vaj kokosi ose ghee. Pritini 250 gram perime sezonale në copa të vogla (p.sh. brokoli, kopër, karrota, majdanoz, lulelakër, chard zvicerane ose çfarëdo që ju pëlqen) dhe shtoni, përzieni dhe skuqeni për pak kohë. Fshijeni me ½ litër ujë (ose më shumë nëse preferoni të hani supa të holla), lërini të ziejnë dhe ziejini butësisht për disa minuta - derisa perimet të jenë pak të buta, por ende të kenë një kafshatë. Vetëm në fund shtoni gjysmë tufë majdanoz ose barishte të tjera të freskëta të kopshtit (të peshuara / copëtuara imët) dhe shijojeni me kripë deti, kripë barishtore ose kripë guri, arrëmyshk dhe piper të bluar fllad ose pak tamari. Nëse preferoni supën e pastruar, atëherë bëjeni atë pure, por shtoni barishtet vetëm pas pureve dhe lini një lugë gjalpë organik ose vaj kokosi të shkrihet në të pak para se ta shërbeni. Nëse ju pëlqen, ju mund të thithni disa krisur farash me supë (shihni recetën tjetër). III. Mëngjesi alkalik për të uriturit Sallatë ose perime të papërpunuara me krem ​​avokado Një sallatë me sallata të ndryshme me gjethe jeshile dhe një krem ​​avokado të shpejtë, por plot. Nëse nuk doni të bëni një sallatë, mund të përdorni edhe shkopinj perimesh, si p.sh Shirita B. paprika, copa kastraveci, karrota ose gjethe çikore dhe "lugë" kremin e avokados me to. Përbërësit: 1 deri në 2 avokado të pjekura 1 deri në 2 lugë lëng limoni të shtrydhur 1 copë një qepë të copëtuar imët (ose qepë, hudhër të egër, etj.) Kripë deti ose kripë barishte ose një lugë gjelle "Sallatë e Detit" (thekon me alga deti me një shije të shijshme të përzemërt) ose një përzierje hithrash dhe erëzash Shtypeni një ose dy avokado të pjekur me një pirun dhe përzieni me përbërësit e tjerë në një krem. Shijoni për shije duke përdorur një nga opsionet e mësipërme. Kremi gjithashtu mund të erëzohet me copa paprika dhe domate dhe, gjatë fundjavave, me hudhër të freskët. Ketu mund ti gjeni disa nga kremrat tane! Pije për mëngjesin alkalin Siç e keni parë, variantet për mëngjeset e lehta dhe të mesme alkaline janë në përgjithësi shumë të holluar me ujë. Qoftë lëngje, supa, fruta apo smoothie - të gjitha ato përmbajnë lëngje të mjaftueshme në mënyrë që normalisht të mos ketë nevojë për një pije shtesë fare. Situata është e ndryshme me një mëngjes alkalik për njerëzit me një oreks të mirë në mëngjes. Mueslis dhe bukë të mbirë me llapa shpesh mund të hapin oreksin për një pije. Në përgjithësi, megjithatë, ne rekomandojmë që të mos pini asgjë gjatë vakteve, pasi kjo do të dobësonte sistemin tretës. Bettershtë më mirë të pini një gotë ujë (të pastër ose me një pikë limoni) ose një çaj bazë ose çaj xhenxhefili menjëherë pasi të ngriheni. Ju mund të mbushni një ose dy shishe termos me të dyja (ujë limoni ose çaj) dhe pastaj t'i merrni me vete për të punuar ose pirë gjatë mëngjesit (rreth 1 orë pas mëngjesit). Sidoqoftë, nëse patjetër që keni etje gjatë ose pak pas mëngjesit, atëherë sigurisht pini një pije. Sinjalet e etjes nga trupi nuk duhet të injorohen kurrë. Ndoshta, megjithatë, ju mund të pini me vetëdije PARA mëngjesit ditën tjetër. Ju do të ndjeni për veten tuaj se ky rend do t'ju bëjë shumë më mirë. Burimet e artikullit: Basisches Frühstück - Zentrum der Gesundheit

Mëngjes alkalin
bottom of page